Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CVIKY NA BOLAVOU VYHŘEZLOU PLOTÝNKU

OBSAH

Cviky

Určitě nezkoušejte cvičit svépomocí podle videa na internetu, protože byste si mohli ještě více ublížit. Účinné bude jen takové cvičení, které vám fyzioterapeut sestaví přímo na míru. Cvičení berte opravdu vážně, jedině tak se vyhnete operaci. Cviky, které vás naučí fyzioterapeut, byste měli provádět doma 20 až 30 minut nejméně pětkrát týdně. Při léčbě vyhřezlé ploténky se váš fyzioterapeut jistě zaměří i na nácvik správného držení těla, správné provádění pohybů při všedních denních činnostech a v neposlední řadě s vámi probere rizikové faktory a prevenci. Na vyhřezlou ploténku je vhodné cvičení Pilates, které můžete cvičit přímo ve specializovaných centrech pod dohledem trenéra. V současnosti je velmi uznávaná McKenzie metoda. Důležitý je také nácvik zapojení hlubokých svalů, které napřimují páteř, čímž se odlehčí tlak na vyhřezlou ploténku. Existují i vhodné cviky na výhřez ploténky v bederní oblasti.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINY OTÉKÁNÍ KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

dobrý den,manžel má vyhřezlou plotýnku.Byl 10 dní v nemocnici, 4 týdny v rehabilitačním centru a nakonec dostal ozonový obstřik do páteře.
Záda ho už nebolí,ale má stále bolesti v kolenou a otékají mu večer kotníky.
Co stím dělat, jakého doktora navštívit.
Děkuji za radu:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest v kolenou a otékání kotníků byste nejdříve měli řešit u svého ortopeda, který léčil problémy s vyhřezlou ploténkou. Pokud ortoped nic neshledá, tak pak je na řadě kardiolog, protože otok může mít příčinu v žilní nedostatečnosti nebo nemocném srdci. Co můžete udělat proti otokům sami?
- Zvedněte nohy, kdykoli si lehnete. Nohy by měly být zvednuty tak, aby byly nad vaším srdcem. Umístěním polštáře pod nohy zajistíte, aby byla tato poloha pohodlnější.
- Zůstaňte aktivní a zaměřte se na protahování a pohyb nohou jak vám bolest dovolí.
- Snižte příjem soli, což může snížit množství tekutiny, která se může nahromadit v nohou.
- Udržujte zdravou tělesnou hmotnost.
- Používejte kompresní punčochy.
- Minimálně jednou za hodinu se postavte se nebo se pohybujte, zejména pokud sedíte nebo stojíte dlouhou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčiny otékání kotníků

Cviky

Cviky na karpální tunel a cviky na zápěstí vám pomohou zbavit se bolestí a uvolnit postiženou oblast. Zde můžete vidět jednotlivá cvičení.

Zdroj: Karpály na rukou

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST PRAVÉ PATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fanda.

Dobrý den.Nevím zda je tento dotaz spojen a rakovinou prostaty.Přečetl jsem si zde,že je možné také od bolesti nohou.Nevím už nějaký čas mě bolí pata.Na preventivní prohlídce u urologa jsem byl.Odevzdal jsem krev a moč a vyšetřil mě konečnikem,ultrazvuk mě dělal.Nic neschledal.Poradte na jaké vyšetření ohledně této věci je možné zajít.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Fando, s bolavou patou doporučuji zajít k ortopédovi. Ten bolavou patu prohmatá, zjistí rozsahy kloubů a podle toho může nejlépe určit příčiny, proč ta pata bolí. Dejte pak vědět, jak jste u ortopéda dopadl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest pravé paty

Cviky na uvolnění krční páteře

Zde můžete vidět video s cviky na uvolnění krční páteře.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Poradna

V naší poradně s názvem OPERACE KRČNÍ PLOTÝNKY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tichá.

Dobrý den,
máme schibu inu 12let. Poslední měsíce v noci kňučela bolestí - záda. Na vyšetření CT a barva zjistili vyhřezlou plotýnku na bedrech a krku. Doporučují operaci (krk je prý horší). Po vyšetření je fenka apatická, stále leží a pospává. To byla na klinice jen jednu noc. Po operaci by tam měla zůstat 5 dní. Chodí normálně.
Díky za radu
Tichá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ta apatie je normální. Pejsci se uspávají, aby se při vyšetření na CT nehýbali. Pokud chcete pejskovi pomoct, tak byste měli přijmout návrh veterináře na provedení relokace ploténky. Jinak pejsek bude trpět bolestmi, které se samy nevyléčí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Operace krční plotýnky u psa

PDF se cviky na krční páteř

Na přiloženém souboru PDF naleznete cviky nejen na krční páteř. Jedná se o srozumitelného průvodce a rádce, jak postupovat u jednotlivých cviků, jak správně provádět techniku cvičení. Jednotlivé cviky jsou popsány srozumitelně a jsou vizuálně podpořeny obrázky. Cviky jsou rozděleny do jednotlivých úseků a zaměřují se na uvolnění celé páteře, zvláště hrudní a krční části.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Diskuze

V diskuzi BOLEST PÁTEŘE U PSA,MÍCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den máme zlatého retrívra bude mu deset let, před týdnem nám začal pomalu chodit a při pohybu naříkat(knučet). pak nechtěl vstát vubec, potom zase jen na přední nohy pak zase jen na zadní a tak se to střídalo. mezi tím jsme navštívili veterináře udělal mu rtg páteře zadní části těla dal injekce a prášky na bolest. Stím že má artrosu. ted už nám leží 14 dní sem tam se občas snaží zvedat nohy, Za tu dobu jsme byli u lékaře opět a dělal mu rtg přední poloviny těla a řekl že to je od krční páteře , že mu tam dva obratle nějak tlačí na míchu a zřejmě došlo k otoku. Opět mu již třikrát dával injekce že to zmírní otok a že bi se měl celkově zlepšit. Doposud je stav stejný jednou muže hýbat předeníma nohama a pak zas jen zadníma. Hlavou hýbá normálně tělo také udrží v leže. Nevíme zda je takoví stav normální lékař nás ujištuje že to chce čas jediné co se změnilo je že už nknučí při pohybu ,. Nerozumím tomu . Jen nechceme a bi se náš pejsek trápil,,Je to stres pro něj i pro nás doma. Zkoušíme ho povzbuzovat k pohybu on bi psichycky chtěl ale fizicky mu to nejde. Tak nevíme zda je tento stav normálí a lékař volí správně, chtěl bich vás poprosit o váš názor. Za případou odpověd velice děkuji Sentivan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Dvořáčková.

Dobrý den,
mám 5-ti letou fenku kokršpaněla. V říjnu měla poprvé bolesti zad, prý vyhřezlou plotýnku. Dostala injekci a léky na bolesti. Stav se zlepšil,
Tynuška běhala, byl veselá. Toto se opakovalo minulý týden. Těžko chodí, má velké bolesti. Dostala léky proti bolestem, ale nikdo mi ji nezrentgenoval ani nijak blíže nevyšetřil (byla jsem u 3 lékařů). Co mám prosím dělat, když mi ji lékaři blíže nevyšetří?
Děkuji za odpověď
Dvořáčková

Zdroj: diskuze Bolest páteře u psa,mícha

Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Na vyhřezlou ploténku se doporučují léky pro uvolnění svalů, protizánětlivý léky či léky proti bolesti. Do této skupiny se řadí také léky, které se vpichují injekcí do bolestivého místa, takzvané obstřiky. Doporučují se hloubkové obstřiky, které jsou často velmi efektivní. Tyto obstřiky provádějí pouze lékaři – odborníci.

Masáž zad je vhodná při menší bolesti zad a je vhodné ji spojit s cvičením.

Cvičení, fyzioterapie – fyzioterapeutická cvičení provádí s pacientem kvalifikovaný fyzioterapeut, který zvolí vhodné cviky (u každého člověka jsou zcela odlišné). Pacient potom tyto cviky provádí doma sám. Je důležité cvičit minimálně 5x týdně.

Cvičení je pro bolest zad, respektive výhřez ploténky, opravdu hodně důležité. Ale nečekejte, že se váš zdravotní stav radikálně zlepší po pár dnech cvičení, je potřeba vytrvat a cvičit dlouhodobě.

Zdroj: Laserová nukleotomie ploténky

Diskuze

V diskuzi BRANDT DAROFFOVY CVIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Jsem po Epleyho manévru.Tyto cviky začínat na te straně,kde začaly závratě???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Emilie.

Dobrý den , potřebuji vědět zda mám začít cvičit nejprve na postiženou stranu ,tj. pravá strana a potom uléhat na levou stranu , cviky dělám doma Brandt daroffovy cviky.Děkuji.

Zdroj: diskuze Brandt daroffovy cviky

Cviky proti bolesti kyčle

Jóga dokáže zázraky. Pokud se jí budete pravidelně věnovat, budete se velmi brzy cítit opravdu skvěle. V těchto videích se dozvíte, jak provádět cviky na uvolnění kyčlí i křížového svalstva. Začněte myslet na něco příjemného a pusťte se do cvičení.

Zdroj: Bolavé kyčle

Skolióza cviky – video

Tady jsou videa, na nichž je dobře vidět postup cvičení při skolióze páteře.

Zdroj: Jak poznat skoliózu

Diskuze

V diskuzi BOLEST VNITŘNÍ STRANY STEHNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý večer,
chtěl bych se s Vámi poradit. Koncem ledna jsem si poranil (stehno) a nevím co s tím mám dělat dále. Nevím přesně který to je.
musculus vastus medialis
dvojhlavý sval stehení

Chtěl bych se vrátit ke sportu, ale sval mi to nepovoluje.
Mohli by jste mi poradit jak bych to mohl léčit?
Měl jsem rehabilitace, ale nepomohlo. (elektřinu)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ingrid.

Dobrý den mám mírně výhře zlou plotynku záda již přestaly avšak mě píchá až mravenci ve levém stehne co na to existuje Děkuji

Zdroj: diskuze Bolest vnitřní strany stehna

Video

Na tomto videu můžete vidět vhodné cviky po operaci žlučníku.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÁ PLOTINKA KRČNÍ PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

jak cvičit na vyhřezlá plotenka akrční pateř dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Posílám vám odkaz na video s cviky při vyhřezlé ploténce na krční páteři: youtu.be/0SLairHEutE
Video je v angličtině, ale cviky jsou velmi dobře vidět a pochopíte je i když anglicky nerozumíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhřezlá plotinka krční páteře

Rehabilitace

U syndromu karpálního tunelu se osvědčuje rehabilitace, především pak cvičení s powerballem. Fyzioterapeut pacientům se syndromem karpálního tunelu může doporučit specifická cvičení na oblast krční a hrudní páteře, využít může také takzvané měkké techniky a metody fyzikální terapie. Po operaci je vhodné absolvovat rehabilitaci, kde se pod dohledem fyzioterapeuta naučíte nejen vhodné cviky, ale také jak pečovat o jizvu. Nelze popisovat jednotlivé cviky – každý pacient je jiný a potřebuje rozdílné přístupy školeného fyzioterapeuta.

Zdroj: Co pomáhá na karpály

Poradna

V naší poradně s názvem CVIKY NA NEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klhůfková Vlasta.

Dobrý den,mohla bych poprosit o zaslání cviků na neuropatii.
Ráda bych zaplatila předem.Mnohokrát děkuji Klhůfková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zde jsou všechna videa s návody na cviky při neuropatii: www.google.com/searc…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cviky na neuropatii

Jak se projevuje vyhřezlá ploténka

Že jde o vyhřezlou ploténku, poznáte podle charakteristického příznaku, kterým je tupá až pálivá bolest v dané oblasti. Bolest může vystřelovat do nohou, také rukou a šíje v případě výhřezu v oblasti krční či hrudní páteře. Kromě bolesti může být snížena citlivost v oblasti kůže, která je zásobována nervovými vlákny utlačenými vyhřezlou ploténkou. Mezi další projevy vyhřezlé ploténky se uvádí brnění v horních nebo dolních končetinách. Může se objevit také svalová slabost, při které nebudete schopni udržet předmět v ruce, nebo se vám při chůzi budou podlamovat kolena.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Poradna

V naší poradně s názvem BRANDT DAROFFOVY CVIKY (DG.BPPV) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Prosím, kde najdu brandt daroffovy cviky na BPPV? Děkuji Blanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Brandt Daroffovy cviky k léčení polohové závratě jsou vidět na tomto videu: www.youtube.com/watc…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brandt daroffovy cviky (dg.BPPV)

Cviky na krční páteř na míči

Pořiďte si na sezení gymnastický míč. Nemusíte na něm sedět pořád, ovšem každá minuta, kterou na míči strávíte, vám dopomůže k pevnějším zádům a také ke správnému držení těla. Naplánujte si alespoň pár desetiminutových intervalů během dne a záda to ocení.

Postup:

  • Sedněte si na míč, nohy zapřete o podlahu přibližně na šířku boků.
  • Položte pravou ruku na levé ucho přes hlavu a hlavu jemně táhněte k pravému rameni.
  • Levou ruku nechte volně ležet ze strany na míči.
  • S výdechem protáhněte šíji.
  • Stejný pohyb zopakujte také na druhou stranu.
  • Když natočíte v krajní poloze bradu směrem ke klíční kosti, protáhnete také svaly po stranách krku.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Chůze

Nejjednodušším cvičením je chůze. Díky chůzi udržujete nohy v přirozeném pohybu. Chůze je skvělý způsob, jak podpořit krevní oběh v dolních končetinách. Místo jezdění výtahem nebo eskalátory choďte raději po schodech. Dokonce krátká procházka kolem bloku před odchodem do práce vám může pomoci s výrazným zlepšením příznaků.

Zdroj: Cviky proti křečovým žilám

Cviky na posílení krční páteře

Cviky na krční páteř by se měly provádět pravidelně. Ideální je stanovit si pevnou dobu, kdy si na sebe uděláte čas a krční páteř si procvičíte. Může to být ráno před odchodem do práce, během polední pauzy nebo večer místo pravidelného lenošení u televize.

Cviky na uvolnění a posílení krční páteře: Sedněte si rovně na židli. Pravou rukou uchopte hlavu nad levým uchem. Hlavou tlačte proti ruce a rukou proti hlavě. Tlak by měl být vyrovnaný, aby nedošlo k žádnému pohybu. Po chvíli uvolněte. Pravou ruku nechte na hlavě a nechte ji působit vlastní vahou, aby se krk uvolnil. Po chvíli ještě pravou rukou na hlavu zatlačte. Vše opakujte i na druhou stranu. Podobným způsobem uvolněte také šíji. Obě ruce dejte na zátylek (dlaně můžete dát přes sebe), lokty směřují k podložce. Rukama tlačte do zátylku, měli byste cítit, jak se šíje uvolňuje. Vydržte několik vteřin a pak uvolněte.

Cviky na krční páteř - úklony: Krční páteř skvěle procvičíte úklony hlavy dopředu a dozadu. Opakujte pětkrát až desetkrát. Pak hlavou provádějte úklony do strany (doleva a doprava). Opakujte pětkrát až desetkrát. K procvičení páteře přidejte i ramena. Stále seďte rovně na židli, ruce volně podél těla. Ramena zvedejte nahoru k uším a poté dolů. Opakujte desetkrát. Pak můžete procvičit vždy jen jedno rameno. Přidat můžete i kroužení rameny.

Cviky na krční páteř - polokroužky: Ideálními cviky na krční páteř jsou polokroužky. Začněte u levého ramena a udělejte polokruh k pravému rameni. Pak zpět k levému. Kroužky dělejte pomalu a opakujte desetkrát. Polokroužky nejprve provádějte předem a pak zadem (jakoby v záklonu).

Pokud budete cviky na krční páteř provádět pravidelně, po čase pocítíte úlevu a budete se opět cítit fit. Skvělé bude, když do svého programu zařadíte i nějaké další cvičení, jako je například jóga nebo pilates.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Cviky

Chůze je během rekonvalescence po operaci žlučníku zásadní, měli byste vstát co nejdříve a chodit co nejvíce. Začněte pomalu a zvyšujte svou aktivitu podle svého těla. Obvykle byste se měli vyvarovat namáhavé aktivity po dobu čtyř až šesti týdnů, ale to se liší dle individuálního stavu a kondice. Po této době se můžete vrátit k typické předoperační činnosti, ale s rozumem.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Cviky na uvolnění karpálního tunelu

Pokud děláte v zaměstnání opakované pohyby zápěstím, protáhněte si každých 40 minut paže, zápěstí, ramena a krční svaly. Když hodně sedíte, pořiďte si židli s dostatečnou oporou pro záda. Při práci s počítačem se vyvarujte prudkých úderů do kláves. Také v autě nesvírejte volant silou, ale jen zlehka.

Jak díky cviku poznáte, že máte potíže s „karpálem“? Jednoduše, dejte ruce k sobě, jako kdybyste se modlili, pak je spusťte dolů a obraťte je hřbety k sobě. Pokud cítíte brnění v rukou, prstech nebo v zápěstí, případně necitlivost v prstech, nechte se vyšetřit neurologem, může se jednat o karpální tunely.

Cviků na uvolnění karpálního tunelu naleznete na internetu spoustu. Popsat jednotlivá cvičení je složité, jelikož slovy nelze vystihnout přesné provedení cviku. Podívejte se tedy sami na cviky, které by pro vás mohly být užitečné.

Zdroj: Co pomáhá na karpály

Cviky McKenzie

McKenzie metoda je souhrn cviků a technik podporujících regeneraci páteře. Cviky uleví od bolesti a lze je použít i k léčbě, pokud je diagnostikována vyhřezlá ploténka. Velkou výhodou metody se zdá být to, že řeší příčinu, nikoli důsledky, a určuje příčiny bolestí. Hledá se takový pohyb, který ulevuje od bolesti, a ten se používá k léčbě. Obzvláště na začátku je nutné, aby cvičení vedl terapeut. Díky vědecké podloženosti metody a dozoru fyzioterapeuta je možné vyřešit problém, který trvá roky, během několika terapií. Cviky je však nutné provádět nejméně dva měsíce po zmizení bolesti. Cvičení se nedoporučuje používat jen v případech infekčních onemocnění, nádoru, osteoporózy, těhotenství či při požívání alkoholu a drog.

Cviky

Prvním cvikem je leh na břiše. Spočívá v pouhém ležení na matraci či na zemi. Každou hodinu zaujímáme polohu na 5–10 minut. Bolest se může zvýšit, avšak při setrvávání by se měla snižovat.

Druhý cvik je založený na ležení na břiše, kdy se opíráme o předloktí tak, že se zakláníme. Lokty by měly být pod rameny a je nutné maximální uvolnění zad, svalstva a stehen.

Je možné vyzkoušet také to, že si opět lehneme na matraci či zem a zakloníme trup. Cvik dynamicky opakujeme. Desetkrát opakujeme každou hodinu. Propínáme lokty a tím zvedáme horní polovinu těla až do největšího možného záklonu, kde ustává bolest.

Poslední ze cviků provádíme podobně jako ten předchozí. Při maximálním záklonu však hluboce vydechneme. Následkem tohoto výdechu se zvětší záklon trupu.

Zdroj: Cvik na plotýnky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP