Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DECH PO ACETONU

OBSAH

Zápach stolice po acetonu u dospělých

Při hladovění, když je vaše tělo v ketóze, tak přeměňuje uložený tuk na palivo místo sacharidů, a produkuje při tom ketony. Ketony jsou chemikálie jako acetoacetát, beta-hydroxybutyrát a aceton. To jsou chemikálie přirozeně produkované vaším tělem, ale při hladovění, nebo při keto dietě jich vaše tělo produkuje více a přebytek může způsobit, že vaše hovínka, čůrání a dech budou páchnout po acetonu.

Zdroj: Zápach stolice po acetonu

Diskuze

V diskuzi DECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Polik.

Na ten dech rozhodně můžu doporučit monitory no :). Hlavně vyber správně. Mrkni se třeba sem www.arecenze.cz/moni… :).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Nebo se dá vybrat monitor dechu i tady: www.testino.cz/monit…

Zdroj: diskuze Očista

Aceton v dechu

Malé množství acetonu v lidském těle je přirozené. Pokud cítíte aceton v dechu, tak se může a nemusí jednat o nějaký závažný zdravotní problém. Aceton je vydýcháván v plicích. Při diabetu se při neadekvátní léčbě může tvořit zvýšené množství ketolátek, proto je dech diabetiků za určitých okolností cítit po acetonu.

Aceton v dechu může tedy způsobovat neléčená nebo špatně léčená cukrovka. Rovněž pokud hladovíte, může vaše tělo produkovat více ketolátek, které tělu slouží jako zdroj energie – nedostatečný přísun sacharidů. Může se ale jednat i o problémy se slinivkou břišní. Možnou příčinou je také zánět v ústech, který stojí za zvýšeným zápachem úst. V neposlední řadě se může jednat o intoleranci fruktózy.

Zdroj: Aceton

Poradna

V naší poradně s názvem ACETON V DECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika plánková.

Dobrý den, můj manžel má cukrovku, užívá léky, a cítím v dechu aceton. Bojím se oněj, chodí k lékaři. Moc děkuji , s pozdravem Plánková Monika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud dech vašeho manžela zapáchá jako aceton s podobným zápachem jako odlakovač na nehty – může to být známka vysoké hladiny ketonů. Ketony jsou kyseliny v krvi, které produkují jeho játra, protože spalují tuk, aby nahradily výpadek v dodávce energie, když jeho tělo nemůže získat energii z glukózy, protože nemá k dispozici inzulín. Je to problém hlavně u diabetu 1. typu, ale může se také objevit u 2. typu, pokud nastanete vážný stav nazývaný diabetická ketoacidóza.
Pokud má manžel cukrovku a z jeho dechu je cítit aceton, tak je třeba dodržovat léčebný plán jeho lékaře. Většinou to znamená pravidelně a v přesném dávkování užívat inzulín, lék na kontrolu hladiny cukru v krvi a zastavení ketózy. Pokud dodržujete léčebný plán a jeho dech přesto zapáchá po acetonu, okamžitě zavolejte lékaře o pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aceton v dechu

Příznaky acetonu u dětí

  • Dech vonící jako přezrálá jablka. Aceton se uvolňuje zejména při výdechu. Pokud dítě produkuje aceton, jeho dech bude vonět jako přezrálá jablka.
  • Moč s velmi silným zápachem. Když aceton uniká močí, vydává silný zápach.
  • Ospalost, nechutenství, nevolnost, bledost a zvracení. Důvodem je velmi nízká hladina glukózy v krvi (hypoglykémie), a to jak u zdravých, tak u diabetických dětí.
  • Suchý jazyk, poruchy trávení a podrážděnost. To je způsobeno velmi vysokou hladinou glukózy v krvi (hyperglykémie). Vyskytuje se výhradně u dětí s diabetem, více u dětí s typem 1, které jsou závislé na inzulínu. Je to kvůli nedostatku inzulínu nebo kvůli tomu, že dostávají méně, než kolik potřebují.

Zdroj: Aceton v moči u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf jurecek.

zapach stolice po acetonu pricina dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zapáchající stolice po acetonu je způsobena přítomností nestrávených cukrů ve stolici. Zápach po acetonu může mít několik příčin. První a nejčastější je přemíra alkoholu. Další příčinou může být cukrovka. Zkuste si dát na týden dietu, méně masa, více vlákniny, žádný alkohol ani kávu a uvidíte, jestli se to spraví. Pokud ne, tak budete muset navštívit svého praktického lékaře, aby vám udělal několik diagnostických odběrů krve, moči a případně i stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stolice

Špatný dech

Na nebroušených plochách zubů se usazují zbytky jídla, které podporují růst bakterií, a způsobují tak špatný dech. Trvale špatný dech nebo nepříjemná chuť v ústech může být způsobena onemocněním dásní, nebo dokonce diabetem.

Zde je odkaz na článek, ve kterém se dozvíte více o příčinách špatného dechu.

Špatný dech – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět projevy špatného dechu.

Zdroj: Nejčastější nemoci úst

Vzorec acetonu

  • Funkční vzorec: CH3COCH3
  • Sumární vzorec: C3H6O

Aceton – bezpečnostní list.

Zdroj: Aceton

Aceton v krvi

Hladina acetonu v krvi stoupá při hladovění, při požití většího množství cukru a objevuje se při cukrovce (diabetes mellitus).

Zdroj: Aceton

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE DÁ VYROBIT CHLOROFORM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Nevíte někdo jak se dá doma vyrobit chloroform?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chloroform se doma dá vyrobit tak zvanou haloformovou reakcí. Haloformová reakce vzniká při smísení acetonu, chlornanu a vody. Použít se dá normální aceton (ředidlo na barvy) a chlorové vápno nebo lépe chlorový prášek do bazenů. Při mísení je třeba chlorové vápno chladit v misce s ledovou tříští a jen pomalu se přikapává aceton. Poté se vzniklá tekutina předestiluje, aby se oddělil chloroform. Další možnost je místo chlorového vápna použít chlornan sodný, který se přítomen například v Savu. Po přidání acetonu se směs chlornanu a acetonu zakalí a začne se zahřívat, takže je také třeba během výroby chladit. Nakonec na dně nádoby zbyde surový cloroform, který je nutno předestilovat.
Chloroform je těkavá látka s jemně nasládlým zápachem. Chloroform se používá k uspávání lidí. Chloroform se také používá pro výrobu chemické zbraně - válečného plynu fosgen, který vzniká při smísení chloroformu a některého oxidačního činidla. Účinky chloroformu na lidský organizmus jsou fatální a je třeba při jeho výrobě řádně větrat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se dá vyrobit chloroform

Krvácení po orální chirurgii

Pokud jste si nedávno nechali vytrhnout zub, možná si všimnete, že váš dech není po operaci nejčerstvější. Důvodem, proč jdou zápach z úst a ústní chirurgie ruku v ruce, je krvácení. Pokud si všimnete, že váš dech zapáchá a stále krvácíte, může být užitečné vypít více vody. Pokud se však krvácení nezpomaluje, doporučujeme vám kontaktovat vaši zubní ordinaci.

Zdroj: Zápach z úst po vytržení zubu

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK BEZ DOPLATKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JanaŠoškovová.

Budu vám vděčna,když mi poradíte,jaký lék na vys.krevní tlak je bez poplatku.Beru již několik let Betalog 200 mg,poslední nákup mi vyrazil dech,nedoplatek se zvýšil kardinálně.Děkuji za odpověď!!! Jana Š.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léky na vysoký krevní tlak bez doplatku

Příčiny acetonu u dětí

U zdravých dětí

  • Několika hodinové hladovění. Nenasnídání nebo pozdní oběd způsobuje pokles cukrů v těle.
  • Nevhodná výživa. To se může stát, pokud dítě konzumuje příliš mnoho tuku nebo živočišných bílkovin nebo nemá dostatek cukru .

Zdroj: Aceton v moči u dětí

Diskuze

V diskuzi ZUBY, DÁSNĚ, PARADENTÓZA POTÍŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karlička J.

no to je pravda, Herbadent používala i moj babička, zubní pastu a jiné produkty, s dásněmi nikdy problém neměla. Je možná lepší si připlatit za bylinnou zubní pastu, či ústní vodu která pomůže

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Leona H.

Vyzkoušela jsem produkty od Herbadentu a je fakt že na dásně mi pomohly. Akorát je u nás v lékárně neměli. Paní lékarnice mi je ale objednala na druhej den. Ta zubní pasta je velmi kvalitní, je po ní velmi svěží dech po bylinkách.Děkuji za tip

Zdroj: diskuze Léčba ustupujících dásní

Recept na výrobu chloroformu

Chloroform se dá vyrobit pomocí haloformové reakce. Haloformová reakce vzniká při smísení acetonu, chlornanu a vody. Použít se dá normální aceton (ředidlo na barvy) a chlorové vápno nebo lépe chlorový prášek do bazenů. Při mísení je třeba chlorové vápno chladit v misce s ledovou tříští a jen pomalu přikapávat aceton. Poté se vzniklá tekutina předestiluje, aby se oddělil chloroform. Další možnost je místo chlorového vápna použít chlornan sodný, který je přítomen například v Savu. Po přidání acetonu se směs chlornanu a acetonu zakalí a začne se zahřívat, takže je také třeba během této výroby chladit. Nakonec na dně nádoby zbyde surový cloroform, který je nutno předestilovat.
Chloroform je těkavá látka s jemně nasládlým zápachem. Chloroform se používá k uspávání lidí! Chloroform se také používá pro výrobu chemické zbraně - válečného plynu fosgen, který vzniká při smísení chloroformu a některého oxidačního činidla. Účinky chloroformu na lidský organizmus jsou fatální a je třeba při jeho výrobě řádně větrat. Video, na kterých je vidět postup výroby chloroformu, jsou zde: výroba chloroformu video.

Zdroj: Kde koupit chloroform?

Poradna

V naší poradně s názvem ZRYCHLENY DECH U STARYCH LIDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Staram se o pani, ktere je 92 let , ktera je naprosto zdrava a do nedavne doby jeste navstevovala posilovnu. Pred nekolika mesici zacala mit problemy s dechem.Dycha tezce a kratce. Byla nekolikrat na vysetreni , ale vsechny vysledky ma negativni. Pro lekare je naprosto zdrava. Mate prosim nejakou radu, jak ji pomoci. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U takto starých lidí se náhlé zhoršení dechu může přihodit po prodělaném zápalu plic, o kterém ani nemusí dotyčný vůbec vědět. Navíc vysoký věk a k tomu ještě fyzická zátěž v posilovně významně oslabují imunitní systém, který pak nedokáže tělo ochránit před různými infekcemi. Jako akutní domácí péči v případě, který zmiňujete, doporučuji několikrát denně inhalaci nějaké mírně slané minerální vody v kombinaci s vodným roztokem léku Mukosolvan. Ráno inhalovat Mukosolvan a později pak slanou vodu a večer zase Mukosolvan. To uvolní případné hleny, které mohou bránit v dýchání a vyléčí to případné probíhající infekce v plicích. Pak je vhodné se při každodenní rozvičce soustředit na protahování mezižeberních svalů, různými úklony, vzpažením rukou a podobně a zaměřit se při tom na hluboké a pomalé dýchání. V neposlední řadě byste měla svou svěřenkyni dostat na geriatrické oddělení nějaké místní polikliniky. Geriatrie je medicínský obor, kde jsou soustředěni lékaři, kteří mají praxi s různými nemocemi takto starých lidí, a mohli by tak lépe zhodnotit zdravotní stav a příčiny zhoršeného dýchání a určit nejlepší a rychlou cestu ke zlepšení zdravotního stavu. Dejte vědět, jak jste dopadli.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zrychleny dech u starych lidi

Účinky mátového oleje

Mátový olej zmírňuje příznaky divertikulitidy a syndromu dráždivého tračníku; pomáhá rozpouštět žlučové kameny, osvěžuje dech. Mátový olej také utišuje svalové bolesti, zmírňuje kašel a slizniční městnání způsobené nachlazením nebo alergií.

Zdroj: Mátový olej

Diskuze

V diskuzi NEMOCI STARÝCH PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Müller.

Můj Francouzský buldoček se léčí na sníženou funkci štítné žlázy a na epilepsii.Léčba má vedlejší účinky.Pes nemá dobrou stabilitu,hodně jí a pije i močí.S tím jsem počítal.Ale když usíná,co 20 vteřin zvedne hlavu,jakoby ho v krku něco tlačilo.Léčbu štítné žlázy má teprve týden,tak se domnívám,že léčba nějak zřejmě ovlivňuje štítnou žlázu v krku.Jakoby ho tam tlačila.Dech má občas i sípavý a chrápe víc než kdysi.Díky.Chystám se opět k veterináři.Máte nějaký názor na to zvedání hlavy při usínání ?Může to být od slabě fungující štítné žlázy ?Díky za názory.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci starých psů

Ketodieta a zápach po acetonu

Krátkodobé výsledky ketodiety jsou přitažlivé, protože ztrácíte tuk a můžete vypadat dobře a cítit se energicky. Některé příznaky se zlepšují, ale je to vše krátkozraké.

Protože při keto dietě konzumujete obrovské množství živočišných bílkovin a mléčných výrobků (s vysokým obsahem tuků), což změní váš střevní mikrobiom (střevní flóru), který je nezbytný pro vaše zdraví.

Ketodieta změní vaši střevní ekologii na mnohem méně příznivé bakterie a to zase změní vaše střeva a ovlivní věci, jako je stav vaší kůže a pach dechu, potu a pach stolice.

Po změně stravování na rostlinnou stravu, se za tři měsíce vrátí normální tělesný pach a přispěje to k dalším zdravotním přínosům.

Ketodieta v podstatě mění váš mikrobiom a změny jsou nepříznivé pro vaše zdraví - to může být to, co způsobuje konzumace potravin s vysokým obsahem tuku a živočišných produktů, které pak mají za následek systémové změny.

Zdroj: Zápach stolice po acetonu

Acetonový zápach z úst – další příčiny

Acetonový dech se také objevuje z důvodu hladovění, kdy se spálí veškerá glukóza a tělo přejde na tuky. Objevuje se i u nemocné slinivky břišní a tam, kde je intolerance ovocného cukru. Za zvýšeným zápachem z úst ale může také stát zánět v ústech.

Zdroj: Aceton v dechu

Zápach stolice po acetonu u dětí

Děti mohou mít páchnoucí stolici z různých důvodů. Mohou mít žaludeční infekci nebo to může být příznak něčeho vážnějšího, jako je celiakie nebo cystická fibróza. Může to být také důsledek nedostatku vitamínů.

Maminka sedmiměsíčního chlapce se ptala lékaře: Dnes ráno jsem ho přebalovala a jeho hovínko bylo lepkavé, tvrdé a kašovité zároveň a páchlo to jako lak na nehty. Vím, že se k žádnému odlakovači nemohl dostat, protože doma žádné nemáme.

Odpověděl jí na to dětský lékař Dr. Pandurang Sawant.

Nebojte se, jen sledujte vývoj. Pokud bude mít dítě další 2 dny nepříjemný zápach z pohybu, pak mu můžeme předepsat nějaké léky. Zkontrolujte, zda se u něj nevyskytují související problémy, jako je horečka, krev ve stolici, zvracení atd., to je vše.

U malých dětí, které kálí do jednorázových plenek se může objevit pocit zápachu po acetonu z jejich stolice. Důvodem může být látka s názvem indol. Indol se přirozeně vyskytuje v lidských výkalech a dává jim specifický zápach. V nízkých koncentracích však voní po květinách a používá se pro parfemaci plenek. Při vyšších koncentracích pak může zapáchat po rybině nebo jako acetonový odlakovač na nehty nebo acetonové ředidlo. K vyšším koncentracím může dojít v případě spojení přirozeného indolu ze stolice dítěte a přidaného indolu pro parfemaci plenek.

Zdroj: Zápach stolice po acetonu

Léčba acetonu u dětí

Když se tyto příznaky objeví, je nezbytné poradit se s odborníkem, aby určil vhodnou léčbu. Přesto obecně platí několik tipů:

  1. U zdravých dětí se  vyhýbejte tučným jídlům a snažte se jim dělat ovocné šťávy.
  2. U diabetických dětí s hyperglykémií jim podávejte tekutiny bez cukru a vyhýbejte se sacharidům.
  3. Hypoglykemickým dětem podávejte tekutiny s cukrem. Nejlepší je ovocná šťáva, která se u těchto dětí doporučuje při nízké hladině cukru v krvi, právě kvůli vysokému obsahu přírodního cukru - fruktózy.

Léčba inzulínem

U dětí s diabetem 1. typu (závislý na inzulínu) se ujistěte, že jste injekčně aplikovali správnou dávku.

Režimová opatření

U zdravých i diabetických dětí se vyhněte cvičení, dokud je v jejich těle aceton. Je to proto, že jejich těla budou nucena získávat energii z tuků, protože u nich nejsou žádné zásoby glukózy. Proto zvýší produkci acetonu.

Kontrola

U zdravých dětí změřte ketolátky pomocí testů moči. U diabetiků však měřte krevní cukr stejně jako aceton přes glukometr.

Zdroj: Aceton v moči u dětí

Čištění zubů a jazyka

Nejlepším způsobem, jak si uchovat svěží dech, je vyčistit si zuby alespoň 2–3 denně, anebo nejlépe po každém jídle. Důležitější než zubní pasta či kartáček je technika čištění zubů. Největší chybou, které se dopouštíme, je ta, že zapomínáme na jazyk! Právě na něm se uchycují bakterie, které jsou přímou příčinou nepříjemného dechu a pachuti v ústech. 

Zdroj: Příčiny špatného dechu

Doporučení

Aceton neznamená onemocnění, ale doporučujeme, aby rodiče věděli, zda je přítomen v těle jejich dětí. Přítomnost acetonu není vážná, pokud jednáte včas, ale je nebezpečný, pokud je přítomen ve velkém množství nebo po dlouhou dobu. Může totiž vyvolat příznaky, které mohou ohrozit zdraví zdravých dětí. U dětí s nemocemi může převzít kontrolu nad nimi a jejich léčbou.

Je důležité, abyste se v případě jakýchkoli příznaků poradili se svým pediatrem. Tímto způsobem může analyzovat zdravotní stav vašeho dítěte a vytvořit plán léčby, aby to v budoucnu nezpůsobovalo problémy.

Zdroj: Aceton v moči u dětí


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP