Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

DIA JÍDELNÍČEK


DIA JÍDELNÍČEK a nejen to se dozvíte v tomto článku. Diabetes mellitus I. typu je celoživotní onemocnění, které vzniká v důsledku destrukce buněk slinivky, které v těle tvoří inzulin. To vede k nedostatku inzulinu, který je nutno dodávat exogenně (formou injekcí, inzulinových per nebo pomocí inzulinové pumpy). V České republice se ke konci roku 2010 s tímto typem cukrovky léčilo téměř 56 tisíc osob. Tento typ cukrovky bývá nejčastěji odhalen u dětí a mladistvých. Mohou jím však onemocnět novorozenci i starší lidé.


Zásady vaření pro diabetiky I. typu

Cílem dietní léčby diabetika I. typu je především ovlivnění hladiny krevního cukru (glukózy), a to jak nalačno, tak po jídle, dosažení či udržení hodnot krevních tuků, zajištění potřebné dávky energie a oddálení vzniku diabetických komplikací. U diabetika I. typu je kladen velký důraz na pravidelnost ve stravování a dávkování inzulinu podle aktuálních glykémií. Energetická hodnota stavy by měla být přiměřená skutečné potřebě, aby se udržovala ideální tělesná hmotnost. Složení jídelníčku by mělo vycházet ze zásad stravy v rámci zdravé životosprávy, to znamená, že by v něm neměly kromě přiměřeného množství sacharidových potravin (pečiva, rýže, těstovin – lépe v celozrnné variantě – a brambor) chybět mléčné výrobky (nejlépe zakysané), maso s preferencí libových částí, drůbeže a ryb (včetně tučných pro obsah nezbytných nenasycených mastných kyselin), kvalitní tuky rostlinného původu (rostlinné oleje a produkty z nich vyrobené, například margaríny). Nezanedbatelnou roli má samozřejmě pitný režim, který je také potřeba do jídelníčku započítávat.

Normální hladina cukru (glykémie) je 3,6–5,6 mmol/l. Diagnóza diabetu mellitu je založena na průkazu zvýšené hladiny cukru (hyperglykémie) v krvi.

Diagnóza diabetu je jednoznačně stanovena při nálezu:

  • hladiny glukózy během dne ≥ 11,1 mmol/l;
  • hladiny glukózy nalačno ≥ 7,0 mmol/l (ve 2 odběrech).

Pokud je glykémie v rozmezí 5,6–6,9 mmol/l, je vhodné doplnit zátěžový test s cukrem, takzvané oGTT.

Cílem péče o diabetika je, aby se dožil stejné délky a kvality života jako pacient bez diabetu, a to bez závažnějších příznaků vlastní nemoci či komplikací léčby (hypoglykémie).

Hypoglykémie je stav, při kterém klesá hladina krevního cukru pod normu, obvykle pod 3,6 mmol/l. Poznat příznaky hypoglykémie a umět ji řešit musí ovládat každý diabetik! Je třeba, aby o možných komplikacích a způsobech jejich řešení vědělo také nejbližší okolí pacienta (rodinní příslušníci a podobně). Prožívání hypoglykémie je individuální. Projevy jsou způsobeny nedostatečným zásobením orgánů cukrem a reakcí těla na tento stav. K obvyklým příznakům hypoglykémie patří: únava, hlad, pocení, bolest hlavy, třes rukou, zrychlený pulz, poruchy chování (apatie, agresivita) a nálady (euforie, deprese), poruchy soustředění a uvažování.

Při lehčí či středně těžké hypoglykémii požijte menší množství, to znamená 10–40 gramů rychle působících cukrů (1–2 hrnky čaje se 2–4 kostkami cukru, či 1–4 dl ovocného džusu, nebo Coca-Coly). Po požití rychle působících cukrů by měl následovat příjem pomalu působících sacharidů (kousek housky, chleba a podobně).

Při těžké hypoglykémii je n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky I. typu

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil.

Zhubl jsem o 3kg mám tedy 80 kg a výšku 174 cm . Při poslední návštěvě v dia poradně paní lékařka přidala ( v pátek 29.7.2017) Glimepirid Sandoz 3 mg ještě večer, za jak dlouho se projeví jeho účinek? Děkuji za odpověď Bohumil

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Účinek by se měl projevit hned po podání. Zkuste si ještě několik dní pravidelně měřit svou glykemii, a kdyby se to nelepšilo, tak znovu informujte lékařku v dia poradně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Cukrovka

Recepty na dia zákusky

Zákusek bez cukru

Ingredience na náplň: 1 lžíce solamylu, 1 hrst rozinek, 500 g tvarohu, 3 vejce, dle potřeby: mléko, stévie, čokoláda dia

Ingredience na těsto:1 vejce, 250 g Hery, 1 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 400 g polohrubé mouky

Postup: Do mouky dáme prášek do pečiva, vejce a tuk. Uděláme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny přidáme kakao. Na náplň utřeme tvaroh se žloutky, přidáme stévii, solamyl, rozinky. Mléko podle potřeby a tuhý sníh z bílků. Na plech nastrouháme hnědé těsto. Potřeme náplní a navrch nastrouháme bílé těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě. Ještě na teplou buchtu nastrouháme dia čokoládu.

Dia dort

Ingredience na korpus: 4 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g například dia mandlové pasty od značky Almendrina

Ingredience na krém: 3 lžíce mandlového krému, například dia mandlové pasty od značky Almendrina, 250 g mascarpone, 1 lžička vanilkového extraktu (lze nahradit vanilkovým luskem)

Postup: Rozehřejte troubu na 170 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Ušlehejte tuhý sníh z bílků. Žloutky s dia mandlovou pastou ušlehejte do světlé pěny. Sníh z bílků opatrně promíchejte se žloutkovou pěnou a postupně přisypávejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Těsto nalejte do formy a pečte při 170 °C asi 40 minut (záleží na troubě, je lepší vyzkoušet nakonec špejlí). V míse ušlehejte mascarpone s dia mandlovou pastou a vanilkovým extraktem. Rozkrojte vychladlý korpus a natřete 2/3 krému. Zbylým krémem potřete vrch a boky dortu. Na dozdobení posypte plátky mandlí. Dejte vychladit do lednice.

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky II. typu

Recepty na hlavní jídla

Pórková polévka

Ingredience: 1 litr hovězího vývaru, 120 g pórku, 120 g brambor, 1 bílek, sůl, pažitka na ozdobu

Postup: Očištěný a omytý pórek nakrájíme na tenké plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a vložíme spolu s pórkem do vroucího vývaru. Vaříme doměkka. Do hotové polévky vidličkou zašleháme bílek. Polévku podle chuti dosolíme. Před podáváním na talíři posypeme pažitkou.

Hodnota: 243 kJ/59 kcal

Lívanečky pro děti

Ingredience: 14 g stolního oleje, 260 g vody, 250 g lívanečků, 40 g dia skořicového cukru

Postup: Obsah sáčku vsypeme do misky a vlijeme studenou vodu. Směs metličkou důkladně rozšleháme, aby byla bez hrudek. Necháme odstát 5 minut. Na rozehřátou lívancovou pánev potřenou olejem nalijeme těsto a opečeme z obou stran dozlatova. Hotové lívanečky obalíme ve skořicovém cukru.

Hodnota: 899 kJ/215 kcal

Segedínský guláš

Ingredience: 40 g podzimní cibule, 20 g hladké mouky, 20 g stolního oleje, 12 g soli, 360 g libového vepřového masa, 80 g mléka, 280 g kysaného zelí, kmín, 200 g vody, 4 g červené sladké papriky

Postup: Na polovině dávky tuku zpěníme cibulku a přidáme mletou papriku a přilijeme vodu. Přidáme nakrájené maso, sůl a kmín. Dusíme do poloměkka a přidáme nakrájené kysané zelí. Připravíme zásmažku – do zbylého tuku přidáme mouku. Vmícháme do guláše, přilijeme mléko a dusíme doměkka.

Hodnota: 1 218 kJ/ 291 kcal

Houskový knedlík

Ingredience: 1 vejce, 304 g hladké mouky, 20 g mléka, 32 g bílého pečiva, 20 g kvasnic

Postup: Z 1/3 mléka a droždí připravíme kvásek, který po 15 minutách smícháme s osolenou moukou, vejcem a zbylým mlékem. Vypracujeme těsto, do kterého vmícháme kostičky rohlíku. Přikryté necháme vykynout na teplém místě. Vyválíme 2 válečky, vložíme je do vroucí vody a vaříme přibližně 20 minut. Z každého knedlíku uděláme 8 koleček (1 plátek má 40 g). Na porci počítáme 2 plátky.

Hodnota: 660 kJ/158 kcal

Recepty na dia zákusky

Ořechové spirály

Ingredience: 1 vejce, 120 g polohrubé mouky, 60 g tvarohu, sůl, 30 g stévie, 12 g másla, 12 g ořechů

Postup: Z tuku, tvarohu, mouky a soli vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. Mezitím nameleme ořechy a přidáme vejce se sladidlem. Vše dohromady zamícháme a rozetřeme na vyválené těsto do tvaru obdélníku. Těsto vyválíme zhruba 3–4 mm vysoké. Vše stočíme jako roládu, kterou krájíme cca na 5 mm vysoká kolečka, která klademe na plech s pečicím papírem. Pečeme přibližně n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky I. typu

Poradna

V naší poradně s názvem ALAVIS PRO KONĚ I LIDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Chtěla bych se zeptat jestli Alavis pomůže i na bederní,nebo krční páteř.Jinak jsem DIA 2 a vážím už 125 kg.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alavis obsahuje glukosamin a chondroitin, které jsou prospěšné pro regeneraci kloubní chrupavky. Ta je přítomna i mezi obratly bederní i krční páteře. Takže tyto látky účinkují stejně v bedrech i na krku. Co je ale důležitější a i účinější pro odstranění bolestí v těchto partiích, je posílení kosterních svalů, protahování a redukce váhy. Se vším tímto vám pomůže buď rehabilitační pracovník a nebo šikovný fyzioterapeut.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Alavis pro lidi.

Jídelníček pro diabetiky 2. typu

Je třeba omezit konzumaci živočišných výrobků s výjimkou ryb, omezit živočišné tuky a cholesterol. Je povolena konzumace mléčných výrobků se sníženým množstvím tuku. Živočišné tuky lze nahradit rostlinnými oleji (olivový, řepkový). Porce zeleniny a ovoce by měly být zahrnuty pětkrát denně. Důležité je dodržování pitného režimu, tedy převážně nesycené, neslazené a nealkoholické vody. Alkoholické nápoje je třeba omezit na minimum. Prioritou je také nekouřit a mít dostatečnou fyzickou aktivitu. Vliv svalové činnosti na metabolismus je nesporný. Lze snadno vypočítat ideální tepovou frekvenci pro svalovou zátěž s dynamickým charakterem, který výrazně pomáhá zvyšovat energetickou spotřebu. Intenzitu aerobního cvičení zvyšujeme postupně. Frekvenci pohybu udržujeme při 60–80 % maximální tepové frekvence.

Pondělí

  • snídaně: Vitakáva, šunka, máslo, sójový rohlík
  • přesnídávka: pomeranč
  • oběd: pórková polévka s bramborem, vepřový řízek s rýží, dia kompot (100 g)
  • svačina: ½ jablka
  • večeře: zapečená brokolice s vejcem a brambory, mrkvový salát
  • druhá večeře: bílý jogurt

Úterý

  • snídaně: čaj, dia džem, máslo, chléb
  • přesnídávka: grep
  • oběd: polévka celerová, dušené rybí filé s bramborovou kaší, okurkový salát
  • svačina: kefírové mléko (500 ml)
  • večeře: rizoto se zeleninou a sýrem
  • druhá večeře: mandarinka

Středa

  • snídaně: bílá káva, ovocný jogurt, slunečnicový rohlík
  • přesnídávka: kiwi
  • oběd: polévka bramborová, zapečené těstoviny se šunkou a zeleninou
  • svačina: dia pudink s ovocem
  • večeře: eidam, dalamánek, máslo, rajče
  • druhá večeře: chléb, máslo

Čtvrtek

  • snídaně: ovocný čaj, Lučina, sójová houska
  • přesnídávka: jablko
  • oběd: polévka hovězí s těstovinami, hovězí vařené s dušenou mrkví, kukuřicí a brambory
  • svačina: chléb, máslo, rajče
  • večeře: ovesná kaše s kakaem a umělým sladidlem, máslo
  • druhá večeře: kedlubna

Pátek

  • snídaně: Vitakáva, šunková pěna, tmavý chléb
  • přesnídávka: nektarinka
  • oběd: polévka vločková, špíz z vepřového masa s houbami a rýží, salát z čínského zelí
  • svačina: dia jogurt
  • večeře: dušený kapr na kmíně, brambory, dia kompot
  • druhá večeře: sójový rohlík

Sobota

  • snídaně: černý čaj, mozzarella, máslo, slunečnicový rohlík
  • přesnídávka: banán
  • oběd: polévka zeleninová, kuřecí stehno s opékanými brambory (na sucho), dia kompot
  • svačina: acidofilní mléko (500 ml), chléb
  • večeře: 1 vejce, máslo, dalamánek, rajče
  • druhá večeře: ½ pomeranče

Neděle

  • snídaně: bílá káva, rybí pomazánka, chléb
  • přesnídávka: jablko
  • oběd: polévka drožďová, vepřová znojemská peč

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jídelníček pro diabetiky

Příběh

Ve svém příspěvku PROSBA O OBJASNĚNÍ ZÁHADY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Hradil.

Zajímalo by mne proč se údajně přestal vyrábět osvědčený přípravek DIANER. Tyto malinké tabletky obsahující sladidlo pro diabetiky s obsahem jedné kostky cukru zmizely s prodejen a lékáren. Těchto tabletek bylo v jednom malém dávkovači 500ks. Nynější náhražky dia cukru jsou co do velikosti tablety pomalu jako větší knoflíky ale obsahují také jednu kostku cukru. Místo pěti set je jich ještě ve větším dávkovači kolem osumdesáti kusů. Buď je to podraz nejen na diabetiky ale zřejmě se někdo na tomto zboží pakuje a kdoví jaký šmejd tyto maxitablety obsahují. Prosil bych o vysvětlení co se zatím skrývá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Prosba o objasnění záhady.

Recepty na dia moučníky

Jablečné šátečky

Ingredience: 1 listové těsto, jablka, rozinky, mandle, sladidlo na pečení pro diabetiky

Postup: Z rozváleného listového těsta tvoříme dostatečně velké čtverce, na které poklademe nastrouhaná nebo nadrobno nakrájená jablka i se slupkami a hrozinky. Vždy protilehlé cípy přehneme do středu, do tvaru šátečku, dobře přimáčkneme a posypeme plátky mandlí. Dozlatova upečeme. Ještě teplé posypeme sladidlem na pečení pro diabetiky. Pečení pro diabetiky, jak vidíte dle tohoto receptu, nemusí být vůbec složité.

Piškotová roláda

Ingredience: 40 g škrobové moučky, 1 prášek do pečiva, 1 špetka soli, 60 g polohrubé mouky, 4 lžíce horké vody, sladidlo pro diabetiky, 4 vejce, máslo, marmeláda dia

Postup: Potřeme plech máslem, položíme na něj pergamenový papír a papír rovněž potřeme máslem. Vejce ušleháme s vodou, sladidlem pro diabetiky a solí tak, aby pěnová hmota byla světlá a jemná. Mouku, škrobovou moučku a prášek do pečiva smícháme, prosejeme do pěnové hmoty a opatrně vmícháme. Piškotové těsto vlijeme na připravený plech a stěrkou rozetřeme. Těsto na piškotovou roládu pečeme ve středu předehřáté trouby na 230 °C. Těsto je upečené, je-li při dotyku pružné. Obvykle za 4–5 minut. Peče-li se příliš dlouho, rozlomí se pak při rolování. Na pracovní desku položíme utěrku, která je navlhčená, a vyklopíme na ni upečený piškot. Ihned jej potřeme želé nebo marmeládou a srolujeme. Piškot, který chceme naplnit šlehačkou nebo máslovým krémem, necháme vychladnout přikrytý vlhkou utěrkou, aby se při rolování nerozlomil. Roládu po naplnění ozdobíme šlehačkou nebo máslovým krémem a čerstvým ovocem, dia čokoládovými šupinkami nebo něčím podobným. I dia recepty na pečení jsou zajímavé.

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky II. typu

Příběh

Ve svém příspěvku CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil.

Zhubl jsem o 3kg mám tedy 80 kg a výšku 174 cm . Při poslední návštěvě v dia poradně paní lékařka přidala ( v pátek 29.7.2017) Glimepirid Sandoz 3 mg ještě večer, za jak dlouho se projeví jeho účinek? Děkuji za odpověď Bohumil

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Valentin.

Něco podobného prožívám Ted.
21,2,2018 jsem měln alačno 9,9
Toho dne jsem navštívil Lekařku ,diabetoložku.
Proběhla prohlídka a paní doktorka naznala že dostanu prášky.
Dostal jsem ---Glicophage 500 mg.
Ty beru do dnes.Ráno1-0-1
Píšu si test každý sen.
No jím určitě méně a né vše.Ovšem jak se přejím a nedodržím množství a rozděleno na vícekrát a zapojím do toho třeba kousek bábovky nebo dia trubičky ,hned mám okolo 7 cukru-Jinak se mě to pohybuje od 5 dotěch 7,5.
Vím a jsem přesvědčen že jsem lajdák a lempl na sebe.
Pokud bych opravdu dodržoval dietní jídlo a mélo a vícekrát za den a měl hlavně pohyb ,tak se udržím na 5-6 .
Přez zimu se nedělá , není pohyb a jen se jí ,ale nezdravě.
Jsem s toho naštvanej.Jen jak začne tepleji tak valím na zahradu a na hole.Jinak to nevidím.A chce to fakt zhubnout.Já jsem hudnul po 10 dk měsíc o 4 kg a najednou za tejden týden lemplování to mám skoro nazpátek.To je na pláč jakej jsem vůl.Jen jsem chtěl tím říci.Musí člověk na sebe bejt pes a vše dodržovat.Pak se to udrží v normě.

Zdroj: příběh Cukrovka

Zásady vaření pro diabetiky II. typu

Více než 90 % diabetiků II. typu je obézních, proto je většinou třeba diabetickou dietu sestavit tak, aby měla redukční charakter. Úpravou tělesné hmotnosti se velice často upraví i glykémie. Hlavní zásadou stravování je, že musí obsahovat snížené, přesně stanovené množství sacharidů. Přednost by měly mít sacharidy složené ve formě škrobu (krupice, brambory, rýže, luštěniny, ovesné vločky). Jednoduché sacharidy, jako je cukr, med, marmelády, čokoláda, bonbony, slazené nápoje, by měly být nejlépe ze stravy vyloučeny. Velmi důležitá je pravidelnost stravy. Platí zásada, že diabetik by měl jíst méně, ale často, tak 5 až 6 porcí za den. Není možné, aby se diabetik jeden den přejídal a druhý den příjem potravy omezil.

Maso: Jsou povoleny všechny druhy libových mas a netučných uzenin. Při vaření masových pokrmů dáváme přednost dušení, pečení, grilování. Smažení se snažíme co nejvíce omezit. Znamená vysoký přísun nezdravých tuků do našeho organismu.

Mléčné výrobky: Při této dietě jsou mléčné výrobky vhodné, ale vybíráme spíše nízkotučné mléko, tvarohy, jogurty, sýry s obsahem 20–30 % tuků v sušině. Nezapomínejme do diety započítat obsah sacharidů v mléce.

Tuky: Volíme raději rostlinné, nejlépe olivový či slunečnicový olej. Klasické živočišné máslo nahrazujeme měkkými margaríny.

Pečivo: Zařazujeme do jídelníčku v omezeném množství. Přednost dáváme celozrnnému, jelikož obsahuje více vitamínů, nerostných látek a vlákniny. Nejvhodnějším příkrmem pro diabetiky zůstávají brambory.

Zelenina: Pro své malé procento sacharidů je také velmi vhodnou potravinou. Mezi zeleninu s nepatrným množstvím sacharidů řadíme celer, květák, salátové okurky, rajčata, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest. Tuto zeleninu si můžete dopřávat v neomezeném množství.

Moučníky: I mezi diabetiky je mnoho dětí, kterým je těžko odříci nějakou tu sladkost. Jednou či dvakrát týdně jim dopřejte nějakou tu dobrotu. Měly by to být spíše ovocné, tvarohové dezerty a při přípravě bychom měli používat umělé sladidlo. Místo čokolády jim raději nabízejte ovoce.

Každé diabetické jídlo musí být přesně propočítáno. Hlavně co se týče sacharidů. Diabetik tak ví, kolik cukrů v jídle přijme, jak si tedy má upravit dávku inzulinu a jakou si může dovolit svačinku. Většina diabetiků má povoleno přibližně 200–250 g sacharidů na den. Správnou výživou můžeme předejít řadě komplikací, které toto onemocnění přináší. A vy, kdo tímto onemocněním netrpíte, máte alespoň malý přehled o tom, jak by se takový člověk měl stravovat. Je-li ve vašem blízkém okolí či ve vašem rodinném kruhu někdo takto nemocný, nebudete mít snad už takový problém čím takového človíčka pohostit.

Zásady při dietě u diabetu II. typu

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky II. typu

Poradna

V naší poradně s názvem VODNATÉ PUCHÝŘKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Vodnaté puchýřky na nohou, ze kterých vytéká voda, se mohou vytvořit z mnoha možných příčin. Může to souviset s vámi zmíněným otékáním kotníků. Nalézt takto řešení bez znalosti vašeho zdravotního stavu je nemožné. Proto budete muset komunikovat s lékařem, který má možnost vás vyšetřit. Začněte u svého kožního lékaře, protože vidíte, že jeho léčba má pozitivní výsledky. Poraďte se, zda-li aplikovaná léčba může být použita dlouhodobě. Zároveň buďte v kontaktu se svým praktickým lékařem, který vám může pomoci zmírnit otoky kotníků a tím zmírnit tvorbu puchýřků s tekutinou. Pokud nebudete s těmito lékaři úspěšný, tak můžete kontaktovat odborníka na otoky kotníků - lékaře kardiologa, popřípadě lékaře nefrologa.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janka.

Nekouřím, nepiji alkohol, dodržuji dia dietu, cvičím i mám pravidelný sex a pupínky mám stále, opakující se též několik let. Zdravím všechny kdo potřebují skutečnou pomoc, Janka.

Zdroj: příběh Vodnaté puchýřky na nohou

Vzorový jídelníček na týden

Typická dieta pro diabetiky 1. typu bez nadváhy (225 g sacharidů na den)

Složení: 1 790 kcal/7 518 kJ, 225 g sacharidů, 60 g tuků, 75 g bílkovin

Snídaně:

  • 200 ml mléka
  • 70 g chleba
  • 10 g rostlinného másla

50 g bílkovinného přídavku (50 g taveného sýra s 30 % t. v s., nebo 50 g krájeného sýra, 100 g tvarohu, 50 g šunky, 150 ml jogurtu) obsahuje cca 10 g sacharidů.

Přesnídávka:

  • 100–150 g ovoce (200 g zeleniny), 30 g chleba

Oběd:

  • 90 g masa – libové hovězí či vepřové nebo 150 g kuřecích prsou, 150–200 g ryby
  • 15 g mouky (zahuštění polévky, masa)
  • 15 g oleje
  • 220 g brambor
  • 200 g zeleniny (100–150 g dia kompotu)
  • 1/4 ks vejce (do pokrmů)

Svačina:

  • 200 ml mléka, 80–100 g ovoce, 150 g jogurtu
Večeře:
  • 90 g masa – libové hovězí či vepřové nebo 150 g kuřecích prsou, 150–200 g ryby
  • 10 g mouky
  • 10 g oleje
  • 220 g brambor
  • 200 g zeleniny, 100–150 g dia kompotu
II. večeře:
  • 100–150 g ovoce

Možno zaměňovat jako přílohu: brambory 220 g, 180 g vařených těstovin, rýže, 145 g bramborových knedlíků, 270 g bramborové kaše, 85 g houskových knedlíků, 220 g vařených luštěnin, 75 g chleba.

Zdroj: článek Jídelníček pro diabetiky

Příběh

Ve svém příspěvku ZELENÁ KÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JUDr.František Koloc.

Vážení přátelé. Já jsem 60 kapslí t.j.400mg onoho zázraku obdržel na dobírku za necelých 900,- Kč !!!!!!!!!!! Jak je to možné, nevím.A že bych byl spokojený s výsledky užívání, nemohu říci.Bohužel ač vysokoškolského vzdělání, sám se musím pokládat za blba.Všem hezký pozdrav a jsem komukoliv k dipozici. Sám jsem zkusil jak chutná lidská blbost. Mohl jsem mít na dva měsíce krmení pro svého psa a krmení kvalitního. FrK.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Babička má cukrovku a bere zelenou kávu v tabletkách a na DIA ji teda pochválili.

Zdroj: příběh Zelená káva

Jídelníček pro diabetiky v těhotenství

Diabetes se objevuje cca u 2–3 % gravidních žen, a to obvykle v druhé polovině těhotenství. Podkladem onemocnění je IR (inzulinová rezistence), hladiny inzulinu jsou v normě. V patogenezi se uplatňuje antiinzulinový efekt choriového somatomammotropinu, progesteronu a kortizolu.

V těhotenství jezte pestře, vařte si jako doposud (s výjimkou sladkých jídel), dodržujte však níže uvedené zásady. Máte-li rodinu, partnera, rozhodně nedělejte tu chybu, že byste si vařily speciální „dietní“ jídlo pro sebe a jiné jídlo pro zbytek rodiny. Vařte jedno jídlo vhodné pro vás, a ostatní ať se solidárně přizpůsobí. Protože co je vhodné pro vás, je vhodné a zdravé i pro ně. Nejedná se totiž o žádnou speciální dietu.

Pro stravování platí tyto obecné zásady:

  • Nesladit a výrazně omezit vše, co obsahuje jednoduché cukry (výjimkou je ovoce v rozumném množství).
  • Omezit konzumaci výrobků z bílé mouky a bílé rýže, snažit se je nahradit celozrnnými.
  • Zeleninu přidávat ke každému jídlu (může částečně nebo i zcela nahradit tradiční přílohu).
  • Žádné dia výrobky (umělá sladidla v těhotenství nejsou vhodná).
  • Vynechat uzeniny (kromě kvalitní šunky od kosti).
  • Nedojídat se mezi jídly (pro „zahnání chutí“ je možné zakousnout něco, co neobsahuje sacharidy: nesladkou zeleninu, plátek šunky od kosti, kousek sýra a podobně, nevhodné by naopak bylo ovoce nebo ořechy).
  • Výslednou glykemii spolehlivě pokazí různá přislazená dochucovadla typu kečup, sladké dresinky či omáčky, stejně jako pivo (má vysoký glykemický index).
  • Jezte kvalitní přirozené potraviny a poctivou domácí stravu, nejezte polotovary, průmyslově vyrobené hotové výrobky s řadou pochybných ingrediencí a fast food.
  • Používejte kvalitní přirozené tuky (máslo, za studena lisované oleje), vyhněte se průmyslově upraveným tukům (margaríny, rafinované oleje, ztužené a částečně ztužené tuky).

Snídaně:

  • Má mít maximálně 30 g sacharidů.
  • U většiny pacientek jde o nejproblematičtější jídlo dne – po ránu je nejvyšší hladina těhotenských hormonů a z toho důvodu je nejtěžší udržet glykemii v normě právě po snídani.
  • U některých žen s těhotenskou cukrovkou nejsou na snídani možné mléčné výrobky (zvyšují glykemii nad normu), proto se v těchto případech doporučuje vynechat je ze snídaně a dopřát si je k ostatním jídlům. Týká se to mléčných produktů s přirozeným obsahem mléčného cukru (laktózy), jako je mléko, tvaroh, jogurt, pomazánkové máslo. U citlivých osob i trocha mléka do kávy může zvýšit glykemii po snídani nad normu. Potíže se netýkají výrobků s minimálním obsahem laktózy – máslo, většina sýrů.
  • S pečivem by se nemě

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jídelníček pro diabetiky

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Foukalová.

Dobrý den, mám problém s přípravou každodenního jídla pro manžela, který užívá warfarin. Kamkoliv se podívám, všude je co by neměl, ale já bych potřebo- vala konkrétní jídelníček z toho co může. Pokud je to možné, pošlete mi nějaké návrhy nebo mně na nějakou stránku odkažte. Děkuji Foukalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není to složité, jen je potřeba po nějakou dobu konzumovat více méně stejné potraviny a jen je různě kombinovat. Vyberte potraviny, které vašemu manželovi chutnají a sestavte z nich jídelníček na týden. Další týdny používejte stále stejné potraviny, ale jinak je nakombinujte, aby to nebylo moc jednotvárné. Po měsíci vyberte jiné chutné potraviny a složte z nich nový jídelníček. Při každé změně vybraných potravin je potřeba provést kontrolní zaměření srážlivosti krve do jednoho týdne od změny.
To, že se zde uvádí seznam potravin, které zesilují nebo zeslabují účinky Warfarinu neznamená, že by se neměly vůbec používat. Používat se mohou v přiměřeně malém množství, ale hlavně se musí v tomto množství konzumovat pravidelně po nějakou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček při užívání warfarinu

Večerní jídelníček pro diabetiky

Večeře pro ty, kdo chtějí zhubnout:

  • večeře I: 100 g masa (nebo ryba, tvaroh, cottage sýr, mozzarela, tofu), 200 g zeleniny, 120 g brambor, 10 g oleje
  • večeře II: 150 g ovoce (nebo 150 g mléka nebo jogurtu)
Sacharidy v gramech: 15
  • běžná večeře I: dušený květák, tofu, brambory
  • večeře II: jogurt

Druhá varianta:

  • večeře I: 150 g rostlinného tuku, 10 g mouky, 1/4 vejce, 150 g zeleniny, nebo 100 g ovoce, 70 g masa, 100 g brambor
  • večeře II: 150 g ovoce, nebo dia kompotu, nebo 40 g chleba (žemle)

Dále večeře na celý týden:

Pondělí

  • večeře I: přírodní roštěnka, bramborová kaše, okurkový salát
  • večeře II: 100 g jablek
Úterý
  • večeře I: pomazánka z taveného sýra, 60 g chleba, 100 g jablek, hořký čaj
  • večeře II: 100 g ovocné dia přesnídávky
Středa
  • večeře I: 100 g studené vepřové pečeně, 60 g chleba, 100 g kyselé okurky, hořký čaj
  • večeře II: 180 g pomeranče
Čtvrtek
  • večeře I: flíčky zapečené s vepřovým masem, sterilovaná červená řepa
  • večeře II: 100 g pomeranče
Pátek
  • večeře I: kuřecí salát, 50 g chleba, 100 g jablek, hořký čaj
  • večeře II: 100 g kedlubny
Sobota
  • večeře I: filé na česneku, brambory, rajčatový salát
  • večeře II: 100 g ředkviček
Neděle
  • večeře I: hovězí plátky na pepři, dušená rýže, jablečný kompot
  • večeře II: 150 g pomeranče

Zdroj: článek Večeře pro diabetika

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN K A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr CASKA.

Dobrý den,mám dotaz, jaké množství vitaminu K může denně bez obav obsahovat moje strava. Užívám warfarin 5 mg, jsem po CMP asi před 5ti lety a je mi 75 roků.Ze stravy jsem prakticky zcela vyloučil hlavně zeleninu,která vitamin K obsahuje (špenát, zelí, brokolice atd.)a myslím,že to není ta nejlepší volba. Děkuji předem za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je dobře, že se na to ptáte, protože vitamín K je při léčbě Warfarinem opravdu důležité sledovat. Aby byly účinky Warfarinu každý den stejné, tak je nezbytné udržet každodenní příjem tohoto vitamínu stále na úrovni 120 mikrogramů. Rozhodně není třeba vyřadit úplně všechnu zeleninu. Dobré je sníst každý den nějaké plody i zeleninu. Zkuste si složit jídelníček těchto rostlinných potravin na týden, aby každý den jste mohl sníst vitamínu K 120 mikrogramů. Tento jídelníček pak udržte 4 týdny, přičemž můžete každý týden zamíchat jednotlivé dny, abyste neměl například každé pondělí to samé. Vždy, když si složíte nový jídelníček, tak byste měl jít po prvním týdnu jeho konzumace na kontrolu srážlivosti krve. Tím si ověříte, že je vaše stravování nastaveno správně, a můžete takto pokračovat. Nad rámec sestaveného jídelníčku byste neměl konzumovat nic jiného co je rostlinného původu. To si nechte do nového měsíce a nového jídelníčku. Omezovat nemusíte například maso, knedlíky, rýži nebo těstoviny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Vitamín K a Warfarin

Vzor jídelníčku

Snídaně (celkem by měla obsahovat 35 g sacharidů):

  • 1/4 l bílé kávy, nebo mléka, nebo čaj s mlékem
  • 50 g chleba, nebo celozrnný rohlík
  • 50 g bílkovinné potraviny (nízkotučný sýr do 30 % tuku v sušině, nízkotučný tvaroh, šunka, drůbeží párek, vejce)
  • Přesnídávka (celkem by měla obsahovat 15 g sacharidů):
  • 100 g ovoce, nebo dia kompot, nebo 30 g chleba (celozrnné pečivo)
Oběd (celkem by měl obsahovat 40 g sacharidů):
  • 15 g rostlinného tuku do pokrmů
  • 10 g mouky do pokrmů
  • 1/4 vejce (nemusí být však v pokrmu obsaženo)
  • 150 g zeleniny (jako tepelně upravená příloha nebo jako salát)
  • 90 g libového masa (hovězí, vepřová kýta, kuřecí, králík)
  • 100 g brambor = 2 polévkové lžíce, nebo 80 g vařených těstovin = 4 polévkové lžíce, nebo 70 g dušené rýže = 3 ½ polévkové lžíce, nebo 70 g bramborového knedlíku = 2 plátky, nebo 60 g houskového knedlíku = 2 plátky, nebo 100 g vařených luštěnin = 9 polévkových lžic nebo 130 g bramborové kaše = 4 polévkové lžíce, nebo 40 g chleba, nebo celozrnný rohlík
Svačina (celkem by měla obsahovat 25 g sacharidů):
  • 2 dl mléka, nebo 50 g bílkovinné potraviny (sýr, šunka, tvaroh)
  • 30 g chleba, nebo celozrnný rohlík
1. večeře (celkem by měla obsahovat 40 g sacharidů):
  • 15 g rostlinného tuku do pokrmů
  • 10 g mouky do pokrmů
  • 150 g zeleniny (jako tepelně upravená příloha nebo jako salát)
  • 90 g libového masa
  • 100 g brambor, nebo jiná příloha uvedená u oběda
2. večeře (celkem by měla obsahovat 20 g sacharidů):
  • 150 g ovoce, nebo dia kompot, nebo 40 g chleba

Recepty je nutné upravit na vzorový jídelníček dle stravovacích zvyklostí. Tento je pouze informativní.

Zdroj: článek Dieta při dně a cukrovce

Příběh

Ve svém příspěvku DASH DIETA, JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natalie.

Zdravím slyším poprvé o takové diete slyším poprvé, ale každopádně díky za jídelníček ale ono co tak čtu různé články tak základem každé diety je hodně zeleniny, ovoce a luštěnin. Třeba co jsem koukala na jídelníček http://www.fitkitchen.cz/fit-jidelnicek tady tak základ je stejný. Dostatek bílkovin a vlákniny, a hlavně aby jídlo nebylo moc tučné.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh DASH dieta, jídelníček

Recepty na dia moučníky

Bábovka

Ingredience: 1 vejce, 400 g polohrubé mouky, 200 g oleje, 200 g mléka, 32 g umělého sladidla, 10 g kakaa, 10 g rozinek, 1 prášek do pečiva

Postup: Mouku smícháme s kypřicím práškem, přidáme cukr určený pro pečení pro diabetiky, olej, mléko, žloutky, rozinky a promícháme. Z bílků ušleháme sníh, který vmícháme do směsi. 1/3 těsta oddělíme a obarvíme kakaem. Polovinu světlého těsta vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy, na ni dáme těsto s kakaem a zakryjeme světlým těstem. Pečeme pozvolna v předem předehřáté troubě.

Hodnota: 962 kJ/230 kcal

Perník z domácí pekárny

Ingredience: 3 lžíce rumu, sladidlo určené pro diabetiky, 1 balíček prášku do perníku, 1 vejce, 1 lžíce marmelády dia, 2 hrnky mléka, 3 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku oleje, 1 balíček čokoládového pudinku, 2 lžíce kakaa

Postup: Pečení pro diabetiky v pekárně je velmi rychlé. Do pekárny dáme nejdříve tekuté suroviny a pak sypké. Pekárnu zapneme na rychlý program (asi 15 minut míchat a 1 hodinu péct). Upečený perník necháme v pekárně vychladnout. Teprve pak jej vyklopíme. Perník z domácí pekárny ozdobíme podle fantazie a můžeme podávat.

Hodnota: 569 kJ/136 kcal

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky I. typu

Příběh

Ve svém příspěvku CELULITIDA LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lusi.

Ahoj všem, kdo bojují s celulitidou. Stalo se mi, že jsem si před časem oholila nohy a s hrůzou jsem zjistila při bočním pohledu na hladké nohy, že se pod kůží vytvořily takové nerovnosti, jako by pod kůží byly nerovnoměrné polštářky tuku. Toto jsem pozorovala na stehnech a bocích. Byla jsem z toho nešťastná :-( Dlouho jsem zkoumala, jak to odstranit. Zkoušela jsem jsem diety, ale po zhubnutí a ukončení diety se to vrátilo a bohužel ještě více. Problém byl v tom, že jsem se moc nehýbala. V práci sedavé zaměstnání, jsem analytička, a po práci rodina, děti, manžel, domácnost, znáte to... Rozhodla jsem se s tím skoncovat a vrátit tvar mých nohou do původního štíhlého tvaru. Vyčlenila jsem si čtyři hodiny v týdnu na trénink v posilovně, to není zas tak náročné (pondělí, středa, pátek po hodině a půl). Hned po práci tam zajdu a poctivě odcvičím předepsaný trénink, který mám od své trenérky. Nejdříve jsem s ní i cvičila, aby mně naučila, jak to dělat správně. Nyní již cvičím sama. Hned po každém takovém cvičení si dám hroznový cukr Glukopur a pak do půlhodiny si dám půl grilovaného kuřete, u kterého nejím kůži a přikusuju celozrnný chléb. Hlídám si, abych po celý den rovnoměrně do sebe dostala přibližně 180 gramů bílkovin a dvakrát tolik sacharidů. To dokážu udělat acidofilním mlékem, nízkotučným tvarohem a masem. Jako zdroj sacharidů používám piškoty, třeba s tím acidofilním mlékem je to dobré. Pak také jím během dne rýřové chlebíčky a přílohy k hlavním jídlům volím rýži, brambory a těstoviny. Jako ideální večeře nebo oběd se pro mě stalo rizoto. Dodržuju rozestup mezi jídly hodinu až dvě hodiny. O víkendu s manželem a dětmi jezdíme na kolech a aby s námi naši caparti zvládli i delší trasy, tak používáme cyklistickou vodící tyč na dětská kola a zbytek dlouhých tras je taháme za sebou. To byste nevěřili, že při takovém přecpávání se vám půjde celulitida pryč. Je to jednoduché. Díky cvičení se vám tuky přemění na maso, které se dá pěkně vytvarovat pomocí objemového tréninku, kterém jsem psala výše. Dneska mám své nohy spátky zase hladké, bez celulitidy a zapoměla jsem na hladovění, tudy cesta nevede. Naopak je třeba dobře a pravidelně jíst a hýbat se, pak si tělo nevytváří tukové zásoby ve formě ošklivých podkožních rundálů. Doporučuji si na začátek vzít trenéra, který vám na míru udělá jídelníček a sestaví cvičební plán a ukáže vám, jak to dobře odcvičit. Mě na to stačilo 15 hodin s trenérkou (první konzultace, cičební plán, jídelníček a nauka cviků), což při její ceně 500 Kč za hodinu činilo 7500 Kč, které jsem dříve za rok vydala za redukční diety, které mi ovšem takový efekt nikdy nepřinesly. Nyní jsem šťastná a navíc jsem se dokázala naučit vnímat své tělo a žít ve výživové harmonii.
Takže proti celulitidě jedině pohyb a správná strava. Žádné pilulky a ani samotné redukční diety. Zkuste to, budete překvapené, jak to bezvadně funguje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka .

180g bílkovin? Pánbůh s vámi! Zena by neměla přijmout víc než 1g/kg tělesné váhy!

Zdroj: příběh Celulitida léčba

Rámcový jídelní lístek pro diabetickou dietu (175 g sacharidů za den)

Energie 6 150 kJ, bílkoviny 75 g, tuky 50 g, sacharidy 175 g.

Snídaně (celkem by měla obsahovat 35 g sacharidů):

  • 1/4 l bílé kávy, nebo mléka, nebo čaj s mlékem
  • 50 g chleba, nebo celozrnný rohlík
  • 50g bílkovinná potravina (nízkotučný sýr do 30 % t. v s., nízkotučný tvaroh, šunka, drůbeží párek, vejce)
Přesnídávka (celkem by měla obsahovat 15 g sacharidů):
  • 100 g ovoce, nebo dia kompot, nebo 30 g chleba (celozrnné pečivo)
Oběd (celkem by měl obsahovat 40 g sacharidů):
  • 15 g rostlinného tuku do pokrmů
  • 10 g mouky do pokrmů
  • 1/4 vejce (nemusí být však v pokrmu obsaženo)
  • 150 g zeleniny (jako tepelně upravená příloha, nebo jako salát)
  • 90 g libového masa (hovězí, vepřová kýta, kuřecí, králík)
  • 100 g brambor = 2 polévkové lžíce,
  • nebo 80 g vařených těstovin = 4 polévkové lžíce,
  • nebo 70 g dušené rýže = 3 1/2 polévkové lžíce,
  • nebo 70 g bramborového knedlíku = 2 plátky,
  • nebo 60 g houskového knedlíku = 2 plátky,
  • nebo 100 g vařených luštěnin = 9 polévkových lžic,
  • nebo 130 g bramborové kaše = 4 polévkové lžíce,
  • nebo 40 g chleba, nebo celozrnný rohlík
Svačina (celkem by měla obsahovat 25 g sacharidů):
  • 2 dl mléka, nebo 50g bílkovinná potravina (sýr, šunka, tvaroh)
  • 30 g chleba, nebo celozrnný rohlík
Večeře (celkem by měla obsahovat 40 g sacharidů):
  • 15 g rostlinného tuku do pokrmů
  • 10 g mouky do pokrmů
  • 150 g zeleniny (jako tepelně upravená příloha, nebo jako salát)
  • 90 g libového masa
  • 100 g brambor, nebo viz oběd
2. večeře (celkem by měla obsahovat 20 g sacharidů):
  • 150 g ovoce, nebo dia kompot, nebo 40 g chleba

Tato dvě onemocnění bohužel nevyléčí speciální dvoutýdenní dieta či různé léky a doplňky stravy podporující redukci hmotnosti, o kterých se s oblibou píše v některých časopisech. Po krátkodobé dietě se totiž většina jedinců vrátí zpět k původním návykům a tím dochází k nechtěnému jo-jo efektu.

Je dobré si uvědomit, že nedržíte dietu, ale učíte se pravidelné racionální stravě. Tedy stravě, která je doporučována celé populaci. V běžném životě to znamená, že si můžete s klidným vědomím a svědomím občas dopřát i některé ze „zakázaných“ oblíbených potravin, pokud je započítáte do celkového denního příjmu a výdeje energie. Jednoduše, pokud máte večer v plánu například oslavu narozenin a víte, že tam bude spousta lákavých pokušení, vykompenzujte je pohybovou aktivitou ještě ten samý den před oslavou nebo den

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dna a cukrovka

Příběh

Ve svém příspěvku MANČINGOVÁ DIETA JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Týnská.

V průběhu detoxikace skvělé výsledky, pak jsem přešla na schůdkovou metodu a přestala jsem hubnout. Po pěti týdnéch schůdkové jsem se vrátila k detoxu , začalajsem hubnout, ale výsledky nebyly zdaleka tak svělé, jako z prvního detoxu. Momentálně už šestý týden jedu podle schůkového systému, ale úbytek žádný , ani na váze ani v centimetrech.Přidala jsem tedy více pohybu a výsledek je ,že mi jde váha nahoru. Poctivě dodržuji pitný režim i sestavený jídelníček.
Proč to nefuguje??????

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Mančingová dieta jídelníček

Pomazánky

Pomazánky jsou neoddělitelnou součástí stravování. Zpestří jídelníček a zasytí.

Pomazánka z makrely

Ingredience: 60 g makrel v tomatu, 10 g rostlinného tuku, 20 g cibule, sůl, citronová šťáva

Postup: Rostlinný tuk utřeme se solí, vmícháme rozmačkané ryby a ušleháme. Přidáme nakrájenou cibulku a citronovou šťávu.

Množství – 90 g, E – 163, B – 9, T – 12, S – 5, chol – 25

Tvarohová pomazánka

Ingredience: 30 g mrkve, 30 g celeru, 50 g dietního tvarohu, 20 ml nízkotučného mléka, pažitka, sůl, citronová šťáva

Postup: Očištěnou mrkev a celer nastrouháme na jemném struhadle. Tvaroh rozmícháme s mlékem, přidáme zeleninu a na drobno nakrájenou pažitku. Osolíme, dochutíme citronovou šťávou a vyšleháme.

Množství – 130 g, E – 123, B – 8, T – 6, S – 8, chol – 5

Masová pomazánka

Ingredience: 50 g telecího masa, 25 g šunky, 2 g hladké mouky, pažitka, sůl, 10 g dia sterilovaných okurek, 1 g hořčice, 10 g rostlinného oleje

Postup: Telecí maso upečeme do měkka. Do šťávy z masa přidáme mouku a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Do vychladlé kaše přidáme rostlinný tuk, pomleté vychladlé maso, mletou šunku, hořčici a nastrouhané okurky. Vše vyšleháme a nakonec přidáme posekanou pažitku.

Množství – 100 g, E – 196, B – 16, T – 14, S – 2, chol – 77

Zdroj: článek Redukční jídelníček pro diabetika

Poradna

V naší poradně s názvem ANTONIE MAČINGOVÁ 28 DENNÍ JÍDELNIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Vedralová.

Dobrý den měla bych zájem o knihu Antonie Mačingová 28 denní jídelniček potřebovala bych zhubnout a díki tomu že jsem přibrala mám zvýšení cukr .děkuji Vedralová TE: 736433536

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Knížku od Antonie Mačingové s názvem Zhubněte jednou provždy je možné koupit v těchto prodejnách: https://www.zbozi.cz/vyrobe…

Potraviny jako je brokolice, hrách a česnek se dají nahradit květákem, čočkou nebo cizrnou a česnek můžete vyřadit úplně, pokud ho nemůžete.

Zdroj: příběh antonie mačingová 28 denní jídelniček

Čtyřtýdenní popis detoxikace dle Antonie Mačingové

První týden je jídelníček sestaven tak, aby se do těla dostalo co největší množství živin v podobě vlákniny v zelenině, ovoci. Díky zvýšenému pitnému režimu denně 3,5–4 litry vody se důkladně vyčistí tlusté střevo. Některé druhy zeleniny mají vysoce projímavý účinek, příkladem je červená řepa, fazolové lusky, mrkev. Červená řepa je důležitou potravinou prvního detoxikačního týdne, je velmi zdravá, dokáže čistit krev a zachycuje jedovaté kovy. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, čímž podporuje činnost střev, dále obsahuje kyselinu listovou, velké množství křemíku, který zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů. Vedlejším projevem konzumace červené řepy je červené zbarvení moči a stolice.

Druhý týden je v porovnání s prvním týdnem pestřejší, obsahuje více sacharidů a bílkovin. V tomto období může přetrvávat pocit nafouklého břicha, ovšem tento stav je přechodný, jelikož při detoxikaci dochází k likvidaci bakterií. V tomto týdnu je dobré zvýšit přísun probiotické kultury v podobě kysaného zelí nebo šťávy z kysaného zelí.

Ve třetím týdnu se přechází na pestrou stravu. V tomto týdnu se upravuje pocit nasycení tak, že pro nasycení stačí menší porce, než tomu bylo v prvním týdnu. To je důkazem toho, že tělo přestává být podvyživené. Je to k neuvěření, ale obézní tělo je častokrát podvyživené. V tomto týdnu se začínají projevovat první úbytky v centimetrech, což je patrné na oblečení, které začíná být volnější, organismus je plný energie, vitality a chuti do života.

Čtvrtý a poslední týden představuje relativní pohodu. Jsou již viditelné účinky 28denního detoxikačního plánu. Důležitým předpokladem je důsledné dodržení pokynů detoxikace, což je dodržení správného pitného režimu, 3,5–4 litry vody denně po celou dobu, plné nasycení při jídle.

Jídelníček při detoxikaci na 1. týden

Detoxikační jídelníček se skládá:

  • Snídaně
  • Oběd – kuřecí maso můžete nahradit krůtím masem nebo hlívou ústřičnou
  • Večeře
  • 1. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 2. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
  • 3. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
  • 4. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
  • 5. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
  • 6. den – Snídan

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek 28denní detoxikační program podle Mačingové

Příběh

Ve svém příspěvku ANTONIE MAČINGOVÁ 28 DENNÍ JÍDELNIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Vedralová.

Dobrý den koukala jsem na jídelníček který jste mi zaslali vše je pohodě až na to že česnek nemohu a luštěniny také nemohu jak to mám udělat brokolice ,hrách česnek ,jsou které nemohu .děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika břenová.

Dobrý den,mohu poprosit o zaslání celehé jídelníčku?děkuji moc.

Zdroj: příběh antonie mačingová 28 denní jídelniček

Co nejíst při cukrovce

Dieta při cukrovce má několik základních zásad, které je potřeba dodržovat, aby nemoc zbytečně nezlobila.

Především je nutné tvorbu pestrého jídelníčku postavit na správném složení stravy, pokud jde o cukry, tuky a bílkoviny. Patříte-li mezi diabetiky, rozhodně byste měli podobu jídelníčku konzultovat se svým praktickým lékařem i diabetologem.

Více než kdekoli jinde je třeba dbát na pravidelnost stravy. Jezte 4–6 krát denně, tedy častěji a po menších porcích.

Vynechejte jednoduché cukry, které se rychle vstřebávají do krve, tedy především bílý cukr. Jídelníček by měl hledat zdroj energie ve škrobu a cukrech v přirozené formě (celozrnné těstoviny a rýže, zelenina, mléko, ovoce).

Omezte příjem tuků a vybírejte spíše tuky rostlinného původu, z mléčných výrobků potom ty nízkotučné.

Vybírejte si potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je celozrnné pečivo, ovesné vločky, zelenina. Nezpůsobují rychlý nárůst hladiny krevního cukru, a navíc po nich tělo zažívá déle pocit sytosti.

Dbejte na dostatečný přísun tekutin formou vody, minerálek, čajů. Zakázané jsou slazené nápoje (cola, kofola a podobně) a limonády, povolují se jedině, jsou-li k dispozici, dia varianty.

Nepřehánějte to s alkoholem, protože hrozí riziko hypoglykémie.

Omezujte solení.

Zajistěte si dostatek vitamínů a minerálů.

Zdroj: článek Pohanka a cukrovka

Jídelníček pro všechny typy diabetiků

Stravování při cukrovce je vždy důležité konzultovat s diabetologem, také si je třeba uvědomit, že vhodnost některých potravin je velmi individuální. Může se stát, že někomu některá potravina bude glykémii výrazně zvyšovat a u někoho příjem takovéto potraviny bude zcela v pořádku.

V této části jsou tedy stanovená pravidla, jak se asi při cukrovce stravovat a co dodržovat.

Co nejíst

Základním (a jistě logickým) pravidlem je výrazné omezení (ideálně vyloučení) všech jednoduchých cukrů, kromě těch, které obsahuje ovoce. Kromě jednoduchých cukrů je vhodné vynechat také veškeré uzeniny a dochucovadla, a u těhotných žen i dia výrobky (ty mohou ale ostatní typy diabetiků). Důležité je také omezit (vyhnout se jim asi zcela nelze) výrobky z bílé mouky.

Co jíst

Důležitý je naopak příjem zeleniny a kvalitních přirozených tuků. Důležité je také respektovat pravidelnost ve stravování a v případě pocitu hladu se nedojít tím, co je první při ruce. Pokud člověk cítí hlad mezi jídly, měl by ho zahnat nesladkou zeleninou (například okurka), nebo třeba kouskem sýra. Je dobré si také uvědomit, že různé polotovary, které se běžně prodávají v obchodech, mívají vysoký obsah sacharidů a jsou tedy pro diabetiky nevhodné. V podstatě tu platí, že nic se nevyrovná domácí stravě.

Sestavení jídelního plánu pro diabetika je velmi individuální, je třeba v něm zohlednit nejen věk, ale i hmotnost, denní fyzickou aktivitu a předcházející stravovací návyky diabetika. Určitě je jasné, že děti a sportovci potřebují větší příjem sacharidů než dospělý člověk, který má sedavé zaměstnání. Důležité je, aby diabetik jedl pravidelně, alespoň šestkrát denně. Pro pravidelné měření krevního cukru glukometrem si je třeba uvědomit, že čím má potravina větší glykemický index, tím bude její vliv na měření po jídle větší.

Následující údaje jsou vhodné hlavně pro ženy trpící těhotenskou cukrovkou, ale hlavní zásady se dají uplatnit i u ostatních typů diabetu.

Zdroj: článek Co jíst a nejíst při cukrovce

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová


oběd pro diabetika
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
jídla vhodná pro diabetiky
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.