Téma: 

oběd pro diabetika


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

RECEPTY PRO DIABETIKY II. TYPU

Zásady diabetické diety jsou v podstatě totožné s pravidly racionální výživy. Diabetická dieta je zaměřena hlavně na redukci obsahu jednoduchých cukrů v potravinách. Nejčastěji se omezuje přísun ovoce a výrobků z bílé mouky. Zelenina se neomezuje, protože je hlavně zdrojem vlákniny. Omezuje se především bílé pečivo (rohlíky, housky), jíška a sladkosti. Doporučují se celozrnné výrobky. Nejsou vhodné uzeniny, dieta by měla obsahovat libové maso a dostatečné množství ryb. Velmi důležitý je i pitný režim, vhodná je voda, čaje, minerálky, ředěné džusy; stran alkoholu se doporučuje konzultace s lékařem.

Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu
Zveřejněno: 4.2.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

HUBNUTÍ S MAČINGOVOU

Týdenní jídelníček

1. den

Snídaně: Banán, mandle, med

Oběd: Rychlá hrachová polévka

Večeře: Ledový salát s celerem

2. den

Snídaně: Jogurt s medem, ořechy a skořicí

Oběd: Pečené tofu s brokolicí

Večeře: Těstoviny v rozmarýnu se sójovou smetanou

3. den

Snídaně: Banán, mandle, med

Oběd: Plněná krůtí roláda

Večeře: Salát s krůtím masem

4. den

Snídaně: Banán, mandle, med

Oběd: Brokolice se zázvorem, posypaná tvrdým sýrem nebo vajíčkem

Večeře: Kedlubnový salát

5. den

Snídaně: Smaženice z uzeného tofu

Oběd: Fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem nebo vajíčkem

Večeře: Zeleninová polévka

6. den

Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, skořice

Oběd: Boršč

Večeře: Kuřecí, krůtí prsa s bazalkou

7. den

Snídaně: Pečivo s medem a praženými ořechy, kakao ze sójového mléka

Oběd: Kuřecí, krůtí prsa s bazalkou

Večeře: Boršč

Detail odstavce: Týdenní jídelníček
Zdroj: Hubnutí s Mačingovou
Zveřejněno: 1.2.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jablecny ocet pro diabetika

Hledam jablecny ocet bez cukru a bez alkoholu

Zdroj: diskuze Jablecny ocet pro diabetika
Odesláno: 28.3.2018 uživatelem Vera Novakova
Počet odpovědí: 0

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Jak je večeře důležitá pro diabetika

Diabetická dieta je nedílnou součásti léčby cukrovky. Každý cukrovkář by měl být lékařem řádně poučen o potravinách, které jsou pro diabetiky vhodné a které naopak vůbec. Přesto se někteří lidé trápí obavami, zda se správně stravují či zda o svého blízkého, který trpí cukrovkou, správně pečují. Proto níže přikládáme rámcové jídelníčky vhodné pro diabetickou dietu. Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle množství je pak nutné upravit jídelníček.

U diabetika jak I., tak II. typu je důležitá vyvážená strava po celý den. Nelze se omezit pouze na večeře, ale na kalorický příjem během celého dne. Diabetik nesmí hladovět, doporučuje se tedy často i druhá večeře.

Detail odstavce: Jak je večeře důležitá pro diabetika
Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 5.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Kerbet

Pro diabetika, který potřebuje zhubnout, jsou dobré stránky www.kerbet.cz - jídelníčky s výměnnýma jednotkama na celý den i týden, možnost sledovat kolik živin člověk přijal a kolik by jich měl přijmout a dokonce úplně zadarmo.

Zdroj: diskuze Kerbet
Odesláno: 1.6.2016 uživatelem Re:
Počet odpovědí: 0

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Recepty na večeře

PRVNÍ VEČEŘE: 100 g masa (nebo ryba, tvaroh, cottage sýr, mozzarella, tofu), 200 g zeleniny, 120 g brambor, 10 g oleje

DRUHÁ VEČEŘE: 150 g ovoce (nebo 150 g mléka, nebo 150 g jogurtu)

Detail odstavce: Recepty na večeře
Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 5.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Stravování podle Mačingové je vhodné i pro kompenzované diabetiky. Důležité je z toho pochopit filozofii dělení jídla a jeho správného načasování. A to se pak dá používat až do konce života.

Zdroj: diskuze Je vhodná dieta mančingové pro diabetika
Odesláno: 4.8.2014 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Význam večeře pro diabetiky

Povolené množství jídla na den nemůže diabetik sníst libovolně, kdy se mu hodí. Je třeba dodržovat pravidelnost a navíc dbát ještě na to, aby celodenní strava byla rozdělena rovnoměrně do několika denních jídel. Doporučuje se, aby doba lačnění od večeře do rána, tedy doba nutná ke spánku, byla pokud možno krátká, aby tak mohla být naopak celodenní dávka potravin rozdělena na dobu co nejdelší. Tím se zabrání tomu, že by se za krátký časový úsek do organismu dodalo příliš potravy, kterou diabetik při své porušené přeměně živin nemůže tak snadno zpracovat.

Výhodné je snídat ráno co nejdříve, dopoledne mít přesnídávku, mezi obědem a večeří posvačit a po večeři těsně před spánkem sníst ještě malé množství jídla jako druhou večeři.

Intervaly mezi jídly by měly být zhruba stejné a denní dávka potravy má být mezi ně rozdělena tak, aby jedna třetina celodenního množství připadla na snídani a přesnídávku. Druhá třetina na oběd a svačinu a poslední třetina na první a druhou večeři. Podle těchto zásad jsou sestaveny i návody jídelníčků, které dostává diabetik ve speciální ordinaci pro nemocné s cukrovkou. Tyto jídelníčky umožní snadné a správné sestavení předepsané denní stravy.

Detail odstavce: Význam večeře pro diabetiky
Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Dobrý den,
mám kompenzovaný diabetes, užívám perorální antidiabetika. Chtěla bych zkusit detoxikační kůru podle paní Mančingové.
Je tato kůra pro mě vhodná? Děkuji za odpověď. J. Holanová.

Zdroj: diskuze Je vhodná dieta mančingové pro diabetika
Odesláno: 4.8.2014 uživatelem Jitka Holanová
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

HODNOTY GLYKÉMIE

Glykemie – tabulka

  • Ideální hladina cukru je 4 až 5 mmol/litr krve u zdravého člověka.
  • Normální je do 5,6 mmol/litr krve.
  • Lehce zvýšená hladina cukru je 5,6 mmol/litr krve až 7 mmol/l krve.
  • Hodnota přes 7 mmol/litr krve značí nemoc, vyskytuje se u diabetika.

U dětí je typická cukrovka prvního typu.

Detail odstavce: Glykemie – tabulka
Zdroj: Hodnoty glykémie
Zveřejněno: 31.10.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: SLINIVKA A POHYB PO ZÁNĚTU

DOTAZ:

1. Kdy lze po akutním zánětu slinivky (hospitalizace v nemocnici), začít sportovat (pouze rekreačně), běhání, plavání aj.. ??

2. Dietou se doporučuje, menší porce jídla a častěji denně, nebo klasika, ráno snídaně, oběd, večeře ?????

Děkuji za reakce

Petr

Zdroj: diskuze SLINIVKA A POHYB PO ZÁNĚTU
Odesláno: 22.5.2016 uživatelem petr
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Potraviny vhodné pro diabetiky k večeři

Pro diabetika jsou potřebné sacharidy, tuky, vitamíny, minerální látky, voda a buničina.

Doporučení:

  • Stravujte se pravidelně – zpravidla šestkrát denně (závisí to na inzulinovém režimu).
  • Nesmíte hladovět, zachovávejte proto pravidelnost ve stravování (čas a množství jídla).
  • Dodržujte pitný režim (pijte minerální vody, ovocné čaje, přírodní šťávy – nezapomeňte je započítat do sacharidových jednotek).
  • Strava musí být dostatečně energeticky vydatná a pestrá. Nezapomeňte, že bílkoviny jsou v doprovodu tuků (maso) a sacharidů (rostlinné zdroje).
  • Dieta se musí individuálně vypracovat pro každého pacienta, přizpůsobit se rodinným stravovacím zvykům a musí se pravidelně kontrolovat, aby se vyloučilo působení nepříznivých vlivů.
  • Mezijídlo je menší dávka jídla (1 až 2 sacharidové jednotky), které se podává mezi hlavními jídly, respektive jako druhá večeře. Velikost mezijídla závisí na inzulinovém režimu, stupni a trvání fyzické zátěže během dne. Mezijídlo je někdy nutné, aby se zabránilo hypoglykemii (nízké hladině cukru v krvi) a aby se udržela dobrá kontrola glykemie. Do jídelníčku je vhodné zařadit 1 až 2 zeleninové dny s přiměřeným množstvím ovoce.

Detail odstavce: Potraviny vhodné pro diabetiky k večeři
Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: info-stolice

Na vině je nevhodný režim stravování, kdy se podstatná část stravy konzumuje odpoledne a večer. Když posilíte snídani a oběd a omezíte večeři a mlsání u televize, tak se vše urovná. Pomoci může také, když budete přechodné užívat psyllium, které jde koupit volně v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Info-stolice
Odesláno: 2.2.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ALERGIE NA PROPOLIS

Proti tvrdnutí rukou po propolisu noste rukavice! 

Zde nelze poradit nic jiného, než použít rukavice a vyhýbat se styku propolisu s pokožkou. S medem zacházejte také opatrně. Med při cukrovce pro diabetika sice není tak nebezpečný, protože to je typ rychlého cukru, který rychle vstupuje do krve a někdy naopak může pomoci při nějaké té hypoglykémii. U medu ale hrozí riziko vzniku náhlé alergické reakce na med ve formě různých otoků těla, slzení očí, kýchání a podobně. 

Detail odstavce: Proti tvrdnutí rukou po propolisu noste rukavice! 
Zdroj: Alergie na propolis
Zveřejněno: 26.7.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: velmi tvrdé nehty na nohou

Na dvacet minut namočit nohy do teplé mýdlové vody. Pak osušit a pomocí pilníku opilovat nehty. Zbytky pak zastřihnout. Neodstraňujte kůžičku po stranách nehtu. Pokud se jedná o diabetika, tak je třeba dbát zvýšené opatrnosti, aby nedošlo ke zranění. Taktéž i u člověka léčeného léky proti srážení krve. V těchto případech je lepší, když nehty zkrátí pedikérka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Velmi tvrdé nehty na nohou
Odesláno: 17.10.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Poznámka na závěr

Rychlý vzestup hladiny krevního cukru způsobují: cukr, bílý a tmavý chléb, pečivo z bílé mouky, hotové výrobky z brambor, ovocné šťávy, kompoty, bílá loupaná rýže, těstoviny, běžné sladkosti, velké množství tekutin při jídle.

Pomalý vzestup hladiny krevního cukru způsobují: brambory na loupačku, výrobky z celozrnné mouky, čerstvé neloupané ovoce, zelenina, čerstvé saláty, luštěniny, rýže natural, kysané mléčné výrobky, sladkosti pro diabetiky.

Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle daného množství je pak nutné upravit jídelníček.

Detail odstavce: Poznámka na závěr
Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: vyživa diabetika před kolonoskopií

Dobrý den

dotaz- manžel je diabetik 2 stupně, zítra podstupuje vyšetření kolonoskopií -Dnes při nástupu do zdravotnického zařízení "vyfasoval" cca 60 sáčku cukru jako stravu
na místo oběda svačin a večeře. Upřímně velmi se nad tím pozastavuji i když chápu ,že bez stravy mu hrozí hypoglykemie, ale tento způsob ve mě vyvolává opravdu údiv

prosím o vaši odpověd´ děkuji Dana

Zdroj: diskuze Vyživa diabetika před kolonoskopií
Odesláno: 14.3.2019 uživatelem dana
Počet odpovědí: 0

REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKA

Přílohy

Přílohy jsou zapotřebí, aby zasytily, a když zvolíte celozrnné varianty, tak zůstanete sytí delší dobu. Stereotypní vařené brambory jako příloha jsou chuťovou pustinou. Sáhněte po alternativních přílohách, jakými jsou třeba domácí bramborové knedlíky, gratinované brambory, doma připravená bramborová kaše, brambory v bujónu, zapečené bramborové pyré, rýže natural, celozrnné těstoviny nebo domácí nudle.

Pohankové placky

Ingredience: 80 g pohanky, 100 ml mléka, ¼ vejce, 5 g hladké mouky, 20 g oleje, 30 g šunky

Postup: Pohanku uvaříme v mléce nebo ve vodě do měkka, okořeníme například česnekem, majoránkou, přidáme vejce, šunku a mouku. Umícháme těsto. Placky pečeme na lívanečníku po obou stranách do zlatova. Jsou vhodné jako příkrm nebo jen se zeleninovým salátem, jako oběd nebo večeře.

Množství – 150 g, E – 385, B – 20, T – 29, S – 67, chol – 146

Bramborové noky

Ingredience: 35 g vařených brambor, 45 g syrových brambor, ¼ vejce, 20 ml mléka, 60 g hrubé mouky

Postup: Syrové i vařené vychladlé brambory nastrouháme. Přidáme vejce, mléko, hrubou mouku a vypracujeme těsto. Nočky vykrajujeme lžící a vhazujeme do vařící osolené vody. Vaříme asi 6 minut. Podáváme k masu nebo se zeleninovými saláty.

Množství – 185 g, E – 320, B – 11, T – 3, S – 61, chol – 95

Italská směs

Ingredience: 60 g kolínek, 50 g čerstvé papriky, 50 g pórku, 30 g mrkve, 20 g oleje, 10 g sterilovaného hrášku, 40 g ementálu

Postup: V osolené vodě uvaříme kolínka, scedíme a necháme je okapat. Papriky očistíme od zrníček, nakrájíme je na nudličky, pórek s mrkví na kolečka. Dusíme v rozpáleném oleji do měkka, přidáme hrášek. Poté vložíme do připravené zeleniny kolínka, promícháme a prohřejeme. Posypeme strouhaným sýrem.

Množství – 260 g, E – 586, B – 20, T – 32, S – 56, chol – 42

Detail odstavce: Přílohy
Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: SLINIVKA A POHYB PO ZÁNĚTU

Se sportováním je možné začít hned, jak se objeví přirozená touha po sportu a neprojevuje se žádná bolest nebo jiné nepříjemné pocity. Začíná se zlehka a postupně se přidává na intenzitě. Jídlo zachovejte v režimu vydatná snídaně, oběd a chudší večeře. Mezi hlavními jídly zařaďte ještě svačiny s poloviční vydatnostní než následující hlavní jidlo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SLINIVKA A POHYB PO ZÁNĚTU
Odesláno: 22.5.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKA

Recepty

Pod každým receptem najdete množství pokrmu v mililitrech nebo gramech, energetickou hodnotu (E) v kcal, množství bílkovin (B) v gramech, tuků (T) v gramech, sacharidů (S) v gramech a cholesterolu (chol) v miligramech. Recepty jsou obvykle pro 1 porci.

Pozor! Pokud použijete k přípravě stravy mouku, jíšku nebo bešamel, je nutno snížit množství sacharidů v ostatních potravinách, aby byla dodržena dávka sacharidů.

Abyste měli dobrý start do nového dne, je důležité jej začít snídaní. Níže uvedené recepty jsou časově nenáročné a zpestří vám den. Vedle vysoce ceněných obilovin, jež zvyšují hladinu cukru pomalu, je zařazeno také čerstvé ovoce a mléčné výrobky. Tak po ránu dostane váš organismus pořádnou porci vitamínů a minerálních látek.

Detail odstavce: Recepty
Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018

CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE

Obsah sacharidů v potravě

U diabetika s normální váhou by se množství sacharidů mělo pohybovat kolem 275 g až 325 g denně, u člověka s nadváhou je množství sacharidů nižší (kolem 225 g denně).

Při výběru vhodných potravin si diabetici stravu obvykle převádí na výměnné jednotky, kdy jedna výměnná jednotka je 10 g sacharidů (tomu odpovídá zhruba půl krajíce chleba, nebo 2 kostky cukru).

Více sacharidů obsahuje například chleba, cereálie, rýže, sušenky, ovoce, mléko, mléčné výrobky, džusy, sojové produkty, kukuřice i brambory.

Detail odstavce: Obsah sacharidů v potravě
Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce
Zveřejněno: 31.7.2017

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ

Vzorový jídelníček

Při onemocnění dnou je také nutné dodržovat všechna pravidla zdravé výživy. Požívat menší porce jídla, ideálně 5–6x denně, zaměřit se na vhodnou úpravu pokrmů, zejména vaření a dušení. Nezapomínat na pitný režim. Omezit dochucování pokrmů, zcela vynechat nadměrně sladká jídla. A nejdůležitější je naprosto odbourat alkohol. Na internetových portálech také naleznete kuchařky (kuchařka), například Kuchařku při onemocnění dnou.

U dny se doporučuje konzumovat hodně bobulovitého ovoce, třešní, borůvek, jahod, švestek a višní. Tyto potraviny podporují rozpouštění a vylučování kyseliny močové a výrazně tak zmírňují projevy nemoci. Ideální je jíst je každý den v podobě čerstvého ovoce, kompotů či šťáv bez cukru. Pro letní dny se můžete inspirovat třeba vhodnými smoothie recepty.

Příklad vzorového jídelníčku na jeden den:

  • snídaně: celozrnná bageta, tvarohová pomazánka s paprikou
  • přesnídávka: nektarinka
  • oběd: rizoto s masem a zeleným hráškem, mrkvový salát
  • svačina: kefír s ovocnou příchutí
  • večeře: bezvaječné těstoviny se sýrem, dýní, cibulí, česnekem, provensálské koření

Příklad vzorového jídelníčku na pět dní

1. den:

  • snídaně: nízkotučný bílý jogurt s ovesnými vločkami, maliny
  • svačina: oříšky
  • oběd: vařená kuřecí prsa s celerovými hranolky
  • svačina: vejce natvrdo, zelenina
  • večeře: grilovaný losos, pečená zelenina
2. den:
  • snídaně: celozrnné pečivo, mrkvová pomazánka
  • svačina: ovocný salát s bílým jogurtem
  • oběd: pohanka s opékanými kuřecími prsy a zeleninou
  • svačina: kefír
  • večeře: brokolicová polévka s krutony
3. den
  • snídaně: rýžový chlebíček s cottage sýrem
  • svačina: třešně
  • oběd: kuřecí prsa plněná sýrem, pečené celerové hranolky
  • svačina: smoothie s acidofilním mlékem a malinami
  • večeře: celozrnný toast s tuňákovou pomazánkou a rajčetem
4. den:
  • snídaně: omeleta s ředkví a grahamovým rohlíkem
  • svačina: mrkvovo-jablečná šťáva
  • oběd: dýňový prívarok s volským okem
  • svačina: tvaroh s ovocem
  • večeře: zapékaný květák s vařenými bramborami
5. den
  • snídaně: tofu, zelenina, sójový rohlík
  • svačina: banánové smoothie s kefírem
  • oběd: dušený losos s grilovanou zeleninou
  • svačina: celozrnný chléb s řepnou pomazánkou
  • večeře: grahamové těstoviny s bazalkovým pestem a parmazánem

Detail odstavce: Vzorový jídelníček
Zdroj: Jídelníček při dně
Zveřejněno: 29.12.2018

JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY

Jídelníček pro diabetiky 2. typu

Je třeba omezit konzumaci živočišných výrobků s výjimkou ryb, omezit živočišné tuky a cholesterol. Je povolena konzumace mléčných výrobků se sníženým množstvím tuku. Živočišné tuky lze nahradit rostlinnými oleji (olivový, řepkový). Porce zeleniny a ovoce by měly být zahrnuty pětkrát denně. Důležité je dodržování pitného režimu, tedy převážně nesycené, neslazené a nealkoholické vody. Alkoholické nápoje je třeba omezit na minimum. Prioritou je také nekouřit a mít dostatečnou fyzickou aktivitu. Vliv svalové činnosti na metabolismus je nesporný. Lze snadno vypočítat ideální tepovou frekvenci pro svalovou zátěž s dynamickým charakterem, který výrazně pomáhá zvyšovat energetickou spotřebu. Intenzitu aerobního cvičení zvyšujeme postupně. Frekvenci pohybu udržujeme při 60–80 % maximální tepové frekvence.

Pondělí

  • snídaně: Vitakáva, šunka, máslo, sójový rohlík
  • přesnídávka: pomeranč
  • oběd: pórková polévka s bramborem, vepřový řízek s rýží, dia kompot (100 g)
  • svačina: ½ jablka
  • večeře: zapečená brokolice s vejcem a brambory, mrkvový salát
  • druhá večeře: bílý jogurt

Úterý

  • snídaně: čaj, dia džem, máslo, chléb
  • přesnídávka: grep
  • oběd: polévka celerová, dušené rybí filé s bramborovou kaší, okurkový salát
  • svačina: kefírové mléko (500 ml)
  • večeře: rizoto se zeleninou a sýrem
  • druhá večeře: mandarinka

Středa

  • snídaně: bílá káva, ovocný jogurt, slunečnicový rohlík
  • přesnídávka: kiwi
  • oběd: polévka bramborová, zapečené těstoviny se šunkou a zeleninou
  • svačina: dia pudink s ovocem
  • večeře: eidam, dalamánek, máslo, rajče
  • druhá večeře: chléb, máslo

Čtvrtek

  • snídaně: ovocný čaj, Lučina, sójová houska
  • přesnídávka: jablko
  • oběd: polévka hovězí s těstovinami, hovězí vařené s dušenou mrkví, kukuřicí a brambory
  • svačina: chléb, máslo, rajče
  • večeře: ovesná kaše s kakaem a umělým sladidlem, máslo
  • druhá večeře: kedlubna

Pátek

  • snídaně: Vitakáva, šunková pěna, tmavý chléb
  • přesnídávka: nektarinka
  • oběd: polévka vločková, špíz z vepřového masa s houbami a rýží, salát z čínského zelí
  • svačina: dia jogurt
  • večeře: dušený kapr na kmíně, brambory, dia kompot
  • druhá večeře: sójový rohlík

Sobota

  • snídaně: černý čaj, mozzarella, máslo, slunečnicový rohlík
  • přesnídávka: banán
  • oběd: polévka zeleninová, kuřecí stehno s opékanými brambory (na sucho), dia kompot
  • svačina: acidofilní mléko (500 ml), chléb
  • večeře: 1 vejce, máslo, dalamánek, rajče
  • druhá večeře: ½ pomeranče

Neděle

  • snídaně: bílá káva, rybí pomazánka, chléb
  • přesnídávka: jablko
  • oběd: polévka drožďová, vepřová znojemská pečeně s těstovinami, salát z hlávkového zelí
  • svačina: šlehaný tvaroh se sladidlem
  • večeře: mandlová játrová paštika, máslo, grahamový rohlík
  • druhá večeře: míchaný zeleninový salát

Tekutiny: 1,5–2 litry každý den v podobě neochucené neperlivé vody, ředěné ovocné či zeleninové šťávy a neslazeného čaje.

Detail odstavce: Jídelníček pro diabetiky 2. typu
Zdroj: Jídelníček pro diabetiky
Zveřejněno: 8.11.2018

VEČEŘE PRO DIABETIKA

Večerní jídelníček pro diabetiky

Večeře pro ty, kdo chtějí zhubnout:

  • večeře I: 100 g masa (nebo ryba, tvaroh, cottage sýr, mozzarela, tofu), 200 g zeleniny, 120 g brambor, 10 g oleje
  • večeře II: 150 g ovoce (nebo 150 g mléka nebo jogurtu)
Sacharidy v gramech: 15
  • běžná večeře I: dušený květák, tofu, brambory
  • večeře II: jogurt

Druhá varianta:

  • večeře I: 150 g rostlinného tuku, 10 g mouky, 1/4 vejce, 150 g zeleniny, nebo 100 g ovoce, 70 g masa, 100 g brambor
  • večeře II: 150 g ovoce, nebo dia kompotu, nebo 40 g chleba (žemle)

Dále večeře na celý týden:

Pondělí

  • večeře I: přírodní roštěnka, bramborová kaše, okurkový salát
  • večeře II: 100 g jablek
Úterý
  • večeře I: pomazánka z taveného sýra, 60 g chleba, 100 g jablek, hořký čaj
  • večeře II: 100 g ovocné dia přesnídávky
Středa
  • večeře I: 100 g studené vepřové pečeně, 60 g chleba, 100 g kyselé okurky, hořký čaj
  • večeře II: 180 g pomeranče
Čtvrtek
  • večeře I: flíčky zapečené s vepřovým masem, sterilovaná červená řepa
  • večeře II: 100 g pomeranče
Pátek
  • večeře I: kuřecí salát, 50 g chleba, 100 g jablek, hořký čaj
  • večeře II: 100 g kedlubny
Sobota
  • večeře I: filé na česneku, brambory, rajčatový salát
  • večeře II: 100 g ředkviček
Neděle
  • večeře I: hovězí plátky na pepři, dušená rýže, jablečný kompot
  • večeře II: 150 g pomeranče

Detail odstavce: Večerní jídelníček pro diabetiky
Zdroj: Večeře pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018

CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE

Oběd a večeře

Hlavními jídly dne jsou bez pochyby obědy a večeře. U obou těchto jídel platí, že by žádné z nich nemělo obsahovat více než 50 gramů sacharidů a jejich součástí by určitě byla zelenina. K obědu i k večeři se doporučuje maso (případně ryba) spolu s menším množstvím přílohy a zeleninou. Součástí obědů a večeří by určitě neměla být smažená jídla a různé polotovary.

Řada diabetiků si zhruba hodinu před spaním dává i druhou večeři, jejíž obsah sacharidů by měl být opravdu jen symbolický. K této večeři diabetologové často doporučují třeba jen bílý jogurt, nebo kousek sýra s ořechy. Něco lehkého, co ale zároveň i člověka dokáže zasytit.

Detail odstavce: Oběd a večeře
Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce
Zveřejněno: 31.7.2017

REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKA

Zeleninové saláty

Zeleninové saláty obohatí masité pokrmy a podpoří trávení.

Okurkový salát

Ingredience: 150 g salátových okurek, ocet, chilli koření, sladidlo, sůl

Postup: Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Ocet promícháme s vodou, sladidlem, solí a chilli kořením. Necháme několik minut odležet a poté nalijeme na okurky a podáváme.

Množství – 150 g, E – 23, B – 1, T – 0, S – 5, chol – 0

Salát ze žlutých paprik

Ingredience: 60 g žlutých paprik, 20 g rajčat, 20 g ředkviček, celerová nať, 3 g oleje, sůl

Postup: Očištěné papriky nakrájíme na tenká kolečka, ředkvičky na plátky a celerovou nať na drobné kousky. Rajčata ponoříme na okamžik do vařící vody, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Vše smícháme, osolíme a pokapeme olejem.

Množství – 100 g, E – 51, B – 1, T – 3, S – 5, chol – 0

Hlávkový salát

Ingredience: 30 g hlávkového salátu, 50 g ředkviček, 2 bílky, 2 g oleje, ocet, sůl, nekalorické sladidlo

Postup: Očištěné ředkvičky nakrájíme na jemné nudličky a smícháme se zálivkou připravenou z několika lžic vody, trochy octa, sladidla a soli. Opraný a osušený hlávkový salát urovnáme na talířky, přelijeme zálivkou s ředkvičkami, obložíme nasekanými uvařenými bílky a pokapeme olejem.

Množství – 130 g, E – 57, B – 7, T – 2, S – 3, chol – 0

Detail odstavce: Zeleninové saláty
Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018

HODNOTY GLYKÉMIE

Glykemie nalačno

U glykemie nalačno nastávají také 3 možnosti:

  1. Glykemie nalačno je vyšší než 7 mmol/l. V tomto případě má pacient cukrovku a další níže zmíněná vyšetření již není třeba provádět. Od této chvíle se pohlíží na pacienta jako na diabetika.
  2. Glykemie nalačno je nižší než 5,6 mmol/l. V tomto případě je vše v pořádku a člověk se již dále nevyšetřuje. Z hlediska cukrovky se považuje dotyčný za zdravého.
  3. Glykemie nalačno vyjde mezi 5,6–6,9 mmol/l. V tomto případě není jistota. Tomuto stavu se anglicky říká „Impaired Fasting Glucose“ (IFG) a jde o podtyp prediabetu. Jedinec s touto glykemií nalačno se dále vyšetří pomocí orálního glukózového tolerančního testu (OGTT).

OGTT – orální glukózový toleranční test je poslední fází diagnostiky přítomnosti či nepřítomnosti cukrovky. Vyšetřovaný přijde nalačno a dostane vypít přesnou dávku cukru rozpuštěného ve vodě (tedy oslazenou vodu). U dospělých se obvykle rozpustí 75 gramů cukru v 250 mililitrech tekutiny. Po 60 a 120 minutách od vypití se pak změří glykemie. Pomocí tohoto testu se definitivně určí, jak je organismus schopen reagovat na zvýšený příjem cukrů v potravě.

Mohou opět nastat 3 možnosti:

  1. Hodnota glykemie po OGTT je za 120 minut vyšší než 11,1 mmol/l. Od této chvíle se pohlíží na pacienta jako na diabetika.
  2. Hodnota glykemie po OGTT je za 120 minut nižší než 7,8 mmol/l. V takovém případě je dotyčný zdravý.
  3. Hodnota glykemie po OGTT je po 120 minutách mezi 7,8–11,1 mmol/l. O člověku s tímto výsledkem se řekne, že má porušenou glukózovou toleranci, což je opět forma prediabetu. Je vhodné, aby změnil životosprávu (zdravá strava, dostatek pohybu, zhubnutí), a v řadě případů se nasazuje metformin (běžný typ perorálního antidiabetika).

Detail odstavce: Glykemie nalačno
Zdroj: Hodnoty glykémie
Zveřejněno: 31.10.2018

CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE

Jídelníček pro všechny typy diabetiků

Stravování při cukrovce je vždy důležité konzultovat s diabetologem, také si je třeba uvědomit, že vhodnost některých potravin je velmi individuální. Může se stát, že někomu některá potravina bude glykémii výrazně zvyšovat a u někoho příjem takovéto potraviny bude zcela v pořádku.

V této části jsou tedy stanovená pravidla, jak se asi při cukrovce stravovat a co dodržovat.

Co nejíst

Základním (a jistě logickým) pravidlem je výrazné omezení (ideálně vyloučení) všech jednoduchých cukrů, kromě těch, které obsahuje ovoce. Kromě jednoduchých cukrů je vhodné vynechat také veškeré uzeniny a dochucovadla, a u těhotných žen i dia výrobky (ty mohou ale ostatní typy diabetiků). Důležité je také omezit (vyhnout se jim asi zcela nelze) výrobky z bílé mouky.

Co jíst

Důležitý je naopak příjem zeleniny a kvalitních přirozených tuků. Důležité je také respektovat pravidelnost ve stravování a v případě pocitu hladu se nedojít tím, co je první při ruce. Pokud člověk cítí hlad mezi jídly, měl by ho zahnat nesladkou zeleninou (například okurka), nebo třeba kouskem sýra. Je dobré si také uvědomit, že různé polotovary, které se běžně prodávají v obchodech, mívají vysoký obsah sacharidů a jsou tedy pro diabetiky nevhodné. V podstatě tu platí, že nic se nevyrovná domácí stravě.

Sestavení jídelního plánu pro diabetika je velmi individuální, je třeba v něm zohlednit nejen věk, ale i hmotnost, denní fyzickou aktivitu a předcházející stravovací návyky diabetika. Určitě je jasné, že děti a sportovci potřebují větší příjem sacharidů než dospělý člověk, který má sedavé zaměstnání. Důležité je, aby diabetik jedl pravidelně, alespoň šestkrát denně. Pro pravidelné měření krevního cukru glukometrem si je třeba uvědomit, že čím má potravina větší glykemický index, tím bude její vliv na měření po jídle větší.

Následující údaje jsou vhodné hlavně pro ženy trpící těhotenskou cukrovkou, ale hlavní zásady se dají uplatnit i u ostatních typů diabetu.

Detail odstavce: Jídelníček pro všechny typy diabetiků
Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce
Zveřejněno: 31.7.2017

REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKA

Pomazánky

Pomazánky jsou neoddělitelnou součástí stravování. Zpestří jídelníček a zasytí.

Pomazánka z makrely

Ingredience: 60 g makrel v tomatu, 10 g rostlinného tuku, 20 g cibule, sůl, citronová šťáva

Postup: Rostlinný tuk utřeme se solí, vmícháme rozmačkané ryby a ušleháme. Přidáme nakrájenou cibulku a citronovou šťávu.

Množství – 90 g, E – 163, B – 9, T – 12, S – 5, chol – 25

Tvarohová pomazánka

Ingredience: 30 g mrkve, 30 g celeru, 50 g dietního tvarohu, 20 ml nízkotučného mléka, pažitka, sůl, citronová šťáva

Postup: Očištěnou mrkev a celer nastrouháme na jemném struhadle. Tvaroh rozmícháme s mlékem, přidáme zeleninu a na drobno nakrájenou pažitku. Osolíme, dochutíme citronovou šťávou a vyšleháme.

Množství – 130 g, E – 123, B – 8, T – 6, S – 8, chol – 5

Masová pomazánka

Ingredience: 50 g telecího masa, 25 g šunky, 2 g hladké mouky, pažitka, sůl, 10 g dia sterilovaných okurek, 1 g hořčice, 10 g rostlinného oleje

Postup: Telecí maso upečeme do měkka. Do šťávy z masa přidáme mouku a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Do vychladlé kaše přidáme rostlinný tuk, pomleté vychladlé maso, mletou šunku, hořčici a nastrouhané okurky. Vše vyšleháme a nakonec přidáme posekanou pažitku.

Množství – 100 g, E – 196, B – 16, T – 14, S – 2, chol – 77

Detail odstavce: Pomazánky
Zdroj: Redukční jídelníček pro diabetika
Zveřejněno: 8.11.2018