Téma: 

dna jídelníček


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

DNA NEMOC KLOUBŮ

Jídelníček při nemoci dna

Dieta je hlavně založena na omezení potravin s velkým množstvím purinů. Z jídelníčku budete muset vynechat tyto rizikové potraviny:

- červené maso, vnitřnosti, uzeniny

- ostré koření, dochucovadla, masové extrakty

- tučné sýry, smažená jídla

- kynuté těsto, sladkosti, cukrovinky

- kakao a kakaové produkty

- luštěniny, špenát, česnek, chřest a houby

- alkoholické nápoje (destiláty, pivo i víno)

Vhodné je také eliminovat pití kávy. Jídelníček je dobré obohatit o vybrané ovoce, jako jsou jahody a třešně v jakémkoli množství a podobě. Můžete vyzkoušet třeba celerovou šťávu. Při onemocnění dnou můžete konzumovat bílé i tmavé pečivo, brambory, hnědou rýži, nízkotučné mléčné výrobky. Výjimečně můžete jídelníček zpestřit vejcem, vařenou šunkou nebo sladkovodní rybou. Nikdy nekonzumujte mořské ryby, protože ty obsahují velké množství purinů. Měli byste jíst malé porce několikrát denně, minimálně 4krát, a hodně pít také v malém množství několikrát denně, celkem alespoň 3 litry za den.

Detail odstavce: Jídelníček při nemoci dna
Zdroj: Dna nemoc kloubů
Zveřejněno: 16.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: dna co jíst

Jak si sestavit jídelníček když mám dnu a jsem k tomu naví ještě diabetik ?

Zdroj: diskuze Dna co jíst
Odesláno: 23.1.2017 uživatelem Bohumil Kalima
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Puriny a dna

Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).

Dna se vyznačuje zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Tato látka se v těle vyskytuje běžně, překročí-li však její množství určitou hodnotu, dojde k jejímu vysrážení a k tvorbě krystalů, které se ukládají nejčastěji v okolí kloubů nebo v ledvinách. Při tomto onemocnění dodržujte dietu s nízkým obsahem purinů, protože právě z těchto látek vzniká kyselina močová.

Detail odstavce: Puriny a dna
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: DNA

Dobrý den, je možné při onemocnění DNA nahradit kávu nápojem Caro, případně Vitakávou a pivo nealkoholickým pivem? Děkuji, Smolová

Zdroj: diskuze Dna co jíst
Odesláno: 14.8.2017 uživatelem Smolová
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

DNA NEMOC KLOUBŮ

Dna a fazole

Obyčejné fazole obsahují velké množství proteinů, které se v těle přeměňují na kyselinu močovou. Pokud by někdo s dnou přece jen chtěl čas od času fazole zařadit do svého jídelníčku, lze požít pouze fazole Adzuki, které obsahují dostatek bílkovin, fosforu a vápníku a jsou vhodné při ledvinových onemocněních. Mají hnědou až tmavočernou barvu s oříškovou chutí.

Detail odstavce: Dna a fazole
Zdroj: Dna nemoc kloubů
Zveřejněno: 16.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: DNA

já dnou trpím, není to sranda.. ale hodně mi pomáhá doplněk stravy Enzycol DNA, beru jej v pauze mezi léky, kterou mám vždy dvakrát do roka.. Nemám žádné potíže, můžu občas i zhřešit v jídle a navíc je to přírodní, takže nezatěžuje orgány.

Zdroj: diskuze DNA
Odesláno: 4.5.2017 uživatelem vladka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

NEMOC DNA – PŘÍZNAKY ONEMOCNĚNÍ

Dělení

Primární dna

Primární dna vzniká na základě dědičně podmíněného narušení vylučování kyseliny močové ledvinami. Pokud se však sníží přísun purinů do organismu, ledviny jsou ještě schopny kyselinu močovou vyloučit. Pokud však postižený pokračuje v konzumaci potravin s vysokým přísunem purinů, dochází k jejímu hromadění v organismu.

Sekundární dna

Sekundární dna vzniká jako důsledek jiných onemocnění. Jedná se o choroby spojené se zvýšeným zánikem buněk (například leukémie) nebo porušenou funkcí ledvin.

Detail odstavce: Dělení
Zdroj: Nemoc dna – příznaky onemocnění
Zveřejněno: 2.3.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: špatné dna spermatu a možné těhotenství

jak může sperma skláře ovlivnit neplodnost

Zdroj: diskuze Špatné dna spermatu a možné těhotenství
Odesláno: 17.10.2017 uživatelem Jarmila Plurová
Počet odpovědí: 0

VLÁSENKY

Vlásenka ve tvaru DNA

Vlásenka ve tvaru DNA (spirálová vlásenka) se velmi snadno upevňuje do vlasů: pouze se zatočí do účesu. Pružinka s případnou ozdůbkou má základnu dlouhou cca 15 mm a kónicky se zužuje na 10 mm. Hodí se nejen na svatby, ale i na různé plesy a slavnostní události.

Zde můžete vidět, jak vypadá vlásenka ve tvaru DNA.

Detail odstavce: Vlásenka ve tvaru DNA
Zdroj: Vlásenky
Zveřejněno: 15.11.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

DNA A VYRÁŽKA

Léčba vyrážky

Léčby vyrážky při tomto onemocnění je vždy individuální a rozhodnutí je na ošetřujícím lékaři.

Detail odstavce: Léčba vyrážky
Zdroj: Dna a vyrážka
Zveřejněno: 20.2.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: dna co jíst

Ví někdo zda je vařená kukuřice pro dnu škodlivá ?

Zdroj: diskuze Dna co jíst
Odesláno: 18.11.2016 uživatelem Miroslav Heyduk
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

NEMOC DNA A JEJÍ PŘÍRODNÍ LÉČBA

Jaké bylinky na dnu

Léčba dny bylinkami se jednoznačně doporučuje. Jak již bylo popsáno, nejen vědci, ale i naše babičky používají na dnu celer, kopřivy, třešně a podobně. Dna a její léčba je v současnosti opravdu hodně diskutované téma, jelikož dochází k nárůstu tohoto onemocnění.

Detail odstavce: Jaké bylinky na dnu
Zdroj: Nemoc dna a její přírodní léčba
Zveřejněno: 23.10.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

NEMOC DNA – CO JÍST

Srovnání piva a ostatního alkoholu

Riziko vzniku dny je větší u těch, kteří pravidelně konzumují pivo, než u lidí, kteří pijí ekvivalentní množství alkoholu ve formě lihovin či vína. Dna byla dvaapůlkrát častější u mužů, kteří pijí dvě lahve piva denně, zatímco dvě sklenky vína denně nebyly spojeny se zvýšeným rizikem vzniku dny.

Detail odstavce: Srovnání piva a ostatního alkoholu
Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno: 12.8.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: co červená čočka

Červenou čočku jen v malém množství, maximálně jednu lžíci v jednom dni. Čočka a dna se provokují a pak to bolí.

Zdroj: diskuze Co červená čočka
Odesláno: 15.11.2015 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

NEMOC DNA – CO JÍST

Nealkoholické pivo

U nealkoholického piva je méně pravděpodobné, že způsobí dnu.

Detail odstavce: Nealkoholické pivo
Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno: 12.8.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: dna blumy

Je vhodná konzumace blum na dnu?

Zdroj: diskuze Dna blumy
Odesláno: 13.11.2017 uživatelem Jiřina matyskova
Počet odpovědí: 0

NEMOC DNA A JEJÍ PŘÍRODNÍ LÉČBA

Jídelníček

Pokud chcete překonat dnu, pak je dieta klíčová. Zde je několik tipů.

Snídaně

Kukuřičné lupínky s nízkotučným mlékem a lesními plody: mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku mohou snížit riziko vzniku dny, nemluvě o tom, že jsou dobrým zdrojem bílkovin bez masa.

Oběd

Těstoviny se zeleninou: těstoviny jsou skvělý nízkopurinový způsob stravování se bez masa.

Večeře

Kachní salát s pomeranči: kachna je jednou z lepších možností konzumace masa a pomeranče jsou plné vitamínu C, který snižuje hladinu kyseliny močové. Doplňte jídlo nízkopurinovým olejem, octem a lískovými oříšky.

Zákusek

Dýňové palačinky: jsou rozumnou volbou pro mlsný jazýček.

Detail odstavce: Jídelníček
Zdroj: Nemoc dna a její přírodní léčba
Zveřejněno: 23.10.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

DNA – LÉKY BEZ PŘEDPISU

Čaje

Při purinové dietě je důležité stravovat se pravidelně a přijímat dostatek tekutin, a to 2–3 l denně. K pití jsou nejvhodnější ovocné a bylinné čaje, demineralizovaná voda, popřípadě alkalické minerálky dle doporučení lékaře.

Detail odstavce: Čaje
Zdroj: Dna – léky bez předpisu
Zveřejněno: 1.11.2016

LÉKY NA DNU BEZ PŘEDPISU

Prevence

Dna je onemocnění, které v určitém období nebolí, přesto je důležité je léčit. Neléčená a špatně kompenzovaná dna může vést k úplné degeneraci kloubu a ztrátě jeho funkce; vzniku ledvinových kamenů a ledvinné kolice; k jiným metabolickým poruchám (cukrovce, obezitě, zvýšené hladině cholesterolu); ke zhoršení mortality (úmrtnosti) u pacientů se srdečními poruchami. Vedle stravy bohaté na puriny a alkoholu podporuje rozvoj dny také sychravé počasí, nadváha, nedostatek pohybu, stres a nedostatečný přísun tekutin. Nepodceňujte tuto nemoc.

Detail odstavce: Prevence
Zdroj: Léky na dnu bez předpisu
Zveřejněno: 24.8.2017

NEMOC DNA – CO JÍST

Alkoholové mejdany

Alkoholové mejdany u některých pacientů vyvolávají rychlé zhoršení jejich stavu. Je dobře známo, že nadměrné pití může vyvolat záchvaty u lidí, kteří trpí dnou, i když užívají léky na toto onemocnění.

Detail odstavce: Alkoholové mejdany
Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno: 12.8.2016

NEMOC DNA – PŘÍZNAKY ONEMOCNĚNÍ

Příznaky dny v pokročilém stadiu

Posledním stadiem nemoci je takzvaná chronická tofózní dna. Ložiska krystalků kyseliny močové, takzvané tofy, jsou patrné na pohled v oblasti kloubů dolních i horních končetin, nezřídka také jako drobné boule na ušních lalůčcích. Při nedodržování diety a vynechávání předepsané léčby může onemocnění dlouhodobě vyústit až k trvalému poškození kloubů a snížení pohyblivosti. Kyselina močová bohužel často vykrystalizuje až v močové kameny. Nejhorší stadia nemoci jsou spojena s poškozením ledvin. Onemocnění je nezřídka provázeno také dalšími metabolickými poruchami, například cukrovkou.

Zde můžete vidět fotografie s příznaky pokročilé dny.

Detail odstavce: Příznaky dny v pokročilém stadiu
Zdroj: Nemoc dna – příznaky onemocnění
Zveřejněno: 2.3.2017

NEMOC DNA – PŘÍZNAKY ONEMOCNĚNÍ

Dieta

Dieta je při dnavém onemocnění založena na omezení příjmu potravin s vysokým obsahem purinů. Z jídelníčku je třeba eliminovat především červené maso, vnitřnosti, dále luštěniny, smažená jídla, některá dochucovadla, ostré koření, sladkosti, kakao nebo alkoholické nápoje. Je vhodné omezit pití kávy. Jídelníček sestává především z vybraných druhů ovoce a zeleniny. Doporučují se jahody a třešně v jakékoliv podobě. V některých případech se osvědčila i celerová šťáva.

Při dnavém onemocnění lze konzumovat tmavé a bílé pečivo (žitná ani pšeničná mouka neobsahuje žádné puriny), brambory, hnědou rýži, také nízkotučné mléčné výrobky a podobně. V omezené míře lze jídelníček doplnit i o vejce, vařenou šunku či sladkovodní ryby, na rozdíl od některých mořských ryb, které obsahují vysoký podíl purinů (například sardinky). Jídlo by mělo být přijímáno v malých dávkách, minimálně 4x denně. Dietu by měl provázet také zvýšený přísun tekutin (alespoň 2 litry denně).

Rizikové potraviny:

  • červené maso, vnitřnosti, uzeniny
  • ostré koření, dochucovadla, masové extrakty
  • tučné sýry, smažená jídla
  • kynuté těsto, sladkosti, cukrovinky
  • kakao a kakaové produkty
  • luštěniny, rajčata, okurky, špenát, česnek
  • alkoholické nápoje (destiláty, pivo i víno)

Detail odstavce: Dieta
Zdroj: Nemoc dna – příznaky onemocnění
Zveřejněno: 2.3.2017

NEMOC DNA OD A DO Z

Dieta a povolené puriny na den

Dieta je při dnavém onemocnění založena na omezení příjmu potravin s vysokým obsahem purinů. Množství 100 až 200 mg jsou povolené puriny na den. Z jídelníčku je tedy třeba eliminovat všechny potraviny s vysokým obsahem purinů a to především červené maso, vnitřnosti, luštěniny, smažená jídla, některá dochucovadla, ostré koření, sladkosti, kakao nebo alkoholické nápoje včetně piva. Je vhodné omezit pití kávy.

Jídelníček sestává především z vybraných druhů ovoce a zeleniny. Co jíst? Doporučují se jahody a třešně v jakékoliv podobě. V některých případech se osvědčila i celerová šťáva. Při dnavém onemocnění lze konzumovat tmavé a bílé pečivo (žitná ani pšeničná mouka neobsahuje žádné puriny), brambory, hnědou rýži, také nízkotučné mléčné výrobky a podobně. V omezené míře lze jídelníček doplnit i o vejce, vařenou šunku či sladkovodní ryby, na rozdíl od některých mořských ryb, které obsahují vysoký podíl purinů (například sardinky). Jídlo by mělo být přijímáno v malých dávkách, minimálně 4x denně. Dietu by měl provázet také zvýšený přísun tekutin (alespoň 2 litry denně).

Rizikové potraviny (vysoké množství purinů):

  • červené maso, vnitřnosti, uzeniny
  • ostré koření, dochucovadla, masové extrakty
  • tučné sýry, smažená jídla
  • kynuté těsto, sladkosti, cukrovinky
  • kakao a kakaové produkty
  • luštěniny, rajčata, okurky, špenát, česnek
  • alkoholické nápoje (destiláty, pivo i víno)

Detail odstavce: Dieta a povolené puriny na den
Zdroj: Nemoc dna od A do Z
Zveřejněno: 2.11.2016

NEMOC DNA OD A DO Z

Nemoc dna

Co je dna? Organismus trpící dnou neprodukuje dostatečné množství trávicího enzymu, který by z těla odbourával kyselinu močovou. Ta vzniká při metabolismu některých složek potravy. Hlavním projevem nemoci je právě zvýšená hladina kyseliny močové v krvi. Jako dna se označuje již stav se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi.

Normální hladina kyseliny močové v krvi je:

  • 140–340 µmol/l (ženy)
  • 220–420 µmol/l (muži)

Krystalky kyseliny močové se postupně vlivem gravitace usazují v dolní části těla, především v kloubech. Poškozují tkáně kloubu (nejčastěji kloub palce u nohy, ale také klouby ruky, případně kotníky, kolena), což se projevuje silnou bolestí, mluví se tak o akutním dnovém záchvatu. Bolest obvykle přichází náhle, nejčastěji pak v ranních hodinách. Postižený kloub je oteklý a velmi citlivý na dotek. Postupně se v něm rozvíjí zánět. Záchvat dny obvykle trvá pouze několik dnů. Bohužel se v rámci měsíců či let vrací.

Posledním stadiem choroby je takzvaná chronická tofózní dna. Ložiska krystalků kyseliny močové, takzvané tofy, jsou patrné na pohled v oblasti kloubů dolních i horních končetin, nezřídka také jako drobné boule na ušních lalůčcích. Onemocnění může dlouhodobě vyústit až v trvalé poškození kloubů a snížení pohyblivosti. Kyselina močová bohužel často vykrystalizuje až v močové kameny. Nejhorší stadia nemoci jsou spojena s poškozením ledvin. Choroba je nezřídka provázena také dalšími metabolickými poruchami, například cukrovkou.

Nemoc dna anglicky

Nemoc dna se anglicky řekne gout. Ve spojitosti s tím je důležité i uric acid, což je kyselina močová a purines, což jsou puriny.

Detail odstavce: Nemoc dna
Zdroj: Nemoc dna od A do Z
Zveřejněno: 2.11.2016

NEMOC DNA A JEJÍ PŘÍRODNÍ LÉČBA

Choroba dna

Říká se, že onemocnění dna je způsobeno životním stylem a stravováním. Naše potraviny obsahují ve velké míře kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy a vysoký příjem cukru zvyšuje hladinu kyseliny močové v těle. Vysoká hladina cukru v těle však vede i k řadě jiných závažných zdravotních problémů, ukázalo se, že polovina všech pacientů s dnou je obézní nebo trpí nadváhou.

Další příčinou dny je konzumace vysoce purinových potravin. Jedná se o vnitřnosti, ančovičky, sledě, chřest, a dokonce i houby. Jíst méně takových potravin je tedy jedním ze způsobů, jak se pokusit odvrátit dnu.

Wikipedia uvádí, že dna neboli pakostnice (pokud postihuje palec u nohy, označuje se též jako podagra), odborně arthritis urica (v některých pramenech arthritis uratica), je onemocnění obvykle charakterizované opakujícími se záchvaty akutní zánětlivé artritidy, projevující se zarudlým, velmi citlivým a horkým otokem kloubu. Nejčastěji je postižen metatarzofalangeální kloub u kořene palce u nohy (přibližně v 50 % případů). Nemoc se ale může projevit i jako tofus, ledvinové kameny nebo urátová nefropatie. Způsobena je zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Kyselina močová krystalizuje a vzniklé krystalky se ukládají v kloubech, šlachách a okolních tkáních.

Detail odstavce: Choroba dna
Zdroj: Nemoc dna a její přírodní léčba
Zveřejněno: 23.10.2017

DNA NEMOC KLOUBŮ

Co je nemoc dna

Dna je jedna z nejbolestivějších forem artritidy, nemoci kloubů. Jedná se o metabolické onemocnění s vysokým množstvím kyseliny močové v krvi. Ledviny mají zpomalenou schopnost vylučovat právě kyselinu močovou. Ta se většinou z těla vylučuje močí, ale pokud toho tělo není schopné, začíná se usazovat v kloubech ve formě krystalků, které způsobují těžký zánět a velice silně bolí. Bolest se často projevuje v noci nebo v ranních hodinách. Bolavý kloub je oteklý, zarudlý, horký a velice citlivý. Kůže v okolí kloubu bývá také zarudlá, napjatá, horká a lesklá. Postižený může mít zvýšenou teplotu, zimnici či malátnost. Nemoc postihuje nejčastěji muže mezi 40. a 50. rokem. Nejvíce postižená místa jsou palec u nohy, hlezenní kloub, zápěstí nebo boltec u ucha. Při dlouhotrvající dně může dojít k poškození velkých kloubů i ledvin. Vyšší koncentrace kyseliny močové vzniká důsledkem nadměrné konzumace masa, luštěnin, vnitřností nebo při přílišné konzumaci alkoholu, ale ne u všech lidí se vyšší hladina kyseliny močové vyvine v dnu.

Detail odstavce: Co je nemoc dna
Zdroj: Dna nemoc kloubů
Zveřejněno: 16.3.2015

NEMOC DNA A JEJÍ PŘÍRODNÍ LÉČBA

Jak se pozná dna

Potvrzením klinické diagnózy je přítomnost charakteristických krystalů v kloubní tekutině. Symptomy se obvykle zlepší po nasazení nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID), steroidů nebo kolchicinu. Jakmile akutní záchvat odezní, hladinu kyseliny močové lze obvykle udržovat na nízké hodnotě prostřednictvím změny životního stylu; u osob s častými záchvaty přispívá podávání allopurinolu či probenecidu k dlouhodobé prevenci.

Výskyt dny se v posledních desetiletích zvýšil: v určitém okamžiku života postihuje tato nemoc kolem 1–2 % obyvatel západního světa. Má se za to, že k tomuto nárůstu dochází rozvojem rizikových faktorů, k nimž patří metabolický syndrom, prodloužení očekávané délky života a změna ve způsobu stravování. Dna byla v historii známa jako „nemoc králů“ či „nemoc bohatých“.

V lékařství se určitá forma dny označuje podle místa uložení krystalických hmot kyseliny močové nebo podle místa vzniku záchvatů: noha – podagra, ruka – chiragra, rameno – omagra.

Jak snížit kyselinu močovou v krvi? Řešení je opravdu jednoduché, změňte stravu a upravte svůj životní styl.

Detail odstavce: Jak se pozná dna
Zdroj: Nemoc dna a její přírodní léčba
Zveřejněno: 23.10.2017