Téma: 

jídelníček při dně


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

NEMOC DNA – CO JÍST

Může redukce váhy pomoci při dně?

Redukce váhy může snížit hladinu kyseliny močové a počet akutních dnových záchvatů. Snížení redukce má pozitivní vliv na nosné klouby, a to na kyčle, kolena a kotníky. Hubnutí také pomůže snížit stres. Ovšem u onemocnění dnou musíte být při dietě velmi obezřetní. U dny nemůžete být dlouhodobě bez jídla, není také vhodná rychlá ztráta hmotnosti. Tyto faktory totiž mohou zvýšit hladinu kyseliny močové a vyvolat bolestivé záchvaty. U pacientů nemocných dnou je při redukci váhy důležitá kombinace vyvážené stravy a pravidelná fyzická aktivita. Takže zapomeňte na drastické diety, kterými byste si pouze ublížili.

Detail odstavce: Může redukce váhy pomoci při dně?
Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno: 12.8.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Co je to purin

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader.

Detail odstavce: Co je to purin
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jídelníček na dnu

chtela bych vas moc poprosit o zaslani jidelničku při dně i o zaslani co se smí jist a co ne moc dekuji

Zdroj: diskuze Jídelníček na dnu
Odesláno: 18.1.2018 uživatelem Kolářová Petra
Počet odpovědí: 0

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Puriny a dna

Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).

Dna se vyznačuje zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Tato látka se v těle vyskytuje běžně, překročí-li však její množství určitou hodnotu, dojde k jejímu vysrážení a k tvorbě krystalů, které se ukládají nejčastěji v okolí kloubů nebo v ledvinách. Při tomto onemocnění dodržujte dietu s nízkým obsahem purinů, protože právě z těchto látek vzniká kyselina močová.

Detail odstavce: Puriny a dna
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Zázvor při dně

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli čerstvý zázvor vadí při dně.

Zdroj: diskuze Zázvor při dně
Odesláno: 30.1.2017 uživatelem Eva
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Puriny v potravinách

Pokud máte zvýšenou hladinu kyseliny močové, měli byste se vyvarovat konzumace hrášku, špenátu a růžičkové kapusty. Tyto potraviny obsahují velké množství purinu.

Puriny v pivu

Pivo obsahuje 13 až 14 mg uric acid/100g. Při dně je vhodné omezit konzumaci alkoholu. Nejen proto, že některé druhy obsahují puriny, ale i proto, že alkohol obecně snižuje schopnost vylučování kyseliny močové z těla. Vysoké množství purinu je obsaženo např. v pivě, které by se tudíž při tomto onemocnění nemělo konzumovat. Nejhorší je kvasnicové pivo.

Puriny v brokolici

Brokolice je klasifikována jako potravina s nízkým obsahem purinů. Konkrétně je to 81 mg uric acid/100g. Další nízký obsah purinů mají potraviny jako bílé pečivo, rýže, kroupy, jáhly, těstoviny, mléčné výrobky a mléko, zelenina (hlavně brambory, zmiňovaná brokolice, kořenová zelenina, cibule, lilek) a ovoce. Ovoce konzumujte jen čerstvé a zralé.

Puriny v kávě

Velké množství purinů se nachází také v kofeinu, omezte proto konzumaci černé kávy, kakaa, čaje a coca-coly, tyto tekutiny obsahují vysoké množství purinů.

Detail odstavce: Puriny v potravinách
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: potraviny nevhodné při dně

Nemohu nikdenajít, zda jáhly jsou luštěnina, t.zn., jestli jsou při dně vhodné nebo ne.Nemůžete někdo poradit?

Zdroj: diskuze Potraviny nevhodné při dně
Odesláno: 24.10.2017 uživatelem Marie
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

BETA BOJOVNICE LEŽÍ NA DNĚ

Beta polehává na dně

Nevyděste se, pokud uvidíte rybku ležet u dna nebo opřenou o filtr či rostlinku, bojovnice tak často odpočívají a nevypovídá to nic o jejich zdravotním stavu. Ale dejte pozor, aby byl nad hladinou prostor, kam se ryba může vyplavat nadechnout, jinak se může udusit, obzvlášť pokud je voda víc znečištěná a obsahuje málo kyslíku.

Detail odstavce: Beta polehává na dně
Zdroj: Beta bojovnice leží na dně
Zveřejněno: 10.5.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: doporučená dieta při dně

Olivy obsahují malé množství purinů a jsou při dně prospěšné, protože obsahují flavonoid luteolin. Luteolin je svými vlastnostmi velmi podobný quercetinu. Oba tyto flavonoidy příznivě působí na odbourávání krystalů kyseliny močové, jenž způsobují ony bolestivé záchvaty dny. Olivy při dně můžete konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Doporučená dieta při dně
Odesláno: 12.7.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

BETA BOJOVNICE LEŽÍ NA DNĚ

Co se stalo, že beta bojovnice leží na boku

Pokud vaše bojovnice pestrá neplave a leží na boku, tak vězte, že jednou z jejich zvláštností je, že spí na boku, třeba jako lidé. Beta bude ležet u hladiny vody, na dně nádrže nebo na listu či jiném předmětu v nádrži a bude spát. Tato poloha však může rovněž znamenat zácpu, která byla způsobena potravou příliš bohatou na bílkoviny a s nedostatečným množstvím vlákniny. Taková strava vyvolá zablokování střevního traktu, který se tlačí proti plaveckému měchýři. To způsobí, že močový měchýř nefunguje, což vede k jeho onemocnění. A vaše beta pak bude plavat na jednom boku, obvykle na vrcholu vody, ale ne vždy. Někdy ryba jen leží na dně a nežere.

Detail odstavce: Co se stalo, že beta bojovnice leží na boku
Zdroj: Beta bojovnice leží na dně
Zveřejněno: 10.5.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: puriny v patizonu

nevim jestli při dně mužu jíst upravený patizon. děkuji

Zdroj: diskuze Puriny v patizonu
Odesláno: 20.10.2017 uživatelem marcol marian
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

BETA BOJOVNICE LEŽÍ NA DNĚ

Nemoci bety bojovnice

Možná délka života bety je 2 až 5 let. S přibývajícím věkem bude beta často ležet na boku, a to buď na rostlině, nebo na dně nádrže. Zvláště starší rybky jsou velmi zranitelné. Pokud je voda příliš chladná, beta bude letargická a bude ležet na boku. Příliš studená voda, špatná kvalita vody a obecné zanedbávání jsou příčinou onemocnění, které může způsobit, že beta rovněž leží na boku. Měli byste pravidelně provádět týdenní výměnu vody, podávat pestrou stravu a věnovat více času svým rybičkám.

Detail odstavce: Nemoci bety bojovnice
Zdroj: Beta bojovnice leží na dně
Zveřejněno: 10.5.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: potraviny nevhodné při dně

Jáhly patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. 100 gramů jáhel vyprodukuje 62 mg kyseliny močové. Potraviny do 100 mg kyseliny močové jsou při dně optimální a je možné je normálně konzumovat, tedy i jáhly.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny nevhodné při dně
Odesláno: 24.10.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Purinová dieta

Při přísné nízkopurinové dietě dojde k poklesu kyseliny močové v krvi max. o 15 %, což je u valné většiny pacientů nedostačující. Proto se dieta doplňuje podáváním léků, které snižují tvorbu kyseliny močové. Dieta s omezením purinů je nutná, ale nesmí vést k nedostatku důležitých živin. Při purinové dietě je důležité stravovat se pravidelně a přijímat dostatek tekutin, tj. 2–3 l denně. K pití jsou nejvhodnější ovocné a bylinné čaje, demineralizovaná voda, popř. alkalické minerálky dle doporučení lékaře. Dále se doporučuje nepřejídat se, omezit stravu s vyšším obsahem tuků a nekonzumovat ostrá jídla. Také je vhodné zařadit do každého týdne 1–2 odlehčené zeleninové dny. Chraňte se před prochladnutím a hodně se hýbejte, neboť pohybová aktivita má pozitivní vliv na cirkulaci krve.

U nízkopurinové diety bychom měli dodržet tato pravidla:

  • základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg;
  • omezit bychom měli potraviny s obsahem purinů kolem 50–150 mg;
  • vyloučit ze stravy bychom měli potraviny obsahující více než 150 mg purinů.

Detail odstavce: Purinová dieta
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Dieta na dnu

Doporučuje se pití většího množství vody. Alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči, čímž udržují jinak špatně rozpustnou kyselinu močovou v roztoku, takže se předejde tvorbě močových konkrementů (kamenů). Nezapomínejte na pravidelnou pohybovou aktivitu.

Vhodné potraviny: hnědá rýže, kukuřice, vařené zelí nebo kapusta, celer, mrkev, pečené sladké brambory, cibule, datle, čerstvá dužina kokosu, avokádo, med, hrozinky, zakysané mléčné výrobky (jogurt, tvarohový farmářský sýr, kysaná smetana), čerstvé kaštany/mandle (ne vařené), banány, hrušky, jahody, třešně, pomeranče, kiwi, grepy, sójová omáčka (k ochucení rýže), čerstvé neslazené ovocné džusy (chlazené nebo mražené, ne z brusinek) a pečené brambory (ne bílé brambory).

Pečené brambory je vhodné jíst společně se zakysanou smetanou. Zařazujte některou z uvedených potravin do svého každodenního jídelníčku. Když máte záchvat dny, měli byste jíst především výše zmíněné potraviny. Například hnědá rýže, čerstvé mandle a kukuřice obsahují všechny bílkoviny a aminokyseliny, které jsou také v mase, ale bez purinů. Alkoholické nápoje jsou nevhodné, zejména destiláty a pivo.

Detail odstavce: Dieta na dnu
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: kyselina močová

Citron i syrová cibule jsou při dně prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze kyselina močová
Odesláno: 13.7.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JÍDELNÍČEK PRO NEMOCNÁ JÁTRA

Káva při jaterní dietě

Káva se smí při jaterní dietě jen slabá instantní a s mlékem. Nebo potom kávoviny jako Caro a podobně, ale pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.

Detail odstavce: Káva při jaterní dietě
Zdroj: Jídelníček pro nemocná játra
Zveřejněno: 6.3.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: dieta při dne a akutnem yáchvatu

prosím zda má někdo dietu při chorobe dna jestli může at mi přepošle na muj mail budu nesmírně v dečná moc,moc děkuji Horáková

Zdroj: diskuze Dieta při dne a akutnem yáchvatu
Odesláno: 27.7.2015 uživatelem gitka
Počet odpovědí: 0

JÍDELNÍČEK NA 28 DNÍ OD MAČINGOVÉ

Jídelníček na první týden

  • 1. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 2. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
  • 3. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
  • 4. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: mrkvový perkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
  • 5. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
  • 6. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: cuketová příloha. Večeře: brokolice s česnekem a vařené vejce.
  • 7. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: salát z červené řepy a vařené vejce. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
Jídlo je důležité konzumovat do maximálního pocitu nasycení, a nedílnou součástí detoxikace je doporučený pitný režim: 3,5–4 litry vody denně po celou dobu.

Detail odstavce: Jídelníček na první týden
Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové
Zveřejněno: 20.4.2015

JABLEČNÝ OCET A DNA

Puriny v octu

Množství purinů v octu se pohybuje mezi 50 a 100 mg. Potravin rostlinného původu s vyšším obsahem purinů se však nemusíte obávat tak jako živočišných potravin. Jablečný ocet se stal známým osvědčeným prostředkem při řešení nespočtu nemocí, včetně dny. Zkuste smíchat 1 až 2 polévkové lžíce jablečného octa ve sklenici vody. Můžete vypít tekutinu najednou, nebo ji popíjet v průběhu celého dne. Touto procedurou lze údajně snížit bolest až o 90 %, a to během jednoho nebo dvou dnů. Vždy se ale ujistěte, že používáte organický jablečný ocet.

Detail odstavce: Puriny v octu
Zdroj: Jablečný ocet a dna
Zveřejněno: 10.1.2016

JÍDELNÍČEK NA 28 DNÍ OD MAČINGOVÉ

Jídelníček na druhý týden

  • 8. den: Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou. Večeře: boršč.
  • 9. den: Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 10. den: Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a nízkotučný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vejce.
  • 11. den: Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: fazolové lusky a vejce. Večeře:
  • ervená řepa s ořechy a sušenými švestkami.
  • 12. den: Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem. Večeře: rychlá hrachová polévka.
  • 13. den: Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a sýr. Večeře: boršč.
  • 14. den: Snídaně: zde dle chuti výběr ze snídaně, která Vám nejvíce v tomto týdnu chutnala. Oběd: kuřecí stehno s celerem. Večeře: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr.

Detail odstavce: Jídelníček na druhý týden
Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové
Zveřejněno: 20.4.2015

CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE

Oběd a večeře

Hlavními jídly dne jsou bez pochyby obědy a večeře. U obou těchto jídel platí, že by žádné z nich nemělo obsahovat více než 50 gramů sacharidů a jejich součástí by určitě byla zelenina. K obědu i k večeři se doporučuje maso (případně ryba) spolu s menším množstvím přílohy a zeleninou. Součástí obědů a večeří by určitě neměla být smažená jídla a různé polotovary.

Řada diabetiků si zhruba hodinu před spaním dává i druhou večeři, jejíž obsah sacharidů by měl být opravdu jen symbolický. K této večeři diabetologové často doporučují třeba jen bílý jogurt, nebo kousek sýra s ořechy. Něco lehkého, co ale zároveň i člověka dokáže zasytit.

Detail odstavce: Oběd a večeře
Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce
Zveřejněno: 31.7.2017

JÍDELNÍČEK NA 28 DNÍ OD MAČINGOVÉ

Jídelníček na třetí týden

  • 15. den: Snídaně: šťáva z čerstvého grepu 2 dcl, 2 grahamové sójové rohlíky, med, vlašské ořechy. Oběd: zeleninová polévka. Večeře: mozzarella, rajčata nebo okurky.
  • 16. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky a med. Oběd: zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy. Večeře: míchané vaječné bílky a brynza.
  • 17. den: Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: zeleninová polévka, prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
  • 18. den: Snídaně: bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med. Oběd: vařená strouhaná červená řepa, cibule, tuňák. Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořeších.
  • 19. den: Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med. Oběd: celerové hranolky a filet z mořské tresky na másle. Večeře: brokolice s česnekem a tuňák v konzervě.
  • 20. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky a med. Oběd: celerové hranolky a dušená kuřecí stehna. Večeře: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem.
  • 21. den: Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka. Večere: brynza s bílkem.

Detail odstavce: Jídelníček na třetí týden
Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové
Zveřejněno: 20.4.2015

JÍDELNÍČEK NA 28 DNÍ OD MAČINGOVÉ

Jídelníček na čtvrtý týden

  • 22. den: Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med. Oběd: salát z červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: vařená strouhaná červená řepa, cibule, tuňák.
  • 23. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem. Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořechách.
  • 24. den: Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: salát z červené řepy a mořská treska na másle. Večeře: zeleninová polévka a prokládaná cuketa.
  • 25. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořeších. Večeře: brynza s bílkem.
  • 26. den: Snídaně: bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med. Oběd: zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy. Večeře: brynza s bílkem.
  • 27. den: Snídaně: šťáva z čerstvého grepu 2 dcl, 2 grahamové sójové rohlíky, med, vlašské ořechy. Oběd: zeleninová polévka, prokládaná cuketa. Večeře: celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle.
  • 28. den: Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: vařená strouhaná řepa, cibule, tuňák. Večeře: míchané vařené bílky a brynza.

Detail odstavce: Jídelníček na čtvrtý týden
Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové
Zveřejněno: 20.4.2015

NEMOC DNA – CO JÍST

Existují potraviny prospěšné při dně

U lidí, jejichž strava obsahuje vyšší hodnoty vitamínu C, je menší pravděpodobnost rozvoje dny. I doplňky stravy (500 až 1 500 mg/denně) mohou snížit hodnoty kyseliny močové v krvi, a to tím, že odstraní kyselinu močovou z těla ledvinami. Pokud uvažujete o doplnění svého jídelníčku o vitamín C, vždy se poraďte se svým lékařem, protože vitamín C, i když zřídka, může mít interakci s předepsanými léky. Vysoké dávky vitamínu C mohou také způsobit u některých pacientů řídkou stolici.

Višně nebo višňový džus se dříve doporučovaly jako přirozený lék na dnu. A vědecký výzkum ukázal, že určitý typ třešní může snižovat hladiny kyseliny močové v krvi, stejně jako snižují i zánět, který se u dny vyskytuje.

Detail odstavce: Existují potraviny prospěšné při dně
Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno: 12.8.2016

NEMOC DNA OD A DO Z

Dieta a povolené puriny na den

Dieta je při dnavém onemocnění založena na omezení příjmu potravin s vysokým obsahem purinů. Množství 100 až 200 mg jsou povolené puriny na den. Z jídelníčku je tedy třeba eliminovat všechny potraviny s vysokým obsahem purinů a to především červené maso, vnitřnosti, luštěniny, smažená jídla, některá dochucovadla, ostré koření, sladkosti, kakao nebo alkoholické nápoje včetně piva. Je vhodné omezit pití kávy.

Jídelníček sestává především z vybraných druhů ovoce a zeleniny. Co jíst? Doporučují se jahody a třešně v jakékoliv podobě. V některých případech se osvědčila i celerová šťáva. Při dnavém onemocnění lze konzumovat tmavé a bílé pečivo (žitná ani pšeničná mouka neobsahuje žádné puriny), brambory, hnědou rýži, také nízkotučné mléčné výrobky a podobně. V omezené míře lze jídelníček doplnit i o vejce, vařenou šunku či sladkovodní ryby, na rozdíl od některých mořských ryb, které obsahují vysoký podíl purinů (například sardinky). Jídlo by mělo být přijímáno v malých dávkách, minimálně 4x denně. Dietu by měl provázet také zvýšený přísun tekutin (alespoň 2 litry denně).

Rizikové potraviny (vysoké množství purinů):

  • červené maso, vnitřnosti, uzeniny
  • ostré koření, dochucovadla, masové extrakty
  • tučné sýry, smažená jídla
  • kynuté těsto, sladkosti, cukrovinky
  • kakao a kakaové produkty
  • luštěniny, rajčata, okurky, špenát, česnek
  • alkoholické nápoje (destiláty, pivo i víno)

Detail odstavce: Dieta a povolené puriny na den
Zdroj: Nemoc dna od A do Z
Zveřejněno: 2.11.2016

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Recepty

Rýže s nudlemi

Ingredience: 4 lžíce másla, ½ šálku tenkých nudliček, 1 šálek rýže, 2 a ¼ šálku vařící vody, ¾ lžičky soli, ¼ lžičky pepře, ¼ lžičky skořice.

Postup: V pánvi rozpusťte máslo, přidejte nudle a při mírné teplotě restujte, dokud se kousky nudlí neopečou dozlatova. Přidejte rýži a smažte další 1 minutu. Vmíchejte zbývající přísady (kromě skořice) a pak přiveďte vše k varu. Přikryjte a vařte na mírném ohni 12 minut. Vypněte teplo a promíchejte. Položte na talíř, lehce posypte skořicí a podávejte jako přílohu se zeleninou.

Česnekové brambory

Ingredience: 2 šálky šťouchaných brambor, 3 stroužky česneku, 6 lžic olivového oleje, ½ šálku nízkotučného jogurtu, 1 lžička soli, ¾ lžičky pepře, 8 vypeckovaných černých oliv nakrájených na půlky, 4 ředkvičky nakrájené na plátky.

Postup: Vše důkladně promíchejte a ozdobte olivami a ředkvičkami.

Okurka v jogurtu

Ingredience: 2 šálky hladkého nízkotučného jogurtu, 1 středně velká oloupaná okurka nakrájená na čtvrtky a pak na tenké plátky, 2 lžíce jemně nasekané čerstvé máty, 2 stroužky česneku, drcený kmín, ½ lžičky soli.

Postup: Všechny přísady vložte do servírovací mísy a důkladně promíchejte.

Nudle s parmazánovou omáčkou

Ingredience: 1 balík tenkých nudliček, 1 šálek strouhaného parmazánu, 2 stroužky česneku, 4 lžíce jemně nasekaného čerstvého koriandru, 6 lžic olivového oleje, ¾ lžičky soli, ½ lžičky pepře.

Postup: Nudle uvařte dle návodu, vložte do servírovací mísy, přidejte zbylé ingredience a zamíchejte.

Samozřejmě receptů je celá řada a fantazii se meze nekladou, vždyť možností máte celou řadu. Použít můžete skopové 46 mg, hovězí 40 mg, kuřecí 40 mg, králičí 38 mg, zvěřina 37 mg, anglická slanina 25 mg, šunka 24 mg, losos 22 mg, žloutek 5 mg, vejce 2 mg, mléko 1 mg, bílek 1 mg, lískové ořechy 10 mg, mandle 9 mg, vlašské ořechy 8 mg, bílé pečivo 8 mg, pšeničná mouka 0 mg, špenát 23 mg, chřest 14 mg, celer 10 mg, květák 10 mg, ředkvičky 6 mg, kapusta 6 mg, brambory 6 mg, kedlubny 5 mg, fazolové lusky 5 mg, okurky 3 mg, mrkev 2 mg, cibule 1 mg, borůvky 2 mg, jahody 5 mg, hrušky 1 mg. Z koření můžete použít kmín, pažitku, majoránku, petržel. Pokud rádi mlsáte, můžete konzumovat ovocnou zmrzlinu, puding, sušenky, koktejly, želatinu a občas i ovocné tvarohové knedlíky.

Detail odstavce: Recepty
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015

JÍDELNÍČEK NA 28 DNÍ OD MAČINGOVÉ

Kdo je Antónia Mačingová

Mgr. Antonie Mačingová žije na Slovensku v Košicích. Vystudovala UPJŠ, obor andragogika, a již několik let se zabývá účinkem stravy na lidský organismus, možnostmi jejího ozdravujícího a očistného efektu. Často pořádá na toto téma přednášky a školení. Ve svých knihách se snaží jednoduchou formou přiblížit způsob stravování, který odbourává mýtus o tom, že se lze podkožního tuku zbavit pouze snižováním množství přijaté stravy.

Detail odstavce: Kdo je Antónia Mačingová
Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové
Zveřejněno: 20.4.2015