Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DOMÁCÍ LÉČBA AKNÉ

OBSAH

Rizikové faktory

Hlavními důvody tvorby akné jsou hormonální nestabilita, špatná výživa a nedostatečná nebo nesprávná péče o pleť. Z prvního z výše uvedených faktorů vyplývá, že akné ohrožuje dospívající, a to jak muže, tak ženy, protože hormony androgeny jsou přítomné jak v mužském, tak v ženském těle. Změny mazových kanálků postihují všechny dospívající, někteří však mohou mít genetické predispozice k těžšímu průběhu akné. Z důvodu hormonální nestability trpí akné také ženy v průběhu menstruačního cyklu, a to nejčastěji několik dní před menstruačním krvácením. Kožní změny mohou pozorovat také těhotné ženy, individuálně k lepšímu, nebo k horšímu. Nesprávná péče o pleť pak často uzavírá bludný kruh, kdy akné vzniká znovu a znovu kvůli neodborné manipulaci s již vzniklými uhry.

Zdroj: Domácí triky na jizvy po akné

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ PEELING PROTI AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

NEDOPORUČUJI peeling ''pomocí'' česneku .. po aplikaci má pleť okamžitě zrudla slzeli mi oči a štípalo to ... Asi je to reakce na mou citlivou pokožku .. okamžitě jsem to z pleti smyla a dostalo se mi to až do vlasů ze kterých jsem to nemohla vytáhnout.. Až po aplikaci mého nočního krému jsem si ulevila byla to taková úleva jako když máte za sebou náročný den a přijdete domů a sednete si.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mari.

česnek taky nedoporučuji!! pleť mi to úplně spálila a na kožní jsem na to dostala antibiotika...

Zdroj: diskuze Domácí peeling proti akné

Co znamená akné na bradě

Akné na bradě se velmi často objevuje při praktikování orálního sexu a rimmingu (lízání konečníku). Při těchto praktikách dochází ke kontaktu pokožky na bradě s genitáliemi a konečníkem a díky tomu vzniká zánětlivé onemocnění zvané folikulitida. Vhodná léčba folikulitidy je mast, ve které jsou antibiotika.

Zdroj: Akné, jak na něj?

Poradna

V naší poradně s názvem NOURIFUSION AKNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den.Dcera má patnáct let a tří roky se trápí s akné.Chodíme na kožní ale bouhžel bez výsleku.Prosím o přesnější radu kosmetiky jakou mám koupit.Moc děkuji s pozdravem Mirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na akné není třeba zvláštní kosmetiky. Co akné nemá rádo, je čístota pleti, takže tudy je třeba jít. Druhá část úspěšného boje proti akné je vnitřní harmonie, které se dá dosáhnout správnou dietou proti akné. Zde je podrobně popsána taková dieta při akné: www.ceskenemoci.cz/a…

Zdroj: diskuze Nourifusion akne

Přírodní léčba akné

Tradiční domácí léčba akné může často mnohem více ublížit než pomoci.

Zdroj: Léčba podkožní akné

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ TRIKY NA JIZVY PO AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helen.

Dobrý den, myslíte, že pomohou tyhle prostředky i na velmi ošklivé a hluboké jizvy po akné. V pubertě se mi dělaly doslova krátery v pokožce a já jsem už od té doby rozhodnuta, že s tím prostě něco chci udělat. Teď už se mi netvoří vůbec, tak si myslím, že je vhodný čas na odstranění jizev. Někdo prosím zkušenosti s touto ar-aesthetics.cz/est… metodou?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí triky na jizvy po akné

Podkožní akné na nose

Podkožní akné na nose je tvořeno z nahromaděného podkožního tuku.

Zdroj: Léčba podkožní akné

Diskuze

V diskuzi JAK ZNIČIT AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chudák z Veselí.

Hm tak teda díky za radu, ale moc jsi mi nepomohl.Nevím co se ti zdá normálního na tom,mít obličej jak struhadlo,je to nepříjemné a trápí to spoustu lidí.Věřím že spoustu lidí je na tom hůř než já a vůbec to neřeší,ale já proosila o radu.Ingrid

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Ahoj, na akné můžu doporučit kosmetiku Christina,mám osobní zkušenost a jsem moc spokojená,není to jen na akné,ale na všecny druhy pletí. Doporučuji

Zdroj: diskuze Jak zničit akné

Podkožní akné na bradě

Podkožní akné na bradě souvisí s hormony a pohlavními orgány.

Zdroj: Léčba podkožní akné

Diskuze

V diskuzi AKNÉ - TŘEZALKA TEČKOVANÁ- ČAJ -SUPER LÉK NA AKNÉ - LIST 1MALÁ LŽIČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Verika.

trezaka tečkovaná----list---čaj---na akné je nejlepší

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Akné - třezalka tečkovaná- čaj -super lék na akné - list 1malá lžička

Mílie

Mílie jsou drobné bílé mastné hrbolky na kůži, které jsou někdy zaměňovány s akné. Mílie jsou obvykle spíše cítit než vidět. Toto kožní onemocnění se objevuje v místech, kde je kůže nejvíce mastná a může být na tomto místě dlouhý čas. Více než 50 % novorozenců se narodí s míliemi na nose. Většina maminek si myslí, že se jedná o akné, ale není tomu tak.

Mílie je chronické onemocnění, které se dá dobře zvládnout, zejména pomocí každodenní péče o pleť a užíváním glykolových nebo retinolových produktů. Domácí léčba tohoto onemocnění většinou vede k tvorbě jizev. Mílie se nacházejí v oblastech, které jsou nejvíce mastné, proto je důležitá dobrá exfoliace. Velmi účinná léčba mílií je pomocí laseru, zejména Q-switched laseru.

Zdroj: Mílie, nebo podkožní akné?

Diskuze

V diskuzi AKNÉ .A PŘÍRODNÍ LÉČBA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý de u akné mám vyzkoušeno u syna hlavně pleť čistit a na to se mi nejvíce osvědčilo přírodní mýdlo z mexické kosmetiky Tepezcohuite strom kůže. Mýdlo je hlavně dobré pro léčbu jizev po akné.Je to vynikající kosmetika i pro léčbu atopického ekzému, lupenky, je čistě přírodní, bez kortikoidů. Podívjte se na :www.tepezcohuite.cz/… M.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Akné .a přírodní léčba.

Léčba podkožní akné

Projevy podkožní akné (poznámka: nejedná se o chybu, slovo akné je skutečně rodu ženského, tedy ta akné) potřebují odbornou lékařskou péči. U lokální terapie se používají léčiva slupovací, antibakteriální a antiseboroická. U těžších forem akné se lokální léčba doplňuje celkovou terapií, při níž se užívají antibiotika, a to dlouhodobě (několik týdnů i měsíců). Počáteční dávka se při zlepšení projevů akné snižuje až na takovou, která umožní udržet obtíže v dobrém klinickém stavu. Nejtěžší formy akné jsou ty, jež vedou k závažnému, hlubokému a mnohdy i trvalému poškození kůže (zjizvení). Proto musí být léčba akné svěřena do rukou odborníka (dermatologa). Pokud již došlo v důsledku pozdního nebo nesprávného léčení akné k vytvoření jizev, lze využít korektivní dermatologii.

Léčení akné se dělí do tří hlavních skupin:

  1. prevence, vyvarování se faktorů zhoršujících stav (některé léky, prostředí, dieta, povolání), hygiena (pravidelné čištění pleti);
  2. místní (lokální) léčebné přípravky;
  3. celková léčba.

Zdroj: Léčba podkožní akné

Diskuze

V diskuzi TERCON SKIN CARE NA AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Bohužel i já mám špatné zkušenosti s akné a až donedávna jsem už opravdu nevěděla, co dalšího vyzkoušet.
Jako léčba v lékárně mi poradili vyzkoušet Tercon Skin Care na akné se kterým jsem tedy maximálně spokojená, účinkuje opravdu spolehlivě a rychle. Určitě stojí za to vyzkoušet, mně pomohl moc.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tercon Skin Care na akné

Přípravky proti akné

Existují speciální produkty, které akné nejen léčí, ale díky zabarvení dokážou mnoho pupínků také účinně zakrýt. Nabízí se i přípravky pro horší formu akné, jež nereaguje na jinou léčbu. Zde jsou.

Zdroj: Jak na akné

Poradna

V naší poradně s názvem KVASNICE NA AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adéla.

Chtěla jsem se zeptat, jestli jsou skutečně účinné kvasnice na akné? Slyšela jsem od několika kamarádek, že ho jedí a mají prý po tom lepší pokožku. Poradíte mi prosím jak to ve skutečnosti je s kvasnicemi na akné nebo droždím na akné? Děkuji, Áďa.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro léčbu akné, respektive pro komplexní léčbu při nedostatku vitamínů skupiny B, jsou kvasnice skutečně prospěšné, Pivovarské kvasnice, droždí nebo jejich sušená léková forma - Pangamin, jsou přirozeným zdrojem bílkovin a jiných biologicky cenných látek. Mají bohatý obsah dobře stravitelných bílkovin (kolem 40 procent), cukrů a zejména komplexu vitamínu B, což platí zvláště pro pivovarské kvasinky v lékové formě Pangamin. Ta se obecně využívá při léčbě nervových onemocnění, při zánětlivých kožních chorobách (tedy i léčba uhrů), při poruchách zažívacího traktu a jaterních chorobách (játra souvisí s výskytem akné). Je nutné ale mít na paměti, že ne všechny vitamíny skupiny B jsou v boji proti akné prospěšné. Vitaminy skupiny B Vitamin B2 a vitamin B5 projevy akné prokazatelně vylepšují, ale vitaminy B6 a B12 je mohou naopak zhoršovat, nebo dokonce i vyvolat. Všechny tyto čtyři vitaminy jsou obsaženy v droždí. A jaké je celkové výživové složení droždí nebo pivovarnickcých kvasnic?
Zde je souhrn aktivních látek, které můžou tělu kvasnice dodat:

- Biologicky cenné látky dusíkaté
(proteiny, cerevisin, zymokasein, nukleoproteidy, glutathion, esenciální aminokyseliny).

- Glycidy
(zvláště glykogen, ribosa a desoxyribosa)

- Lipidy
(nenasycené mastné kyseliny, zvláště pak kyselina linolová a linoleová, označovaná jako vitamin F).

- Fosfatidy a steroly
(lecitin, kefalin, ergosterol - provitamín D, a steroly podobné pohlavním hormonům).

- Minerální látky
(Ca - vápník, P - fosfor, K - draslík, Mg - hořčík, Na - sodík)

- Stopové prvky
(Fe - železo, J - jód, Cu - měď, Zn - zinek, Mn - mangan atd.)

- Vitaminy
(Thiamin – B1, riboflavin – B2, niacin – B3, kyselina listová, kyselina pantotenová – B5, pyridoxin – B6, kyselina p-aminobenzoová, cholin, kobalamin – B12, kyselina pangamová – B15, kalciferol – D).

- Enzymy jak ze skupiny hydrolýz, tak desmolaz.

- Ostatní biologicky účinné látky
(biotin - H, inozitol, protianemický faktor, glykokininy, cytochrom, melaninové pigmenty atd).

Zdroj: diskuze Kvasnice na akné

Fotografie akné

Zde je několik fotografií, kde je vidět akné.

Zdroj: Mílie, nebo podkožní akné?

Poradna

V naší poradně s názvem JIZVIČKY PO AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Drápelová.

Dobrý den, chtěla sem se zeptat co mám používat na jizvičky po akné.Na obličeji mám takový jakoby dírky po akné..myslíte že se dá toho zbavit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jizvy po akné na obličeji se dají odstranit jen z části. Jizva je trvalá změna v pokožce. U akné je typické, že tvoří na kůži krátery, které pak změní kožní reliéf. Mírně to jde narovnat pomocí lejzru a pomocí kolagenových injekcí, kterými se vyplní prohlubně. Tyto zákroky se provádějí na klinikách estetické medicíny ve větších městech. Pacient si tyto zákroky hradí sám a cena je úměrná rozsahu ošetřené plochy. V maximálních částkách to bývá až 30 000 Kč, obvykle tak 10 000 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jizvičky po akné

Léčba

Prevence akné spočívá v pravidelném omývání postižených částí těla zvířete. Při výskytu onemocnění se doporučuje používat speciální šampony a tekuté přípravky, jimiž se zanícená místa potírají.

Pokud akné neustoupí, je žádoucí léčba antibiotiky nebo i hormonálními preparáty.

Stafylokok je bakterie, která se běžně vyskytuje na kůži. Pokud si pes kůži rozškrábe, mohou se bakterie rozmnožit a vyvolat tak bakteriální zánět. Ten je potřeba léčit stafylokokovými antibiotiky, navštivte tedy co nejdříve veterinárního lékaře, který vám doporučí další postup.

Zdroj: Akné u psa

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,
již měsíc mě trápí svěděnírukou od zápěstí až polokty. Byla jsem u lékaře, ale žádné zlepšení. po poškrábání pokožka pálí, jako tisíc jehliček. Co stím?
Předem děkuji
Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je o svědění článek, který by vám mohl pomoct www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Domácí léčba

TIP: Vyzkoušejte vitamín A proti akné

Zdroj: Přírodní recepty proti akné

Léčba laserem

Akné se jím léčí zcela běžně, ale odstraňování jizev laserem už tak známé není. Možná proto, že staré, takzvané ablační lasery poškozovaly vlastní tkáň, čímž se prodlužovala doba hojení, má laser v tomto ohledu špatné renomé. V současné době se však využívá neablačního (neablativního) laseru, který propadlé jizvy dokáže vyhladit. Tento zákrok je velmi rychlý, ošetření jedné jizvy trvá sekundu. Po zákroku je místo lehce zarudlé asi 1–2 dny, což je možné zakrýt make-upem. Po ošetření pleti cévním laserem je nutná ochrana před sluncem po dobu dvou měsíců.

Zdroj: Domácí triky na jizvy po akné

Podkožní akné

Podkožní akné je často zaměňováno s míliemi. Podkožní akné dělíme do dvou skupin, do té první patří akné s bílou šošolkou, které je uzavřené, druhou skupinou je akné s černými tečkami na šošolce, které je otevřené. Pokud je obličej vystaven mazu (potu) dochází k tvorbě akné, tedy k zčernání lézí a vzniku pupínků.

Podkožní akné není zánětlivé. Zároveň vyžaduje pečlivou péči o pleť. Nedoporučuje se jeho mačkání, protože může dojít jako u mílií k tvorbě jizev. Účinnou léčbou jsou lasery, které odstraňují podkožní akné. Zároveň je velmi nápomocný chemický peeling. Toto akné se vyskytuje i s jinými formami akné.

Zdroj: Mílie, nebo podkožní akné?

Zevní léčba akné k potírání:

  • tea tree olej, který funguje protizánětlivě (antiseptikum),
  • kyselina azelaová, což je nonandiová kyselina se vzorcem COOH(CH2)7COOH, která také působí výrazně protizánětlivě.

Zdroj: Akné a jak proti němu bojovat dietou

Acylpyrinová maska

Acylpyrin a akné - u acylpyrínu je prokázána účinnost při sklidňování podrážděné a začervenalé pokožky. Jako Acylpyrinová maska se může použít domácí salicylová mast ve formě zklidňující emulze. Připravíte ji tak, že smícháte 2% jablečný ocet v množství 70 ml s roztokem MSM, což je organická sloučena přírodní síry, v množství 15 ml, dále tam příjde epsomová sůl, což je MgSO4 - síran hořečnatý, v množství 20 ml, který je volně prodejný v lékárně na obklady a pak k tomu konečně přidáte onen Acylpirin, jednu tabletku a necháte rozpustit. Takto připravený roztok nanesete na podrážděnou červenou pokožku nebo na akné a necháte působit až do úplného vstřebání - neoplachujete! Takto si můžete pomocí vlastní Acylpyrinové masky velice efektivně zklidnit podrážděnou pokožku s červenými fleky nebo také akné.

Zdroj: Přírodní recepty proti akné

Mílie versus podkožní akné

Podkožní akné se často zaměňuje s míliemi. Mílie jsou bulky vytvořené z rohoviny, kdežto akné je zánětlivé onemocnění, při kterém se tvoří boule pod kůží.

Mílie jsou bílé tečky (drobná zrnka rohoviny), jež nelze zmáčknutím odstranit. Tvoří se především v tenké kůži kolem očí a na lícních kostech. Dispozice k tvorbě mílií jsou dědičné. Zajímavé je, že se více než 50 % novorozenců rodí s míliemi na nose. Vzniku mílií lze předcházet, a to správnou péčí o pokožku obličeje a zdravou životosprávou s dostatkem tekutin. Jestliže se mílie vytvoří a člověku na obličeji vadí, v každém kosmetickém salonu je dokážou odstranit (kosmetička pokožku propíchne, přesto je zákrok bezbolestný).

Podkožní akné je zánětlivé onemocnění, kdy se pod kůží tvoří doslova boule, které mohou přetrvat až do dospělosti. Podkožní akné musí léčit kožní specialista, ne kosmetička. I když je léčba těžších forem akné komplikovaná, v současné době je tato choroba ve všech formách již léčitelná.

Zdroj: Léčba podkožní akné


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP