Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DOMÁCÍ MAST Z KAŠTANŮ

OBSAH

Kaštanová mast dávkování

Standardní dávkování pro mast z koňského kaštanu je tři až čtyřikrát denně na postiženou oblast. Jakmile se ukážou první známky zlepšení, tak můžeme používání omezit jen na dvakrát denně. Místo masti lze použít i samotnou tinkturu z kaštanů, kterou nalijeme do rozprašovače a aplikujeme ji bolavá místa.

Zdroj: Kaštanová mast

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Chtěla bych si udělat mast z kaštanů na bolavá kolena. Trpím artrozou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jasně, na bolavá kolena to prý dobře zabírá. Tady je recept, jak si vyrobit kaštanovou mast: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Kaštanová mast recept

Na kaštanovou mast budeme potřebovat nejdříve vyrobit kaštanovou tinkturu. Kaštanová tinktura se udělá z 20 plodů hnědých kaštanů, které se nasekají na malinké kousíčky a zalijí se půllitrem 80% konzumního lihu. Tato alkoholová směs se dá do uzavíratelné sklenice a nechá se louhovat po dobu jednoho měsíce. Každý den se směs kaštanů a alkoholu protřepe nebo promíchá. Po měsíci se směs přecedí a vznikne kaštanová tinktura, kterou dále použijeme pro výrobu masti. Mimo tinktury z kaštanů budeme ještě potřebovat želatinu agar agar, kterou uvaříme podle návodu na pytlíčku. Až želatina zhoustne a mírně zchladne, tak k ní přidáme 150 ml naší domácí kaštanové tinktury, levandulový olej (dvě lžičky), rozmarýnový olej (dvě lžičky), mrkvový olej (dvě lžičky) a kafrový olej (jednu lžičku) a vše důkladně promixujeme ručním elektrickým šlehačem, až z toho vznikne homogenní krém. Naše domácí kaštanová mast je nyní hotová a připravená k použití. Takto připravená domácí kaštanová mast vydrží nejdéle tři měsíce při uskladnění v chladničce v uzavřené sterilní skleničce.

Zdroj: Kaštanová mast

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Neznáte někdo recept na kaštanovou mast, chtěla bych si ji udělat z čerstvých kaštanů?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kaštanová mast je výborná na bolístky kloubů, svalů, ale také na hemoroidy, různé pohmožděniny a výrony a křečové žíly. Dá se použít buď kupovaná koňská mast a nebo je možné si ji vyrobit doma podle receptu, který je tady www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Kaštanová mast

Kaštany a nebezpečí

Plody kaštanů jsou pro člověka jedovaté, proto ani mast a ani takto vyrobenou kaštanovou tinkturu nikdy nekonzumujeme!

Zdroj: Kaštanová mast

Poradna

V naší poradně s názvem NÁVOD NA PŘÍPRAVU KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendula Wasserbauerova.

Dobrý den,

prosím o recept na mast z kaštanu.
mám dost kaštanu - nevím jak je zpracovat.
předem děkuji za info.
s pozdravem
V.Wasserbauerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je recept na kaštanovou mast www.ceskaordinace.cz…
Hodně zdaru při výrobě.

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Koňská mast versus kaštanová mast

Koňská mast se nejmenuje proto, že by byla vyrobena z koně, ale právě proto, že je vyrobena z extraktu kaštanu koňského – jírovce. Koňská mast je kaštanová mast.

Zdroj: Kaštanová mast

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drah. přichystalova.

Chtěla bych se zeptat, zda se má hnědá slupka z kaštanů oloupat,a potom použít na mast děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kaštany se použijí nejdříve na výrobu kaštanové tinktury. Kaštanová tinktura se dělá z nasekaných hnědých kaštanů i s hnědou slupkou. Tato kaštanová drť se pak zalije alkoholem a nechá se macerovat. K finální výrobě kaštanové masti se dále postupuje podle níže uvedeného receptu. Kaštany se tedy neloupají.

Zdroj: diskuze Kaštanová mast

Recept na kaštanovou mast z listů

K výrobě masti postačí pouze dvě ingredience, a to jsou listy kaštanu koňského a kokosový olej.

Olej by se měl ohřát, nedoporučuje se ho dostat k varu. Jakmile je olej teplý, přidají se listy kaštanu koňského. Listy při zahřívání začnou vadnout a hnědnout. Pokud jsou listy úplně hnědé, znamená to, že je již vše připraveno. Poté se listy vyndají pomocí kleští a olej s extraktem se nechá vychladnout. Vychladnutí je důležité, aby došlo k usazení nečistot na dno hrnce. Poté se vše přelije do sklenice – a je hotovo. Tato mast je zvlášť účinná na křečové žíly na nohou.

Zdroj: Recepty na kaštanovou mast

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Píšete v návodu 3 sáčky želatiny Agar Agar (jeden sáček 10g). To znamená 1 sáček 1litr vody, celkem 3 litry vody? A do toho 150 ml kaštanové tinktury? 3 litry vody není trochu moc? U běžně koupené želatiny (Natura) 20g do 150 ml vody. Je to opravdu 3litry vody? Děkuji za odpověď. Růžička

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já používám jen jeden pytlíček želatiny, aby byla mast dostatečně koncentrovaná.

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma

Domácí výroba mastí je pro vás určitě populární téma, proto zde přinášíme návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Zdroj: Návod na přípravu kostivalové masti

Poradna

V naší poradně s názvem OKURKOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Okurková mast v sobě přináší blahodárné účinky na podrážděnou kůži. Například při spálené kůži od sluníčka, nebo při ekzémech. Okurka totiž předává do masti své obranné látky, které jsou nejvíce obsaženy ve spodní části okurkové slupky a pak také v dužině a v okurkové šťávě. Jak se domácí okurková mast vyrábí, je uvedeno zde: www.zdravi-lecba.cz/…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Okurková mast

Kaštany proti akné

Kaštanová tinktura, která je základní ingrediencí kaštanové masti má svíravé účinky a může tak blahodárně ovlivnit léčení akné. Kaštanová tinktura se může nanášet na postiženou část pleti, kde je akné, kde zmírňuje zánět a uzavírá zanícené póry. Použití kaštanů na akné je možné i jako kaštanová mast.

Zdroj: Kaštanová mast

Potřebné věci

  • 70 gramů vepřového sádla
  • 6 až 10 gramů ptačince

Zdroj: Domácí mast z ptačince

Poradna

V naší poradně s názvem JEDNODUCHÝ RECEPT NA ROZMARÝNOVOU MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Rozmarýnovou mast připravíte rozehřátím kokosového oleje na 40°C a do této tekutiny nasypete nasekanou nať rozmarýnu. Udržujte tuto směs stále při stejné teplotě po dobu 24 hodin a občas ji promíchejte. Pak to zceďte a nechte vychladnout. Kokosový olej po vychladnutí ztuhne a vytvoří se tak domácí rozmarýnový krém.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jednoduchý recept na rozmarýnovou mast

Mast z aloe vera - recept na výrobu

Domácích receptů na výrobu mastí z aloe vera je několik různých. Zde je seznam videí, na kterých je vidět domácí příprava masti z aloe vera: mast z aloe vera video.

Zdroj: Domácí recept na nápoj z aloe vera

Diskuze

V diskuzi NÁRŮSTEK NA KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

dobrý den...měl bych dotaz.
posledni týden pociťuju jaký si tlak přimo v konečniku ne na okraji ,kde jsem objevil 2 pupínky "boláky" na 100% sem si asi jistý že se nejedna o akné..sice je tomu podobné ale už od pohledu má pupínek fialové zbarveni a po drobném zmačknutí mění barvu do modra...zatím to neni nějak moc nepřijemne ani bolestive ale mam strach co bude časem...zarověň jse stydím s tím jít k lekaři tak to zkoušim nejdřive touto cestou..předem děkuji za odpověď..děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

to budou hemoroidy, nejlepší je domácí konopná mast, po umytí natírat několikrát denně. léčba se sice táhne několik týdnů, ale zato je stoprocentní ;)

Zdroj: diskuze Nárůstek na konečníku

Černá mast na záněty

Na rozsáhlé hnisavé otevřené rány není vhodné používat černou mast. Černá mast je vhodná pouze k léčbě mírnějších infekčních a hnisavých kožních onemocnění, při drobných infikovaných poraněních a plísňových onemocněních, u omrzlin, proleženin, u počínajícího nežitu a při trudovině (akné).

Mast je možné nanést na gázu, přiložit na postiženou plochu a opatřit obvazem.

Zdroj: Ichtyolová mast

Diskuze

V diskuzi MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarča.

prosím o přesný poměr ingrediencí na domácí výrobu smrkové a borovicové masti děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

prosim zná někdo přesné dávkováni na smrkovou mast Děkuji

Zdroj: diskuze Mast

Zdravotní výhody rozmarýnu

Rozmarýn obsahuje mnoho živin důležitých pro organismus, jako je mangan, hořčík, vitamíny A a C, vápník, draslík, železo a sodík. Použitím na pleť se podpoří zklidnění citlivé pokožky a dodají se jí důležité antioxidanty a minerální prvky.

Zdroj: Domácí rozmarýnová mast

Kaštanová mast použití

Kaštanová mast léčí díky látce aescin, která je právě hojně obsažena v kaštanech. Nejčastější použití kaštanové masti je k léčbě hemoroidů. Hemoroidy jsou charakterizovány jako oteklé žíly v okolí konečníku a řiti, které mohou být doprovázeny těžkou námahou při vyprazdňování a někdy zde může hrát významnou roli i zácpa. Kromě hemeroidů je mast z jírovce populární při sportovním zranění, například při bolesti svalů, kloubů a šlach nebo namožených vazů a při podvrtnutí. V neposlední řadě je kaštanová mast velmi dobře účinná při chronické žilní nedostatečnosti. Chronická žilní nedostatečnost je stav, kdy lidé mají velké množství zánětů a otoků nohou. Chronická žilní nedostatečnost může také zahrnovat svědění kůže, tupou bolest nohou, kožní vředy, a může vést k rozvoji křečových žil. Kaštanový krém je užitečný při různých použitích, ale při žilní nedostatečnosti (CVI) sklízí největší užitek. Mast z koňského kaštanu se také používá k léčbě revmatoidní artritidy a osteoartritidy.

Zdroj: Kaštanová mast

Kalciová mast – cena

Kalciová mast je volně prodejná. Zde je uvedena cena, za kterou lze kalciovou mast koupit na internetu: kalciová mast cena.

Zdroj: Jak působí kalciová mast

Sírová mast na svrab

Tuto domácí mast na svrab ze síry si můžete vyrobit velmi levně doma z práškové síry a kokosového oleje. Pokud neseženete kokosový olej, můžete použít lékárenskou mast Ambiderman, olivový olej a podobně, prostě něco, v čem rozmícháte práškovou síru, aby vám vznikla pasta (i Indulónu).

Pastu, která takto vznikne, nanesete na celé tělo a nechte působit po dobu 24 hodin. Toto celodenní natření domácí mastí proti svrabu opakujte každý den po dobu 3 dní. Sírovou mast proti svrabu z těla smyjte jednou denně mýdlem s obsahem síry.

Pokud neseženete práškovou síru, tak můžete použít široce dostupný Solfatan Pro Balneo 4x100 g. To je sirný přípravek do koupelí a zábalů používaný v lázeňství do koupelí při léčbě revmatismu, dnových obtíží, arthritických a neurotických obtíží. 40% jeho obsahu tvoří prášková síra.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Okurková mast recept

K výrobě domácí okurkové masti budeme potřebovat dva druhy tuku. První a nejobjemnější by mělo být vepřové sádlo (250 g) a tím druhým zase telecí lůj (120 g). Pak k tomu budeme potřebovat čerstvou, nejlépe ze své zahrádky utrženou, velkou okurku. Okurku je třeba dobře rozmělnit na kaši. Nejlépe se to dělá pomocí mlýnku na maso. Telecí lůj nakrájíme na kostičky a dáme do kastrolku na mírné teplo roztéct. Až bude lůj rozteklý, tak přidáme vepřové sádlo a necháme ho také roztát. Celá tuková směs nesmí překročit teplotu 60*C! Pak do tohoto omastku přidáme namletou okurku a udržujeme vše v tekutém stavu po dobu jedné hodiny a občas promícháme. Zelená sedlina, která se vytvoří na povrchu, se po hodině sesbírá a odstraní. Pak se to celé nechá ztuhnout, při čemž se oddělí tuk a voda. Voda se slije a zbylý tuk je pak vysoce kvalitní domácí okurková mast. Důležité je uchovat tento tuk v dobře uzavřených sklenicích naplněných úplně po okraj, aby se zabránilo přístupu okolního vzduchu. Jinak se okurková mast rychle kazí.
 

Zdroj: Domácí okurková mast

Zde je recept na výrobu kaštanové masti

K výrobě použijte kaštany ze stromu jírovec maďal, nikoliv jedlé kaštany patřící do jiné čeledi a neobsahující léčivou látku aescin.

  • Kaštanovou tinkturu vyrobíte asi z 20 ks kaštanů. Nasekejte kaštany na malé kousky, zalijte je 150 ml čisté 40% vodky a vložte do uzavíratelné sklenice, ve které tinkturu budete luhovat 1 měsíc. Každý den sklenici protřepte. Po měsíci tinkturu přeceďte.
  • Vezměte 3 sáčky želatiny a uvařte ji podle návodu. Až želatina zhoustne a vychladne, přidejte k ní 150 ml připravené tinktury, 2 čajové lžíce levandulového oleje, lžičku kafrového a mrkvového oleje a vše rozmixujte šlehačem, až vznikne celistvý krém.
  • Mast skladujte v ledničce v uzavřené nádobě a spotřebujte do 3 měsíců.

Mast používejte 4x denně na postižené místo. Po zlepšení stavu snižte dávku na polovinu, tedy 2x denně. Mast roztírejte krouživými pohyby od periferií směrem k srdci, to znamená od nohou směrem nahoru.

Zdroj: Recepty na kaštanovou mast


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP