KAŠTANOVÁ MAST
Alternativní recept na kaštanovou mast
Z jara, kdy teprve kaštany kvetou, se dá kaštanová mast vyrobit z mladých listů kaštanu jírovce. K tomu budeme potřebovat jen dvě ingredience: kokosový olej a listy jírovce. Kokosový olej je vhodný, protože tuhne při pokojové teplotě, ale snadno taje při tělesném teple. Ve vodní lázni opatrně rozehřejeme kokosový olej, aby se roztekl. Udržujeme olej při teplotě 60*C a přidáme do něj nasekané čerstvé zelené listy jírovce. Až budou listy v oleji hnědé a nebude na nich žádný náznak zelené barvy, tak je přecedíme a olej necháme ještě pak stát v teplé vodní lázni, aby se na dno usadily i jemné kousky a zbytky vody, které nesmějí být ve finální masti přítomné. Pak tekutý olej opatrně hadičkou přečerpáme do vhodné skleničky, ve které ho teprve necháme ztuhnout. Pozor, listy se musí v oleji jemně vyluhovat, ale ne smažit! Prudký žár zničí nebo změní léčivé složky v rostlinách i v oleji. Tato mast velmi dobře účinkuje na křečové žíly a metličkové žilky na nohách i tvářích.
Detail odstavce: Alternativní recept na kaštanovou mast
Zdroj: Kaštanová mast
Zveřejněno: 24.9.2012