Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

FOLIKULITIDA

OBSAH

Folikulitida příčina

Příčinou vzniku je bakteriální zánět, který je obvykle způsoben bakteriemi ze skupiny stafylokoků. Ty se mohou v oblasti vlasového váčku pomnožit po jeho poranění (například odření, říznutí při holení, bodnutí hmyzu).

Zdroj: Co je to folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem KDY PRASKNE HNIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobrý večer udělal se mi na prsu hnis skoro u bradavky na kůži kdy praskne

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě je to folikulitida, u které dochází k samovolné perforaci do několika dnů. Typický je červený flek o průměru do dvou centimetrů se středovou šošolkou, kterou vyplňuje výpotek - hnis. Někdy může být folikulitida hluboká a vytvoří se jasně ohraničená červená boule, která nemusí vždy dozrát k prasknutí. Nepropichujte to! Pokud jste z toho nervózní, tak se stavte na kožním, kde vám to vyšetří a dají účiné masti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kdy praskne hnis

Folikulitida na genitáliích

Jedinou možností, jak zabránit jejímu vzniku na genitáliích, je přestat se holit v daném místě. Možností by eventuálně byla změna způsobu holení.

Zdroj: Co je to folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem FOLIKULITIDA NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Děkuji mnohokrát,
a je možné to mazat něčím, co není antibiotikum?
Nechci je užívat, ale když nebude zbytí...
Něco přírodního, nebo třeba višněvského balzám?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Višněvského balzám bude účinkovat jen na folikulitidu. Na močové cesty zaberou ty brusinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Folikulitida na genitáliích

Druhy folikulitidy

  • Plísňová folikulitida
  • Bakteriální folikulitida
  • Virová folikulitida
  • Neinfekční folikulitida

Zdroj: Folikulitida

Co je to folikulitida?

Folikulitida je infekční zánět vlasového váčku (folikulu). Jedná se o poměrně nezávažnou hnisavou kožní infekci. Vlasový váček je místo, ze kterého vyrůstají vlasy a chlupy. Kromě plosek nohou a rukou se tak folikulitida objevuje na jakémkoliv místě těla.

Zdroj: Folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem FOLIKULITIDA NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Chtěla bych se zeptat,
je možné mít folikulitidu a cítit bolest okolo močové trubice a svědění v oblasti genitálií?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Folikulitidu způsobují bakterie, které můžou zároveň infikovat i močovou trubici. Takže příznaky folikulitidy a zánětu močových cest se mohou objevit společně. Doporučuji užívat extrakt z brusinek a kdyby se to zhoršovalo a řezalo vás to při čůrání, tak bych doporučil zajít s tím na gynekologii nebo urologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Folikulitida na genitáliích

Folikulitida foto

Tady jsou fotografie, na kterých je vidět folikulitida.

Zdroj: Folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem BEĎARY NA ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Noname.

Dobrý den mám problem na levé pulce pozadí se my udělala tvrdý načervenalý pupínek je asi +- 3cm velky atraštně bolí a sem tam i svědí je citliví na dotek prosím poraďte jak jse toho mam zbavit nebo co by to mohlo byt?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To je folikulitida - zánět vlasové / chlupové cibulky. Doporučuji umýt mýdlem, vysušit a přelepit náplastí, na kterou před nalepením naneste višněvského balzám. Do 3 dnů se to zatáhne a přestane to bolet. Příčinou většinou bývá zpocení, zapaření a nebo také mechanické dráždění chloupku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Beďary na zadku

Možné následky po holení pohlaví

  • Svědění,
  • Pálení,
  • Škrábance,
  • Řezy,
  • Boule,
  • Červené pupínky,
  • Genitální infekce,
  • Zarůstání chloupků.

Co je to folikulitida?

Folikulitida, to je ta vyrážka po holení. Folikulitida je infekce ve vlasovém folikulu, která je obvykle způsobena bakterií Staphylococcus nebo plísněmi. Obvyklou příčinou folikulitidy je čerstvé oholení, kde následně vyrůstají nové chloupky, které se mohou kroutit. Díky tomu je pokožka drážděna.

Zdroj: Holení pohlaví

Folikulitida příznaky

Příznaky a symptomy se liší v závislosti na typu infekce.

Povrchní folikulitida, která má vliv na horní části vlasového folikulu, může způsobit: klastry malých červených nebo hnisem plněné hrboly, vyvíjející se v okolí vlasových folikulů. Puchýřky naplněné hnisem lze otevřít. Dalším projevem je červená a zanícená pokožka, svědění nebo citlivost.

Hluboká folikulitida začíná hlouběji v kůži okolí vlasového folikulu a celý ho ovlivňuje. Mezi příznaky patří velké oteklé boule nebo puchýřky naplněné hnisem, bolest.

Zdroj: Co je to folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem BOULIČKA NA CHRUPAVCE NA TRAGUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,před 3 dny jsem si sáhla na levé ucho a cítila jsem že mě bolí,myslela jsem si že se mi dělá bedar.Druhý den jsem už jsem měla na chrupavce před vstupem do ucha (tragus) bouličku a místo nateklé a na dotek bolestivé.V uchu mě nic nebolí.Nedalo mi to a zkoušela jsem to mačkat.Nic z toho neteklo.Jenže jsem si na té chrupavce od toho mačkání udělala bolák.Dnes to mám už nateklé pouze na té chrupavce v okolí už nikoliv.Chci se zeptat,co to mohlo způsobit a za jak dlouho se taková chrupavka s bolákem zahojí.Děkuji Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše to byla folikulitida a nejčastěji ji způsobí bakterie. Hojení je závislé na typu původce a trvá přibližně 10 dní. V případě opakování zkuste použít roztok Dalacin k potírání. Jsou to antibiotika na předpis a výrazně zkrátí hojení a zmírní bouřlivý průběh.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boulička na chrupavce na Tragus

Příznaky folikulitidy

V místě postiženého folikulu dochází k zarudnutí. Vytvoří se malý hrbolek, který se může změnit ve vřídek naplněný hnisem. Většinou se toto ložisko šíří a vřídky se množí. Postižené místo je bolestivé. Folikulitida se většinou hojí bez jizev, může však dojít ke vzniku takzvaného furunklu.

Zdroj: Folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem PUPINKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý večir
Mám dotaz přítel má po nohou pupinky vypada to jako akne kdyz to zmačkne tak stoho viteče bila tekutina neboli ho to a ani to nesvedi Jen se delaji dalsi a dalsi pupinky....... S ceho se mohou takove pupinky delat?? Dekuji za odpovet pridala jsem I foto

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět folikulitida, kterou nejčastěji způsobují bakterie. Pro přesné zjištění bude potřeba provést odběr obsahu pupínku v ordinaci kožního lékaře. Tuto návštěvu je potřeba naplánovat na dobu, kdy bude možné vymáčknout bílou tekutinu. Z ní se pak v laboratoři zjistí o co jde, a která antibiotika budou nejúčinnější. Vyléčení od odběru obvykle trvá 3 týdny. Domácími prostředky to bohužel vyléčit nelze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pupinky na nohou

Folikulitida na hýždích

Příčinou vzniku folikulitidy na hýždích může být nošení těsných kalhot. Nemusí to být jen ze zarostlých vlasů nebo chloupků. Může být způsobena třením oblečení, které je příliš těsné, neprodyšné anebo se objeví jako bakteriální infekce. U folikulitidy je více pravděpodobné, že bude svědit nebo dráždit, ale nebude bolestivá.

Zdroj: Co je to folikulitida

Diskuze

V diskuzi RADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Mám kožní vyrážku už skoro půl roku, kožní lékař si s tím nevi řady ,zkoušela jsem mnoho mastí, Beloderm,ekzelup, psorikalis,koupele v mořské soli, soda, epsomska sůl a bez efektu, na kůži mám červené fleky, z některého se mě udělá pupínek , který když praskne ,tak s něho vyteče čirá tekutina. Jsem zoufalá , vyrážka mě svědí , nejvíce v noci. Tak jsem se rozhodla ,že zkusím infectocab, nemůžu si ublížit ? Prosím o radu . Byla jsem i u specialisty v brněnské nemocnici ,ale ani ta mě nepomohla.
Děkuji Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Doktor84.

Infectoscab je na lekársky predpíš čo onem nevíte ako sem zde spomenul že nie moc učine kožna vám može dat i na predpis sirovu mast ale aj máte silne tak vám hold nepože ale vratime se Infectoscab :Spôsob použitia

Iba na dermálne použitie. Krém sa nanáša rovnomerne na celé telo. Pri aplikovaní sa majú zvlášť pozorne ošetriť oblasti medzi prstami a palcami na nohách (a tiež pod nechtami prstov a palcov), zápästí, lakťov, podpazuší, vonkajších genitálií a bedier. Liek sa nemá aplikovať do očí, na sliznice alebo na otvorené rany.

Krém sa musí ponechať na pokožke najmenej počas 8 hodín, napr. cez noc. Ak by sa výnimočne museli počas tejto 8 hodinovej lehoty umyť ruky a iné časti ošetrenej plochy pokožky (bedrá, vonkajšie genitálie), musí sa krém znovu aplikovať na umytú plochu pokožky. Deťom sa nesmie dovoliť oblizovať si krém z rúk. V prípade potreby musia deti nosiť rukavice. Zvyšky krému musia byť odstránené najmenej po 8 hodinách osprchovaním alebo umytím mydlom a vodou.

nežiaduce učinky leku:
4. Možné vedľajšie účinky
Tak ako všetky lieky, aj tento liek môže spôsobovať vedľajšie účinky, hoci sa neprejavia u každého.

Ak sa objavia vážne alergické reakcie, okamžite vyhľadajte lekára. V takomto prípade nesmiete Infectoscab viac používať.

Časté (môžu postihovať menej ako 1 z 10 osôb)

Medzi časté vedľajšie účinky patria svrbenie (pruritus), začervenanie kože, suchá koža alebo nezvyčajné kožné vnemy (parestézia), napr. brnenie, pichanie, pálenie. Tieto príznaky však môžu byť dôsledkom samotného ochorenia. Na doplnkovú liečbu suchej pokožky sa odporúčajú zvlhčovače a olejové kúpele. Svrbenie a kožné vyrážky (posvrabový ekzém) môžu pretrvávať až štyri týždne po skončení liečby. Je to spôsobené reakciou na mŕtvu zákožku svrabovú. Ak máte po použití Infectoscabu pocit, že ochorenie naďalej pretrváva, pred ďalším použitím lieku sa poraďte so svojím lekárom.

Zriedkavé (môžu postihovať menej ako 1 z 1 000 osôb)

Zriedkavo sa môžu objaviť bolesti hlavy.

Veľmi zriedkavé (môžu postihovať menej ako 1 z 10 000 osôb)

Počas používania Infectoscabu boli vo veľmi zriedkavých prípadoch hlásené kožné poškodenia (odreniny), zápaly vlasových folikulov (folikulitída) a znížená pigmentácia kože.

U citlivých/alergických pacientov sa vo veľmi zriedkavých prípadoch počas užívania jednotlivých zložiek pyretrínovej skupiny vyskytli problémy s dýchaním.

Neznáme (častosť výskytu sa nadá odhadnúť z dostupných údajov)

Na pokožke sa môžu objaviť reakcie neznášanlivosti lieku (kontaktná alergia) reprezentované svrbením, začervenaním, pľuzgiermi alebo žihľavkou (urtikária). Tieto reakcie sa môžu rozšíriť mimo oblasti ošetrovanej kože. Môže sa vyskytnúť nutkanie na vracanie (nauzea). Neboli hlásené žiadne prípady vracania po použití Infectoscabu, ale sú známe v spojitosti s inými liekmi obsahujúcimi permetrín.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Svrab

Co je to folikulitida

Folikulitida nastane, když se vlasové folikuly nakazí, často Staphylococcus aureus nebo jinými bakteriemi. Některé variace jsou známé jako vířivky folikulitidy a holičství svědění. Závažná infekce může způsobit trvalou ztrátu vlasů a jizvy, a dokonce i mírná forma může být nepříjemná a trapná. Infekce se obvykle objeví jako malé bělovlasé pupínky kolem jednoho nebo více vlasových folikulů – drobné kapsy, z nichž vlasy rostou. Většina případů je povrchní a mohou svědit, ale občas jsou bolestivé. Povrchní folikulitida často odezní sama po několika dnech, ale hluboká nebo opakující se může potřebovat lékařské ošetření.

Zdroj: Co je to folikulitida

Folikulitida a stafylokok

Folikulitida je zánět vlasového váčku a mazové žlázky, jehož vyvolavatelem bývá právě stafylokok. Zánět vypadá jako hnisavý pupínek, který se hojí po vypadnutí vlasu, vousu nebo chlupu. Nevyžaduje samostatné léčení, pokud nepostihne rozsáhlejší okrsek. Bakterie – stafylokoky jsou součástí normální bakteriální flóry kůže a nosohltanu. Vyvolávají hnisání v ráně, v kůži, mohou vést i k celkovým těžkým infekcím. Nejdůležitějším stafylokokem je S. epidermidis a S. aureus. Stafylokokové infekce se léčí protistafylokokovými antibiotiky. Někdy je třeba i léčba chirurgická.

Zdroj: Co je to folikulitida

Diagnostika folikulitidy

Určení diagnózy patří do kompetence kožního lékaře neboli dermatologa. Ten diagnostikuje folikulitidu pouhým pohledem na postižená místa.

Zdroj: Folikulitida

Příčiny

Vyrážka může být způsobena některou infekcí, či doprovázet některá onemocnění. Řadíme sem např. spálu, spalničky, neštovice, plísně nebo lupénku.

Folikulitida je způsobena infekcí vlasových folikulů bakteriemi, viry nebo plísněmi. Nejčastější příčinou je folikulitida bakteriemi Staphylococcus aureus. Výsev folikulů je nejhustější na hlavě, ale vyskytuje se všude na těle, kromě dlaní, chodidel a sliznic, výjimkou nejsou ani rty. U folikulitidy hrozí zanesení infekce do porušených folikulů, a ty se stávají náchylnými k invazi.

Zdroj: Co způsobuje vyrážky na bradě a krku

Příčiny folikulitidy

Původcem folikulitidy je bakterie z rodu stafylokoků. Bránou vstupu infekce je poranění kůže. To může vzniknout například při holení, často se jedná o oděrku nebo pouhé bodnutí hmyzem. Folikulitida se nejčastěji vyskytuje na hlavě a obličeji, objevit se může také na genitálu.

Folikulitidu můžete získat, pokud:

  • navštěvujete vířivky nebo plavecké bazény;
  • nosíte těsné oblečení;
  • dlouhodobě užíváte antibiotika nebo steroidní krémy;
  • pracujete nebo používáte látky, které dráždí folikuly (make-up, dehet, atd.);
  • trpíte onemocněním diabetes nebo HIV.

Zdroj: Folikulitida

Folikulitida léčba

Na začátku výskytu onemocnění je vždy dobré odborné vyšetření u lékaře. K léčbě se často využívají lokální antibiotika či antibiotický líh, zejména Eryfluid či Skinoren. Pomáhá také promazávání. Mimo vlasatou část se využívá Sudocrem - višněvského balzám.

Stafylokoková folikulitida – lékař vám může předepsat antibiotikum, které lze použít na kůži (aktuální), nebo v perorální formě, případně kombinaci lokální a perorální formy. Může rovněž doporučit, abyste se vyhnuli holení postižené oblasti, dokud není infekce vyléčená. Pokud se musíte holit, použijte buď elektrický holicí strojek, nebo žiletky, ovšem vždy čisté.

Pseudomonas folliculitis – tento druh folikulitidy zřídka vyžaduje specifickou léčbu. Lékař může předepsat ústní nebo jiné léky, jimiž se zmírní svědění. Ve vážnějších případech jsou nasazována perorální antibiotika.

Pityrosporum folikulitida – lokální nebo perorální antimykotika jsou nejúčinnější léčbou, z důvodu častějšího výskytu onemocnění se mnohdy vrací.

Sykóza barbae – při tomto onemocnění vám může lékař doporučit teplé solné obklady a lokální antibiotikum, nebo pokud je infekce závažnější, perorální antibiotika.

Gram-negativní folikulitida – tento typ folikulitidy je obvykle léčen pomocí některých lokálních nebo ústních antibiotik.

Eozinofilní folikulitida – lékem volby jsou lokální kortikosteroidy v kombinaci s perorálními antihistaminiky.

Zdroj: Co je to folikulitida

Folikulitida

Folikulitida je běžné kožní onemocnění, ke kterému dochází při zánětu vlasových folikulů. Často je způsobena infekcí bakterií. Zpočátku to může vypadat jako malé pupínky kolem malých pórů, odkud vyrůstá každý vlas, chlup nebo vous (vlasové folikuly).

Stav může být svědivý, bolestivý a trapný. Infekce se může rozšířit a přeměnit se ve vředy.

Mírná folikulitida se pravděpodobně zahojí bez jizev během několika dní se základní sebepéčí. Závažnější nebo opakované infekce mohou vyžadovat léky na předpis. Neléčené závažné infekce mohou způsobit trvalou ztrátu vlasů, vousů nebo chlupů a zjizvení.

Některé typy folikulitidy jsou známé jako vyrážka ve vířivce a holičské svědění.

Příznaky

Známky a příznaky folikulitidy zahrnují:

  • Shluky malých hrbolků nebo pupínků kolem vlasových folikulů;
  • Puchýře naplněné hnisem, které se otevírají a tvoří kůru;
  • Svědění, pálení kůže;
  • Bolestivá, jemná kůže;
  • Zanícená boule

Léčba

Mírná folikulitida by se měla vyřešit sama bez lékařské pomoci. Teplý obklad si člověk může přikládat na postižená místa třikrát až čtyřikrát denně. Rozšířená folikulitida bude často vyžadovat léčbu lokálním nebo perorálním antibiotikem.

Zdroj: Vyrážka podobná svrabu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP