Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

FOLIKULITIDA VE VLASECH

OBSAH

Folikulitida příčina

Příčinou vzniku je bakteriální zánět, který je obvykle způsoben bakteriemi ze skupiny stafylokoků. Ty se mohou v oblasti vlasového váčku pomnožit po jeho poranění (například odření, říznutí při holení, bodnutí hmyzu).

Zdroj: Co je to folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem KDY PRASKNE HNIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobrý večer udělal se mi na prsu hnis skoro u bradavky na kůži kdy praskne

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě je to folikulitida, u které dochází k samovolné perforaci do několika dnů. Typický je červený flek o průměru do dvou centimetrů se středovou šošolkou, kterou vyplňuje výpotek - hnis. Někdy může být folikulitida hluboká a vytvoří se jasně ohraničená červená boule, která nemusí vždy dozrát k prasknutí. Nepropichujte to! Pokud jste z toho nervózní, tak se stavte na kožním, kde vám to vyšetří a dají účiné masti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kdy praskne hnis

Folikulitida na genitáliích

Jedinou možností, jak zabránit jejímu vzniku na genitáliích, je přestat se holit v daném místě. Možností by eventuálně byla změna způsobu holení.

Zdroj: Co je to folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem FOLIKULITIDA NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Děkuji mnohokrát,
a je možné to mazat něčím, co není antibiotikum?
Nechci je užívat, ale když nebude zbytí...
Něco přírodního, nebo třeba višněvského balzám?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Višněvského balzám bude účinkovat jen na folikulitidu. Na močové cesty zaberou ty brusinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Folikulitida na genitáliích

Druhy folikulitidy

  • Plísňová folikulitida
  • Bakteriální folikulitida
  • Virová folikulitida
  • Neinfekční folikulitida

Zdroj: Folikulitida

Co je to folikulitida?

Folikulitida je infekční zánět vlasového váčku (folikulu). Jedná se o poměrně nezávažnou hnisavou kožní infekci. Vlasový váček je místo, ze kterého vyrůstají vlasy a chlupy. Kromě plosek nohou a rukou se tak folikulitida objevuje na jakémkoliv místě těla.

Zdroj: Folikulitida

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Maršíková.

Mám pásový opar na obličeji, v oku a ve vlasech. Po 9 dnech na kapačkách v nemocnici jsem byla propuštěna domů a zajímalo by mě, kdy bych si mohla umýt vlasy. Puchýřky ve vlasech i na obličeji mám již zaschlé, ale ještě ne všechny vyloupané. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.

Umej to hned. Když je to zaschlý, tak nehrozí žádnej problém. Nedrbej to, jen lehce konečky prstů zavrť ve vlasech a spláchni to.

Zdroj: diskuze Pásový opar ve vlasech

Folikulitida foto

Tady jsou fotografie, na kterých je vidět folikulitida.

Zdroj: Folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SEBOROICKÉ DERMATIDY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dělají se mi ve vlasech bílé strupy které svědí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Seboroická dermatitida není jediná možná příčina těchto obtíží. Ještě to může být mimo jiné i psoriáza. Oboje spouští stres, což je v této hysterické době kolem šíření koronaviru velmi pravděpodobný viník. Zvládnutí stresu přinese i úlevu v těchto obtížích. Další léčba je závislá na určení přesné příčiny a to teď nevíme jistě, co to vlastně je. Může vám pomoci dehtový šampon www.zbozi.cz/hledani… a masáž pokožky lékařskou vazelínou www.zbozi.cz/kosmeti…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba seboroické dermatidy ve vlasech

Folikulitida ve vlasech

Příčiny

Folikul je vlasový váček, v jehož blízkosti může vzniknout zánět, tedy folikulitida. Jedná se nejčastěji o infekční zánět, který může vzniknout tam, kde rostou vlasy a chlupy. Může se jednat o slabý zánět, který však může přejít do podoby hnisavé kožní infekce. Vzácněji jsou to pak neinfekční záněty, například eozinofilní folikulitidy.

Léčba

S folikulitidami je nutné dbát na hygienu, aby se infekce nezanesla dále. Je možné využít místní přípravky, které mají dezinfekční a hojivé účinky. V případě závažnější infekce je možné podávat na zanícení folikul antibiotické masti, či dokonce podávat antibiotika celkově. Pokud se jedná a houbovou infekci, nasadí se antimykotika, v případě eozinofilního zánětu je namístě podávání kortikoidních mastí.

Zdroj: Boláky ve vlasech

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ KŮŽE VE VLASECH PROSIM POMOZTE!!! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Eliášová.

Mám to ASI TAKY - zkouším šampon s konopím, je to na ekzemy ve vlasech, což fohle asi je. Nebo plíseň. Chce to návštěvu kožaře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aladerma.

Terapeutický šampon Energy Cytosan, který patří do řady tzv. humátových přípravků. Tento šampon je určený k aplikaci při kožních problémech ve vlasové pokožce, tedy například lupy, ekzémy, lupénka či jiné druhy dermatitidy. Při použití šamponu Cytosan dochází k hlubší očistě vlasové pokožky a její detoxikaci.
Šampon Cytosan je velmi vhodný u jemných a mastnějších vlasů, které dobře očistí a zpevní. Pokud máte vlasy spíše suché a lámavé, počítejte s nutností aplikace balzámu Nutritive pro lepší hydrataci. Jsou-li vlasy i tak přesušené a nepoddajné a máte potíže s jejich úpravou, použijte některý z vlasových olejíčků (doporučujeme třeba Weleda Rozmarýnový olej).
Cytosan šampon byl vyvinut pro terapeutické použití, a proto se nedoporučuje k dlouhodobé aplikaci. Střídejte je proto s některým šamponem pentagramu, například Protektinem nebo Artrinem. Dále byste měli vědět, že vzhledem k vysokému obsahu humátů v tomto šamponu, je třeba u světlých vlasů počítat s jejich mírným zabarvením do zrzava. Tento jemný nádech snadno vymyjete 2-3 aplikací jakéhokoli jiného, nejlépe přírodního, šamponu.

Zdroj: diskuze Suchá kůže ve vlasech PROSIM POMOZTE!!!

Folikulitida příznaky

Příznaky a symptomy se liší v závislosti na typu infekce.

Povrchní folikulitida, která má vliv na horní části vlasového folikulu, může způsobit: klastry malých červených nebo hnisem plněné hrboly, vyvíjející se v okolí vlasových folikulů. Puchýřky naplněné hnisem lze otevřít. Dalším projevem je červená a zanícená pokožka, svědění nebo citlivost.

Hluboká folikulitida začíná hlouběji v kůži okolí vlasového folikulu a celý ho ovlivňuje. Mezi příznaky patří velké oteklé boule nebo puchýřky naplněné hnisem, bolest.

Zdroj: Co je to folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem FOLIKULITIDA NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Chtěla bych se zeptat,
je možné mít folikulitidu a cítit bolest okolo močové trubice a svědění v oblasti genitálií?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Folikulitidu způsobují bakterie, které můžou zároveň infikovat i močovou trubici. Takže příznaky folikulitidy a zánětu močových cest se mohou objevit společně. Doporučuji užívat extrakt z brusinek a kdyby se to zhoršovalo a řezalo vás to při čůrání, tak bych doporučil zajít s tím na gynekologii nebo urologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Folikulitida na genitáliích

Příznaky folikulitidy

V místě postiženého folikulu dochází k zarudnutí. Vytvoří se malý hrbolek, který se může změnit ve vřídek naplněný hnisem. Většinou se toto ložisko šíří a vřídky se množí. Postižené místo je bolestivé. Folikulitida se většinou hojí bez jizev, může však dojít ke vzniku takzvaného furunklu.

Zdroj: Folikulitida

Fotogalerie svrabu ve vlasech

Ve fotogalerii se můžete podívat, jak vypadá svrab ve vlasech.

Zdroj: Může být svrab ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem KOLEČKO VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

pěkný den přeji... začalo se mi dělat prvně kolečko ve vlasech a teď i kouty... zkouším různé šampony bylinky a podobné blbosti ale nic nezabírá... co transplantace víte o tom něco?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Transplantace vlastních vlasů je zatím jediná možnost jak se dají vrátit vlasy tam, kde vypadaly. Druhým nejlepším řešením, jak zastavit vypadávání vlasů, je každodenní aplikace přípravku s obsahem Minoxidilu. To vlasy neobnoví, ale zbrzdí jejich vypadávání. Pro silné vlasy je potřeba upravit jídelníček a přijímat více bílkovin, zejména kolagenu, ze kterého vznikají vlasy. Tuto zmenu ve stravování vám pomůže dosáhnout, když budete používat proteinové nápoje pro kulturisty. Stačí jedna až dvě dávky během dne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolečko ve vlasech

Folikulitida na hýždích

Příčinou vzniku folikulitidy na hýždích může být nošení těsných kalhot. Nemusí to být jen ze zarostlých vlasů nebo chloupků. Může být způsobena třením oblečení, které je příliš těsné, neprodyšné anebo se objeví jako bakteriální infekce. U folikulitidy je více pravděpodobné, že bude svědit nebo dráždit, ale nebude bolestivá.

Zdroj: Co je to folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem PARAZITI VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Prosím, dcerka má ve vlasech, co je to?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše je to veš. Na vši koupíte v lékárně přípravek vyrobený ze speciálního oleje, kterým pak vši udusíte. Tady je vidět jak to vypadá a kolik to stojí: www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paraziti ve vlasech

Jak pečovat o lupénku ve vlasech – video

Zde je video, na kterém je vidět péče o lupénku ve vlasech.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Co je to folikulitida

Folikulitida nastane, když se vlasové folikuly nakazí, často Staphylococcus aureus nebo jinými bakteriemi. Některé variace jsou známé jako vířivky folikulitidy a holičství svědění. Závažná infekce může způsobit trvalou ztrátu vlasů a jizvy, a dokonce i mírná forma může být nepříjemná a trapná. Infekce se obvykle objeví jako malé bělovlasé pupínky kolem jednoho nebo více vlasových folikulů – drobné kapsy, z nichž vlasy rostou. Většina případů je povrchní a mohou svědit, ale občas jsou bolestivé. Povrchní folikulitida často odezní sama po několika dnech, ale hluboká nebo opakující se může potřebovat lékařské ošetření.

Zdroj: Co je to folikulitida

Folikulitida a stafylokok

Folikulitida je zánět vlasového váčku a mazové žlázky, jehož vyvolavatelem bývá právě stafylokok. Zánět vypadá jako hnisavý pupínek, který se hojí po vypadnutí vlasu, vousu nebo chlupu. Nevyžaduje samostatné léčení, pokud nepostihne rozsáhlejší okrsek. Bakterie – stafylokoky jsou součástí normální bakteriální flóry kůže a nosohltanu. Vyvolávají hnisání v ráně, v kůži, mohou vést i k celkovým těžkým infekcím. Nejdůležitějším stafylokokem je S. epidermidis a S. aureus. Stafylokokové infekce se léčí protistafylokokovými antibiotiky. Někdy je třeba i léčba chirurgická.

Zdroj: Co je to folikulitida

Psoriáza ve vlasech – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět psoriázu ve vlasech.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Diagnostika folikulitidy

Určení diagnózy patří do kompetence kožního lékaře neboli dermatologa. Ten diagnostikuje folikulitidu pouhým pohledem na postižená místa.

Zdroj: Folikulitida

Ekzém ve vlasech – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět ekzém ve vlasech.

Zdroj: Ekzém ve vlasech


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP