Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

GLUTAMÁT SODNÝ V KOŘENÍ JUST


Druhy éček

Barviva

Barviva jsou pro výrobce potravin velmi důležitá. Jsou jedním z hlavních faktorů, díky kterým se buď výrobek prodá, nebo zůstane ležet na regále. Výrobci používají barviva, aby dodali svým výrobkům na pravosti a poctivosti. Samozřejmě že zákazník dá přednost jogurtu s jasně červeně zbarvenou jahodovou složkou než jogurtu s nevzhledně vypadajícími tmavě zbarvenými kousky jahod.

Barviva můžeme rozdělit do tří skupin:

  • První jsou barviva přírodního původu, která jsou většinou získávána i klasickými výrobními postupy, proto nepředstavují žádné obavy.
  • Dále jsou to barviva přírodně identická. S nimi se můžeme setkat velmi často, neboť jsou výrobci velmi oblíbená právě pro slovíčko „přírodně“. To znamená, že jsou po chemické stránce totožná s barvivy získávanými přírodní cestou, ale jejich výroba je jednodušší a levnější.
  • Třetí skupinou jsou barviva syntetická. Dříve se vyráběla z uhelného dehtu, nyní z ropy a ropných produktů. V USA se postupně jednotlivá syntetická barviva zakazují, podle toho, jak se u nich postupem času daří prokazovat karcinogenní účinky. V ČR se syntetickým barvivům bohužel „daří“. Jelikož je možné obecně označit syntetická barviva z podezření na karcinogenitu a způsobování dětské hyperaktivity, je rozhodně na místě se potravinám, které je obsahují, raději vyhýbat.

Látky patřící do této skupiny:

  • E100 - Kurkumin (Cl přírodní žluť 3)
  • E101 - Riboflavin (vitamín B2)
  • E102 - Tartrazin (Cl potravinářská žluť 4)
  • E104 - Chinolinová žluť (Cl potravinářská žluť 13)
  • E107 - Žluť 2G
  • E110 - Žluť SY (Cl potravinářská žluť 3)
  • E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny
  • E121 - Citronová červeň 2
  • E122 - Azorubin (Cl potravinářská červeň 3, Carmoisin)
  • E123 - Amarant (Cl potravinářská červeň 9)
  • E124 - Ponceau 4R (Cl potravinářská červeň 7)
  • E127 - Erythrosin (Cl potravinářská červeň 14)
  • E128 - Červeň 2G (Cl potravinářská červeň 10)
  • E129 - Červeň Allura AC (Cl potravinářská červeň 17)
  • E131 - Patentní modř V
  • E132 - Indigotin (Cl potravinářská modř 1)
  • E133 - Brilantní modř FCF (Cl potravinářská modř 2)
  • E140 - Chlorofyly a chlorofyliny
  • E141 - Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů
  • E142 - Zeleň S (CI potravinářská zeleň 4)
  • E143 - Fast green FCF
  • E150 - Karamel
  • E151 - Brilantní čerň BN
  • E153 - Uhlík z rostlinné suroviny (Rostlinná čerň)
  • E154 - Hněď FK (CI potravinářská hněď 1)
  • E155 - Hněď HT (CI potravinářská hněď 3)
  • E160a - Karoteny (CI potravinářská oranž 5)
  • E160a(i) - Směs karotenů
  • E160b - Annato, Bixi

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Seznam éček

Příběh

Ve svém příspěvku KAPKY JUST CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Ouřadová.

KOLIK PROSÍM STOJÍ KAPKY JUST Z 31 BYLIN DĚKUJI

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Kapky just cena

Co je to glutamát sodný

Glutamát sodný (sodná sůl kyseliny glutamové) je potravinářské aditivum pro zvýraznění chuti a v potravinách ho najdeme buď slovně anebo pod označením E620 – E625, nejčastěji pak E621. Konkrétně se jedná o aminokyselinu, která se v organizmu zcela běžně vyskytuje, potíž je však forma, v jaké je přidávána do jídla. Většina aminokyselin se v těle vyskytuje v tzv. L-formě. Syntetické formy se však vyskytují v tzv. D-formě, která je, jak míní mnozí odborníci, pro organizmus velmi škodlivá. Dr. Petr Fořt v uvedeném článku píše: „Uvažuje se o tom, že D-formy aminokyselin mohou být příčinou poruch metabolismu a s tím spojených vážných zdravotních potíží. Jak to v reálu dopadne, pochopitelně závisí na jejich množství.“ Po různých testech prohlásila instituce FDA, americký úřad pro bezpečnost potravin, že glutamát sodný není alergenem, není toxický a dokonce není rizikový ani pro těhotné a kojící ženy a děti předškolního věku. S tímto názorem nesouhlasí více odborníků a kupříkladu prof. RNDr. Anna Strunecká ve své knize Doba jedová (s. 28) píše, žeGlutamát je neurotoxický a neměl by se vyskytovat ve výživě těhotných a kojících žen ani ve výživě kojenců a batolat“ ... Obzvláště nebezpečný je glutamát u dětí a to ještě nenarozených, kdy glutamán prostupuje placentou do krve a do mozku plodu. Vyvíjející se mozek je mnohem citlivější na působení této soli než mozek dospělého člověka. Prof. Strunecká však píše, že glutamát je nebezpečný v každém věku“... Na další straně je pak výčet onemocnění, které se mohou vyskytnout v důsledku konzumace glutamátu, příklad: autismus, neurodegenerace, epilepsie, různé poruchy metabolizmu, migrény, poruchy učení u dětí atd.

Zdroj: článek Kvalita produktů Just & Nahrin

Poradna

V naší poradně s názvem KUSKUS OBSAH PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Nenašla jsem nikde obsah purinů v koření. Jako kmín, pepř , paprika, majoránka, alespoň. Zda normální kapusta ano, když růžičková ne Zda glutamát škodí také.... existují teorie, že je to uznávaná pátá chuť, i že je neutrální.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Obsah purinů v koření není důležitý, protože koření je použito k dochucení pokrmu jen v malém množství. Proto jeho obsah purinů nijak neovlivní celkový denní příjem.

Zdroj: příběh Kuskus obsah purinů

Oblíbené bodlákové oleje

Nabídka bodlákových olejů je opravdu široká. Níže najdete několik druhů, které se na našem trhu prodávají.

Bodlákový olej Just

Bodlákový olej Just má obsah 500 ml.

Složení: jedlý světlicový olej z prvního lisování.

Zakladatelem firmy JUST byl pan Ulrich Jüstrich, jedná se o švýcarskou firmu, která přistupuje ke zdraví osvědčenou přirozenou cestou – využívá blahodárných účinků přírody v harmonii s lidským tělem. Just chápe přírodu a lidské tělo jako perfektní systém, který je ovlivněn vnějšími faktory, jako například životním stylem, stresem, umělými chemikáliemi a stravou. Zaměřuje se na rovnováhu mezi vědou a přírodou, zabývá se studiem bylin společně se starověkými terapiemi a objevuje v nich zdroje pohody a zdraví. Tyto zkušenosti se pak uplatňují při vývoji nových výrobků s esenciálními oleji, které přináší řešení pro každodenní problémy milionů zákazníků firmy Just po celém světě a pomáhají jim žít zdravějším životním stylem. Dnes je společnost JUST CS výhradním zástupcem švýcarských výrobků JUST a Nahrin v České republice a je tak součástí rozsáhlé celosvětové distribuční sítě.

Všechny výrobky společnosti JUST procházejí, tak jako mnoho procesů v přírodě, přírodním udržitelným cyklem a jsou certifikované v souladu s těmi nejpřísnějšími mezinárodními výrobními normami Good Manufacturing Practice a ISO 9001:2008.

Nevýhodou tohoto produktu je, že se dá koupit pouze prostřednictvím přímého prodeje.

Bodlákový olej Kaufland

Bodlákový olej při troše štěstí koupíte i v Kauflandu. Jedná se o panenský zastudena lisovaný olej a 0,7 l koupíte pod 100 Kč.

Bodlákový olej Frisan

Běžná cena produktu Frisan Bodlákový olej 0,75 l je 89,90 Kč. Dříve byl produkt Frisan Bodlákový olej 0,75 l nabízen v akčním letáku Norma.

Zdroj: článek Bodlákový olej

Příběh

Ve svém příspěvku BYLINKY NA PROSTATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Just.

Dobrý večer
prosím Vás potřebuji radu jaké mám užívat směsi bylinek na prostatu. Prosím teť popíši
moje problémy v roce 2015 mě bylo odebráno kousek tlustého střeva tím jsem se dostal na onkologii a od tud mě posílají na různá vyšetření.Také na urologii tam mě zjistili
že mám zvětšenou prostatu.V únoru 2019 mám jít na biopsii prostaty proto bych chtěl
pomoci při uzdravení prostaty (zdá se mi že problémy s prostatou zhoršují).Proto Vás prosím o radu jaké přírodní produkty mám užívat aby jsem zlepšil moji prostatu.

Kde v Brně nebo v okolí mohu byliny koupit?
Děkuji za radu s přáním hezkých dnů vám přeje Jaroslav Just

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Bylinky na prostatu

Glutamát působí stejně nezdravě jako sůl

Dalším problémem glutamátu sodného je skutečnost, že je zdrojem sodíku o jehož neblahém vlivu na lidské zdraví (oběhová soustava, srdce) již není pochyb a tento fakt nemohou utlumit žádné obchodní zájmy. V některých kořeních JUST najdete také kromě glutamátu sodného ještě inositát sodný a guanylát sodný, které jsou dalším zdrojem sodíku.

Na některém školení firmy Just Nahrin jsem se setkala s prezentací koření a produktů pro zdravou domácí kuchyni. Dozvěděla jsem se, že bujony a koření Just skutečně glutamát obsahují, ale „pouze málo“. Na otázku, kolik je to vlastně „málo“ vyjádřeno čísly, mne věrní posluchači a prodejci této značky málem zlynčovali. Nicméně skutečnost je taková, že odpověď jsem nedostala. Zdravotní rizika v souvislosti s glutamátem nebo zvýšeným příjmem sodíku jsou poměrně dobře popsána. Rozhodnutí, jestli budete používat výrobky s obsahem těchto aditiv, je čistě na Vás. Pokud je však vyloučíte z jídelníčku, určitě to prospěje celé rodině.

Zdroj: článek Kvalita produktů Just & Nahrin

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ KŮŽE PO CELÉM TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Yvonna Grygerová.

Posledních asi 14 dní se mi na celém těle střídavě oběvují zčervenalé plochy, nejvíce na rukou a nohou, ale i na krku, břiše, obličeji.dnes večer mě strašně svedily celé šlapky nohou, po osprchování svědí celé koleno. Nejvíce se toto svědění projeví buď hned po probuzení nebo večer doma při sledování televize to začne svědit a když se poškrabu, tak to ihned napuchne a zčervená, jako po popálení jedovatou trávou.
před těmito asi 14 dny jsem začala brát doplněk stravy z Nahrinu který se jmenuje ArtiFit Caps Plus na podporu chrupavek.obsahuje glukosamin solfát sodný, chondroitin sulvát sodný,hydroxypropylmetylcelulóza, hydrolyzovaná vepřová želatina,kukuřičný škrob, extrakt z harpagofytu ležatého, citrát manganatý, citrát měďnatý,chlorid chromitý.
Dále jsem jedla denně 2-3 mandarinky, tak si myslím, že by to mohlo být z těchto dvou věcí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle bych viděl spíše jako kontaktní dermatitidu nebo svrab, než následek konzumace přípravku na klouby a mandarinek. Příčinou může být časté koupání, pěna do koupele, prášek na praní, aviváž, tělové mléko, a tak dále. U svrabu zase stačí jízda veřejnou dopravou a sednutí si na polstrovanou sedačku. Nejlépe uděláte, když zajdete na kožní a necháte si to tam vyšetřit. Tak se toho nejrychleji zbavíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Svědění kůže po celém těle

Nezdravý glutamát

Výrobky značky Just Nahrin skutečně glutamát (glutaman) obsahují a o jejich nevhodnosti pro děti nelze pochybovat, i když tohle zcela zůstává v kompetenci rodičů. Problematika glutamátu či glutamanu je popsána v tomto článku od RNDr. Petra Fořta, CSc., kompletní článek si můžete přečíst zde: AZrodina.cz/glutamat-sodny

Zdroj: článek Kvalita produktů Just & Nahrin

Poradna

V naší poradně s názvem ZABALY NA POPRASKANÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

prosím o radu,dcera má cukrovku a ted v letním počasí má velmi suché a hodně popraskané nohy až do krve.je na to nějaký domácí zábal?děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Firma Scholl dodává speciální krém určený přesně pro tyhle problémy diabetiků s rozpraskanými patami. Je to Krém na rozpraskané paty s keratinem K+, který zaceluje rozpraskanou kůži na patách již za 3 dny. Lanolin a urea, které jsou obsaženy v krému, intenzivně hydratují a zvláčňují pokožku. Keratinový komplex urychluje samoregenerační proces kůže. Krém ulevuje od bolesti a zabraňuje infekci. Krém má jemné složení, které je vhodné i pro diabetiky. Tady je cena přehled obchodů, kde se dá tento krém na rozpraskané paty koupit: https://www.zbozi.cz/?q=Kr%…
Nebo ještě taky funguje léčivý krém na rozpraskanou kůži Just krém na nohy. Jeho cena je zde: https://www.zbozi-kosmetika…

Zdroj: příběh Zabaly na popraskané nohy

Druhy sladidel

Aspartam

Aspartam je až 200krát sladší než cukr. Skládá se z fenylalaninu (50 %), kyseliny aspartové (40 %) a metanolu (10 %). Přebytek fenylalaninu způsobuje narušení normální hladiny serotoninu v nervovém systému. Narušení hladiny serotoninu vede k depresím, emocionálním a psychotickým poruchám. Jedinci používající aspartam dlouhodobě mohou trpět zvýšenou hladinou fenylalaninu.

Kyselina aspartová

Jedná se o excitotoxin, který rozrušuje a ničí buňky. Metanol patří také mezi neurotoxiny a jeho absorpce je zvýšena, pokud dojde k zahřátí aspartamu na 86 °C. Jakmile dojde k takovému zahřátí metanolu, dochází k přeměně na formaldehyd, který škodí nervovému systému a je velmi karcinogenní (rakovinotvorný).

Acesulfam draselný

Jedná se o umělé sladidlo, které je častokrát mícháno s jinými umělými sladidly. U tohoto sladidla byla prokázána stimulace sekrece inzulínu, i když nedošlo ke zvýšení hladiny inzulínu v krvi. Zvýšená hladina inzulínu zvyšuje zánětlivost a omezuje imunitu. Toto umělé sladidlo nezvyšuje hladinu cukru v krvi, zároveň však nezvyšuje inzulínovou reakci, čímž dochází ke stimulaci reaktivní hypoglykémie. Zároveň může být spojováno s leukémií, rakovinou prsu a chronickým onemocněním dýchacích cest.

Sukralóza

Toto umělé sladidlo je uváděno na trh způsobem, jako by se jednalo o přírodní cukr. Nicméně je zpracováno společně se třemi atomy chloru, které poškozují mikroflóru lidských střev. Stručně řečeno, jedná se o chlorovaný cukr. A právě kvůli obsaženému chloru může poškodit lidská střeva a střevní mikroflóru. Jakmile dojde k takovýmto poruchám, může vzniknout například Candida, syndrom dráždivého tračníku, ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, obezita a kachexie.

Benzoát sodný

Benzoát sodný je sodná sůl kyseliny benzoové (benzenkarboxylové). Bílý prášek, dobře rozpustný ve vodě, se používá jako konzervant především v kyselém prostředí, kde zamezuje množení kvasinek a plísní. Vyskytuje se i v přírodě, například v brusinkách, švestkách, skořici, ve zralém hřebíčku a jablkách. Benzoát sodný najdeme často v nealkoholických nápojích, sterilovaných okurkách, omáčkách a ovocných džusech, džemech, sýrech, ovocných salátech, margarínech, balených treskách a v dalších potravinách. Můžeme se s ním setkat také v kosmetických a hygienických přípravcích, například v zubní pastě, šamponech, deodorantech nebo různých krémech s pH nižším než 4. Pro své antikorozivní účinky se velká část produkce používá jako přísada do nemrznoucích směsí pro automobily. V kombinaci s kyselinou askorbovou a benzoanem draselným může vytvořit benzen, který je znám jako karcinogen. Celý proces pak moho

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Uměla sladidla a ochucovadla

Příběh

Ve svém příspěvku DOMÁCÍ VÝROBA - ARNIKOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala Dl..

Návod na arnikovou tinkturu najdete i v článku https://www.zdravi-lecba.cz…

Potíž s lékařskou vazelinou (nebo také parafín) je ten, že se vlastně nejedná o přírodní produkt, ale o syntetický ropný produkt (pokožka nedýchá, ucpává póry, zamezuje vstřebání jiných účinných složek). Smícháním čisté - třeba i kvalitní arnikové tinktury s tímto ropným produktem si vlastně nepomůžete, jelikož se toho moc nevstřebá.

Mnohem vhodnější je vsadit na hotový výrobek a domnívám se, že Dr. Vitalitis nebo Weleda nabízejí opravdu skvělé řešení. Arnikový krém má i Just, ale vzhledem na složení a cenu, jsou stále ti dva jaksi napřed ...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Domácí výroba - arniková mast

Co je to Glauberova sůl

Glauberova sůl se skládá ze síranu sodného a síranu vápenatého, případně síranu hořečnatého. Má chemický vzorec Na2SO4 a je vhodná především pro očistu organismu.

Dle Wikipedie se jedná o síran sodný (Na2SO4), což je sodná sůl kyseliny sírové. Bezvodý síran sodný je bílá krystalická látka známá jako minerál thenardit. Dekahydrát je známý od 17. století jako Glauberova sůl nebo mirabilit (historicky sal mirabilis). Síran sodný se vyskytuje také jako heptahydrát, který se při ochlazování mění na dekahydrát. Síranu sodného se za rok vyprodukuje 6 milionů tun, takže jde o jednu z hlavních světových chemikálií a zároveň o jednu z nejškodlivějších solí z hlediska ochrany staveb – pokud krystaly rostou v pórech kamenů, může tlak dosáhnout vysokých hodnot a kameny pak praskají.

Síran sodný se používá hlavně při výrobě čisticích prostředků a v sulfátovém procesu rozvlákňování papíru. Okolo dvou třetin světové produkce pochází z přírodního minerálu mirabilitu, zbytek z vedlejších produktů chemických procesů, například z výroby kyseliny chlorovodíkové nebo úpravy uranové rudy.

Dekahydrát síranu sodného je vhodné akumulační médium, teplem tání lze do 1 m3 akumulovat 358 MJ.

Síran sodný se laboratorně připravuje neutralizací hydroxidu sodného kyselinou sírovou.

Přestože je síran sodný obecně považován za netoxický, je potřeba s ním zacházet opatrně. Jeho prach může způsobit dočasné astma nebo podráždění očí; tomu lze zamezit použitím respirátoru a ochrany očí. Přeprava síranu sodného není omezena a neexistují pro něj žádné R-věty ani S-věty.

Síran sodný se používá jako přídatná látka (spolu s hydrogensíranem sodným pod označením E 514).

Zdroj: článek Glauberova sůl na očistu těla

Příběh

Ve svém příspěvku ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
jak se používá JUST 31 bylin při zahlenění - nemůžu odkašlat, pořád mě to dráždí ke kašli. Děkuji Škařupová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Zahlenění

Dietní změny

Upravte svůj jídelníček. Lékař vám může navrhnout dietní změny, které zmírní závažnost a četnost příznaků Menierovy choroby.

  • Jezte pravidelně. Distribuce rovnoměrné potravy a tekutin po celý den napomáhá regulovat tělesné tekutiny. Každý den konzumujte stejné množství potravin. Spíš se doporučuje konzumace pěti nebo šesti menších jídel než tři jídla denně.
  • Limit soli. Konzumace potravin a nápojů s vysokým obsahem soli zvyšuje zadržování tekutin. Maximální denní dávka soli je 1 500 mg nebo méně.
  • Vyhněte se glutamátu sodnému. Některé vakuově balené potraviny a polotovary v restauracích obsahují glutamát sodný (typ sodíku). Glutamát sodný přispívá k retenci tekutin. Kontrolujte štítky na potravinách, zda neobsahují tento typ sodíku.

Zdroj: článek Jak léčit Menierovu chorobu?

Příběh

Ve svém příspěvku ČESKÝ ROZHLAS BRNO APETÝT OTEC PLESKAČ BYLINKOVÁ PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Blažková.

Dobrý den!
Prosím o radu,
jak léčit arthritidu sarkoidosis

Děkuji
Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena Benešová.

Předem zdravím a vážím si Vás. Chtěla bych se zeptat co si myslíte o Oleji z 31 léčivých rostlin . Je to olej z firmy Just píší že je na trhu již 40 let.. Mám diabetes již 30 let a různé potíže. Nyní mne trápí infekce močových cest. Nemůžu se jich zbavit svědění, Prosím o nějakou radu.Předem děkuji stálá posluchačka Benešová

Zdroj: příběh Český rozhlas brno apetýt otec pleskač bylinková poradna

Kapky na sklivcové zákalky

Ve většině případů lékaři předepisují přípravek JODID DRASELNÝ A SODNÝ 2% UNIMED PHARMA.

JODID DRASELNÝ A SODNÝ 2% UNIMED PHARMA se používá k podpoře metabolických a resorpčních procesů v oku, zejména exsudátů, krvácení a zákalů sklivce různé etiologie, atero- a arteriolosklerotické změny cév sítnice a uvey, myopicko-degenerativní procesy sítnice, začínající katarakty, parenchymatózní keratitidy a atrofie zrakového nervu (na syfilitickém podkladu), respektive adjuvantní léčba plísňové konjunktivitidy a keratitidy.

Přípravek mohou užívat dospělí, mladiství i děti (s výjimkou novorozenců).

Doporučená dávka pro dospělé (včetně starších pacientů): Doporučuje se vkapávat 2–4 kapky denně do dolní přechodní řasy spojivkového vaku. Toto doporučení platí pro všechny věkové skupiny (s výjimkou novorozenců). Pokud dojde k opomenutí aplikace jedné dávky, léčba má pokračovat podáním další dávky v obvyklém čase.

Stejně jako u jiných očních kapek se doporučuje ke snížení možné systémové absorpce stisknout slzný váček v oblasti vnitřního očního koutku (okluze slzných bodů) po dobu jedné minuty. Toto by mělo být provedeno bezprostředně po vkápnutí každé kapky.

Kontaktní čočky by měly být před podáním očních kapek z oka vyjmuty, po 15 minutách je možné čočky opět do oka vrátit.

Pokud je podáván více než jeden lokální oční přípravek, mezi jednotlivými přípravky by měl být zachováván časový odstup nejméně pěti minut.

Děti

Bezpečnost a účinnost přípravku u novorozenců nebyla hodnocena. Proto se podávání JODIDU DRASELNÉHO A SODNÉHO 2% UNIMED PHARMA novorozencům nedoporučuje.

Kontraindikace

Přípravek JODID DRASELNÝ A SODNÝ 2% UNIMED PHARMA se nesmí používat:

  • při přecitlivělosti na léčivé látky (jodid draselný a jodid sodný) nebo na kteroukoli pomocnou látku tohoto přípravku;
  • při chronické pyodermii tváře;
  • při hemoragických diatézách;
  • při nošení měkkých kontaktních čoček;
  • u novorozenců;
  • u pacientů s funkčními poruchami štítné žlázy;
  • v období těhotenství a kojení.

Zvláštní upozornění

Při mykotickém onemocnění předního segmentu oka je nezbytné aplikovat i specifickou cílenou léčbu antimykotiky. Léčba přípravkem JODID DRASELNÝ A SODNÝ 2% UNIMED PHARMA je při této indikaci jen adjuvantní. Současně s používáním přípravku nelze nosit měkké kontaktní čočky. Podle možnosti by se po dobu léčení neměly nosit ani tvrdé kontaktní čočky. Není-li vyhnutí, musí pacient před aplikací přípravku tvrdou kontaktní čočku vždy vyjmout a opětovně ji nasadit nejdříve až za 20 minut po nakapání.

Interakce

Jód a jodidy se po lokální aplikaci do spojivkového vaku při průchodných slzn

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Sklivcové zákalky

Příběh

Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.



Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:

1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové h

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Děkuji za jídelníček i s recepty. Pomáhá. D.

Zdroj: příběh Hubnutí podle mančingové

Příčiny

Mýdlová chuť v ústech může být výsledkem přílišné konzumace a používání fluoridu (fluorid sodný). Fluorid sodný je krystalická sůl (NaF), která se používá ve stopovém množství při fluoridaci pitné vody a je obsažena v zubních pastách. Fluorid sodný se používá i v pesticidech, insekticidech a jiných průmyslových aplikacích a ve vyšších koncentracích je jedovatý. Nízké hladiny fluoridu, které se nacházejí v zubní pastě či v pitné vodě, jsou pokládány za bezpečné.

Co má tedy fluorid sodný společného s mýdlovou chutí v ústech? Celkem hodně, vlastně tato chuť signalizuje to, že jste požili příliš mnoho fluoridu sodného a je jedním z příznaků otravy fluoridem sodným. Tento může být přijímán kromě již zmíněné pitné vody a zubních past i během ošetření v zubní ambulanci fluoridem sodným, dále požitím kontaminovaných suchých potravin, jako je sušené mléko, mouka, prášek do pečiva. Tyto suché potraviny mohou obsahovat insekticidy nebo rodenticidy obsahující fluorid sodný, tudíž představují zdravotní riziko.

Riziko onemocnění z fluoridu sodného je vážnější u lidí, kteří pracují v prostředí, kde jsou vystaveni této chemické látce. Krátkodobé a akutní vystavení se působení fluoridu sodného může způsobit příznaky, jako je mýdlová chuť v ústech, zvracení nebo šok. Dlouhodobá expozice může rozvinout chronické zdravotní problémy, jako je bronchitida nebo fluoróza. Příznaky jsou poté podráždění pokožky, podráždění očí, hrdla a nosu, kašel, sípání a dušnost.

Lidé mohou mít zvýšené riziko otravy fluoridem sodným, pokud pracují v následujících oblastech:

  • zemědělství (prostřednictvím insekticidů);
  • těžby a úpravy hornin;
  • výroby oceli;
  • výroby skla;
  • svařování;
  • galvanického pokovování;
  • úpravy vody.

Ale nezoufejte, mýdlová chuť nutně nemusí znamenat otravu fluoridem sodným. Některé potraviny také vyvolávají tuto pachuť v ústech, konkrétně se jedná o mrkev a koriandr. Mrkev totiž obsahuje sloučeninu zvanou terpenoid, která způsobuje tento pocit. Mýdlová chuť je při konzumaci koriandru způsobena našimi geny, tím, jak mozek zpracovává vůni této bylinky. Mýdlová pachuť z jídla by tedy neměla být důvodem k obavám.

Zdroj: článek Pocit mýdla v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKODLIVOSŤ SÓDY BIKARBÓNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

je škodlivá soda bikarbona na lidský organismus při požití a jak

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Škodlivost sody bikarbony na lidský organismus je v přiměřeném množství vyloučena. Soda bikarbona neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), lidově jedlá soda, je zásadité činidlo a je to naprosto bezpečná látka. Konzumujeme ji běžně například v pečivu pod označením E500 - protispékavá látka a kypřící prášek.
Tabletovanou jedlou sodu mohu doporučit všem, kteří mají problémy s pálením žáhy a stoupání žaludečních šťáv do dutiny ústní. Jedlá soda vyrovná překyselenost žaludku a odstraní tyto problémy. Dále se dá sypká soda použít jako bezvadný lapač pachů v chladničce (jeden prášek do pečiva na jeden měsíc). V kosmetice se používá také sypká jedlá soda rozmíchaná ve vodě jako čistící pleťová voda.
Jedlá soda se nehodí jako přísada do koupelí. Pokud si točíte vodu na koupání z vodovodního rozvodu, tak vám ve většině případů nateče voda zásaditá. Sodou byste tuto zásaditost ještě zvýšili a došlo by tak k přehnanému vysušení pokožky. Naopak do takové koupele z vodovodního řádu je velmi dobré nasypat kyselinu citronovou. Jeden sáček kyseliny citronové na plnou vanu vody a uvidíte jak budete mít při a po koupeli vláčnou pokožku.

Zdraví Cempírek

Zdroj: příběh Škodlivosť sódy bikarbóny

Léky plně hrazené pacientem Ch

CHAMOMILLA VULGARIS 2CH GRA

CHININUM SULFURICUM 3K-10MK GRA

CHLORID SODNÝ B. BRAUN 0,9% 9MG/ML INJ SOL

CHLORID SODNÝ B. BRAUN 10% 10% INF CNC SOL

CHLORID SODNÝ B. BRAUN 5,85% 5,85% INF CNC SOL

CHLORID SODNÝ B.BRAUN 0,9% 9MG/ML INF SOL

CHLORID SODNÝ BAXTER 0,9% 9MG/ML INF SOL

Zdroj: článek Léky na předpis, které od července nehradí zdravotní pojišťovny

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE DÁ VYROBIT CHLOROFORM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Nevíte někdo jak se dá doma vyrobit chloroform?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chloroform se doma dá vyrobit tak zvanou haloformovou reakcí. Haloformová reakce vzniká při smísení acetonu, chlornanu a vody. Použít se dá normální aceton (ředidlo na barvy) a chlorové vápno nebo lépe chlorový prášek do bazenů. Při mísení je třeba chlorové vápno chladit v misce s ledovou tříští a jen pomalu se přikapává aceton. Poté se vzniklá tekutina předestiluje, aby se oddělil chloroform. Další možnost je místo chlorového vápna použít chlornan sodný, který se přítomen například v Savu. Po přidání acetonu se směs chlornanu a acetonu zakalí a začne se zahřívat, takže je také třeba během výroby chladit. Nakonec na dně nádoby zbyde surový cloroform, který je nutno předestilovat.
Chloroform je těkavá látka s jemně nasládlým zápachem. Chloroform se používá k uspávání lidí. Chloroform se také používá pro výrobu chemické zbraně - válečného plynu fosgen, který vzniká při smísení chloroformu a některého oxidačního činidla. Účinky chloroformu na lidský organizmus jsou fatální a je třeba při jeho výrobě řádně větrat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jak se dá vyrobit chloroform

Co množství kyseliny močové v těle zvyšuje

Na zvýšení kyseliny močové v lidském těle mohou mít vliv nepochybně i nejrůznější léky, jako jsou například thiazidová diuretika, která slouží ke zvyšování produkce moči, čímž pomáhají držet pod kontrolou vysoký krevní tlak jejich ale nevýhodou je právě jejich podíl na zvyšování této kyseliny v těle. Dochází k tomu tak, že ledviny vytlačují z těla více tekutin, a tak se může snižovat schopnost ledvin odstraňovat kyselinu močovou. Zvýšení hladiny kyseliny močové v důsledku užívání těchto léků může mít podíl na vzniku koronární srdeční choroby a různých srdečních záchvatů.

Stejně jako tato diuretika podíl kyseliny močové v lidském těle zvyšuje i aspirin sloužící jako protizánětlivý a analgetický lék. Tento lék potlačuje krev a snižuje horečky, pokud by jeho dávky byly vysoké a časté, může dojít právě ke zvýšení hladiny kyseliny močové (jeho občasné užívání ale na to vliv nemá).

Množství kyseliny močové v krvi se může také zvýšit při používání antirejekčních léků (například cyklosporin) užívaných například při transplantaci orgánů, artritidě a jiných nemocích. Zvýšení kyseliny močové v těle v důsledku užívání těchto léků může zvýšit riziko vzniku dny a poruchu ledvin.

Na zvýšení kyseliny močové v krvi mají podíl také různé látky, které se objevují ve zpracovaných potravinách. Na každého člověka ale tyto látky působí jinak, u jednoho budou množství kyseliny močové zvyšovat u jiného ne. Mezi takovéto látky patří bezesporu guanyláty (guanylát disodný a jeho deriváty, guanosinmonofosfát, guanylát vápenatý, kanylová kyselina, guanylát dvojdraselný, guanylát draselný). Guanyláty mohou způsobovat vznik dny. Obvykle se objevují ve zpracovaném mase, obsahují ji také dresingy, instantní polévky a saláty s kuřecím masem. Obvykle v potravinách slouží ke zlepšení masných chutí.

Kromě guanylátů na podíl kyseliny močové v krvi mají vliv i inozináty (inosinát disodný, inozinát vápenáty, inozinát draselný), i ty používají potravinářské firmy proto, aby zvýšily masovou příchuti v balených potravinách. Obvykle potraviny obsahují jak guanyláty tak i inozináty, protože obě látky pak mají kombinovaný efekt pro zvýšenou chuť masa. I proto se inozináty objevují také v instantních polévkách, vývarech, různých instantních omáčkách, kořeních, houbových pokrmech, hotových jídlech a v sušených nebo dehydratovaných rostlinných produktech.

Stejně tak působí i glutamát manosodný (hydrolyzovaný rostlinný protein, strukturovaný rostlinný protein, kvasničný extrakt) využívaný v potravinářském průmyslu ke zvýšení slané chuti různých potravin. Podle některých studií právě zhoršená schopnost rozpadu tohoto glutamátu se objevuje u&n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Potraviny snižující kyselinu močovou

Poradna

V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA A LEXAURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Můžu užívat na pálení žáhy a na pálení v žaludku jedlou sodu, když trvale užívám Lexaurin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda, by neměla společně s Lexaurinem dělat problémy. Ale i přesto je třeba sledovat zažívací pocity při tomto užívání. Překyselený žaludek nebo pálení žáhy může být způsobeno stresem, který může být důsledkem deprese nebo úzkosti či strachu, které dobře znáte. Zkuste společně s užíváním sody také zmírnit tyto faktory, které negativně ovlivňují překyselení žaladku. Pro zmírnění pálení žáhy a žaludku taktéž omezte konzumaci kynutého těsta, knedlíků a moukou zadělávaných omáček.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jedlá soda a lexaurin

Výroba

Z celé řady postupů výroby sody, kterými se zabývali chemici už v 18. století, se prosadil Leblancův způsob a byl zaveden do velkokapacitní výroby od roku 1789.

Stále se rozvíjející průmysl barviv po roce 1860 však začal klást silné a náročné požadavky na zvýšení výroby sody. To byl také jeden z důvodů, proč začal být Leblancův způsob výroby postupně vytlačován novým, amoniakálním procesem výroby sody. Ten zdokonalil belgický technik Ernest Solvay roku 1863 - Solvayův způsob. Přestože se vedle Solvaye zabývalo novým řešením výroby sody více chemiků, stala se tato výroba díky udržování technických řešení v tajnosti prakticky monopolem.

Leblancův způsob výroby sody: Dle tohoto způsobu, zavedeného do velkokapacitní výroby roku 1789, se bezvodý síran sodný, vápenec a uhlí rozemelou a pálí v plamenné peci. Z vychladlé taveniny je poté soda (uhličitan sodný) vyloužen vodou. Při tomto způsobu výroby sody však unikaly oxidy síry a kromě sody vznikal také odpad - sulfid vápenatý. V 80. letech 19. století se podařilo vyřešit využití síry z tohoto odpadu. Tento postup se udržel až do roku 1915, kdy byl definitivně nahrazen Solvayovým (amoniakálním) postupem.

Solvayův (amoniakální) způsob výroby sody: Výchozími surovinami jsou kuchyňská sůl (chlorid sodný), vápenec a amoniak. Probíhá na základě dvou reakcí - při první vzniká hydrogenuhličitan amonný, který se při druhé reakci účinkem chloridu sodného přemění na hydrogenuhličitan sodný. Ten se kalcinuje (zahřívá) a vzniká takzvaná kalcinovaná soda.

Solvayův amoniakální způsob výroby sody byl prvním komplexním využitím fyzikálně chemických poznatků v kombinaci s komplexním řešením zařízení tak, aby bylo možno realizovat reakce mezi plyny, kapalinami a tuhými látkami nepřetržitě a aby při tom bylo dosaženo potřebného využití surovin i energií a ekonomické efektivnosti.

Zdroj: článek Med a soda bicarbona

Příběh

Ve svém příspěvku PITYRIASIS VERSICOLOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sanyna.

Dobrý den přeji, pokud si necháte zhotovit v lékárně tyto roztoky - pityriasis versicolor se zaručeně zbavíte. Mě dal tento recepis přítel z Itálie. Nechte si udělat 1. THIOSÍRAN SODNÝ 20% in acqua a 2. ACIDUM TARTARICUM 5% in acqua. Potřete si napadenou kůži první roztokem č. 1 a po cca hodině roztokem č. 2 a nechte působit přes noc. Ráno se umyjte a na noc znovu aplikujte roztok č. 1 a cca hodinu poté roztok č. 2. Budete dost cítit sírou, tak proto je nejlépe volit tuto léčbu na noc. Neboť v práci by to bylo dost cítit. Do týdne máte problémy pryč. Pokud máte nemoc rozvinutější tak do 14 dnů. Mě i mému otci to 100% pomohlo. Za oba roztoky v lékárně zaplatíte celkem cca 350 Kč. Opravdu tuto léčbu garantuji svým vyléčením!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Dobry den, vasi radu urcite otestuji, ale chci se zeptat, zda roztoky pripravi v lekarni bez lekarskeho receptu. Nebo nikoliv.
Dik za odpo

Zdroj: příběh Pityriasis versicolor

Bikarbona anebo bicarbona

Soda jedlá je chemicky NaHCO3 (hydrogenuhličitan sodný), jde o bílý krystalický prášek bez zápachu, pH je lehce alkalické. Neobsahuje jako antispékavou úpravu hliník a jeho soli.

Bikarbona, anebo bicarbona? Oba názvy jsou správné, bikarbona je počeštěný název pro jedlou sodu.

Soda podle Wikipedie

Hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) neboli jedlá soda je bílý prášek se zásaditým pH. Hydrogenuhličitan sodný se používá jako součást kypřicích prášků do pečiva a šumivých prášků do nápojů. Využívá se také k neutralizaci poleptání kyselinou, jako náplň do hasicích přístrojů. Dá se rovněž použít k bělení zubů, pro změkčení potravin vařených ve vodě, na čištění v domácnosti i na pohlcení nežádoucích pachů.

Tělo hydrogenuhličitan sodný vylučuje v žaludku jako součást slizničního hlenu. Pokud je ho málo, žaludek se překyselí a dostaví se "pálení žáhy". Neutralizaci žaludečních šťáv je pak možno napomoci právě konzumací jedlé sody. Ze stejného důvodu bývá součástí krmných směsí pro zvířata. Zlepšuje u nich bachorovou výkonnost a stabilizuje pH bachoru snížením kyselosti prostředí.

Zdroj: článek Med a soda bicarbona

Příběh

Ve svém příspěvku SLOŽENÍ VODIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Zdravím, chci se zeptat, jestli ten THIOSÍRAN SODNÝ má opravdu být 20% in acqua a ne 2%, v lékárně se totiž divili, že to bude asi dost silný roztok, díky za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Složení vodiček

Kde koupit horský jalovec

Vážení zákazníci, jsme rádi, že vám v našem portfoliu vybraných výrobků můžeme nabídnout produkt značky Just - Nahrin Horský jalevec. Prosíme, abyste nejdříve zvážili možnost nákupu u vašeho poradce a v případě, že vám způsob prodeje přes poradce nevyhovuje, či nemáte ve svém okolí možnost objednání, rádi vašemu požadavku vyhovíme. Výrobky této značky dodáváme do 10 pracovních dnů. V případě potřebné konzultace jsme vám přirozeně k dispozici. Pro vaše dotazy využijte kontaktní formulář.

Zdroj: článek Just Horský jalovec 500 g

Dieta na dnu

Měla by se omezit konzumace purinů, ze kterých vzniká kyselina močová. Jedná se o maso, vnitřnosti, luštěniny a pikantní jídla, kde se puriny vyskytují. Měla by se zredukovat případná nadváha. Jíst v malých dávkách. Dodržujte pitný režim, minimálně 3 litry denně, a nepijte alkohol. Dodržujte pokyny ošetřujícího lékaře.

Doporučené potraviny dle diety při dně: nápoje – ovocný čaj, voda se šťávou, minerální voda; tuky – rostlinný olej, olivový olej, rostlinný tuk; mléčné výrobky – mléko, podmáslí, kysané výrobky, sýry, tvaroh, jogurty; zelenina – hlávkový salát, čerstvá zelenina, brambory, kukuřice; ovoce – čerstvé ovoce, kompoty; výrobky z mouky – těstoviny, moučné pokrmy, kukuřičná mouka, pečivo; sladkosti – ovocná zmrzlina, puding, sušenky, koktejly, želatina; koření – kmín, pažitka, majoránka, petržel.

Méně vhodné potraviny: nápoje – minerální voda s větším obsahem minerálních látek, káva, černý čaj, přírodní vína; tuky – máslo; maso – libové hovězí maso, vařené drůbeží maso a šunka, sladkovodní ryby; mléčné výrobky – smažený sýr; vejce – vařená a smažená vejce; zelenina a obiloviny – květák, houby, fazole, rýže; sladká jídla – tvarohové knedlíky, bramborové knedlíky, tučné zmrzliny, máslové krémy; koření – glutamát sodný, sůl.

Nevhodné potraviny: nápoje – silný čaj a kakao, alkohol (tvrdý alkohol, pivo, víno); tuky – živočišné tuky, smažená jídla, majonéza; ryby – mořské ryby, rybí konzervy, slanečky, olejovky, sardinky, sledě; maso – vnitřnosti (játra, brzlík, ledvinky), játrové paštiky, kuřecí a telecí maso, nakládané maso, uzené maso, tučné maso a uzeniny, zvěřina, masový vývar; mléčné výrobky – plísňové sýry, uzené sýry; zelenina – špenát, křen, kapusta, česnek, rebarbora; luštěniny – hrách, čočka; sladkosti – koblížky, marcipán, čokoláda; koření – chilli, pepř, hořčice, sójová omáčka.

Zdroj: článek Jak si poradit se dnou a puriny

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jana Fábryová

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jitka Konášová


glutamát sodný
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
glycerin
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.