Téma: 

grapefruit


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

GRAPEFRUIT JAKO LÉK

Grep nebo grapefruit

Grapefruit, někdy zkráceně grep (botanicky Citrus paradisi), je subtropická dřevina pěstovaná pro své citrusové plody stejného názvu. Tato dřevina roste do výšky až šest metrů, ale výjimečně může dosáhnout výšky až patnáct metrů. Neopadavé úzké listy jsou tmavě zelené. Plod, již zmíněný grapefruit, má žlutou slupku a měří v průměru až patnáct centimetrů. Jeho vnitřní dužina je rozdělená na oddíly, jejichž barva je proměnlivá, od bílé a růžové až k červené. Liší se i sladkostí.

Zdroj: Grapefruit jako lék
Zveřejněno: 15.2.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: kontraindikace u antikoagulační léčby

Eliquis může reagovat na tyto rostlinné produkty, které mohou zvýšit krvácení (např. kočičí dráp, heřmánek, andělika čínská, česnek, zázvor, ženšen, ginkgo biloba, zelený čaj, grapefruit, pepřovník opojný, třezalka tečkovaná).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve
Odesláno: 29.8.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

GRAPEFRUIT JAKO LÉK

Grapefruit v těhotenství

Konzumace grepů v těhotenství je důležitá kvůli vysokému obsahu vitaminu C, který grapefruit obsahuje. Těhotná žena by měla mít denní příjem minimálně 85 mg vitaminu C (zhruba velikost jednoho středně velkého grepu). Kromě vitaminu C je grep zdrojem vysokého množství lykopenu, který přispívá ke snížení krevního tlaku a snižuje riziko vzniku preeklampsie. Díky konzumaci růžového nebo červeného grepu získá žena dostatečně velké množství lykopenu a limonoidsů, které zabraňují vzniku mnoha typů rakoviny. Grapefruit působí také jako prevence před vznikem ledvinových kamenů nebo jako ochrana před rakovinou tlustého střeva. Červený grep snižuje hladinu cholesterolu, udržuje tělesnou hmotnost ženy pod kontrolou díky vysoké hladině pektinu a rozpustné vlákniny. Těhotná žena by neměla mít strach, o kolik kilogramů během těhotenství přibere, ale konzumace grapefruitů zajistí, že její přibírání bude přijatelné.

Zdroj: Grapefruit jako lék
Zveřejněno: 15.2.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Warfarin a účinky POMELA na vyšetření Quika

Grapefruit se NESMÍ jíst souběžně s léčbou Warfarinem. Warfarin je metabolizován cestou cytochromu P-450. Furanokumarinové sloučeniny v grapefruitu interferují s enzymy v kaskádě P-450. Konzumace grapefruitu způsobí, že Warfarin zůstane ve vašem těle déle. Když sníte grapefruit nebo vypijete jeho šťávu, tak si zpozdíte metabolismus Warfarinu až o 72 hodin a zvýšíte si hladinu PT/INR. Pokud užíváte Warfarin denně, tak druhý den již dochází k předávkování s vysokým rizikem vzniku krvácení.
Pomelo a džus z něho fungují stejně jako grepy a grepový džus.
Grep a pomelo nejsou jediné plody, které ovlivňují metabolismus léků podobných Warfarinu. Stejné účinky mají také tyto plody a šťáva z nich: morušovník černý, hroznové víno a granátové jablko.
Máte dvě základní možnosti. Jednou z nich je vyhnout se konzumaci pomela i grepů a pití z nich vyrobené šťávy. Druhou možností je užívat si tyto plody a změnit léčbu. Můžete se s lékařem poradit o přechodu na statin, který není ovlivněn grapefruitem. Nejpoužívanější statiny u nás jsou: lovastatin, simvastatin, fluvastatin, atorvastatin a pravastatin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu
Odesláno: 15.6.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 7 Zobrazit odpovědi

ODKYSELENÍ ORGANISMU STRAVOU

Zásadotvorné potraviny

Mezi zásadotvorné potraviny patří například špenát, syrové brambory, mrkev, celer, ředkvičky, banán, citrón, meruňky, grapefruit, mango, meloun, rozinky, fíky, slunečnicová semínka, mandle, za studena lisované oleje, zelený čaj.

Zdroj: Odkyselení organismu stravou
Zveřejněno: 1.4.2016

GRAPEFRUIT JAKO LÉK

Grapefruit při hubnutí

Protože je nutriční hodnota grapefruitů velmi nízká, většina terapeutických vlastností se připisuje jejich nevýživným složkám. Rozpustnou rostlinnou vlákninou, která se nachází v citrusech a jablkách, je pektin. Je to první nevýživná složka potravy, která se začala zkoumat kvůli léčivým účinkům. Pektin grapefruitu se nachází ve vláknině, jež tvoří jeho dužinu, dále v bílé vrstvě těsně pod slupkou a mezi měsíčky. Vláknina chrání arterie a účinkuje proti cholesterolu, což se prokázalo v mnoha studiích. Flavonoidy zlepšují proudění krve a mají antioxidační a antikarcinogenní účinky. Růžový grapefruit je dobrým zdrojem beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Limonoidy jsou terpenoidy a tvoří základ citrusových plodů. Grapefruity jsou bohaté hlavně na jeden z nich, limonen, který dává ovoci hořkou chuť a má silné antikarcinogenní účinky.

Při grapefruitové hubnoucí kúře se konzumují celé plody nebo se pije grapefruitová šťáva. První den sníte nalačno jeden plod nebo vypijete sklenici šťávy; každý následující den množství zvýšíte o jeden plod či sklenici, a to až do pátého dne, kdy budete jíst pět plodů nebo pít pět sklenic grapefruitové šťávy. Potom opačným postupem množství snižujete. Dalších pět dní jezte jeden grapefruit denně, a tak dokončíte dvoutýdenní kúru.

Zdroj: Grapefruit jako lék
Zveřejněno: 15.2.2015

GRAPEFRUIT JAKO LÉK

Vitamíny v grapefruitu

Dužina grapefruitu obsahuje malé množství sacharidů a minimum proteinů a lipidů. Nejvíce je v ní zastoupen vitamin C (34 mg/100 g), i když je ho méně než v pomerančích (53 mg/100 g) nebo citronech (46 mg/100 g). Z minerálů se v grapefruitech vyskytuje vápník, hořčík a draslík, kterého je poměrně velké množství, a naopak zdraví škodlivý sodík v nich zcela chybí.

Zdroj: Grapefruit jako lék
Zveřejněno: 15.2.2015

GRAPEFRUIT JAKO LÉK

Přírodní léky z grapefruitu

Grapefruit byl poprvé objeven na ostrově Barbados v Karibském moři, odkud byl odvezen do Ameriky. Jedná se o křížence jamajské odrůdy pomeranče a indonéského pomela. Grep se pak pěstoval jako okrasná rostlina, jako ovoce je však populární až od 19. století. Dnes známe čtyři barevné formy: bílý, žlutý, růžový a červený.

Základem úspěchu výtažku z jadérek grapefruitu (Citrus paradisi) je vysoký obsah bioflavonoidů, spolu se základní látkou, která vykazuje silné účinky zabraňující množení bakterií, virů a plísní. Přírodní flavonoidy ulehčují trávení, očišťují organismus, posilují odolnost, předcházejí nachlazení, infekcím a zápalům, zlepšují krevní oběh a zvyšují odolnost sliznic. Vyznačují se antioxidačními vlastnostmi, zachytávají volné kyslíkové radikály, posilují stěny cév a zabraňují jejich zvýšené křehkosti, zvláště kapilár, zabraňují shlukování krevních destiček a vzniku krevních sraženin.

Zdroj: Grapefruit jako lék
Zveřejněno: 15.2.2015

VITAMÍN C

Vitamín C v potravinách

Mnoho druhů ovoce a zeleniny je bohatých na vitamín C. Vynikajícím zdrojem jsou: sladké červené papriky, petržel, brokolice, květák, jahody, papája, grapefruit, kiwi, pomeranče, ananasový meloun, zelí, rajčata, maliny, celer, špenát, ananas, vodní meloun, mandarinky, citróny, brusinky. Přesné dávkování vitamínu C v každém ovoci nebo zelenině závisí na mnoha faktorech, například na způsobu uskladnění, typu přípravy pokrmu, velikosti připravené porce a na zralosti daného ovoce či zeleniny. Obecně platí, že dobře vyzrálý plod má nejvyšší úroveň vitamínu C.

Zdroj: Vitamín C
Zveřejněno: 24.3.2014

CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE

Tabulka s obsahem sacharidů u základních potravin

(v gramech ve 100 g potraviny)

Druh potraviny

Množství sacharidů

Druh potraviny

Množství sacharidů

Zelenina a ořechy

Ovoce

Brokolice

5,7

Avokádo

6

Celer

5 - 7,4

Ananas

12,7

Cibule

9

Angrešt

9,7

Dýně

9

Banán

26

Fazolky zelené

7,1

Borůvky

11,5

Kapusta

5,5 – 6,3

Broskev

9,5

Kedlubna

5,4

Citrón

9,2

Květák

4,5

Grapefruit

10

Lilek

4,5

Hroznové víno

17

Mrkev

9

Hruška

13,4

Paprika

4 - 6

Jablko

13

Pažitka

7,2

Jahody

8,7

Arašídy

18

Kiwi

9,7

Kešu

26

Mandarinka

9,4

Kokos

24

Maliny

12,8

Lískové ořechy

11

Meloun červený

6

Mandle

19

Meruňka

12

Pistácie

28

Nektarinka

8

Vlašské ořechy

14

Ostružiny

12

Švestky

14,7

Třešně

14,4

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce
Zveřejněno: 31.7.2017

GLYKEMICKÝ INDEX

Glykemický index potravin – tabulka

  • Pivo - 110
  • Hranolky, bramborová kaše - 95
  • Čistý cukr, med - 90–100
  • Předvařená rýže v sáčku - 90
  • Corn flakes, popcorn - 85
  • Rohlík, bageta - 85
  • Mrkev vařená - 85
  • Chipsy - 80
  • Coca Cola - 70
  • Meloun, banán, hrozinky - 70
  • Kukuřice - 70
  • Kobliha, vafle, croissant - 65–75
  • Brambory ve slupce - 65
  • Celozrnný chléb - 65
  • Bebe dobré ráno - 55
  • Rýže neloupaná - 50
  • Jogurt - 35
  • Mrkev syrová - 35
  • Fazole, cizrna - 30–40
  • Čočka, hrách - 25
  • Jablko, meruňky, broskev - 25
  • Švestky, grapefruit, třešně - 22
  • Hořká čokoláda 70% - 22
  • Vlašské ořechy - 15
  • Kořenová zelenina, brokolice, saláty, zelí, houby, cibule, česnek, paprika, rajčata, cukety - 10
  • Voda - 0

Zdroj: Glykemický index
Zveřejněno: 23.5.2014

CITLIVÁ PLEŤ POTŘEBUJE SPECIÁLNÍ PÉČI

Čištění pleti

  • Sladký mandlový olej a jojobový olej: jemně masírujte, umyjte teplou vodou a froté rukavicí.
  • Papája – vydlabejte vnitřek, rozmačkejte a aplikujte na celý obličej, jemně promasírujte a odstraňte teplou vodou.

Tonika na pleť

Bylinkové tonikum: 30 ml (3 hrsti) čerstvých kostivalových listů, 600 ml vody. Pomalu ohřejte bylinky ve vodě, jemně zapařte, nevařte. Odstavte z plotny a nechejte vychladnout přes noc. Používejte jako regulérní tonikum. Udržujte v chladu a používejte během 3 dnů. Zbytek vylijte.

Exfoliační biologický peeling na citlivou pleť - recept:

Grapefruit a ovesné vločky nebo mouka z ovesných vloček: přidejte 3­/4 lžíce ovesných vloček do šťávy z grapefruitu. Zamíchejte do směsi, aplikujte na pleť a nechejte působit 15 minut. Pak odstraňte vlažnou vodou.

Zdroj: Citlivá pleť potřebuje speciální péči
Zveřejněno: 8.4.2010

CO ZNAČÍ SUCHO V ÚSTECH

Sucho v ústech při cukrovce

Jedním z nejčastějších potíží souvisejících s diabetem je sucho v ústech či snížená tvorba slin. Pacient s diabetem trpící suchem v ústech by si měl ve spolupráci se svým zubařem vytvořit způsob udržování optimální ústní hygieny. Provádět ústní hygienu alespoň čtyřikrát denně, po každém jídle a před spaním. Vypláchnout a osušit ústa vždy okamžitě po jídle. Očistit a opláchnout vyjímatelné zubní aparáty po každém jídle. Vyhýbat se konzumaci příliš slaných jídel, omezit užívání citrusových šťáv (pomeranč, grapefruit) a limonád s umělými sladidly. Vyzkoušet lze přípravky nahrazující sliny, gely nebo umělé přípravky se stejnými účinky jako mají sliny. Tyto přípravky mohou zmírnit obtíže pomocí dočasného zvlhčení úst a nahradit některé součásti slin.

Zdroj: Co značí sucho v ústech
Zveřejněno: 7.4.2016

VIRONAL PRO PSY

Vironal

Vironal je vyrobený podle moderních poznatků fytoterapie, psychotroniky, krystaloterapie a biorezonance. Jedná se o vysoce koncentrovaný produkt obsahující bylinné výtažky, éterické oleje a bioinformační složky ve vzájemně vyváženém synergicky působícím komplexu.

Bioinformace jsou frekvence, které napodobují řídící impulzy podkorových center mozku, regulujících vegetativní nervovou soustavu a činnost vnitřních orgánů. Jejich působením dochází k vyrušení negativních informací a vyvolání zpětného regeneračního procesu.

Vironal obsahuje krvavec toten, lípu srdčitou, mateřídoušku obecnou, lékořici lysou, čubet benedikt, bukvici lékařskou, křen selský, potočnici lékařskou, chininovník lékařský, lichořeřišnici větší, diviznu velkokvětou, sadec konopáč, myrhovník, aframomum melegueta, citrus paradisi – grapefruit, éterické oleje (například myrhový, eukalyptový a kafrový) a informace z rostlin, olejů a nerostů (například jaspisu a antimonitu).

Vironal je vhodné používat jak preventivně při styku s větším počtem psů zvláště v obdobích virových epidemií, tak při akutním onemocnění. Vironal může být dobrou volbou v boji proti infekčním chorobám, jedná se však pouze o doplněk stravy, není to žádný lék.

Zdroj: Vironal pro psy
Zveřejněno: 14.5.2016

S CUKREM OMLADÍTE SVOJI PLEŤ

Cukr na omlazení pleti

Cukr jako peeling je určitě dobrá volba pro citlivou pokožku. Lze jej lze zvolit i v případě, kdy jste nejprve jako peeling použili sůl a pak jste zjistili, že je pokožka poškrábaná. Cukr ve formě peelingu také dobře hydratuje vaši pokožku, protože se používá v kombinaci s olejem a aromatickými esenciálními oleji, používá se například levandule, růže, pelargónie nebo grapefruit. Vzhledem k tomu, že cukrový peeling není tak abrazivní jako sůl, nemusí být ošetření pleti po peelingu tak důkladné.

Cukrový peeling v kosmetickém salonu obvykle probíhá v pokoji se sprchou, většinou v lázních. Celá procedura se provádí na masážním stole pokrytém ručníkem. Lehnete si na břicho a terapeut vtírá směs cukru, oleje a aromatických látek do kůže, obvykle se začíná zády. Pak se můžete otočit a terapeut pokračuje v peelingu. Když je peeling hotov, terapeut místnost opustí a vy se můžete jít do sprchy opláchnout. Nepoužívejte sprchový gel, je dobré, aby olej a aromatické látky zůstaly na kůži. Po peelingu následuje zábal, často z mořských řas nebo bahenní. Můžete také kombinovat cukrový peeling s masáží. Peeling by se měl provést jako první, protože stimuluje, zatímco masáž vás uklidní. Můžete si také vytvořit svůj vlastní cukrový peeling doma – smíchejte mandlový olej, cukr a několik kapek esenciálního oleje vysoké kvality.

Zdroj: S cukrem omladíte svoji pleť
Zveřejněno: 29.1.2014

NÍZKOKALORICKÉ POTRAVINY

Co zrychlí metabolismus

Znáte to: Váš soused se vysloveně přejídá, ale nepřibere ani gram, zatímco vy se držíte zpátky, ale po každém jídle přibíráte (a v lepším případě znovu shazujete). Může za to metabolismus – neboli látková výměna neboli „spalování“ – který máme každý do určité míry daný geneticky, dále je ovlivněn (rovněž do určité míry) naším způsobem života a stravování v dětství, no a to, co nás nejvíce zaujme, je, že jej i v přítomném čase můžeme povzbudit zařazením některých potravin a nápojů. (A samozřejmě pohybem na čerstvém vzduch.)

Pozor: Nepravidelné stravování a časté krátkodobé diety mohou metabolismus zpomalovat. Proto se snažte jíst vždy ve stejnou dobu, nejlépe třikrát denně, množství přiměřené výdeji energie. Někteří výživoví specialisté doporučují (nejen při hubnutí) častější jídlo, ale malé dávky. Proč ne, můžete jíst například 5x denně. Nejdůležitější je ovšem to, aby ty dávky zůstávaly skutečně malé. A rozhodně nevynechávejte snídani, která by měla Váš metabolismus nastartovat!

Uvádíme zde seznam tzv. „superpotravin“, které jsou známy tím, že metabolismus povzbuzují... tady jsou:

Superpotraviny zrychlující metabolismus

  1. Zelený čaj
  2. Grapefruit
  3. Zázvor
  4. Chilli papričky
  5. Chia semínka
  6. Ryby

1. Zelený čaj

Zelený čaj neobsahuje žádné kalorie. Navíc obsahuje tzv. EGCG (epigallocatechin gallate) – látku, která urychluje spalování tuků, čímž podporuje hubnutí. Působí také antioxidačně a má lékařsky prokázané protirakovinné účinky.

2. Grapefruit

Grapefruit obsahuje látku (jeden z flavonoidů), která vyrovnává hladinu cukru v krvi. Pomáhá tak předcházet metabolickému syndromu, což je prediabetický stav. Jeden grapefruit po ránu nastartuje váš metabolismus raz dva.

3. Zázvor

Zázvor zahřívá a aktivuje trávicí orgány. Zázvor zvyšuje rychlost látkové proměny, čímž nutí tělo, aby využilo své tukové zásoby. Mj. se užívá také při nemocech z nachlazení, protože prohřívá tělo a má antiseptický účinek. Je navíc zdrojem řady vitaminů (A, B1, B2, C, E).

4. Chilli papričky (a také papričky habanero, jalapeño)

Účinek, o který nám jde, zajišťuje látka kapsaicin: ten zrychluje metabolismus. Zvyšuje vnitřní tělesnou teplotu, což je energeticky náročné, a tak se přitom více spalují tuky.

Na chilli papričky si postupně zvykneme: zkraje nás dosti pálí, a pak si jich do jídla přidáváme čím dál více. Proto s nimi zacházejme přece jen trochu opatrně s ohledem na některé tělesné orgány (žaludek, játra a konečník). Pokud máme potíže s někerým z těchto orgánů, pak se pravděpodobně budeme muset bez chilli papriček obejít.

5. Chia semínka

Chia semínka jsou semena šalvěje hispánské (Salvia hispanica) pocházející z jižní a střední Ameriky. Známa jsou už z doby Aztéků. Jsou zařazována do zdravých jídelníčků sportovců, aby podporovala správný metabolismus. Semínka obsahují vápník a omega-3 nenasycené mastné kyseliny a působí antioxidačně. Zahánějí pocity žízně, hladu a únavy.

6. Ryby

Z masa lze doporučit některé ryby. Jednak obsahují bílkoviny podporující růst (včetně růstu svalové hmoty), a za druhé jsou zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které (mimo jiné své blahodárné účinky) snižují hladinu tuku v krvi, což je velmi důležitý příspěvek v rámci regulací metabolických procesů. Z ryb lze doporučit lososa, tuňáka nebo sledě v přírodní úpravě (v troubě nebo na pánvi téměř bez tuku).

Zdroj: Nízkokalorické potraviny
Zveřejněno: 6.8.2015

KYSANÉ ZELÍ A CUKROVKA

Jak snížit vysokou cukrovku

Rychlé snížení hladiny cukru v krvi je možné pomocí rostlin, bylin a potravin, které mají schopnost snižovat zvýšenou hladinu krevního cukru. Mezi ně patří například černý bez, fenykl, grapefruit, jahoda, meloun, banán, okurka, hlávkový salát, cuketa, kysané i čerstvé zelí, cibule a česnek, luštěniny, skořice.

Léčící potraviny:

Jezte denně syrový česnek, pomáhá zlepšovat krevní oběh a snižovat hladinu krevního cukru.

Cibule je nejen nenahraditelná v kuchyni, ale po staletí zaujímá důležité místo i mezi prostředky přírodní lékárny. Cibule (i tepelně upravená) zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu krevního cukru a řadí se k vynikajícím prostředkům proti cukrovce.

Pravidelná konzumace syrového i kysaného zelí je vzhledem k obsahu rostlinného „inzulínu“ a dalších cenných látek pro diabetiky velmi vhodná.

Mezi lidové léky na snížení hladiny cukru patří fazolové lusky, celer, pažitka, mrkev a ovesné vločky.

Rovněž jablečná šťáva obsahuje látky podobné inzulínu, šetří tak slinivku břišní a normalizuje střevní mikroflóru.

U lidí, kteří konzumují tučné mořské ryby obsahující zdravé omega-3 mastné kyseliny, je jen poloviční pravděpodobnost vzniku cukrovky. Rostlinným zdrojem této cenné látky je i lněný olej.

Ideální potravinou jsou také luštěniny, zejména sója a výrobky z ní. Při jejich pravidelném příjmu se snižuje hladina krevního cukru a cholesterolu.

Některé druhy koření, jako je hřebíček či bobkový list, mohou aktivitu inzulínu až ztrojnásobit.

Dopřejete-li si sladkosti, skořice vám může usnadnit jejich trávení. Přidávejte ji i do čaje či kávy.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka
Zveřejněno: 21.11.2017

GRAPEFRUIT JAKO LÉK

Grapefruitová jadérka

Grapefruitová jadérka pocházejí z plodu grapefruitu. Extrakt z grapefruitových jader je jedním z nejstarších přírodních antibiotik. Extrakt obsahuje bioflavonoidy a brání množení bakterií, virů a plísní! Je výborný v boji proti volným radikálům, posiluje stěny cév, brání shlukování krevních destiček a vzniku krevních sraženin. Ulehčuje i trávení, pročišťuje organismus, pomáhá předcházet nachlazení, infekcím, zápalům, zlepšuje krevní oběh a odolnost sliznic. Extrakt z jader grapefruitu je také velmi silný antioxidant. Tento extrakt patří mezi oligomerické proantokyanidiny, to jsou látky vyskytující se v řadě rostlin a nejvíce právě v jádrech grapefruitu. Tyto látky jsou významné pro své antioxidační účinky. Klinické studie potvrzují, že extrakt z jadérek grapefruitu coby významný antioxidant může být 50krát účinnější než vitamin E a 20krát účinnější než vitamin C.

Využití extraktu z grapefruitových jader:

  • Záněty
  • Nemoci z nachlazení (chřipka, rýma, kašel, bolesti v krku, hlavy a podobně)
  • Žaludeční a střevní infekce (průjmy, bolesti břicha, nevolnost a zvracení)
  • Plísně a mykózy – experti je považují za „spolutvůrce“ takových onemocnění, jako jsou poruchy srdce a cév, revma, artritida, dna, alergie, tuberkulóza, a dokonce nádorová onemocnění. Plísně produkují jeden z nejsilnějších jedů – alfatoxin, který způsobuje onemocnění jater. K plísním se přidávají kvasinky. Nejznámější je Candida albicans, která způsobuje celou řadu potíží: nadýmání, vředy v žaludku, menstruační či hormonální potíže, migrény
  • Paraziti – jsou nejjedovatější organismy v našem těle, oslabují náš imunitní systém a jsou také příčinou mnoha onemocnění

Extrakt z jader grapefruitu dnes najdeme ve formě tobolek nebo kapek. Příkladem je přípravek Grefit, který je navíc obohacen o vitamin C. Běžně je k dostání v našich lékárnách za cenu 182 Kč a výborně poslouží jako prevence vůči chřipkám, nachlazením a různým dalším infekcím. Na trhu najdeme také Grepofit spray, bioinformační přípravek s obsahem extraktu z grapefruitových jadérek, česneku setého a propolisu. Působí proti širokému spektru virů, bakterií a plísní (Candida albicans). Sprej se hodí proti zánětům v krku.

Zdroj: Grapefruit jako lék
Zveřejněno: 15.2.2015

POTRAVINY NA DETOXIKACI JATER

Potraviny na čištění jater

Česnek na detoxikaci jater

I malé množství česneku může aktivovat jaterní enzymy, které pomáhají vyplavovat toxiny z těla. Česnek obsahuje také dvě přírodní látky Allicin a Selen, které pomáhají v jaterním čištění.

Grapefruit k detoxikaci jater

Obsahuje vysoké množství vitaminu C a antioxidantů. Grapefruit zvyšuje přírodní čistící procesy v játrech. Malá sklenička čerstvě vymačkané grapefruitové šťávy vám pomůže zvýšit produkci enzymů při detoxikaci jater, což vede k odstranění karcinogenů a dalších toxinů.

Řepa a mrkev na očistu jater

Řepa a mrkev obsahují extrémně vysoké množství rostlinných flavonoidů a beta-karotenu. Jedení řepy a mrkve pomáhá stimulovat a zlepšovat celkovou funkci jater.

Zelený čaj pročistí játra

V zeleném čaji je obsaženo velké množství antioxidantů. Zejména obsahuje speciální antioxidant, kterým je katechina. Katechina pomáhá celkové funkci jater. Zelený čaj je nejen chutný ale je to také ideální způsob, jak zlepšit celkovou stravu.

Listová zelenina na detoxikaci jater

Listová zelenina patří mezi jeden z nejlepších způsobů v očistě jater. Listová zelenina je dobrá jak syrová, vařená nebo její šťávy. Obsahuje vysoké množství chlorofylu, díky čemuž neutralizuje toxiny z krevního oběhu. Také neutralizuje těžké kovy, chemické látky a pesticidy. Listová zelenina má silný ochranný mechanismus pro játra. Mezi ideální druhy listové zeleniny patří hořká tykev, rukola, pampeliška zelená, špenát, hořčice a čekanka. Tyto potraviny byste měli zařadit do svého jídelníčku, jelikož zvyšují tvorbu a tok žluči, látky, která odstraňuje odpad z orgánů a krve.

Avokádo k očistě jater

Avokádo pomáhá tělu produkovat glutathion, který je nezbytný pro jaterní očistu od škodlivých toxinů. Při pravidelném jedení avokáda se zlepšují játra.

Jablka na čistá játra

Jablka obsahují chemické složky, které jsou potřebné pro očistu těla. Díky těmto složkám uvolňují toxiny z trávicího traktu. Pro játra je jednodušší zpracovat toxické zatížení během čistícího procesu.

Olivový olej při detoxikaci jater

Olivový, lněný a konopný olej je vhodný pro játra. Tedy pokud je použit s mírou. Pomáhá tělu tím, že poskytuje lipidovou základnu, která odstraňuje škodlivé toxiny z těla. Olej odlehčí játra, protože rychleji zbavuje tělo toxinů, což je pro játra odlehčení.

Cereálie při detoxikaci jater

Zrna hnědé rýže jsou bohaté na B-komplex vitamínů a živin. Je známo, že zlepšují metabolizaci tuku, funkci jater a odlehčují játra. Pokud je to možné, tak se nedoporučuje jedení potravin s obsahem bílé mouky. Doporučuje se jedení celozrnné alternativní potravy.

Brukvovitá zelenina na detoxikaci jater

Brokolice a květák zvyšují množství glukosinolátů ve vašem organizmu. Zároveň produkují enzymy v játrech. Tyto přírodní enzymy pomáhají vypláchnout karcinogeny a další toxiny z těla. Díky tomu výrazně snižují riziko rakoviny.

Citrusové plody k detoxikaci jater

Citrusové plody obsahují vysoké množství vitaminu C, který pomáhá tělu při odstraňování toxinů z těla. Toxické látky mohou být absorbovány vodou. Pití čerstvě vymačkané šťávy z citronu nebo limetky pomáhá stimulovat játra. Tyto šťávy by se měly pít každé ráno.

Vlašské ořechy na přirozenou očistu jater

Vlašské ořechy drží vysoké množství aminokyseliny arginové. Také pomáhají játrům v detoxikaci amoniaku. Vlašské ořechy také obsahují vysoké množství glutathionu a omega-3 mastné kyseliny, které podporují normální činnost čištění jater.

Zelí čistí játra

Stejně jako brokolice a květák, tak i zelí pomáhá stimulovat enzymy jater během detoxikace a díky tomu pomáhá vypláchnout toxiny. Pokuste se jíst co nejvíce zelného salátu, zelných polévek a zelí.

Kurkuma na játra

Kurkuma je koření. Pokuste se ho přidávat do masa nebo vegetariánských mís pro okamžitou jaterní očistu. Kurkuma pomáhá zvýšit jaterní detox. Zvyšuje výskyt enzymů, které aktivně odstraňují karcinogeny.

Zdroj: Potraviny na detoxikaci jater
Zveřejněno: 12.11.2012

GRAPEFRUIT JAKO LÉK

Recepty s grapefruitem

Banánový džem s grapefruitem

Ingredience: 850 g rozmačkaných banánů, šťáva z 1 grapefruitu (cca 150 ml), 1/8 litru vody, 1 Gelfix 2 : 1, 500 g cukru, 2 polévkové lžíce rumu

Postup: Rozmačkané banány, šťávu z grapefruitu a vodu důkladně promícháme. Gelfix smícháme se 2 lžícemi cukru. Přidáme k banánům, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 1 minutu. Potom přisypeme zbytek cukru, opět přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Nakonec vmícháme rum.

Ihned plníme do sklenic, které na 10 minut otočíme dnem vzhůru.

Kuřecí salát s grapefruitem

Ingredience: 1 pečené kuře, 3 grapefruity, 2 zelené papriky, 1 stroužek česneku, sůl, 1 lžíce cukru krupice, 2 hlávkové saláty, 250 ml kysané smetany, nať koriandru

Postup: Upečené a vychladlé kuře zbavíme kůže, vykostíme a maso nakrájíme na kostičky. Grapefruit oloupeme, rozdělíme na dílky, z nichž pečlivě sloupneme slupku a každý dílek rozdělíme ještě na třetiny. Z paprik odstraníme jádřince, spaříme je horkou vodou a sloupneme z nich slupku. Potom je také nakrájíme na kostičky a přidáme k masu a grapefruitům. Směs osolíme, přidáme cukr a prolisovaný česnek a promícháme. Necháme chvíli proležet v chladnu. Servírujeme na talířcích, na které jsme předtím naaranžovali listy hlávkového salátu. Ozdobíme zakysanou smetanou, smíchanou se sekaným koriandrem.

Poznámka: Salátu je poměrně hodně a je to docela svěží letní večeře pro celou rodinu.

Steaky z lososa s grapefruitem

Ingredience: 1 lžíce olivového oleje, 1 a 1/2 šálku jemně nasekané cibule, 1 šálek grapefruitového džusu, 4 steaky z lososa (bez kůže), 2 čerstvé grapefruity (oloupané a rozdělené na dílky)

Postup: Olivový olej rozehřejeme na pánvi. Vsypeme cibuli a krátce osmahneme. Přidáme osolené steaky z lososa a několik kousků grapefruitu, krátce z obou stran osmahneme, podlijeme grapefruitovým džusem a dusíme na mírném plameni, dokud není maso hotové. Podáváme obložené zbytkem nakrájených grapefruitů. Podávejte s celozrnným pečivem nebo kopečkem uvařené rýže a dušenou zeleninou.

Mojito s grapefruitem

Ingredience: 4 cl světlého rumu Bacardi Carta Blanca, 1 limetka, 10 lístků máty peprné, třtinový cukr, 4 plátky grepu, 5 cl Mattoni

Postup: Do sklenice vložíme nakrájenou limetku, grep, mátu, třtinový cukr. Rozmačkáme. Po okraj sklenice nasypeme drcený led, nalijeme světlý rum a dolijeme Mattoni.

Ovocný dezert s grapefruitem

Ingredience: 440 ml smetany ke šlehání, 2 ks pomeranče, 400 g hroznového vína, 1 balíček vanilkového cukru, 4 lžíce čokoládové polevy, 4 ks grapefruitu, 1 balíček malinových želé bonbónů

Postup: Grepy omyjeme, osušíme a odkrojíme vršky. Dužinu vydlabeme a jemně nasekáme. Hrst hroznů zbavíme jadérek a pokrájíme na malé kousíčky, které smícháme s dužinou. Vzniklou směsí grepy naplníme, nastříkáme tuhou šlehačku, ozdobíme čokoládovou polevou, měsíčky pomeranče, želé bonbóny a kuličkami hroznů. Ovocný dezert z grepů podáváme vychlazený.

Grapefruitový koktejl

Ingredience: 1 dl brandy, 5 cl citronové šťávy, 1 kávová lžička medu, 4 cl bílého rumu, 4 cl šťávy z růžových grepů, 2 dl pitné vody

Postup: Dvě vychlazené vysoké koktejlové sklenice postavíme na pracovní plochu. Šejkr naplníme třemi lžícemi drceného ledu, nalijeme do něj šťávu z grepu, citronovou šťávu, přidáme med, dolijeme brandy a rum, šejkr uzavřeme a koktejl protřepeme. Opatrně otevřeme, hotový koktejl přecedíme do připravených sklenic a podáváme. Sklenice ozdobíme plátkem citronu. Nezapomeňte, že každý dobrý koktejl má být harmonicky vyvážený, měli bychom cítit příjemnou sladkost či kyselost. Nemáme-li k dispozici led, pitnou vodu dáme zmrazit a poté rozdrtíme nebo rozmixujeme.

Grilovaný grapefruit

Ingredience: 3 ks grepů, 6 lžic rumu, 6 vrchovatých lžic našlehané šlehačky, 6 lžic cukru, 6 špetek skořice, 6 lístků meduňky (nebo máty)

Postup: Omyté grepy rozřízněte na poloviny. Každou polovinu posypte lžící cukru a pokapejte rumem. Grepy grilujte zvolna, až dostanou zlatavou barvu. Každou polovinu ozdobte šlehačkou, lístkem máty nebo meduňky a posypte skořicí.

Šťáva z grapefruitů a hrušek

Ingredience: 2 ks rozpůlených růžových grapefruitů, 2 ks zralých hrušek

Postup: Z jedné půlky grepu odkrojíme tenké kolečko a rozpůlíme je. Z hrušky ukrojíme několik tenkých plátků. Vymačkáme šťávu z grepu, hrušky dáme do odšťavovače. Šťávy z obou druhů ovoce slijeme dohromady a vzniklou směs nalijeme do dvou sklenic. Do každé sklenky přidáme pár kostek ledu a na ozdobu plátky grepu a hrušky. Hned podáváme.

Zdroj: Grapefruit jako lék
Zveřejněno: 15.2.2015

JARNÍ OČISTA ORGANISMU

Očista těla

Detox s citronovou vodou: Přidejte do 2dl sklenice vlažné vody čerstvě vymačkanou citronovou šťávu z půlky citronu a vypijte tento mix 20 minut před vaší oblíbenou snídaní. Citronová šťáva pomáhá čistit játra a odstraňuje toxiny a tuky z těla.

Ovocné a zeleninové šťávy: Potraviny, které vám pomohou s přirozenou očistou těla a detoxikací, jsou jablka, avokádo, červená řepa, borůvky, zelí, celer a řapíkatý celer, brusinky, lněná semínka a lněný olej, česnek, grapefruit. Snažte se tedy přidat vždy jednu z těchto potravin do jídelníčku místo jednoho hlavního jídla. Z těchto potravin si pokaždé můžete vytvořit originální koktejl dle momentální chuti. Stačí jen zvolené ingredience rozmixovat nebo odšťavnit. Takto připravený koktejl je výborný pro očistu jater a detoxikaci.

Příklad: 2 střední červené řepy, 1 okurka, 1 citron, 3 střední mrkve, 1 jablko, můžete přidat i lněný olej

Kartáčování: Suché kartáčování je starověká ájurvédská metoda, která podporuje krevní oběh, detoxikaci a je velmi uvolňující. Kůže je jedním z největších detoxikačních orgánů těla. Při kartáčování dochází na pokožce k exfoliaci vrchní vrstvy kůže. Kartáčování tělovým kartáčem probíhá tak, že si kartáč, nejlépe o velikosti dlaně, nasadíme na ruku a postupně jemně kartáčujeme celé tělo. Terapie je velmi příjemná, lehkými a pomalými tahy si nenásilně, spíše jemně a hladivě, masírujeme kůži celého těla kartáčem na sucho. Tahy jsou prováděny tak, aby byly v souladu s tokem lymfy a podpořily efekt, kterého chceme dosáhnout. Pomalými a jemnými pohyby stimulujeme lymfatický systém a podporujeme tím drenážní účinek. Malými a rychlými pohyby dosáhneme posílení dané části těla a dodání energie. Pomalými, ale pevnými pohyby podél svalů dosáhneme uvolnění svalových tkání a kloubů. Ošetření kartáčem napomáhá udržet krásně zářivou pokožku, stimuluje krevní mikrooběh, odstraňuje odumřelé buňky, posiluje a zjemňuje pokožku. Preventivně působí proti předčasnému stárnutí, zmírňuje stres a napětí. Pomáhá při ošetřeních proti celulitidě a účinně stimuluje lymfatický systém. Existuje mnoho salónů, které tuto metodu provádějí.

Zdroj: Jarní očista organismu
Zveřejněno: 1.4.2016

DOMÁCÍ VÝROBA VONNÉ SILICE

Domácí výroba silice

Při použití této metody, můžete extrahovat esenciální oleje z rostlin, které když promnete mezi prsty tak voní. Skvělé jsou například okvětní lístky růže, rozmarýn, jehličí, máta, grapefruit, levandule nebo pačuli. Neočekávejte, že získáte velké množství oleje. V rostlinách ho je opravdu jen malinko a proto budete potřebovat na pár kapek několik kilo rostlinného materiálu. Podívejte se, co budete k domácí výrobě potřebovat.

Bude potřeba:

  • velký hrnec s pokličkou
  • destilovaná voda
  • dostatečné množství čerstvého rostlinného materiálu, aby zaplnil hrnec do poloviny - alespoň 3 až 4 kilogramy, nasekané rostlinné hmoty
  • čas

Recept na výrobu

Umístěte rostlinný materiál do velkého hrnce a zalijte ho destilovanou vodou. Voda by neměla naplnit více než ¾ objemu celého hrnce, zelená hmota pak ½ hrnce. Hrnec zakryjte obrácenou pokličkou. Když je poklička na hrnci obráceně - vypouknutím dolů, tak to umožní, aby všechna pára, která se tvoří a kondenzuje na pokličce mohla padat zpět do hrnce. Pokud nemáte pokličku, můžete použít nějakou desku. Hrnec postavte na plotnu a zapněte ji na nejvyšší stupeň dokud nebude voda horká. Jakmile je voda teplá, stáhněte výkon plotny dolů na nízkou úroveň a duste při 60°C po dobu 3-4 hodin.

Až bude rostlinný materiál rozvařený a usazený dole, tak to vypněte a nechte vychladnout. Když to trochu vychladne, tak celý hrnec umístěte do chladničky. Pokud je váš hrnec moc velký a do ledničky se nevejde, můžete přelít tekutinu do jiné menší nádoby. V lednici to nechte přes noc.

Na druhý den to vytáhněte z chladničky. Měli byste vidět tenkou vrstvu oleje, která se vytvoří na hladině a bude tuhá po ochlazení. To je éterický olej - vaše domácí silice! Opatrně ho odeberte z vody. Pracujte rychle než to začne rychle tát!

Nasbíraný ztuhlý olej dejte do lahvičky. Asi se vám nepodaří vyjmout jen olej bez vody, takže v lahvičce může být malé množství vody na dně. Když lahvičku jemně zahřejete, tak se voda vypaří a zůstane jen esenciální olej. Nezahřívejte olej příliš dlouho, jinak může ztratit svou účinnost.

Svojí vlastní domácí vonnou silici můžete skladovat v uzavřené barevné skleněné nádobě v temnu a chladu.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice
Zveřejněno: 15.7.2017

GRAPEFRUIT JAKO LÉK

Grapefruitové kapky

Grapefruitová tinktura je na rozdíl od grapefruitového oleje určena nejen k vnějšímu, ale i k vnitřnímu použití. Jedná se o speciální bylinný výtažek z jader grapefruitu se širokým spektrem účinků. Ničí 800 kmenů škodlivých bakterií a virů, 100 kmenů plísní, parazitů a cizopasníků, ale nepoškozuje prospěšnou bakteriální střevní flóru. Posiluje imunitní systém – je to velmi účinné antibiotikum a přírodní fungicidum.

Vnější použití:

  • Afty – vyplachovat ústa směsí 10 kapek v 1 dcl vody, nebo potírat 50% extraktem
  • Opar – 2x až 3x denně potírat extraktem na chomáčcích vaty
  • Zubní kazy – 3x denně čistit kartáčkem (s 2–3 kapkami extraktu), vyplachovat směsí 5–10 kapek v 1 dcl vody
  • Záněty dásní, paradontóza, krvácivost – stejné použití jak u zubních kazů
  • Rýma – roztok 1/2 dcl vody se 3 kapkami extraktu vtírat do nosní dutiny
  • Zánět vedlejších nosních dutin – výplach dutin stejnou směsí jako u rýmy
  • Bolesti uší – zánět středního ucha – několik kapek extraktu v oleji nebo vodě kapat do uší (užívat i vnitřně)
  • Akné – trochu extraktu v oleji vetřít do kůže
  • Dermatitida, lupénka, pásový opar, ekzémy, kopřivka – potírat směsí 10 kapek extraktu v 0,5 dcl oleje
  • Bércové vředy – na obklady používat 30 kapek extraktu v 0,5 dcl vody
  • Kožní mykózy a plísně – vtírat roztok extraktu v oleji nebo glycerinu
  • Záněty a mykózy pochvy – jako výplach používat 3 kapky extraktu ve 1/4 litru vody

Zdravotní potíže: akné, alergie, antibiotikum, artróza, astma, bércové vředy, cévy, krev, chřipka, Crohnova nemoc, cukrovka, dásně – krvácení, deprese, ekzémy, gynekologické problémy, imunita, kandidóza, kožní problémy, lupénka, nachlazení, nádorová onemocnění, opary, paradontóza, plísně, průjem, rakovina, rýma, střeva, trávení, zažívací potíže, únava organismu, vitalita, žaludek, záněty, zuby

Balení: 25 ml

Vnitřní použití:

  • Dávkování: podle věku, druhu onemocnění a účinku kúry užívat denně 3–15 kapek extraktu v 1 dcl vody po dobu dvou měsíců

Účinné při: virové infekci žaludku, střev, při infekčních průjmech, při dalších onemocněních, jako jsou tyfus, paratyfus, kolitida, Crohnova nemoc, gastritida, zánět žaludku, žaludeční vředy, potravinové i ostatní alergie, při nemocech vyvolaných plísněmi, kvasinkami a Candidou albicans, při poruchách krevního systému, při poruchách prokrvení, při revma, dně, astma, při léčbě artritidy, různých alergiích a ekzémech, vhodné k užívání při chřipce, nachlazení (i při rýmě), při parazitálním onemocnění způsobujícím obrnu, únavu, deprese, snížení paměti, granulony v orgánech, potlačuje spolupříčiny některých druhů rakovin, Alzheimerovy nemoci, cukrovky, Hodginovy nemoci a tak dále

Složení: výtažek ze semen grepu, 40 % alkoholu

Zdroj: Grapefruit jako lék
Zveřejněno: 15.2.2015