Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HEPATITIDA E NAKAŽLIVOST

OBSAH

Hepatitida typu G

Hepatitida typu G způsobuje infekci přetrvávající u 15 až 30 % dospělých po dobu 9 let. Infikované osoby si nejsou vědomi toho, že mají tento virus, protože se neprojevuje žádnými symptomy. Je to podobné jako u hepatitidy typu C nebo u HIV. Ve skutečnosti je více než třetina lidí nakažená virem HIV a rovněž infikována virem hepatitidy typu G.

Zdroj: Co je to hepatitida typu G?

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLOUTENKA TYPU G se k tomuto tématu vyjádřil uživatel P.Zdeňka.

Mám dlouhá léta problémy po žloutence typu G, nikde nelze najít přímou specifikaci problémů jaké tato žloutenka způsobuje,jen vím,že touto žloutenkou jsem byla nakažena při transfůzi krve.Jakou povědomost o ní máte?
Dík Zdeňka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hepatitida typu G byla objevena teprve nedávno, proto neexistuje žádný lék nebo doporučená léčba. V současné době stále probíhá výzkum tohoto viru, ale doposud se neprokázalo, zda dokáže poškodit játra. Dostatek odpočinku, jedení vyvážené stravy a vyhýbání se konzumaci alkoholu a jiných jaterních dráždidel, to je doporučení pro všechny jedince trpící hepatitidou typu G.
Další info o žloutence typu G naleznete tady:
www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Žloutenka typu G

Hepatitida typu E

Příznaky této hepatitidy jsou podobné jako u hepatitidy typu A. Hepatitida typu E způsobuje fulminantní průběh u některých pacientů, zejména u těhotných žen. Tato hepatitida postihuje zejména lidi od 15 do 40 let. Nejvíce se vyskytuje v Indii, také v USA. Hepatitida typu E se šíří v nakažených oblastech kontaminovanou vodou. Inkubační doba je 15 až 60 dní. Infikované osoby mohou být nakaženy po dobu dvou týdnů od objevení příznaků. Tyto příznaky jsou stejné jako u hepatitidy typu B.

Zdroj: Přehled žloutenek (hepatitid)

Diskuze

V diskuzi ČÍM ZKLIDNIT PODRÁŽDĚNÝ ŽLUČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Pěkný den dnes jsem byl v nemocnici mám zvýšené jaterní testy,na žlučníku tečky písku,bolí mě břicho měl jsem už víc jak 8 dní průjem.V nemocnici měli podezření na virová hepatitida..Nevěděli chtěli si mě tam nechat marodím doma a mám dietu...překvapil mne počet doktorů a doktorek z UK .český byl jediný.Uk doktorce jsem moc nerozuměl...Zítra se jdu domluvit se svou skvělou doktorkou co dál.Do těžké práce pro bolesti břicha nemohu..Mějte se krásně chci být zase zdravý a ještě dva roky do důchodu po odpracovaných 44 letech práce...Milan

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čím zklidnit podrážděný žlučník

Hepatitida typu G a virus HIV

Hepatitida typu G přináší naději pro lidi, kteří mají HIV. Zjistilo se, že pacienti infikováni virem HIV a zároveň hepatitidou typu G žijí déle než pacienti se samotným virem HIV. Vědci se domnívají, že virus hepatitidy G brzdí rozvoj infekce HIV, neboť snáze obsazuje v tkáních místa vhodná pro další rozvoj těchto virů.

Zdroj: Co je to hepatitida typu G?

Poradna

V naší poradně s názvem MONONUKLEOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Minika.

kolegine v praci to ma.Ma velke bricho ,nafoukle. Doktorka rekla ze muze do prace ,dela v potravinach. nevadi to pri prodelji neni to nakazlive dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete být klidná, nakažlivost u mononukleózy je velmi malá a dochází k ní prostřednictvím slin - líbání, pití z jedné sklenice, atd. V potravinách by asi bylo vhodnější používat roušku před ústa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mononukleoza

Cirhóza jater

Cirhóza jater je chronické onemocnění, při němž dochází k nežádoucí přeměně jater ve vazivovou tkáň. Narušeno bývá i krevní řečiště, kterým jsou játra hojně zásobena.

Popis příčiny

Nejčastější příčinou cirhózy je excesivní požívání alkoholu po dobu několika let. Druhou nejčastější příčinou cirhózy jsou jaterní infekce známé pod souhrnným názvem hepatitida.

Příznaky

Hlavním příznakem je svědění kůže a infekce nastupující z důvodu snížené imunity. V nejzávažnějších případech je nezbytná transplantace jater. U 30 % případů jaterní cirhózy se příčina onemocnění nenajde.

Nakažlivost

Infikované koutky jsou druhotným znakem tohoto onemocnění. Nakažlivost je různá – dle původce infekce.

Zde se můžete podívat na kožní defekty provázející cirhózu jater.

Léčba

Léčba je vždy komplexní, důležité je však zvládnout i přidružené infekce.

Zdroj: Jak léčit bolestivé ústní koutky

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA OKOLO ÚST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Ději za odpověd. Musím za doktorkou,nemohla bych jít rovnou na kožní. Je to přenosné mám totiž ještě jednu mladší dcerku. Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nakažlivost potvrdí až lékař po vyšetření. Některé kožní problémy kolem úst mohou být přenosné dotykem. Lékaře zvolte raději dětského, protože tam znají celý vývoj vaší holčičky a to by mohlo pomoci při odhalení příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyrážka okolo úst

Přenos hepatitidy typu G

Hepatitida typu G se přenáší krví, sdílením předmětů osobní hygieny, jako jsou holicí strojky a zubní kartáčky. Nakažený virem může šířit nemoc také pohlavním stykem, při porodu, žilním užíváním drog nebo jiným kontaktem s krví. Virus však vždy nemusí být obsažen ve slinách, spermatu nebo jiných tělesných tekutinách.

Zdroj: Co je to hepatitida typu G?

Poradna

V naší poradně s názvem JAK VZNIKAJÍ VŠI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mary.

Zdravím, nikde jsem se nedočetla jak ta veš vznikne, chápu jak se přenáší a i vše co tu bylo napsaného. Ale odkud se v těch vlasech berou? Kde a jak vznikají? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Znáte přísloví, drží se vás jak veš? Jeho podstata odpovídá na vaší otázku. Veš má vždy někde nějakého hostitele, od kterého se nakazí jiní lidé. Veš vymizí až společně s člověkem. Její extrémní nakažlivost ji zajistí přežití.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak vznikají vši

Léčba hepatitidy typu G

Hepatitida typu G byla objevena teprve nedávno, proto neexistuje žádný lék nebo doporučená léčba. V současné době stále probíhá výzkum tohoto viru, ale doposud se neprokázalo, zda dokáže poškodit játra. Dostatek odpočinku, jedení vyvážené stravy a vyhýbání se konzumaci alkoholu a jiných jaterních dráždidel, to je doporučení pro všechny jedince trpící hepatitidou typu G.

Zdroj: Co je to hepatitida typu G?

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sofie.

Dobrý den , všimla jsem si na všech nehtech červené čárky. Dost mě to vyděsilo . Nemůže jít o předzvěst nějakého onemocnění ? Jsou jasně viditelné, foto možná klame . Děkuji Sylva
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o tak zvané Terryho nehty. Terryho nehty dostaly své jméno od lékaře, který si jako první všiml, že se tento příznak vyskytl spolu se specifickými nemocemi. V 50. letech 20. století Richard Terry zjistil, že více než 8 z 10 lidí s těžkým zjizvením jater (cirhózou) mělo také bílé nehty.
Terryho nehty obvykle postihují všechny nehty. Ale můžete mít Terryho nehty na nehtech na nohou nebo jen jeden nehet na ruce či noze.
Některým lidem se Terryho nehty vyvinou jako součást normálního stárnutí. Je to proto, že lidé s Terryho nehty mají v blízkosti nehtového lůžka méně cév. U některých lidí ale Terryho nehty mohou být příznakem základního zdravotního stavu, jako je cirhóza, městnavé srdeční selhání, diabetes, selhání ledvin, virová hepatitida.
Terryho nehty často zmizí, když léčíte stav, který způsobuje tento příznak, pokud tedy nesouvisí pouze se stárnutím.
Pokud máte Terryho nehty, je důležité jít k lékaři na kontrolu. Někdy se Terryho nehty objevují jako součást stárnutí. Můžou ale také poukazovat na vážné zdravotní problémy. Váš praktický lékař pozná rozdíl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Hepatitida typu D

Hepatitida typu D je onemocnění jater způsobené infekcí, která vyžaduje pomoc virových částic z viru hepatitidy typu B k replikaci a nakažení ostatních hepatocytů. K infekci hepatitidou typu D dochází častěji u dospělých než dětí. Je častěji pozorována u pacientů s anamnézou nitrožilního užívání drog. Příčiny vzniku hepatitidy typu D zahrnují styk s infikovanou krví, kontaminovanými jehlami nebo nechráněný sex s infikovanou osobou. Pacienti trpící hepatitidou typu D by měli zůstat v posteli, jíst vyváženou stravu a vyhnout se užívání alkoholu.

Zdroj: Přehled žloutenek (hepatitid)

Poradna

V naší poradně s názvem CERVENE TECKY NA KUZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

No mojej dcerke zistili meninkogog ale dostala se stoho a je na antibiotikach je ta choraba nakazlivz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Meningokok je nakažlivý, přenáší se kapénkovou infekcí. Inkubační doba je od jednoho až do osmi dní od nákazy. Při léčbě antibiotiky bývá nakažlivost postupně omezována uzdravováním nositele. Výraznými příznaky nákazy meningokokem jsou rychlý nástup horečky, zvracení a výsev červených skvrn na kůži - petechie. Průběh je nebezpečný a musí se co nejdříve (do několika málo hodin) zahájit léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cervene tecky na kuzi

Hepatitida typu C

Hepatitida typu C byla považována za epidemii. Je také známá jako „tichá nemoc“, protože můžete trpět hepatitidou typu C několik let, aniž byste o tom věděli. Hepatitidou typu C se můžete nakazit z nitrožilních léků nebo krevní transfúze. Studie ukázala, že téměř třetina chronických pacientů s hepatitidou typu C trpí příznaky, které je mohou ohrozit na životě, u více než třetiny pacientů byla zjištěna jaterní cirhóza a u více než poloviny případů byla diagnostikována rakovina jater. Hepatitida typu C je hlavní důvodem pro transplantaci jater v mnoha zemích po celém světě. Hepatitidou typu C trpí 300 milionů jedinců světové populace. Ve východní Evropě je počet zasažených vyšší nežli v západní části kontinentu. Hepatitida typu C je zodpovědná za téměř polovinu případů cirhózy končící smrtí u více než 70 % lidí trpících chronickou hepatitidou. Přírodní prostředky se zaměřují jen na ochranu jater a na udržení zdravého imunitního systému. Neexistuje přirozený lék na hepatitidu typu C. U poloviny pacientů se provádí takzvaná interferonová terapie. Žloutenka typu C se diagnostikuje pomocí testu HCV RNA.

Zdroj: Přehled žloutenek (hepatitid)

Hepatitida typu G

Jedná se o další potenciální virovou příčinu hepatitidy. Hepatitida typu G se šíří krví a pohlavním stykem. Pacienti s hepatitidou typu G jsou infikováni současně hepatitidou typu B nebo C, dokonce může dojít k infikování oběma. Neexistuje žádná specifická léčba jakékoliv formy akutní hepatitidy. Doporučuje se jen odpočinek, vyhýbání se alkoholu a jedení vyvážené stravy. Jedná se o virus, který vědci identifikovali jako hepatitidu typu G, ale není jasné, zda způsobuje žloutenku. Virus hepatitidy typu G je téměř identický s virem hepatitidy typu C, který byl zjištěn zejména ve Spojených státech. V USA je běžné najít jedince s hepatitidou typu C, kteří jsou zároveň nakažení virem hepatitidy typu C. Virus hepatitidy typu C byl zjištěn u lidí s chronickou virovou hepatitidou a cirhózou jater. Neznáme příčinu viru, u kterého se objevují hepatocelulární karcinomy.

Zdroj: Přehled žloutenek (hepatitid)

Kdo je nejčastěji infikován?

Někteří lidé jsou více ohroženi možností vzniku hepatitidy typu G: hemodialyzovaní pacienti, uživatelé žilních drog a zdravotníci, kteří dennodenně přicházejí do styku s krví. I lidé, kteří si nechali udělat tetování, pearcing nebo podstoupili akupunkturu, jsou potencionální rizikovou skupinou, jestliže nebyly použity sterilní nástroje.

Zdroj: Co je to hepatitida typu G?

Laryngitida nakažlivost

Laryngitida je způsobena respiračními viry nejčastěji v zimě.

Zdroj: Zkušenosti s laryngitidou

Nakažlivost

Nakažlivost u této nemoci není velká, jen asi 6 % lidí se nakazí, když dojde k přenosu slin. Nakazit se tak tedy člověk může z líbání, ale i z pití ze stejné skleničky, z vypůjčeného kartáčku, z kolujícího jídla, cigarety atd. Nakazit se člověk může i v restauraci a v baru, kde špatně vymyjí nádobí. V ostatních případech člověk onemocní tak, že má vir v sobě a jeho tělo ho začne vylučovat, když je oslabeno. Toto onemocnění tedy hrozí při snížení imunity, při stresu a při totálním nervovém vyčerpání.

Zdroj: Mononukleóza

Hepatitida typu B

Hepatitida typu B je chronická infekce, u které dochází k selhání jater, rakovině jater nebo cirhóze. Jedná se o onemocnění, které způsobuje trvalé zjizvení jater. Hepatitida typu B obsahuje DNA viry a jeden z mnoha nesouvisejících virů, který způsobuje virovou hepatitidu. Virová hepatitida typu B se přenáší krví a tělesnými tekutinami při kontaktu s infikovanou osobou. Stejným způsobem se přenáší i HIV, které způsobuje AIDS. Hepatitida typu B je však 100x infekčnější než HIV. Mezi možné způsoby přenosu patří nechráněný sexuální kontakt, krevní transfúze, opakované používání kontaminovaných jehel a stříkaček a vertikální přenos z matky na dítě během porodu. Virus hepatitidy typu B primárně zasahuje do správného chodu jater, do replikace jaterních buněk, známých jako hepatocyty. Infekce hepatitidy typu B zasahuje i imunitní systém a způsobuje hepatocelulární poškození a virové odstranění.

Akutní infekce viru hepatitidy typu B je spojena s virovou hepatitidou, která se projevuje zhoršeným zdravotním stavem, ztrátou chuti k jídlu, nevolností, zvracením, bolestí těla, mírnou horečkou, tmavou močí a postupným rozvojem žloutenky. Svědění patří mezi možné příznaky všech typů hepatitidy. Nemoc trvá několik týdnů, pak se ve většině případů postupně zlepšuje.

Nejvíce ohroženi jsou uživatelé drog, kteří sdílí jehly nebo jiné pomůcky, dále ti, kdo mají nechráněný sexuální styk s infikovaným partnerem, narodili se s hepatitidou, nebo cestují do částí světa, kde je rozšířená hepatitida typu B. Ženy mající hepatitidu typu B ji mohou předat svým dětem během porodu nebo těhotenství. Většina lidí infikovaných hepatitidou typu B se plně zotavila, i když jejich příznaky byly velmi vážné. Kojenci a děti mají větší pravděpodobnost vzniku chronické infekce. Neexistuje žádný lék na hepatitidu typu B, jen prevence v podobě očkování. Pokud jste již byli nakaženi, musíte přijmout některá opatření, aby se zabránilo následnému šíření hepatitidy typu B na ostatní.

Zdroj: Přehled žloutenek (hepatitid)

Hepatitida typu A

Hepatitida je vysoce nakažlivá jaterní infekce, která je způsobená virem hepatitidy typu A. Nepatří sice mezi vážné typy virové hepatitidy, ale způsobuje zánět, který postihuje schopnost jaterní funkce. Hepatitidu typu A můžete dostat z kontaminované potravy, vody nebo kontaktem s infikovanou osobou. Infikovaná osoba však obvykle nejeví známky nemoci, protože u většiny lidí se neprojevují žádné příznaky. Naopak u jiných pacientů se může objevit těžká chřipka. Mírné případy hepatitidy typu A nevyžadují léčbu, většina infikovaných se uzdraví bez trvalého poškození jater, na rozdíl od hepatitidy typu B a C, které mohou vést až k cirhóze jater. Správná hygiena, mytí rukou, je asi tím nejdůležitějším krokem, jak se chránit proti hepatitidě typu A. Pro ty, kdo jsou nejvíce ohroženi hepatitidou typu A (lékařský personál), jsou k dispozici účinné vakcíny.

Příznaky hepatitidy mohou být obvykle zaměněny za chřipku. Symptomy se většinou objeví po 2 až 6 týdnech od infikování. Příznaky se mohou vrátit v průběhu následujících 6–9 měsíců a zahrnují:

  • únavu;
  • horečku;
  • bolesti břicha;
  • nevolnost;
  • průjem;
  • ztrátu chuti k jídlu;
  • deprese;
  • žloutnutí kůže nebo žluté zbarvení bělma očí;
  • bolesti v pravém horním kvadrantu břicha;
  • úbytek hmotnosti.

Zdroj: Přehled žloutenek (hepatitid)

Co může způsobit nažloutlé bělmo

Žluté bělmo neznamená vždy zánět jater. Bilirubin se zvyšuje také při rozpadu červených krvinek, u rozsáhlých modřin (hematomů), genetických poruch jater (Gilbertův syndrom, Criglerův-Najjarův syndrom, Rotorův syndrom, Dubinův-Johnsonův syndrom), u žluté zimnice, toxického poškození jater (alkoholem, houbami, léky a podobně), při poruchách krevního oběhu v játrech (u selhávání pravé části srdce), u jaterních nádorů nebo metastáz, po operacích, u nemocí žlučových cest (při jejich blokádě nádorem, kamenem ze žlučníku, pozánětlivým zúžením) a dalších stavech. Někdy se vyskytne žloutenka u těhotných žen, která většinou sama ustoupí.

Nejčastější příčinou zežloutlého bělma jsou infekční záněty jater – žloutenky.

Hepatitida A: Hepatitida A je označována jako nemoc špinavých rukou a jde o závažné a někdy i smrtelné infekční onemocnění. Je mnohonásobně častější než tyfus. Počáteční příznaky jsou podobné jako u chřipky – mírná teplota, bolesti hlavy, svalů, žaludku, průjem. Tyto příznaky mohou trvat týden či více, než se objeví zažloutlá kůže a oční bělma. Žloutenka poškozuje játra a imunitu. Typ A se přenáší hlavně vodou nebo potravinami.

Hepatitida B: Hepatitida B, dříve nazývaná jako sérová žloutenka, je závažné onemocnění jater. V mnoha případech nelze pozorovat žádné specifické příznaky, takže hepatitida přechází nenápadně do chronické formy. Pouze asi u třetiny dospělých pacientů se objevuje žluté zabarvení očního bělma a kůže. Nejohroženější věková skupina je od patnácti do pětadvaceti let. Hepatitida B je rozšířena hlavně u narkomanů, kteří si aplikují drogy nitrožilně, a u homosexuálů i promiskuitních heterosexuálů. Ohroženi jsou však i lidé pracující ve zdravotnictví, příslušníci policie, pracovníci ve věznicích a všichni další, kteří jsou v častém kontaktu s krví. Hepatitida B se přenáší infikovanou krví a dalšími tělními tekutinami akutně nakaženého člověka i chronického nosiče. Proti viru způsobujícímu žloutenku typu B existuje účinná očkovací látka, která je dostupná všem.

Zvláštním případem přenosu viru žloutenky B je infekce z matky na plod, ke které dochází během porodu. U dětí, které takto infekci získaly, se může vyskytnout až 90 % případů bez příznaků, a tak uniknou správné diagnóze. Po uplynutí 20 let zde hrozí reálné riziko vzniku rakoviny jater.

Žluté bělmo očí mají rovněž lidé nebo děti s některou vrozenou chorobou jater.

Nažloutlá barva kůže (hlavně patrná v obličeji) a žluté bělmo očí jsou také příznaky vrozené Gilbertovy choroby.

Zdroj: Žluté bělmo očí

Bakteriální infekce

Bakteriální onemocnění kůže patří k nejčastějším dermatózám, které se vyskytují bez vztahu k zeměpisným pásmům. Postihují prakticky všechny věkové kategorie, ale u některých je pravděpodobnost výskytu větší. Svůj význam má i celkový zdravotní stav nemocného, včetně prodělané terapie jiných onemocnění.

Popis příčiny

Bakteriální kožní onemocnění se vyskytují buď jako primární, samostatné choroby, anebo jako symptomy komplikující jiné kožní onemocnění. Vlastní onemocnění způsobují grampozitivní koky, grampozitivní tyče, gramnegativní tyče, spirochety, mykobaktérie, aktinomycety.

Příznaky

Mokvající bolestivé ranky.

Nakažlivost

Vždy se jedná o infekční onemocnění a nakažlivost přímým stykem.

Zde se můžete podívat, jak vypadá bakteriální infekce v oblasti ústních koutků.

Léčba

Léčba bakteriální infekce se řeší antibiotiky.

Zdroj: Jak léčit bolestivé ústní koutky


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP