Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HLOH OBECNÝ TINKTURA

OBSAH

Jak si udělat sazenice

Hloh se roubuje na hloh, což by neměl být problém. Je možné roubovat hloh na mišpule a vždy se to povede. Roubuje se začátkem dubna na kozí nožku, rouby se nařežou v zimě kolem Vánoc a uloží se do lednice zabalené do igelitu. Hloh bývá často a tradičně využíván do živých plotů.

Zdroj: Hloh obecný

Poradna

V naší poradně s názvem HLOH, BRUSINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie Kamenská.

Dobrý den,

užívám warfarin a chtěla bych se zeptat, jestli můžu pít tinkturu případně čaj z hlohu. Taky nevím jak funguje brusinková šťáva, protože někde jsem se dočetla, že účinky warfarinu tlumí a někde že zase zvyšuje. Jak to tedy je?

Moc Vám děkuji za odpověď
Julie Kamenská

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hloh obecný přímo neovlivňuje účinky Warfarinu. Hloh ale ovlivňuje krevní oběh tím, že zrychluje průtok krve. Bude tedy třeba zjistit srážlivost krve po započetí společného užívání. Na harmonogramu začátku léčby hlohem se domluvte se svým lékařem, od kterého dostáváte recept na Warfarin.
Brusinková šťáva vypitá při léčbě Warfarinem zvyšuje INR, to znamená, že krev se stane příliž řídkou a může docházet ke krvácení. Nebezpečné je, že krvácení nemusí být vůbec vidět, například při krvácení do zažívacího traktu, a díky tomu si nemůžete včas zavolat pomoc.
Takže hloh a Warfarin ano, ale s kontrolou srážlivosti u lékaře, a brusinková šťáva s Warfarinem rozhodně ne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a křen smí se jíst společně

Co všechno hloh léčí?

Hloh obecný léčí především počáteční stavy nemocí srdce. Například, když se objeví vysoký tlak, který je ukazatelem na blížící se infarkt, tak pravidelně a dlouhodobě užívaná tinkturahlohu dokáže tento trend zvrátit a snížit riziko tohoto infarktu. Hloh má obecně blahodárné účinky na srdce, nejen že podporuje lepší prokrvení srdečního svalu, ale zároveň zmírňuje silné bušení srdce a mírní srdeční arytmie, takže uklidňuje činnost srdce. Hloh také rozšiřuje věnčité tepny kolem srdce a pomáhá odstranit vápenaté usazeniny v cévách, čímž podporuje odvápnění věnčitých tepen. Hloh léčí dobře, ale velmi pomalu. Léčebné účinky hlohu jsou znatelné až po několika týdnech, někdy i měsících pravidelného a nepřerušeného užívání, ale za to jsou zase překvapivě silné a trvalé.

Zdroj: Tinktura z hlohu obecného

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A HLOH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Léčím se na fibrilaci síni a štítnou žlázu, Užívám Warfarin, digoxin, euthyrox a Micardis plus. Prosím je možné užívat čaj z hlohu? Slyšela jsem, že posiluje srdce. Děkuji za odpověď. Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hloh Warfarinu moc nevadí, ale ovlivňuje účinky Digoxinu. Ve vašem případě samovolně určitě hloh neužívejte. Domluvte se svým lékařem, od kterého máte recept na Digoxin na možnosti této doplňkové léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta

Hloh obecný

Hloh obecný je opadavý listnatý keř s trny dorůstajícími do délky až 2,5 cm. Je rozšířen v celé západní a střední Evropě, kde se vyskytuje na pohostinných místech, na okrajích lesů a podél potoků. Latinské pojmenování hlohu (Crataegus oxyacantha) bylo odvozeno od řeckého krataigos = silný, a to pro jeho těžké a tvrdé dřevo a trny používané dříve jako zbraň. Hloh obecný na sebe upozorní typickou, nepříliš libou vůní a tím, že je na jaře přímo obalen a obtěžkán záplavou léčivých bílých květů. Šlechtěné odrůdy hlohu však nemají žádné léčebné účinky.

Zdroj: Hloh

Diskuze

V diskuzi ČESNEKOVÁ TINKTURA A JEJÍ ZDRAVOTNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

D. den, jak dlouho kolik dní se ma tinktura užívat? děkuji B.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Česneková tinktura a její zdravotní účinky

Užívání

Hloh je dobré užívat právě v počátečních stádiích srdečních nemocí, neboť později by se mohly objevit nežádoucí účinky při společném užívání silnějších uměle vyrobených léčiv. Hloh se nesmí společně s těmito léky užívat.Hloh by měl pravidelně užívat každý, kdo má sklony k nemocem srdce, a u kterého se doposud ještě neprojevily žádné vážné srdeční komplikace.

Zdroj: Tinktura z hlohu obecného

Poradna

V naší poradně s názvem HLOH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danuše Drábková.

Dobrý den
Užívám Xareto 30mg, Rosuvastin 10mg a Rivocor 5mg, Prestance 5mg.
Mohu, podpůrně, užívat ještě hloh - 2 krát denně 500mg.?
Děkuji
Zdraví
Danu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Listy, bobule a květy hlohu se používají jako lék. Obsahují chemické látky zvané flavonoidy, které mají antioxidační účinky. Zdá se také, že hloh zlepšuje krevní oběh a ovlivňuje průtok krve ze srdce. Lidé nejčastěji užívají hloh při bolesti na hrudi, srdečním selhání, na problémy s krevním oběhem, vysoký krevní tlak, úzkost a mnoho dalších stavů.
Hloh je pravděpodobně bezpečný při užívání v dávkách až 1800 mg denně po dobu až 16 týdnů. Není dostatek spolehlivých informací, abychom věděli, zda je hloh bezpečný, pokud je používán déle než 16 týdnů. Hloh je obvykle dobře snášen. Ve vašem případě, ale musíte být opatrná a nemůžete jen tak sama od sebe začít užívat hloh ke svým stávajícím lékům. Proč?
Rivocor je lék na vysoký krevní tlak (beta-blokátor), Prestance je taktéž lék na vysoký krevní tlak (blokátor vápníkových kanálů), oba tyto léky interagují s hlohem. Hloh může snížit krevní tlak. Užívání hlohu spolu s léky, které snižují krevní tlak, může způsobit příliš nízký krevní tlak. Pečlivě sledujte svůj krevní tlak.
Xarelto je lék, který zpomaluje srážení krve (antikoagulancia/protidestičkové léky), a také interaguje s hlohem. Hloh může zpomalit srážení krve. Užívání hlohu spolu s léky, které také zpomalují srážení krve, může zvýšit riziko vzniku modřin a nebezpečného krvácení.
Nejlépe uděláte, když svůj záměr, přidat hloh do své léčby, oznámíte svému lékaři, který pohlídá dotčené hodnoty a dohlédne, aby společná léčba byla přínosem a ne rizikem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Recepty z hlohu

Tinktura

Ingredience: 100 gramů hlohových květů, 400 gramů lékárenského etanolu

Postup: Vezměte hlohové květy a přelijte je lékárenským etanolem. Louhujte sedm dní za občasného protřepání. Osmý den přefiltrujte do menších tmavých lahviček. Uzavřete je a uschovejte v chladnu. Tinktura má velmi silné účinky, lze ji užívat jako srdeční a cévní lék, snižuje krevní tlak, působí antiskleroticky a léčí anginu pectoris. Zklidní vám srdeční tep a pomáhá i proti některým druhům závratí. Použití hlohu je bezpečné.

Čaj

Ingredience: 25 gramů jmelí, 25 gramů hlohu, 25 gramů kopřivy, 25 gramů měsíčku

Postup: Nejprve si vylouhujte jmelí, a to tak, že tři čajové lžičky jmelí přelijete třemi šálky studené vody a necháte osm hodin louhovat. Ze všech bylinek kromě jmelí smíchejte čajovou směs. Tu potom přelijte třemi šálky vroucí vody a louhujte pět minut. Studené jmelí s nálevem smíchejte se směsí a přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko. Teplý čaj si dávejte třikrát denně.

Zdroj: Hloh obecný

Diskuze

V diskuzi TINKTURA Z HLOHU OBECNÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Může se tinktura z hlohu užívat kdyz beru silné léky na tlak ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tinktura z hlohu obecného

Účinky hlohu

Již v antickém Řecku se hloh obecný (Crataegus oxyacantha) považoval za mocně působící srdeční lék. Užíval se hlavně čaj ze sušených listů. Podle legendy byla Kristova trnová koruna uvita právě z větví hlohu. Ve středověku se věřilo, že hloh ochrání stavení před blesky a lidi před toulavými ďábly, ale přes práh domu se nesměly nosit jeho květy, protože to přinášelo smůlu.

Hloh příznivě ovlivňuje činnost srdce a tepen, dokáže rozšiřovat krevní cévy, zvyšovat zásobu srdeční energie a zlepšovat funkci srdečního svalu. Tyto nenápadné, ale cenné účinky na srdce pravděpodobně souvisí s jeho bohatými zásobami rostlinných sloučenin zvaných flavonoidy, především s oligomerickými proantokyanidinovými komplexy (OPK), které mají silné antioxidační účinky. Hloh také zřejmě blokuje enzymy oslabující srdeční sval a tím posiluje výkonnost srdce jako pumpy. Pro tuto svou vlastnost má hloh zvláště příznivé účinky u lidí s lehčím srdečním onemocněním, kteří nepotřebují silné léky. Navíc antioxidační schopnosti hlohu mohou zabraňovat poškození cév, které je spojené s tvorbou tukových plátů ve věnčitých srdečních tepnách. Jako podpůrný lék má hloh uklidňující účinek pro lidi trpící nespavostí. Někteří výzkumníci se domnívají, že hloh také chrání kolagen, bílkovinu tvořící součást pojivové tkáně, která je poškozena některými nemocemi, především artrózou a artritidou.

Zde můžete vidět, jak vypadá hloh obecný.

Zdroj: Hloh obecný

Poradna

V naší poradně s názvem MĚSÍČKOVÁ TINKTURA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Můžete mi poradit, kde koupit 80% líh? V lékárně mi řekli, že se nesmí prodávat. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Klidně použijte 60% a zvyšte pak dávkování o 20%.

Zdroj: diskuze Měsíčková tinktura

Plody hlohu

Zralé plody hlohu obecného se sbírají od září do listopadu. Suší se v tenké vrstvě za dostatečného větrání nebo umělým teplem. Toto teplo by nemělo přesáhnout šedesát až sedmdesát stupňů Celsia. Pokud jste plody málo prosušili, snadno zplesniví. Hložinky jsou plné vitamínu C a B, bohaté na cukry, tříslovinu, pektiny a karoteny.

Zdroj: Hloh obecný

Poradna

V naší poradně s názvem TINKTURA DIVIZNOVÁ PLÍCNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Slámová.

je k dostání a kolik stojí???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jasně, tinktura z květů divizny je běžně k dostání a je výborná na zimní nachlazení a kašel. Tady je cena diviznové tinktury a seznam obchodů, kde je možné ji koupit: www.zbozi.cz/?q=divi…

Zdroj: diskuze Tinktura diviznová plícní

Hloh

Hloh se dá koupit v lékárně a lze ho kombinovat i s léky na tlak, které se tak mohu brát v nižších dávkách, čímž se šetří organismus, zejména ledviny a játra. Nejlepší kombinací je hloh, srdečník a meduňka. Hloh má blahodárný vliv na komory. Srdečník má vliv na osrdí síně, aortu a chlopně. Meduňka zklidňuje nervový tonus srdce.

Zde je cena přípravků s hlohem.

Zdroj: Volně prodejné léky na vysoký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem HLOH, BRUSINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Hloh obecný přímo neovlivňuje účinky Warfarinu. Hloh ale ovlivňuje krevní oběh tím, že zrychluje průtok krve. Bude tedy třeba zjistit srážlivost krve po započetí společného užívání. Na harmonogramu začátku léčby hlohem se domluvte se svým lékařem, od kterého dostáváte recept na Warfarin.
Brusinková šťáva vypitá při léčbě Warfarinem zvyšuje INR, to znamená, že krev se stane příliž řídkou a může docházet ke krvácení. Nebezpečné je, že krvácení nemusí být vůbec vidět, například při krvácení do zažívacího traktu, a díky tomu si nemůžete včas zavolat pomoc.
Takže hloh a Warfarin ano, ale s kontrolou srážlivosti u lékaře, a brusinková šťáva s Warfarinem rozhodně ne.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Julie Kamenská.

Moc Vám děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Warfarin a křen smí se jíst společně

Hloh jednosemenný

Hloh jednosemenný je druh hlohu mající původ v Evropě, severozápadní Africe a západní Asii. Vyskytuje se i v dalších částech světa, kde však může být invazním druhem. Je tolerantní na půdu, ale preferuje vápnité a jílovité podloží. Hloh jednosemenný je méně rozšířený příbuzný hlohu obecného. Jde o rozkladitý keř až stromek z čeledi růžovitých, který může dorůst až do výšky 12 metrů. Jako statný keř mívá výšku 2 až 6 metrů. Jedná se o výrazně světlomilnou a teplomilnou dřevinu. Obývá převážně slunné křoviny, světlé listnaté lesy, lesní okraje, skály, smíšené lesy a vyskytuje se také podél cest, a to většinou na vápnitých jílovitých půdách. Je hojný především v teplejších oblastech.

Hloh jednosemenný je jedním z nejběžnějších druhů hlohu užívaných v tradičním lidovém léčitelství, ve kterém je používán s prokazatelnými výsledky při léčení srdeční arytmie. Používají se větvičky jak s listy, tak květy, alternativně hložinky jako ovoce. Společně s dalšími druhy hlohu má své využití i v moderní medicíně. Hloh je významným zdrojem antioxidantů, používá se zejména extrakt z listů s květy. Látky obsažené v hlohu posilují činnost srdce, zlepšují prokrvení věnčitých cév a snižují spotřebu kyslíku (energie) při práci srdce.

Zdroj: Hloh obecný

Poradna

V naší poradně s názvem KRTEK OBECNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Kýrová.

Dobrý den,
můžete mi sdělit, zda umí krtek plavat? Ptala se mne na to moje kamarádka a té tuto otázku zcela vážně položil její vnouček. Neuměla odpovědět a já to také nevím - nikdy mne nenapadlo o tom přemýšlet. Děkuji.

S pozdravem
Marcela Kýrová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, krtek obecný umí plavat. Krtci dávají přednost pobytu v podzemí a suchu, všichni krtci mohou v případě potřeby také plavat. Byly pozorováni krtci, kteří dokázali plavat až hodinu v kuse a za tento čas uplavali vzdálenost 1 km. K plavání používají své silné paže.

Někteří krtci dokonce plavou pod vodou a mohou zadržet dech až na 10 sekund.

Krtci tuto schopnost plavání využívají k zajištění bezpečnosti v době povodní. Ve skutečnosti, během vysokých období záplav, krtci používají své plavecké dovednosti, aby se dostali blíže k povrchu.

Důkazem k tvrzení, že krtek obecný může plavat, je toto video:
youtu.be/9zlIcPt-RAY

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krtek obecný

Tinktura z lopuchu

Tinktura z lopuchu stimuluje přirozené obranné mechanismy a posiluje odolnost organismu. Usnadňuje trávení, zvláště tuků. Pomáhá udržovat normální funkční stav a pohyblivost kloubů. Podporuje čištění krve, pomáhá udržovat zdravou kůži, odstraňuje toxiny z těla tím, že stimuluje činnost ledvin.

Domácí výroba tinktury: 40 g sušeného lopuchu a 100 g alkoholu. Používá se 30 kapek tinktury vždy v kombinaci s tekutinou, většinou s čajem, a to jednou denně nebo několikrát denně dle potřeby.

Zdroj: Lopuch obecný

Poradna

V naší poradně s názvem HABR OBECNÝ – CARPINUS BETULAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Přesazení je možné i na jaře. Na co si dát pozor:
- zachovat stejnou orientaci na jih i na novém stanovišti;
- rostlinu vykopat s co největším kořenovým balem;
- po přesazení vydatně pravidelně zalévat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

děkuji za rychlou odpověď

Zdroj: diskuze Habr obecný – carpinus betulas

Tinkturahlohu

Postup: 150 g sušených plodů hlohu zalijte 1 litrem 50% alkoholu (vodky nebo slivovice) a nechte 3 týdny v uzavřené láhvi za každodenního protřepávání louhovat. Tinktura se podává 3x denně po 20 až 30 kapkách, při preventivním užívání postačuje 2x denně po 15 kapkách – v závislosti na typu srdečního onemocnění. Při sklízení plodů je nutné kontrolovat, jestli nejsou červivé nebo napadené hmyzem. Plody se sbírají za plné zralosti od září do října ještě před příchodem prvních podzimních mrazů a suší se pomalým teplem. Hloh má pozitivní účinky na srdeční sval a jeho prokrvení, zlepšuje průchodnost cév a tepen a celkově prokrvení celého těla. Působí i jako regulátor, a to zejména v případě vysokého krevního tlaku, který účinně snižuje. Hloh funguje rovněž jako prevence a léčba anginy pectoris, doporučuje se i jako prevence infarktu a na rekonvalescenci po něm. Uklidňujících účinků hlohu lze využít například v případě nespavosti nebo v čase silného nervového vypětí a dlouhodobého stresu. Pomáhá i ženám v období menopauzy, kdy zmírňuje nepříjemné stavy.

Zdroj: Jak vyrobit bylinnou tinkturu

Jak zpracovat plody hlohu

Příznivé účinky hlohu na váš organismus se mohou projevit až za několik měsíců.

Zdroj: Hloh

Habr obecný cena

Cena habru obecného se liší, pohybuje se od 6 Kč do 500 Kč za kus. Záleží na velikosti rostliny, a ta může být 30–200 cm vysoká. Ceník můžete zhlédnout například zde.

Zdroj: Habr obecný – carpinus betulas

Dávkování tinktury z pupenů stromů

Tinktura z pupenů se obvykle užívá 3krát denně 5 ml, které se před podáním zředí ve troše teplé vody. Chuť hotové tinktury může zlepšit malé množství medu nebo ovocné šťávy. Domácí tinktura z pupenů stromů se dá také použít při výrobě domácích krémů na ekzém anebo i proti akné. Například na přípravu habrového krému se hodí domácí tinktura z pupenů habru obecného.

Zdroj: Domácí recept na tinktury z pupenů stromů

Video a obrázky

Zde si na fotografiích můžete prohlédnout, jak vypadá krtek obecný.

Zde můžete zhlédnout videa týkající se krtka obecného.

Zdroj: Krtek obecný

Proč použít česnekovou tinkturu?

Existuje mnoho důvodů, proč byste měli zvolit česnekovou tinkturu namísto jiných forem dodávky česneku do těla, včetně čerstvého česneku, kapslí a tablet. Zatímco se může čerstvý česnek poměrně rychle zkazit, česneková tinktura se nezkazí, pokud je uložena v tmavých sklenicích. Česneková tinktura je snadno přístupná a efektivně používaná v těle nežli sušené formy česneku, obsažené v pilulkách a kapslích.

Zdroj: Česneková tinktura a její zdravotní účinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP