Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HŘEBÍČKOVÝ ČAJ

OBSAH

Štěnice odpuzuje hřebíček

Hřebíček se chová stejně jako citronová tráva. Pokud nejste fanouškem citronové trávy, tak se rozhodněte pro hřebíček a hřebíčkový olej. Můžete dokonce dát hřebíčkový olej na matrace a polštáře, abyste štěnice zahnali.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Diskuze

V diskuzi HŘEBÍČKOVÝ OLEJ NA SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mici.

www.bylinkuj.cz/hreb…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gábina.

Poraďte prosím,jak použít hřebičkový olej a tea tree olek na svrab.Děkují za odpověď

Zdroj: diskuze Hřebíčkový olej na svrab

Hřebíček na svrab

Hřebíček je bylinné koření, které se nachází ve většině kuchyní. Tato bylina pochází z jihovýchodní Asie, kde se objevuje na stromu hřebíčku (Syzygium aromaticum). Paličky neboli plody hřebíčku obsahují vzácný esenciální olej, který má protizánětlivé a insekticidní účinky. Léčitelé v čínské, indické medicíně a západním bylinářství, používají hřebíčkový olej k léčbě zubů, protože hřebíček znecitlivuje zubní nerv, dále k léčbě zánětů, revma a také jako repelent. Podle babských rad se olej z hřebíčku naředěný s rostlinným nebo ořechovým olejem dá použít jako zabíječ roztočů. Babské rady říkají, že hřebíčkovému oleji podlehne i zákožka svrabová. Hřebíčkový olej je ale velmi dráždivý i pro člověka, proto by měl být před stykem s pokožkou vždy ředěn, jelikož může po nanesení na postižená místa podráždit kůži. Hřebíčkový olej by vůbec neměl být používán během těhotenství.

Recept na hřebíčkový olej

Hřebíčkový olej nemá cenu dělat doma, protože se vyrábí z čerstvých plodů stromu, který plodí paličky hřebíčku a ten roste nejblíže od nás na ostrovech v indickém oceánu. Pravý a kvalitní olej z hřebíčku se dá koupit v lékárně za pár korun, tady je uvedena cena a seznam prodejen, kde ho mají: hřebíčkový olej cena.

Zdroj: Přírodní cestou proti svrabu

Prodej

Hřebíčkový olej lze zakoupit i přes internet. Pokud jste milovníky DM drogerie, tak ta hřebíčkový olej nenabízí.

Zdroj: Hřebíčkový olej na svrab

Diskuze

V diskuzi HŘEBÍČKOVÝ OLEJ NA SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Dobrý den,vzhlederm k tomu, že jsme se nakazili svrabem,moc prosím poradit jak namýchat řebíčkoví olej a jak léčt svrab tímto olejem.Moc prosím poraďte nám,jsme z toho velice nešťastní.Užíváme krém od lékařky,ale rádi bychom to chtěli léčit i timto olejem.děkují moc za pochopení a za radu.
S přáním hezkého dne Gábina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mici.

kupte si ho /www.bylinkuj.cz/hreb…

Zdroj: diskuze Hřebíčkový olej na svrab

Hřebíčkový olej na svrab

Jedna studie [2] ukázala, že hřebíčkový olej byl účinný při léčbě svrabu u skupiny králíků a prasat. Ostatní testované oleje si nevedly tak dobře jako hřebíčkový olej.

Opět se jedná o případ, kdy je třeba provést další studie, aby se plně otestovalo, zda je hřebíčkový olej účinný na svrab, když se roztoči vyskytují u lidí.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU PŘI UŽÍVÁNÍ XARELTA PÍT HŘEBÍČKOVÝ ODVAR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Uhlířová.

chci odvar pít jako prevenci proti rakovině prsu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje odborná studie, která na zvířatech dokazuje pozitivní účinky hřebíčku při boji proti již probíhajícímu karcinomu prsu. Podle této studie má nejsilnější protirakovinové účinky esenciální olej z hřebíčku a o něco slabší alkoholový extrakt a vodový odvar. Výsledky této studie si můžete detailně přečíst zde: www.ncbi.nlm.nih.gov…

Jak je to s hřebíčkem a léky na ředění krve?
Hřebíček a v něm obsažený hřebíčkový olej mohou zesílit účinky antikoagulancií (tedy i Xarelta) a dalších léků, které ovlivňují srážlivost krve, jako jsou inhibitory krevních destiček, trombolytická činidla a nesteroidní protizánětlivé léky, což může zvýšit riziko krvácení.

Eugenol, aktivní složka hřebíčku a hřebíčkového oleje, se ukázal jako inhibitor aktivity krevních destiček. Závažné komplikace krvácení a interakce s hematologickými přípravky však nebyly hlášeny. Účinky hřebíčku na srážlivost krve se výrazně různí kvůli různým obsahům aktivních látek v tomto koření. Jednou si koupíte hřebíček, který bude mít účinky vyšší a jindy zase skoro žádné.

Pokud užíváte Xarelto, tak byste měla spolupracovat s lékařem, který vede léčbu Xareltem a informovat ho o vašich záměrech užívat hřebíčkový odvar dříve, než jej začnete užívat. Doporučuje se pečlivé klinické a laboratorní sledování hematologických komplikací. Také byste svému lékaři měla neprodleně hlásit jakékoli známky krvácení, včetně bolesti, otoku, bolesti hlavy, závratě, slabosti, prodlouženého krvácení z řezných ran, zvýšeného menstruačního krvácení, vaginálního krvácení, krvácení z nosu, krvácení z dásní při čištění zubů, neobvyklého krvácení nebo modřin, červená nebo hnědá moč nebo červená nebo černá stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mohu při užívání xarelta pít hřebíčkový odvar?

Hřebíčkový olej

Hřebíčkový olej nelze v podstatě dělat doma, protože se vyrábí z čerstvých plodů stromu, který roste nejblíže od nás na ostrovech v Indickém oceánu. Pravý a kvalitní olej z hřebíčku se dá koupit v lékárně za pár korun.

Zdroj: Hřebíčkový olej jako domácí lék proti svrabu

Diskuze

V diskuzi HŘEBÍČKOVÝ OLEJ NA SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Dobrý den,můžete mi poradit jak použit hřebíčkovi olej proti svrabu? prosím popis na ředění a jak částo a jak to používat.děkují pěkně za odpověď.Gábina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Peter spisak.

Dobre je

Zdroj: diskuze Hřebíčkový olej na svrab

Léčivé účinky hřebíčkového oleje na svrab

Použití hřebíčkového oleje pro léčbu svrabu je spojeno s řadou léčivých výhod.

  • Svrab je méně pravděpodobný při pravidelné aplikaci hřebíčkového oleje.
  • Hřebíčkový olej proniká do pokožky a inhibuje roztoče během několika minut.
  • Hřebíčkový olej je mnohem bezpečnější pro užívání u dětí.

Zdroj: Hřebíčkový olej jako domácí lék proti svrabu

Diskuze

V diskuzi HŘEBÍČKOVÝ OLEJ V LÉKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

dobry den poradi mi někdo kde objednat hřebickovy olej dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hřebíčkový olej v lékárně

Jak používat hřebíčkový olej na svrab

Nejprve by mělo proběhnout přeléčení sirnou mastí. Poté se doporučuje mazat se po opravdu horké koupeli hřebíčkovým olejem zředěným 1 : 4 s olivovým olejem. Následně je vhodné aplikovat mast zakoupenou v lékárně na zklidnění pokožky.

Zdroj: Hřebíčkový olej na svrab

Diskuze

V diskuzi HŘEBÍČKOVÝ OLEJ NA SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Prosím o radumjak použít hřebířkový olej a Teatree olej na svrab děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maja.

Čítala som, že Tea tree oil 1 PL zmiešať s 2 dcl kokosový olej a natrieť celé telo 3-4 x. Nemám odskúšané, ale vraj toto zabralo.

Zdroj: diskuze Hřebíčkový olej na svrab

Hřebíček na svrab

Hřebíček je bylinné koření, které se nachází téměř v každé kuchyni. Pochází z jihovýchodní Asie, kde roste hřebíčkovec kořenný (Syzygium aromaticum). Paličky neboli plody tohoto stromu obsahují vzácný esenciální olej, který má protizánětlivé a insekticidní účinky. Léčitelé v čínské, indické medicíně a západním bylinářství používají hřebíčkový olej k léčbě zubů, protože hřebíček znecitlivuje zubní nerv, dále k léčbě zánětů a revma, také jako repelent. Podle babských rad se olej z hřebíčku naředěný s rostlinným nebo ořechovým olejem dá použít jako zabíječ roztočů. Babské rady říkají, že hřebíčkovému oleji podlehne i zákožka svrabová. Hřebíčkový olej je ale velmi dráždivý, proto by měl být před stykem s pokožkou vždy dostatečně ředěn. Hřebíčkový olej by vůbec neměl být používán během těhotenství.

Zdroj: Hřebíčkový olej jako domácí lék proti svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Našla jsem informaci, že hřebíčkem se lze předávkovat, ale nikde není uvedeno, jaká je tedy rozumná míra použití. Kolik je tedy moc - kusů hřebíčků denně nebo množství oleje apod.. Je to očividně dost podstatná informace.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hřebíček ve větším množství může mít negativní účinky. Může za to éterický olej Eugenol, který dává hřebíčku jeho vůni i jeho zdravotní účinky. 10 ml Eugenolu je smrtelná dávka pro dvouleté dítě. Takové množství Eugenolu by se dalo získat z přibližně jednoho kilogramu čerstvých hřebíčků (sebraných ze stromu). Z toho je jasné, že při použití hřebíčku jako koření, není třeba se obávat, neboť většina Eugenolu vyprchá v průběhu sušení a sníst pokrm s tolika hřebíčky je nemožné. Důležité je dát si pozor na hřebíčkový olej, kde je potřeba vědět kolik obsahuje Eugenolu. Hřebíčkový olej se používá na bolest zubů a zde hrozí riziko spolknutí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Účinkuje hřebíčkový olej proti svrabu?

Hřebíček je nejen plný minerálů včetně vápníku, železa, fosforu, sodíku, draslíku, ale i vitaminu A a C. V minulosti byl hřebíčkový olej znám a používán pro svoje antiseptické a analgetické účinky. Pomáhá při nachlazení, zažívacích problémech, nechutenství, pásovém oparu, onemocnění dutin, bolesti zubů, a dokonce ke konzervaci potravin. Číňané, západní bylinkáři, a dokonce i moderní dentisté považují hřebíček za velmi silné antiseptikum, a to kvůli vysokému obsahu sloučeniny známé jako eugenol.

Pro svoje analgetické účinky je hřebíček vhodný – pokud je zředěný s nosným olejem – na bolesti svalů a kloubů. Zředěný s vodou se může používat jako antiseptický sprej na povrchy v domácnosti. Rozptylovaný do vzduchu v malých dávkách může sloužit jako velmi účinná dezinfekce mikrobů přenášejících se vzduchem. Hřebíčkový olej je velmi silný a měl by se vždy užívat ředěný. Zároveň by jej neměli užívat lidé s přecitlivělou kůží. Doporučuje se koncentrace kolem 1 %, jako maximální pak do 2 %.

Uvádí se, že hřebíčkový olej je vhodný jako podpůrná léčba svrabu.

Zdroj: Hřebíčkový olej na svrab

Hřebíčkový olej

Hřebíček patří do rodiny Myrtaceae, je původem z Indonésie a používá se od starověku jako koření. Vzrostlé stromy hřebíčku mají ročně až 4 kg sušených poupat. Stromy karafiátu rostou v tropických, teplých a vlhkých přímořských oblastech. Hnědo červené hřebíčky jsou cennější než černý hřebířek. Hnědo červený hřebíček obsahuje až 19 % esenciálního oleje. Hřebíčkový olej se nepoužívá jen jako koření ale i jako lék, zejména při bolesti zubů nebo pokousání od komárů. A je také používán jako antiseptikum.

Zdroj: Léčivé oleje

Hřebíček na bolest zubů

Nakapejte si na prst pár kapek hřebíčkového oleje a potřete jím oblast bolavého zubu. Po chvilce se dostaví znecitlivující účinek. Hřebíčkový olej obsahuje 70–90 procent eugenolu a působí jako lokální anestetikum. Nemáte-li po ruce hřebíčkový olej, použijte klidně celý hřebíček. Pro úlevu od bolesti stačí v ústech několik minut požvykovat jeden nebo dva kousky hřebíčku. Opakujte několikrát denně vždy s čerstvým hřebíčkem, dokud se úleva nedostaví.

Zdroj: Bolest zubů

Hřebíčkový olej

Recept: Do slunečnicového oleje přidejte hřebíček a nechte louhovat.

Použití: Hřebíčkový olej má antimikrobiální, protiplísňové, antiseptické, protivirové, afrodiziakální a stimulující účinky. Hřebíček je plný minerálů včetně vápníku, železa, fosforu, sodíku, draslíku a vitamínu A a C. Použijte vnitřně ráno nalačno a večer před spaním jednu čajovou lžičku oleje; k ochucení pokrmů studené kuchyně; zvenčí podle potřeby. Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě do 22 °C. Po otevření uchovávejte v lednici. Spotřebujte do data uvedeného na etiketě. Olej není vhodný pro těhotné ženy.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky

Hřebíčkový olej

Při přípravě pokrmů se často můžeme setkat s kořením zvaným hřebíček. Jedná se o část rostliny hřebíkovce kořenného pocházejícího z jihovýchodní Asie. Hlavní látkou obsaženou v hřebíčku je sloučenina eugenol, která je známá pro své antiseptické a lokálně anestetické účinky. Eugenol se využívá v zubním lékařství, protože hřebíčková silice pomáhá utlumit citlivost i bolestivost nervního zubu (třeba při kloktání směsi s obsahem této silice). Látky z hřebíčku mohou být také obsažené v inhalačních roztocích určených k dezinfekci dýchacích cest a léčbě průduškových zánětů.

V lidovém léčitelství se hřebíčku přisuzuje i schopnost likvidace nejrůznějších roztočů (tedy i zákožky svrabové). K tomu by se měl využít hřebíčkový olej společně s nějakým rostlinným olejem (případně ořechovým). Je důležité nezapomenout, že hřebíčkový olej by se neměl dostat neředěný do kontaktu s lidskou pokožkou, protože je silně dráždivý. Navíc se nedoporučuje ho užívat těhotným ženám. Hřebíčkový olej se dá vcelku levně sehnat v lékárnách (nevyrábí se doma). Prozatím ale nebyl účinek hřebíčkového oleje nijak potvrzen, došlo zatím jen ke zkoušce vlivu hřebíčkového oleje na léčbu svrabu u skupiny králíků a prasat. Opět ale ještě nedošlo k výzkumu na lidech.

Zdroj: Bylinky na léčení svrabu

Prevence svrabu

Dbát o správnou hygienu, čistotu domova, výměnu ložního prádla a další.

Zdroj: Hřebíčkový olej jako domácí lék proti svrabu

Hřebíčkový olej

Ingredience: 10 ks tlučených hřebíčků, 2 dl olivového, mandlového nebo sezamového oleje

Postup: Olej rozehřejeme, jakmile začne probublávat, přidáme do něj hřebíčky. Vše vaříme 2 minuty, pak odstavíme a necháme 10 hodin na chladném místě louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotový hřebíčkový olej nalijeme do sklenice a uschováme v lednici. Olej pomáhá spolu s očistou krve kontrolovat hladinu krevních cukrů a je tak velmi prospěšný pacientům s cukrovkou. Studie ukázaly, že reakční mechanismy inzulinu a glukózy po jídle jsou díky přítomnosti hřebíčkového oleje v organismu lépe regulovány. Je to primárně způsobeno koncentrací fenolů v hřebíčkovém oleji, která je mezi rostlinami používanými jako koření jedna z nejvyšších.

Při užívání hřebíčkového oleje je nutná opatrnost, neboť i v malém množství je velmi silný a musí se před aplikací nebo vnitřním užitím rozředit. Eugenol (hlavní složka hřebíčkového oleje) se mimo hřebíček vyskytuje zřídka a někteří lidé proto mohou mít při užití jeho většího množství silnou alergickou reakci. Pokud jste žádný esenciální olej dříve neužívali, aplikujte pouze malé dávky. Další nežádoucí účinky se mohou projevit střevními obtížemi, které nejčastěji postihují děti, a v nejvážnějších případech jsou dokonce spojovány se selháním ledvin a jater. Hřebíčkový olej může také způsobit pokles krevního cukru, takže diabetici by měli být opatrní. Těhotné a kojící ženy by hřebíčkový olej neměly užívat, protože není jasné, zda tato silná látka neproniká do mateřského mléka. Jako při každé jiné změně v jídelníčku nebo výživových doplňcích platí i tady, že než zařadíte hřebíčkový olej do své životosprávy, je nejlepší poradit se s lékařem.

Takto vypadá hřebíček.

Zdroj: Jak se dá použít hřebíček

Rizikové faktory svrabu

Prvořadým rizikovým faktorem je kontakt s již nakaženou osobou, dále je to nízká úroveň hygieny v rodině, pobyt v zařízeních s větším počtem lidí a podobně.

Zdroj: Hřebíčkový olej jako domácí lék proti svrabu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP