Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

JAK LOUPAT SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA


Recepty se slunečnicovými semínky

Loupaná slunečnicová semínka se hodí jak k přímé konzumaci, tak do různých sladkých (obilninové kaše, nákypy...) či slaných jídel (zeleninové pokrmy, zpestření rýže či kuskusu).

Slunečnicová majonéza

Ingredience: 100 g semínek slunečnice, citrón, 1/2 čajové lžičky soli, 2 polévkové lžíce oleje, 2 stroužky česneku, voda.

Postup: Všechny ingredience mixujeme 10 minut. Vzniklý hladký krém můžeme ochutit pažitkou, paprikou a podobně. Působením citrónu pak zůstane majonéza bílá, jinak ztmavne.

Slunečnicová paštika

Ingredience: 100 g slunečnicových semínek, 20 g sušených rajčat (ne v oleji), 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 polévková lžíce kvalitního oleje, špetka sušené červené řepy (nemusí být, dává se pro lepší barvu), šťáva z jednoho menšího citrónu (nebo z půlky většího), 100 + 300 ml vody, 5 g práškového agaru (polovina pytlíčku), 3 polévkové lžíce sójové omáčky Shoyu, 1 čajová lžička soli, 2 čajové lžičky červené papriky, 2 čajové lžičky provensálského koření.

Postup: Slunečnicová semínka namočíme (nejlépe přes noc). Stejně tak zalijeme sušená rajčata 100 ml vody a necháme je nabobtnat. Druhý den v menším hrnci rozpálíme olej a zpěníme najemno nakrájenou cibulku. Chvilku restujeme, pak přidáme červenou papriku a provensálské koření a promícháme. Přilijeme asi 100 ml vody a minutku dusíme. Mezitím si v 200 ml vody rozmícháme agar, který poté přilijeme do hrnce, přivedeme k varu a necháme minutku provařit. Odstavíme. Slunečnicová semínka slijeme, opláchneme a nasypeme do mixéru, přidáme lahůdkové droždí, česnek, citrónovou šťávu, sójovou omáčku, červenou řepu, rajčata (i s vodou) a mixujeme. Ještě horkou vodu s agarem a kořením nalijeme do mixéru k rozmixované slunečnicové směsi. Mixujeme 2 minuty na vysoké otáčky, dokud není směs dokonale hladká. Nádobu na srnčí hřbet nebo jinou vhodnou formu vypláchneme studenou vodou a směs do ní nalijeme. Necháme vychladnout (nejprve venku, pak dáme tuhnout do lednice). Ztuhlou a vychlazenou paštiku vyndáme z lednice a nožem opatrně po stranách odlepíme. Můžeme vyklopit na tácek nebo krájet přímo ve formě.

Pražená slunečnicová semínka

Ingredience: 2 lžičky soli, 1 balíček slunečnicových semínek, 1 hrnek vody.

Postup: V hrnku vody rozmícháme sůl a do této osolené vody namočíme semínka (alespoň na půl hodiny, ale můžeme i na delší dobu). Troubu předehřejeme na 200 °C a na plech rozprostřeme pečicí papír. Semínka slijeme a rozložíme důkladně po celém plechu. Dáme do trouby. Během pražení semínka mícháme a převracíme. Můžeme jemně posolit, pokud máme sůl rádi. Doba pražení závisí na výkonu trouby − pohybuje se mezi 10 až 20 minutami. Semínka nesmí být hořká a rovněž je potřeba je vyndat dříve, protože ještě docházejí.

Pomazánka se slunečnicovými semínky

Ingredience: 1 sýr Lučina, sůl, pepř, 1 salátová okurka, 1 smetana ke šlehání, 1/2 balíčku slunečnicových semínek, jarní cibulka, nasekané bylinky, 100 g šunky, 3 ředkvičky.

Postup: Okurku oloupeme, podélně nakrájíme na čtvrtky a měkké středy se semínky vyřízneme nebo vydlabeme. Poté okurku pokrájíme na malé kousky, které dáme do mísy, osolíme, opepříme a společně se sýrem Lučina, smetanou a česnekem dobře promícháme. Přidáme slunečnicová semínka, bylinky, jarní cibulku a najemno nakrájenou šunku. Dle potřeby (hustoty) můžeme pomazánku zředit smetanou (pokud si chceme udělat salát, můžeme přidat více okurky). Pomazánku necháme krátce v chladu proležet, pak podáváme na chlebíčkách či bagetkách nebo s jiným čerstvým pečivem. Dle chuti dozdobíme ředkvičkami.

Zdroj: článek Slunečnicová semínka

Poradna

V naší poradně s názvem SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA VLIV NA ČLOVĚKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Studynka.

Jsou slunečnicová seminka močopudná ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slunečnicová semínka nejsou močopudná. Obsahují však hodně draslíku a díky tomu můžou prospět lidem, kteří užívají léky na odvodnění. Při odvodnění organismu dochází ke ztrátám draslíku a slunečnicová semínka jsou jeho vhodným a přirozeným zdrojem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Slunečnicová semínka vliv na člověka

Nežádoucí účinky

Obecně lze konstatovat, že slunečnicová semínka nejsou považována za nezdravou, nebo dokonce škodlivou potravinu. Níže však uvádíme některé z možných zdravotních rizik slunečnicových semen.

Kalorie a přibývání na váze: Slunečnicová semínka mají vysoký obsah kalorií a vysoký obsah tuku. 28 gramů suchých pražených slunečnicových semen obsahuje 165 kalorií. Jedna polovina šálku (64 gramů) obsahuje 372 kalorií. Slunečnicová semena sama o sobě nejsou hlavním pokrmem, ale jíst je ve velkém množství může přispět k nárůstu tělesné hmotnosti.

Sůl: Jedna polovina šálku solených slunečnicových semen může obsahovat asi jeden gram soli, takže osoby s dietou s nízkým obsahem sodíku se jim musí vyhnout.

Bolestivé defekty v ústech: Celá slunečnicová semínka mohou způsobit vředy dásní a poškození zubní skloviny.

Epiglotitida: Slupka semen by se teoreticky mohla držet v krku a způsobit zánět epiglottis, což je záhyb, která pokrývá hlasivky.

Vdechnutí během hry: Může k němu dojít u malých dětí nebo dospělých a může vyvolat až srdeční zástavu.

Bolest žaludku, žaludeční nevolnost, syndrom dráždivého tračníku (IBS): Semena jsou bohatá na rozpustnou vlákninu, což může způsobit nadměrné nadýmání, bolesti břicha. Obal semen má vysoký obsah nerozpustné vlákniny, která může vyvolat průjem u jedinců se syndromem dráždivého tračníku (D-IBS).

Zácpa: Jíst velké množství slunečnicových semen s granáty najednou může způsobit závažnou zácpou a městnání nestrávené potravy v konečníku. Ta musí být následně odstraněna v celkové anestezii za použití proctoscopu.

Alergie: Prach ze slunečnicových semen může vést k alergické nebo anafylaktické reakci, popřípadě k astmatickému záchvatu. Vysoký obsah tuku může u přecitlivělých jedinců způsobit ekzém a alergii. Při zpracování semen může dojít k znečištění sójovými alergeny. Také může dojít ke zkřížené reakci při současném požívání slunečnicových semen, pistácií, arašídů, vlašských ořechů, hořčičného semínka, některých druhů ovoce.

Migréna: V ojedinělých případech mohou být slunečnicová semena spouštěčem migrény, předpokládanou látkou je tyramin, který semena obsahují.

Předávkování manganem: Slunečnicová semena mají vysoký obsah manganu, a proto by se jedinci s genetickou chorobou zvanou dystonie či Parkinsonismus, Hypermanganesemia, Polycythemia a chronické jaterní nemoci měly vyvarovat konzumaci slunečnicových semen.

Oxalátové ledvinové kameny: U jedinců s oxalátovými ledvinovými kameny lékaři doporučují stravu s obsahem méně než 50 miligramů oxalátů denně. Jedna polovina šálku slunečnicových semen může obsahovat až 20 mg šťavelanů.

Závislost: U některých jedinců byla zaznamenána závislost na slunečnicových semínkách.

Hliník: Někteří čínští výrobci přidávají hliník a mastek ke slunečnicovým semenům pro zlepšení chuti, což může vést k toxicitě hliníkem.

Těžké kovy: Slunečnicová semena mohou akumulovat kadmium, olovo, nikl, zinek a další těžké kovy, avšak ne ve větších množstvích než u některých jiných rostlin, jako je ječmen nebo špenát.

Vitamín B6: Jeden šálek loupaných slunečnicových semen obsahuje asi 1 mg vitamínu B6. Tolerovatelné množství vitamínu B6 pro dospělé je 100 mg za den a pro děti od 4 do 13 let 40–60 mg za den.

Zdroj: článek Vliv slunečnicových semínek na člověka

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A LOUPANÁ SLUNEČNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

chci se zeptat jak působí slunečnicová semínka a warfarin, děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak musíte kontrolovat denní příjem vitamínu K. Vitamín K totiž přímo ovlivňuje účinky Warfarinu. Denní množství vitamínu K pro ženy činí 90 mikrogramů. Tento objem vitamínu K je třeba sníst každý den, ne více a ani ne méně. Některé potraviny mají vitamínu K hodně a i při malém množství dokáží tuto hranici rychle dosáhnout. Patří sem zelí, kapusta, chřest, jarní cibulky a okurky. Slunečnicová semínka také obsahují vitamín K. 100 gramů jadérek ze slunečnice bez skořápky obsahuje 5,5 mikrogramů vitamínu K. Když tedy sníte za den 200 gramů slunečnice, tak přijmete 11 mikrogramů vitamínu K. K dosažení limitu budete muset ještě zkonzumovat další potraviny, které dodají zbylých 79 mikrogramů vitamínu K. Slunečnicová semínka, krom obsahu vitamínu K, nijak dále neovlivňují účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a loupaná slunečnice

Vliv na člověka

Esenciální mastné kyseliny v slunečnicových semínkách (především kyselina linolová) snižují hladinu cholesterolu v krvi, čímž brání rozvoji arteriosklerózy (stejného účinku se dosáhne i používáním slunečnicového oleje). Vitamin E, kterého slunečnicová semínka obsahují velké množství, je silný antioxidant, jenž zabraňuje degeneraci cév a upravuje přilnavost krevních destiček, což snižuje riziko tvorby krevních sraženin a rozvoje infarktu myokardu. Kyselina linolová a vitamin E dále zlepšují elastičnost kůže, protože chrání její buňky před stárnutím. Konzumace slunečnicových semínek se doporučuje při ekzémech, popraskané a suché pokožce a při zánětech kůže všeobecně. Semínka rovněž posilují nehty a vlasy a zabraňují jejich šedivění. Slunečnicová semínka obsahují stejné množství vitaminu B1 jako pšeničné klíčky. Lidé, které trápí stres, deprese, nespavost nebo nervozita, najdou v těchto zdánlivě obyčejných semínkách velkého pomocníka. Taktéž diabetici dobře snášejí slunečnicová semínka, proto je mohou bez obav zařadit do svého jídelníčku. Nejlepší je jíst slunečnicová semínka syrová, ale dobře usušená.

Zdroj: článek Slunečnicová semínka

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.

Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.

Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.

Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.

Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.

2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.

3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Seznam nevhodných potravin

Slunečnicová semínka a jejich vliv na člověka

Esenciální mastné kyseliny v slunečnicových semínkách (především kyselina linolová) snižují hladinu cholesterolu v krvi, čímž brání rozvoji arteriosklerózy (stejného účinku se dosáhne i používáním slunečnicového oleje). Vitamín E, kterého slunečnicová semínka obsahují velké množství, je silný antioxidant, jenž zabraňuje degeneraci cév a upravuje přilnavost krevních destiček, což snižuje riziko tvorby krevních sraženin a rozvoje infarktu myokardu. Kyselina linolová a vitamín E dále zlepšují elastičnost kůže, protože chrání její buňky před stárnutím. Konzumace slunečnicových semínek se doporučuje při ekzémech, popraskané a suché pokožce a při zánětech kůže všeobecně. Semínka rovněž posilují nehty a vlasy a zabraňují jejich šedivění. Slunečnicová semínka obsahují stejné množství vitamínu B1 jako pšeničné klíčky. Lidé, které trápí stres, deprese, nespavost nebo nervozita, najdou v těchto zdánlivě obyčejných semínkách velkého pomocníka. Taktéž diabetici dobře snášejí slunečnicová semínka, proto je mohou bez obav zařadit do svého jídelníčku. Nejlepší je jíst slunečnicová semínka syrová, ale dobře usušená.

Zdroj: článek Vliv slunečnicových semínek na člověka

Poradna

V naší poradně s názvem CHIA SEMÍNKA HUBNOUCÍ ZÁZRAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Dobrý den chci se zeptat opravdu se jí 3 lžičky semínek denně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Polévková lžíce k snídani a lžička k obědu a k večeři. Jde o dietní plán na hubnutí a chia semínka jsou kalorická. Proto se jich nejí kvanta. Chia semínka obsahují hodně tuku, který při nadměrné konzumaci vede k tloustnutí. Chia semínka jsou při hubnutí důležitá hlavně díky gelu, který vytvářejí při spojení s vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Chia semínka hubnoucí zázrak

Účinky slunečnicových semen

Slunečnicová semínka patří k nejhodnotnějším přírodním potravinám. Jsou zdrojem mnoha potřebných živin důležitých pro fungování našeho organismu. Ať už to jsou vitamíny (E, B1, B5), minerály (draslík, selen, hořčík, mangan, železo, vápník, fosfor, zinek) nebo nenasycené mastné kyseliny (omega3, linolová). Právě vitamínu E mají slunečnicová semínka velké množství a řadí se k jeho nejbohatším zdrojům. Ten je základním antioxidantem našeho těla, ve kterém „vyhledává “ volné radikály, neutralizuje je a zabraňuje tak předčasnému stárnutí buněk a degeneraci cév. Dále snižuje riziko tvorby krevních sraženin a vzniku infarktu myokardu, podporuje krevní oběh a tvorbu červených krvinek. Chrání naše tělo před záněty, je bojovníkem proti artritidě, rakovině a cukrovce. Semínka slunečnice pomáhají (díky komplexu vitamínů B) proti stresu, depresi, nervozitě ale i nespavosti. Hořčík v nich obsažený je důležitý pro udržení normálního krevního tlaku. Jeho nedostatek se také může projevit křečemi ve svalech, migrénami, napětím, podrážděností a únavou. Díky selenu se vám zlepší stav pokožky a posílí se nehty. Zároveň je účinnou látkou i proti rakovině – zabraňuje růstu rakovinotvorných buněk a vyvolává jejich odumírání. Slunečnicová semínka vám pomohou při únavě a vyčerpání (resp. předcházejí jim). Doporučují se pro těžce pracující, oslabené a anemické osoby, velice vhodná jsou i pro těhotné, kojící a sportovce.

Zdroj: článek Slunečnicová semínka a jejich vliv na člověka

Poradna

V naší poradně s názvem SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA VLIV NA ČLOVĚKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Slunečnicová semínka nejsou močopudná. Obsahují však hodně draslíku a díky tomu můžou prospět lidem, kteří užívají léky na odvodnění. Při odvodnění organismu dochází ke ztrátám draslíku a slunečnicová semínka jsou jeho vhodným a přirozeným zdrojem.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Souhlasím ,když jsem odvodňovala organismus tak jsem semínka jedla.

Zdroj: příběh Slunečnicová semínka vliv na člověka

Hubnutí s chia semínky

Semínka chia obsahují hodně proteinů, které jsou potřebné pro udržení svalové hmoty. Mnoho lidí hubne naprosto nesprávným způsobem, a to tak, že tělu nedopřává dostatečný přísun bílkovin. Tělo si pak v případě hladovění vyrábí energii z vlastní svalové hmoty. Právě proto mnoho lidí během hubnutí ztrácí svalovou hmotu a ne tuky. Ztracená svalová hmota má za následek zpomalení metabolismu a zpomalení celého procesu hubnutí. Mnoha lidem, kteří drží dietu, se nedostávají důležité minerály, vitamíny a sacharidy. Chia semínka všechny tyto důležité živiny obsahují. K hubnutí velmi významně přispívá gel z chia semínek. Konzumací gelu se v žaludku vytvoří fyzická bariéra, která zpomaluje proces trávicích enzymů. Díky tomu je mnohem delší přeměna sacharidů na jednoduché cukry. Výkyvy hladiny cukru v krvi jsou tak mnohem menší a snižuje se tím i chuť na sladké. Lidé, kteří budou při dietě konzumovat chia semínka zažehnají lépe stavy, kdy budou mít chuť na sladké potraviny, které do jejich dietního jídelníčku rozhodně nepatří. Chia semínka můžete přidat do jakéhokoliv pokrmu. Jídlo tím nabude na objemu a tím pádem bude sytější. Chia semínka můžete míchat i do nápojů. Ty jsou pak mnohem hustší a zasytí vás. Stačí přidat jednu či dvě lžičky do pokrmu a váš žaludek se bude cítit mnohem sytější a nebudete mít potřebu tak často jíst. Gel z chia semínek si můžeme připravit i předem. Stačí smíchat 1 díl chia semínek s 9–10 díly vody. Semínka díky svým hydrofilním vlastnostem rychle nasají vodu a stane se z nich gel. Ten můžeme uložit do lednice, kde vydrží až 10 dní. Hustota gelu lze libovolně měnit. Chcete-li hustší gel, přidejte chia semínka, v opačném případě pak vodu.

Zdroj: článek Chia semínka – hubnoucí zázrak

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Rajčata v jakém množství?
Chia semínka z warfarinu - lze?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když jste na Warfarinu, tak na rajčata i chia semínka si musíte dávat pozor. Určitě je oboje nejezte nárazově v jeden den. Když máte chuť na rajčata, tak si je dejte, ale v ten den omezte jinou zelenou potravinu, například papriky, salát a nebo i ořechy či brambory. Když máte chuť na chia semínka, tak postupujte obdobně, zase v ten den omezte nějakou jinou potravinu, která zvyšuje účinky Warfarinu. Když se rozhodnete, že chcete jíst chia semínka nebo rajčata trvale každý den, tak po dvou dnech od začátku jejich pravidelné konzumace si nechte u lékaře změřit srážlivost krve a po ukončení pravidelné konzumace znovu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Chia semínka účinky

Bylinky na snížení cholesterolu

Borůvky: Borůvky jsou nejen výborné ovoce, ale navíc pomáhají snížit cholesterol a cukr v krvi. Může za to především antioxidant pterostilben. Obsahem živin a cenných látek se řadí borůvky k nejcennějšímu ovoci. Dopřát si můžeme jak ty naše, tak i kanadské. Podobný účinek mají brusinky. Pokud z borůvek chcete získat maximum, zmrazte si je.

Cibule: Cibule patří mezi tradiční zeleninu, obsahuje mnoho cenných látek a v kuchyni je opravdu nedocenitelná, navíc opravdu snižuje cholesterol.

Cibulový nápoj: Smícháme šťávu z 300 gramů cibule s půllitrem bílého vína a osladíme 100 gramy medu. Každý večer je dobré dopřát si jednu skleničku tohoto nápoje.

Čekanka: Čekanka je jedna z nejúčinnějších bylinek na mnoho civilizačních onemocnění. Konzumace čekanky vede k omezení ukládání tuků a snížení hladiny cholesterolu. Tuky jsou navázány a odvedeny z těla ještě dřív, než se stihnou uložit. Konzumace čekanky je i výbornou prevencí proti rakovině tlustého střeva a zamezuje ukládání nebezpečných kovů v těle. Stimuluje činnost žlučníku, jater a slinivky, působí detoxikačně. Čekanku můžeme použít do zeleninových salátů, ale pozor, pouze nezelené světlé listy, které nejsou hořké. Čekanka se hodí i k zapékání nebo jako příloha k masovým pokrmům.

Česnek: Česnek je opravdu všelék. Dokáže mimo jiné snižovat hladinu LDL cholesterolu, zvyšovat hladinu dobrého HDL cholesterolu a zlepšuje stav cév. Jako prevenci je dobré jíst 1 až 2 stroužky česneku denně. Je třeba jej prolisovat, podrtit nebo pořádně rozkousat, aby se účinné látky náležitě uvolnily do těla. Existují i potravinové doplňky s česnekovým výtažkem, ty ale zdaleka nedosahují síly čerstvého česneku.

Hlíva ústřičná: Hlíva posiluje imunitu, je prevencí proti rakovině, snižuje krevní cukr, a dokonce i cholesterol. Velkou výhodou je, že nejsou známy její nežádoucí účinky. Nesmíme ji ale sbírat v okolí silnic a ve znečištěném prostředí, protože jako ostatní druhy hub do sebe „natahuje“ i toxiny z okolí. Můžeme si ji připravit v podobě asijských jídel, jako řízek, přidávat ji do nádivek nebo polévek. Většinou chutná i lidem, kteří jinak houbám neholdují. Hlívu můžeme i usušit nebo si ji koupit jako doplněk stravy. Hlíva ústřičná Premium, obohacená o vitamín C, pomůže nejen s cholesterolem, ale s celým imunitním systémem.

Kotvičník zemní: Kotvičník má zcela výjimečný obsah účinných látek a široké možnosti využití. Směs fytosterolů, kterou obsahuje, patří v přírodě k nejefektivnějším. Dokáže kromě jiného snížit hladinu tuků v krvi. Užívá se například při ischemické chorobě srdeční, ateroskleróze a vysokém krevním tlaku. Zajímavostí je, že tato bylina dokáže u mužů zvýšit hladinu testosteronu a u žen zase estrogenu v krvi. Není ale vhodná pro těhotné nebo kojící ženy a pro děti.

Tinktura z kotvičníku: Hrst sušeného nebo čerstvého kotvičníku dáme do uzavíratelné nádoby a zalijeme alkoholem, nejlépe šedesátiprocentním. Necháme stát na tmavém místě při pokojové teplotě 14 dní. Každý den protřepeme. Poté scedíme a můžeme začít užívat v množství 2–4 kávové lžičky denně.

Lněné semínko: Lněné semínko je nejen skvělou zdravou svačinkou, ale také obsahuje prospěšné látky, především kyselinu linolenovou, která pomáhá odstraňovat cholesterolové usazeniny z cév. Lněná semínka můžete zobat mezi jídly nebo si z nich udělat nápoj.

Nápoj z lněného semínka: 2 polévkové lžíce lněného semínka zalijeme půllitrem vroucí vody a necháme stát 1,5 hodiny. Poté vypijeme.

Pampeliška: Kořen smetanky lékařské podporuje látkovou výměnu, snižuje hladinu cholesterolu a díky obsahu inulinu působí příznivě i při cukrovce. Pražený pampeliškový kořen se dá také použít jako náhražka kávy, podobně jako čekanka.

Čaj z kořene smetanky: 2 lžičky usušeného a nařezaného kořene zalijeme šálkem vody, 2 minuty povaříme, 15 minut louhujeme a scedíme. Pijeme vždy čerstvý čaj, a to 2x až 4x denně.

Pohanka: Pohanka má úžasné účinky na cévy a krevní oběh. Obsahuje rutin (vitamín P), účinný třeba při křečových žilách, a další vitamíny, antioxidanty, aminokyseliny i mastné kyseliny. Právě mastné kyseliny hrají v těle důležitou roli při snižování hladiny škodlivého cholesterolu.

Pohanková kaše: 70 gramů pohanky lámanky zalijeme půllitrem vody a přivedeme k varu, vaříme asi 8 minut bez míchání, pozor na vzkypění. Poté promícháme a ještě chvíli povaříme. Přidáme 20 gramů sušeného sójového nápoje, pokrájené datle, špetku skořice a dosladíme javorovým sirupem.

Přeslička rolní: Přeslička obsahuje křemík, který se podílí na zlepšení stavu nehtů, pokožky a vlasů. Také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a má příznivý vliv na krevní oběh. Přeslička bývá součástí čajů snižujících cholesterol, koupíme ji i ve formě extraktu nebo kapek. Nevhodná je v těhotenství nebo ve vysokých dávkách.

Čaj z přesličky: 1 lžičku přesličkové natě vaříme 5 minut ve čtvrtlitru vody. Necháme louhovat 15 minut a scedíme. Čaj je hořký, proto je dobré po něm vypít i sklenici vody.

Psyllium: Psyllium je přírodní rozpustná vláknina, která se vyrábí z jitrocele indického. Doplňuje denní potřebu vlákniny, je výborná i při redukčních dietách a také pomáhá snížit hladinu cholesterolu. Psyllium se dá přidávat do jídla i pití, nemá žádnou chuť, a proto není problém s jeho konzumací.

Pýr plazivý: Pýr bývá považován za obtížný plevel, ale jde přitom o léčivou rostlinu. Sbírá se jeho kořen a oddenek. Pomáhá při detoxikaci, odplavuje usazeniny a toxiny z těla. Také čistí ledviny a močové cesty. Nás však zajímá látka inositol, která se v pýru nachází. Právě inositol pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

Odvar z pýru: 2 lžičky sušeného pýru zalijeme čtvrtlitrem studené vody, přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Slijeme a několikrát denně popíjíme. Odvar z pýru je vhodné užívat pravidelně a dlouhodoběji.

Rozrazil lékařský: Rozrazil nejen že snižuje hladinu cholesterolu v krvi, ale také je silně močopudný, čistí krev a pomáhá i při kašli nebo trávicích potížích.

Čaj: Čajová směs na snížení cholesterolu obsahuje stejný díl natě rozrazilu, kopřivy, sporýše a přesličky. Tento čaj má rovněž antisklerotické účinky a zlepšuje paměť.

Slunečnice: Slunečnicová semena a slunečnicový olej jsou bohaté na vitamíny, antioxidanty a zdravé tuky. Fytosteroly se podílejí na udržení zdravé hladiny cholesterolu v krvi. Slunečnicová semínka by se měla v našem jídelníčku objevit co nejčastěji, můžeme si jich dopřát až 2 polévkové lžíce denně, buď samostatně, nebo třeba jako součást pečiva. Podobně prospěšná jsou i semínka dýňová, konopná nebo sezamová. Užitečná je i konzumace slunečnicového oleje. Nejlépe za studena, třeba v zeleninových salátech. Přepalování totiž ničí prospěšné látky a vznikají škodlivé. Olej vybíráme v bio kvalitě a za studena lisovaný.

Sója: Sója je skvělá, jelikož obsahuje lecitin. Ten krevní cholesterol rozptyluje na drobné částečky, které se pak méně usazují v cévách. Najdete ho ve všech sójových výrobcích, ale vhodný je i lecitin v tobolkách. Hodně lecitinu se nachází také ve lněném semínku a pivovarském droždí. Sójový lecitin pro snížení cholesterolu můžete užívat v příhodných tabletách.

Jablka: Denně bychom měli sníst 1 až 2 jablka pro naše zdraví. Toto ovoce má příznivý vliv na trávení, hubnutí i pročištění těla, je zdrojem vitaminů a minerálů, pomáhá k dobrému stavu cév a oběhového systému. Dokáže stabilizovat hladinu cukru v krvi a také snižuje LDL cholesterol. Nejlepší jsou samozřejmě jablka z vlastní zahrady nebo od ekologicky hospodařících farmářů. Chemicky ošetřené jablko je potřeba nejprve omýt horkou vodou, a následně ještě studenou. Malým dětem je lepší taková jablka oloupat.

Zdroj: článek Jak snížit cholesterol

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šafaříková.

Dobrý den, mám pásový opar na zádech, k léčbě jsem dostala Herpesin a tekutý pudr, ale nevím zda mohu postižené místo mýt nebo jen obnovovat krytí pudrem. Až vyrážka zaschne a začne se loupat je dobré používat nějakou mast nebo stále pudr?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pásový opar normálně myjte při sprchování a v prvních dnech aplikujte tekutý pudr. Až vyrážka zaschne a začne se loupat, tak místo pudru používejte Dermo chlorofyl gel, ten pomůže s hojením a zabrání vzniku jizev. Tady je cena dermo chlorofylu http://www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Pásový opar

Slunečnicová semínka pražená a solená

Jak již bylo řečeno, pražením mohou slunečnicová semínka ztratit některé vitaminy a minerály. Solená semínka zase obsahují příliš mnoho sodíku. Ani jeden z uvedených způsobů úpravy tedy není pro naše zdraví přínosný.

Zde je cena slunečnicových semínek.

Zdroj: článek Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka při hubnutí

Asi 50 % hmotnosti slunečnicových semínek tvoří tuk, ale najdeme v nich i poměrně velké množství bílkovin a sacharidů. Kromě těchto základních živin jsou semínka slunečnice bohatá na antioxidanty, vitaminy (vitamin E, vitaminy skupiny B) i minerální látky (hořčík, železo, vápník, fosfor a jiné). Energetická hodnota 10 g slunečnicových semínek je 247,46 kJ (59,14 kcal). Slunečnicová semínka představují vhodnou součást zdravého jídelníčku, avšak i u nich platí, že se nic nemá přehánět. S ohledem na jejich kalorickou hodnotu je lepší nekonzumovat jich velké množství. Spíše jejich pozitivní účinky na zdraví využijte tak, že jimi nahradíte část jiných tuků. Výborná jsou například jako součást salátů nebo jako náhražka chipsů večer u televize.

Zdroj: článek Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka loupaná versus neloupaná

Pražená slunečnicová semínka jsou velmi chutná, pokud se však praží dlouho, sníží se jejich nutriční hodnota. Po oloupání můžeme semínka rozemlít na pastu, která je výborná pro děti, starší lidi a pro lidi s poškozeným chrupem.

Zdroj: článek Slunečnicová semínka

Vedlejší účinky konopného semínka

Konopná semínka jsou poměrně mastná a obsahují spoustu tuku. Jedna polévková lžíce obsahuje 3 až 4 gramy tuku. Většina tohoto tuku jsou nenasycené tuky (což je „dobrý“ druh tuku), omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Takové množství tuků může vyvolat mírný průjem. Pokud tedy víte, že váš trávicí systém je citlivý na změny, začněte s malým množstvím semen a to postupně navyšujte až do doporučené dávky 2 lžíce denně.

Nemusíme se obávat toho, že konzumace konopných semínek bude mít stejné účinky jako kouření marihuany. Podle výzkumů bylo prokázáno, že THC se tvoří pouze v květinách, pupenech a listech rostliny, nikoli v semínkách. Protože jsou však semínka v kontaktu se všemi částmi rostliny, může se i u nich objevit určité množství THC – toto množství je ale tak nízké, až je zanedbatelné. Přesné výše THC se liší podle značky konopných semínek, takže pokud trpíte citlivostí na THC, sledujte řádně etikety na obalech. Pokud si koupíte konopná semínka s nadprůměrným množstvím THC (a jste citliví na THC), může dojít k pocitu euforie či halucinacím. Je alw velmi nepravděpodobné a téměř nemožné mít pozitivní testy na drogy po požití konopných semínek.

Od roku 2011 nejsou známy žádné interakce s běžnými léky, ale pokud berete nějaké léky na předpis dlouhodobě, měli byste se poradit s lékařem o zařazení konopných semínek do jídelníčku. Pozornost by tomu měli věnovat zejména lidé, kteří mají problémy se srážlivostí krve.

Vedlejší účinky konopných semínek jsou zanedbatelné ve srovnání s jejich výhodami. Diskutované vedlejší účinky jsou buď velmi nepravděpodobné, nebo nespecifické pro konopná semínka, kdežto pozitiva jsou zřejmá. Konopná semínka jsou jedním z mála přírodních zdrojů všech esenciálních aminokyselin (celkem jich je devět, tělo si je nedokáže samo vyrobit), stejně tak jako obsah neesenciálních aminokyselin (těch je celkem jedenáct). Esenciální mastné kyseliny mají příznivý vliv na onemocnění a jsou prospěšné pro zlepšení celkového zdravotního stavu. Mohou být bezpečně přijaty všemi, kteří jsou citliví na ostatní doplňky stravy obsahující tyto aminokyseliny, včetně dětí.

Léčebné účinky konopného semínka: Snižuje špatný cholesterol, léčí záněty a s nimi spojená chronická onemocnění, posiluje obranyschopnost organismu, zmírňuje nepříjemné projevy premenstruačního syndromu, léčí akné, dodává energii, podporuje růst svalové hmoty, omlazuje pleť a vlasy, je prevencí astmatu, vředů a artritidy.

Zdroj: článek Konopné semínko

Slunečnicová semínka v těhotenství

Vysoce kalorická a na základní živiny bohatá slunečnicová semínka jsou vhodná pro těhotné a kojící ženy, sportovce, anemiky, podvyživené lidi a pro lidi s oslabeným zdravím po nemoci a vlastně pro každého, kdo potřebuje načerpat novou sílu.

Zdroj: článek Slunečnicová semínka

Recepty, jak len připravit a konzumovat

Len je dobré přidávat do slaných sušenek či polévek, nebo si z něj můžete připravit chutný nápoj.

Nápoj: Rozmixujte 2 dcl oblíbeného džusu s 1 lžící lněného semínka.

Denně snězte 1–2 lžíce lněných semínek jako oříšky, nutno rozkousat. Pokud nechcete semínka kousat, stačí je namlít na prášek a posypat jimi jakékoliv jídlo, třeba obložený chléb, nasypat do jogurtu apod. Dávku nejlépe nepřekračovat.

Večer umelte 4 lžičky lněného semínka. Polovinu zamíchejte do jogurtu nebo kefíru a ihned snězte. Druhou polovinu zalijte 2 dcl horké vody a nechte odstát do rána. Ráno vypijte na lačný žaludek.

Namletá semínka se dají přidávat do různých pomazánek z tučného tvarohu nebo rybičkových pomazánek, do zeleninových placiček, např. květákových, do sekané, do zakysané smetany nebo jogurtu.

Zvlášť dobré jsou opražená semínka jen tak nasucho na teflonové pánvi – aby se otevřela. Pánev přiklopte nejlépe skleněnou poklicí; až začnou semínka skákat, tak jsou hotová. Když je nepřiklopíte, budou létat z pánve.

Další možnost představuje konzumace lněného oleje. V tomto případě se užívá každý den nalačno 1 polévková lžíce, kterou pak pacient zapije dostatečným množstvím tekutiny, ideálně neperlivou vodou s kapkou citronové šťávy.

Určitě nekonzumujte více než 2–4 lžičky semínek denně!

Zdroj: článek Lněné semínko jako lék

Nežádoucí a vedlejší účinky

Chia semínka mají blahodárný vliv na náš kardiovaskulární systém, nervovou soustavu a imunitu. Jsou zkrátka pro všechny bez rozdílů věku a pohlaví. Ale i tak v sobě skrývají určitá nebezpečí, která je třeba respektovat:

  • Chia semínka můžou zvýšit účinky léků na snížení krevního tlaku. Pokud v současné době užíváte anti-hypertenzní léky, nebo máte jiná rizika pro onemocnění srdce, poraďte se se svým kardiologem před použitím Chia semínek.
  • Chia semínka můžou zvyšovat aktivitu léků určených pro kontrolu hladiny cukru v krvi. Pokud trpíte cukrovkou, promluvte si se svým diabetologem o používání Chia semen ve vaší stravě.
  • Pokud užíváte lék Warfarin na ředění krve, pak Chia semínka raději vynechte.
  • Chia semínka můžou způsobovat alergické reakce. Nejvíce u lidí, kteří jsou alergičtí na hořtici a na hořčičné semeno.
  • U některých lidí se může projevit nadýmání po snědení většího množství Chia semínek.

Zdroj: článek Chia semínka a jejich vedlejší účinky

Zajímavosti o chia semínkách

  • chia semínka produkuje rostlina šalvěj hispánská pocházející z horských oblastí Střední Ameriky
  • chia semínka nemají žádnou chuť
  • slovo chia je mayský výraz pro sílu
  • jedna lžička chia semínek váží 4 gramy
  • chia semínka mohou zesilovat účinky Warfarinu
  • chia semínka obsahují hodnotné omega mastné kyseliny
  • chia semínka mohou pomoci diabetikům při stabilizaci krevního cukru

Zdroj: článek Chia semínka – hubnoucí zázrak

Jak loupat máslovou dýni

Máslová dýně je známá svou silnou a tvrdou slupkou. Loupání může být docela náročný trénink paží, ale existuje několik způsobů, jak si to usnadnit:

  • Ze spodní a horní části odřízněte tenký plátek, aby máslová dýně stála na prkénku rovně. Poté pomocí nože nebo škrabky odřízněte slupku shora dolů.
  • Pokud je slupka příliš tuhá, propíchněte dýni několikrát vidličkou a vložte ji na minutu nebo dvě do mikrovlnné trouby. Tím se slupka změkčí a bude se snáze loupat.
  • Rozkrojte dýni napůl a upečte ji v troubě i se slupkou. Po upečení se snadno odloupne.
  • Vařte máslovou dýni vcelku při 190 °C asi hodinu. Po vychladnutí oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte.

Zdroj: článek Zdravá polévka z máslové dýně

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Ing. Romana Šebková

 Mgr. Marie Svobodová


jak loupat slunečnicová semena
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
jak lze merit glykemii u psa
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.