Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK ODSTRANIT MOZOLY NA NOHOU

OBSAH

Léčba mozolů

Mozoly se léčí aplikací mastí, které obsahují kyselinu salicylovou. Důležité je i odstranění mechanického působení.

Zdroj: Jak na mozoly

Poradna

V naší poradně s názvem MOZOLY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana Jarošová.

pracuji jako skladnice ve skladu,takže denně naběhám 10 až 20km.Udělal se mi na noze ze spoda bolestivý mozol,který strašně bolí je na bříšku ve předu pod druhým prsrem u nohy.Nevím jak mám ten bolestivý mozol léčit jestli mastí a jakou nabo operací. Děkuji předem za odpověd´

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jako skladnice tedy pracujete asi už delší dobu, když víte kolik v průměru denně nachodíte, že ano? Takže jako první bude třeba nalézt příčinu puchýře, což mohou být nové a nebo po delší době opět nošené boty, nevhodné zkrabacené ponožky, ale také to může zavinit vlhká kůže, například z předchozí koupele, kterou pak uzavřete v botě. Co teď s tím dělat? Je jasné, že každý krok bude obnovu kůže ztěžovat, takže pokud můžete, jezděte na kole. Popřípadě můžete požádat praktického lékaře o několikadenní neschopenku. Rozhodně puchýř nepropichujte a ani neodstraňujte odfouklou kůži. Ta totiž stále tvoří nejlepší ochranný kryt pro nově vzniklou kůži. Okolí puchýře udržujte v čistotě a v suchu. Po koupeli dosáhnete nejlepšího vysušení vlažným fénem. Jednou denně před spaním místo namažte Indulonou nebo Niveou.
Tělo vám tímto dává najevo, že zátěž na nohy, kterou po něm chcete, přesahuje jeho možnosti a asi by bylo vhodné poohlédnout se po jiném zaměstnání. Zvláště pokud by se tento problém opakoval.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mozoly na nohou

Příznaky mozolů

Mozoly nejčastěji nalezneme na rukou a nohou. Mozol má podobu neostře ohraničeného a tuhého ložiska, které má barvu okolní kůže. Povrch kůže je drsný, často se odlupuje. Jindy může být povrch hladký, potom v něm vznikají bolestivé trhliny. Mozoly se vytvářejí také jako profesionální stigmata, například mozoly na bříškách prstů u houslistů a podobně. Výskyt mozolů může mít různé příznaky, které vždy závisí na příčinách. Níže jsou uvedeny některé z běžných příznaků mozolů.

  • Růst ztvrdlé kůže na jakékoli části ruky.
  • Bolestivost, která se zvyšuje při tlaku.
  • Zvýšené nepohodlí při práci.
  • Vznik puchýřů, suché nebo mastné kůže.

Zdroj: Jak na mozoly

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT OTOK NOHOU . se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena Loschnerová.

mám už dva roky otoky nohou,je to divný otok mě to spíž připadá ,jako od propadlé klenby příčné a je to pocit jako když mi něco tlačí na chodidla .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak odstranit otok nohou .

Mozoly a kuří oka

Kuří oka se obvykle projeví jako následek nevhodné obuvi. Odstranění chirurgickou cestou je docela dobře možné, zato náplasti na kuří oka mohou u citlivých osob způsobit poškození kůže, které si nezadá s poleptáním žíravinou. Také homeopaticky lze kuří oka odstranit celkem snadno.

Mozoly – vrstva odumřelých a ztvrdlých kožních buněk – jsou tvořeny opakovaným tlakem na jedno místo, což podněcuje zrychlenou tvorbu kožních buněk. Obecně řečeno jsou kuří oka a mozoly podobným ztvrdnutím kůže v důsledku tlaku či tření. Hlavním rozdílem je, že kuří oka jsou hlubším, více ohraničeným ztvrdnutím kůže a mozoly pokrývají spíše širší oblast povrchu kůže a nejsou tak hluboké jako kuří oka. Obvykle se mozoly objevují na bříškách chodidel a pat a mají žlutohnědé zabarvení. Jsou způsobeny vysokými podpatky, dlouhým stáním či obezitou. Ve své podstatě jsou mozoly neškodné, avšak mohou být velmi bolestivé a vést k dalším komplikacím.

Mozoly

Zde je článek, který podrobně popisuje mozoly.

Kuří oka

Zde je článek, který podrobně rozebírá kuří oka.

Mozoly a kuří oka – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy mozolů a kuřích ok.

Zdroj: Kožní nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem PROSTŘEDEK NA PLÍSEŇ NA NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Kolajova.

Dobrý den jak odstranit žluté nehty na nohou?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Podle posledních průzkumů má nejlepší účinky na žluté nehty na nohou Clotrimazol spray. Tento lék zničí příčinu, která má na svědomí žluté nehty do několika dnů až týdnů. Urychlit se to dá koupáním nohou v chlorové lázni. Chlorová lázeň se připraví z 5 litrů vlažné vody, do které se přidá Savo - 2 lžíce. V této lázni pak kartáčkem na zuby se nehty důkladně masírují, jak z venku, tak i ze spodní části, kde je obnažené nehtové lůžko. Toto určitě pomůže a žluté nehty do několika dnů krásně vybělí a za několik měsíců se zcela uzdraví a žloutnutí se již nebude dále objevovat. Po každé chlorové lázni je nutné nohy promazat olivovým nebo rýžovým olejem, hlavně nehty.

Zdroj: diskuze Prostředek na plíseň na nehty

Příčiny mozolů

Mozol vzniká při opakovaném tření a tlakem na kůži. Jedná se o adaptaci kůže (či obrannou reakci kůže) na mechanickou zátěž. Existuje mnoho činností způsobujících mozoly na rukou, některé jsou vyjmenovány níže.

  • U některých jedinců se mohou mozoly vyskytovat na prostředníčku, protože je tento prst neustále zatěžován při psaní perem či jiným psacím nástrojem.
  • Další příčinou vzniku mozolů jsou hudební nástroje, kdy jsou prsty vystavovány obrovskému tření o struny (kytara).
  • Mezi další příčiny patří zahradničení. Při zahradničení dochází k tvorbě mozolů díky nástrojům, které jsou určeny na zahrádku (motyčka, hrábě a další).

Zdroj: Jak na mozoly

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NA MOZOLY NA PRSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Fílová.

Dobrý večer,jelikož jsem pracovala ve skladu a součástí mé práce
bylo i zasílání zboží poštou,tak při převazování balíků provázkem jsem
si vypěstovala na pravém ukazováčku,snad,mozol,jestli to tak mohu nazvat,párkrát jsem si tento hrbolek upilovala pilníčkem na nehty,ale zase dorůstá,chtěla jsem požádat,zda se toto dá odstranit po domácku vyrobeným receptem,nebo,snad budu muset navštívít kožní oddělení? (nerada):(
Děkuji za odpověď Fílová Jana, Teplice

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Díky namáhání se Vám na ukazováčku vytvořila hyperkeratóza neboli mozol. Je to přirozený proces těla, které se přizpůsobuje nadměrnému lokálnímu namáhání. Takovéto mozoly jsou třeba často vidět u lidí v kanceláři, kteří často klepou na dveře. Když namáhání přestane, tak časem zmizí i mozol, ale trvá to dlouho, asi tak dlouho, jako když vznikal. Můžete ho opilovávat Vám příjemným pilníkem a promazávat ho hutným krémem na ruce, než zmizí. Pokud se Vám v něm netvoří hluboké praskliny do živé tkáně, tak není třeba s tím chodit na kožní. Odbornou pomoc můžete nalézt ve studiu s manikúrou a pedikúrou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak na mozoly na prstech

Mozol

Postupným a přiměřeným zatěžováním prací nebo sportem nevznikne na inkriminovaném místě puchýř, ale vytvoří se mozol. U mozolu se pokožka stává pevnější, odolnější vůči zátěži, a poněkud tmavší a vyšší (hyperkeratóza). Dokud mozol nevadí, je možné jej ošetřovat a promazávat. V případě, že mozol začne překážet, je potřeba jej odstraňovat (snášet) například pilníkem. Patřičným odborným pracovištěm je pedikúra nebo manikúra.

Zdroj: Jak na mozoly

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ODSTRANIT OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.

Mám oteklé kotníky, hlavně když dlouho sedím. Někdy mě nohy při chůzí neposlouchají musím odpočívat. Ráda bych alternativní léčbu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na bolavé a oteklé nohy vyzkoušejte přípravek Mobivenal Micro, který je volně prodejný v lékárně. Prospěšné je jednou až dvakrát týdně si dopřát lymfodrenáž respektive lymfomasáž. Také pomáhá často procvičovat lýtka prostřednictvím výponů na špičky. Výpony je vhodné dělat několikrát v průběhu dne. Také opírání nohou v leže o stěnu, aby směřovaly vzhůru. Takto je potřeba vydržet 15 až 30 minut. Také střídání teplé a studené koupele je prospěšné při takto bolavých nohách. Dělá se to tak, že ponoříte po kolena nohy do nádrže s velmi teplou vodou, necháte je tam 5 minut a potom je ponoříte do stejné nádrže, ale se studenou vodou a zase je zde necháte 5 minut. Takto to vystřídáte dokud bude voda dostatečně teplá a bude vám to příjemné.
Pokud byste chtěla profesionální pomoc, tak ji najdete u lékaře internisty - kardiologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak odstranit otoky nohou

Jak změkčit nehty na nohou

I nohy můžete mít jako v bavlnce. Stačí jim dopřát péči, kterou si zaslouží.

Dezinfekce: zbavte se nejen nepříjemného pocení a zápachu, ale i plísní a dalších mikroorganismů.

Ortopedické potřeby: vyberte si vložky do bot, podpatěnky, srdíčka podpírající nožní klenbu, korekci vybočeného palce; to vše existuje v různých velkostech a z rozmanitých materiálů, abyste si našli to své.

Pedikúra: péče o nehty na nohou je důležitá nejen v létě, krásné nehty jsou ty, které jsou především zdravé.

Peeling: ztvrdlá kůže, otlaky a mozoly snadno odstraníte pomocí vhodné kosmetiky, účinný je prostředek na změkčení nehtů. A navíc to může být docela voňavý zážitek.

Regenerace: Ulevte nehtům na nohou, rozmazlujte je, ať vás zítra zase donesou, kam budete potřebovat – změkčovač tvrdých nehtů je tou nejmenší investicí, kterou jim dopřejete.

Nejvíce se těchto případů objevuje v době od jara do podzimu, kdy je velmi teplo, nohy se potí, což svědčí bakteriím, kvasinkám, sporám a podobně. Pak stačí minimální poranění a zánět je zde v několika hodinách. Navíc dnešní moderní obuv většinou svoji šířkou ani délkou neodpovídá potřebám vlastní nohy. Zejména palce a malíčky jsou pod stálým tlakem, což je nejen velmi bolestivé, ale také dochází k zarůstání a při nešetrném a neodborném postupu ošetření také ke granulaci tkáně.

Zdroj: Jak změkčit tvrdé nehty na nohou

Diskuze

V diskuzi HNĚDÉ SKVRNY NA DOLNÍCH KONČETINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Chromá.

Mám hnědé skvrny na nohou v přední části a jsem z toho nesčastná hlavně v letě kdy je to vidět. Prosím můžete mě poradit jak to odstranit. Děkuji předem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hnědé skvrny na dolních končetinách

Jak odstranit otoky dolních končetin

Léčba těžkých a oteklých nohou se liší podle stupně onemocnění. V raných stadiích jsou v tomto případě – ještě v rámci „preventivní“ podpůrné terapie – prakticky vždy doporučovány kompresní punčochy, které by se měly nosit přes den, hlavně při dlouhém stání. Mohou být lýtkové či stehenní – jejich společným úkolem je podporovat návrat žilní krve k srdci prostřednictvím déletrvající komprese. Jejich nošení je ale často limitováno počasím, v teplých měsících jednoduše nejsou příjemné.

Léčba otoků nohou zahrnuje i konzumaci potravin a bílkovin. Potraviny bohaté na bílkoviny jsou následující:

  • mléko
  • sýr
  • máslo
  • jogurt
  • maso, ryby, vejce, kuřecí maso
  • obiloviny
  • luštěniny
  • ořechy a semena

Zdroj: Jak odstranit otoky dolních končetin

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA PIGMENTU BÍLÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Jak na bílé flíčky, které nejspíš vznikly z důvodu dřívějšího poranění?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Dobry den,mam bile flicky na nohou chtela bych poradit jestli se daji odstranit.dekuji

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu bílé fleky

Jak odstranit silikon z rukou

Silikon je možné odstranit z rukou za pomocí silikonového odstraňovače, někdy pomůže technický benzín nebo ředidlo. Ale poslední dvě metody nejsou pro styk s pokožkou vhodné.

Zdroj: Jak odstranit silikon

Diskuze

V diskuzi MOZOL NA PATE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

chci poradit jestli ma mozol na pate kořen hl.asi do 5mm. Nebo to je kuri oko.
Udajne se ma pata mocit ve slane vode-
Moc dekuji za poradu Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Dobrý den také jsem měla něco jako mozol na chodidle, stále jsem chodila na pedikúru s tím, že je to kuří oko. Nakonec to byla vnitřní bradavice, kterou mi na chir. vyřízli a mám po bolesti. Zdravím

Zdroj: diskuze Mozol na pate

Svědění nohou večer

Svědění nohou večer, jak již bylo popsáno výše, může způsobovat svrab. Svrab je infekční kožní onemocnění, které způsobuje roztoč jménem zákožka svrabová a jde o relativně častou dermatózu.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Diskuze

V diskuzi BÍLÁ NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Trnka.

Dobrý den.
Prosím o radu,jeli vůbec nějaká.Při a po opalování se mi na nohou vytvoří bílé, asi 1-2 mm velké bílé flíčky, které nelze odstranit. Pleť ošetřuji poměrně dobrými krémy, ale nic nepomáhá.Po nohou mám těchto flíčků desítky. Nic nebolí, jenom na pohled to dobře nevypadá. Na nikom jsem to ještě neviděl. Kožní lékařka skoro nereaguje.


děkuji za Vaši případnou odpověď Trnka Milan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kokina.

Pře pár dny jsem odpovídala na dotaz paní, která uvedla i svoje foto, byla jsem nemile překvapena, že její doktorka nepoznala vitiligo, což jsou bílé flíčky až velké mapy na těle, paní totiž uveřejnila foto a jelikož tímto trpím i já, okamžitě jsem poznala, že se jedná a ztrátu pigmentu, čili vitiligo.

Jelikož nevím, jak ten Váš problém vypadá, mohlo by jít i o plíseň /tu jsem si jako mladá převezla ze ZemplŠíravy/ a osstranilo se to přípravkem SULFATAN, což je bahno v prášku, návod přiložen a zakoupíte v lékárně.

Pokud by se tyto skvrny zvětšovaly a vytvářely větší celky, půjde zřejmě o vitiligo, které bohužel

může napadat i kůži na jiných místech.Často vznikají doslova velké bílé mapy/můj případ/, které je nutné chránit před sluníčkem, postiženou kůži mazat krémem, které tlumí sluneční záření.V tomto případě se obraťte na svoji kožní lékařku, která Vám poradí, či předepíše vhodné mazání.
Někdy i ta bílá místa svědí, moje lékařka mi vypsala recept na vhodný přípravek, který ovšem hradíte sám. Částka za těl. mléko Vás určitě nezruinuje.

Jsem ve věku, kdy už se nad tímto nehroutím, ale vážnější situace je u mladých lidí, pokud je to na viditelných místech. Ve většině případů se s tím naučili žít, chce to však velmi pevnou vůli a nehroutit se, při pohledu nějakého "blbečka". Byla bych ráda, kdybyste mi na můj mail napsal, jak to s Vámi dopadlo.

Zdroj: diskuze Bílá nemoc

Čím odstranit silikon z dlaždic, skla, laku nebo zdi

Odstranit silikon z dlaždic nebo kachliček je možné buď speciální mechanickou škrabkou, nebo chemicky za použití gelu či pasty. U laku je vhodné použít pouze chemické prostředky, aby nedošlo k poškození znečištěného materiálu.

Zdroj: Jak odstranit silikon

Diskuze

V diskuzi POLYFUNKCNÍ NEUROPATIE A MASÁŽ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav weigl.

večer před spaním mě často na jedné či druhé noze na nártu více k prstům svědí až pálí kůže nechá se potlumi či odstranit masáží na kterou pravidelně docházím jedná se o limfa masáž nohou děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Polyfunkcní neuropatie a masáž

Pálení nohou od ledvin

Pacienti s dlouhotrvající insuficiencí, zejména pacienti s dialýzou, často trpí na uremickou nebo i nefrogenní polyneuropatii. Nejčastějšími symptomy jsou noční křeče v lýtkách, symetrické poruchy senzibility nohou i motorický neklid nohou a pálení. Příčinou zde bývá poškození způsobené usazováním látek podobných moči.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Jak odstranit silikon z oblečení

Na odstranění nevytvrzeného i vytvrzeného silikonu z oblečení je vhodný okamžitě použitelný pastový prostředek určený k odstranění silikonu.

Zdroj: Jak odstranit silikon

Svědivá vyrážka na nohou – léčba

K základnímu ošetření patří podávání léků proti alergii a vyvarování se kontaktu s alergenem. Pro zlepšení stavu pokožky se používají zvlhčující krémy.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou

Které typy kožních plísní nám hrozí nejakutněji při koupání ve volné přírodě?

Jako úplně nejakutnější postižení by se daly považovat postižení kůže v meziprstních prostorách dolních končetin a to hlavně ve čtvrtém a pátém meziprstí. Tam plíseň na nohou nejčastěji začíná.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Nebezpečí plísně nehtů na nohou

Plíseň nehtů není život ohrožující onemocnění, ale neměla by být brána na lehkou váhu. Plíseň může omezit funkci zasaženého prstu nebo celé nohy a pacienti pak mají potíže při chůzi.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Odstranění zubního kamene

Zubař nebo zubní hygienik dokáže odstranit zubní kámen, který se vytvořil nad a pod dásní. Používá rovněž nástroje na seškrábání a uvolnění zubního plaku a kamene z povrchu zubů. Pokud je veškerý plak a zubní kámen odstraněn, vaše zuby jsou lesklé, hladké a na povrchu čisté.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP