Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK ODSTRANIT PIHY DOMA

OBSAH

Odstranění pih

Pokud trpíte pihami a máte po těle výrazná mateřská znaménka, nepodceňujte občasnou návštěvu kožního lékaře, který vám velké pihy zkontroluje. Lékař může doporučit odstranění velkého mateřského znaménka, které se provádí chirurgicky. Malé pihy vám z těla i obličeje odstraní laser. A to během několika minut. Pihy jsou odstraněny laserovým paprskem, který se dostane pod kůži a rozloží pigment, kterého se pak tělo samo zbaví. Odstranění pih je také možné pomocí chemického peelingu. Ten využívá ovocné kyseliny, které odstraňují povrchovou část pokožky. Tato metoda se používá také při omlazování kůže.

Pihy se dají odstranit například depigmentačními krémy, bělením, chemickým peelingem, intenzivním pulzním světlem nebo ve zkrášlovacích centrech. Jde o velmi citlivou aplikaci, přičemž pihy zesvětlají a zmizí přibližně v rozmezí od dvou do deseti dnů. Jedno odstranění pih většinou nestačí. Nežli začnete uvažovat o odstranění pih, je důležité poradit se o tom s dermatologem. Pihy a mateřská znaménka mohou být velmi nebezpečná.

Zdroj: Babské rady na pihy

Poradna

V naší poradně s názvem CERVENA KUZE U PIHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jar.winterova.

Prosím o radu.Na vnitřní straně ruky asi 15 cm od zápěstí mam jednu z mnoha stařeckých skvrn.Trvá to asi 14 dnů,kdy mi kolem této skvrny červená kůže.Mírně se ta barva šíří do kruhu.Mám s tím jít k lékaři? Je mi 68 let.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě s tím zajděte na kožní oddělení. Tam vám to prohlédne lékař pomocí dermatoskopu - to je taková svítící lupa. Možná, že pořídí i fotku, pro pozdější porovnání. Hned se dozvíte, jestli je to třeba odstranit a nebo jestli to není nebezpečné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cervena kuze u pihy

Proč máme pihy

Nadprodukcí kožního pigmentu, který je známý jako melanocyt, vznikají v obličejové oblasti malé hnědé skvrny, neboli typické pihy. Pigmentová produkce je také stimulována nadměrným vystavováním pokožky na ultrafialové sluneční záření. U lidí, kteří trpí na pihy, tak je velké riziko spálení pokožky sluncem. A pokud se nechtějí spálit, tak by se měli v létě vyhýbat slunci, protože tyto činnosti podporují rozvoj pih.

Zdroj: Domácí péče o pihy

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ PIHY NA TĚLE FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

dobry den chtela jsem se zeptat manzelovi se delaji cervene pihy ma je na zadech ,brichu a taky se mu udelala v hlave co mame delat dekuju moc

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené pihy na těle foto

Jak odstranit pihy

Klasické babské rady pomohou, ale ani ony pihy neodstraní, spíš je trochu zesvětlí.

Můžete například vyzkoušet šťávu z citronu, okurky nebo křenu, bílou šťávu, která vytéká ze stonku pampelišky, či rozmačkanou kaši z jahod.

Z bylinek pomůže vlaštovičník a měsíček lékařský. Ale pozor. Každá pleť je jinak citlivá a kyseliny a další účinné látky v těchto pomocnících mohou vyvolat i nepěknou alergickou reakci, třeba vyrážku.

Zdroj: Babské rady na odstranění pih

Poradna

V naší poradně s názvem PIHATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Jsem pihata od cca 5 let. Zaclo to celym oblicejem. Kolem puberty zacly ruce a dnes po 30-itce jsem pihata cela a kazdym rokem je to horsi. A uz mi nejde se ani opalit. Jde nejak tvorbu zastavit a jiz vznikle vymizet? Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto pihy nejde zastavit, neboť jsou součástí pokožky. Můžete použít zesvětlovací krémy na pleť, ale neočekávejte od toho mnoho. Krémy totiž vybělí i kůži, kde pihy nejsou a tak nikdy zcela nevymizí. Úplně nejlepší je změna pohledu na vlastní tělo. Musíte se s mířit s tím, co jste od přírody dostala a začít to vnímat jako své přednosti. Pro mnoho lidí je pihatá pokožka symbolem krásy, jak můžete vidět například zde: www.google.cz/images…
Buďte hrdá na své pihy, protože ne každý se může honosit takovou krásou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak odstranit cervenou tecku na noze

Co jsou pihy

Pihy jsou ostře ohraničené žlutohnědé skvrny na lidské kůži, obsahující zvýšené množství kožního pigmentu (melaninu). Objevují se především na obličeji, hlavně v oblasti nosu, ale také na jiných místech těla, jako je hruď, ruce, ramena či záda. Množství pih ovlivňuje sluneční záření. Větší míra expozice zvyšuje počet a kontrast pih. V letním období se výskyt pih zvyšuje. Důležitým faktorem jsou také genetické predispozice.

Pihovatost je kožní vada, kdy dochází k nerovnoměrnému rozložení kožního pigmentu. Pihy lze odstranit nebo potlačit užíváním speciálních kožních krémů, případně pomocí skalpelu nebo laseru. Účinnou prevencí zůstává ochrana před slunečními paprsky, a to zvláště u jedinců s citlivou pokožkou.

Zdroj: Babské rady na odstranění pih

Poradna

V naší poradně s názvem PIHY NA PŘEDKOŽCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den,
mám jednu pihu už od dětství na předkožce a a rok zpátky se mi udělali 3 malinké pihy asi 1-2 mm. Nejedná se o rakovinu?
Díky Pavel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Spíše to bude běžný névus než rakovina. Už jen proto, že penis v naší kultuře nosíme pod spodním prádlem a nedostane se k němu sluneční svit způsobující rakovinu. Jistotu můžete mít po vyšetření dermatoskopem u kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pihy na předkožce

Homeopatie na pihy

Homeopatické léky mohou být také použity úspěšně i účelně k léčbě pih. Ve skutečnosti pihy patří mezi zdravotnické podmínky, které mohou být léčeny bez větších potíží během několika týdnů. Existuje celá řada společných homeopatických léků, které mohou být úspěšně použity k léčbě pih. Ale před tím než použijete nějaký homeopatický lék, tak se poraďte se svým lékařem, aby si ověřil vaši dávku a účinek, který je pro vás vhodný. Mezi homeopatické léky na pihy patří Kalium bichromicum, Grafit, Lycopodium, fosfor, výtažek ze sépie, uhličitan sodný -jedlá soda a síra.

Zdroj: Domácí péče o pihy

Diskuze

V diskuzi DERMATOVENEROLOGIE KARLOVO NÁMĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Kolínská.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli u Vás odstrańujete metličkové cévky, jakým způsobem, zda je možné se objednat na konzultaci a ceník výkonu. Děkuji předem za odpověď. Přeji krásný den.
Kolínská Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena Sobotková.

Je mi 67 let a mám četné senilní pihy kolem prsou , v podpaží ,na zádech.
Poraďte prosím, kdo mě toho může zbavit ?
Děkuji Sobotková

Zdroj: diskuze Dermatovenerologie karlovo náměstí

Byliny na pihy

Pihy a kůže, které jsou postižené pigmentací, mohou být osvětleny nebo odstraněny pomocí některých bylin.

Rozmixujte čtvrtinu šálku nezralého rybízu a lžíci nepasterizovaného medu. Použijte tuto směs k zesvětlení pih, které se vyskytují kdekoliv na těle. Tato akutní bylinná směs může být použita přímo na pihy. Směs ponecháme na postižené kůži asi 30 minut. Po uplynutí doby se směs z kůže opláchne trochou teplé vody. Následně postižené místo potřete zředěnou citrónovou šťávou, což vytvoří další bělící opatření.

Pihy mohou být také zesvětleny pomocní dalších aplikací. Mezi ně patří bylinná šťáva z křenu nebo octa vyrobeného z křenu. Také pomáhá bylinný přípravek z ovesných vloček. Přípravek z ovesných vloček se potře přímo na kůži a tím jsou pihy také vyběleny.

Zdroj: Domácí péče o pihy

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVENI LEVE RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den uz asi tyden me trapi bolest pod levou lopatkou nekde u prostred kdyby me to bolelo a tad doto me aji leva ruka zacala z necitlivovat u doktorky jsme byla tamy dala leky na u volneni svalstva a nervu ale vubec me to nepomaha a hlavne vecer nemuzu spat nebo me ta necitlivela ruka vzbudi a to mi je 23let

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zkuste požádat o rehabilitaci a podle toho co se při ní naučíte, tak pak provádějte i každý den doma. To je nejlepší způsob jak se toho zbavit. Také můžete sama sehnat sympatického fyzioterapeuta a s ním pak zkusit odstranit vaše problémy s levou rukou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Necitliveni leve ruky

Babské rady na pihy

K odstranění pih poslouží také různé depigmentační krémy, které mají bělicí účinky. Jejich používání ale nemá moc smysl, pokud pleť vystavujete slunci. Proto pokud chcete pihy opravdu odstranit, měli byste začít u toho, že se začnete vyhýbat slunci. V létě stačí více vyhledávat stín nebo nosit pokrývku hlavy, která zastíní zároveň i obličej (klobouček, čepice se kšiltem).

  • Existují také různé babské rady, které pomohou pihy odstranit, či je alespoň trochu zesvětlit. Například je dobré vymačkat šťávu z většího nastrouhaného křenu a touto tekutinou pokožku potírat (je dobré si každý den připravit novou šťávu). Pokud nemůžeme z křenu získat dostatečné množství šťávy, je možné také dvě lžíce nastrouhaného kořene zalít sklenkou vinného octa a na tři dny odložit na slunečné místo – pak potíráme necezenou směsí.
  • Také lze několikrát denně potírat pokožku měsíčkovou tinkturou. Ta se dá buď koupit, nebo vyrobit z hrsti květů měsíčku, které jeden měsíc macerujeme v litru čtyřicetiprocentního alkoholu – před potíráním je dobré ještě zředit v poměru 2–3 : 1 s vodou.
  • Dále může pomoci potírání šťávou z citronu či přikládání obkladů z okurkových slupek.
  • V létě, když zrají lesní jahody nebo borůvky, doporučovaly naše babičky namazat obličej rozmačkanou kašičkou z těchto plodů (nemusí to být směs, použijeme, co máme), po hodině omýt a na noc si namazat tvář podmáslím – případně podmáslím rozmíchaným s několika kapkami citronu.
  • Dá se použít také zelená petrželka, a to tak, že plnou hrst zalijeme dvěma sklenicemi vody, necháme přejít varem a chvíli louhujeme – užívá se dvakrát denně.
  • Pihy můžete zesvětlit i potíráním hořkou pampeliškovou šťávou a odvarem z pampeliškových květů.

U všech těchto receptů je jen dobré si nejdříve vyzkoušet (například za uchem), jestli náhodou nejsme na něco mírně alergičtí, abychom za vyhánění pih nezaplatili nějakými nemilými problémy. A malá, nejjednodušší rada na konec, pokud jsou pro vás pihy opravdu velký problém, omezte v maximální možné míře opalování – zvláště pokud jde o pihatá místa.

Zdroj: Babské rady na pihy

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den.

Mám Trombózu a od 21.11 2016 beru ELIQUIS. Po celou dobu léčby mě svědí pokožka těla a myslím, že se mi jakoby zvětšili (nalili) pihy. Občas se stane, že si nějakou seškrábnu a to samozřejmě chvilku krvácí.
Je možné, že to způsobuje tento lék?

Děkuji za odpověď.

Jana A.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Květa.

I mně po Eliquisu svědí tělo a vyskákaly mi pihy.

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Pihovatost

Pihovatost rozhodně nepředstavuje nějaký závažný zdravotní problém. Je to de facto menší kožní vada (nejspíš genetického původu), kterou způsobuje nerovnoměrně rozložený pigment. Nejčastěji se objevuje u lidí se zrzavými či blond vlasy a s modrýma očima. První pihy se převážně objevují kolem čtvrtého až pátého roku života a jsou viditelné hlavně na světle jako nahnědlé pigmentové skvrnky. S přibývajícím věkem jsou trochu výraznější. Během léta mají sytější barvu, v zimě mírně ustupují a také se zmenšuje jejich počet. Od vyvrcholení puberty začíná jejich množství ustupovat, není neobvyklé, že v dospělosti postupně samy téměř vymizí.

Zdroj: Babské rady na pihy

Jak odstranit silikon z rukou

Silikon je možné odstranit z rukou za pomocí silikonového odstraňovače, někdy pomůže technický benzín nebo ředidlo. Ale poslední dvě metody nejsou pro styk s pokožkou vhodné.

Zdroj: Jak odstranit silikon

Jaterní skvrny

Jaterní skvrny jsou skvrny objevující se na kůži, které mají souvislost se stárnutím a vystavováním se ultrafialovému záření ze slunce. Jejich zabarvení je od světle hnědé až po červenou či černou. Objevují se v oblastech, které jsou nejčastěji vystavovány slunečnímu záření, zejména se jedná o ruce, obličej, ramena, paže a čelo. Z názvu vyplývá, že by měly být spojeny s problémy s játry, ale není tomu tak. Nejčastěji se vyskytují u lidí starších 40 let, protože kůže těchto lidí není schopná již tak účinně regenerovat. V drtivé většině případů jaterní skvrny nepředstavují žádnou hrozbu a nevyžadují žádnou léčbu. Ale mohou být zaměněny s rakovinou kůže. Jaterní skvrny jsou benigní, tedy nerakovinné buňky, které jsou nevzhledné. Někteří lidé je tedy chtějí odstranit. Odstranění se provádí za pomoci elektrochirurgického ošetření, ošetření laserem nebo kryoterapií.

Jaterní skvrny – foto

Tady jsou fotografie, které zobrazují stařecké jaterní skvrny.

Zdroj: Pihy na pokožce

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT STAŘECKÉ PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Nováčková.

Pěkný den,já si myslím,že to nejde odstranit v 70 letech.děkuji JN

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak odstranit stařecké pigmentové skvrny

Čím odstranit silikon z dlaždic, skla, laku nebo zdi

Odstranit silikon z dlaždic nebo kachliček je možné buď speciální mechanickou škrabkou, nebo chemicky za použití gelu či pasty. U laku je vhodné použít pouze chemické prostředky, aby nedošlo k poškození znečištěného materiálu.

Zdroj: Jak odstranit silikon

Doporučení jak doma zesvětlit pihy

Kromě použití bylin a bylinných doplňků nebo homeopatických přípravků, můžete udělat několik různých věcí, které vám pomohou zbavit se pih z obličeje. Mezi opravné prostředky patří pouze přírodní léky. První domácí lék, který se snaží o odstranění pih pomocí citrónové šťávy. Ve skutečnosti bylo prokázáno, že citronová šťáva pomáhá v boji proti pihám. Stačí opravdu pár kapek citronové šťávy, kterou si dáte na prst a následně rozetřete na pihy. Může se použít i jiné ovoce, jako jsou meruňky a jahody. Protože pracují jako obličejová maska. Pokud chcete použít tyto plody, tak stačí ovoce rozdrtit. Z rozdrceného ovoce uděláte pastu, kterou nanesete na oblasti, kde chcete odstranit pihy. Nebo si také můžete umýt obličej kyselým mlékem, které také pomáhá při odstraňování nevzhledných pih. Kyselina mléčná funguje jako přírodní peeling. Také stačí trocha medu, který rozehřejete. Po rozehřátí ho rovnou aplikujete na pihy. Med vás zbaví skvrn na obličeji. Med opláchnete pomocí studené vody.

Měli byste také používat pleťový krém s ochranným faktorem, když jdete ven. Krom toho můžete také používat kvalitnější opalovací krém. Zejména opalovací krém, který poskytuje zvýšenou úroveň ochrany. Opalovací krém byste měli používat pokaždé, když jdete na slunce. Také se doporučuje pořízení klobouku do svého šatníku a nosit ho kdykoliv se vydáte na slunce. Široký okraj klobouku bude chránit vaši tvář před slunečním zářením. Neměli byste vycházet ven mezi 10 a 16 hodinou, kdy je nejintenzivnější sluneční záření.

Jako maska na obličej se dá použít i kysaná smetana, kterou necháte nějakou dobu působit. Je dobré, abyste tuto pleťovou masku nemyli. Po odstranění masky, natřete pleť hydratačním krémem. Pihy mohou také zmizet, když budete používat pleťovou masku z čerstvého ovoce a zeleniny. Jedná se o jahody, meruňky, červený rybíz a okurky. Jde o domácí přírodní lék na boj s pihami.

Mytí obličeje pomocí kyselého mléka pomáhá v odstranění pih. Protože kyselina mléčná má bělící účinek na pihy. Kromě toho má kyselina mléčná vylučovací faktory. Tyto faktory nedráždí a nevysušují pleť. Také se dá používat křenový ocet. Křenový výtažek nebo výtažek z ovsa je účinný k zabránění vzniku pih. Dokonce se dá používat šťáva získaná z petržele s příměsí citrónové šťávy, červeného rybízu nebo pomerančové šťávy. Tyto šťávy také skrývají pihy.

Mezi další způsoby pro odstranění pih patří neparfémovaný ricinový olej nebo střídavé použití vitamínu E. Vitamin E se bere těsně před spaním. Další účinný způsob pro odstranění pih je rozpuštěný extrakt z jednoho citrónu. Tento extrakt se aplikuje pomocí štětečku přímo na pihy. Vynikajícím domácím lékem na pihy je drcená žlutá hořčice s mlékem, která se nanáší večer. Umytí této masky se provádí ráno pomocí studené vody.

Pihy jsou také zesvětlené, pokud používáte pravidelně podmáslí. I když se to může zdát neuvěřitelné, dokonce i cibule je účinná na odstranění pih a skvrn způsobující stárnutí. Červená cibule se rozpůlí a potře se s ní postižené místo. Aplikuje se to 2x denně. Tento proces se opakuje, dokud skvrny nezmizí úplně.

Použít se dá také mletá kurkuma nebo rozdrcená sezamová semínka, která se smíchají s vodou. Tato směs se natírá na obličej a díky tomu se odstraňují pihy. Na pihy také pomůže, když se do vydlabaného melounu vloží zrnka rýže. Tato zrnka po týdnu vyjmete, rozetřete a vzniklou směs následně aplikujete na obličej.

Zdroj: Domácí péče o pihy

Dieta proti pihám

Konzumace potravin bohatých na vitamín C.

Vyvážená strava by měla obsahovat hodně vitamínu A a B-komplex. Velmi důležitý je vitamín B5, protože má na pokožku příznivý vliv a udržuje její přirozený vzhled, nachází se ve vejcích, mléce, zelí a pšeničných klíčkách.

Velmi důležité je udržovat pokožku vláčnou, k tomu napomáhá strava bohatá na esenciální mastné kyseliny.

Zdroj: Babské rady na pihy

Jak odstranit silikon z oblečení

Na odstranění nevytvrzeného i vytvrzeného silikonu z oblečení je vhodný okamžitě použitelný pastový prostředek určený k odstranění silikonu.

Zdroj: Jak odstranit silikon

Rozdíl mezi pihou a rakovinou

Piha je pouze barevná skvrna vzniklá nahromaděním pigmentu. Rakovinové ložisko je tvořeno speciálními, takzvanými névovými buňkami, může být s pigmentem, ale nemusí. Rakovina kůže má mnoho podob, nedá se popsat univerzálně. Pihy a rakovina kůže spolu úzce souvisí. Měli bychom sledovat svou kůži a v případě obav raději zajít k lékaři.

Zdroj: Jak nepřehlédnout rakovinu kůže

Co jsou pihy?

Pihy jsou shluky koncentrovaného melaninu, viditelné na lidské pleti. Pihy jsou také nazývány ephelis. Pihy nemají zvýšený počet buněk produkujících melanin (melanocyt). Pihy lze nalézt na každém, bez ohledu na genetické predispozice, ale jejich množství je geneticky dáno a je spojeno s přítomností melaninu. Tvorba pih je vyvolána působením slunečního záření, které aktivuje melanocyty, čímž dochází ke zvýšené produkci melaninu a tím i k tvorbě pih.

Pihy se převážně vyskytují na obličeji, ale mohou se objevit kdekoli na těle. Silná produkce melaninu způsobuje množení pih, čímž dochází k pokrytí větší části kůže, zejména obličeje. Pihy se vzácně objevují u dětí, ale nejvíce se vyskytují před nástupem puberty. Ideální prevencí je snížený výskyt na slunci nebo používání vhodných krémů. K zesvětlení pih se doporučuje kyselina citrónová, k jejich odstranění laser. Pihy nejsou kožní onemocnění, ale lidé s pihami mají nižší koncentraci fotoprotektivního melaninu, takže více trpí nepříznivými účinky UV záření. Velmi vhodné je používání opalovacích krémů.

Vznik pih

Vznik pih je podmíněn jednak světlou pletí, dále pobytem na slunci, ale velkou roli sehrává i to, jakou jsme získali genetickou výbavu od rodičů či prarodičů. Pihy vypadají jako mnohočetné hnědavé skvrnky, jsou podmíněné místním zmnožením tmavého kožního barviva melaninu, přesněji eumelaninu. Eumelanin je druh melaninu, který má právě tmavou barvu. Většina pih na lidském těle je obvykle stejné barvy. U různých lidí však mohou mít různý odstín – bledě červené, žluté, slabě, středně nebo tmavě hnědé až černé. Většinou však mívají odstín o něco tmavší, než je barva okolní kůže. Po vystavení slunečnímu záření mají tendenci tmavnout, v zimních měsících zase zblednou.

Prevence pih

V případě, že se objeví na kůži nějaká skvrna, o které máte pochybnosti, navštivte raději kožního lékaře. Ten po vyšetření stanoví, o jakou kožní změnu se jedná, a případně doporučí další vyšetření. Jde-li pouze o pihy, může vám doporučit vhodné prostředky ke zmírnění těchto kosmetických problémů.

Jelikož nemůžeme změnit svou genetickou výbavu ohledně výskytu pih, zbývá nám alespoň pokusit se o to, aby nebyly ještě více viditelné, a zejména předcházet vzniku nových pih. Základem prevence je ochrana před sluncem. To zahrnuje jednak používání přípravků s vysokým ochranným faktorem, jednak omezení pobytu na slunci a určitou roli zde hraje též ochrana hlavy, zejména obličeje, například kloboukem. Prevence je snazší, levnější a také šetrnější než snažit se odstranit pihy, které již vznikly. Odstraňování pih je mnohem obtížnější, a navíc nemusí být vždy uspokojivé.

Pihy – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět pihy.

Druhy pih

Rozlišujeme 2 typy pih. Prvním typem jsou obyčejné pihy a druhým ty, které vznikly spálením od slunce. Ty obyčejné jsou většinou kulaté a malé. Naopak pihy vzniklé od slunce jsou větší, tmavší a mají nepravidelné okraje. Jsou běžné na ramenou a zádech, tedy na místech nejvíce vystavovaných slunečnímu záření, kde se obvykle i nejvíce spálíme.

Jiným kožním projevem podobným pihám je lentigo simplex. Lentigo simplex je tmavší skvrna, která obvykle v zimě nevymizí. Může být přítomna od narození, ale většinou se tvoří později v dětství a kolem puberty. Mnohočetný výsev těchto pih se nazývá lentiginóza. Může být i součástí některých jiných onemocnění, většinou se však jedná o nevýznamné skvrny.

Zdroj: Pihy na pokožce


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP