Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK VYČISTIT STŘEVA

OBSAH

Dědičnost

Jsou některé rodiny, kde se vyskytuje nádor střeva v mladém věku a postihuje několik příslušníků rodiny. Dědičné formy představují asi 5–15 % všech nádorů střeva. Daleko častější je takzvaný sporadický karcinom, který představuje asi 80 % všech zhoubných nádorů a nedědí se. Velkou roli mohou hrát i chronické záněty střeva či vrozená polypóza tlustého střeva, která je sice nezhoubná, ale snadno se může zvrhnout ve svou horší obdobu.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Diskuze

V diskuzi STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pojkaska.

Chci se s parazitex.cz zkusit vyčistit. Je mi špatně v poslední době a to se snažím spát a přesto jsme unavená a mám průjmy.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Střeva

Umístění slepého střeva

Slepé střevo je slepý výběžek a část tlustého střeva, která spojuje poslední oddíl tenkého střeva zvaný kyčelník se vzestupným tračníkem. Tenké střevo ústí do tlustého ne přímo na jeho počátku, ale až kousek za ním. V běžném hovoru dochází k záměně slepého střeva s apendixem, což je červovitý výběžek slepého střeva. Často zmiňovaný zápal slepého střeva je ve skutečnosti zápalem apendixu a pouze apendix je pak při nevyhnutelné operaci odstraněn. Apendix je úzký, trubicovitý ocásek, připojený na slepé střevo (caecum). Jeden jeho konec je uzavřený a druhý ústí do tlustého střeva. Měří okolo 10 cm na délku a 1 cm na šířku a zřejmě se jedná o vývojový pozůstatek. Apendix je uložen v pravém podbřišku a pro trávicí činnost nemá žádný význam. Je spíše pokládáno za lymfatický orgán, bez kterého se však tělo může snadno obejít. Uložení apendixu není u každého člověka stejné. V anatomických atlasech je popsáno 6 různých lokalizací, kde může být červovitý přívěsek nalezen, a proto ani příznaky nejsou vždy stejné.

Zdroj: Zánět slepého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Jak vyčistit rošt trouby

Rošty a plechy umyjte ve vodě s odmašťovačem, vyčistěte houbičkou a opláchněte čistou vodou, a to po každém použití trouby.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Diskuze

V diskuzi CENA ZA ZUBNI NAHRADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Valentová.

Chtěla bych vědět v jaká je cena za snímatelnou hoření zubní náhradu -protézu děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Dobrý den,
potřebovala bych radu čím vyčistit zubní protézu, kterou mám asi 1 rok a nyní
před 2 měsíci mně začala černat, ale ne zuby. Používám na čistění tablety
corega a zubní pastu parodontax. Děkuji Helena

Zdroj: diskuze Cena za zubni nahrady

Jak vyčistit stříbro octem

Čištění octem je velmi levné a snadné. Do zhruba jednoho litru horké vody přidáte velkou lžíci octa. Do této směsi pak přibližně na čtvrt hodiny vložíte stříbrný předmět, který chcete vyčistit. Po uplynutí dané doby jej otřete a je hotovo.

Zdroj: Jak vyčistit stříbro

Diskuze

V diskuzi NÁROK NA LÁZNĚ PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Kachlířová.

Manžel je po operaci tlustého střeva . Prosím o doporučení lázní.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Mihalčik.

Prosím o doporučení vhodných lázní pro diagnozu karcinomu rekta C20- z indikace I/1X. Děkuji.

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Nádorové onemocnění tlustého střeva

Proč jsou Češi na předních místech s nádorovým onemocněním tlustého střeva? Je to především životním stylem! Nádorové onemocnění tlustého střeva postihuje především muže, kteří jsou také na prvních příčkách. Na četnost výskytu této nemoci má také vliv genetická dispozice, která se vytvářela léta. Kupříkladu středomořská strava s vlákninou je nejlepší prevencí před onkologickou nemocí tlustého střeva. V našem případě bude dobrým řešením dostatek čerstvé zeleniny ve stravě.

Zdroj: Vyšetření tlustého střeva na gastroenterologii

Diskuze

V diskuzi VÝVOD Z TLUSTÉHO STŘEVA STOMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

jsem po operaci tlustého střeva stomie a mám dotaz mám tlak do konečníku jako když potřebuji vykonat potřebu má to tak být nebo je něco špatně děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vývod z tlustého střeva stomie

Jak vyčistit stříbro s kamínky

Stříbrné šperky s kamínky by se neměly vařit ani zalévat horkou vodou. Zde je vhodné využít k jejich čištění speciální přípravky. Jedná se o hadříky či ubrousky. Tyto přípravky se dají zakoupit v drogérii. Před čištěním šperky pořádně omyjeme v mýdlové vodě, aby se odmastily a odstranily nečistoty. Po skončení čištění je taktéž omyjeme a pak otřeme.

Zdroj: Jak vyčistit stříbro

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO SE DRŽÍ DIETA PO ZÁNĚTU TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Prosím, po léčbě zánětu tlustého střeva,jak dlouho se musí držet dieta? Díky za odpovědi.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho se drží dieta po zánětu tlustého střeva

Čistič stříbra

V některých obchodech se dá zakoupit speciální vata, která je přímo určená k čištění stříbra. Pomocí ní jednoduše otřete poškozené stříbro. Vata je použitelná vždy pouze jednou, po vyčištění se musí vyhodit.

Lešticí utěrka má speciální impregnaci a stříbrné šperky krásně vyleští a zabrání jejich opětovnému zčernání. I když časem hadřík může sám zčernat, pořád umí šperky dobře vyčistit.

Zdroj: Jak vyčistit stříbro

Diskuze

V diskuzi KOMPLETNÍ RESEKCE TLUSTÉHO STŘEVA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubomír.

dobrýden,má někdo skušenost po celkovém odstranění tlustého střeva sdůvodů shoubného nádoru?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kompletní resekce tlustého střeva.

Rakovina tlustého střeva a její příznaky.

Lidé často ignorují varovné příznaky vlastního těla při ca tlustého střeva: krev ve stolici, dlouhodobější průjem nebo zácpa, zvýšená plynatost, bolesti břicha a dlouhodobé nevysvětlené bolesti zad. Lékaři připomínají další zákeřnou vlastnost rakoviny tlustého střeva: nemusí bolet ani se jinak projevovat. Proto je důležité provádět vyšetření i u pacientů, kteří nemají žádné problémy a je jim více než 50 let.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Musil.

Dobrý den,
12.12. t.r. jsem byl v nemocnici Motolu na operaci tlustého střeva s diagnozou C 189.
V Novém roce si ihned požádám o lázně a prosím,které podle Vás by mi nejvíce vyhovovali.
Zprávu mi prosím zašlete co nejdříve,abych splnil termín 30 dnů od operace.

Děkuji a na Vaši odpověď se těší Musil Bohumil.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší lázně po operaci rakoviny tlustého střeva jsou Luhačovice a Mariánské Lázně. Konkrétní lázně vám ale určí vaše zdravotní pojišťovna v rámci rozhodovacího řízení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Tip

Aby byl účinek čištění ještě lepší, doporučuje se do pekáče s vodou stříknout pár kapek mycího prostředku na nádobí.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ KŮŽE NA ZÁDECH BÍLÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den, také se potýkám s pytyriasis versicolor..roztoky si nechám namíchat ale celostní medicína doporučuje změnu uvnitř těla, s tím souhlasím..máte někdo zkušenost, co je v těle špatně? Játra, střeva, ledviny, čím je vyčistit? Mám pocit, že se stravuji velmi zdravě, proto mně to překvapilo. Děkuji za jakoukoliv odpověd. Také se nemůžu dohledat, jak bílé skrny ztmavit, opalování ani solárko se nedoporučuje..neodvážím si dát raménkové triko nebo třeba šaty, nevím, co si obleču na dceřin ples. Esteticky velmi nepříjemné..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Plíseň kůže na zádech bílé skvrny

Jak vyčistit troubu citronem

Čerstvé připáleniny a mastnota neodolají ani troše horké vody v kombinaci s citronovou šťávou. Použít můžete také dužinu nebo citronový koncentrát. Směs dejte do zapékací misky, předehřejte troubu ideálně na 160 °C a misku do ní vložte. Nechte roztok takto asi čtvrt hodiny odpařovat, po vypnutí troubu ale hned neotevírejte – nechte páru, aby rozpustila co nejvíc mastnoty. Až trouba úplně vychladne, vyndejte misku, otřete troubu hadříkem a bude hotovo.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA BULOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Vospálková.

Dobrý den, můj tatínek (62) prodělal karcinom tlustého střeva,byl operován a léčen chemoterapiemi. Na posledním vyšetření CT se ukázaly drobné metastázy v měkkých tkáních dutiny břišní,jinde ne. Chemoterapii pan doktor ukončil s tím, že již tělo na léčbu nereaguje a nasadil tatínkovi pilulky. Byla by pro něj vhodná protonová léčba? Velmi děkuji za případnou odpověď. Zdenka Vospálková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jilmonova.

Prosím o odpověď. Bratr (65 let) má diagnostikován karcinom tlustého střeva v oblasti před konečníkem. Čeká ho operace a dále léčba. Prosím, je zde vhodná protonová léčba?

Děkuji. J.Jilmonová

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Superjednoduchý způsob jak vyčistit troubu, aby vypadala jako nová

Snadno a rychle vyčistíte zapečenou a připálenou troubu ihned po pečení, než úplně vychladne, postačí teplá voda s trochou saponátu nebo vody s citronem a máte po starostech. Ovšem komu se chce ihned po pečení drhnout troubu?

Když je mastnota staršího data, musíme sáhnout po drastičtějších čisticích prostředcích. Pro mírně znečištěnou troubu použijeme suroviny jako ocet, sůl, jedlá soda, prášek do pečiva.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Prevence rakoviny tlustého střeva

V Čechách existuje národní screeningový program na testování karcinomu tlustého střeva. Tento program je lékaři všeobecně akceptovaný a je hrazený pojišťovnou. S pravidelným testováním se začíná u lidí po dovršení věku 50 let. Vyhodnocuje se nejprve přítomnost krve ve stolici u lidí nad 50 let a teprve při pozitivním výsledku je doporučeno kolonoskopické vyšetření tlustého střeva. V podstatě ale nemá smysl, aby si pacient dělal test na přítomnost krve ve stolici, pokud ví, že případné budoucí kolonoskopické vyšetření podstoupit nechce.

Zdroj: Vyšetření tlustého střeva na gastroenterologii

Jak vyčistit mikrovlnnou troubu

Pokud se snažíte o ekologický přístup při čištění mikrovlnné trouby, tak následující postup je tím pravým.

Postup

Nakrájíme citron na plátky a vyskládáme ho do misky nebo hlubokého talíře s vodou. Talíř nebo misku dáme do mikrovlnné trouby a zapneme na 3 minuty při maximálním výkonu (bez poklopu!!). Poté misku nebo talíř opatrně vyjmeme a prostor mikrovlnné trouby pečlivě vytřeme bavlněnou utěrkou. Zbavíme se tím usazených nečistot a zároveň mikrovlnnou troubu krásně provoníme.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Jak vyčistit mřížku v troubě

Pokud se mřížka nemyje pravidelně, usadí se na ní nečistota, která časem ztvrdne a už se jí tak snadno nezbavíte.

Pokud budete čistit znečištěnou mřížku, tak si připravte starý ručník, 1 hrneček čisticího prostředku na nádobí nebo prášek na praní.

Postup

Na dno vany položte starý ručník, abyste vanu nepoškodili. Na ručník položte mřížku a vanu naplňte horkou vodou. Do sklenice dejte šálek čisticího prostředku a promíchejte ho pořádně s trochou horké vody. Vylijte čisticí směs do vany a promíchejte. Povrch mřížky můžete ještě posypat čisticím prostředkem. Počkejte minimálně 5 hodin nebo ideálně nechte působit celou noc. Pak s pomocí houbičky na čištění pořádně vydrhněte špínu. Špína by se měla dát vyčistit rychle, protože vlivem čisticího prostředku změkne. Mřížka se vám bude lesknout a bude vypadat jako nová.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Neprůchodnost střev u novorozenců

Neprůchodnost střev u novorozenců může nastat na základě vrozené dispozice.

Patří sem pylorostenóza, což je vrozená porucha, která způsobuje blokádu vrátníku. Vrátník je trubice vedoucí ze žaludku do tenkého střeva. Sval kolem vrátníku slábne a neumožňuje průchod stravy do tenkého střeva. Porucha postihuje především chlapce a projevuje se ve 2. až 8. týdnu života. Příznaky zahrnují zvracení, dehydrataci, nerovnováhu chemických látek v těle a podvýživu. Léčba spočívá v chirurgickém otevření vrátníku.

Dále atrézie střeva. Děti, které se narodí s atrézií, mají neprůchodná střeva, neboť jim část tenkého nebo tlustého střeva chybí, nebo je nedostatečně vyvinutá.

Stenóza střev je částečná blokáda střev, která je následkem vrozeného zúžení části tenkého nebo tlustého střeva.

Příčinou střevní neprůchodnosti mohou být některé nemoci nebo poruchy, například Crohnova nemoc, Hirschsprungova nemoc, neprůchodná řiť, anebo některé kýly, jako je kýla brániční a kýla tříselná. Možnou příčinou je i vsunutí jedné části střeva do jeho následné části.

Zdroj: Neprůchodnost střev

Vláknina proti rakovině tlustého střeva

Vláknina má dobrý vliv na funkci střeva a na prevenci onemocnění tlustého střeva. U některých pacientů se velmi dobře uplatňuje rozpustná vláknina. Naopak vláknina přítomná ve stravě je optimální pro člověka, který chce mít kvalitní stravování a zároveň chce mít také zdravé střevo. Přirozená vláknina, jako součást stravy, je proto nejvíce preferovaná. Doplňky stravy s vlákninou nejsou nutné, pokud pacient zvládne přijmout vlákninu ve své běžné stravě. Vlákninu ve stravě nejvíce obsahuje například kysané zelí, slupka brambor, listová zelenina, cereálie, neloupaná rýže. Kysané zelí je zároveň také známo jako prostředek pro vyčištění a vyprázdnění střev.

Zdroj: Vyšetření tlustého střeva na gastroenterologii


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP