Téma: 

jídelníček po mrtvici


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA

Co způsobuje mrtvici?

Existují dva typy mrtvice:

  1. K ischemické mrtvici dojde tehdy, když krevní sraženiny blokují krevní cévy v mozku. Sraženina se může vytvořit kdekoli v krevním systému. Ischemická mrtvice je patrně nejčastějším druhem vyskytujícím se u starších jedinců.
  2. Hemoragická mrtvice se objeví v té části mozku, kde dochází k úniku tepenného krvácení. Hemoragické mrtvice jsou méně časté, ale více nebezpečné než ischemické.

Detail odstavce: Co způsobuje mrtvici?
Zdroj: Cévní mozková příhoda
Zveřejněno: 4.1.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jídelníček po mrtvici

Dobrý den ,jsou zdravá rajčata po mrtvici.nebo která zelenina.a také co jíst,dnes jsou potraviny samá éčka ,a podobně.

Zdroj: diskuze Jídelníček po mrtvici
Odesláno: 27.4.2015 uživatelem JAN HA,ERLE
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA

Příznaky mrtvice

Mezi příznaky mrtvice patří:

  • náhlá necitlivost, brnění, slabost, ztráta pohyblivosti v obličeji, rukou nebo nohou, a to zejména na jedné straně těla;
  • viditelné změny v chování;
  • potíže v řeči;
  • zmatenost nebo problém s porozuměním jednoduchým příkazům;
  • problém s chůzí nebo koordinací (rovnováha);
  • náhlé nebo velké bolesti hlavy.

Navštivte svého lékaře, pokud jste měli symptomy připomínající mrtvici, i když rychle odezněly. Mohli jste totiž prodělat malou mrtvici neboli tranzitorní ischemickou ataku. Tranzitorní ischemická ataka je varovným příznakem mrtvice.

Detail odstavce: Příznaky mrtvice
Zdroj: Cévní mozková příhoda
Zveřejněno: 4.1.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA

Léčba cévní mozkové příhody

Léčba ischemických cévních mozkových příhod se zaměřuje na obnovení průtoku krve do mozku. Pokud se dostanete do nemocnice hned po mrtvici, lékaři vám dají léky, které rozpouštějí krevní sraženiny. Výzkum ukazuje, že tento lék dokáže zotavit z mrtvice, zvláště pokud byl podán do 90 minut od prvních příznaků. Existují i jiné medikamenty, které jsou určeny k prevenci vzniku krevních sraženin a zvládnutí příznaků nemoci.

Hemoragická mrtvice bývá těžko léčitelná. Lékaři mohou provést chirurgický zákrok nebo jiné ošetření, aby zastavili krvácení a tlak v mozku. Léky se užívají ke kontrole krevního tlaku, otoku mozku a dalších problémů.

Pokud je váš stav stabilizován, léčba se zaměří na prevenci dalších problémů. Nejspíš budete muset užívat řadu léků, zejména na vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a diabetes. U některých lidí je nutné chirurgické odstranění nahromaděného plaku z krevních cév, které zásobují mozek (karotické tepny).

Nejlepším způsobem, jak zlepšit činnost mozku po mrtvici, je rehabilitace. Cílem mozkové rehabilitace je opětovné získání dovedností, které byly ztraceny při mrtvici, a rovněž snaha zabránit zhoršení v budoucnosti. Během několika měsíců po mrtvici máte největší šanci na opětovné získání svých schopností. Rehabilitace by měla začít co nejdříve po mrtvici.

Detail odstavce: Léčba cévní mozkové příhody
Zdroj: Cévní mozková příhoda
Zveřejněno: 4.1.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA

Diagnostika cévní mozkové příhody

Pokud je mrtvice diagnostikována rychle po nástupu příznaků, mohou lékaři použít léky na obnovu správné funkce. První věc, kterou lékař zjišťuje, je to, jestli jde o mozkovou příhodu ischemickou nebo hemoragickou. Což je velmi důležité, protože když je léčba zvolena špatně a léčí se opačný druh mozkové příhody, může to vést k úmrtí. Lékař provádí CT mozku, aby zjistil krvácení, ale může nařídit i další vyšetření. Zároveň se kontroluje poškození mozku a příznaky způsobující podobnost s mrtvicí.

Detail odstavce: Diagnostika cévní mozkové příhody
Zdroj: Cévní mozková příhoda
Zveřejněno: 4.1.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: warfarin

dobry den,mažel měl před lety mrtvici,nyni má předepsany warfarin,může ho brat diky

Zdroj: diskuze Warfarin
Odesláno: 29.1.2018 uživatelem magda
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

MRTVICE

Rehabilitace po mrtvici

Neméně důležitou součástí léčby je rehabilitace, jelikož velké procento pacientů s tímto onemocněním ztrácí soběstačnost. Proto se již na lůžku intenzivní péče začíná s polohováním pacienta a jednoduchým cvičením, aby již tak ochablé svaly neztrácely svalovou hmotu. Většina pacientů se musí znovu učit úkony běžného života – mluvit, chodit, psát, osobní hygienu a ostatní. Při hodně těžkých fázích tohoto onemocnění je pacient i přes rehabilitaci odkázán na pomoc druhých, protože ochrnutí končetin je již nevratné nebo jen částečně ustoupí. S tím souvisí i porucha řeči, myšlení a zraku.

Detail odstavce: Rehabilitace po mrtvici
Zdroj: Mrtvice
Zveřejněno: 13.5.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: jídelníček po mrtvici

Rajčata neškodí. Mírně může být škodlivá zelená zelenina (listy, brokolice, atd). Po mrtvici je vhodná střídmá vyvážená strava. Éček se bát nemusíte, jsou otestována na zdravotní nezávadnost. Pokud je nechcete přijímat, tak se můžete vrátit k vaření ze základních surovin, které tato éčka nemají. Dbejte, aby strava byla málo solená a bez většího množství cholesterolu. Kalorická jídla zařaďte do první poloviny bdělého času. Do druhé pak libové maso nebo tvaroh, či cottages sýr s minimem tradičních příloh. Nezapomeňte ani na režimové opatření: po snídani cvičení a strečing, po obědě outdoorová (venkovní) aktivita, po večeři tréning a relaxace mozku a nervové soustavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po mrtvici
Odesláno: 27.4.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA

Můžete zabránit mrtvici?

Po prodělání cévní mozkové příhody můžete být znovu ohroženi. Doporučuje se změna životního stylu, která snižuje rizika mozkové mrtvice a zlepšuje celkové zdraví.

Zamezte zdravotním problémům

  • Hlídejte si vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol.
  • Udržujte hladinu cukru v krvi v požadovaném rozmezí.
  • Pokud vám lékař doporučí užívání léků, jako je například Aspirin, nebo léků na ředění krve, tak je užívejte. Užívání těchto léků zabraňuje mozkové mrtvici.
  • Užívejte léky podle předpisu.

Zdravý životní styl

  • Nekuřte a vyhýbejte se zakouřeným místnostem.
  • Omezte pití alkoholu, muži dva nápoje denně, ženy jen jeden.
  • Dbejte na zdravou hmotnost. Obezita vede k vysokému krevnímu tlaku, srdečním problémům a cukrovce. Obézní lidé mají větší riziko mrtvice.
  • Doporučuje se denně cvičit alespoň po dobu 30 minut. Zejména se jedná o cvičení jako běh, plavání, jízda na kole, hraní tenisu a další sporty.
  • Konzumujte vyváženou stravu, která má nízký obsah cholesterolu, nasycených tuků a solí. Tyto potraviny způsobují kornatění tepen. Také se doporučuje častá konzumace ovoce, zeleniny a ryb.

Detail odstavce: Můžete zabránit mrtvici?
Zdroj: Cévní mozková příhoda
Zveřejněno: 4.1.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ANTIKOAGULAČNÍ DIETA PO MRTVICI

Warfarin a potraviny

Dobrým zdrojem přírodních antikoagulantů jsou ovocné plody. Doporučená denní dávka představuje dvě až tři porce ovoce pro zlepšení zdraví. Příjemným způsobem, jak dostat takovéto množství denně do těla, je pití ovocných šťáv. Zvláštní péče se musí věnovat pacientům po mrtvici. Konkrétně pacientům, kteří užívají warfarin. Konzumace potravin s přírodními antikoagulanty vyžaduje kontrolu pacientů, aby nedošlo k ovlivnění dávkování warfarinu. Primárním krokem je začlenění přírodních antikoagulantů, jako jsou hrozny, jablka, ananas a některé koření.

Hrozny obsahují fytonutrienty zvané flavonoidy, které snižují shlukování krevních destiček a vznik škodlivých krevních sraženin. Zároveň obsahují sloučeninu zvanou resveratrol, která je nejvíce obsažena právě v hroznovém víně. Po večeři se tedy doporučuje pití jedné sklenky červeného vína.

Jablka obsahují stejné fytonutrienty, jaké se nalézají v hroznech. Pití 100% jablečné šťávy každý den po dobu 6 týdnů pomáhá s odstraněním špatného LDL cholesterolu, který způsobuje mrtvici.

Ananas je známým zdrojem vlákniny, která působí jako „koště“ při odstraňování toxinů z krve a špatného cholesterolu. Proto je nejčastěji doporučován lidem s vysokým krevním tlakem. Kromě toho, že obsahuje velký zdroj vlákniny, je jeho součástí také enzym bromelain, který je přírodním antikoagulantem. Bromelain poškozuje fibrin, což je bílkovinná látka v krvi způsobující její srážlivost.

Kromě ovoce a zeleniny existují i jiné formy antikoagulantů – koření a byliny. Proti srážlivosti krevních destiček pomáhá zejména zázvor. Pokud vám nechutnají pokrmy se zázvorem, existují i jiné možnosti koření jako kari koření, kajenský pepř, paprika, tymián, skořice, kopr, oregano, kurkuma, lékořice a máta. Existuje mnoho důvodů, proč je třeba začlenit ovoce a zeleninu do svého jídelníčku. Přírodní antikoagulanty společně s léky zabraňují mrtvici.

Poraďte se se svým lékařem, jak nejlépe kombinovat přírodní antikoagulanty s léky, aby nedocházelo k implementaci a změně příjmu potravy.

Detail odstavce: Warfarin a potraviny
Zdroj: Antikoagulační dieta po mrtvici
Zveřejněno: 3.6.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU

Alkohol po operaci žlučníku

Bezprostředně po operaci žlučníku by se alkohol neměl konzumovat. Z dlouhodobějšího hlediska to, že nemáte žlučník, by nemělo mít na pití alkoholu žádný vliv. Alkohol dlouhodobě a ve velkém množství ničí především játra. Takže nějaké pivo či víno, pokud netrpíte jaterním onemocněním či neužíváte trvale léky, neuškodí.

Detail odstavce: Alkohol po operaci žlučníku
Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku
Zveřejněno: 29.4.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: mozková mrtvice u žen

Po prodělané mrtvici je nejúčinnější procvičování umrtvených partií - pohybových i mentálních. Jinak lékaři často snižují srážlivost krve, takže je potřeba dodržovat pravidla stravování, pokud je lék vyžaduje. Mrtvice byla dříve onemocněním, na které se zpravidla umíralo, proto je důležité vnímat současnou záchranu jako znovuzrození do nového života s novými podmínkami. Zůstaňte v kontaktu s ošetřujícím neurologem a pečlivě dodržujte jeho doporučení. Určitě nezkoušejte žádné bylinky ani doplňky stravy bez vědomí tohoto lékaře. Mnohé postupy jsou léčivé, ale u nemocného po mrtvici by mohly mít opačné účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mozková mrtvice u žen
Odesláno: 3.1.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU

Káva po operaci žlučníku

Pokud jste po operaci žlučníku v pořádku, není problém, že byste nemohli pít kávu (slabší, instantní). U všeho je ovšem nutné dodržet rozumnou míru. Po operaci žlučníku je nutné se vyhnout ostrým a kořeněným jídlům a tučným pokrmům a silné kávě (někdy se uvádějí i ořechy, ale pokud jich nesníte misku, není nutné se znepokojovat).

Detail odstavce: Káva po operaci žlučníku
Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku
Zveřejněno: 29.4.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JÍDELNÍČEK PRO DETOXIKACI ORGANISMU ZA 7 DNÍ

Podrobný jídelníček na 7 dní

  • 1. den – půst: Při detoxikaci se doporučuje dát si první den naprostý půst. Tedy nic nejíst, ani ovoce a zeleninu. Jen pít čistou vodu, případně vodu s citronem.
  • 2. den: Kromě vody s citronem začněte pít i zeleninové šťávy. Nejčastěji se doporučuje kombinace červená řepa, mrkev, jablko. Používá se odšťavňovač a denně by se měl vypít až 1 litr takové šťávy. Takto připravenou šťávu můžete ředit s neperlivou minerálkou, tím dodáte tělu potřebné minerály. Ředění se provádí v poměru 2 : 1 (2 díly šťávy a 1 díl vody).
  • 3. den: Stejný jako 2. den, žádná obměna.
  • 4. den: Ráno ovoce, například jablko, grep, pomelo nebo pomeranč. Snažte se vybírat ne moc sladké druhy ovoce. K tomu opět vodu s citronem. Po obědě zeleninové šťávy a 1 misku zeleninového salátu. Můžete přidat i čisticí čaj.
  • 5. den: Stejný jako 2. den, žádná obměna.
  • 6. a 7. den: Jídelníček je stejný jako předchozí dny, jen se přidají 2 běžná jídla ze zdravé výživy, například dušená ryba se zeleninu, ideální je rovněž zeleninová polévka, zeleninové rizoto a podobně.

Pokud chcete zhubnout, musíte změnit své stravovací a pohybové návyky.

Detail odstavce: Podrobný jídelníček na 7 dní
Zdroj: Jídelníček pro detoxikaci organismu za 7 dní
Zveřejněno: 26.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: chlorella a její negativní účinky

Já bych chlorellu společně s warfarinem nedoporučoval. Může vám po chlorelle zhoustnout krev a mohla byste z toho mít trombózu, infarkt nebo mrtvici. Zkuste na detoxikaci raději nějakou osvědčenou detoxikační dietu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlorella a její negativní účinky
Odesláno: 8.4.2014 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JÍDELNÍČEK NA 28 DNÍ OD MAČINGOVÉ

Jídelníček na první týden

  • 1. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 2. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
  • 3. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
  • 4. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: mrkvový perkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
  • 5. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
  • 6. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: cuketová příloha. Večeře: brokolice s česnekem a vařené vejce.
  • 7. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: salát z červené řepy a vařené vejce. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
Jídlo je důležité konzumovat do maximálního pocitu nasycení, a nedílnou součástí detoxikace je doporučený pitný režim: 3,5–4 litry vody denně po celou dobu.

Detail odstavce: Jídelníček na první týden
Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové
Zveřejněno: 20.4.2015

JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU

Rekonvalescence po operaci žlučníku

Samotný zákrok je lehký a riziko komplikací pro pacienta malé. Hojení trvá o něco déle po otevřené operaci, ale možnost návratu k běžným činnostem lze očekávat během pár dnů, úplné uzdravení pak v řádu týdnů. Doporučuje se konzumovat zdravou stravu, omezit smažená jídla, tučná masa, sýry a sladkosti, to však platí nejen pro lidi po cholecystektomii, ale i pro všechny, kteří se ještě mohou pyšnit vlastním žlučníkem.

Detail odstavce: Rekonvalescence po operaci žlučníku
Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku
Zveřejněno: 29.4.2017

JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU

Dietní jídelníček

Člověk by se při dietním omezení měl stravovat 4–6x denně. Dietní opatření se zaměřují na omezení tuků. Z tuků se proto doporučuje užívat pouze olivový olej nebo máslo. Kromě nezdravých tuků jsou nevhodné i látky tukům podobné, například vaječné žloutky (cholesterol).

Co jíst:

  • tuňák, treska či rybí filé
  • netučné vývary
  • ovesné vločky
  • ovoce (oloupaná jablka a hrušky)
  • produkty z obilí a škrobu
Co nejíst:
  • sádlo
  • umělé tuky
  • slanina
  • některé druhy zeleniny

Tipy pro vaření: Masa a zeleninu můžete dusit, vařit, připravovat v mikrovlnné troubě nebo péct ve vodní lázni. Pro lepší barvu a chuť můžete maso restovat nasucho na teflonové pánvi. Nepoužívejte jíšku ani cibulový základ. Pokud potřebujete zahušťovat, použijte nasucho opraženou mouku (takzvanou dietní jíšku) anebo zálivky z mouky a vody. Tuk přidávejte až do hotového pokrmu. Pokud rádi pečete, nepoužívejte kynutá těsta ani máslové krémy. Nahrazovat je můžete lehkými piškotovými těsty (s minimem vajec) a tvarohovými krémy s ovocem.

Detail odstavce: Dietní jídelníček
Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku
Zveřejněno: 29.4.2017

JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU

Bolesti po operaci žlučníku

Jsou shodné jako po jiné operaci a odezní. Mějte na paměti, že operovaná oblast není po měsíci ještě zcela úplně zhojena (rány jsou srostlé, ale úplná regenerace operované tkáně trvá minimálně 6 týdnů). Pokud by bolesti přetrvávaly, případně kdyby se přidružily další obtíže (teploty, průjem a podobně), informujte o tom lékaře. Obvykle je nález v normě a bolesti způsobuje něco jako přecitlivělost žlučových cest; zkrátka někdy se i po vynětí žlučníku bolesti nepřestávají objevovat, i když už nemají žádnou ovlivnitelnou příčinu, ale bolesti mohou být výjimečně způsobeny i zánětem nebo srůsty a podobně.

Detail odstavce: Bolesti po operaci žlučníku
Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku
Zveřejněno: 29.4.2017

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Co je to purin

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader.

Detail odstavce: Co je to purin
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015

JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU

Průjem po operaci žlučníku

Většina operovaných se po odstranění žlučníku nesetká s trávicími obtížemi – případný lehký průjem obvykle časem přejde. Vrátit se může po přejedení či tučném jídle. Sami brzy vypozorujete, jak můžete či nemůžete svůj zažívací trakt zatěžovat. Také plynatost je dalším nepříjemným projevem po operaci. Dbejte na zdravou stravu, užívejte vlákninu, zakysané mléčné výrobky, probiotika eventuálně existují preparáty, které někdy mohou přinést výraznou úlevu od plynatosti (jako je Espumisan). Samozřejmě pokud by se stav nějak výrazně změnil (bolesti byly horší, začala teplota, průjem a jiné), vyhledejte lékaře. Útěchou je, že většina těchto obtíží po operaci po pár měsících mizí.

Detail odstavce: Průjem po operaci žlučníku
Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku
Zveřejněno: 29.4.2017

JÍDELNÍČEK NA 28 DNÍ OD MAČINGOVÉ

Jídelníček na druhý týden

  • 8. den: Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou. Večeře: boršč.
  • 9. den: Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 10. den: Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a nízkotučný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vejce.
  • 11. den: Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: fazolové lusky a vejce. Večeře:
  • ervená řepa s ořechy a sušenými švestkami.
  • 12. den: Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem. Večeře: rychlá hrachová polévka.
  • 13. den: Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a sýr. Večeře: boršč.
  • 14. den: Snídaně: zde dle chuti výběr ze snídaně, která Vám nejvíce v tomto týdnu chutnala. Oběd: kuřecí stehno s celerem. Večeře: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr.

Detail odstavce: Jídelníček na druhý týden
Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové
Zveřejněno: 20.4.2015

ZDRAVÝ JÍDELNÍČEK PODLE MAČINGOVÉ

Jídla proti stresu

Stres je neoddělitelnou součástí našeho uspěchaného života, tak si jako prevenci dopřejte k večeři potraviny, které obsahují látku jménem aminokyselina tryptophan. Pomáhá klidně usnout. Další pomůckou pro dobré spaní jsou sacharidy (cukry).

Příklad: mandle, ovesná kaše, těstoviny se sýrem a krůtím masem

Detail odstavce: Jídla proti stresu
Zdroj: Zdravý jídelníček podle Mačingové
Zveřejněno: 1.2.2014

ZDRAVÝ JÍDELNÍČEK PODLE MAČINGOVÉ

Jídla s posilujícím účinkem myšlení

Pokud potřebujete povzbudit mozek, výborně poslouží lecitin, pití zeleného čaje, který obsahuje antioxidanty, vitamín E, ten zlepší krevní oběh, mozek se tedy zásobuje kyslíkem. Důležité pro správnou mozkovou aktivitu jsou také bílkoviny, které se nachází především v mase a mléčných výrobcích.

Příklad: hlávkový salát, kuřecí šunka, sýr Cottage

Detail odstavce: Jídla s posilujícím účinkem myšlení
Zdroj: Zdravý jídelníček podle Mačingové
Zveřejněno: 1.2.2014