Téma: 

jídelníček po mrtvici


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA

Co způsobuje mrtvici?

Existují dva typy mrtvice:

  1. K ischemické mrtvici dojde tehdy, když krevní sraženiny blokují krevní cévy v mozku. Sraženina se může vytvořit kdekoli v krevním systému. Ischemická mrtvice je patrně nejčastějším druhem vyskytujícím se u starších jedinců.
  2. Hemoragická mrtvice se objeví v té části mozku, kde dochází k úniku tepenného krvácení. Hemoragické mrtvice jsou méně časté, ale více nebezpečné než ischemické.

Detail odstavce: Co způsobuje mrtvici?
Zdroj: Cévní mozková příhoda
Zveřejněno: 4.1.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jídelníček po mrtvici

Dobrý den ,jsou zdravá rajčata po mrtvici.nebo která zelenina.a také co jíst,dnes jsou potraviny samá éčka ,a podobně.

Zdroj: diskuze Jídelníček po mrtvici
Odesláno: 27.4.2015 uživatelem JAN HA,ERLE
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA

Příznaky mrtvice

Mezi příznaky mrtvice patří:

  • náhlá necitlivost, brnění, slabost, ztráta pohyblivosti v obličeji, rukou nebo nohou, a to zejména na jedné straně těla;
  • viditelné změny v chování;
  • potíže v řeči;
  • zmatenost nebo problém s porozuměním jednoduchým příkazům;
  • problém s chůzí nebo koordinací (rovnováha);
  • náhlé nebo velké bolesti hlavy.

Navštivte svého lékaře, pokud jste měli symptomy připomínající mrtvici, i když rychle odezněly. Mohli jste totiž prodělat malou mrtvici neboli tranzitorní ischemickou ataku. Tranzitorní ischemická ataka je varovným příznakem mrtvice.

Detail odstavce: Příznaky mrtvice
Zdroj: Cévní mozková příhoda
Zveřejněno: 4.1.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA

Léčba cévní mozkové příhody

Léčba ischemických cévních mozkových příhod se zaměřuje na obnovení průtoku krve do mozku. Pokud se dostanete do nemocnice hned po mrtvici, lékaři vám dají léky, které rozpouštějí krevní sraženiny. Výzkum ukazuje, že tento lék dokáže zotavit z mrtvice, zvláště pokud byl podán do 90 minut od prvních příznaků. Existují i jiné medikamenty, které jsou určeny k prevenci vzniku krevních sraženin a zvládnutí příznaků nemoci.

Hemoragická mrtvice bývá těžko léčitelná. Lékaři mohou provést chirurgický zákrok nebo jiné ošetření, aby zastavili krvácení a tlak v mozku. Léky se užívají ke kontrole krevního tlaku, otoku mozku a dalších problémů.

Pokud je váš stav stabilizován, léčba se zaměří na prevenci dalších problémů. Nejspíš budete muset užívat řadu léků, zejména na vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a diabetes. U některých lidí je nutné chirurgické odstranění nahromaděného plaku z krevních cév, které zásobují mozek (karotické tepny).

Nejlepším způsobem, jak zlepšit činnost mozku po mrtvici, je rehabilitace. Cílem mozkové rehabilitace je opětovné získání dovedností, které byly ztraceny při mrtvici, a rovněž snaha zabránit zhoršení v budoucnosti. Během několika měsíců po mrtvici máte největší šanci na opětovné získání svých schopností. Rehabilitace by měla začít co nejdříve po mrtvici.

Detail odstavce: Léčba cévní mozkové příhody
Zdroj: Cévní mozková příhoda
Zveřejněno: 4.1.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA

Diagnostika cévní mozkové příhody

Pokud je mrtvice diagnostikována rychle po nástupu příznaků, mohou lékaři použít léky na obnovu správné funkce. První věc, kterou lékař zjišťuje, je to, jestli jde o mozkovou příhodu ischemickou nebo hemoragickou. Což je velmi důležité, protože když je léčba zvolena špatně a léčí se opačný druh mozkové příhody, může to vést k úmrtí. Lékař provádí CT mozku, aby zjistil krvácení, ale může nařídit i další vyšetření. Zároveň se kontroluje poškození mozku a příznaky způsobující podobnost s mrtvicí.

Detail odstavce: Diagnostika cévní mozkové příhody
Zdroj: Cévní mozková příhoda
Zveřejněno: 4.1.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: warfarin

dobry den,mažel měl před lety mrtvici,nyni má předepsany warfarin,může ho brat diky

Zdroj: diskuze Warfarin
Odesláno: 29.1.2018 uživatelem magda
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

MRTVICE

Rehabilitace po mrtvici

Neméně důležitou součástí léčby je rehabilitace, jelikož velké procento pacientů s tímto onemocněním ztrácí soběstačnost. Proto se již na lůžku intenzivní péče začíná s polohováním pacienta a jednoduchým cvičením, aby již tak ochablé svaly neztrácely svalovou hmotu. Většina pacientů se musí znovu učit úkony běžného života – mluvit, chodit, psát, osobní hygienu a ostatní. Při hodně těžkých fázích tohoto onemocnění je pacient i přes rehabilitaci odkázán na pomoc druhých, protože ochrnutí končetin je již nevratné nebo jen částečně ustoupí. S tím souvisí i porucha řeči, myšlení a zraku.

Detail odstavce: Rehabilitace po mrtvici
Zdroj: Mrtvice
Zveřejněno: 13.5.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: jídelníček po mrtvici

Rajčata neškodí. Mírně může být škodlivá zelená zelenina (listy, brokolice, atd). Po mrtvici je vhodná střídmá vyvážená strava. Éček se bát nemusíte, jsou otestována na zdravotní nezávadnost. Pokud je nechcete přijímat, tak se můžete vrátit k vaření ze základních surovin, které tato éčka nemají. Dbejte, aby strava byla málo solená a bez většího množství cholesterolu. Kalorická jídla zařaďte do první poloviny bdělého času. Do druhé pak libové maso nebo tvaroh, či cottages sýr s minimem tradičních příloh. Nezapomeňte ani na režimové opatření: po snídani cvičení a strečing, po obědě outdoorová (venkovní) aktivita, po večeři tréning a relaxace mozku a nervové soustavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po mrtvici
Odesláno: 27.4.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA

Můžete zabránit mrtvici?

Po prodělání cévní mozkové příhody můžete být znovu ohroženi. Doporučuje se změna životního stylu, která snižuje rizika mozkové mrtvice a zlepšuje celkové zdraví.

Zamezte zdravotním problémům

  • Hlídejte si vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol.
  • Udržujte hladinu cukru v krvi v požadovaném rozmezí.
  • Pokud vám lékař doporučí užívání léků, jako je například Aspirin, nebo léků na ředění krve, tak je užívejte. Užívání těchto léků zabraňuje mozkové mrtvici.
  • Užívejte léky podle předpisu.

Zdravý životní styl

  • Nekuřte a vyhýbejte se zakouřeným místnostem.
  • Omezte pití alkoholu, muži dva nápoje denně, ženy jen jeden.
  • Dbejte na zdravou hmotnost. Obezita vede k vysokému krevnímu tlaku, srdečním problémům a cukrovce. Obézní lidé mají větší riziko mrtvice.
  • Doporučuje se denně cvičit alespoň po dobu 30 minut. Zejména se jedná o cvičení jako běh, plavání, jízda na kole, hraní tenisu a další sporty.
  • Konzumujte vyváženou stravu, která má nízký obsah cholesterolu, nasycených tuků a solí. Tyto potraviny způsobují kornatění tepen. Také se doporučuje častá konzumace ovoce, zeleniny a ryb.

Detail odstavce: Můžete zabránit mrtvici?
Zdroj: Cévní mozková příhoda
Zveřejněno: 4.1.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ANTIKOAGULAČNÍ DIETA PO MRTVICI

Warfarin a potraviny

Dobrým zdrojem přírodních antikoagulantů jsou ovocné plody. Doporučená denní dávka představuje dvě až tři porce ovoce pro zlepšení zdraví. Příjemným způsobem, jak dostat takovéto množství denně do těla, je pití ovocných šťáv. Zvláštní péče se musí věnovat pacientům po mrtvici. Konkrétně pacientům, kteří užívají warfarin. Konzumace potravin s přírodními antikoagulanty vyžaduje kontrolu pacientů, aby nedošlo k ovlivnění dávkování warfarinu. Primárním krokem je začlenění přírodních antikoagulantů, jako jsou hrozny, jablka, ananas a některé koření.

Hrozny obsahují fytonutrienty zvané flavonoidy, které snižují shlukování krevních destiček a vznik škodlivých krevních sraženin. Zároveň obsahují sloučeninu zvanou resveratrol, která je nejvíce obsažena právě v hroznovém víně. Po večeři se tedy doporučuje pití jedné sklenky červeného vína.

Jablka obsahují stejné fytonutrienty, jaké se nalézají v hroznech. Pití 100% jablečné šťávy každý den po dobu 6 týdnů pomáhá s odstraněním špatného LDL cholesterolu, který způsobuje mrtvici.

Ananas je známým zdrojem vlákniny, která působí jako „koště“ při odstraňování toxinů z krve a špatného cholesterolu. Proto je nejčastěji doporučován lidem s vysokým krevním tlakem. Kromě toho, že obsahuje velký zdroj vlákniny, je jeho součástí také enzym bromelain, který je přírodním antikoagulantem. Bromelain poškozuje fibrin, což je bílkovinná látka v krvi způsobující její srážlivost.

Kromě ovoce a zeleniny existují i jiné formy antikoagulantů – koření a byliny. Proti srážlivosti krevních destiček pomáhá zejména zázvor. Pokud vám nechutnají pokrmy se zázvorem, existují i jiné možnosti koření jako kari koření, kajenský pepř, paprika, tymián, skořice, kopr, oregano, kurkuma, lékořice a máta. Existuje mnoho důvodů, proč je třeba začlenit ovoce a zeleninu do svého jídelníčku. Přírodní antikoagulanty společně s léky zabraňují mrtvici.

Poraďte se se svým lékařem, jak nejlépe kombinovat přírodní antikoagulanty s léky, aby nedocházelo k implementaci a změně příjmu potravy.

Detail odstavce: Warfarin a potraviny
Zdroj: Antikoagulační dieta po mrtvici
Zveřejněno: 3.6.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JÍDELNÍČEK PRO DETOXIKACI ORGANISMU ZA 7 DNÍ

Podrobný jídelníček na 7 dní

  • 1. den – půst: Při detoxikaci se doporučuje dát si první den naprostý půst. Tedy nic nejíst, ani ovoce a zeleninu. Jen pít čistou vodu, případně vodu s citronem.
  • 2. den: Kromě vody s citronem začněte pít i zeleninové šťávy. Nejčastěji se doporučuje kombinace červená řepa, mrkev, jablko. Používá se odšťavňovač a denně by se měl vypít až 1 litr takové šťávy. Takto připravenou šťávu můžete ředit s neperlivou minerálkou, tím dodáte tělu potřebné minerály. Ředění se provádí v poměru 2 : 1 (2 díly šťávy a 1 díl vody).
  • 3. den: Stejný jako 2. den, žádná obměna.
  • 4. den: Ráno ovoce, například jablko, grep, pomelo nebo pomeranč. Snažte se vybírat ne moc sladké druhy ovoce. K tomu opět vodu s citronem. Po obědě zeleninové šťávy a 1 misku zeleninového salátu. Můžete přidat i čisticí čaj.
  • 5. den: Stejný jako 2. den, žádná obměna.
  • 6. a 7. den: Jídelníček je stejný jako předchozí dny, jen se přidají 2 běžná jídla ze zdravé výživy, například dušená ryba se zeleninu, ideální je rovněž zeleninová polévka, zeleninové rizoto a podobně.

Pokud chcete zhubnout, musíte změnit své stravovací a pohybové návyky.

Detail odstavce: Podrobný jídelníček na 7 dní
Zdroj: Jídelníček pro detoxikaci organismu za 7 dní
Zveřejněno: 26.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JÍDELNÍČEK NA 28 DNÍ OD MAČINGOVÉ

Jídelníček na první týden

  • 1. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 2. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
  • 3. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
  • 4. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: mrkvový perkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
  • 5. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
  • 6. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: cuketová příloha. Večeře: brokolice s česnekem a vařené vejce.
  • 7. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: salát z červené řepy a vařené vejce. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
Jídlo je důležité konzumovat do maximálního pocitu nasycení, a nedílnou součástí detoxikace je doporučený pitný režim: 3,5–4 litry vody denně po celou dobu.

Detail odstavce: Jídelníček na první týden
Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové
Zveřejněno: 20.4.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: mozková mrtvice u žen

Po prodělané mrtvici je nejúčinnější procvičování umrtvených partií - pohybových i mentálních. Jinak lékaři často snižují srážlivost krve, takže je potřeba dodržovat pravidla stravování, pokud je lék vyžaduje. Mrtvice byla dříve onemocněním, na které se zpravidla umíralo, proto je důležité vnímat současnou záchranu jako znovuzrození do nového života s novými podmínkami. Zůstaňte v kontaktu s ošetřujícím neurologem a pečlivě dodržujte jeho doporučení. Určitě nezkoušejte žádné bylinky ani doplňky stravy bez vědomí tohoto lékaře. Mnohé postupy jsou léčivé, ale u nemocného po mrtvici by mohly mít opačné účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mozková mrtvice u žen
Odesláno: 3.1.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Jídelníček

Stálý příjem vitamínu K znamená sníst každý den přibližně stejné (malé) množství potravin s vyšším obsahem vitamínu K. Uživatelům Warfarinu se běžně nedoporučuje, aby omezili příjem vitamínu K ve stravě. Mnoho z nejlepších zdrojů vitamínu K totiž patří k super zdravým potravinám, a byla by proto škoda je vyloučit z jídelníčku.

V jídelníčku mohou být pravidelně přítomny i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale jejich příjem (a celkový příjem vitamínu K) by měl být každý den přibližně stejný. Lékař poté individuálně nastaví množství užívaného Warfarinu na základě jeho potřeby a bude pravidelně monitorovat správnost předepsané dávky. Tou nejdůležitější zásadou při užívání Warfarinu je proto pravidelný denní příjem přibližně stejného množství vitamínu K z potravin. Vyhněte se jakýmkoliv závažným změnám diety před konzultací s lékařem.

Jak na to:

  • Seznamte se se zdroji vitamínu K a mějte vždy po ruce detailní seznam potravin s obsahem tohoto vitamínu.
  • Alespoň po dobu jednoho týdne zaznamenávejte svůj jídelníček, konzultujte jej s lékařem, který Warfarin předepisuje. Svého lékaře také předem informujte o každé závažnější změně diety.
  • Dobrým příkladem rovnoměrného příjmu potravin s vitamínem K může být jedna porce směsi salátových lístků na oběd, jedna porce zeleniny bohaté na vitamín K v průběhu dne a jeden šálek zeleného čaje, ostatní potraviny by měly být vybírány jen mezi středními a nízkými zdroji vitamínu K.

Detail odstavce: Jídelníček
Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 30.11.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Upozornění

Účinek warfarinu významně zvyšuje horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.

Detail odstavce: Upozornění
Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 30.11.2018

JÍDELNÍČEK NA 28 DNÍ OD MAČINGOVÉ

Jídelníček na druhý týden

  • 8. den: Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou. Večeře: boršč.
  • 9. den: Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 10. den: Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a nízkotučný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vejce.
  • 11. den: Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: fazolové lusky a vejce. Večeře:
  • ervená řepa s ořechy a sušenými švestkami.
  • 12. den: Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem. Večeře: rychlá hrachová polévka.
  • 13. den: Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a sýr. Večeře: boršč.
  • 14. den: Snídaně: zde dle chuti výběr ze snídaně, která Vám nejvíce v tomto týdnu chutnala. Oběd: kuřecí stehno s celerem. Večeře: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr.

Detail odstavce: Jídelníček na druhý týden
Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové
Zveřejněno: 20.4.2015

ZDRAVÝ JÍDELNÍČEK PODLE MAČINGOVÉ

Jídla proti stresu

Stres je neoddělitelnou součástí našeho uspěchaného života, tak si jako prevenci dopřejte k večeři potraviny, které obsahují látku jménem aminokyselina tryptophan. Pomáhá klidně usnout. Další pomůckou pro dobré spaní jsou sacharidy (cukry).

Příklad: mandle, ovesná kaše, těstoviny se sýrem a krůtím masem

Detail odstavce: Jídla proti stresu
Zdroj: Zdravý jídelníček podle Mačingové
Zveřejněno: 1.2.2014

ZDRAVÝ JÍDELNÍČEK PODLE MAČINGOVÉ

Jídla s posilujícím účinkem myšlení

Pokud potřebujete povzbudit mozek, výborně poslouží lecitin, pití zeleného čaje, který obsahuje antioxidanty, vitamín E, ten zlepší krevní oběh, mozek se tedy zásobuje kyslíkem. Důležité pro správnou mozkovou aktivitu jsou také bílkoviny, které se nachází především v mase a mléčných výrobcích.

Příklad: hlávkový salát, kuřecí šunka, sýr Cottage

Detail odstavce: Jídla s posilujícím účinkem myšlení
Zdroj: Zdravý jídelníček podle Mačingové
Zveřejněno: 1.2.2014

JÍDELNÍČEK NA 28 DNÍ OD MAČINGOVÉ

Jídelníček na třetí týden

  • 15. den: Snídaně: šťáva z čerstvého grepu 2 dcl, 2 grahamové sójové rohlíky, med, vlašské ořechy. Oběd: zeleninová polévka. Večeře: mozzarella, rajčata nebo okurky.
  • 16. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky a med. Oběd: zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy. Večeře: míchané vaječné bílky a brynza.
  • 17. den: Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: zeleninová polévka, prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
  • 18. den: Snídaně: bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med. Oběd: vařená strouhaná červená řepa, cibule, tuňák. Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořeších.
  • 19. den: Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med. Oběd: celerové hranolky a filet z mořské tresky na másle. Večeře: brokolice s česnekem a tuňák v konzervě.
  • 20. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky a med. Oběd: celerové hranolky a dušená kuřecí stehna. Večeře: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem.
  • 21. den: Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka. Večere: brynza s bílkem.

Detail odstavce: Jídelníček na třetí týden
Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové
Zveřejněno: 20.4.2015

JÍDELNÍČEK PRO NEMOCNÁ JÁTRA

Káva při jaterní dietě

Káva se smí při jaterní dietě jen slabá instantní a s mlékem. Nebo potom kávoviny jako Caro a podobně, ale pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.

Detail odstavce: Káva při jaterní dietě
Zdroj: Jídelníček pro nemocná játra
Zveřejněno: 6.3.2017

JÍDELNÍČEK NA 28 DNÍ OD MAČINGOVÉ

Jídelníček na čtvrtý týden

  • 22. den: Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med. Oběd: salát z červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: vařená strouhaná červená řepa, cibule, tuňák.
  • 23. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem. Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořechách.
  • 24. den: Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: salát z červené řepy a mořská treska na másle. Večeře: zeleninová polévka a prokládaná cuketa.
  • 25. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořeších. Večeře: brynza s bílkem.
  • 26. den: Snídaně: bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med. Oběd: zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy. Večeře: brynza s bílkem.
  • 27. den: Snídaně: šťáva z čerstvého grepu 2 dcl, 2 grahamové sójové rohlíky, med, vlašské ořechy. Oběd: zeleninová polévka, prokládaná cuketa. Večeře: celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle.
  • 28. den: Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: vařená strouhaná řepa, cibule, tuňák. Večeře: míchané vařené bílky a brynza.

Detail odstavce: Jídelníček na čtvrtý týden
Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové
Zveřejněno: 20.4.2015

JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY

Vzorový jídelníček na týden

Typická dieta pro diabetiky 1. typu bez nadváhy (225 g sacharidů na den)

Složení: 1 790 kcal/7 518 kJ, 225 g sacharidů, 60 g tuků, 75 g bílkovin

Snídaně:

  • 200 ml mléka
  • 70 g chleba
  • 10 g rostlinného másla

50 g bílkovinného přídavku (50 g taveného sýra s 30 % t. v s., nebo 50 g krájeného sýra, 100 g tvarohu, 50 g šunky, 150 ml jogurtu) obsahuje cca 10 g sacharidů.

Přesnídávka:

  • 100–150 g ovoce (200 g zeleniny), 30 g chleba

Oběd:

  • 90 g masa – libové hovězí či vepřové nebo 150 g kuřecích prsou, 150–200 g ryby
  • 15 g mouky (zahuštění polévky, masa)
  • 15 g oleje
  • 220 g brambor
  • 200 g zeleniny (100–150 g dia kompotu)
  • 1/4 ks vejce (do pokrmů)

Svačina:

  • 200 ml mléka, 80–100 g ovoce, 150 g jogurtu
Večeře:
  • 90 g masa – libové hovězí či vepřové nebo 150 g kuřecích prsou, 150–200 g ryby
  • 10 g mouky
  • 10 g oleje
  • 220 g brambor
  • 200 g zeleniny, 100–150 g dia kompotu
II. večeře:
  • 100–150 g ovoce

Možno zaměňovat jako přílohu: brambory 220 g, 180 g vařených těstovin, rýže, 145 g bramborových knedlíků, 270 g bramborové kaše, 85 g houskových knedlíků, 220 g vařených luštěnin, 75 g chleba.

Detail odstavce: Vzorový jídelníček na týden
Zdroj: Jídelníček pro diabetiky
Zveřejněno: 8.11.2018

ZDRAVÝ JÍDELNÍČEK PODLE MAČINGOVÉ

Jídla s velkým obsahem energie

Jestliže pociťujete únavu a potřebujete podávat vysoké výkony, zapomeňte na sladkosti a kofein. Sice vám rychle dodají energii, ale ta brzy odezní a zůstanete ještě unavenější. Vhodné potraviny pro vás jsou ty, které obsahují sacharidy, tuky i bílkoviny.

Příklad: krajíc celozrnného chleba, jedno vařené vejce a sýr Cottage

Detail odstavce: Jídla s velkým obsahem energie
Zdroj: Zdravý jídelníček podle Mačingové
Zveřejněno: 1.2.2014