Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JÍDELNÍČEK PŘI ZVÝŠENÉ HLADINĚ CUKRU

OBSAH

Co znamená vysoký cukr v krvi

Hyperglykemie je definována jako zvýšení krevního cukru nad normu. Za normoglykemii (normální hladinu cukru) u zdravých osob na lačno se považují hodnoty cukru v rozmezí 3,5−5,5 mmol na litr krve. U diabetiků je za optimální glykemii (ke které směřuje terapeutická intervence) považováno rozmezí 4−6 mmol/l, rozmezí 6−7 mmol/l je hodnoceno jako uspokojivé a hodnoty nad 7 mmol/l již představují neuspokojivou hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem SOJOVÉ MASO A KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Matičková.

Dobrý den.
Nikde jsem nenašla jestli můžu nahradi,t při zvýšené hladině kyseliny močové, maso masem sojovým. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sójové maso má na dnu stejné účinky, jako maso ze živočichů. Sójové maso může při dně sloužit jako náhražka za maso živočichů, ale jen pro zpestření jídelníčku. Sójové maso dnu nijak neléčí, naopak existují nepotvrzené názory odborné veřejnosti, že sójové maso může dnu vyvolat a nebo zhoršit záchvaty dny. Pokud se tedy rozhodnete konzumovat sójové maso, pak v ten den omezte jiné potraviny bohaté na puriny. Určitě není dobré jen tak pro nic za nic úplně přestat jíst živé maso a zcela ho nahradit masem sojovým.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová

Pomůže na rychlé snížení Gurman Diamizin?

Tento doplněk stravy dle zkušeností uživatelů perfektně zabírá na udržení normální hladiny cukru. Potlačuje chuť na sladké a tím drží hladinu cukru v krvi v normě a zároveň tím napomáhá redukci váhy.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Poradna

V naší poradně s názvem JIDELNICEK NA SNIZENI KYSELINY MOCOVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den ve Vašem uvedeném jídelníčku k svačině je hruška,ale od lákařky mám ,že hruška je jako nevhodná při zvýšené hladině kyseliny močová.
Kdo má pravdu ,netuším jíst nebo nikoliv,asi by bylo dobré zjistiti kdo má pravdu
Marta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hrušky při dně jíst můžete a dokonce jsou prospěšné pro vaše ledviny, které bývají postižené zvýšenou hladinou kyseliny močové. Níže se dozvíte proč.

Obsah purinů v hruškách
Potraviny, které jsou vhodné pro dietu s nízkým obsahem purinů, obsahují koncentraci purinů nejvýše 50 miligramů na každých 100 gramů tohoto jídla. Všechno ovoce, včetně hrušek, patří do této kategorie. Nízkopurinová strava může obsahovat dvě až čtyři porce ovoce denně, přičemž jedna hruška střední velikosti se rovná jedné porci.

Velikost porce
Když jste na dietě s nízkým obsahem purinů, tak byste každý den měla sníst dvě až čtyři porce ovoce. Jedna porce odpovídá středně velkému kusu čerstvého ovoce nebo 180 ml ovocné šťávy nebo 120 ml zavařeného ovoce. Vždy upřednostněte čerstvé ovoce nebo čerstvou ovocnou šťávu, protože čerstvé ovoce, zejména pokud má svoji slupku, jako například neloupaná hruška, obsahuje velké množství prospěšné vlákniny. Používejte pouze 100% ovocné šťávy a ovoce zavařené ve vlastní šťávě, nikoli v sirupu.

Hruška při dně ano či ne?
Ačkoli hrušky mají nízký obsah purinů, společnost Gout & Uric Acid Education Society gouteducation.org/di… varuje, že obsahují přirozeně vysokou koncentraci fruktózy (ovocný cukr). Pro zmírnění dopadů dny je lepší konzumovat ovoce s nízkým obsahem fruktózy, jako je grapefruit, banány, různé bobule a melouny.
Na druhou stranu hrušky obsahují antioxidanty, fenolika a kyselinu askorbovou, což jsou látky, které pomáhají snižovat zánět v těle a chrání před stavy souvisejícími se zvýšenou kyselinou močovou, jako jsou ledvinové kameny. Doporučení konzumovat hrušky při tomto onemocnění bylo vydáno ve zprávě zveřejněné v Evropském přehledu pro lékařské a farmakologické vědy v roce 2016, k vidění zde: www.researchgate.net… podle které slupka obsahuje až 20tinásobek množství těchto látek ve srovnání s masem. Takže se soustřeďte, abyste jedla i slupku z hrušky. Hrušky, ale i ostatní ovoce jezte, když jsou čerstvé, protože tyto prospěšné látky postupem času ubývají.

Návrhy na konzumaci hrušek při dně
Pacienti na nízkopurinové dietě by měli každý den sníst 6 až 11 porcí pečiva, obilovin, rýže nebo těstovin, spolu se dvěma porcemi nízkotučných nebo beztukových mléčných výrobků, třemi porcemi zeleniny a až 170 gramy libového masa, vajec, sýrů, ořechů nebo fazolí. Hrušky si můžete zakomponovat do jídel s nízkým obsahem purinů tak, že si své ranní snídaňové cereálie doplníte o plátky čerstvé hrušky nebo přidáte nakrájené hrušky do salátu ze smíšené zeleniny, opékaných ořechů a studených grilovaných kuřecích prsou nebo steaku. Také můžete jíst hrušky smíchané s nízkotučným jogurtem jako rychlé občerstvení s nízkokalorickým obsahem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jidelnicek na snizeni kyseliny mocove

Kyselina močová v krvi

Pokud vám lékař zjistí zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, pravděpodobně se jedná o onemocnění, které se nazývá dna. Je velice nepříjemné a omezí vás hlavně v pohybu. Jde totiž o onemocnění kloubů, při kterém se právě krystalky kyseliny močové usazují na kloubech. Ve většině případů se onemocnění projevuje bolestí palce u nohy. Hladinu kyseliny močové zvyšují především puriny obsažené v potravinách, jako je maso, uzeniny, vnitřnosti, luštěniny nebo některé mléčné výrobky. Náchylnější ke zvýšené hladině kyseliny močové v krvi jsou obézní lidé, diabetici nebo lidé se zvýšeným cholesterolem.

Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

dobrý den,prosím o sdělení jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo. nenašla jsem žádný údaj o výšce normální hodnoty. Mám ho přes 70. Děkuji za odpověď. olga

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dlohodobý cukr se zjišťuje pomocí testu hemoglobinu A1c a vypovídá o průměrné hladině cukru v krvi za poslední 2 až 3 měsíce.
Jaký je normální dlouhodobý cukr?
U lidí bez diabetu je normální rozmezí hladiny dlouhodobého cukru 68 až 100 miligram na decilitr krve.
Hladiny dlouhodobého cukru mezi 100 až 140 znamenají, že máte prediabetes a vyšší pravděpodobnost, že onemocníte cukrovkou.
Hladiny 141 nebo vyšší znamenají, že máte cukrovku.
Jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo?
Cílová hladina dlouhodobého cukru pro lidi s diabetem je obvykle nižší než 152. Pro zdravé lidi je bezpečná hodnota nižší než 100. Čím vyšší dlouhodobý cukr je, tím vyšší je riziko komplikací souvisejících s cukrovkou. 70 miligramů na deci krve je normální bezpečná hodnota.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Přípravky na snížení hladiny cukru v krvi

Snížení hladiny krevního cukru můžeme dosáhnout různými způsoby. Základem, jak snížit hladinu cukru v krvi, jsou vždy režimová opatření, tedy zdravá a pestrá strava, omezení potravin s vysokým obsahem jednoduchých cukrů a tučných potravin. Fyzická aktivita (cvičení) představuje další vhodný způsob. Spalování energie při cvičení navíc pomáhá snížit tělesnou hmotnost, což je také velice důležité, protože nadváha přispívá ke zvýšené hladině cukru v krvi. Dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi způsobuje komplikace. Vhodný doplňkem zdravého jídelníčku mohou být i potravinové doplňky s obsahem přírodních látek, které podporují udržení normální hladiny cukru v krvi.

Diaben – pro zdravou hladinu cukru

Diaben je komplexní doplněk stravy. Obsahuje unikátní kombinaci přírodních látek, které přispívají k udržení normální hladiny cukru v krvi.

1 kapsle obsahuje:

  • 200 mg extraktu z Gymnema sylvestre (gurmar)
  • 100 mg kyseliny alfa-lipoové
  • 100 mg extraktu ze skořice

Přípravek neobsahuje lepek.

Gurmar (Gymnema sylvestre)

Gymnema sylvestre neboli gurmar je rostlina pocházející z Indie. Extrakty z listů jsou více než 2000 let tradičně užívány v indické ajurvédě. Gurmar podporuje udržení normální hladiny cukru v krvi. Užívání gurmaru navíc přispívá ke kontrole hmotnosti a ovlivňuje chuť k jídlu. Slovo gurmar v hindštině znamená „ničitel cukru“.

Cinnamomum extrakt

Extrakt ze skořice je získáván z kůry stromu skořicovníku. Tento extrakt je používán tisíce let po celém světě kvůli příznivému působení na lidský organismus. V Diabenu je obsažen vysoce kvalitní extrakt 10 : 1. Skořice podporuje nejen udržení normální hladiny cukru v krvi, ale i udržení normální hladiny cholesterolu.

Kyselina alfa-lipoová

Kyselina alfa-lipoová, někdy také označována jako vitamín B13, je biologicky významná nasycená mastná kyselina. V malém množství je přirozeně produkována i v organismu. Mezi potraviny bohaté na kyselinu alfa-lipoovou patří špenát, brokolice a kvasnice.

Diaben je komplexní doplněk stravy. Obsahuje přírodní látky, které napomáhají k udržení zdravé hladiny cukru v krvi.

Užívejte 1 kapsli denně, nejlépe ráno společně s jídlem. Optimální je Diaben užívat dlouhodobě. Při pravidelném užívání 1 kapsle Diabenu denně vám 60kapslové balení vydrží 2 měsíce.

Diaben je možné užívat současně s běžně užívanými léky nebo doplňky stravy. Pokud užíváte léky na snížení hladiny cukru v krvi, doporučuje se vhodnost užívání přípravku konzultovat s lékařem nebo lékárníkem. S ohledem na skutečnost, že hladina krevního cukru může po užívání klesnout, doporučují se zvláště na začátku užívání pravidelné kontroly krevního cukru.

Diaben splňuje všechny podmínky k prodeji v České republice. Je notifikován na Ministerstvu zdravotnictví ČR a je uveden v databázi registrovaných doplňků stravy.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PRO DIABETIKY II. TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARKETA PATOVA.

DOBRY DEN PROSIM VAS JA SE JMENUJI MARKETA PATOVA JSEM NAROZENA 31.8.1975 V LIBERCI A OD 11.7.2022 MAM CUKROVKU TYPU 2 A PROSIM NAPSAT JIDELNICEK DIABETICKYCH JIDEL ODPVEZTE MI PROSIM DEKUJI MARKETA PATOVA Z LIBERCE

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud žijete s cukrovkou 2. typu, vyvážená strava vám může pomoci udržet hladinu cukru v krvi a váhu.
Tento jídelníček vám pomůže dosáhnout zdravější hmotnost pro vaše tělo a udrží hladinu cukru v krvi v cílovém rozmezí, což může snížit riziko komplikací, jako je poškození nervů a srdeční onemocnění. Jídelníček i s praktickými radami najdete zde: www.cukr-v-krvi.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty pro diabetiky II. typu

Zvýšený cukr

Hladiny krevního cukru se během dne neustále mění v závislosti na jídle, fyzické aktivitě nebo aplikaci léků či inzulinu. Měření glykemie představuje jediný způsob, jak lze získat informace o hladinách krevního cukru. Naše vědomí totiž neumí rozpoznat zvýšené hodnoty krevního cukru. Pokud bychom to uměli, měli by všichni diabetici vyhráno. Dokázali by pak zvýšené hodnoty glykemie včas poznat a ochránit své buňky a cévy před trvalým poškozením. Pravidelné měření glykemie představuje pro pacienta s diabetem jediný způsob, jak získat informaci o stavu krevního cukru před jídlem i po jídle, jak včas odhalit zvýšenou nebo příliš nízkou glykemii, jak ověřit správnost nastaveného denního režimu. Současně představuje jedinou možnost pro nastavení odpovídajících dávek inzulinu. Proto je nutné si glykemii měřit pravidelně, tedy nikoliv náhodně a občas. A to platí jak u dětí, tak u dospělých.

Měření glykemie ráno nalačno ukáže každému diabetikovi, jak má nastavenou hladinu cukru na začátku každého dne. Od této hodnoty se potom odvíjí celých 24 hodin. Je-li hodnota glykemie ráno nalačno vysoká, pak si pacient nese její důsledky po zbytek dne. Je-li nízká (což je žádoucí a správné), pak diabetický pacient nemusí začínat den vysokými dávkami léků. Hodnota ranní glykemie je velmi důležitá, protože může signalizovat špatně nastavenou léčbu cukrovky. Pokud je ranní glykemie vysoká, může se jednat o reakci na to, že během noci hodnoty krevního cukru příliš klesly vlivem nesprávné dávky nebo druhu inzulinu.

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Chcela by som vedieť presne, ktoré potraviny sú vhodné a ktoré nevhodné pri zvýšenej hladine kyseliny močovej. Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro snížení kyseliny močové se vyhněte těmto potravinám:
- Pivní a obilné alkoholické nápoje (jako je pivo, vodka a whisky);
- Maso, jehněčí a vepřové maso;
- Vnitřnosti, jako jsou játra, ledviny a maso ze žláz, jako je brzlík nebo slinivka břišní;
- Mořské plody, zejména měkkýši, jako jsou krevety, humři, mušle, ančovičky a sardinky;
- Výrobky s vysokým obsahem fruktózy, jako je limonáda a některé džusy, cereálie, zmrzlina, cukrovinky a rychlé občerstvení.

Nejlepší potraviny pro dietu u dny:
- Nízkotučné mléčné výrobky, jako jsou jogurty a odstředěné mléko;
- Čerstvé ovoce a zelenina;
- Ořechy, arašídové máslo a různá semínka;
- Kvalitní tuk a olej;
- Brambory, rýže, chléb a těstoviny;
- Vejce (s mírou);
- Maso, jako je ryba, kuře a červené maso, je dobré s mírou (kolem 120 až 160 gramů denně).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc dna a zakázané potraviny

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi na delší dobu

Základem úpravy a stabilizace hladiny krevního cukru je zdravá strava s vysokým podílem vlákniny, aby se glukóza uvolňovala pomaleji. V kombinaci zdravé stravy s konzumací přírodních pomocníků dochází k významnému synergickému efektu. Nejenom že snížíte zvýšenou hladinu cukru, ale zároveň také budete účinně hubnout.

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Diskuze

V diskuzi BOJOVNICE BETA -NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den. Myslím si, že je už starý. Já měla krásně červenou rybku 3 roky a pak mi začal dělat to samé. Žral normálně, ale barva byla jiná. Zašedlý a za cca měsíc umřel. Ale jsem laik a je to můj názor.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nada.

Můj sameček se začal chovat stejnê. Jen ležel u dna, občas vystřelil k hladinê nebo ke žrádlu. Nakonec umřel. Nemyslím, že stářím. Slyšela jsem, že jsou choulostiví na stres. Asi mu vadilo vyčistění akvárka, manipulace.

Zdroj: diskuze Bojovnice Beta -nemoc

Hladina cukru v krvi – tabulka

Zde můžete vidět tabulku hodnot cukru v krvi.

Hraniční hodnoty cukru v krvi

čas hodnota
před snídaní 3,9 - 5,9 mmol/l
před obědem 3,9 - 6,1 mmol/l
hodinu po jídle méně než 6,7 mmol/l
dvě hodiny po jídle méně než 6,7 mmol/l
mezi 2. a 4. hodinou ranní více než 3,9 mmol/l

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Diskuze

V diskuzi HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rostislav.

Dobrý ráno. Prosím vás přístroj na měření cukru mi ukazuje 5,8 mM . Co znamená mM
Děkuji Rostislav.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Jak snížit cukr v krvi v těhotenství

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá – je potřeba snížit spotřebu cukru. To je hlavní cesta, jak požadovaného stavu dosáhnout. Důležité je i snížit příjem škrobových sacharidů, které se v těle změní na cukr.

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem FYZIOLOGICKÁ HLADINA CUKRU V KAPILÁRNÍ KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřich.

právě mě glukometr ukázal HI. co to znamená? moc, nebo málo cukru v krvi!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Značka HI může být zkráceninou slova HIGH, což je anglicky vysoký. Opositum k tomu bude LOW možná jako LO.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stupnice měření cukru v krvi tabulka

Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka

Hladina cukru v krvi norma takzvané glukózy, je hlavním kritériem při diagnostice a průběhu onemocnění diabetes. Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se pohybuje mezi 4–6 mmol/l (milimol na litr), což je měrná jednotka v České republice. V zahraničí je měrnou jednotkou mg/dl (miligram na decilitr), kde je normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka udávána mezi 72–108 mg/dl. S těmito jednotkami se můžete setkat u některých zahraničních glukometrů, nebo třeba při ošetření na dovolené.

Hodnota cukru v krvi:

  • před snídaní 3,9–5,9 mmol/l
  • před obědem 3,9–6,1 mmol/l
  • hodinu po jídle méně než 8,9 mmol/l

Výpočet:

  • Vzorec pro výpočet mg/dl z mmol/l je: mg/dl = 18 × mmol/l
  • Vzorec pro výpočet mmol/l z mg/dl je: mmol/l = mg/dl / 18

Například je-li výše hladiny cukru v krvi 5 mmol/l, tak převod na mg/dl provedeme takto:

18 × 5 mmol/dl = 90 mg/dl

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Poradna

V naší poradně s názvem HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leoš.

mam cukrovku druhéhom typu ráno před snidani měl jsem 8/4 mool po obědě už 18/2 mool jaka je nejvyžší hodnota cukru v krvi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není stanovena žádná maximální hranice krevního cukru. Mohu vám doporučit, abyste si zapisoval naměřené hodnoty a k nim doplnil i seznam jídel a potravin, které jste v měřeném dni zkonzumoval. Tento soupis pak ukažte svému diabetologovi, který podle toho může lépe přizpůsobit další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Čím snížit cukr před odběrem krve

Zaručených rad na snížení cukru co nejrychleji před odběrem naleznete na internetu opravdu velkou řadu, ale tyto rady jsou často zavádějící. Možná si díky nim snížíte rychle hladinu cukru, ale opravdu jen na krátký čas. Uvědomte si, že jedině režimová opatření, která jsou nastavena při léčbě cukrovky, prospívají vašemu organismu. A pokud se s nimi neztotožníte, tak problém s cukrovkou nevyřešíte. Je to vaše zdraví a vaše zodpovědnost!

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Diskuze

V diskuzi DOBRA HLEDINA CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Durkova.

prosim o radu posledni měsic mam rano na lačno 4 6 4 9 hladinu cukru mam si brat tablety Siofor beru je vždy rano po jidle Durkova 1950 děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dobra hledina cukru v krvi


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP