Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KAPAČKY AMBULANTNĚ

OBSAH

Jak se dostat na kapačky

S doporučující žádankou od svého ošetřujícího lékaře se objednejte na příslušné ambulanci. Tam odevzdáte žádanku na kapačky ambulantně, domluvíte se na termínech návštěv a bude vám vydán rozpis infuzní léčby.

I ambulantní léčba pomocí infuzí vyžaduje svá pravidla a pokyny pro pacienty:

  1. Vezměte si s sebou předepsané a vyzvednuté léky do infuzí.
  2. Oblečte se do pohodlného oděvu a vezměte si s sebou lehké domácí přezůvky.
  3. Dvě hodiny před infuzní léčbou nejezte, hodinu před infuzí nepijte.
  4. V případě nachlazení, úrazu nebo jiného akutního onemocnění nelze infuzní léčbu podávat, popřípadě je nutno ji přerušit. Takovou situaci telefonicky oznamte a domluvte se, jak a kdy budete v infuzní léčbě pokračovat.
  5. Vyskytnou-li se u vás nepříjemné stavy, které se objeví i později po skončení infuze, oznamte to sestře (lékaři) ještě před zahájením další infuze.
  6. Nepřináší-li infuzní léčba úlevu, konzultujte svůj stav u lékaře, který vám infuzní léčbu ordinoval.
  7. Pokud vaše zdravotní pojišťovna infuzní léčbu nehradí, nebo pokud jsou na některé součásti infuzní léčby doplatky, musíte je uhradit při nástupu na léčbu.

Mějte prosím na paměti, že:

Léčíte-li se na vysoký krevní tlak, nemoci srdce, cukrovku nebo jiné chronické onemocnění a nemáte-li toto onemocnění dobře kompenzované a stabilizované, musíte o takové situaci informovat lékaře, který vás na infuzní léčbu odesílá. Budete odesláni na interní nebo jiné odborné vyšetření, na kterém lékař rozhodne, zda pro vás není podání infuzní léčby nebezpečné a zda nebude vhodné vaše onemocnění před podáním infuzí nejprve zkompenzovat a stabilizovat. Pokud bude všechno v pořádku, lékař se vyjádří, že je možné infuzní léčbu aplikovat.

Zdroj: Infuze na bolest

Poradna

V naší poradně s názvem POOPERAČNÍ LÁZNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta ČÍŽKOVSKÁ DAVLE.

Dobrý den
18,10,2017 jdu na2 operaci kýčelního kloubu
po poslední operaci jsem byla rehabilitonována na Slapech ale mají plný stav,tak schaním jiné rehabilitační ústav nebo lázně
Jak mam postupovat
děkuji za odpověd Čížkovská mob 736463295

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná, že lázně vůbec nebudete potřebovat. S klidem můžete pokračovat v ambulantní rehabilitaci nebo požádat lékaře o zvážení možnosti umístění v rehabilitačním ústavu. U 90% případů s TEP se dá pooperační péče opravdu řešit ambulantně.
Osvědčené lázně po TEP jsou lázně Jevíčko a lázně Bělohrad.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pooperační lázně

Plastické odstranění červených žilek

Odstranění metliček neboli pavoučků v obličeji se provádí cévním laserem. Lze odstranit pouze červené žilky, jejichž průměr nepřesahuje 1 mm. Laser je světlo, které pronikne pokožkou, aniž by ji poškodilo, a zachytí se až v hemoglobinu (který prosvítá na povrch) a tepelně ho zničí. Tudíž žilka, která prosvítala na povrch, je odstraněna. Pokožka je po ošetření lehce zarudlá (vlivem tepelného působení laseru), ale není žádným způsobem poškozená, to znamená, že se pacient nemusí obávat zjizvení. Zarudnutí přetrvává zpravidla pouze do druhého dne. Zákrok se provádí ambulantně bez znecitlivění, je minimálně bolestivý, pacient pociťuje pouze lehké štípání. Vzhledem k tomu, že pokožka po ošetření zarudne, nelze stoprocentně ošetřit celou plochu při jednom ošetření. Zhruba po dvou měsících je potřeba ošetření zopakovat a odstranit žilky, které kvůli zarudnutí pokožky při prvním ošetření nebyly patrné. Po ošetření je vhodné zarudlou pokožku chladit, nejlépe ledem.

Zdroj: Červené žilky na tváři

Poradna

V naší poradně s názvem LIPOM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek.

Dobrý den,píše se tu,že odstranění lipomu je ambulantní zákrok,jaký důvod tedy má chirurg,který mě objednal na odstranění lipomu ze zadní části stehna do nemocnice s pobytem na 3dny.Mám tam 2 větší-(cca8x5,5x4cm) a 2 menší lipomy-(2x2cm)Prý mi dají celkovou narkozu,je to nutné?Mohli by mě to vyndat někde ambulantně?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U takto velkého počtu excizí je hospitalizace normální. Obvykle se nepoužívá celková narkóza, ale jen umrtvení dolní části těla pomocí lumbální punkce. Ambulantně by to šlo udělat postupně po jednom, ale to by bylo tak na měsíc. Tahle rychlejší varianta je pro vás lepší.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lipom

Odstranění tukové bulky

Lipomy nepředstavují výrazné nebezpečí, léčba se provádí především z kosmetických důvodů a pochopitelně ve chvíli, kdy lipom vadí například v pohybu nebo utlačuje okolní nervy. Odstranění lipomu probíhá chirurgicky, většinou ambulantně, při místním znecitlivění.

Zdroj: Tukový vřídek pod kůží

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE V ŮSTECH JAK ODSTRANIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel EMILIE DEMETEROVÁ.

Dobrý den,
prosím ,mám bradavici v ůstech,a začíná mi vadit.
Jak se odstraní,mám ji na levé straně,kousek od ůst.
Děkuji Demeterová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Výrůstky na sliznici úst se dají odstranit ambulantně vyškrábnutím cuterem a nebo také vypálit lejzrem. První varianta může být uhrazena zdravotní pojišťovnou a tu druhou si musíte zaplatit sama. V každém případě byste měla tento problém napřed prodiskutovat se svým stomatologem - zubařem.

Zdroj: diskuze Bradavice v ůstech jak odstranit

Modelace rtů

Drobné nedokonalosti lze perfektně zakrýt estetickými a chirurgickými zákroky. Příliš úzké rty lze dočasně anebo trvale rozšířit. Dočasné zvětšení docílíme například vstříknutím vlastního tuku do rtů, jenže ten se časem, asi po roce, vstřebá. Poté je nutné zákrok opakovat. Trvalé zvětšení je komplikovanější. Jako materiál se použije buď vlastní tkáň anebo silikonový implantát. Zákroky se provádějí ambulantně na klinikách estetické medicíny.

Zdroj: Božské rty aneb přirozené zvětšení rtů

Diskuze

V diskuzi OČNÍ CHOROBY U LIDÍ - ODCHLÍPENÍ SKLIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina jelínková.

Prosím o radu,,při trhání zubů dle Dr mě došlo k odchlípnutí sklivce.....řekla mě že to nejde léčit,,,,,čeká mě operace,,??nebo se to spraví ,,létají mě v oku blesky ,hlavně ve tmě?????je mě 65,,,co by jjste mě poradili,,prosím na imeil Děkuji Jelíková
Na jiné vyšetření jsem nebyla poslána,,,,pouze ambulantně....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den,

už asi rok mám odchlípení sklivce. Prý je to věkem, ale večer před tím, než jsem ráno viděla na pravém oku jakoby černé vlasy a skvrnku, jsem se do oka šťouchla.
Lékaři, dva na sobě nezávislí očaři, mi ale řekli, že je to věkem /63 let/ a že se s tím v podstatě nedá nic dělat. Nemám tahat těžké věci, aby nedošlo následně k odchlípení rohovky. To by pak hrozila slepota.
Operaci sklivce mi oční lékaři nedoporučovali, že by mohlo dojít k většímu narušení této křehké blanky. Když večer, ve tmě, zavřu oči, vidím periferně jakoby záblesky. Onu tečku - jakoby mušku už vnímám jen občas, ale je na oku stále. Někdy se to trochu zhorší, obzvláště při studeném, větrném počasí a námaze. Jde o zvyk, zpočátku mě to nervovalo, teď, i když je vada stejná, ji někdy ani nevnímám.
Musím dát pozor, pokud bych opět měla v zorném poli znovu jakoby černé čmouhy a skvrnku větší, jít okamžitě na oční, aby náhodou nešlo o odchlípení rohovky, protože to je pak průšvih, který, pokud se neřeší ihned operativně, vede ke slepotě.
Uklidnil mě můj soused, který má tuto "mušku", ve svám zorném poli, od svých 30 let. Teď mu je asi 70 a tato vada se mu za ta léta nezhoršila.

Zdroj: diskuze Oční choroby u lidí - odchlípení sklivce

Pterygium oka

Pterygium oka je degenerace spojivky spolu s rohovkou. Tento stav se projevuje tak, že spojivka přerůstá z bělma na rohovku. Postiženými jsou zejména lidé vystavení dlouhodobě nepříznivým vlivům, jako je písek, prach nebo vítr. Název pterygium pochází z řeckého výrazu netopýr, jelikož svým tvarem tohoto živočicha připomíná. Někdy dochází k záměně s onemocněním „pseudopterygium“. Pseudopterygium je bujení novotvořených cév do povrchových částí poškozené rohovky. Jedná se o poúrazovou jizevnatou adhezi mezi sklérou, spojivkou a rohovkou. Vzniká na podkladě poškození oka termicky, chemicky či mechanicky. Terapie je chirurgická. Na rozdíl od pterygia se může vyskytnout v kterémkoli místě.

Léčba

Léčba je chirurgická a provádí se ambulantně. Zákrok není příliš rozsáhlý.

Operace

Operace se provádí ambulantně a jde o prostou excizi s přenosem lamely spojivky/rohovky. Využívá se při tom fotoablace až po lamelární keratoplastiku a lokální aplikaci mitomycinu u těžkých recidivujících případů.

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadá pterygium oka.

Zdroj: Výrůstek na bělmu

Rizika a nebezpečí

Neléčený zápal plic může vést k rozvoji těžkých komplikací, jako je výpotek či hnis v dutině hrudní, plicní absces (zánětlivá hlíza), plicní gangréna (sněť), stupňující se dušnost nebo otrava krve. Dále může dojít k trvalému poškození plicní tkáně se snížením plicních funkcí. U nemocných ve špatném fyzickém stavu i smrtelným (až v 35 % případů). U pacientů, kteří jsou původně léčeni ambulantně, se smrtelné komplikace uvádějí spíše výjimečně, přesto nejsou nemožné.

Zdroj: Přechozený zápal plic

Diskuze

V diskuzi ODSTRANĚNÍ ŽLUTÉ MASNÉ FLEKY NO OČNÍM VYČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tonda.

V Jablonci nad Nisou je soukromá klinika estetické chirurgie, kde tyto útvary odstraňují. Tady je to přesně popsáno: www.laserjablonec.cz…
Odstranění xantelasmat nebolí, znecitliví se to lokální anestezií a celá operace se provede ambulantně nejdříve na jednom oku a za týden na druhém. Bez obav se na to objednej a v klidu se toho zbavíš. Držím palce!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva Nedvědová.

Já na tom byla a jsem akorát zjizvená nedoporučuji ani náhodou

Zdroj: diskuze Odstranění žluté masné fleky no očním vyčku

Jak se jich zbavit

Lipomy nepředstavují výrazné nebezpečí, proto se jejich odstranění provádí hlavně z kosmetických důvodů a pochopitelně ve chvíli, kdy tuková bulka vadí například v pohybu nebo utlačuje okolní nervy. Odstranění lipomu probíhá chirurgicky, většinou ambulantně, při místním znecitlivění. Někdy se bohužel tuková bulka objevuje opakovaně. Některým lidem zůstanou po zákroku malé jizvy. Proto je vhodné po zákroku použít bylinky, které mají blahodárný vliv na odbourání lipomů, jako je kurkuma nebo šalvěj. Pomoci může také mast z krušiny.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Poradna

V naší poradně s názvem ROZPOZNÁNÍ PŘEKYSELENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ADELA HOLCOVA.

dobry den mam uz dlouho velky problemy prujmy velkou unavu ted me zacaly strasne padat vlasy citim se hrozne spatne nemam chut zit poradte my prosim co mam delat dekuju moc alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Průjmy, únava a nekvalitní vlasy nasvědčují na špatný metabolizmus ve střevech. Můžete vyzkoušet různá probiotika, ale když přesně nevíte co se střevy máte, tak svépomocí to vyřešíte jen těžko. Já bych Vám doporučil zajít na gastroenterologii, kde Vám celý zažívací trakt mohou vyšetřit, odebrat vzorky z vnitřní sliznice a přesně pak zjistit příčinu Vašeho stavu. Vyšetření se dělá ambulantně a nebolí. Zkuste to, ať můžete cíleně začít pracovat na zlepšování svého stavu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rozpoznání překyselení

Plastická chirurgie na odstranění jizev

Plastická chirurgie na odstranění jizev má oproti různým neinvazivním metodám osvědčené trvalé výsledky. Provádí se ambulantně, v lokální anestézii a trvá přibližně 1 hodinu. Jizvy staršího data se řeší pomocí dvoudobé plastické operace s užitím expandéru. Dvoudobý zákrok zahrnuje dvě fáze. Při první se zavede do blízkosti jizvy expandér – prázdný silikonový balonek. Tento balonek se postupně naplňuje fyziologickým roztokem, čímž dochází k jeho zvětšování a roztahování zdravé kůže v okolí jizvy. Za několik týdnů takto vznikne nadbytek okolní tkáně. Poté se přistupuje k druhé fázi zákroku, při níž se využije přebytek kůže k zakrytí nežádoucí jizvy. Po chirurgickém odstranění jizev vznikne nové spojení, které je nenápadné, čisté a bez vystouplých okrajů.

Zdroj: Odstranění jizev

Diskuze

V diskuzi INFUZNÍ LÉČBA ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
mám předepsáno 10infuzí s Novalginem a Guajacuranem.Je možno tuto infuzi dostavat každý den nebo musí být mezi tím nějaké volno?
Děkuji za rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Samuray.

dobrý den, mám aplikaci analgetických infuzí ambulantně.fr 250ml, mesokain 1% 10ml 2ampule a Guajacuran injekce 2 ampule v infuzí ,čas vykapání 60min.Neurolog určil pět aplikací, bez udání rozestupů infuzí,dotaz k lékaři směřoval. Sestra ,která infuze provádí, určila docházku ob den Jsem po první infuzí ,kdy se objevilo řezání a pálení po těle, červené drobné krupičkové vyrážky, zvýšená teplota. nyní infuze omluvena, prosím o radu , zda jde o alergií nebo i reakci na dávku infuze. děkují. samuray.

Zdroj: diskuze Infuzní léčba zad

Klasická léčba

Syndrom karpálního tunelu lze léčit několika způsoby. Účinnou léčbou je dekomprese karpálního tunelu. Té lze v počáteční fázi dosáhnout udržováním ruky v klidovém stavu, injekcemi kortikoidů a použitím fyzikální terapie. Při plně rozvinutém syndromu je nutné přetětí zápěstních vazů, čímž se tlak na nerv odstraní. Operace se provádí ambulantně při lokální anestezii a trvá asi půl hodiny. K úlevě dojde cca po 2 dnech od zákroku a ruka se navrací k plnému fungování zhruba za 3 měsíce. Pooperační hojení lze pozitivně ovlivnit masáží jizvy. Po operaci se nerv regeneruje jen velice pomalu a trvá několik týdnů, spíše měsíců, než se nerv opět zotaví. Po operaci se doporučuje ruku šetřit, aby nedošlo k opětovnému zajizvení v okolí nervu. Také je vhodné užívat k urychlení regenerace nervu kombinované preparáty vitamínů B.

Zdroj: Co pomáhá na karpály

Diskuze

V diskuzi RUPTURA QUADRICEPSU NA NOZE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Foukal Jan.

V 66 letech jsem měl úraz pád na dlaždicovou podlahu a došlo k úplnému přetržení šlachy, která váže stehenní sval quadriceps na koleno. Nohu jsem po úraze nezvedl od země. Musel jsem jít do týdne na operaci. Po operaci jsem měl sádrovou dlahu. To trvalo 6 týdnů. Když šlacha, kterou mi přilepili při operaci srostla, mohl jsem začít opatrně s rehabilitací na lůžkovém odd. v nemocnici. Po sundání dlahy jsem nemohl vůbec ohnout koleno. Rehabilitace v nemocnici trvala 3 týdny. Stav se hodně zlepšil. Pak jsem ještě ambulantně 2- 3 krát týdně po dobu dvou a půl měsíce dojížděl na další rehabilitaci. Úraz se mi stal 8.12. a následující rok v květnu jsem byl v pořádku. Celková léčba tedy trvala půl roku. Po částečném rozcvičení kolena mi nejvíc pomáhala motodlaha a šlapání na rotopedu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

stal se mi přesně stejný úraz, jsem po operaci, 6 týdnů absolutně klidový režim, nyní chodím 2 týden na rehabilitace a koleno nemůžu stále ohnout více jak 70 °, navíc už celé bolí že na něj nemůžu ani došlápnout, jsem z toho nešťastný

Zdroj: diskuze Rehabilitace u totální ruptury svalu, délka léčby

Ganglion – léčba

Pokud se jedná o malé a pacienta neobtěžující ložisko, léčba není nutná. Někdy ganglion spontánně vymizí. „Babské“ rady ohledně rozklepávání cyst kladívkem či jejich rozmačkávání nelze v žádném případě doporučit.

Pokud je ale ganglion bolestivý, omezuje aktivity pacienta, má nežádoucí kosmetický efekt či je pro pacienta jinak nepřijatelný, je možné se pokusit o léčebnou intervenci. Provede se buď prosté odsátí (aspirace) obsahu ganglia a případná aplikace protizánětlivého léku (kortikoidu) do jeho dutiny, nebo lze přiložit dlahu ke zmírnění subjektivních potíží. Pokud tyto nechirurgické způsoby terapie nezajistí ústup obtíží, doporučuje se chirurgická revize a odstranění ganglia. Cílem operace je odstranění vlastního ganglia spočívající v současném odstranění části kloubního pouzdra nebo šlachové pochvy, z nichž ganglion vyrůstá. Operace se provádí většinou ambulantně a při místním znecitlivění. Po výkonu může být někdy doporučeno krátkodobé znehybnění ruky dlahou. Někteří pacienti mohou po operaci pociťovat bolestivost nebo nepohodlí různé intenzity a mohou mít i větší či menší otok v oblasti chirurgického zásahu. Po zhojení rány a rozcvičení ruky ale brzy dosahují plné funkční aktivity. Přestože je chirurgické odstranění asi tím nejefektivnějším způsobem terapie, mohou se ganglia znovu objevit. Chirurgický zákrok totiž řeší pouze následek, nikoli příčinu onemocnění. Ta i nadále není zcela jasná.

Zdroj: Ganglion

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pibilova lenka.

Jsem v koncich, kde najdu v praze a okoli kozniho lekare ktery osetri blizkou osobu ve vecernich nebo nocnich hodinach? Nikdo nechape ze existuje prace behem ktere se proste neda odejit pres den do kozni ambulance. Stav je akutni. Existuje kozni pohotovost? Na netu jsem nic nenasla a nemocnice radi pres den do ambulance coz v nasem pripade proste nejde. Diky za jakekoliv info

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Platný Zákoník práce říká:
Pokud zaměstnanec v pracovní době absolvuje u lékaře vyšetření nebo ošetření, je zaměstnavatel povinen omluvit jeho nepřítomnost v práci, poskytnout mu pracovní volno na nezbytně nutnou dobu. Nezbytně nutnou dobou je nejen samotný lékařský výkon (vyšetření nebo ošetření), ale i cesta do zdravotnického zařízení a zpět a doba čekání na příjem u lékaře, případně jiné přímo související úkony.
Nekomplikujte si situaci a běžte k lékaři v denní době. Lékařů, kteří by byli ochotni ambulantně vyšetřovat mimo rámec obvyklé pracovní doby, je jen hrstka, takže těžko se v nich najde nejlepší odborník právě na váš problém. Během denní doby máte škálu nejlepších lékařů mnohem větší a dostupnější a tím i větší šanci na rychlé uzdravení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Léčba rakoviny kůže

Léčba problému pokožky hlavy závisí na tom, co je příčinou onemocnění. Vždy je lépe navštívit ošetřujícího lékaře a na základě stanovení diagnózy se podrobit předepsané terapii.

Pokud jsou spinocelulární karcinomy zjištěny již v rané fázi a okamžitě odstraněny, jsou téměř vždy vyléčitelné a způsobí minimální škody. Neléčené léze však pronikají základní tkání a může dojít k znetvoření. Malé procento může i metastazovat do vzdálených tkání a orgánů a může být fatální. Proto by měl být každý podezřelý růst okamžitě zkontrolován lékařem. Vzorek tkáně (biopsie) je následně zkoumán pod mikroskopem, aby se dospělo ke správné diagnóze. Pokud jsou přítomny nádorové buňky, je nutná léčba. Naštěstí existuje několik účinných způsobů, jak vymýtit karcinom dlaždicové buňky. Výběr léčby závisí na typu, velikosti, umístění a hloubce průniku nádoru, stejně jako na věku pacienta a jeho celkovém zdravotním stavu. Léčba se téměř vždy provádí ambulantně v ordinaci lékaře nebo na klinice. Lokální anestetikum se používá při většině chirurgických zákroků. Bolest nebo nepohodlí jsou obvykle minimální.

Jako léčba se používá: mikrografická chirurgie, excizionální chirurgie, kyretáž a elektrochirurgie, zmražení nádorových buněk, ozáření a chemoterapie. Vždy záleží na rozsahu poškození a jednotlivé druhy léčby se mohou kombinovat.

Zdroj: Rakovina kůže ve vlasech

Co je rakovina varlat?

Zhoubné nádory varlat jsou nejčastějším nádorem u mužů ve věkové skupině 20–34 let. Pokud se nádor neléčí, většina typů se rychle šíří. Nádor proniká do lymfatických uzlin a dalších orgánů. Zrádnost tohoto onemocnění je v tom, že postihuje mladé muže v dobré kondici, kteří neberou v úvahu, že mohou jakkoliv onemocnět, natož zhoubným nádorem. Tito muži nejsou kromě sportovních prohlídek pravidelně vyšetřováni a informaci, že patří do rizikové skupiny pro nádory varlat, si většinou neuvědomují. Potřebu sebevyšetřování, pokud jsou o ní vůbec informováni, většinou ne zcela akceptují. Podezření na nádor varlete vyžaduje bezodkladné vyšetření praktickým lékařem a při trvajícím podezření vyšetření urologem. Vyšetření u lékaře specialisty je neodkladné a mělo by být provedeno co nejdříve! Nádory varlat patří v současnosti mezi léčitelná nádorová onemocnění u vysokého procenta případů. Vyléčit je možné i pokročilá onemocnění, ale pro největší pravděpodobnost dlouhodobého léčebného výsledku je rozhodující včasné podchycení onemocnění. U časných stadií se v některých případech podává omezený počet cyklů zajišťovací chemoterapie nebo ozáření lymfatických uzlin. Základní léčbou při postižení vzdálených orgánů nebo uzlin je kombinovaná chemoterapie, která je od objevení cytostatik na bázi platiny mimořádně účinná. Při současných možnostech podpůrné léčby je chemoterapie podávána ambulantně, samozřejmou součástí jsou preventivní opatření proti zvracení a nevolnosti a poruchám krvetvorby. Chemoterapii vždy předchází kryoprezervace.

Zdroj: Rakovina varlat

Kapačky na bolest zad

Infuzní léčba je zaměřena na léčbu bolestivých onemocnění pohybového aparátu. Používají se 250ml infuze 0,9% NaCl, do kterého je možno přidat 1% Mesocain, 20% Mg SO4, Hydrocortizon, Tramal, eventuálně po dohodě další léky dle doporučení ošetřujícího lékaře.

Vzhledem k tomu, že se jedná o ambulantní léčbu, a navíc určitým způsobem rizikovou, pacienti indikovaní k infuzní léčbě procházejí kontrolou na rehabilitační ambulanci s cílem zjištění přesné indikace, odhalení kontraindikací či upřesnění léčby proplácené zdravotními pojišťovnami. Léčba je frekvenčně limitovaná, počet určí lékař rehabilitační ambulance.

Infuze probíhají tak, že se zavede do žíly ohebná kanyla, kterou bude infuze („kapačka“) kapat.

Zda infuzní léčba bolesti zad pomocí myorelaxační infuze zabere, to je otázka. Infuze do jisté míry bolesti zmírní a může pomoci i proti případnému zánětu, rovněž může dojít k povolení svalových stahů zhoršujících obtíže a nález. Po vícedenní ambulantní léčbě pomocí infuzí může dojít k celkovému zlepšení nálezu na páteři, ale je opravdu otázka, zda se to až takto ideálně podaří. Vše je individuální dle stavu nálezu.

Zdroj: Infuze na bolest

Ošetření pro odstranění žilek z nohou

Pacienti, u nichž se metličkové žilky objeví, si je často chtějí nechat odstranit z kosmetických důvodů. Mezi hlavní způsoby léčby patří skleroterapie a laserová léčba. Skleroterapie se provádí ambulantně pomocí několika vpichů, kdy se injekcí do žilek vpraví tekutina zvaná tetradecyl sodný. Tento lék je aplikován velmi tenkými jehlami, ošetření může být provedeno na normální klinice. Roztok musí být vstříknut do každé žilky, ale při jednom sezení může být aplikováno pouze 20 injekcí. Speciální látka zde způsobí místní chemické poškození vnitřní výstelky žilek a neinfekční zánět bez trombu (otoku a krevních sraženin) – žíla zkolabuje a s určitým časovým odstupem se přemění ve vazivový pruh a vstřebá se. Tento postup stojí pacienta na soukromé klinice okolo 6 000 Kč za jedno sezení, ale aby došlo k úplnému vyřešení problému, je většinou zapotřebí více návštěv. Některé žilky totiž vyžadují více než jednu injekci, v závislosti na své velikosti. Postup je velmi bezpečný, ale trochu nepříjemný a mírně bolestivý, ale určitě neovlivní váš každodenní život. Skleroterapie byla obvyklým způsobem léčby metličkových žilek, v současné době se však stává populárnější ošetření laserem, které se provádí působením silné dávky světla na žilky, které je prokrví a tepelné světelné pulzy způsobí jejich uzavření. Obvykle používané lasery obsahují chladicí prvek, který ochlazuje kůži při aplikaci. Tím se snižuje možné nepohodlí a bolestivost. Závisí na rozsahu žilek, ale nejčastěji je zapotřebí šesti sezení. Stejně jako u skleroterapie může pacient pokračovat ve svých běžných činnostech ihned po ošetření.

Zdroj: Jak na metličkové žilky na nohách

Co je to vasektomie

Pokud se muž rozhodne pro provedení vasektomie, musí nejdříve navštívit urologa, který zjistí všechny zásadní informace o jeho zdravotním stavu a pacienta vyšetří. Pokud nic nebrání provedení vasektomie, lékař pacienta poučí o průběhu celého výkonu, o možných komplikacích, rizicích, výhodách zákroku i jeho alternativách, nezvratnosti zákroku a o kontrolních spermiogramech, které je třeba po vasektomii podstoupit. Vasektomie je zákrok, který může probíhat v celkové anestézii formou hospitalizace, většinou se vykonává ambulantně, a to v lokální anestézii, což znamená, že místo zákroku je znecitlivené místním anestetikem, muž nepociťuje téměř žádnou bolest, je plně při vědomí, spolupracuje a po výkonu odchází domů. Výkon trvá přibližně 20 minut. Při vasektomii muž leží v poloze na zádech, po dezinfekci genitálu a okolní kůže lékař vyhmatá prsty na pohmat tuhý chámovod, vykoná nad ním krátký kožní řez a opatrně chámovod vypreparuje tak, aby se odstranila i část chámovodu v délce aspoň 2 cm. Kůži zašije většinou dvěma až třemi stehy ze vstřebatelného materiálu, který po čase sám vypadne. Stejný postup se provádí i na druhé straně.

Při vasektomii je muž poučen o průběhu celého výkonu, o možných komplikacích, rizicích, jako i výhodách zákroku a o jeho alternativách, nezvratnosti zákroku a o kontrolních spermiogramech, které musí být zrealizované po sterilizaci. Muž musí napsat žádost o sterilizaci, ve které uvede všechny důvody sterilizace a podepíše se. Žádost je součástí zdravotní dokumentace.

Narušení potence, schopnosti erekce a dosáhnutí orgasmu po vasektomii se nedokázalo. Muž je po vasektomii schopný ejakulovat, ale množství ejakulátu objemově poklesne vzhledem na nepřítomnost spermií. V prvních ejakulátech po výkonu bývá obyčejně menší příměs krve, ejakulát má růžové až mírně krvavé zabarvení, které později zmizí. Se sexuálním životem může muž začít už týden po sterilizaci.

Zdroj: Vasektomie

Poskytované zákroky

Laserové operace očí: Principem všech laserových metod na odstranění dioptrií je změna zakřivení oční rohovky. Tímto typem operace je možné odstranit krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus (cylindry).

Nitrooční operace dioptrických vad: Některé z dioptrických vad není možné úspěšně korigovat laserovou operací. V těchto případech se většinou jedná o pacienty s vyššími dioptrickými vadami, nebo o pacienty starší 45 let. Může se to týkat i varianty, kdy nastal souběh více očních vad. Pro tyto případy je vhodnou metodou implantace nitrooční čočky, pomocí které se dosáhne optimálních výsledků.

Operace šedého zákalu: Jako první v ČR zavedla oční klinika DuoVize operaci šedého zákalu femtosekundovým laserem LenSx. K operaci není potřeba doporučení od lékaře. Na klinice se zákroky provádějí bez čekání a všechny probíhají v krátkých termínech.

Léčba presbyopie (rozmazané vidění) – PRELEX a Raindrop: Jde o zákrok, při jehož výkonu není potřeba laseru. Spočívá ve výměně původní lidské čočky za umělou, tzv. multifokální nitrooční čočku.

Léčba onemocnění keratokonus: Keratokonus je onemocnění rohovky, při kterém se rohovka pomalu ztenčuje a vyklenuje. Hlavním cílem léčby je toto onemocnění pozastavit, a oddálit tak transplantaci rohovky. Pro léčbu se používají nejmodernější osvědčené metody: Collagen Cross Linking (CXL, CCL, C3-R) a Intrastromální prstence Keraring.

Léčba onemocnění sítnice a sklivce: Řadu chorob sítnice a sklivce lze řešit chirurgickým zákrokem. Všechny operace probíhají ambulantně. Při diagnostikované makulární degeneraci se s úspěchem využívá biologické léčby bevacizumabem. Při léčbě onemocnění sítnice se také používají sítnicové lasery.

Dětská oční péče: Specializovaná vyšetření jsou u dětí prováděna přístrojem PlusOptix S09, a to špičkovým ortoptistou – včetně vyhodnocení výsledku.

Zdroj: Oční klinika DuoVize


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP