Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOČIČÍ PARAZITI FOTO

OBSAH

Střevní parazité jsou paraziti, kteří se vyskytují na gastrointestinálním traktu u lidí a jiných živočichů. Mohou žít po celém těle, ale nejraději mají střevní stěnu. Mezi způsoby expozice patří požití nedostatečně tepelně upraveného masa, pití infikované vody a absorpce kůží. Hlavními skupinami parazitů jsou prvoci a parazitární červi.

Zdroj: Střevní parazité

Diskuze

V diskuzi STŘEVNÍ PARAZITI U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patricie.

Já wurm-ex taky preventivně užívám. Super věc :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

A jak často do roka ho užíváte? Děkuji.

Zdroj: diskuze Střevní paraziti u lidí

Vši a hnidy – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět vši a hnidy.

Zdroj: Paraziti ve vlasech

Diskuze

V diskuzi STŘEVNÍ PARAZITI U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Na Wurm-ex nedáme dopustit. Je to výtečný pomocník při očistě střev.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Patricie.

Já wurm-ex taky preventivně užívám. Super věc :)

Zdroj: diskuze Střevní paraziti u lidí

Přípravky na vši

Zde je seznam přípravků na vši.

Zdroj: Paraziti ve vlasech

Diskuze

V diskuzi KOČIČÍ DRÁP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš Kotrch.

Dobrý den ,Prosím napište cenu na čaj (kočičí dráp) . Děkuji .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kočičí dráp

Šampon na vši

Zde je uveden seznam nejpoužívanějších šampónů na vši.

Zdroj: Paraziti ve vlasech

Diskuze

V diskuzi STŘEVNÍ PARAZITI U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patricie.

Já wurm-ex taky preventivně užívám. Super věc :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Elina.

Myslíte, že můžu wurm-ex, když jsem ve 2 měsíci těhotenství? Nemůže mi to ublížit?

Zdroj: diskuze Střevní paraziti u lidí

Psí paraziti v srsti

Vnější parazité (ektoparazité) se vyskytují v srsti psa. Určitě jste se někdy s některými osobně setkali, vyskytují se kdekoli a nejlepší obranou proti nim je správná hygiena a preventivní odčervování.

Zdroj: Larvy v kůži u psa

Kočičí dráp a rakovina

Kočičí dráp může být mocným spojencem v boji proti rakovině tím, že brání abnormálnímu buněčnému dělení, které charakterizuje tuto nemoc. Byla zjištěna významná aktivita proti šíření buněk rakoviny prsu a také významná aktivita proti leukemickým buňkám. Přesný mechanismus účinku však není doposud znám.

Zdroj: Kočičí dráp

Diskuze

V diskuzi PARAZITI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Keding.

Ano je 21. století a mizerná kvalita potravy, chodíme na kebab, na sushi, na čínské nudle....Myslíte, že zelenina ve fast foodech je dokonale očištěna a to samé syrové ryby a maso? Nemyslím si, bylo by vše o jiné kvalitě a ceně. Mám doma 2 odčervené psi ano mohou být přenašeči i když jsou sami odčerveni denně se hrabou ve všem možném, ale to, že přenost je hlavně od psů jé nesmysl. Za plno problémů může tato doba a lidé. Škrkavku a podobného parazita získáte jen od psa ? Omyl! Stačí jit někam na návštěvu, kde neni dobře očištěná zelenina, nebo si dát jen kebab se zeleninou, kde malé vajičko škrkavky není na pohled oka znatelné a přilne hlavně na zeleninu, ovoce, syrové ryby atd... ohledně tasemnice je zase rizikový tatarák, jsme tvorové jako zvířata parazitu máme vsobě mnoho i bakterii které maji ochranný učel, nebo naopak. Jednou za rok by se měl každý člověk odčervovat je to zároveň podpora dobré imunity a nebudete na chřipky, anginy atd.. tak náchylní ....Sama mám škrkavku a bojuju s ní mám na ni dva druhy leku které zapiji čistou štávou z grepu jsou to sice křeče do břicha a zvýšené vyprazdnování, ale věřim, že se mi časem uleví.....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Silvia.

ahoj, napíš mi prosím, ako sa cítiš, v akom štádiu je škrkavka. Tiež ju mám. ďakujem. sandraborova@gmail.com

Zdroj: diskuze Paraziti

Jak daleko sou živé hnidy od pokožky hlavy?

Živé hnidy se vyskytují na vlasovém stvolu od 1 mm až do několika cm od pokožky hlavy.

Zdroj: Paraziti ve vlasech

Diskuze

V diskuzi PARAZITI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pojka.

Co je na trhu na odčervení. Ale myslím na odčervení člověka. Pro psa máme doma tablety.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Co vím, tak na odčervení jsou nejlepší od parazitex.cz.

Zdroj: diskuze Paraziti

Dravčík kočičí

Dravčík kočičí (cheyletielóza) je roztoč, který parazituje na povrchu kůže koček (dravčíci u koček, kočičí paraziti v srsti), kde se živí tkáňovým mokem. U dospělých koček způsobuje tento parazit v srsti většinou mírné ložiskové změny nebo se neprojeví vůbec a kočka je pouze přenašečem. U koťat je však průběh onemocnění mnohem výraznější.

Dravčíci svou přítomností způsobují exfoliativní dermatitidu, což se projeví zarudnutím kůže a tvorbou šupin, které nacházíme v srsti kočky. Šedožlutí dospělci dravčíků jsou velcí až 0,8 mm a připomínají lupy – říká se jim také „pochodující lupy“. Onemocnění provází svědivost různého stupně. Nejčastější lokalizací je krk a záda.

Onemocnění potvrdí veterinární lékař mikroskopickým vyšetřením vzorků, které získá ze srsti. Odběr vzorku pomocí lepicí pásky, která se poté prohlédne pod mikroskopem, je pro kočku nebolestivý. Vždy se ale nemusí podařit takto parazita zachytit, protože kočky jsou velmi pečlivé při starosti o srst a spoustu parazitů slížou, a navíc u dospělých koček je počet parazitů nízký. Srst kočky se tedy musí vyšetřit pečlivě. Další metodou odběru vzorku je kožní seškrab a vyšetření vytrhnutých chlupů, na kterých se vyskytují vajíčka dravčíků.

Jak zlikvidovat dravčíka

Léčba dravčíkovitosti spočívá v podání akaricidních přípravků ve formě spot-onu, spreje nebo koupele. Pokud chováte více koček, je třeba ošetřit všechny, protože dravčíkovitost je velmi nakažlivé onemocnění. Riziko přenosu je velké hlavně tam, kde je velká koncentrace zvířat a kde jsou ve vzájemném kontaktu (burzy, výstavy, chovné stanice, útulky).

Používají se přípravky s těmito účinnými látkami:

  • selamectin (Stronghold spot-on),
  • moxidectin (Advocate spot-on),
  • fipronil (Frontline spot on, Controline spot-on).

Zdroj: Kočičí vši

Diskuze

V diskuzi PARAZITI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pojka.

Takže podle únavy jsi to poznala?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Ano podle toho, že jsem byla unavená, ikdyž jsem byla vyspaná. A hlavně jsem měla pořád nějaké zažívací problémy.

Zdroj: diskuze Paraziti

Nejčastější parazité u psů

Parazity u psů dělíme na vnitřní (endoparaziti), mezi něž patří tasemnice, škrkavky, srdeční parazité; a na vnější (ektoparaziti), mezi které patří blechy, vši, všenky, klíšťata, trudník, zákožka svrabová. Vnitřní paraziti napadají zejména střeva, játra a plíce, vnější napadají pokožku a srst. Šíří se přímo (od napadeného jedince) nebo nepřímo (od mezihostitele nebo přenosem vajíček).

Zdroj: Parazité u psů

Diskuze

V diskuzi PARAZITI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pojka.

Tak to je zajímavé, taky se mi zdá, že mám tento problém.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel A..

Nechejte si tzv. Změřit parazity např. by Vám mohla poradit paní Hana Bláhová v Brně.

Zdroj: diskuze Paraziti

Přípravky na kočičí svrab

Na kočičí svrab se používají samočisticí kapky, také fungují antiparazitika aplikovaná na kůži za krk (spot-on nebo také pipetky). Jedna speciální lihová pipetka účinkuje jak proti svrabu, tak i proti blechám, klíšťatům (Advocate i Frontline combo), případně i oblým červům (Stronghold). Účinná látka antiparazitika se prostřednictvím kůže dostává do těla, aby likvidovala parazity. Někdy je nutné aplikaci opakovat. Aplikace či prodej některých konkrétních veterinárních přípravků (Stronghold) přísluší jen veterináři.

Na svrab koček účinkují také antiparazitární spreje proti blechám (lék na kočičí svrab). Pozor, kočky mají speciální přípravky proti parazitům. Sprej (či jakýkoliv jiný přípravek) proti blechám určený pro psy by mohl kočce těžce ublížit.

V pokročilém stadiu se ušní svrab u koček léčí i injekčními přípravky (Ivomec, Dectomax). Někdy se léčba neobejde ani bez antibiotik.

Zdroj: Kočičí svrab

Diskuze

V diskuzi PARAZITI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Myslíš, že když jsem taková divná a mám oslabenou imunitu a jsem hodně unavená, že to může být parazitama ve střevech?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Paraziti

Inkubační doba vší

Samička vši se dožívá 3 až 5 týdnů a za tuto dobu naklade 50 až 150 vajíček, takzvaných hnid. Ty přilepuje speciálním tmelem na vlasy těsně u pokožky hlavy. Hnidy vypadají jako miniaturní kapičky nebo hmyzí křidélka o velikosti cca 0,8 mm. Hnidy lze z vlasu odstranit pouze mechanicky, není možné je smýt. Z hnid se za 7 až 10 dní vylíhnou larvy, takzvané nymfy, které ihned začínají sát krev. Za dalších 8 dní nymfy dospějí a dospělá veš se pak dožívá ještě dalších 30 dní.

Zdroj: Paraziti ve vlasech

Kočičí svrab a přenos na člověka

Přenos zvířecích parazitů na člověka je v určitém měřítku možný – mohou vyvolat místní podráždění kůže, ale nevyvolají onemocnění. U člověka se svrab (jakéhokoliv původu) projevuje jako drobné pupínky červené barvy, které jsou lokalizovány kolem pupku, na hýždích a v jiných místech s jemnou kůží. Onemocnění člověka kočičí svrabovkou má pouze přechodný charakter a po vyléčení kočky nebo zabránění těsnému kontaktu s nemocnými jedinci dochází k samouzdravení. V žádném případě se člověk nenakazí při dodržování obecných hygienických zásad, ani pohlazením nemocné kočky, při aplikaci léků kočce nebo běžnou manipulací s pelechy nemocných koček.

Zdroj: Kočičí svrab

Negativní účinky

Kočičí dráp je obecně dobře snášen a považuje se za netoxický. Vzhledem k tomu, že silně stimuluje imunitní systém, nedoporučuje se však osobám s transplantací jakéhokoliv orgánu. Osoby s autoimunitním onemocněním by neměly užívat kočičí dráp dlouhodobě, i když nejsou k dispozici studie potvrzující negativní vliv. Také těhotné a kojící ženy a děti do 6 let by kočičí dráp neměly užívat.

Čaj z kočičího drápu je silnou přírodní antikoncepcí. Ještě jednou proto zdůrazňujeme, že se vnitřní užívání kočičího drápu v žádném případě nedoporučuje ženám, které chtějí otěhotnět, nebo ženám těhotným. Indiáni Cashibo v Peru Vilcacoru dodnes používají jako antikoncepci. Za tímto účelem se vaří kořeny rostliny Uncaria tomentosa a odvar se pije po dobu tří měsíců. Tato antikoncepční kúra údajně způsobuje 3–4 letou sterilitu. Nemusíte se však obávat toho, že by vám způsobila sterilitu trvalou.

Zdroj: Kočičí dráp

Zdroje nákazy

V Evropě lidé pravidelně odčervují své domácí mazlíčky minimálně jednou za rok. Před rokem 1930 bylo běžné, že lidé užívali ricinový, minerální nebo jiný olej na vyčištění proti parazitům. Lékaři v devatenáctém století dohlíželi na to, aby se lidé takto očišťovali každého půl roku.

Larvy parazitů cestují po těle a jejich činnost se neomezuje jen na střeva. Larvy a výjimečně i paraziti se mohou dostat i do mozku. Neexistuje člověk, který by nějakého parazita neměl. Tělo se mnohem ochotněji vypořádává s virovou a bakteriální zátěží než s parazity.

Zdroj: Wurm-Ex příbalový leták


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP