Nejprve si připravte nějakou pokrývku, do které vlasy po nanesení oleje zabalíte. Můžete použít igelitovou koupací čepici, velký kus igelitové fólie či něco jiného. Důležité je, aby obal držel několik hodin (či dokonce celou noc) na svém místě. Poté odměřte 3 až 5 lžic kokosového oleje a vložte je do misky použitelné v mikrovlnné troubě. Množství kokosového oleje závisí na délce a hustotě vašich vlasů. Pokud máte dlouhé a husté vlasy, použijte 5 lžic, jestliže jsou vaše vlasy kratší a řidší, budete potřebovat pouze 3 nebo 4 lžíce. Zvolte raději kokosovýolej nerafinovaný než rafinovaný. (Rafinovaný kokosovýolej totiž obsahuje přídavné látky a prochází procesem, který odstraňuje některé z přirozených sloučenin, díky nimž je tak zdravý. Naopak nerafinovaný kokosovýolej obsahuje všechny přirozené zdravé složky.) Zahřejte kokosovýolej v mikrovlnné troubě (na vysoký stupeň přibližně 30 sekund), zamíchejte ho a zahřívejte dalších 30 vteřin, dokud se olej úplně nerozpustí. Teplý (ne však vařící) kokosovýolej rovnoměrně vetřete do vlasů. Vlasy úplně namočené v oleji pak stáhněte k hlavě a zabalte je do zvoleného obalu tak, aby byly celé zakryté. Počkejte alespoň 2 hodiny (případně celou noc), než se olej vsákne. Čím déle si ho necháte na vlasech, tím lépe pro vaše vlasy. Pro nejlepší účinek tedy vydržte co nejdéle. Poté odstraňte zábal z vlasů a umyjte je. Použijte svůj oblíbený šampón (nejlépe s přírodním složením, abyste udrželi vlasy zdravé) a vymyjte kokosovýolej. Vlasy si umyjte dvakrát nebo třikrát (až přestanete mít pocit, že jsou vaše vlasy mastné). Nechte vlasy volně uschnout nebo je vyfénujte, chcete-li vidět účinky kokosového oleje ihned. Vlasy by měly být jemné, lesklé a zářivé.
Hydratace obličeje
Vyčistěte si obličej jako obvykle. Ať už si jemně oplachujete obličej vodou, či používáte peeling nebo čisticí oleje, umyjte si obličej a osušte ho jemným ručníkem. Rozetřete trochu kokosového oleje kolem očí a na vrásčitá místa. Poté šetrně naneste kokosovýolej na ostatní vysušená místa a krouživými pohyby ho vetřete. Olejem potřete i své rty (nerafinovaný kokosovýolej zjemní a zvlhčí popraskané rty). Nenatírejte si kokosovýolej na celý obličej, jelikož může ucpat póry a způsobit akné. Kokosovýolej by měl být používán v malých dávkách tam, kde je ho potřeba nejvíce.
Hydratace těla
Kokosovýolej lze použít jako jakékoliv běžné tělové mléko. Kokosovýolej nanášejte po sprše nebo koupeli, kdy je vaše pleť teplá a poddajná a olej tak bude snáze absorbován. Rovnoměrně ho roztírejte, dokud se do pokožky úplně nevsákne (může to trvat i 15 minut).
Masáž těla
Kokosovýolej použijte stejně jako normální masážní přípravek.
Uhlazení roztřepených vlasů
Rozetřete malé množství (přibližně velikosti hrášku) kokosového oleje mezi rukama a lehce uhlaďte vlasy, abyste se zbavili rozčepýřených vlasů.
Jizvy
Vetřete libovolné množství kokosového oleje do místa, kde máte jizvu. Opakujte dvakrát denně. Časem uvidíte, jak se vaše jizva zmenšuje a splývá s kůží.
Ekzémy
Natřete kokosovýolej na suché, zanícené oblasti, aby zklidnil svědění a zvlhčil postižené místo.
Ve svém příspěvku KONOPNÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jsem Jennifer Onno.
Konopný olej je rostlinný olej získávaný lisováním semen rostlin rodu konopí (Cannabis). Olej lisovaný za studena je tmavě až světle zelený, s příjemnou oříškovou chutí a vůní. Čím tmavší barvu olej má, tím se chuť a vůně blíží k "travnatější".
Rafinovaný konopný olej je čirý a bezbarvý, se slabou vůní a chutí, a postrádá přírodní látky - vitaminy a antioxidanty. Rafinovaný olej se používá hlavně pro výrobky k péči o tělo. V menší míře však také nachází uplatnění také při výrobě mýdel, šamponů a čisticích prostředků.
Konopný olej má vysokou nutriční hodnotu díky poměru omega-6 a omega-3 esenciálních mastných kyselin 3:1, což odpovídá rovnováze vyžadované lidským tělem.
Konopný olej se vyrábí z "nedrogových" (technických) variet konopí setého (Cannabis sativa). http://cs.wikipedia.org/wik…
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Kokosovýolej má mnohostranné využití a pro své léčivé účinky je v současnosti označovaný jako potravina pro třetí tisíciletí. Jeho unikátních vlastností se plně využívá nejen ve zdravé kuchyni, ale i v péči o tělo. Pro vysoký obsah takzvaných středně dlouhých nasycených mastných kyselin je lehce stravitelný, takže se čím dál více uplatňuje při redukčních dietách. Už několik lžiček dokáže zasytit organismus i na několik hodin. Metabolismus kokosového oleje v těle připomíná spíše spalování cukrů než spalování běžných tuků. Kokosovýolej je rychlým zdrojem energie, kterou však na rozdíl od cukrů dodává postupně.
Na rozdíl od živočišných tuků kokosovýolej neobsahuje cholesterol. Snadno se tráví, nezatěžuje slinivku a pomáhá předcházet problémům se štítnou žlázou. Látky v něm obsažené navíc podporují v organismu tvorbu hormonů štítné žlázy, které pomáhají zpomalovat stárnutí buněk, kromě toho také působí preventivně proti srdečním chorobám, senilitě, a dokonce i rakovině. Podle jednoho průzkumu byl výskyt rakoviny u jedinců užívajících panenský kokosovýolej až o 30 % nižší než u těch, kteří používali olej jiný. V poslední době se často mluví i o účinku kokosového oleje na léčbu Alzheimerovy choroby.
Kokosovýolej je nejbohatším přírodním zdrojem vzácné kyseliny laurové, která je známa pro své antibakteriální vlastnosti a najdeme ji také v mateřském mléce. Další vzácnou složkou je kyselina kaprylová a kyselina myristová. Obě mají antibiotické vlastnosti a chrání organismus před viry, bakteriemi, plísněmi, kvasinkami i dalšími patogeny. Tyto unikátní vlastnosti kokosového oleje jsou využívány již po tisíce let.
Panenský kokosovýolej je také využíván jako doplněk stravy při redukci tělesné váhy. Ačkoli se to zdá neuvěřitelné, že tuk pomáhá hubnutí, zkušenosti jsou zcela zřejmé. Tuk má ve výživě významnou roli, tělo ho pro svou činnost potřebuje, a navíc tuky činí požitek z jídla kompletní, zvýrazňují chutě a navozují pocit opravdového nasycení. Mnohem efektivnějším způsobem redukce hmotnosti je tedy pozvolná a trvalá změna jídelníčku a životního stylu. A právě kokosovýolej může mít velký užitek, pokud jím nahradíte část tuků v jídelníčku. Poskytuje totiž dlouhodobější pocit nasycení, má menší energetickou hodnotu a je velmi dobře stravitelný. Metabolismus tohoto oleje probíhá podobně jako u sacharidů, ale štěpení na glukózu je pozvolnější, takže nenastává náhle vyplavení cukru do krve a jeho následný rychlý pokles.
Kokosovýolej používejte pravidelně každé ráno před jídlem, může se zapít sklenicí vody. Doporučená denní dávka je jedna lžíce denně, maximální množství představuje tři lžíce denně. Nepřekračujte toto doporučené množství, neboť vysoké dávky nasycených mastných kyselin, které kokosovýolej hojně obsahuje, zvyšují riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění.
Používat ho můžete ve studené i teplé kuchyni – na vaření, pečení i smažení – budete mile překvapeni jeho lahodnou chutí. Kokosovýolej nemá zjištěné žádné vedlejší účinky, jen jej ze začátku používejte v menších dávkách, aby si váš organismus lépe zvykl.
Že tímto výčet pozitivních vlastností kokosového olej na lidské zdraví nekončí, o tom se můžete přesvědčit v následujících podkapitolách.
V naší poradně s názvem VITE JAK POMOCI PACIENTOVI S CYSTICKOU FIBROZOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Křapka.
Dobry den pane doktore,
Rad bych Vam polozil strucnou otazku.
Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?
Jedna se o rodinneho prislusnika. O nemoci z pohledu zapadni mediciny vime jako ucastnici lecebneho procesu hodne, ale rad bych znal Vas pohled na tuto nemoc a pripadnou cestu ven z kolotoce trapeni.
Predem dekuji za jakoukoliv odpoved,
S uctou,
Roman Krapka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nemohu vám poskytnout vyjádření pana Šuly, ale pokusím se odpovědět dle vlastního názoru. Cystická fibróza je dědičná genetická porucha, která narušuje normální funkce epiteliálních buněk nacházejících se v mnoha lidských orgánech - plíce, dýchací cesty, játra, ledviny, kůže a reprodukční systém. Cystickou fibrózu způsobuje jeden defektní gen, který narušuje funkce epiteliálních buněk a způsobuje, že se v těle objevují buňky s lepivým hlenem, což často vede k poškození plic a k chronickému kašli. Defektní gen u těchto lidí ovlivňuje jejich dýchání a schopnost filtrace vzduchu, trávení potravy a absorbci živin v zažívacím traktu. Podle Nadace pro cystickou fibrózu se v současnosti cystická fibróza považuje za nevyléčitelnou, nicméně určité diety, doplňky, trávicí enzymy a zvyky životního stylu mohou pomoci lépe zvládat příznaky. V první řadě je to výživná strava již od začátku zivota. Mnoho lékařů a odborníků na výživu pracujících s pacienty s cystickou fibrózou doporučuje stravu s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem kalorií, aby se snížilo riziko podvýživy. Ovšem pozor na nekvalitní potraviny a zpracované potraviny, ty mohou mít sice vysoký obsah kalorií a tuků, ale jsou to zejména trans-tuky nebo omega-6 mastné kyseliny, které obvykle nepomáhají ke snižování zánětu vedoucího k poškození plic, proto se nedoporučují pro osoby s cystickou fibrózou. Tyto nežádoucí látky se nacházejí zejména v rafinovaných rostlinných olejích: slunečnicový olej, olej z kukuřice a sezamový olej. Proto je důležité tyto potraviny zcela vyřadit a nahradit je podle následujících doporučení. Konzumace protizánětlivých tuků, včetně mononenasycených tuků, jako je extra panenský olivový olej, avokádový olej a panenský kokosovýolej, je dobrý způsob, jak zvýšit příjem kalorií. Ořechy a semena, jako jsou mandle, chia semínka, lněné semínko, vlašské ořechy a konopná semena, jsou také dobrou volbou pro tento účel, stejně jako přirozeně hutnější maso, jako je červené hovězí maso a jehněčí. Nerafinované sacharidy mohou poskytnout výživné kalorie a energii, zejména v kombinaci s tuky. Nejlepší je jíst nezpracované, nízkoglykemické druhy, jako jsou původní druhy pšenice (špalda, samolina), ovoce a škrobovou zeleninu (řepa, mrkev, zelený hrášek, kukuřice a brambory). Obecně by v jídelníčku lidí s cystickou fibrózou měly být posíleny tyto komponenty:
1. vitamín K - všechna zelená zelenina;
2. vitamín D - slunce nebo sólarium;
3. vitamín A - nastrouhaná mrkev ohřátá v tuku;
4. vitamín E - ořechy;
5. někteří lidé s cystickou fibrózou by také měli přidat více soli do své stravy, aby se zabránilo dehydrataci;
6. omega-3 mastné kyseliny mohou být přínosem ke snižování zánětu (nacházejí se u volně žijících ryb, jako jsou lososy, sardinky a halibut);
7. pankreatické enzymy (k dostání volně v lékárně) jsou také běžně používány k tomu, aby pomohly lépe trávit jídlo a kalorie;
8. vysoce kvalitní multivitamíny a antioxidanty pomáhají předcházet zánětu, náchylnosti k infekcím a poškození plic;
9. laktobacily a probiotické doplňky jsou také užitečné pro zlepšení trávicích funkcí;
Dalším pomocníkem jsou přístroje, jako je bronchodilatátor, který pomáhá uvolňovat svaly v dýchacích cestách a pomáhá vykašlat hlen, čímž brání zhoršení zánětu. Použití určitých inhalantů nebo bronchodilatancií může pomoci obnovit dýchání a udržet plíce bez infekce, stejně jako použití zařízení nazývaných oscilační pozitivní výdechový tlak (PEP), které zvyšují proudění vzduchu do plic a pomocí vibrací pomáhají uvolnít hlen. Přístroje může předepsat ošetřující lékař.
V budoucnu bude možná k dispozici i genetická léčba, která spočívá v inhalování spreje obsahujícího normální kopii defektního genu, který může opravit vadnou kopii v plicích a zlepšit tvorbu hlenu. Dalším obdobným přístupem je terapie výživou speciálními proteiny, která také opravuje defektní gen a snižuje akumulaci lepivého hlenu v trávicím traktu a v dýchacích cestách.
Purity Vision Kokosovýolej je Bio virgin kokosovýolej s mírným bílým zákalem, silné chuti a vůně. BIO kokosovýolej PURITY VISION, známý také jako BIOKOKOSÁK, pochází z palmových hájů na pobřeží jižní Indie. Palmy jsou pěstovány v čisté přírodě podle zásad kontrolovaného ekologického zemědělství. Zralé plody jsou ručně zpracovávány tradiční metodou lisování za studena. Jedině tak si olej uchovává všechny vitamíny a antioxidační látky prospěšné lidskému organismu.
Saloos Bio Kokosovýolej se pro své unikátní vlastnosti řadí mezi oleje s velmi širokým spektrem vnitřního i vnějšího použití. Jako čistá přírodní surovina je ideální k péči o celé tělo i obličej, zvláště pro citlivou a suchou pokožku, kterou chrání a zvláčňuje. Jeho jemnou vůni oceníte obzvláště při masážích, pro které je kokosovýolej přímo předurčen.
Ve svém příspěvku LNĚNÝ OLEJ A TVAROH DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata sklenářová.
Dobrý den., léčím se chemoterapii pro opakovany karcinom vajecniku( metastazy v brise). Lékař mi řekl, že nemám šanci na uzdravení. Že budu stále na chemoterapii, pokud to telo bude zvládat, nebo si rakovinne buňky na chemo nezvyknout, takže je nebude ničit. Začala jsem užívat tvaroh se lnenym olejem a semínka. Užívám ale tvaroh tučný, zde je psán nízkotučný. Pak jsem se chtěla zeptat, zda k teto diete mohu ješte brát alveo grepa ostatni akuňácké produkty, selen zinek minerály, vitamin c, cleans atd. A ještě beru imunobran, nevím , jestli toho už není moc. Imunobran je také přirodni, jsou to vlastně ýžové otruby na nositeli houby shitake. Prosím jestli máte někdo zkušenosti poraďte prosím. Pořád hledám nějaké alternativy , nechci se vzdát bez boje. Tvaroh pravidelně užívam třetí týden, ale do teď jsem nevěděla, že musím dodržovat tak přísnou dietu, takže žádné maso, žádné jiné oleje, ani olivový? Sladkostem a cukru se vyhýbám, použivám med. Jen prosím o upřesneni, jak je to s tím tukem .diky za každou radu renata
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JJ.
V članku je přehmat, hydrogenované oleje jsou zatepla zpracovsné a to jsou ty levné běžné. Ne za studena. Panenský za studena lisovaný olej olivový je to nejlepši co se dá koupit pro zdravý, proto je tak drahý. Slunečnicový olej, sojový, kukuřičný, ryzovy a nejhorší je řepkový jsou nezdravé nejen tím, že nejsou panenské za studena lisované (kromě výjimek za x násobnou cenu), ale i nevhodným složením mastných kyselin. Lepší jsou konopný, lněný, vlásky atd. Každý olej má jiné složení. Existuje i svetlicovy, brutnakovy, pupalkovy, makový, sezamový, vinný a další. Svetlicovy i lněný se používal jako laky na dřevo, přesto jsou zdravější než řepkový, když jsou za studena lisované. Podobné jako je zdravější nepasterizované jablečný ocet nebo mléko. Kdo má více peněz, může si koupit dle libosti zdravé potraviny. Je dokázáno, že čím je člověk bohatší a může si dovolit co chce jíst, mít, pít, vzdělávat se, šetřit se, tím je zdravější a dožívá se vyššího věku než chudší. Je dokázáno i písemně zveřejněno minimálně od roku 2011. Ze do všech postkomunistických zemi záměrně Západ dováží horší potraviny stejných značek a výrobků než jinam. Využívají prý nekvalitních zákonů a benevolence, že si to necháme líbit. Proto jsem více nemocní a umirame dříve než na západě. Máme třetinové platy a ještě diskriminaci ve zdravém jídle. Kdysi bylo embargo na technologie. Nyní je skryté donedávna zamcovane embargo na rovnocenné potraviny, které se prodávají jinde. Přesně ty země Východu včetně Česka mají největší podíl umrtnosti na rakovinu na 100 tis obyvatel. Velmi malou ji má napriklad Island, Tchajwan, Švýcarsko, Omán, Emiráty (a jen o kus dál v Iráku a Íránu, kde maji podobnou kulturu a zvyky naopak ještě vyšší, je to tedy chudobou a životní úrovni, životní úroveň je zavisla na kuoni sile, nestačí jen vzdělanost, informace a snaha) Podle koho zájmu jednou chválí slunečnicovy jindy řepkový. Olivový je lepší na cévy. Řepkový olej byl původně jedovatý, museli ho preslechtit v minulém století až. To znamená, že naši předci nikdy nejedli semena řepky olejné ani nikdy nelisovsli olej z ní. OBSAHOVAL jedovatou kyselinu erukovou. Je to jakoby snížili jed v mochomurce zelené, bylo by to přirozené? Řepkový olej je byznys a dává se povinné do nafty. Chce snad někdo jíst olej na který jezdí auta, protože je nejlevnější v Evropě?
Dotaz
Kokosovýolej má v péči o náš zevnějšek také mnohostranné použití. Lze jej například použít jako náhradu běžného tělového mléka nebo krémů. Krásně se vstřebává do pokožky a nezanechává mastný film, protože neobsahuje žádné ropné produkty jako běžná tělová mléka prodávaná v obchodech. Jeho jedinou nevýhodou je, že je stejně jako jiné oleje mastný, proto je vhodnější používat ho večer. Jestliže máte sušší nebo citlivou pokožku nebo problémy s popraskanou kůží (například na chodidlech), atopickým ekzémem, vyrážkami a alergiemi, pak je pro vás kokosovýolej také správnou volbou. Můžete jej vyzkoušet i jako odličovadlo.
Panenský kokosovýolej dokáže také zklidnit pokožku po delším pobytu na slunci, regeneruje spálenou kůži. Jak jsme již zmiňovali výše, obsahuje velké množství antioxidantů, které bojují proti působení volných radikálů, takže pomocí něho můžete bojovat proti předčasnému stárnutí kůže a vráskám. Panenský kokosovýolej je rovněž velmi oblíbeným masážním přípravkem. Krásně zvláčňuje pokožku, zanechává ji pružnou a hladkou, a navíc příjemně voní.
Jistě vás nepřekvapí, že panenský kokosovýolej můžete využít i jako balzám po holení. Je ideální pro citlivou pokožku, která se holením narušuje. Účinky oleje vás překvapí i v případě, že jej budete používat místo balzámu na rty. Vaše rty totiž krásně zvláční a bude je v létě chránit před slunečními paprsky, v zimě před mrazem.
Zvláštní se vám může zdát, když vám doporučíme kokosovýolej používat na čištění zubů, ale opravdu to funguje. Oleje, soli a další přírodní látky se k čištění zubů používaly už od starověku, a dokonce i v dnešní době alternativní medicína doporučuje místo pasty a kartáčku jednoduše použít prst a olej, nejlépe ten kokosový. Běžné bělicí pasty obsahují velké množství agresivních chemických látek, které poškozují sklovinu, takže místo toho raději vyzkoušejte po čištění zubů běžným způsobem minutu až dvě třít zuby panenským kokosovým olejem. Po několika týdnech budou vaše zuby viditelně bělejší. Kromě toho panenský kokosovýolej účinně zklidňuje dásně a zamezuje tvorbě aft v ústech.
V naší poradně s názvem KETOZA JSMÍ SE JÍST CIBULE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
zajímalo by mne za se při ketonové dietě smí jíst cibule .
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Keto dieta je založena na omezení příjmu sacharidů. Cibule patří mezi potraviny s nízkým obsahem sacharidů a je tedy vhodná při ketóze. Tady je recept na cibulové kroužky (2 porce):
Ingredience
- velká žlutá cibule nakrájená na kolečka
- kokosová mouka 30 g
- 40 g parmazán, strouhaný
- špetka soli podle chuti
- jeden malý stroužek česneku
- špetka mletého černého pepře
- 1 vejce
- 125 ml kokosového oleje, rafinovaný, pokud nemilujete kokosovou chuť
Postup
Pokyny jsou pro 2 porce. Upravte podle potřeby.
Kokosovýolej zahřejte na velké pánvi, na nízkou teplotu.
Zatímco se olej zahřívá, rozšlehejte vejce spolu s trochou kokosové mouky a špetkou soli. Rozšlehejte, dokud se ingredience nespojí. Potom nasypte zbytek všech suchých ingrediencí do středně velké mísy.
Pomocí vidličky každý cibulový kroužek důkladně navlhčete rozšlehaným vejcem, potom cibulový kroužek zvedněte a upusťte do moučné směsi. Lžičkou nahrňte mouku na celé kolečko a poté jemně přendejte kroužky na talíř.
Do pánve přidejte několik prstenů a mezi jednotlivými prsteny ponechte mezeru. Smažte asi 3–4 minuty na každou stranu, dokud není zlatohnědá, a poté vyjměte na talíř vystlaný papírovými ubrousky, aby vychladla. Pokračujte v tomto procesu, dokud není hotovo, a poté posypte solí podle chuti.
Tipy
Použití vidličky, kleští nebo špachtle usnadní jemný způsob, jak otočit cibulový kroužek bez narušení obalu.
Pokud nemáte rádi kokosovýolej, můžete smažit na sádle nebo jiném tuku odolným proti vysokým teplotám.
Uvedený obal může být docela tlustý a tuhý, zjemnit ho můžete smetanou nebo vodou, a smícháním všech ingrediencí dohromady a vyrvořením konzistence jako těsto na palačinky. Poté do toho ponořte cibulové kroužky a jemně vložte do mírně zahřátého oleje.
Za studena lisovaný kokosovýolej má protizánětlivé účinky a komplexně podporuje správnou funkci imunitního systému, působí i proti nádorům. Polovinu mastných kyselin kokosového oleje tvoří kyselina laurová, která má baktericidní a antivirotické účinky (bojuje například proti: Helicobacter pylori, Vibrio cholerae, Salmonella typhi, Shigella sonnei a Escherichia coli) a působí i proti zubnímu kazu. Dále je vhodné vnitřní užívání za studena lisovaného kokosového oleje při přemnožení kvasinek v organismu (moučnivky a dalších), a to kvůli účinkům kyseliny kaprylové, kyseliny kaprinové, kyseliny myristové a zmíněné kyseliny laurové, které se v něm nacházejí. Za studena lisovaný kokosovýolej obsahuje také polyfenoly a antioxidanty a zvyšuje vstřebatelnost vápníku a hořčíku. Čistý bio kokosovýolej vtíraný do pokožky působí proti infekcím kůže, lupence či ekzémům a hojí rány i strie.
Používání kokosového oleje je též báječný přirozený způsob, jak mít vlasy jemné, zářivé a zdravé.
Kokosovýolej má rovněž blahodárné účinky na zuby, a sice antiseptické a bělicí. Naneste trochu oleje na prst a potřete jím vyčištěné zuby. Tuto proceduru provádějte pravidelně.
Jak bylo již řečeno, za studena lisovaný kokosovýolej je vhodné užívat při přemnožení kvasinek v organismu. Kokosový panenský olej totiž obsahuje asi 45 % mastné kyseliny laurové, zbytek tvoří hlavně kyseliny kaprinová, kaprylová a myristová a všechny tyto kyseliny mají schopnost narušit lipidové membrány kvasinek. Ty jsou pak snadno zneškodněny bílými krvinkami.
Díky tomu, že olej nezanechává na pokožce mastný film a kůže ho absorbuje beze zbytku, se z kokosového oleje stává ideální náhražka pleťového nebo očního krému, tělového mléka a podobně. Při pravidelném používání olej pozoruhodně rychle vyhlazuje jemné vrásky hlavně kolem očí a nechává pleť hydratovanou a jemnou. Oproti jiným druhům olejů není nutné aplikovat kokosovýolej na vlhkou pokožku. Kokosovýolej se vstřebává poměrně rychle a kůže tak zůstává promaštěná, vyživená, příjemně hydratovaná, ale paradoxně nemastná na dotek.
V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mb121264.
Zná někdo recept na přípravu domáceho dýňového oleje ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Ahoj, dýňový olej si děláme doma pravidleně každý rok na podzim. Většinou je to hned po tom, co dolisujeme víno, tak pak ve stejném lisu lisujeme i dýňový olej. Jsou k tomu potřeba vyloupaná dýňová semena. Ty po vyloupání a těsně před lisováním rozprostřeme na plech a zahřejeme je na 40 stupňů. Pak takto rozehřátá je nasypeme do lisu a vylisujeme z nich domácí dýňový olej. Jde o vysoce kvalitní a zdravý domácí olej, který je bohatý na vitamíny E, A, zinek, drahocenné omega kyseliny Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny (ale pozor, vysokým teplem se ničí!). Jeho barva je hnědo-zelená a řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality. Nedoporučuje se olej tepelně zpracovávat, například na smažení ani na pečení. Pro zachování jeho vyjimečných vlastností by měl být uchován v lednici.
Ideální užití dýňového oleje je za studena. Jako lék se dá konzumovat jen tak, po lžičce denně, či přidat do proteinových koktejlů. Při tomto vnitřním užití slouží bezvadně jako prevence proti zhoubnému bujení a nemocem prostaty a podpoří v růstu a pevnosti vaše nehty. Dýňový olej povzbuzuje krevní oběh a je doporučován na kazivost zubů, na lupénku, na herpes, proti akné, na potíže s trávicím traktem, na ekzémy.
Při použití dýňového oleje na pokožku využijeme jeho blahodárné hojivé a sklidňující účinky, jelikož je zdrojem organicky vázaného zinku. Při zevním použití je dále také výborný jako základ na vyživující vlasový zábal, při kterém podpruje obnovu buněk a pružnost kůže a učiní vaše vlasy krásně lesklé. Domácí dýňový olej mohu jen doporučit!
Lisováním čerstvé kokosové dužniny se získává panenský kokosovýolej.
Lisováním sušené kokosové dužniny zvané kopra se získává rafinovaný kokosovýolej.
Každá z těchto variant má jiné složení mastných kyselin a jiné účinky na lidské zdraví.
Panenský kokosovýolej
1. způsob výroby je suchou metodou, kdy se čerstvá kokosová dužnina zralých kokosových ořechů rychle vysuší za použití nízké teploty a poté se lisuje, aby se získal olej.
2. způsob používá mokrou metodu, kdy stroj lisuje čerstvou kokosovou dužninu, aby se získalo mléko a olej. Mléko se od oleje odděluje fermentací, enzymy nebo odstředivkami.
Výsledný olej má kouřový bod 177 stupňů Celsia a lze ho použít pro rychlé restování nebo pečení, ale není vhodný pro velmi vysoké teplo, jako je hluboké smažení masa. Na etiketách kokosového oleje můžete také vidět následující výrazy:
Expeler-pressed: stroj lisuje olej z kokosové dužiny, často za použití páry nebo tepla.
Lisovaný za studena:olej se lisuje bez použití tepla. Teplota zůstává pod 49 stupni Celsia; věří se, že to pomáhá zachovat více živin.
Rafinovaný kokosovýolej
Kopra je strojově lisována, aby se uvolnil olej. Olej je poté napařen nebo zahříván, aby se deodorizoval (zbavil pachu), a vybělen filtrací přes jíly, aby se odstranily nečistoty a zbývající bakterie. Někdy se k extrakci oleje z kopry používá chemické rozpouštědlo, jako je hexan. Potom takový olej má vyšší bod kouře při asi 204-232 stupních C a je bez chuti a zápachu.
V naší poradně s názvem OLIVOVÝ OLEJ, CITRON A MED NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Večeřa.
Dobrý den, mám dotaz k detoxikaci olivovým olejem,medem a citronem. Mohou proces doprovázet nepříjemné pocity v oblasti břicha a změna barvy stolice?
Díky za odpověď
Karel
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Olivový olej, med a citron je kombinace na čištění jater, která vznikla na internetu a začala se šířit virálně prostřednictvím sociálních sítí. Zda-li tato kombinace funguje jako očista jater záleží na zvážení každého člověka. Pár dobrých rad pro výběr ingrediencí.
Když užíváte olivový olej pro zdravotní přínosy, měl byste vždy volit extra panenský olivový olej. Tento vysoce kvalitní olivový olej obsahuje vyšší množství zdravých tuků a antioxidantů ve srovnání s rafinovanými olivovými oleji, a proto poskytuje nejvíce zdravotních výhod. Pro ještě lepší výsledky nakupujte od renomovaných značek, které jsou transparentní ohledně toho, kdy, kde a jak se jejich olivový olej sklízí, a také poskytují datum sklizně, abyste se mohli ujistit, že olivový olej spotřebujete dříve, než překročí svůj vrchol.
Pozor na voskované citrony. Tyto lesklé plody jsou potaženy chemikáliemi, kterým je nejlepší se vyhnout. Některé z těchto vosků jsou na bázi plastu, jiné používají šelak (vyrobený ze zvířecího sekretu, mňam). Ne všechny nevoskované citrony jsou bio, ale všechny bio jsou nevoskované. Ujistěte se tedy, že citrony mají tuto organickou nálepku.
Med by měl pocházet od známého včelaře, abyste se ujistil, že pochází z místních plodin.
Očista probíhá u každého člověka jinak a někdy může být skutečně bouřlivá včetně bolesti v oblasti břicha a změn barvy stolice. Výběr správných ingrediencí tyto nepříjemné pocity může mírnit.
Obecně se nedoporučuje používat kokosovýolej na obličej, protože je vysoce komedogenní (jinými slovy, ucpává póry). Takže i když může pomoci s hydratací, neudělá mnoho pro prevenci akné – ve skutečnosti jej může dokonce způsobit. Navíc některé mastné kyseliny obsažené v kokosovém oleji dráždí oči a způsobují zčervenání spojivek a pocity suchého oka.
Kokosovýolej však skvěle působí jako hydratační krém na ostatní části těla. Mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem obsažené v kokosovém oleji jsou důvodem, proč je kokosovýolej prospěšný pro vaši pokožku. Na základě toho, co zjistili dermatologové a výzkumné studie, některé mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, jako je kyselina laurová jsou nejlepší při použití v péči o tělo.
Mohou pomoci s věcmi jako:
Zklidnění suché pokožky Kokosovýolej může pomoci snížit transepidermální ztrátu vody, což je stav, kdy se voda pasivně odpařuje z pokožky (příliš mnoho odparu vede k vysušení pokožky). Tato ztráta vody může být vyvolána stavy, jako je ekzém, rosacea nebo dermatitida.
Ošetření lehkých ran Kokosovýolej se dokonce vyplatí zařadit do vaší lékárničky. Kyselina laurová, která se nachází v mnoha rostlinných olejích, tvoří 47 % kokosového oleje a má antimikrobiální vlastnosti. I když tedy nedokáže léčit hluboké rány na povrchu pokožky, může pomoci s uklidněním mírnějších kožních lézí, jako jsou škrábance nebo popáleniny od žiletky.
Ve svém příspěvku KOKOSOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.
Měla jsem bílý povlak na jazyku, který opravdu nešel seškrábnout. Zkusila jsem mlsat kokosovýolej a povlak zmizel. Zřejmě tedy kvasinky, plísně..Tak si občas zamlsám a problém se nevrací.:-)
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Kokosovýolej patří mezi prostředky efektivně působící na regeneraci širokého spektra problémů s vlasy. Podle některých je kokosovýolej lepší než jakýkoli jiný produkt (který byl vyroben lidmi) na trhu, protože je 100% přírodní a bez silikonů, alkoholů a jiných chemikálií, které mohou zhoršit citlivost pokožky a vlasů. Velmi dobře funguje například při léčení poškozených a suchých vlasů. Na rozdíl od jiných olejů anebo zvlhčovadel, které se pouze uchytí na vlasu, proniká skrz kutikulu (vrchní vrstvu vlasu) a regeneruje ji, čímž zabraňuje poškození zevnitř vlasu. Kyselina laurová, kaprylová a vitamín E, tedy látky obsažené v kokosovém oleji, pomáhají zpevňovat strukturu vlasu a zvyšují jeho pevnost snižováním ztrát bílkovin. Lidé používající běžně tento olej, potvrzují nárůst hmoty, lesku a snadnější rozčesávání s menší lámavostí vlasů a snížení štěpivosti konečků. Mnozí také tvrdí, že jim vlasy méně vypadávají a jsou silnější. Kokosovýolej má také protiplísňové účinky, lze jej tedy využít při léčbě lupů a také jako prevence proti jejich tvorbě. Abyste se zbavili lupů, vmasírujte malé množství kokosového oleje do pokožky hlavy a nechte působit po dobu minimálně 10 minut nebo i celou noc (buď v koupací čepici anebo zabalené v osušce). Poté omyjte šamponem.
Je to výborný a dostupný přírodní prostředek na zdravé vlasy, pokud ho používáte jakou součást vlasové hygieny 1–4x do měsíce. Při pravidelném používání reguluje vypadávání vlasů, dodává jim lesk, změkčuje a vyživuje vlasovou pokožku, také napomáhá snadnému rozčesávání, když se vtírá do konečků vlasů po umytí. Nejlépe působí jako zábal vlasů před jejich umytím, ale můžete ho také jednoduše vetřít do vlasové pokožky. Pro hlubokou regeneraci použijte 1–2 čajové lžičky kokosového oleje a vetřete je do vlasů a pokožky. Možná budete potřebovat větší množství kokosového oleje pro delší vlasy. Také použijte více oleje, pokud máte vlasy suché a poškozené (typicky na konečcích), a méně tam, kde jsou zdravější (vlasy u pokožky a do poloviny délky vlasu). Jestliže máte kokosovýolej v pevném stavu, budete ho muset pomalu zahřát tak, aby se stal tekutým (stačí teplota okolo 26 °C). Poté jej naneste na vlasy a nechte působit po dobu 20–30 minut. Abyste zvýšili účinnost regenerace, zakryjte hlavu koupací čepicí a zabalte vlasy do nahřáté osušky nebo na pár minut použijte fén. Nakonec vlasy důkladně umyjte kvalitním šamponem.
V naší poradně s názvem STEARINOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petromila Gornerová.
Dobrý den, dlouhou dobu sháním v lékárnách Stearin. mast a to bez úspěchu. Pomáhala mi při ošetření popraskané kůže na rukou a to na sto procent. Je ještě nějaká možnost tuto mast sehnat? Děkuji předem za radu a sdělení. Přeji krásné dny Gornerová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pokud nemůžete sehnat stearinovou mast, tak si ji můžete vyrobit doma. Stačí k tomu kokosovýolej, bambucké máslo, oblíbená esence a krystalický stearin. Kokosovýolej rozehřejte na mírném plameni, přidejte bambucké máslo a stearin. Nechte vše rozpustit, stáhněte z plotny, přidejte esenci a nalijte do vhodné sklenice s víčkem. Všechny suroviny lze běžně koupit. Stearin můžete koupit na internetu, ceny můžete vidět zde: https://www.zbozi.cz/hledej…
Postup: Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek nasekáme najemno. Květák a oloupanou větší batátu nakrájíme na malé kousky. Na kokosovém oleji osmahneme cibuli s česnekem. Následně přisypeme kari a chilli papričku a koření necháme lehce osmažit. Poté přidáme nakrájený květák a batátu a zalijeme kokosovým mlékem se zeleninovým vývarem nebo vodou. Zeleninu vaříme do změknutí. Potom vše důkladně rozmixujeme do hladkého krému. Nakonec do polévky přilijeme limetkovou šťávu a polévka je hotová. Pro barvu můžeme přidat petrželku.
Hrudky s kešú ořechy
Ingredience: 20 g medu, 100 g kešú ořechů, 150 g strouhaného kokosu, 60─70 g banánu, 20 g kokosového oleje.
Ingredience na obalení: 100 g čokolády, kokosovýolej.
Postup: Kešú ořechy přes noc namočíme. Banán oloupeme a připravíme si ostatní suroviny. Kokos, banán, kešú ořechy, kokosovýolej a med vložíme do mixéru a rozmixujeme. Z hmoty tvoříme hrudky, které namáčíme v rozpuštěné čokoládě s trochou oleje. Hotové hrudky vložíme do ledničky a necháme je ztuhnout.
Postup: Kuře uvaříme v osolené vodě, do které přidáme bobkový list rozdrcený na jemný prach. Měkké masíčko vyndáme, odstraníme kůži, vykostíme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi osmahneme plátky očištěné mrkve, cibulky a česnek. Přidáme koření, zamícháme a vše vložíme do polévky. Vaříme asi 30 minut a doléváme vodu. Nakonec do polévky vrátíme maso a případně ji dosolíme. Hotovou polévku podáváme s natvrdo uvařeným vejcem nakrájeným na nudličky. Polévku ozdobíme bylinkami.
Postup: Do pánve wok dáme olej, přidáme zelenou kari pastu a asi 2 minuty restujeme. Následně přidáme kokosový krém, dobře rozmícháme a poté do pánve vložíme na menší kousky pokrájené filety pangasia a vaříme. Po cca 5 minutách dáme do woku ještě krevety a vaříme přibližně další 3 minuty. Nakonec směs zahustíme solamylem smíchaným s trochou vody. Ideální přílohou k zelenému kari s pangasiem a krevetami je jasmínová rýže nebo kuskus, který může být se zeleninou.
Grilovaná vepřová panenka
Ingredience: 2 stroužky česneku, 15 g kokosového oleje, zázvor, 1 lžička mletého koriandru, 750 g vepřové panenky.
Postup: Kokosovýolej rozpustíme a přidáme 5 lžic vlažné vody, česnek, zázvor a koriandr. Všechny přísady rozmixujeme na hladkou marinádu. Maso nakrájíme na malé kostky a necháme v marinádě naložené nejméně 2 hodiny. Potom kousky masa napíchneme na dřevěné špejle a grilujeme asi 5─6 minut. Podle potřeby otáčíme.
Ve svém příspěvku JÁTRA CITRON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kyra.
Cempírku musím oponovat, doktoři předepisují léky antimykotické (protiplísňové), ale mývají vedlejší účinky a jsou záhul na játra, je to chemie. Dá se sehnat tisíce jiných podpůrných přípravků, které plísně v těle velmi účinně likvidují a je jedno o jaký jde druh. Např. kokosovýolej (kyselina kaprylová i jako kapsle), česnekový olej v kapslích, candimin kapky (oregáno - tj. dobromysl obecná), citrogrep kapky, ostropestřec na játra, ty jsou zatížená velmi při zbavování se plísně v těle, vhodná strava, která nepodporuje plíseň, ale spíše ji vyhladoví. Vyhnout se cukru úplně i sladidům i přírodním cukrům, z cukrů a kvasnic plíseň žije nejvíce. Vyhladovění může stav na chvíli zhoršit, chce to vydržet. Na vnější léčbu, tea tree olej, sůl z mrtvého moře (nejlépe koupele, tj. i detox). Je toho opravdu mnoho, ale to bych tu byla do rána. Kupte si knihu Candida, základní kniha a kuchařka, tam je hodně rad, ale na netu už dnes také, dříve moc nebylo, teď je jich hodně, ale hodně se jich také vylučuje, někde něco doporučují a někde to zakazují, takže ta kniha je vodítkem pro stravu, které věci raději ignorovat a které jsou povolené. Přeji hodně štěstí.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Vydrží dva roky, velmi těžko žlukne (záleží druh od druhu) a je používán velmi dlouhou dobu v tropických oblastech, kde palmy rostou. Podstatné je vědět, jaké metody jsou co nejvíce šetrné a jaké vlastnosti vlastně hledáte. Pokud hledáte olej, který nemá silnou chuť a vůni po kokosu, jedná se povětšinou o rafinovaný olej, který se hodí na zmiňované smažení a pečení, díky své vyšší stabilitě, podstatné však je, jakou metodou přesně byl rafinován a získán. Nejčastěji se můžete potkat s virgin a crude – tedy něco jako panenský a hrubý (surový).
Kokosovýolej může být extrahován suchým nebo mokrým způsobem, a to buď z čerstvé dužiny, sušeného kokosu, či kokosové pasty. Nejvýhodnější je suchým způsobem z čerstvé dužiny. Druhá možnost je také výroba kopry (copra), kdy se kokosová dužina vysuší sluncem, pecí nebo ohněm. Následně se kopra zpracuje chemicky, či tlakem a teplem, anebo kombinací všeho, a dostane se kokosovýolej bohatý na proteiny. Zbytek kopry se používá – kvůli složení pro člověka nevhodnému k jídlu – jako strava pro dobytek. Výhodou je také používat ořechy, které jsou vyzrálejší – tedy více než 2 a méně než 20 měsíců. Z mladších se olej dostává složitěji, dociluje se okolo 15 % výnosu. Z tisíce vyzrálých ořechů můžete vyrobit až 70 litrů oleje.
Raw (virgin) kokosový olej – výrazná kokosová vůně, šedá až bílá barva, nemusí být čirý. Při dotyku se na prstech rozpouští. Dle standardů zemí, které vyrábějí většinu kokosového oleje, musí jít o ten, který je připraven z čerstvé dužiny, a to přirozeně či bez zvýšení teploty a bez jakýchkoliv přídavků. Novější příprava pomocí centrifugy (odstředivky) z kokosové dužiny napuštěné vodou má vcelku velkou výnosnost a nejlepší čistotu. Pokud byla metoda provedena správně, není třeba ani fermentovat, zahřívat pro zbavení se vlhkosti oleje, a vše se oddělí při 24 °C – proto se mu také může říkat cold pressed (lisován za studena). Dá se užívat přímo.
RBD ‘crude’ – ‘rafinovaný, bělený a deodorizovaný’ – bývá průhledný, ztuhlý je čistě bílý, nebo s mírným žlutým nádechem, bez zápachu a velmi slabé chuti. Vyrábí se převážně z kopry, která je obvykle za vyšší teploty a tlaku (či obojího) prolisována, a olej je poté oddělen – ať už mechanicky, či chemicky. Výnosnost je zde až 60 % původní váhy kokosové dužniny. Tento olej však musí být dále upravován, aby mohl být požíván – musí se filtrovat, chemicky čistit a zahřívat.
Rozdíl mezi Bio kokosovým olejem a rafinovaným kokosovým olejem je značně velký v cenách. Bio kokosovýolej bude díky metodám, surovinám a výnosnosti vždy dražší.
Neexistují přesné směrnice, jak musí být daná verze oleje nazvána a označena. Je tedy docela pravděpodobné, že se můžete stát obětí podvodu, či omylem koupit jiný druh kokosového oleje, než jste chtěli. Výrobce může úmyslně mlžit či nepřiznávat přesnou metodu získání použitých surovin.
Kde je v těle umístěna slinivka? Slinivka břišní je poměrně malý, ale důležitý orgán lidského těla. Je uložena v dutině břišní a má dvě základní funkce – jednak tvoří a do krve vypouští hormon inzulin, při jehož nedostatku vzniká cukrovka, jednak produkuje šťávu s vysokým obsahem trávicích enzymů. Ty se dostávají do tenkého střeva, kde plní svoji funkci – napomáhají trávení. Pokud je však slinivka z různých příčin podrážděna, či dokonce poškozena, vzniká závažný zdravotní problém provázený úpornými bolestmi. K podráždění slinivky vede nejčastěji přejídání a nadměrná konzumace alkoholu.
Slinivka se nachází na zadní stěně břišní dutiny mezi žaludkem a velkými břišními cévami. Anatomicky má vztah k tenkému střevu, do nějž vývody slinivky ústí poté, co se spojí se žlučovými cestami. Produktem slinivky je šťáva složená z enzymů, které ve střevě umožňují trávení potravy (stejně jako žluč). Těmito enzymy jsou například amyláza, lipáza, trypsin a další. Tato funkce slinivky se označuje jako exokrinní, to znamená, že jde o žlázu s vnější sekrecí. Vedle toho speciální buňky slinivky vytvářejí hormon inzulin, který ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Protože je tento hormon vylučován přímo do krve, mluví se o funkci endokrinní, tedy o žláze s vnitřní sekrecí.
Nemoci slinivky břišní se dělí podle stupně a stadia poškození na:
Nejčastějšími příčinami všech tří onemocnění je nezdravé stravování v podobě velmi tučných a přepalovaných jídel a dlouhodobá nadměrná konzumace alkoholu. Tyto faktory také často souvisí s obezitou. K podráždění slinivky vede nejčastěji přejedení, kterému se neubráníme například o Vánocích či na různých oslavách. Velké množství jídla, především tučných pokrmů v kombinaci s alkoholem, působí na slinivku nepříznivě a může způsobit její podráždění, tedy v podstatě jakýsi „předstupeň“ zánětu.
Podráždění slinivky se projeví bolestí nad pupkem (spíše vlevo) a nevolností. Pokud v tomto okamžiku nezahájíme poměrně přísnou dietu, hrozí, že se vyvine akutní zánět slinivky, který už může ohrozit náš život.
Akutní zánět slinivky bývá zvláště u žen způsoben ucpáním společného vývodu slinivky a žlučových cest žlučovým kamínkem. Pokud jsou odvodné cesty ucpány, sekret produkovaný slinivkou nemá kam odcházet a dochází k jeho aktivaci přímo ve slinivce – trávicí enzymy tak v podstatě začnou ničit samotnou slinivku „zevnitř“. Vzniká intenzivní prudká bolest v nadbřišku, která může vystřelovat až do zad. Může se ještě zhoršovat při pohybu či kašli, naopak v klidu její intenzita klesá. Nastupuje silná nevolnost, zvracení (i opakované), nadýmání, stolice je tukovitě mazlavá (protože tuky nejsou ve střevě zpracovány). Zánět provází horečky. V tomto stadiu už pouhá dieta postiženému nepomůže a je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc (pohotovost). Pacient nesmí nic jíst ani pít, aby se obtíže ještě neprohloubily. Pokud by k lékařskému zásahu nedošlo, hrozí šokový stav s akutním poklesem krevního tlaku, zrychlením činnosti srdce a prohloubením dýchání. Takový šok je životu nebezpečný a může končit smrtí.
Chronický zánět slinivky se projevuje podobnými příznaky plíživějšího rázu – bolesti mají různou intenzitu a trvají různě dlouho, objevují se nejrůznější zažívací obtíže spojené s hubnutím a může dojít ke zhoršení cukrovky. Chronický průběh vyžaduje dlouhodobou (často i celoživotní) speciální dietu, absolutní zákaz alkoholu a celkově zdravý způsob života (nepřejídání se, omezení tučné stravy, dostatečný pohyb a podobně).
Slinivka břišní čili pankreas (z latinského pancreas) je šedě růžová laločnatá žláza připomínající velkou slinnou žlázu a řadí se mezi orgány trávicí soustavy.
Anatomie
Slinivka břišní je 12-16 cm dlouhá laločnatá žláza uložená v břišní dutině pod bránicí, v těsné blízkosti žaludku, tenkého střeva a jater. Rozlišují se na ní tři hlavní části, a to hlava, tělo a ocas.
Funkce
Mezi její hlavní funkce patří tvorba slinivkové šťávy, která se významně podílí na štěpení potravy v tenkém střevě. Kromě toho je také zdrojem některých důležitých hormonů, které se zapojují do metabolismu cukrů. Celkově se tedy dá říci, že slinivka břišní je nesmírně důležitá pro lidský metabolismus, a pokud dojde k poruše její funkce v důsledku onemocnění, vždy se to projeví velmi závažnými komplikacemi.
Kokosovýolej je tvořen několika mastnými nasycenými kyselinami, které obsahují velké množství antioxidantů. Díky tomu je schopen narušit lipidové membrány bakterií a virů, a působí jako přírodní antibiotikum. Opravdu zázračné účinky prokazuje při léčení nepříjemné kandidózy, protože mimo jiné obsahuje kyselinu kaprylovou, která působí proti bakteriím řady Candida albicans. Kokosovýolej tak je vhodným doplňkem stravy pro ty, které trápí opakované přemnožení kvasinek v trávicím traktu. Ocení ho i ženy, které trápí vaginální mykózy, protože olej je možné použít i lokálně k potírání postižených míst. Kvasinky postupně mizí a olej navíc zmírňuje svědění. Podle mnoha zkušeností postačí jedna lžička kokosového oleje denně nebo vnější potírání. Kokosovýolej také napomáhá hojení vyrážek, jizev či ekzémů.
V péči o tělo, pokožku, rty, vlasy a zuby nemá kokosovýolej žádnou konkurenci. Je jedinečný a občas je nazýván přírodním antibiotikem. Kokos totiž nenáleží jen mezi druhy exotického ovoce s lahodnou chutí i vůní, ale můžeme ho použít například jako masku na poškozené a roztřepené konečky vlasů nebo jako pleťový zábal či masážní olej. Výtažek z něho je známý jako vysoce zjemňující, regenerující a zvláčňující prostředek, který se hodí i k problematické a přecitlivělé pokožce. Mimo jiné se také výborně roztírá, vstřebává, nezanechává mastný efekt. V zimě ochrání kokosovýolej pleť a rty před mrazem, v létě pečuje o kůži po opalování. Má přitom zvláštní schopnost ji regenerovat při spálení. Jeho složení je blízké tukům v pokožce, která proto olej ochotně přijímá a využívá. Kvůli těmto vlastnostem a nádherné vůni patří čistý kokosovýolej mezi nejlepší masážní přípravky vůbec. Už prastaré texty z Asie zmiňují použití kokosového oleje při erotických radovánkách a masážích.
Kokosovýolej obsahuje asi 45 % mastné kyseliny laurové, zbytek tvoří hlavně kyseliny kapronová, kaprylová a myristová. Všechny mají schopnost narušit lipidové membrány kvasinek, bakterií i virů. Fungují tedy jako přírodní antibiotika. O této vlastnosti kokosového oleje se přesvědčili tisíce pacientů s různými infekcemi, kandidou, herpes viry nebo plísněmi. V mnoha případech je vhodné aplikovat kokosovýolej jako mast na postižená místa. Všechny tyto kyseliny působí proti bakteriím, virům a kvasinkám. Kyselina laurová má nejsilnější antivirální efekt, kyselina kaprylová je vysoce účinná proti kvasinkám. MCT (medium chain triglycerides) mají specifickou schopnost narušit membrány virů, bakterií, kvasinek a plísní. Ty jsou pak snadno zneškodněny bílými krvinkami.
Kokosovýolej je skvělý jako regenerační maska pro namáhané a poškozené vlasy. Ať už po chemickém zásahu, nebo použijete-li ho, protože Vaše vlasy jsou suché a bez lesku. Kokosovýolej se nejlépe aplikuje do rozčesaných, nejlépe lehce provlhčených vlasů, a nechá se působit. Dobu působení rozhodně nezanedbejte – čím déle, tím lépe. Pokud se nebojíte mastného polštáře, klidně si přes vlasy přehoďte ručník a olej smyjte až ráno. Nebo ho nechte působit 2 hodinky: i to pro základní regeneraci stačí.
Postup:Kokosovýolej rozehřejte na příjemnou teplotu a vmasírujte ho do vlhkých vlasů. Zabalte ručníkem a nechte působit co nejdéle. Můžete ho použít i na noční péči, tj. nechat zábal působit přes noc. Ráno ale vstaňte o něco dřív než obvykle, abyste ho mohli důkladně vymýt šamponem. Díky svojí velmi malé molekulární struktuře proniká do vlasových folikulů a hydratuje tak vlasy do větší hloubky než ostatní oleje.
Kokosovýolej se tráví podobně jako sacharidy, nepotřebuje tudíž žluč ani enzymy slinivky. Na rozdíl od jiných tuků se neusazuje v těle. Kokosovýolej se rozkládá na glukózu, což je zdroj energie. Tráví se pomaleji než sacharidy, a tak dodává organismu energii postupně. Právě z tohoto důvodu doporučují kokosovýolej dietologové lidem, kteří mají problémy s hypoglykemií a diabetem. Olej totiž vyrovnává kolísání hladiny cukru v krvi. Pár lžiček oleje dokáže navodit pocit nasycení na několik hodin, což je ideální při redukčních dietách. Takto se lze během hubnutí vyhnout neustálým chutím na jídlo, jež často vedou k přejídání.
Doporučené dávkování kokosového oleje je maximálně 3 lžíce denně. Toto množství není radno překračovat, protože kokosovýolej obsahuje opravdu velké množství nasycených mastných kyselin, o kterých je známo, že způsobují kardiovaskulární onemocnění, podobně jako máslo.