Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KONZERVATIVNÍ LÉČBA BERCOVÝCH VŘEDŮ

OBSAH

Léčba

Léčba polypů je konzervativní (léky), chirurgická (operace) nebo kombinace konzervativní a chirurgické léčby. Na základě výsledků proběhlých vyšetření stanoví lékař, co bude proti polypům podnikat. Prvním krokem bývá používání nosního spreje, většinou jednou denně, při větším postižení dvakrát denně. Sprej obsahuje kortikoidy, které dokáží některé polypy zcela odstranit, někdy se mu podaří pouze další růst polypů zabrzdit. Tento sprej se užívá alespoň jeden až dva měsíce.

Pokud konzervativní léčba nepřinese žádnou úlevu, pak již nezbývá nic jiného, než se nachystat k několikadennímu pobytu v nemocnici a podstoupit chirurgické odstranění polypů. Při operaci je pacient v narkóze a lékař provede endoskopický výkon vdený nosem. Zákrok je bez jizvy na obličeji a odstraní kompletně celé polypy. Zákrok není bolestivý. Nepříjemné však je, že po operaci je vytamponovaný nos obvazem. Ten se za několik dní odstraní.

Po operaci je třeba dodržet asi dva týdny fyzický klid, aby rána v nose nezačala krvácet. Po operaci bude nutné znovu stříkat do nosu sprej s kortikoidy. Na dohojení je výborná Vincentka ve spreji.

Pokud jsou polypy menší, dají se odstranit laserem a nebo radiofrekvenčním přístrojem, což může být nepříjemné, ale v podstatě to nebolí. Když jsou polypy v nose velké, tak se mohou odstranit v místním znecitlivění trháním. Vypadá to dost drasticky, ale když to dělá odborník, který to umí, tak to zdaleka není tak nepříjemné.

Zdroj: Nosní polypy a alternativní léčba

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ BÉRCOVÝCH VŘEDŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Světlana.

Citlivost v oblasti vředu je dlouhodobou záležitostí a vy jste vyléčení zvládl perfektně, určitě vám lékař předepsal léky proti bolesti. Končetinu je dobré během dne odlehčovat a to tak, aby byla nad rovinou hrudníku. Pokud dlouhodobě sedíte a nebo máte nevyhnutelné cestování, pokuste se s nohami pohybovat, aby se napomohlo žilnímu návratu krve zpět do srdce. Denně provádějte cévní gymnastiku nejméně třikrát denně po dobu asi 3 minut - kružte nohami v kotnících, přitahujte špičky, krčte a natahujte prsty u nohou. Dobré je pohybovat nohami při každé příležitosti. Pomáhá i masáž v okolí rány. Na ráně během masáže nechte vlhký čtverec – namočený ve vodě. Do okolí rány naneste mastný krém a jemnými pohyby masírujte celé okolí rány, můžete pokračovat cca 5 cm do okolí rány a také celý zbytek končetiny ke kolenu. Vždy postupujte od spodu nahoru k srdci. Tím pomůžete i lymfatickému systému. Masáž by měla trvat alespoň 5 minut. Hlavně nezapomínejte si odpočinout a to nejméně na 2 hodiny po obědě s podloženými končetinami. Toto onemocnění vyžaduje trpělivost a pevné nervy :). Výborný je Ok balsám na masáže, ale je dražší. Držím palce, Světlana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Špor Karel.

Děkuji za rady,které využiji v další léčbě,ještě ale dotaz jaké léky klidní bolest,doktorka mně nic nenapsala a běžně dostupné léky nefungují ibalgin,apd.

Zdroj: diskuze Léčení bércových vředů

Jak zabránit vředům?

Chcete-li snížit riziko vzniku vředů:

  • nekuřte;
  • vyhněte se alkoholu;
  • neužívejte Aspirin a nesteroidní léky;
  • pokud již máte příznaky onemocnění, obraťte se co nejdříve na svého lékaře.

Zdroj: Co je to nemoc peptického vředu?

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ ČERVENÝCH NOHOU PO VYLÉČENÍ BERCOVÝCH VŘEDŮ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Charous.

Nepíšete nic co by mě pomohlo nechte to lékařum a nepleťte nám hlavy Já chci vědět jakoiu mast mám použít po vyléčených bolačkách bercových vředů BERCOVÝCH vředů když mě nohy červenají. Indiferentní pasta doporučená lékařem moc nezabírá. A nohy navíc boli nohy pořád To by chtělo zase prášek proti bolesti
a zase doktor nic neví. Useknout si mnohy nechci Dřevěny by mě nebolely. ale na vozík nemám. V květnu mě bude teprve 82 let a chtěl bych ještě něco užít.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčení červených nohou po vyléčení bercových vředů nohou

Dieta po operaci žaludečního vředu

Vyhněte se dráždivé stravě, tedy jídlům kořeněným, pálivým a těžce stravitelným. Nepijte kávu a koncentrovaný alkohol (destiláty, víno). Nejezte nalačno větší množství sladkého. Nekuřte, kouření zhoršuje a prodlužuje hojení vředu.

Zdroj: Žaludeční vředy - vhodná strava

Jak se vředy léčí?

Nesprávná léčba vředů může vést k závažným zdravotním problémům. Existuje několik způsobů léčby tohoto onemocnění, včetně změn životního stylu, omezení příjmu mléčných výrobků, užívání léků nebo podstoupení operace.

Změna životního stylu

Doporučuje se odstranění látek způsobujících příčiny vředů. Určitě byste měli přestat s kouřením a konzumací alkoholu. Vředy mohou být způsobeny i nesteroidní léčbou, kterou je tedy nutné pozastavit.

Léky na vředy

  • Inhibitory protonové pumpy (PPI) jsou léky snižující hladinu kyseliny a umožňující tak léčbu vředů.
  • Antibiotika se používají při léčbě infekce Helicobacter pylori. Existují různé kombinace antibiotik přijímaných jednou až dvakrát týdně spolu s PPI.
  • Horní endoskopie je ideální léčbou krvácivých vředů.
  • Chirurgie je nutná v případě, že vřed vytvořil otvor ve stěně žaludku nebo v případě vážného krvácení, které není možné zastavit endoskopicky.

Léčí mléko vředy?

Nedoporučuje se konzumace mléka jako léku na vředy, protože je naopak zhoršuje. Mléko způsobuje pouze krátkodobou úlevu od bolesti, sice krátkodobě uklidní sliznici žaludku, následně však stimuluje produkci žaludeční kyseliny a trávicích šťáv, což vede ke zhoršení vředů.

Zdroj: Co je to nemoc peptického vředu?

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NEMOCI NOHOU BOLAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Boláky na nohou, skoro jako by díry, to jsou pravděpodobně bradavice. Na léčbu bradavic použijte roztok Duofilm. Duofilm je modro-bílá krabička a je volně prodejný v lékárně asi za 160 Kč a vydrží hooodně dlouho. Při léčbě Duofilmem postupujte podle příbalového letáku a bradavice by měly do měsíce ustoupit.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Dobrý den, prosím o radu co použít na svědění nohou - viz foto.
Nemá to rádo síťovaná obinadla, z drobných dírek na nártech výtok - spíše čirý na obvazu však žluté skvrny. Asi následek kompresní terapie krátkotaž obinadly a léčby bércových vředů výše na nohou.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Kožní nemoci nohou bolaky

Kdo trpí vředy?

Můžete být náchylnější k rozvoji vředů, pokud:

  • jste infikován bakterií Helicobacter pylori;
  • užíváte léky (Aspirin, Ibuprofen atd.);
  • je toto onemocnění ve vaší rodinné anamnéze;
  • trpíte onemocněním jater, ledvin nebo plicním onemocněním;
  • pravidelně konzumujete alkohol;
  • jste starší padesáti let.

Zdroj: Co je to nemoc peptického vředu?

Poradna

V naší poradně s názvem DETRALEX JE HRAZEN POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Kulíková.

Dnes mi byl předepsán detralex s poznámkou hradí pacient. Jak docílím toho, aby mi část proplatila pojišťovna? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Detralex je z veřejného zdravotního pojištění hrazen jen v těchto případech:
- symptomatická léčba chronické žilní nemoci s objektivními známkami choroby (viditelné varixy, edémy, kožní změny, event. průkaz refluxu pomocí sonografie jako nepřímého dokladu žilní hypertenze). V případě, že po 2 - 3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.
- hojení bércových venózních vředů. V případě, že po 6 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.
V ostatních případech pacient hradí celou cenu tohoto léku sám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Detralex je hrazen pojišťovnou

Žaludeční vředy a čokoláda

U žaludečních vředů se nedoporučuje konzumace čokolády. To proto, že čokoláda patří mezi potraviny, které stimulují tvorbu žaludečních šťáv. Mezi ně patří kromě čokolády i káva, silný čaj, alkohol, sladkosti. Kečup a hořčice se řadí mezi dráždivé potraviny, a proto rovněž nejsou vhodné. Semínka a ořechy při šetřící dietě taktéž nelze doporučit.

Zdroj: Dieta při žaludečním vředu

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ BÉRCOVÝCH VŘEDŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Špor.

Před 3 měsíci se mně udělal vřed na levé noze ,asi po dvou měsících léčení mastičkou Ialugen se to moc nehojilo a po nanesení masti do ran bylo bolestivé.zakoupil jsem ActiMaris gel a po týdenní léčbě se to skoro vyhojilo,ale ani tento gel nebyl bez bolesti po nanesení,jak píší.A nyní dotaz:vřed je skoro vyhojený, ale pořád dost bolestivý, dotek o peřinu je hrozný ,podle doktorky mám nohu bandážovat ,ani to nejde hrozně to bolí. tak se ptám zda je nějaká možnost doléčby ,abych mohl klidně spát a nohu přes den bandážovat?Děkuji za odpověď Špor

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světlana.

Citlivost v oblasti vředu je dlouhodobou záležitostí a vy jste vyléčení zvládl perfektně, určitě vám lékař předepsal léky proti bolesti. Končetinu je dobré během dne odlehčovat a to tak, aby byla nad rovinou hrudníku. Pokud dlouhodobě sedíte a nebo máte nevyhnutelné cestování, pokuste se s nohami pohybovat, aby se napomohlo žilnímu návratu krve zpět do srdce. Denně provádějte cévní gymnastiku nejméně třikrát denně po dobu asi 3 minut - kružte nohami v kotnících, přitahujte špičky, krčte a natahujte prsty u nohou. Dobré je pohybovat nohami při každé příležitosti. Pomáhá i masáž v okolí rány. Na ráně během masáže nechte vlhký čtverec – namočený ve vodě. Do okolí rány naneste mastný krém a jemnými pohyby masírujte celé okolí rány, můžete pokračovat cca 5 cm do okolí rány a také celý zbytek končetiny ke kolenu. Vždy postupujte od spodu nahoru k srdci. Tím pomůžete i lymfatickému systému. Masáž by měla trvat alespoň 5 minut. Hlavně nezapomínejte si odpočinout a to nejméně na 2 hodiny po obědě s podloženými končetinami. Toto onemocnění vyžaduje trpělivost a pevné nervy :). Výborný je Ok balsám na masáže, ale je dražší. Držím palce, Světlana

Zdroj: diskuze Léčení bércových vředů

Jaké jsou příznaky vředu?

Vřed může nebo nemusí mít konkrétní příznaky, ale pokud se objeví, tak obvykle zahrnují:

  • trýznivou nebo pálivou bolest ve střední nebo horní části břicha (po jídle nebo v noci);
  • nadýmání;
  • pálení žáhy;
  • nevolnost nebo zvracení.

Závažné symptomy:

  • tmavá nebo černá stolice (krvácení);
  • zvracení krve;
  • úbytek hmotnosti;
  • silná bolest ve střední a horní části břicha.

Zdroj: Co je to nemoc peptického vředu?

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Chtel bych se zeptat jit na pohreb bez kravaty a saka kdyz je horko pri umrti moji mamy je to vhodne diky za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal Metný.

Dobrý den,
dodal bych, že i přes velká vedra je nutné černé oblečení a žádné rifle nebo kraťasy. Oblečení musí být konzervativní a hlavně čisté. Zároveň se ujistěte, že na oblečení nejsou žádné nápisy nebo není nijak lesklé. Případně další info: kondolence.info/jak-…

Zdroj: diskuze Dotaz

Co způsobuje vředy?

Není známá konkrétní příčina vzniku vředů. Vřed je konečným výsledkem nerovnováhy mezi trávicí tekutinou v žaludku a dvanáctníkem. Vředy může způsobit:

  • infekce (Helicobacter pylori);
  • používání léků proti bolesti, takzvaných nesteroidních protizánětlivých léků (Aspirin, Ibuprofen); dokonce i ochranná vrstva aspirinu může způsobit vředy;
  • přebytek kyselin produkujících nádorové buňky v žaludku a zvyšujících tvorbu kyseliny.

Zdroj: Co je to nemoc peptického vředu?

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobrý den.
O nemoci nehtů jsem přečetl kde co, ale většina se jen opakuje na 5 či 6 případů.
Mám problém s nehty na palcích rukou a na některých prstech nohou. Nehty se jakoby stáčejí do trubičky. Prosím poraďte jakou nemoc to signalizuje.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takove stáčení nehtů do trubičky souvisí s poškozením nehtového lůžka, které může být zapříčiněno například úrazem prstu nebo jeho nadměrnou zátěží, ale také i nehtová plíseň může takto lůžko poškodit. Další možnou příčinou by mohla být porucha metabolizmu, například špatné zpracování bílkovin ze stravy, nebo nevyvážená strava. Takový nehet pak často zarůstá a tvoří záněty na krajích nehtů. Léčba může být chirurgická, kdy se provede rekonstrukce nehtového lůžka při lokálním umrtvení. Nebo konzervativní, kdy se odstraní původce a zabrání se další devastaci nehtu. V každém případě by bylo dobré navštívit kožního lékaře a stav nehtů s ním konzultovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Léky na žaludeční vředy

Podíl na vzniku žaludečních vředů má i bakterie Helicobacter pylori. Ta dokáže přežívat v kyselém prostředí žaludku a má ji až polovina populace v České republice. Tato bakterie způsobí žaludeční vředy ale jen někomu, většina nositelů žádný problém nemá. K léčbě se využívají antibiotika a současně je ovlivňována agresivita žaludeční sekrece například blokátory protonové pumpy.

Při záchvatu bolesti způsobené vředem se používají léky k tlumení obtíží – antacida, které sníží kyselost a na krátkou dobu pomohou. Situaci však neřeší. Nejpoužívanější a nejúčinnější jsou léky blokující sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, zejména blokátory protonové pumpy, jako Helicid a podobné přípravky. Pokud je u pacienta s žaludečním vředem objevena Helicobacter pylori, měla by být součástí léčby i likvidace této bakterie. Na to se používají antibiotika. Po přeléčení se může infekce opakovaně vracet, pokud například pacient nezmění svůj životní styl.

Chirurgická léčba žaludečních vředů se provádí zcela výjimečně, a to pouze při komplikacích. Jde zejména o krvácení, proniknutí vředu do břišní dutiny, neprůchodnost žaludku nebo dvanácterníku jizvami po vředech nebo při podezření na zhoubný nádor.

Zdroj: Žaludeční vředy - vhodná strava

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den.
Rada bych se zeptala mam stale obtize s prujmy a tmave zelenou stolici.muzete mi rict cim to muze byt zpusobeno
Dekuji s pozdravem Glosova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Častý průjem a tmavě zelená stolice může být příznakem ulcerózní kolitidy, ale také i bakteriální nákazy zažívacího traktu například salmonelou. Oboje se dá léčit, ale léky na předpis, takže by byla vhodná porada s lékařem z gastroenterologie. Jako domácí léčbu můžete zkusit lék endiaron na 4 dny 3 krát denně a pak po skončení nějaká probiotika alespoň na dva týdny. Ale raději bych upřednostnil konzervativní léčbu na gastroenterologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci jater

Citron a žaludeční vředy

Citronová voda má vlastnosti, které přispívají k prevenci patogenů přežívajících v organismu, a napomáhá udržovat vyváženou hladinu pH.

Zdroj: Dieta při žaludečním vředu

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andy.

Při zánětu močového měchýře tolik na babské rady nespoléhám, možná tak akorát piju brusinkový čaj. Maminka mi pokaždé radí sedací koupele v teplé vodě nebo s heřmánkem, ale to jsem při zánětu několikrát zkoušela, ale stejně mi to nepomohlo. Takže si radši koupím v lékárně uroval akut s manosou, což je přírodní doplněk, který mi vždycky zabere a já mám do tří dnů pokoj. v tomhle jsem dost konzervativní, protože když už mi něco zabere, tak už se mi nechce zkoušet něco dalšího a experimentovat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Po opakovaném zánětu močového měchýře léčeného antibiotiky, jsem na radu léčitelky jako prevenci užívala měsíc Chlamydil Extra, dodnes čas od času využívám lahvičku kapek Lichořeřišnice větší. Je to víc než dva roky a světe div se, mám klid. Lichořeřišnice má ještě jeden bod k dobru - přestaly mi padat vlasy. Neradím, jen píšu vlastní zkušenost.

Zdroj: diskuze Zánět

Jak jsou vředy diagnostikovány?

Lékař může diagnostikovat vředy jen z rozhovoru a podle popisu vašich příznaků. K potvrzení diagnózy je pak zapotřebí například jen jeden z několika testů. Lékař vás může požádat o vysazení léků na pálení žáhy, aby příznaky nebyly zkreslené. Podle potřeby lékař doporučí horní endoskopii. Jde o vsunutí malého osvětleného tubusu (endoskopu) hrdlem do žaludku, kde se hledají abnormality. Endoskopie se prování pouze u závažných příznaků vředů. Pokud příčina není takto zjištěna, je pravděpodobné, že jde o výskyt bakterie Helicobacter pylori, to potvrdí lékař testy a zvolí adekvátní léčbu.

Zdroj: Co je to nemoc peptického vředu?


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP