Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KTERÉ LÉKY OBSAHUJÍ PARACETAMOL

OBSAH

Co při bolesti

Při užívání Warfarinu byste neměli používat žádné jiné léky, které ovlivňují srážlivost krve. Léky ze skupiny takzvaných nesteroidních antirevmatik (ibuprofen, kyselina acetylsalicylová a další) mohou srážlivost ovlivnit, takže se jim vyhněte. Paracetamol bez obav můžete. Pokud by byly bolesti silné a paracetamol by nestačil, může lékař předepsat silnější analgetika ze skupiny opioidů.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Jaké léky se mohou brát na bolest společně s lékem eliquis? Děkuji!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

K léku Eliquis můžete na bolest použít pouze Paracetamol (Paralen), přičemž maximální dávka činí 2 tablety po 4 hodinách. Ostatní léky proti bolesti, které jsou volně prodejné zvyšují riziko krvácení. Pokud Paracetamol nestačí, tak pak již jedině lze použít léky na bolest, které jsou na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék eliquis

Panadol Extra

Panadol Extra obsahuje kombinaci dvou léčivých látek, která je účinná proti bolesti a horečce – paracetamol a kofein. Paracetamol zajišťuje úlevu při bolesti a snižuje zvýšenou tělesnou teplotu. Kofein zvyšuje analgetický účinek paracetamolu, zmírňuje únavu, mírně podporuje dýchání a krevní oběh u horečnatých onemocnění. Panadol Extra nedráždí žaludek.

Léčivými látkami jsou paracetamolum (500 mg) a coffeinum (65 mg) v 1 potahované tabletě.

Zde můžete vidět cenu produktu Panadol Extra.

Zdroj: Léky obsahující paracetamol

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO A LÉKY PROTI BOLESTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Ilčáková.

Prosím, kté léky proti bolesti se mohou kombinovat s Xareltem? V nemocnici mi podávali
paralen, po kterém jsem se jen potila, ale bolest zůstala.Jsem alesgická na Tramal, tak jsem
proti bolesti po operaci nic nedostala, prý mám smůlu. Přece musí něco být ke xareltu nebo k fraxiparinu /ten mi píchali 4 dny / pak zase užívat xarelto. Musím užívat koagulant, protože
mám Laudenskou mutaci a 4x jsem měla trombózu.
Musím vydržet bolest? Ilčáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Během užívání Xarelta můžete proti bolesti užívat volně prodejný paracetamol a nebo léky na bolest, které jsou na předpis.

Neužívejte žádné jiné volně prodejné léky proti bolesti jako je aspirin, naproxen nebo ibuprofen, když užíváte Xarelto, pokud lékař neřekl, že je to v pořádku. Zvyšují možnost krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Xarelto a léky proti bolesti

Warfarin a Paralen

Bezpečně můžete užít na bolest léky, které srážlivost krve neovlivňují, například ty s účinnou látkou paracetamol (Panadol Novum, Paralen). To znamená, že k Warfarinu si Paralen v doporučeném dávkování vzít smíte.

Zdroj: Warfarin a léky na bolest

Poradna

V naší poradně s názvem CO MOHU UŽÍT NA BOLEST PŘI LÉČBĚ VARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Urbanovská.

nikde nemohu zjistit, čím mohu ztlumit bolest páteře po úrazu při užívání warfarinu. Momentálně mám parametr INR 4,9, takže nyní warfarin neužívám. Děkuji za radu, protože mám dost silné bolesti a nevím, co dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S Warfarinem můžete z volně dostupných léků tlumit bolest jen paracetamolem (Paralen), přičemž nesmíte překročit maximální denní dávku paracetamolu pro dospělé, která činí 4 gramy! Paracetamol se nehodí pro dlouhodobé užívání. Když paracetamol nebude stačit, tak jsou k dispozici další léky, které je možné užívat s Warfarinem, ale ty jsou na lékařský předpis. Takže, až půjdete pro recept na Warfarin, tak zároveň poproste o recept na lék proti bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co mohu užít na bolest při léčbě varfarinem

Paraceta

Paraceta 500 je nový přípravek s obsahem pracetamolu 500 mg v jedné tabletě. Jde o český produkt z výrobny firmy Zentiva umístěné v Praze - Dolní Měcholupy. Výrobní kapacita tohoto závodu je deset milionů balení měsíčně. Paraceta tak bude identickou obdobou léčiva s názvem Paralen, oba přípravky obsahují stejné množství účinné látky. Paraceta bude k dostání v maloobchodní síti lékáren od dubna 2020.

Zdroj: Léky obsahující paracetamol

Diskuze

V diskuzi TABLETY KTERÉ OBSAHUJÍ ESTROGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Stichova.

Mohli byste mi doporučit nebo poradit jaké se dají koupit tablety které obsahují estrogeny pro ženy děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Z estrogenu vznika rakovina v prsou pozor na to.

Zdroj: diskuze Tribulus terresis tablety pro zeny

Maximální bezpečná dávka

Paracetamol se prodává ve formě nepotahovaných bílých tablet nebo v podobě čípků a suspenze. Na předpis je dostupný také jako infuze pod obchodním názvem Perfalgan. V Česku je lék schválen a běžně používán, zakoupit se dá i bez lékařského předpisu v lékárně pod obchodním názvem Paralen, výrobcem je společnost Zentiva. Dalšími léky obsahujícími paracetamol jsou například Panadol, Febrisan, Medipyrin a Coldrex.

Obvyklé dávkování je 500–1000 mg paracetamolu v jedné dávce (tedy 1–2 tablety Paralenu), lze opakovat po 4–6 hodinách, maximálně však 4 g (8 tablet Paralenu) za den. Děti obvykle užívají 10–15 mg/kg své váhy, maximálně pak 50 mg/kg za den. V těhotenství smí být paracetamol užíván ve všech trimestrech. Existuje i Paracetamol ve formě šumivých tablet a injekčního roztoku.

Paracetamol nesmí být užíván spolu s jinými inhibitory COX-2, například nimesulidem (přípravky Aulin, Nimesil a další), a s jinými léky, o kterých je známo, že ovlivňují játra, nebo pokud je přítomno jiné vážné onemocnění jater nebo akutní zánět jater. Dále pak nesmí být užíván při hemolytické anémii (typ chudokrevnosti).

Zdroj: Léky obsahující paracetamol

Poradna

V naší poradně s názvem NARAŽENÁ ŽEBRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Šinkmajerová.

Dobrý den.
Žiju už sama, nemá mi kdo pomoci. Narazila jsem si žebro vzadu nad pasem. Co mi O P R A V D U pomůže od bolesti? Mám mast IBALGIN, ale zdá se mi, že vůbec nepomáhá. Od naražení žebra uplynul ZHRUBA TÝDEN. Prosím, pomozte mi, DĚKUJI.
Marcela Šinkmajerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na zmírnění silné bolesti je lepší použít léky, které se polykají, nejbezpečnější je paracetamol (Paralen 500) maximálně 2 tablety po 4 hodinách. Stěžujete si, že nemáte nikoho k ruce. Pro tyto případy je zde hojně rozšířená domácí péče, kterou hradí pojišťovna. Domluvte se se svým praktickým lékařem, aby vám ji na měsíc předepsal. V rámci návštěv vás zdravotní sestra zkontroluje a provede masáž postiženého místa. To napomůže rychlejšímu zhojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mast na naražené žebra

Vhodné léky proti bolesti při léčbě Warfarinem

Na snížení horečky a ztišení bolesti lze užívat Panadol (1–2 tablety po 4–6 hodinách), na kašel jsou vhodné tablety Bronchipret (3x denně 1 tabletu před jídlem) a pro rychlejší léčbu a lepší funkci imunitního systému Preventan Akut (1 pastilku ráno, druhou večer).

Bezpečně lze na bolest užít léky, které srážlivost krve neovlivňují, a to paracetamol (například Panadol Novum, Paralen).

Bez vědomí lékaře nesmíte brát na bolest žádné jiné léky než ty, které obsahují čistý paracetamol.

Mydocalm lze k Warfarinu užít, pakliže o této kombinaci ví lékař.

Při léčbě Warfarinem můžete na bolavá místa aplikovat konopnou mast za předpokladu, že mast není s hřejivým účinkem, nebudete ji nanášet častěji, než je doporučené, a léčba nepřesáhne délku 7–10 dnů.

Na bolest kotníku lze použít při užívání Warfarinu například Veral gel, a to za předpokladu, že ho budete nanášet v doporučeném množství, 2x denně a ne déle než 10 dní.

Na bolestivá místa smíte používat Dolgit krém v doporučeném množství, ale neměli byste ho nanášet častěji než 2x denně a používat déle než 1 týden.

Zdroj: Stacyl a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem XSARETO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav.

Dobrý den když užívám xsareto co můžu za léky na bolesti zubu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud užíváte Xarelto, tak na zmírnění bolesti z volně prodejných přípravků, můžete použít jedině paracetamol. Nejdostupnější forma jsou tablety s názvem Paralen 500. Můžete užít dvě tablety na ráz, ale za den nesmíte překročit množství 8 tablet. Účinky trvají 4 až 5 hodin a nastupují 30 minut po spolknutí. Ostatní léky na bolest, které neovlivňují lék Xarelto, jsou jen na lékařský předpis a nejsou volně v prodeji.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve xarelto

Febrisan

Febrisan je kombinovaný preparát užívaný běžně u nachlazení a infekcí dýchacích cest, účinnými sloučeninami léku jsou paracetamol, fenylefrin a vitamin C. Febrisan je účinný při tlumení vysokých teplot a funguje proti bolestem. Užívá se u běžných infekcí horních cest dýchacích, při chřipce a u bolestí v krku.

Jedna dávka produktu Febrisan obsahuje: paracetamolum (750 mg), acidum ascorbicum (60 mg), phenylephrini hydrochloridum (10 mg).

Zde můžete vidět cenu produktu Febrisan.

Zdroj: Léky obsahující paracetamol

Poradna

V naší poradně s názvem MERUŇKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

mohu jíst mandarinky a citrony? užívám warfarin , betaloc, medrol ,furon, letrox, adenuric, hipres

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co se týčé Wrfarinu, tak zde existuje několik druhů ovoce, které nemají žádný vitamín K, který by mohl interagovat s Warfarinem. Bez obav můžete jíst citrusové plody a pít džusy, včetně mandarinek, pomerančů a klementin. Grapefruity také neobsahují žádný vitamín K, ale je známo, že interagují s mnoha léky, takže nezapomeňte zkontrolovat interakce s jinými léky, které užíváte. Mezi další druhy ovoce, které obsahují velmi málo vitaminu K patří meloun, jablka, ananas a banány a čerstvé nebo konzervované třešně, hrušky, broskve a papája.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Medipyrin

Medipyrin se používá při mírných a středně silných bolestech zubů, hlavy, bolestech při menstruaci a bolestech pohybového ústrojí.

Zde můžete vidět cenu produktu Medipyrin.

Zdroj: Léky obsahující paracetamol

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Neubauer.

Beru xareltu jednu denně ráno můžu konzumovat kedlubny a jakou zeleninu ne.Dekuji za odpověď Neubauer

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Xarelto nevyžaduje žádnou dietu. Když užíváte Xarelto, tak můžete jíst vše, dle libosti. Pozor si dejte pouze na grapefruit. Když sníte grapefruit nebo vypijete šťávu z tohoto plodu, množství rivaroxabanu ve vaší krvi se může zvýšit a způsobit více komplikací, než se očekává, včetně krvácení z dásní, krvácení z nosu, neobvyklých modřin a tmavé stolice. Všichni, kdo užívají Xarelto, by se měli vyvarovat konzumace grapefruitu nebo pití grapefruitové šťávy.
Další poslední omezení, které souvisí s užíváním Xarelta spočívá v omezení spektra výběru léků proti bolesti, které se prodávají volně bez předpisu. Společné s Xareltem lze proti bolesti užívat pouze paracetamol (například Paralen). Pokud paracetamol nedostačuje a bolest neustoupí, tak s Xareltem pak již jedině léky proti bolesti na předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Rozdíl mezi paracetamolem a ibuprofenem

Ibuprofen a paracetamol jsou léky na snížení bolesti. Rozdílné jsou v tom, že ibuprofen snižuje zánět (otok), kdežto paracetamol ke snížení zánětu vhodný není, vhodnější je na snižování horečky. Společné užívání paracetamolu a ibuprofenu je možné, pokud jsou užívány v doporučeném dávkování.

Vysvětlení

Můžete užívat paracetamol a ibuprofen společně, pokud je to nutné, ale měli byste se ujistit, že užíváte pouze doporučenou dávku každého léku.

Doporučená dávka paracetamolu je 500 mg až 1 gram každé čtyři hodiny. Jedna tableta obvykle obsahuje 500 mg paracetamolu.

Doporučená dávka ibuprofenu pro dospělé činí 400 mg a užívá se každé čtyři až šest hodin. Neměli byste užívat víc než 2 400 mg (šest tablet) během 24 hodin. Jedna tableta obsahuje obvykle 200 až 400 mg ibuprofenu, ale raději zkontrolujte uváděné množství na plaketě.

Zdroj: Paracetamol versus Ibuprofen

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A LÉKY NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hofman.

Prosím o sdělení zda je možné k warfarinu užívat proti bolesti tablety ZALDIAR 37,5mg/325mg_?
Děkuji za odpověď!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Zaldiar obsahuje paracetamol a tramadol. Tato kombinace zvyšuje účinky Warfarinu zatím neznámým mechanismem. Je třeba, aby lékař, který vede vaši léčbu Warfarinem věděl, že tento lék užíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a léky na bolest

Mechanismus účinku paracetamolu

Paracetamol patří do skupiny léků, které se používají k léčbě bolesti a zvýšené teploty. Nepatří však mezi nesteroidní protizánětlivé léky, protože má velmi nízký protizánětlivý účinek. Paracetamol blokuje v organismu enzym cyklooxygenázu 2 (COX-2), který je důležitý pro správný průběh zánětlivých reakcí, vnímání bolesti a zvýšené teploty. V místě bolesti, horečky a zánětu umožňuje vznik prostaglandinů, což jsou hormony odvozené od kyseliny arachidonové. Snížením prostaglandinů v hypotalamu – vlivem inhibice COX-2 – má antipyretický (teplotu snižující) účinek. Nepřímo působí i na serotoninové receptory v míše, což podporuje jeho analgetický (protibolestivý) účinek. Nástup účinku paracetamolu je cca do 30 minut od požití.

Zdroj: Otrava paracetamolem

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA A JEHO CENA PRO PACIENTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Hanzalová.

Dobrý den, mám dotaz. Užívala jsem lék Warfarin a nyní budu brát Pradaxu. A prosila bych od vás odpověď, čeho se mám vyvarovat při užívání Pradaxy. Zatím vím, že se mám vyhnout bylinkám třezalce a šalvěji. Ostatní bylinkové čaje můžu? Také kustovnice čínská a chia semínka nejsou vhodné? A co kolagen Q10 Omega3 mastné kyseliny?
Můžu multivitamíny s minerály? Na kosti potřebuji vitamín D3, který mi předepisovala doktorka. Neměla jsem ho skoro rok. Léky vhodné jsou typu Paralen, Panadol a Paracetamol?
A jak je to se stravováním? Můžu špenát,brokolici,salát,česnek a ostatní zeleninu, která se musí "hlídat" při užívání Warfarinu??
Děkuji za vaši odpověď, na co je třeba dávat pozor při užívání Pradaxy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Pradaxa je místo Warfarinu za odměnu a to zejména proto, že při něm nemusíte sledovat téměř žádná omezení v tom, co zkonzumujete. Oproti Warfarinu můžete jíst zeleninu bez omezení. Jen si dejte pozor v případě bolesti a jejího tišení. Z volně prodejných léků proti bolesti můžete použít pouze Paracetamol (Paralen). Zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a při příští návštěvě poproste o vhodné léky na bolest, které jsou jen na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta

Co dělat?

Paracetamol je jedním z nejvíce používaných způsobů léčby horečky a bolesti, včetně bolesti hlavy, problémů se zády, zubů a chřipky. Paracetamol je na trhu už více než 50 let, a je-li užíván ve správných dávkách, je naprosto bezpečný. Mohou ho užívat i těhotné ženy.

Pokud je však paracetamol užíván dlouhodobě, může být nebezpečný. Dlouhodobé užívání vede k poškození jater a může způsobit i smrt. Někteří jedinci si vezmou vysokou dávku paracetamolu při pokusech o sebevraždu, ale často dojde jen k předávkování. Předávkování, ať už způsobené dlouhodobým používáním, nebo nadměrným dávkováním, je špatně prokazatelné, protože obvyklé krevní testy nejsou určeny ke zjištění úrovně paracetamolu.

Zdroj: Škodlivost paracetamolu

Perfalgan

Perfalgan je indikován ke krátkodobé léčbě středně silných bolestí, zvláště po chirurgických výkonech, a ke krátkodobé léčbě horečnatých stavů v případech, kdy je intravenózní podání odůvodněné. Je určen pro nemocniční léčbu.

Injekční lahvička o obsahu 100 ml je určena pro dospělé, mladistvé a děti s hmotností přesahující 33 kg. Injekční lahvička o obsahu 50 ml je uzpůsobena pro novorozence narozené v termínu, kojence, batolata a děti s hmotností do 33 kg.

Léčivou látkou je paracetamolum. 1 ml obsahuje 10 mg účinné látky paracetamolum.

Zdroj: Léky obsahující paracetamol

Škodlivost paracetamolu

Hlavní nevýhodou paracetamolu je jeho nepříznivé působení na jaterní tkáň, odborně hepatotoxicita. V běžných doporučených dávkách se nic neděje, ovšem otrava větší dávkou paracetamolu může způsobit závažné poškození jaterní tkáně a akutní selhání jater. Tento neblahý efekt paracetamolu se výrazně zvyšuje při požití alkoholu, proto by nemocní neměli v žádném případě paracetamol s alkoholem kombinovat. Kromě toho by neměly být lékyparacetamolem nadužívány lidmi s již nemocnými játry, například s cirhózou. V běžných dávkách se může objevit i alergická kožní reakce. Jeho antidotem (protijedem) je acetylcystein, který ovšem neprochází přes placentární bariéru. Toto je důležité v případě předávkování, kdy dochází k selhání jater u matky i plodu. Acetylcystein se nemůže dostat k játrům plodu a chránit je. Otrava způsobená předávkováním paracetamolem je jednou z nejčastějších příčin akutního selhání jater. Pacient do několika dnů umírá a zachránit ho lze pouze rychlou transplantací jater.

Zdroj: Léky obsahující paracetamol

Paralen

Paralen je přípravek tlumící bolest a zvýšenou tělesnou teplotu. Paracetamol, účinná látka přípravku Paralen 500 tablety, působí proti bolesti a snižuje zvýšenou tělesnou teplotu. Tablety Paralen 500 nezhoršují žaludeční potíže a nevyvolávají krvácení, mohou je užít i nemocní se žaludečními a dvanáctníkovými vředy a nemocní, kteří nesnášejí kyselinu acetylsalicylovou. Paralen 500 tablety užívají dospělí, mladiství a děti od 6 let věku při bolestech různého původu, například při bolestech hlavy, zubů, pohybového ústrojí, dále při chřipkových onemocněních, ke snížení zvýšené tělesné teploty, při bolestivé menstruaci. Těhotné ženy mohou užívat tablety Paralen 500 jen po poradě s lékařem. Kojící ženy mohou přípravek užívat 1 den, déle než 1 den mohou přípravek užívat pouze po poradě s lékařem.

Paralen obsahuje 500 mg účinné látky paracetamolum v jedné tabletě.

Zde můžete vidět cenu produktu Paralen.

Zdroj: Léky obsahující paracetamol

Léky a sebevražda

Paracetamol je bohužel i lék, který velmi často volí lidé, kteří se hodlají otrávit. Smrtelné následky může mít již dávka 3 g u dětí, 7 g u dospělých, u alkoholiků dokonce pouze 4–6 g. Příznaky otravy paracetamolem mívají obvykle třífázový průběh. Za několik hodin se objevuje nevolnost a zvracení, někdy dosti úporné. Ve druhé fázi se přechodně objeví zlepšení, za 1–2 dny však dochází k selhání jater, což je spojeno s poškozením mozku. V této třetí fázi může dojít k úmrtí. Více citliví jsou alkoholici a pacienti užívající antiepileptika.

Zdroj: Otrava paracetamolem

Studie škodlivosti paracetamolu

Při testování 633 lidí bylo zjištěno, že 161 trpělo předávkováním paracetamolem, přestože užívali paracetamol jen na bolesti hlavy, svalů, žaludku a zubů. Zjistilo se, že lidé, kteří si vzali jednu velkou dávku, měli nižší hladinu paracetamolu v krvi, než lidé, kteří užívali paracetamol dlouhodobě. U nich již nastaly problémy s játry a mozkem, případně nutnost dialýzy nebo pomoci s dýcháním. Průměrná dávka 4 g užívaná dlouhodobě vede k většímu předávkování než jednorázové užití vysoké dávky, která představuje 7 g. Maximální denní dávka paracetamolu pro dospělé činí 4 gramy!

Zdroj: Škodlivost paracetamolu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP