Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LAKTÓZA V ČEM OBSAŽENA

OBSAH

Laktóza a pozitivní bakterie

Pozitivní bakterie metabolizují laktózu, zatímco jiné tuto schopnost nemají. Mezi pozitivní druhy patří: E. coli, Citrobacter, Enterobacter, Klebsiella. Rostou v tmavě fialových koloniích, mají lesklý povrch.

Zdroj: Laktóza

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ TABLETEK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bečková Bohumila.

Dobrý den,prosím o radu co vyřadit s jídelníčku při užívání léku Xarelto
a co naopak do jídelníčku zařadit.Mnohokrát děkuji za odpověď s úctou
Bečková Bohumila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Xarelto nevyžaduje žádnou speciální dietu během užívání. S lékem Xarelto se nesmí užívat aspirin ani přípravky, kde je obsažena kyselina acetylsalycilová.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Laktóza v potravinách

Je nemožné vypracovat naprosto vyčerpávající seznam všech průmyslově vyráběných potravin obsahujících mléčné výrobky a laktózu, neboť jednotlivé recepty se navzájem velmi liší a výrobci je navíc neustále upravují. Abychom tedy měli jistotu, že určitý výrobek neobsahuje laktózu, je vždy důležité zkontrolovat celý seznam ingrediencí uvedených na obalu.

Zdroj: Laktóza

Poradna

V naší poradně s názvem GROPRINOSIN PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bedřiška Kořánová.

Dobrý den, prosím o radu, zda mohu tento lék užívat, když mám nemoc systémový lupus erythematodes, Beru léky na ředění krve Lixianu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Groprinosin obsahuje účinnou látku inosinum pranobexum a u té není známa žádná interakce s léčivou látkou edoxaban, která je obsažena v přípravku Lixiana. Jinými slovy: společné užívání Groprinosinu a Lixiany je možné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Groprinosin příbalový leták

Dietní mléko pro alergiky

Rodiče se sklony k nesnášenlivosti laktózy mohou svému dítěti nabídnout alternativu z kravského mléka. Ječmenná voda a laktóza s obsahem kravského nebo kozího mléka může být náhradou za mateřské mléko. Používejte stejný poměr směsi kravského mléka a ječmenné vody.

Zdroj: Umělá strava pro kojence

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA MLÉKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Slavíková.

Dobrý den chtěla bych se zeptat,mojí dceři zjistili alergii na kravské mléko,doktorka řekla že může jíet a pít třeba kozí sýry nebo mléko.Ale na internetu jsem se dočetla že to není vhodné.Co jí mám kupovat aby jí to neuškodilo ještě víc?Může třeba sojové mléka.Také má kopřivku a zjistili jí v moči podrážděnou slinivku.Má dost velkou dietu.Možná ty příznaky jsou z té alergie na mléko.Proto Vás prosím o radu co kupovat,co jí podávat.Děkuji za odpověd'.S pozdravem Slavíková Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alergie na mléko je abnormální reakce těla na proteiny, které se nacházejí v kravském mléce. Alergie na mléko je nejčastější u kojenců a malých dětí. Starší děti obvykle z alergie na mléko vyrostou a v dospělosti s tím už problémy nemají. Mléko a mléčné výrobky se nacházejí v mnoha potravinách. Zjevnými formami mléka jsou smetana, sýr, máslo, zmrzlina a jogurt. Mléko a mléčné výrobky mohou být také skryté v běžně konzumovaných potravinách. Chcete-li se vyhnout potravinám, které obsahují mléčné výrobky, musíte si přečíst štítky potravin.
Mléko je důležitým zdrojem vápníku. Vaše dítě potřebuje vápník pro zdravé kosti, zuby a nervy. Promluvte si s lékařem vašeho dítěte o potravinách s vápníkem, které můžete dát svému dítěti. Mezi příklady patří zelená listová zelenina, pomerančový džus s přidaným vápníkem, fíky, tofu a sušené fazole. Mléko je možné nahradit mlékem sojovým nebo mandlovým. Až zcela vyřadíte mléčné výrobky, tak opatrně můžete vyzkoušet produkty z kozího či ovčího mléka.
Je třeba vyloučit všechny potraviny, které mají na štítku uvedeno:
Umělá příchuť másla
Máslo, máslový tuk
Podmáslí
Kasein
Kaseináty (amonium, vápník, hořčík, draslík, sodík)
Sýr, tvaroh
Šlehačka, smetana
Pudink
Ghee
Hydrolyzáty (kasein, mléčná bílkovina, bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina)
Laktalbumin, laktalbumin fosfát
Lactoglobulin
Laktóza
Lactoferrin
Mléko (derivát, bílkovina, pevné látky, slad, kondenzované, odpařené, suché, celé, nízkotučné, beztukové, nízkotučné)
Nugát
Kasein ze syřidla
Zakysaná smetana
Kyslá smetana
Syrovátka (delaktovaná, demineralizovaná, proteinový koncentrát)
Jogurt

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na mléko

Gainer

Nachází uplatnění u lidí s rychlým metabolismem, kteří chtějí nabrat hlavně svalovou hmotu. Gainer představuje kombinaci sacharidů a bílkovin. Kým kvalitu proteinových přípravků určují obsažené bílkoviny, u gainerů jsou to cukry. Levnější přípravky obsahují hlavně jednoduché cukry (laktóza, glukóza), ty dražší přípravky obsahují spíše komplexní sacharidy.

Zdroj: Jaké doplňky používat při hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem 10 % SIRNÁ MAST - JE NĚJAK TOXICKÁ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Dobrý den,

já a můj skoro 3 letý syn jsme dostali k přeléčení svrabu 10% sirnou mast, kterou mažeme 3 dny po 24 hodinách. Syn si však pořád cucá prsty, hlavně přes noc ze spaní a já se bojím - nemůže mu to nějak ublížit? V lékárně mi řekli, že by nemělo a doktorka, že to není dobrý, ale víc mi k tomu neřekla a já mám strach, aby to nemělo nějaké následky. Moc děkuji za odpověď.

PS : složení sulphuris praecipitati 20.0, ung. simplicis, vasellini ad 100

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemusíte se bát, síra obsažená v sirné masti - označena jako Sulphur, nemá žádné závažné negativní účinky při náhodném pozření. Při olízání sirné masti hrozí jen nebezpečí průjmu, protože síra má mírné projímavé účinky. Žádná otrava a nebo poleptání zde nehrozí. Nic se nestane, když prsty nebudete natírat sirnou mastí. Bedlivě je kontrolujte, aby v nich nepřežíval svrab.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Vlastnosti laktózy

Hlavním zástupcem sacharidů v mléce je disacharid laktóza, nazývaný též mléčný cukr. Normálně se laktóza díky enzymu beta-galaktozidáza (tedy laktáza) produkovanému v tenkém střevě rozštěpí na dvě složky – glukózu a galaktózu – a ty mohou být absorbovány střevem. Pokud se tento enzym netvoří (nebo jen nedostatečně), dostává se nerozložená nebo jen částečně rozložená laktóza do tlustého střeva, kde slouží jako potrava baktériím a způsobuje obtíže. Při menší produkci laktázy se dostane nerozštěpená laktóza do hlubších záhybů střeva, které jsou osídleny bakteriemi. Zde probíhá bakteriální rozklad na mléčnou kyselinu, octovou kyselinu, oxid uhličitý, metan a vodík. Schopností laktózy vázat vodu stoupá osmotický tlak a voda teče do střeva. Současné tvoření kyselin podporuje pohyb střeva, následkem je nadýmání a průjem. Vzniklé plyny nadýmají břišní prostor a způsobují vedle nadýmání také tlakové bolesti. Tyto plyny mohou proniknout stěnou střeva a dostat se do krve. Nadto způsobuje velké množství laktózy nárůst kolibakterií v tlustém střevě. Zatěžováním střeva se však z intolerance může vyvinout alergie. Jako následek narušené střevní flóry se mohou střevní sliznice stát propustnými a nemohou již plnit funkci bariéry. Nestrávené zbytky jídel, například molekuly bílkovin, mohou proniknout střevní stěnou a dostat se tak do krve a do orgánů. Tam působí toxicky a jsou příčinou četných obtíží a nemocí. Vysoká konzumace mléčného cukru zvyšuje možnost vzniku obezity a nadváhy. Mléčný cukr může působit projímavě, nadýmat a způsobovat křeče v žaludku.

Zdroj: Laktóza

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluse hajkova.

Dobry den .... prosím o radu ... po snědení bramborového salátu a řízku ( Vánoční období) jsem měla napětí a nafouknuti v oblasti podžeberni a rano jsem měla uplne černý povlak jazyka. Napětí a nafouknuti zmizelo ale černý povlak jazyka ne. Je to spojitost s játry a zazivanim?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vzala jste si nějaké léky proti průjmu? Bismut subsalicylát způsobuje černý jazyk. Bismut subsalicylát je netoxická látka obsažená ve volně prodejných lécích proti průjmovým onemocněním. Další možná příčina černého jazyka by mohla být barevná strava nebo nápoje, jako například červené víno. Také přemnožená candida může zavinit černý jazyk. Vyčkejte ještě několik dní, a když černý povlak na jazyku nezmizí, tak navštivte lékaře na ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti v pravem podzebri a paleni jater

Chemie laktózy

Chemický vzorec laktózy je C12H22O11, molekulová hmotnost činí 342,3 g/mol. Laktózu tvoří dvě molekulové podjednotky – β-D-galaktóza a β-D-glukóza – spojené β1-4 glykozidickou vazbou.

Laktóza neboli mléčný cukr je cukr, který se vyskytuje v mléce. Laktóza je disacharid obsahující molekuly galaktózy a glukózy propojené glykosidickými vazbami. Aby bylo lidské tělo schopno přijímat energii ze složených cukrů (polysacharidů), ty musí být rozloženy na jednoduché cukry (monosacharidy). Monosacharidy jsou následně absorbovány do krevního oběhu jako okamžitý zdroj energie. K tomu, aby mohla být laktóza rozložena na jednoduché cukry glukózu a galaktózu, potřebuje tělo enzym laktázu. Pokud se laktáza v potřebném množství v těle nenachází, případně se nenachází v dostatečném množství, nebo je nedostatečně aktivní, nemůže se laktóza rozložit. Výsledkem je bolest břicha, nafouknutí a průjmy. Z tohoto důvodu se mnoho lidí vyhýbá konzumaci mléka či mléčných výrobků. Výrazné omezení nebo vyloučení mléčných výrobků ze stravy však může způsobit nedostatečný příjem vápníku. To může vést k pozdějším zdravotním problémům, jako je například osteoporóza. Alternativou pro lidi s intolerancí laktózy může být konzumace bezlaktózového mléka a mléčných výrobků namísto potravin z mléka obsahujících laktózu. Dodatečným přidáním enzymu laktázy do mléčných výrobků ve výrobním procesu je možné dosáhnout rozštěpení laktózy na glukózu a galaktózu. Z tohoto důvodu jsou bezlaktózové produkty dobře akceptované a lehce stravitelné. Všechny ostatní přirozené složky jako mléčné bílkoviny, vápník, vitamíny a energie zůstávají v těchto výrobcích nezměněny. Takto si mléčné výrobky mohou v klidu vychutnávat i lidé s intolerancí laktózy.

Zdroj: Laktóza

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ TABLETEK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Foldyna.

Čeho v jídelníčku se vyvarovat při užívání léku Xarelto

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Xarelto účinkuje podobně jako Warfarin - brání srážlivosti krve. Oproti Warfarinu má však jednu zásadní výhodu. Lék Xarelto nevyžaduje žádnou speciální dietu během užívání. S lékem Xarelto se nesmí užívat aspirin ani přípravky, kde je obsažena kyselina acetylsalycilová. Nevýhodou léku Xarelto je jeho vysoká cena. Za balení 28 tablet o obsahu 15 mg pacient zaplatí okolo 670 Kč, přičemž pojišťovna k tomu doplatí 1 320 Kč. Naopak levný Warfarin stojí jen 30 Kč za 100 tablet o síle 3 mg a pojišťovna uhradí 120 Kč. Další nevýhodou u léku Xarelto je nemožnost zastavení účinku při předávkování, protože zatím neexistuje antidotum. Není li antidotum, tak předávkování lékem Xarelto znamená jistou smrt vykrvácením.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Intolerance na laktózu

Na začátek pár pojmů. Laktóza je mléčný cukr, který je bohatým zdrojem sacharidů. Na jeho trávení je potřebný enzym laktáza. O nesnášenlivosti (intoleranci) laktózy mluvíme tehdy, když je množství tohoto enzymu či jeho tvorba nedostačující, laktóza se ve střevě nerozkládá, případně se rozkládá nedostatečně, což způsobuje především trávicí potíže. Nedostatek laktázy může být vrozený – vyskytuje se zřídka, nejčastěji u novorozenců. Pro předčasně narozené děti je typický nezralý trávicí trakt a také nedostatek enzymu laktázy. Jeho tvorba postupně vzrůstá, ale při obtížích je vhodné podávat namísto mateřského mléka, které je bohatým zdrojem laktózy, bezlaktózové umělé mléko. Další typ intolerance laktózy je fyziologický – stoupá s přibývajícím věkem. Dočasný typ se objevuje například tehdy, když má dítě celiakii, překoná rotavirový průjem, salmonelózu anebo podobné onemocnění. Po zotavení střevní sliznice se stav postupně upravuje a bolesti či průjmy po zkonzumování mléka nebo výrobků z něj ustupují.

Zdroj: Alergie na laktózu u dětí

Diskuze

V diskuzi KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.

Dobrý den.Mohu na kyselinu močovou požívat syrovou cibuli nebo
citron? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Holofernos.

Proč byste proboha nemohl?

Důležité je omezit příjem fruktózy, která je taky součástí sacharózy - tzn. prakticky všeho sladkého, sladkých nápojů, ale třeba i jogurtů s příchutěmi, atd. To je nejdůležitější. Druhá věc, omezit potraviny s puriny (jak již bylo napsáno v článku).

Třetí věc by byla omezit látky, které blokují vylučování kyseliny močové, což jsou např. ketony (ano, v tomto případě je ketogenní dieta nebo pravidelný půst kontraproduktivní) nebo kyselina mléčná resp. laktáty (tzn. i tréning s velkou intenzitou - anaerobní tréning - může vést ke zvýšení kys. močové!). Podobně můžou fungovat i některé medikamenty, např. některá diuretika (třeba Hydrochlorothiazid).

Ale předpokládám, že největší podíl u Vás bude mít ta fruktóza resp. sacharóza, protože ji výrobci potravin přidávají téměř do všeho (a je úplně šumafuk, zda-li přidávají cukr nebo fruktózo-glukózový sirup, všechno je to stejný jed!). Paradoxně nejmíň se člověk musí bát ovoce (pozor,ne ovocných nápojů nebo smoothies!), protože vláknina v něm obsažená brání příjmu fruktózy do těla - ale pokud máte problémy s kys. močovou, vynechal bych i ovoce a nahradil je (pestrou skladbou) zeleniny.

Zdroj: diskuze kyselina močová

Příznaky laktózové intolerance

Nerozštěpená laktóza je ve střevě nadbytečná. Střevo se snaží svůj obsah naředit, proto dovnitř jeho průsvitu začne pronikat velké množství vody, která způsobí zvětšení objemu střevního obsahu, což se projeví urychlením peristaltiky a vzniká průjem. Laktóza navíc v tlustém střevě představuje potravu pro bakterie, které ji začnou kvasit. Tím vzniká mnoho produktů – vodík, plyny jako metan a oxid uhličitý, a také organické kyseliny, které dráždí střevní stěnu a vyvolávají křeče a bolesti břicha. Vodík se vstřebává a bývá vydechován plícemi, čehož se využívá při diagnostice onemocnění. Důsledkem nedostatečného zpracování laktózy pak bývá kysele zapáchající průjem objevující se v návaznosti na konzumaci mléka (30 minut až 12 hodin), dále roztažení střev, kručení v břiše a přelévání obsahu střev. Průjem bývá doprovázen zvýšeným odchodem plynů. U některých pacientů, zejména kojenců, nebývá typickým příznakem průjem, ale bolesti břicha, následné odmítání potravy a nedostatečné přibývání dítěte na váze.

Zdroj: Alergie na laktózu u dětí

Diskuze

V diskuzi ... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Vápenaté látky sice nutně potřebujeme pro naše kosti a zuby - ne ovšem vápník z mléka, který náš organismus neumí zpracovat a zužitkovat (navíc při svém vylučování spotřebává vápník náš tzn čím víc mléka vypijeme a víc nevyužitého vápníku vyloučíme tím víc se naše tělo odvápní). Mimoto je dnes každý mléčný produkt několikrát tepelně zpracován, čímž se organické minerální látky z mléka stávají anorganickými.

Kromě toho schází v kravském mléce velký protihráč vápníku - hořčík. Nehodící se vápník z mléčných produktů se usazuje na tepenných stěnách a místo aby přispíval k vytvrzení kosti, vyvolává tvrdnutí tepen. Proto je mléko bohaté na vápník škodlivé, jelikož nám způsobuje předčasné zkostnatění a zestárnutí! Nemělo by se také zapomínat, že i vysoký obsah cholesterolu v mléčných výrobcích přispívá k nebezpečnému kornatění tepen. Ve spojení s vysokým obsahem bílkovin jsou naše játra soustavně přetížena a onemocní. Cholesterol je však pouze jednou z látek, která je v našich usazeninách obsažena. Hlavní látkou anorganický vápník, který náš organismus není schopen zhodnotit. Intenzivní výzkumy, které před několika lety probíhaly na klinice Mayo v Rochesteru v Minnesotě (USA), daly několik odpovědí, které mléčnou výrobnou produkcí vápníkových tablet otřásly do základů. Paní Dr. Lawrence Riggsová, která tyto výzkumy vedla, zjistila, že ženy, které pijí mléko, nebo berou vápníkové tablety, či oboje, nemají větší příjem vápníku než ženy, které mléko, výrobky z něj nebo tablety vůbec nekonzumovaly. Naopak: ještě více se měknutí kosti vyvíjelo u těch, které samy užívaly 2000mg vápníku ve formě mléka, mléčných produktů či tablet.



Nesčetné výzkumy v různých částech světa potvrdily, že chemické prostředky - anorganické tablety vápníku, jsou nejen naprosto zbytečné, ale navíc zatěžují organismus. Lidský organismus totiž anorganické minerálie nedokáže přizpůsobovat a zužitkovat!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze ...

Sacharidy ve výživě

Sacharidy známe v mnoha podobách. Uveďme si tedy jejich základní druhy. „Nejsladším“ cukrem je fruktóza, kterou najdeme například v ovoci nebo také v medu. Podle sladkosti pak následuje sacharóza (cukrová třtina), glukóza (ovoce, med, zelenina), maltóza a laktóza neboli mléčný cukr. Neměli bychom ale zapomínat, že velmi důležitý zdroj sacharidů tvoří v naší potravě také škrob, obsažený například v bramborách nebo obilovinách.

  • Glukóza neboli hroznový cukr je nejdůležitějším energetickým substrátem pro organismus. Právě jen glukózu mohou jako zdroj energie využívat například mozek nebo sítnice. V přírodě se vyskytuje v rostlinách jako produkt fotosyntézy a pro rostliny představuje zdroj energie. Hromadí se především v plodech rostlin.
  • Fruktóza se nachází v ovoci, medu a některé zelenině. V zažívacím traktu se uvolňuje rozkladem sacharózy. Pro její vstup do buňky není zapotřebí inzulín.
  • Galaktóza – jejím nejvýznamnějším zdrojem je mléčný cukr, laktóza. Je součástí mateřského mléka a je tedy důležitým zdrojem energie pro kojence. Významná pro organismus je především tím, že se velice jednoduše v těle přeměňuje na glukózu.
  • Sacharóza je sacharid, který je v naší stravě zastoupen nejhojněji. Nachází se v cukrové třtině a cukrové řepě. Je velice vydatným zdrojem energie, a proto je v současné době nejpoužívanějším sladidlem. V organismu se rozkládá na glukózu a fruktózu. Pozor ale na její užívání! Její vysoký glykemický index způsobuje to, že rapidně vyvolává sekreci inzulínu. Díky tomu není vhodná jako sladidlo pro diabetiky.
  • Laktóza neboli mléčný cukr. Někteří lidé mohou trpět nepříjemnými potížemi při trávení laktózy. Jejich problém je dán nedostatkem enzymu, který štěpí laktózu. Nezpracovaná laktóza se pak hromadí ve střevech a působí nepříjemné problémy.

Zdroj: Sacharidy

Instrukce

  • Nedopusťte, aby bylo dítě dehydrované. Vytvořte v šálku vody směs ze ¼ lžičky soli a lžičky cukru. Směs zamíchejte a nalijte ji do kojenecké láhve. Nechte dítě vypít celou láhev s obsahem hydratační tekutiny. Cukr a sůl doplňují elektrolyty, které napomáhají při trávení a zabraňují nadměrné dehydrataci.
  • Kojenecká strava by měla obsahovat rýži a ovesné obiloviny. Rýže a ovesné výrobky zpevňují stolici u kojenců. Dítě by mělo dostat teplé jídlo z obilovin hned ráno (1/4 šálku). K obědu a večeři se doporučuje ¼ šálku vařené rýže. Tato strava prokazatelně vede k pevnější stolici.
  • Vyhněte se přísunu mléčných výrobků, jako je mléko a sýry, zejména při přetrvávajícím průjmu. Laktóza obsažená v mléčných výrobcích může dráždit střeva kojenců a způsobit plynatost a křeče.
  • Vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny způsobují nadýmání, plynatost a nepohodlí u kojenců. Nadměrná vláknina podporuje tvorbu stolice a může vést k většímu průjmu.
  • Doporučuje se krmit kojence jablečnou dření. Jablka obsahují pektin, který rovněž způsobuje pevnější stolici. Dítě by mělo mít přísun ¼ šálku jablečné dřeně každé čtyři hodiny do té doby, dokud nezačne stolice tvrdnout.

Zdroj: Jak zastavit průjem u kojenců

Alergie na laktózu

Alergie na bílkovinu kravského mléka se řadí mezi nejrozšířenější potravinové alergie. Nejčastěji se objevuje u kojenců – v 95 % případů se objeví v prvním roce života dítěte, naprostá většina dokonce během prvních čtyř měsíců. Postiženo je asi 2–5 % kojenců. U devíti z deseti pacientů tato alergie vymizí do tří let.

Příznaky alergie na bílkovinu kravského mléka jsou různé, jedná se zejména o trávicí potíže (průjmy, koliky, zvracení), kožní projevy (atopický ekzém, kopřivka) a respirační obtíže (alergická rýma, astma), v některých případech můžeme pozorovat i neprospívání a chudokrevnost.

Při alergii na bílkovinu kravského mléka se přistupuje ke striktní dietě. Vysadí se mléko i mléčné výrobky, je nutné se vyvarovat všech zdrojů kravských bílkovin. U kojených dětí je obvykle možné s kojením pokračovat, v některých případech se kojícím matkám doporučuje dodržovat speciální dietu. U nekojených dětí je nutné používat speciálně upravená mléka s plně naštěpenou (hydrolyzovanou) bílkovinou.

Zdroj: Laktóza

Co znamená intolerance na laktózu

Laktózová intolerance je částečná nebo úplná neschopnost trávicího traktu zpracovávat laktózu, tedy mléčný cukr. V současnosti jí trpí přibližně každý šestý člen populace, přičemž v jižních národech a u černé rasy bývá její četnost mnohonásobně vyšší než u obyvatel severní Evropy. Četnost intolerance mléčného cukru významně stoupá s věkem, u předškolních dětí bývá vzácná, kdežto ve vyšším věku jí trpí většina populace. Nejčastější příčinou nedostatku laktázy bývá geneticky podmíněné snižování produkce tohoto enzymu. Nazývá se adultním, tedy dospělým typem laktózové intolerance. Se stoupajícím věkem se normálně tvorba laktázy snižuje, a to se začne projevovat právě netolerancí mléka. Stává se, že poškození sliznic střeva jinými vlivy způsobí vznik intolerance laktózy – ta se pak nazývá sekundární neboli získaná. Vzniká jako důsledek mnohých infekčních průjmových onemocnění, po užívání některých léků (antibiotik) a také při některých chronických onemocněních střeva, jako je Crohnova nemoc nebo celiakie. Typicky vzniká u dětí v kojeneckém věku po infekčním průjmu způsobeném rotaviry, kdy se po pokusech o znovuzavedení mléka do jídelníčku dítěte objevují zdlouhavé průjmy. Nedostatek enzymu je však pouze dočasný, se zhojením povrchu sliznice střevní se začne tvořit opět a dítě pak může pít mléko bez dalších negativních následků.

Zdroj: Laktóza

Zdroje vitamínu B5

Zvláště vysoká hladina vitamínu B5 (kyseliny pantothenové) je obsažena v mase (vnitřnostech), celozrnných obilovinách, vejcích, ořeších, rýži, melounu, mléku a kvasnicích. Díky pestré každodenní stravě může dojít ke zvýšení vitamínu B5, a tím i dostatečnému přísunu životně důležitých látek.

Zdroj: Vitamín B5

Léčba laktózové intolerance

Podezření na intoleranci laktózy se nejčastěji potvrzuje vodíkovým dechovým testem. Při kvašení mléčného cukru se tvoří ve větším množství vodík, který se ve střevě vstřebává a je vydechován plícemi. Test se tedy provádí stanovením množství vodíku ve vydechovaném vzduchu po podání laktózy. Další variantou potvrzení diagnózy bývá určení pH průjmovité stolice, které bývá při laktózové intoleranci kyselé v důsledku vyššího obsahu organických kyselin. Lékař také může po podání laktózy změřit glykémii (hladinu cukru v krvi), která bývá u intolerance laktózy málo zvýšená. Dochází k tomu v důsledku nerozštěpení laktózy na jednodušší cukry, které by se vstřebaly ze střeva a glykémii by zvýšily. Nejméně používaným testem, zejména kvůli jeho náročnosti a invazivnímu charakteru, bývá přímé stanovení enzymu ve střevní sliznici. Lékař při endoskopickém vyšetření odstřihne malý kousek sliznice tenkého střeva a v ní se pak prokazuje přítomnost nebo nepřítomnost laktázy. Onemocnění se dá léčit pouze omezením laktózy v jídelníčku, ve výjimečných případech je nutno výrobky s obsahem laktózy úplně vyloučit. Protože má většina postižených ještě v tenkém střevě aspoň malou aktivitu laktázy, nemají potíže po konzumaci malého množství výrobků s obsahem mléčného cukru. Některé mléčné výrobky mají již přirozeně nízký obsah laktózy, jsou to hlavně tvrdé a zrající sýry. Ty může i pacient s laktózovou intolerancí konzumovat prakticky neomezeně. Někdy bývá dobře tolerováno dokonce i mléko, zvláště když je smícháno s kakaem nebo kukuřičnými lupínky, které zvýší vydatnost jídla, což způsobí zpomalené trávení a laktóza tak má větší šanci, že bude rozštěpena zbytky enzymu, který se ve střevě nachází. Také mléčné výrobky s vyšším podílem tuku (šlehačka či smetana) nemusí v menších množstvích pacientovi způsobovat žádné výraznější potíže. Jogurty a zakysané výrobky sice laktózu obsahují, ale zároveň obsahují bakterie, které s jejím štěpením ve střevě pomůžou, a tak s jejich konzumací nemá většina lidí s laktózovou intolerancí žádné potíže. „Přátelské“ bakterie, které se nacházejí v probiotikách, také mohou stav pacienta trpícího laktózovou intolerancí výrazně zlepšit. Je však třeba dávat si pozor na jiné potraviny, které mohou laktózu obsahovat. Jedná se zejména o mléčnou čokoládu, dezerty, zmrzlinu, zákusky, máslo, margarín nebo potraviny obsahující sušené mléko. Laktóza se také nachází v množství léků, nápojích, dokonce i ve žvýkačkách. Je proto nutné sledovat složení potravin, které jíme. Existují také speciální bezlaktózová mléka a bezlaktózové mléčné výrobky nebo lze užívat tablety s obsahem laktázy, které jsou k dostání v lékárně bez lékařského předpisu.

Zdroj: Alergie na laktózu u dětí

Doporučená denní dávka

Doporučená denní dávka vitamínu B5 je 6 mg. Průměrná denní dávka vitamínu B5 (kyseliny pantothenové) je obsažena v:

  • 600 g sleďů
  • 300 g arašídů
  • 100 g jater
  • 750 g bílého chleba
  • 400 g melounu
  • 4 vejcích

Zdroj: Vitamín B5

Zdroje vitamínu B3 

Libové maso a ryby jsou bohaté na vitamín B3. Velké množství niacinu obsahují rovněž celozrnné potraviny, mléko a vejce. Tento vitamín může být v těle vyroben z aminokyseliny tryptofanu, která je obsažena v mase.

Zdroj: Vitamín B3 (niacin)


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP