Téma: 

léčebné účinky alobalu


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

LÉČIVÉ ÚČINKY KOPŘIVY DVOUDOMÉ

Kopřiva je z lidského pohledu kontroverzní bylinou. Někteří ji přezdívají nezmar pálivý, od jiných obdržela titul královna léčivých bylin. Mezi našimi českými bylinami jí náleží právě místo výsadní. Stejně jako pampeliška patří k takzvaným „jarním zeleninám“, protože již menší množství jarních výhonků těchto rostlin dodá tělu více prospěšných látek než sebelepší kupovaná zelenina. Může se přidávat do bylinných salátů nebo je chutnou přílohou.

Zdroj: Léčivé účinky kopřivy dvoudomé
Zveřejněno: 30.11.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Káva+skořice

Jak ovlivňuje káva účinky skořice. Myslím rozpustná káva k ní malinko mleté skořice, chuťově je to výborná "jiná" káva. Ponechává si skořice výše uvedené léčebné účinky? Jak na sebe tyto dvě ingredience působí? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Káva+skořice
Odesláno: 20.11.2015 uživatelem Květa
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

LÉČIVÉ ÚČINKY ČERNÉHO BEZU

Zdravotní rizika černého bezu

Čerstvé plody se nedoporučuje konzumovat, protože mají projímavé účinky; tepelná úprava či sušení škodlivé látky neutralizuje. Květy a plody se vnitřně používají s úspěchem celá staletí k léčebným účelům, k přípravě čajů, vín a likérů. Kůra a listy se v minulosti občas doporučovaly zevně k obkladům při revmatismu a jako protikřečový prostředek. Odvar z listů hubí hmyz. Listy a kůra jsou však v některých pramenech uváděny jako poněkud jedovaté; vzhledem k tomu, že obsahují silné účinné látky glykosid sambucinigrin a alkaloid sambucin, nelze doporučit jejich vnitřní užívání. Otravy po požití listí nebo kůry se projevují silným zvracením, průjmem, nechutenstvím a celkovou slabostí. Podobné příznaky se mohou dostavit i po požití většího množství syrových plodů. V zájmu objektivity je třeba dodat, že více zdrojů – jak z historie, tak současných – uvádí mnohé prospěšné a léčebné účinky bezu černého bez závažnějších vedlejších či nepříznivých důsledků.

Detail odstavce: Zdravotní rizika černého bezu
Zdroj: Léčivé účinky černého bezu
Zveřejněno: 23.9.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Dieta při rakovině slinivky břišní

Když už rakovinu slinivky máte, tak od diety neočekávejte žádné velké léčebné účinky. Spíše zde půjde o to, nezhoršovat zdravotní stav, který už tak komplikuje rakovina a její léčba.
Tady je uvedeno co je vhodné jíst při rakovině slinivky: www.ceskenemoci.cz/r…

Zdroj: diskuze Dieta při rakovině slinivky břišní
Odesláno: 15.11.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

LECITIN A JEHO ÚČINKY

Nežádoucí účinky lecitinu

Ačkoliv je lecitin pro většinu lidí bezpečný, u některých jedinců může mít nechtěné vedlejší účinky.

Lecitin může vyvolat tyto nežádoucí reakce:

  • kopřivka,
  • obtíže s dýcháním,
  • otok obličeje, rtů, jazyka, nebo hrdla.

Pokud se u vás některý z těchto nežádoucích účinků vyskytne, tak vyhledejte lékařskou pomoc.

Časté nežádoucí účinky při užívání lecitinu mohou zahrnovat:

  • průjem,
  • nevolnost,
  • bolesti břicha nebo pocit plnosti.

V některých případech sojový lecitin u mužů negativně ovlivňuje jejich potenci.

Detail odstavce: Nežádoucí účinky lecitinu
Zdroj: Lecitin a jeho účinky
Zveřejněno: 21.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: léčebné účinky černého bezu

Já plody černého bezu mrazim a používám na koláče místo borůvek. Jsou velmi chutné.A takový kynutý koláč s bezinkami a drobenkou je neuvěřitelná pochoutka,která chutná prakticky stejně jako borůvkový koláč. Také plody naplním do zavařovaček,prosladím a zavařím. Používám stejně.Plody projdou tepelnou úpravou a nikdy nikdo doma po nich neměl průjem nebo nezvracel. Jsou všude a zatím zadarmo, než na to někdo přijde, že bychom měli z toho platit poplatky. Tak se do toho pusťte, je to mňamka.

Zdroj: diskuze Léčebné účinky černého bezu
Odesláno: 3.6.2015 uživatelem Radana Marčanová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PEČENÉ BRAMBORY

Pečené brambory v alobalu

Ingredience: 4 středně velké brambory, alobal

Smetanový dresink: Lučina, 150 ml zakysané smetany, 150 ml bílého jogurtu, česnek, křen, pažitka, petrželka, sůl a pepř

Postup: Brambory důkladně omyjeme a každou zvlášť zabalíme do alobalu. Naskládáme na mřížku trouby a pečeme 45 minut. Do upečeného bramboru lehce bouchneme pěstí, potom ho vyjmeme z alobalu a na talíři vidličkou rozevřeme. Osolíme, zalijeme dresinkem, posypeme nasekanými bylinkami a podáváme se zeleninovým salátem. Dresink si připravíme tak, že Lučinu smícháme se smetanou a bílým jogurtem a rozdělíme na dvě části. Jednu část ochutíme rozetřeným česnekem, pepřem a solí, druhou dochutíme nastrouhaným křenem, solí a pepřem.

Detail odstavce: Pečené brambory v alobalu
Zdroj: Pečené brambory
Zveřejněno: 15.8.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: vedlejší účinky

ty "vedlejší účinky" v podobě akné nejsou v podstatě žádné vedlejší účinky.... tělo se díky MSM zbavuje různých patogenů v těle a tedy ho čistí. Toto čištění je provedeno všemi různými způsoby, tedy i skrz kůži. Po pročištění tyto účinky zase vymizí.

Zdroj: diskuze Vedlejší účinky
Odesláno: 29.11.2013 uživatelem luk
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

PEČENÁ ČERVENÁ ŘEPA

Pečená červená řepa se zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 1 větší červená řepa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 zakysaná smetana
  • šťáva z citronu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu neloupejte, jen ji důkladně omyjte a osušte. Zabalte do alobalu a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 45 minut, tak aby byla spíše poloměkká. Hned jak řepu vyndáte z trouby, vybalte ji z alobalu a propíchněte, aby z ní vyšla pára, poté oloupejte a nechte úplně vychladnout. Vychladlou řepu nastrouhejte na hrubém struhadle, zakápněte citronovou šťávou, přidejte utřený česnek, zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem. Podávat můžete jako přílohu k hlavnímu jídlu, ale chutnat vám bude i na čerstvém pečivu.

Detail odstavce: Pečená červená řepa se zakysanou smetanou
Zdroj: Pečená červená řepa
Zveřejněno: 16.11.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: ostropestřec vliv na rakovinu prsu

Ostropestřec je populární léčivka a díky tomu je i intenzivně zkoumána. Prozatím jsou výzkumem potvrzeny léčebné účinky těchto nemocí:
- cirhóza
- diabetes druhého typu
- onemocnění ledvin vlivem diabetes mellitus
- chronická onemocnění jater

Z rostliny je důležitý bioflavonoid silymarin a jeho hlavní složka silibinin, který má výše uvedené léčivé účinky. Vliv silibininu na karcinom prsu se teprve zkoumá. Zatím se ví, že silibinin působí na rakovinné buňky MCF-7 a omezuje jejich růst. Dále silibinin zlepšuje odezvu na současnou chemoterapii. Při společném použití ultrafialového záření typu B a silibininu má toto záření silnější účinky. Výzkum dále ukázal, že silibinin posiluje buněčnou stěnu, a že dokáže stimulovat enzymy, jenž omezují vliv toxinů na tělo, a také že blokuje volné radikály. Kromě toho, některé ze složek silibininu můžou zvýšit účinnost chemoterapie proti ovariálním nádorovým buňkám prsu.

To je vše, co je zatím známo o účincích na rakovinu prsu a vyplývá z toho, že účinky jsou spíše pozitivní. Z obecného hlediska může ostropestřec nádor prsu negativně ovlivnit svým estrogenovým účinkem, stejně jako všechny ostatní nemoci citlivé na vysoký estrogen. Proto je důležité zůstat v kontaktu s lékařem a prodiskutovat s ním vhodnost této doplňkové léčby v konkrétním případě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec vliv na rakovinu prsu
Odesláno: 29.9.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

GRILOVANÁ ZELENINA NEJEN JAKO PŘÍLOHA K MASU

Grilovaná zelenina v alobalu

Ingredience: 500 g zeleniny – baby karotka, kukuřice, 250 g hrášku, 4 ks oloupaných brambor; 4 lžíce másla, 1 lžíce koření na grilovanou zeleninu

Postup: Větší nádobu na pečení v troubě vyložte alobalem a naplňte na kostičky nakrájenou zeleninou. Posypte kořením, přidejte máslo a alobal uzavřete. Vložte na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

Detail odstavce: Grilovaná zelenina v alobalu
Zdroj: Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu
Zveřejněno: 11.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

PEČENÁ ČERVENÁ ŘEPA

Pečená červená řepa v alobalu

Ingredience:

  • 1 větší červená řepa
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce octa
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu neloupejte, důkladně ji omyjte a osušte. Připravte si dostatečně velký alobal, do kterého se řepa celá zabalí a nebude z něho vytékat šťáva. Na alobal nasypte sůl a pepř, přidejte oloupaný a rozpůlený česnek, červenou řepu a zakápněte olejem a octem. Máte-li, můžete přidat čerstvou bylinku. Důkladně alobal utěsněte. Raději dejte do pekáčku nebo zapékací misky, kdyby alobal prokapával, abyste nemuseli čistit celou troubu. Budete-li péct více řep najednou, zabalte každou zvlášť. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte alespoň hodinu. Po upečení vyndejte z alobalu a propíchněte, až řepa trochu zchladne, oloupejte ji a nechte úplně vystydnout.

Ingredience na zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžičky medu
  • sůl
  • pepř

Příprava zálivky:

Smíchejte olej, citronovou šťávu a med, dochuťte solí a pepřem. Vychladlou řepu nakrájejte na plátky, rozprostřete na talíř, zalijte připravenou zálivkou a můžete podávat. Chcete-li, můžete ještě posypat například balkánským sýrem.

Detail odstavce: Pečená červená řepa v alobalu
Zdroj: Pečená červená řepa
Zveřejněno: 16.11.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: zprava

Každý máme nějaké nedokonalosti svého těla a vy jste poznala ty své. Bohužel se nedá vše vyléčit a některé problémy tak mohou ovlivnit zbytek života. Naštěstí se neustále vyvíjejí léčebné postupy a dosahuje se stále lepších výsledků. Proto zůstaňte dále v péči lékařů a doufejte, že se dožijete motody, která vám jednou pomůže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zprava
Odesláno: 8.11.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PROPOLIS A JEHO VYUŽITÍ

Léčivé účinky

Léčebné účinky propolisu jsou nevyčíslitelné. Není téměř onemocnění či poranění, u kterého by propolis nedokázal projevit své pozitivní vlastnosti a účinky. Propolis dokonale dezinfikuje, ničí nebo brzdí růst většiny bakterií, virů, kvasinek a plísní. Místně tlumí bolest, má hojivé a regenerační účinky. Je velmi vhodný nejen k léčení mnoha nemocí, ale i k jejich předcházení. Podporuje, posiluje a povzbuzuje imunitní systém člověka. Propolis se velmi dobře kombinuje také s medicínskými antibiotiky, zvyšuje jejich účinnost a současně zmírňuje jejich vedlejší účinky. Vůči propolisu není zatím rezistentní žádný bakteriální kmen. Je biologicky neškodný a v běžném dávkování je prakticky netoxický, takže bez vedlejších účinků může být užíván dlouhodobě.

Detail odstavce: Léčivé účinky
Zdroj: Propolis a jeho využití
Zveřejněno: 27.4.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: cervene kulate fleky na nohou

Dano, z takto malého množství informací se nedá určit diagnóza ani vhodná léčba. Červené kulaté fleky na nohou vaší dcery je potřeba vidět. V tomto případě bude nutné pokračovat dále v návštěvách lékaře a zkoušet, co na to zabere. Buďte prosím trpělivá a dodržujte přesně léčebné postupy, které vám určí lékař. Zkuste návštívit i alergologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cervene kulate fleky na nohou
Odesláno: 1.2.2012 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

ŠALVĚJ A JEJÍ ÚČINKY

Sklizeň

Za suchého počasí sestříháme nať (v období od května do června) a sušíme v tenkých vrstvách na vzdušném stinném místě (při umělém sušení by teplota neměla překročit 35 stupňů Celsia). Dobře usušená nať má zelenavou až stříbrošedou barvu a silnou kořenitou vůni. Následně pak používáme jak v kuchyni, tak pro léčebné účinky většinou pouze listy bez natě, ty z ní po usušení jednoduše sdrhneme. Uchováváme v dobře uzavřených nádobách nebo sáčcích (papírových nebo plátěných) na vzdušném místě.

Detail odstavce: Sklizeň
Zdroj: Šalvěj a její účinky
Zveřejněno: 29.7.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Xarelto

Můžete být šťastná, že užíváte Xarelto. U tohoto léku stačí quick jen na začátku, protože jeho účinky neovlivňují žádné potraviny. Tudíž společně s Xareltem můžete jíst cokoliv chcete a nezmění to jeho účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve xarelto
Odesláno: 29.5.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

PEČENÁ ČERVENÁ ŘEPA

Pečená červená řepa podle Jamieho Olivera

Ingredience:

  • 1 vetší červená řepa
  • 3 stroužky česneku
  • 6 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce octa
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu omyjte a oloupejte, rozkrájejte na osminky, máte-li menší, postačí čtvrtiny či poloviny. Vezměte si větší díl alobalu, řepu na něj rozprostřete, přidejte neoloupané stroužky česneku, okořeňte majoránkou, solí a pepřem, z jedné strany alobal důkladně uzavřete, z druhé nechte ještě otevřený pro dodání zbylých tekutých ingrediencí. Přilijte ocet a olej a uzavřete alobal i z druhé strany, kousky řepy nechte pořád rozprostřené do jedné vrstvy. Přendejte do zapékací mísy nebo do pekáčku a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi hodinu, máte-li větší kousky řepy, klidně o něco déle, aby byla řepa měkká. Upečené rozbalte, přendejte na talíř, můžete posypat ještě čerstvými bylinkami, a podávejte.

Detail odstavce: Pečená červená řepa podle Jamieho Olivera
Zdroj: Pečená červená řepa
Zveřejněno: 16.11.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Kotvičník zemní

Účinky saponinů se u každého jedince projevují jinak a v jiné míře. Obvykle období léčby po dobu jednoho měsíce bývá dostačující k projevení účinků. Účinky kotvičníku posílíte, když budete pravidelně poctivě trénovat a s chutí provozovat sexuální radovánky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník zemní
Odesláno: 27.8.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PEČENÁ ČERVENÁ ŘEPA

Pečená červená řepa s kozím sýrem

Ingredience:

  • 1 větší červená řepa
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 50 g vlašských ořechů
  • olivový olej
  • bylinky, například tymián, rozmarýn
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu důkladně omyjte, ale neloupejte. Poté ji zabalte do alobalu, vložte do zapékací misky a pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 90 minut. Po vyjmutí z trouby alobal rozbalte, řepu propíchněte, aby z ní vyšla pára, oloupejte a nechte úplně vychladnout.

Ingredience na zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička medu
  • sůl
  • pepř

Příprava zálivky:

Všechny ingredience smíchejte v misce a dochuťte solí a pepřem. Vychladlou řepu pokrájejte na plátky nebo větší kostky a na talíři zakapte zálivkou, přidejte na kousky pokrájený kozí sýr, může být i nakrájený na plátky a rozpečený v troubě nebo na grilu. Na závěr posypte sekanými ořechy, opraženými na sucho na pánvi.

Detail odstavce: Pečená červená řepa s kozím sýrem
Zdroj: Pečená červená řepa
Zveřejněno: 16.11.2015

PROPOLIS A JEHO VYUŽITÍ

Propolisová tinktura

Ingredience: 100–200 g rozdrceného propolisu, 1 litr minimálně 60% alkoholu (vyhovuje i ALPA)

Postup: Za každodenního protřepání nechte macerovat 2–3 týdny, poté sceďte přes plátýnko nebo filtrovací papír a naplňte tekutinou lahvičku s nekovovým uzávěrem. Uložte na chladnějším místě. Je dobré nádobku zabalit do alobalu, aby byla v temnu. Nesmí přijít do styku s kovem a pozor na potřísnění oděvu, nepustí to. Ještě informace k drcení: Propolis se dobře drtí, když jej necháte zmrznout, při nízkých teplotách se totiž stává křehkým. Rozdrcení je velmi důležité, protože se tím zvětšuje plocha macerovaného propolisu.

Použití:

  • Na nachlazení, virózy: Přes zimu, když se o vás pokouší chřipka nebo se prostě cítíte mizerně, je vhodný právě propolis. Do teplé vody nakapejte cca 15–20 kapek tinktury a vypijte. Tato směs chutná velmi dobře a účinky posílíte ještě tak, že přidáte kapky echinacey a šalvěje.
  • Na afty a záněty dásní: Kousli jste se v puse a nechcete, abyste se vám vytvořila afta? Nebo už aftu máte, případně vás trápí zánět dásní? Kloktejte propolis nebo ho přímo nanášejte na poškozená místa.
  • Na odřeniny a ranky: Propolis je hojivý, takže jej můžete nanést na jakoukoliv ranku, navíc je antibakteriální.

Detail odstavce: Propolisová tinktura
Zdroj: Propolis a jeho využití
Zveřejněno: 27.4.2016

VYRÁŽKA Z VÍŘIVKY

Léčba vyrážky z vířivky

Případy folikulitidy, které jsou mírné, se obejdou bez léčby. Pokud se infekce nelepší a často se opakuje nebo dochází k šíření infekce, je důležité navštívit dermatologa nebo praktického lékaře. Je možné, že budete potřebovat fungicidní léky nebo antibiotika, které pomáhají vyléčit tuto infekci. Antibiotikum, které se běžně používá na tento druh infekce, je orální ciprofloxacin. Toto antibiotikum se však používá pouze v případech, které jsou závažné.

Domácí léčebné prostředky

Mezi domácí léčebné prostředky patří zředěný ocet, který se aplikuje na dvacet minut 2x až 4x denně. Dále se používá krém známý jako Silvadene, ten se aplikuje 2x denně.

Detail odstavce: Léčba vyrážky z vířivky
Zdroj: Vyrážka z vířivky
Zveřejněno: 30.7.2014

PEČENÁ ČERVENÁ ŘEPA

Pečená červená řepa podle Pohlreicha

Ingredience:

  • 1 větší červená řepa
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička oleje
  • sůl
  • pepř
  • kozí sýr
  • piniová semínka

Postup:

Řepu důkladně omyjte, neloupejte. Vezměte dostatečně velký alobal, aby vám z něho po zabalení řepy nevytékala šťáva, posypte ho solí a pepřem, vložte řepu, zakápněte ji olejem a octem, pořádně zabalte a dejte do zapékací misky, kdyby se přeci jen nějaké šťávě zachtělo ven. Předehřejte troubu na 200 °C a řepu pečte asi hodinu. Až bude řepa upečená, vyndejte ji z trouby, rozbalte z alobalu, propíchněte, poté oloupejte a nechte zchladnout, nakrájejte na tenké plátky.

Ingredience na zálivku:

  • 3 lžíce pomerančového džusu
  • 2 lžíce medu
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce cukru
  • zázvorová šťáva (zázvor nastrouhejte i se slupkou a vymačkejte z něj šťávu)
  • tymián
  • sůl
  • pepř

Postup na zálivku:

Nejprve svařte ocet se solí a cukrem, poté přidejte zbytek ingrediencí. Přes uzavíratelnou nádobu nasaďte igelitový sáček, aby se vám nádoba zbytečně neobarvila, přelijte do něj marinádu a vložte řepu nakrájenou na tenké plátky. Nádobu uzavřete a nechte alespoň 12 hodin marinovat, vydrží i několik dní. Namarinované plátky přeložte na talíř, posypte rozdrobeným kozím sýrem a na sucho praženými piniovými semínky.

Detail odstavce: Pečená červená řepa podle Pohlreicha
Zdroj: Pečená červená řepa
Zveřejněno: 16.11.2015

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY TAURINU

Zamyšlení nad nežádoucími účinky taurinu

Je možné, že se u vás mohou objevit jen některé nebo žádné z vedlejších účinků taurinu. Měli byste vždy zajistit, aby byl váš lékař informován o vašem zdravotním stavu, čímž může následně zjistit i možné vedlejší účinky taurinu. Pokaždé nemusí být na vině jen taurin, je důležitá správná lékařská diagnóza a nalezení adekvátní léčby.

Detail odstavce: Zamyšlení nad nežádoucími účinky taurinu
Zdroj: Nežádoucí účinky taurinu
Zveřejněno: 27.5.2013

NEGATIVNÍ NEŽÁDOUCÍ VEDLEJŠÍ ÚČINKY KORTIKOIDŮ

Nežádoucí účinky při zevním použití

U zevního použití mají kortikoidy minimální nežádoucí účinky a působí v místě použití, ale i zde mohou mít nežádoucí účinky:

Používání kortikoidů v oblasti obličeje: Při delším podávání kortikoidů v oblasti obličeje může dojít k přivyknutí kůže na podávané přípravky. Po jejich vysazení se pak může na pokožce objevit výsev červených drobných pupínků okolo úst, jedná se o takzvanou periorální dermatitidu. Komplikací lokální léčby kortikosteroidy může být také kontaktní alergie na tuto účinnou součást zevní terapie.

Detail odstavce: Nežádoucí účinky při zevním použití
Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů
Zveřejněno: 29.4.2017

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY TAURINU

Přehled nežádoucích účinků taurinu

Lidé často předpokládají, že přírodní produkty nemohou mít žádné vedlejší účinky, ale na to se nelze spoléhat, jakýkoli doplněk stravy s léčivými vlastnostmi může mít nežádoucí účinky. Ačkoli má taurin je málo zjištěných a potvrzených nežádoucích účinků, je stále možné, že se mohou objevit i nové, neznámé. Při překročení denního příjmu 5 000 mg taurinu se může například objevit průjem, útlum CNS, poruchy krátkodobé paměti.

Detail odstavce: Přehled nežádoucích účinků taurinu
Zdroj: Nežádoucí účinky taurinu
Zveřejněno: 27.5.2013

RECEPTY NA PSTRUHA

Pstruh v české kuchyni

Pstruh je chutná ryba s jemným masem, v našich podmínkách velmi dobře dostupná. Pstruha můžete připravit na spoustu způsobů a za použití jednoduchých receptů s minimem ingrediencí, ale také si s ním můžete dát více práce a použít nejrůznější suroviny, ať jsou to žampiony, víno, bylinky, to už záleží jen na vás, vše bude určitě chutnat výborně. Pstruha můžete upravovat na pánvi, v troubě, na grilu, v alobalu, za zmínku stojí i pstruh uzený, ale jedno pravidlo byste se měli snažit dodržet. Pstruh se na talíř podává celý, od hlavy až k ocasu, včetně ploutví, očí, ocasu, dokonce se říká, že líčka ze pstruha jsou to nejchutnější maso.

Zajímá-li vás nutriční hodnota pstruha, pak má 100 g této výborné ryby jen 570 kJ, obsahuje 20,9 g bílkoviny, 5,4 g tuku a 0,99 g omega-3 mastných kyselin. Ze pstruha lze připravit i dietní jídlo, záleží na tom, jaké další suroviny k přípravě použijete. Chcete- li si pochutnat, připravila jsem pro vás pár receptů.

Pstruh na másle

Ingredience:

  • pstruh
  • máslo
  • hladká mouka
  • sůl
  • kmín
  • citron

Postup:

Pstruha důkladně omyjte, osušte, nasolte a okmínujte. Kmínu se nemusíte bát, nic tím nezkazíte. Nezapomeňte nasolit i okmínovat pstruha v dutině břišní. Obalte ho v mouce. Na pánvi rozpusťte máslo a z každé strany na něm pstruha pečte zhruba 5 minut. Při podávání zakápněte citronem a jako příloha se hodí brambory, různé zeleninové saláty, zeleninová obloha, já osobně upřednostňuji krajíc čerstvého chleba.

Pstruh v troubě

Ingredience:

  • pstruh
  • máslo
  • cibule
  • anglická slanina
  • petrželová nať
  • hladká mouka
  • kmín
  • sůl
  • citron

Postup:

Pstruha omyjte, osušte, osolte a okmínujte i v dutině břišní. Povrch pstruha obalte v mouce a do dutiny břišní přidejte plátek slaniny, snítku petrželové natě a cibuli nakrájenou na tenké plátky. V pekáči rozehřejte máslo, vložte pstruha, přidejte zbytek pokrájené cibule. Na povrch pstruha položte pár plátků másla, aby se utvořila krusta. Nezakrývejte a pečte v troubě vyhřáté téměř na 200  C asi půl hodiny, než povrch zezlátne. Upečeného pstruha pokapejte šťávou z citronu.

Pstruh na grilu

Ingredience:

  • pstruh
  • anglická slanina
  • česnek
  • koření na ryby
  • citronová šťáva
  • sůl

Postup:

Pstruha omyjte, osušte, posolte, pokapejte citronovou šťávou a lehce posypte kořením na ryby. Do dutiny břišní dejte celý stroužek česneku. Pstruha zabalte do anglické slaniny a dejte na gril. Rybu grilujte po obou stranách, dokud není slanina křupavá.

Pstruh po mlynářsku

Ingredience:

  • pstruh
  • máslo
  • hladká mouka
  • citrony
  • petrželová nať
  • sůl

Postup:

Pstruha omyjte a osušte. Pokapejte šťávou z citronu a osolte i v dutině břišní. Obalte v hladké mouce, vložte na rozpálenou pánev s máslem a pstruha v ní z každé strany asi 5 minut opékejte. Rybu uschovejte na teplé místo a mezitím přidejte na pánev kousek másla, zakápněte šťávou z citronu a přidejte nasekanou petrželovou nať. Pstruha přendejte na talíř, na kterém ho budete servírovat, přelijte máslem s petrželkou a dozdobte plátky citronu.

Pstruh v alobalu

Ingredience:

  • pstruh
  • máslo
  • cibule
  • petrželová nať
  • hořčice
  • sůl
  • citron

Postup:

Pstruha omyjte, osušte a nasolte. Dutinu břišní vyplňte najemno nakrájenou cibulí a petrželovou natí smíchanou s máslem a hořčicí. Alobal potřete máslem a pstruha do něj zabalte. Takto připraveného pstruha můžete péci asi 20 minut ve vyhřáté troubě na 200 °C nebo na grilu. Hotového pstruha pokapejte citronem.

Pečený pstruh s tymiánem

Ingredience:

  • pstruh
  • máslo
  • tymián
  • kopr
  • citron
  • sůl

Postup:

Pstruha omyjte, osušte a po obou stranách udělejte pár zářezů. Rybu osolte, do dutiny břišní vložte měsíček citronu, posypte nasekaným tymiánem a koprem a vložte do pekáče. Na pstruha položte plátky másla a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, pečte asi 15 až 20 minut.

Detail odstavce: Pstruh v české kuchyni
Zdroj: Recepty na pstruha
Zveřejněno: 6.11.2015

ŠALVĚJ A JEJÍ ÚČINKY

Čaj ze šalvěje lékařské

Jak již bylo zmíněno, léčivé účinky šalvěje se nejvíce projeví popíjením čaje. Vzhledem k výše uvedeným nežádoucím účinkům buďte ale obezřetní a s pitím to nepřehánějte. Doporučená dávka je 2 – 3 šálky čaje denně, maximálně týden. Příprava je jednoduchá. Stačí jedna lžička sušené šalvěje, kterou zalijte 250 ml horké vody. Nechte 7 – 10 minut louhovat, poté sceďte a pomalu popíjejte.

Detail odstavce: Čaj ze šalvěje lékařské
Zdroj: Šalvěj a její účinky
Zveřejněno: 29.7.2015

PROPOLIS A JEHO VYUŽITÍ

Použití propolisu

Propolis je ve vodě téměř nerozpustný. Naproti tomu se velmi dobře rozpouští v látkách, které rozpouštějí tuk (aceton nebo chloroform – pro člověka těžko snesitelný). Jestliže chceme vyrábět propolisový roztok ve formě tinktury pro lidskou spotřebu, pak se k tomu nejlépe hodí etylalkohol v 70% koncentraci.

Propolis se používá při bolestech hlavy, migrénách, bolestech uší, nachlazení, chřipce, hnisavé angíně, zápalu plic, zánětech horních cest dýchacích a průdušek, onemocnění mandlí, průjmových onemocněních, infekcích močových cest, plynatosti střev, poruchách krevního oběhu (snížení krevního tlaku), skleróze. Propolis dokonce ruší účinek některých toxických látek. V kožním lékařství je vhodný na hojení ran a kůže, bradavice, ekzémy, chronické ekzémy, vyrážky, plísně, dále na ošetření hyperkeratózy, suché pokožky, popraskaných pat, kuřího oka, mozolů, otlaků, na bolest a zánět kloubů, lokální anestezii, zabránění proleženin. Při ozařování propolis tlumí nežádoucí účinky, urychluje epitelizaci kůže po popáleninách, hojení operačních ran ve všeobecné, abdominální a gynekologické chirurgii. Ve stomatologii se užívá při bolestech zubů, paradentóze, léčbě vředů, mykóze, zánětu dutiny ústní. V gynekologii pak nachází uplatnění při regulaci menstruace a tlumení bolestí, při zánětech, obtížích v přechodu. Známé je také jeho využití v urologii, a to na záněty močové trubice, záněty ledvin či na léčbu prostaty.

Propolis nachází léčebné použití také v neurologii, parazitologii, onkologii, endokrinologii, gerontologii a fyziatrii.

Detail odstavce: Použití propolisu
Zdroj: Propolis a jeho využití
Zveřejněno: 27.4.2016