Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LEDVINOVÁ CISTA

OBSAH

Funkce ledvin

Krev je do ledvin přiváděna velkou břišní tepnou. Krev je potom dále vedena až do miniaturních cévek, které tvoří síť. Ty směřují až do ledvinové kůry. Zde probíhá samotná filtrace pomocí nefronů, ty si můžeme představit jako miniaturní filtry. Nefron se skládá z ledvinového tělíska a ledvinového kanálku. Ledvinová tělíska tvoří první stupeň filtru, působí jako sítko a zachytí větší molekuly. Ledvinové kanálky tvoří druhý stupeň filtrace, dochází zde ke vstřebání užitečných živin a vzniká tady finální koncentrace moči.

Zdroj: Ledvinová očista

Diskuze

V diskuzi LEDVINOVÁ KOLIKA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Tady se píše hromada jídel, co se nesmí. Proč se jednoduše nedoporučí, co se jíst má. Byl by to určitě kratší seznam.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nasťa.

mám půjčené 3 knihy a tady na netu a všude je něco jiného??
tak bych ráda opravdu měla nějakou jistou odpověď a hlavně někoho kdo se pásku z ledvin zbavil a jak, Děkuji, N.

Zdroj: diskuze Ledvinová kolika dieta

Význam čištění ledvin

Ledviny fungují jako filtr, čistí krev a vylučují nežádoucí látky z těla. Pravidelnou očistou ledvin přispějeme k posílení imunitního systému, pročistíme a zregenerujeme tělo, vyloučíme nebezpečné toxiny, hnilobné látky a naše tělo bude moci i nadále dobře fungovat.

Zdroj: Ledvinová očista

Diskuze

V diskuzi PRIPRAVKY PRO PLET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mila.

Proti vraskam je nejlepsi cista voda, tedy hodne pit. Jinak ten Nucell bych zkusila take, ted maji snad i Vanocni dvojbaleni...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: pripravky pro plet

Ledvinová kolika v těhotenství

Ledvinová kolika v těhotenství vyžaduje klidový režim maminky v nemocnici. Nedoporučují se žádné osvědčené rady, ale okamžitá návštěva u lékaře, který provede vyšetření a případnou léčbu.

Zdroj: Ledvinová kolika

Diskuze

V diskuzi MILIE NA RTU LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek.

Dobry den jiz vycekrate se mi děla boulicka na spodnim rtu ze vnitr na levé straně nekdy do cista zmizí a za nekolik dní se boulicka vrací nebolí jen je to nepříjemné v ústech prosím o řadu jak se toho zbavit pokud možno bez chirurgického řezání děkuji zdeneki můj věk 54 let

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Milie na rtu léčba

Ledvinová kolika po porodu

Pokud se objeví ledvinová kolika po porodu, vždy je důležitá návštěva lékaře, který stanoví diagnózu a léčbu. Lékař zváží veškerá pro a proti a nasadí léčbu. Pokud je nevyhnutelná operace, provádí se většinou laparoskopicky.

Zdroj: Ledvinová kolika

Diskuze

V diskuzi EKZEM NA HLAVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.

Treba skúsiť ten olej určite. A ekzem je problém aj psychický aj celkovo "telesný". Netuším akú máte stravu a ako žijete no určite vám pomôžu tieto veci ktoré popíšem jedným alebo dvomi slovami, čím viac ich budete dodržiavať tým lepšie sa budete mať a tým menší ekzem.

Jesť: zdravé tuky, zastudena lysované, olivový, kokosový, kvalitné maslo, rybý, masť najlepšie domácu (ja k nej nemám prístup, kupujem v obchode... nevadí :D)
Nejesť: margaríny, sladkosti, sladké jogurty, čokolády, údené, mastné, biele cestoviny, pečivo.

Piť: zelené čaje vysokej kvality (gaba katsura, gaba premium, gaba taiwan, kate benifuki jeden z najlepšich cajov na alergie, určite skúste aj sencha všetky čaje nad 8€ sú kvalitné), bilinkové čaje na očisty a ukludnenie, (medovka, žihlava, čistec lekársky) - najlepšia stránka je čajovna dobrých ludí. -----www.e-tea.eu/-----
Nepiť: pravidelne veľa kávy, stačí 1x denne MAX alebo 2-3 x týždenne, energiu získate aj z čaju pripadne oleja (kokosový za lyžicu ráno, poobede obsahuje dosť energie, a je kvalitnejšia ako z kávy), nepiť sladké malinovky, sirupy, energetické nápoje.

Cvičiť: najlepšie vlastnou váhou.. správne robiť kliky drepy brušáky kuknite videá na internete, hoci čo ... stačí aj 10-15 minút denne. Kto vraví že nemá čas na cvičenie sa vyhovára. Dá sa násť všetko pre každého. Dokonca aj pomalé chodenie po schodoch (10 poschodí denne) spraví veľa a o mesiac môžeš zísť dole a dať 20poschodí.. . vždy niečo lepšie ako nič
Necvičiť: násilné športy, neutekať dlho, nebyciklovať neplávať, neskákať dlho, neutekať po ceste a kameňoch ale po tráve a po hline. Nič nerobiť dlhšie ako 40minúť alebo hodinu.

Skúsiť hocijaké očisty: skúste ocot na ráno, očistu s citrónmi (každý deň šťavu z citrónu), skúste chlorelovú očistu, očistu kokosovým olejom, očistu čistiacimi čajmi, odkyslenie organizmu, skúste hladovkovú očistu (raz do týždňa nič nezjete LEN VODU) alebo očistu zeleninou 1x 2x do týžna budete jesť LEN ZELENINU tie dni.. žiadna káva nič len nastúhané pomleté, smoothie mrkva petržlen kaleráb koreňové zeleniny, cibula cesnak.. hoci čo.

Internet je plný všetkého treba len skúšať ak budete robiť minimálne 50% z toho čo som vám sem napísal musí sa vám to zlepšiť.


Zlepšiť celkovo spánok a životný štýl: čítať knihy, náučnú literatúru, skúsiť sa učiť cudzí jazyk, skúšajte hlavovalami, rubiková kocka, hrajte šach, kreslite, hrajte na hudobný nástroj, vyšívajte, učte sa variť nové dobroty, pečte, cvičte, posilujte........milion možnosti.

Všetko čo váš mozog a hlavu odbremení od problému "mám ekzem všetko je zlé" vám pomôže. Ja sám som mal problémy s ekzemom a STALE ICH MAM no v porovnaní mám už len 10% problémy. A ako som spomínal mokvajúci ekzem v hlave som zničil olejom.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mostecka Alena.

dekuji moc za rady, zkousim vse aby to hlvne nebylo akutni, jinak mate ve vsem pravdu, clovek se nema vsemu oddavat, chce to bojovat a ciste telo, je i cista duse.....diky a mejte se

Zdroj: diskuze Ekzem na hlave

Co je to ledvinová kolika

Za vznikem ledvinové koliky stojí v největším množství případů močový kamének, který buď blokuje cestu z ledvinové pánvičky do močovodu, nebo již močovodem prochází. Ledvinové kameny vznikají krystalizací minerálních solí v moči, při jejím nasycení krystalotvornými látkami a při změně pH moči, například v následku infekce, a na jejich tvorbě se podílí více chorobných mechanismů současně. Kameny mohou mít různý původ a složení, nejčastěji se jedná o kameny vápenných a fosforečnanových solí. Muži tímto onemocněním bývají zpravidla postiženi dvakrát až třikrát častěji než ženy.

Zdroj: Ledvinová kolika

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE PŘIPRAVIT NA KOLONOSKOPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den.Beru léky na tlak.Kdy si je vzít v závislosti na projímadle?Může mi projímadlo nějak poškodit střevo když v něm přes noc zůstanou zbytky?Měla jsem užít projímadlo od 19-20h.A teď ráno znovu.Na vyšetření jdu v odpo.hodinách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jak vám dopadlo vaše vyšetření. Měla jste čistá střeva?

Zdroj: diskuze Jak se připravit na kolonoskopii

Na co je lék Algifen

Algifen je lék proti bolesti, který se podává zejména v situacích, kdy je bolest způsobena nadměrným stahem svaloviny. Příkladem jsou různé bolesti břicha a kolikovité bolesti, jako je například žlučníková kolika a ledvinová kolika. Efekt může mít i u migrény a tenzních bolestí hlavy a při bolestivé menstruaci. Přípravek je určen dospělým a dětem starším 14 let.

Zdroj: Je Algifen volně prodejný?

Poradna

V naší poradně s názvem ŽE BY CISTA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobry den mam jeden problem , na vagine po holeni ci i kdyz se neholim se mi bud delaji bile ci fialove podkozni bulky , a jak jsem cetla tak se jedna o cistu ze ketrych jsou jizvy co zustane flek, chci se zeptat ,,, existuje nejaky domaci vyrobek co leci ty bulky? Jsem baculka asi je to i tim zaparenim ale i tak si davam pozor a mam nohy od sebe... poradte o nejakem domacim vyrobku dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle je podkožní absces, který vzniká buď vnější infekcí nějakou bakterií, a nebo vnitřním výronem krve do podkoží vlivem propustnosti kapilár (cevní onemocnění například vlivem diabetu). Tak či onak bude nejlepší nechat si to vyšetřit na kožním, protože účinný lék bude jen na předpis. Domácí léčba patláním nějakých nesterilních mastí by to celé mohla ještě zhoršit. A určitě nechcete mít v těchto místech nepěkné jizvy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Že by cista?

Léčba ledvinové koliky

Léčba ledvinové koliky je konzervativní nebo chirurgická, spočívá hlavně v odstranění kaménku nebo jiné překážky (krevní sraženina, hnis) z močových cest. Konzervativní léčba spočívá v aplikaci analgetických a spasmolytických léků a ve zvýšení příjmu tekutin, případně infuzní terapii pro podporu spontánního vyloučení konkrementu.

Zdroj: Ledvinová kolika

Anatomie ledvin

Ledviny jsou součástí vylučovacího systému, jde o párový orgán. Jsou uloženy ve výši dvanáctého hrudního obratle až po druhý obratel bederní, leží po stranách páteře. Jejich délka je asi 12 cm, šířka 5–6 cm, výška 4 cm. Ledviny mají charakteristický fazolovitý tvar. Jejich povrch je hladký, barva červenohnědá. Na jejich vnitřní straně je prohlubeň, kudy do ledviny vstupuje ledvinová tepna a vystupuje ledvinová žíla a močovod. Na řezu ledvinou je kůra, která je tvořena převážně nefrony, a dřeň, která obsahuje vývodné kanálky a takzvané Henleovy kličky nefronu. Nefron je základní stavební i funkční jednotka ledviny. Každá ledvina obsahuje asi jeden milion nefronů. Nefron má dvě základní části: glomerulus a systém tubulů. Glomerulus obsahuje asi 30 kapilárních kliček, v nichž přes speciálně upravenou třívrstevnou stěnu kapilár (vlásečnic) dochází k filtraci krevní plazmy a vzniká takzvaná primární moč.

Zdroj: Onemocnění ledvin

Diskuze

V diskuzi LEDVINOVÁ OČISTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Prosím o radu. Všude jsou nejrůznější informace o funkci, čištění ledvin, ale jídelníček pro selhávající ledvin, kdy je potřeba omezit fosfor, draslík a sodík není nikde. Velmi bych potřebovala nasměrovat tímto směrem. Děkuji Věra

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ledvinová očista

Příznaky ledvinové koliky

U ledvinové koliky se objevuje krutá bolest v zádech vystřelující do břicha a podbřišku směrem k močovému měchýři, u muže mnohdy až do varlat. To, kam se bolest šíří, je klíčové pro výskyt lokalizace obstrukce (překážky) – výše uložené kameny nebo sraženiny vystřelují do beder, níže pak spíše do genitálu a do podbřišku. Dalším znakem je častější močení, může se dostavit nevolnost, zvracení nebo reflexní ileózní stav (zástava pasáže střev). Pacient je neklidný, neustále mění polohu těla nebo přechází po místnosti. Spíše než leh mu vyhovuje sed a stoj.

Zdroj: Ledvinová kolika

Diskuze

V diskuzi JAK SPRÁVNĚ OHOLIT PENIS A VARLATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Já si rozkrok již několik neholím, chlupy si odstranuji plamenem svíčky. Chlupy se ožehnou a pokožka je čistá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak správně oholit penis a varlata

Čištění ledvin petrželí

Petržel je známá jako nejlepší přírodní prostředek na čištění ledvin.

Postup: Kupte jednu kytičku petržele, omyjte ji, pak ji pokrájejte na malé kousky, hoďte ji do hrnce, zalijte čistou vodou (na jeden díl petržele je potřeba 7 dílů vody), povařte ji deset minut a nechte vychladnout, pak vývar přefiltruje, nalijte do čistých lahví a vložte do ledničky. Pijte jeden pohár denně. Výsledek uvidíte v moči. Sůl a ostatní nahromaděné nečistoty vycházejí z vašich ledvin a také sami spatříte rozdíl a budete se cítit jako nikdy předtím.

Zdroj: Ledvinová očista

Poradna

V naší poradně s názvem UREA HODNOTY13MMOL/L se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janetschek Bedřich.

Dobrý den,
je mi 84 let a naměřili mi zvýšenoíu hodnotu 13,8mmol/l. Nevím, do jaké míry je tato hodnota špatná.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Urea neboli močovina v krvi je konečný produkt odbourávání bílkovin, přesněji aminodusíku aminokyselin. Je syntetizována v játrech a vylučována močí. Koncentraci urey v séru zvyšuje:
- množství bílkovin přijímaných potravou,
- míra katabolismu exogenních i endogenních proteinů,
- ureosyntetická schopnost hepatocytů,
- stav hydratace a míra vylučování ledvinami.
Stanovení koncentrace urey se používá hlavně pro posouzení funkce ledvin a úrovně katabolismu proteinů.
Zvýšená hodnota kolem 13 mmol/l říká, že jíte hodně masa nebo, že naopak hladovíte, málo pijete a nebo se změnila funkčnost vašich ledvin.

Nejčastější důvody zvýšené urey:
- zvýšené odbourávání proteinů (exogenních nebo endogenních) - hladovění, infekce, horečka, krvácení do trávicího ústrojí, rozsáhlé pohmožděniny, transfúzní příhody, sepse, pooperační stavy, generalizované zhoubné novotvary, užívání kortikoidů; (hodnoty bývají v rozmezí 16 - 20 mmol/l);
- akutní ledvinová nedostatečnost různé etiologie (více než 10 mmol/l, většinou 20 - 50 mmol/l);
- chronická glomerulonefritida, pyelonefritida aj. chronické renální onemocnění;
- obstrukce močových cest, např. nádorem;
- snížení prokrvení ledvin pro hypovolemii například při dehydrataci a srdeční nedostatečnosti.

Měl byste zůstat v kontaktu se svým ošetřujícím lékařem a absolvovat častější odběry krve, aby lékař mohl zhodnotit vývoj koncentrace močoviny během delší doby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Urea hodnoty13mmol/l

Tibetská očista ledvin

Nejvhodnějším obdobím pro Tibetskou očistu jsou měsíce leden a únor, právě v této době jsou ledviny, močový měchýř a celý urogenitální systém oslabeny u všech lidí.

Postup: 5 půllitrových skleniček očíslujeme od 1 do 5. Každý den dáme do jedné skleničky 2 polévkové lžíce rýže natural a vodu, uložíme do lednice. Šestý den ráno z 1. skleničky uvaříme kaši – vaříme cca 10 minut –, kterou sníme k snídani. Poté nic nejíme 3 hodiny. Jako prevenci myomů přidáme špetku mletého zázvoru. Sedmý a další den, až do desátého uděláme totéž.

Zdroj: Ledvinová očista

Bolest

Prvním a častým příznakem močových kamenů je bolest. Jak u mužů, tak i u žen dochází k bolesti v podbřišku, nebo se může jednat o bolest, která je znatelná při močení. U mužů se může objevit bolest penisu.

Velmi silná bolest

V případě, že kámen brání normálnímu průtoku moči močovodem, ucítíte velmi silnou bolest, označovanou jako ledvinová kolika. Jedná se o ostrou bolest v bedrech a boku (oblast těla mezi žebry a hřebenem kosti kyčelní). Pokud se kámen nalézá v močovodu, můžete bolest pociťovat v oblasti třísel nebo stehen, muži rovněž ve varlatech. Ledvinová kolika vzniká v důsledku náhlého zvýšení tlaku v močových cestách a stěně močovodu. Bolest přichází ve vlnách a nepolevuje ani při změně polohy. Kolika bývá popisována jako jeden z nejhorších bolestivých zážitků, podobně jako porod.

Ledvinovou koliku mohou doprovázet další symptomy:

  • nevolnost
  • zvracení
  • krev v moči (moč je zbarvená dorůžova)
  • bolest při močení
  • horečka

Vzhledem k tomu, že ledvinová kolika představuje urgentní stav, měli byste kontaktovat svého lékaře nebo nejbližší zdravotnické zařízení, kde vám pomohou bolest utišit. V případě vysoké horečky je nezbytné vyhledat okamžitou lékařskou pomoc.

Tupá bolest

Močové kameny, které nezpůsobují obstrukci močovodu, mohou vyvolávat tupou bolest v boku, která se vrací. Vzhledem k tomu, že tento typ bolesti může být rovněž příznakem dalších onemocnění, musíte podstoupit vyšetření, která pomohou odhalit, zda máte kameny v ledvině nebo močovodu.

Zdroj: Močové kameny

První pomoc

Ve všech případech koliky by měla být okamžitě přivolána rychlá první pomoc! Je vhodné neužívat žádné tišící prostředky před lékařským zákrokem, jelikož by mohlo dojít k nežádoucím účinkům.

Postižený by měl být v klidu, v teple, a pokud to jde, pít teplý čaj ze lžičky sušených lipových květů a 250 ml vroucí vody, který uvolňuje svalové křeče a pomáhá vypudit uvízlý kamínek.

Preventivní opatření rozvoje ledvinové koliky je založeno především na opatřeních, která snižují rozvoj ledvinových kamenů – dostatečný příjem vody, ledvinová dieta snižující příjem potravin se šťavelany (čokoláda, ořechy, špenát), dieta s nižším příjmem proteinů, sodíku a dusíku.

Zdroj: Dieta při ledvinové kolice

Rychlý rádce při potížích na cestách:

Obtíže Přípravek
Nevolnost a zvracení během cesty Kinedryl, Travel gum 20
Bolest hlavy, zubů, trauma, menstruační bolesti Valetol
Žlučová a ledvinová kolika Algifeln, Spasmoveralgin
Horečka - dospělí Acylpyrin, Acylpyrin eff (šumivý)
Horečka - děti Coldrex Junior
Nachlazení a chřipka Acylpyrin + C
Bolest v krku Neoangin, Florsalmin ke kloktání
Bolest zad Veral gel
Dezinfekce Betadine, Peroxid vodíku, 3 %
Popáleniny Panthenol, calcium pantotenát
Pálení žáhy, překyselený žaludek Rennie, Helicid, jedlá soda
Kožní alergie, štípnutí hmyzem Fenistil gel
Alergie Claritine, Zirtec
Průjem Smecta, Carbofit, Loperon, Endiaron
Zácpa Aloe vera šťáva, Regulax
Ucpaný nos Nasivin, Mar - mořská sůl
Oči zánět Opthalmo-septonex
Oči cizí těleso Opthal
Kašel Helixir

Zdroj: Focus Agency

Zdroj: Osobní lékárnička na cesty

Dieta na ledvinovou koliku

Velmi důležitý je pitný režim (minimálně 2 l tekutin denně, při fyzické námaze, nadměrném pocení, průjmech či pobytu v horkém prostředí, je nutné pít více). Je třeba zabránit tvorbě příliš koncentrované moči, jinak dochází k opětovnému tvoření kamenů. Je třeba pít průběžně během dne, a to i v noci, protože i v noci tvoří ledviny moč. Doporučuje se napít se před spaním a potom po každém nočním močení. Skladba tekutin má být pestrá, to znamená střídat pitnou vodu se stolními vodami, minerálkami (větší množství alkalických minerálek), ovocnými čaji a šťávami, eventuálně s nízkostupňovým pivem. Čistá pitná voda bez přísad by měla tvořit polovinu příjmu tekutin. Je třeba snížit příjem potravin bohatých na kyselinu šťavelovou (na maximálně 50 g denně), mezi něž patří: špenát, červená řepa, rebarbora, pšeničné klíčky, otruby, čokoláda, instantní káva, ořechy, petržel, karob, čaj, vícestupňové pivo, jahody, celer, fazole, ostružiny, rybíz, maliny, angrešt, citrónová a pomerančová kůra, sójové výrobky (tofu, tempeh). Je třeba též omezit konzumaci rafinovaného bílého cukru a kuchyňské soli (větším solením se snižuje vylučování vápníku močí). Rovněž se doporučuje snížená konzumace živočišných bílkovin (maso, masné výrobky, mléko, mléčné výrobky, vejce). Vitamín C jako doplněk stravy je vhodné neužívat, zvyšuje totiž tvorbu šťavelanů. Vhodná je hojná konzumace rozpustné vlákniny (ovoce, kromě ovoce bohatého na šťavelany), nerozpustná vláknina (celozrnné obilné výrobky, pšenice, ječmen, rýže, žito) je méně vhodná. Je známo, že nerozpustná vláknina váže ve střevech vápník, který se vylučuje stolicí a méně močí.

Zdroj: Ledvinová kolika

Příznaky

Ledvinová kolika - jejím základním příznakem je, že bolest má stoupající a klesající intenzitu. Je pociťována v bederní oblasti, odkud vystřeluje podél močovodů do oblasti podbřišku, šourku či stydkých pysků a vnitřní strany stehna. Bolest trvá několik minut až hodin. Může trvat celou dobu nebo s přestávkami. Ledvinová kolika vzniká zpravidla náhle, může ji vyprovokovat podchlazení, stres či dietní chyba. Doprovodnými příznaky jsou často nevolnost a zvracení. Příčinou bolesti je uzávěr močových cest, na který reaguje svalovina ve stěně orgánů močových cest stahy se snahou překážku odstranit. Svalovina se opakovaně křečovitě stahuje a uvolňuje. Nejčastější příčinou rozvoje ledvinové koliky jsou ledvinové kameny. K jejich rozvoji přispívá zvýšená koncentrace kamenotvorných látek v moči, zvýšená kyselost moči, nedostatek ochranných látek či nedostatečný příjem tekutin. Kameny nejčastěji ucpou vývodný systém v oblasti přechodu pánvička – močovod, v močovodu a v oblasti přechodu močovod – močový měchýř. Další příčinou je vznik krevní sraženiny při přítomnosti krve v moči a její následný posun vývodnými cestami. Dále je to posun nádorových hmot, hnisu nebo přítomnost cizího tělesa. Diagnózu usnadňuje poměrně klasický průběh záchvatu. Někdy dochází také k zástavě pohybu střev, jde o reflexní děj. Doprovodné příznaky ledvinové koliky v oblasti zažívacího traktu souvisejí se společným vývojem. Další doprovodné příznaky jsou zvýšená srdeční frekvence, zrychlené dýchání a pokles krevního tlaku. V moči bývá přítomna krev. Pacient je neklidný, neustále se pohybuje, hledá úlevovou polohu.

Zdroj: Dieta při ledvinové kolice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP