Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LEK NA BOLAVOU PATU

OBSAH

Opruzeniny

Ne všechny vyrážky u dětí jsou způsobeny kvasinkami. Opruzeniny související s kvasinkami jsou:

  • tmavě červené skvrny na kůži v oblasti plenek, zejména v záhybech u stehen;
  • žluté skvrny naplněné tekutinou, které mohou šupinatět.

Pokud má vaše dítě opruzeniny, navštivte dětského lékaře. Je důležité, aby byla zjištěna příčina jejich vzniku. Pokud se zjistí, že jde o kvasinky, lékař doporučí antimykotika, která se nanesou na bolavou a podrážděnou pokožku. Tento lék je v krémové formě, masti nebo v prášku. Nepoužívejte žádné přípravky na kvasinkovou infekci bez konzultace s dětským lékařem.

Zdroj: Kandidóza

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST PRAVÉ PATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fanda.

Dobrý den.Nevím zda je tento dotaz spojen a rakovinou prostaty.Přečetl jsem si zde,že je možné také od bolesti nohou.Nevím už nějaký čas mě bolí pata.Na preventivní prohlídce u urologa jsem byl.Odevzdal jsem krev a moč a vyšetřil mě konečnikem,ultrazvuk mě dělal.Nic neschledal.Poradte na jaké vyšetření ohledně této věci je možné zajít.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Fando, s bolavou patou doporučuji zajít k ortopédovi. Ten bolavou patu prohmatá, zjistí rozsahy kloubů a podle toho může nejlépe určit příčiny, proč ta pata bolí. Dejte pak vědět, jak jste u ortopéda dopadl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest pravé paty

Léčba

Vyrážku z potu lze léčit samozřejmě doma, ale je třeba dbát na pečlivou hygienu, protože se postižené místo může infikovat (puchýřky se naplní hnisem). Svědění a otok lze zklidnit kromě ochlazování ve studené koupeli sáčky s ledem a různými zklidňujícími prostředky, které jsou dostání v lékárnách. Vyzkoušet můžete i gel s obsahem aloe vera a nanášet ho dvakrát až třikrát denně na postiženou oblast. Další možností je použít kukuřičnou moučku nebo sodu bicarbonu, obojí dobře vysouší. Kukuřičná moučka je ještě lepší a k pokožce šetrnější. Bolavou kůži nejdříve opláchněte, osušte a pak teprve posypte. Po několika hodinách tento postup zopakujte. Jestliže se puchýřky zakalí a okolní kůže zarudne, znamená to, že se kůže infikovala. V tom případě vyhledejte svého lékaře.

Zdroj: Vyrážka z potu

Diskuze

V diskuzi BOLENI PATY ZESPODU PO RANU PRI CHUZI A PO DELSIM SEZENI A CHUZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Wagnerova.

Dobry den, muzete mi poradit s problemem boleni paty po ranu pri zacinajici chuzi se temer nemohu postavit na pravou nohu a to same pri delsim sezeni a pak chuzi. Po chvili pajdave chuze se to zlepsi, ale boli to stale. Dekuji za radu a zdravim Ivana Wagnerova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena.

Dobrý den.
Myslím si ,že máte tzv. ostruhu.

Někomu pomáhá od bolesti ořechové listí . Na gázu dát ze 3 listy ořechové,poklepat a přiložit na patu.Převázat,nejlépe na noc.

Nejlepší řešení ale je navštívit lékaře,rtg paty a léčba. Nejvíc účinné je ozáření paty
3x.

Zdroj: diskuze Boleni paty zespodu po ranu pri chuzi a po delsim sezeni a chuzi

Alergie na med

Ano, určitě je to z medu. Zmínila jste, že jste stará, což vůbec při alergiích na včely nehraje roli, naopak po čtyřicítce bývají ty alergie na včelu ještě silnější, dávejte prosím pozor, stářím rozhodně ta alergie neklesá. Med má řadu složek podobných těm, které jsou i ve včelím žihadle, takže med se rozhodně nedoporučuje pacientům, kteří mají alergii, takže med rozhodně dále nejezte v žádné podobě. Stejně tak zasaženy jsou i ostatní včelí produkty, je to v různých mateřích kašičkách, je to v různých krémech s propolisem. Podobná reakce, kterou popisujete vy, se již v praxi stala, kdy pacientka nedávno dostala na ortopedii speciální mast s medem, aby si jí mazala na bolavou patu a měla zrovna takovou reakci, jak tu popisujete. Takže alergici, med ani nejíst ani si na sebe nemazat žádnou mast s medem.

Zdroj: Alergie na včely

Diskuze

V diskuzi OSTRUHY NA PATÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA VIKTOROVÁ.

DOBRÝ DEN,

JIŽ NĚKOLIK TÝDNŮ MÁM VELKÉ BOLESTI PATY, DOKTOR MI DAL DVĚ INJEKCE A POTRVDIL, ŽE JDE O OSTRUHY.
PROSÍM O RADU OTCE PLESKAČE JAK POSTUPOVAT DÁL, V DNEŠNÍM RADIOVÉM PROGRAMU JSEM NĚCO ZASLECHLA, BOHUŽEL UŽ JSTE KONČILI A TAK VÁS PROSÍM O ZOPAKOVÁNÍ RADY JAK PATU LÉČIT.
DĚKUJI,

S POZDRAVEM VIKTOROVÁ

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze OSTRUHY NA PATÁCH

Domácí léčba ostruhy

Konzervativní léčba patní ostruhy obvykle zahrnuje odpočinek, protizánětlivé léky, cvičení, vložky do bot a noční dlahy. Může být zajímavé vědět, že tento abnormální růst kostí lze účinně a jednoduše léčit řadou domácích prostředků na patní ostruhu.

Octové obklady na ostruhy

Jablečný ocet je účinným domácím lékem. Namočte bavlněný ručník nebo bavlněný obvaz do jablečného octa, složte jej a položte na patu. Octový obklad zajistěte na místě náplastí. Octový obklad noste pravidelně několik dní. Vyzkoušet také můžete směs z jablečného octa, melasy a jedlé sody, kterou pak natřete na patní ostruhu.

Led a kokosový olej na ostruhy

Dobrým domácím prostředkem je také aplikace ledu na patu a masáž oblasti kokosovým olejem. Nejlepším způsobem, jak snížit bolest a nepohodlí spojené s tímto kostnatým výrůstkem, je ponořit nohy do teplé lázně Epsomské soli.

Zábal z lněného semínka

Zánět způsobený patní ostruhou lze zmírnit umístěním tepelného zábalu z lněného semínka na postiženou oblast. Provádění některých protahovacích cvičení, jako je válení tenisového nebo golfového míčku pod nohama, je také užitečné ke zmírnění zánětu. Aplikujte teplo na patu po dobu 20 minut dvakrát denně pomocí tohoto teplého zábalu.

Zelné listy na ostruhu

Zelné listy vám také mohou pomoci zbavit se bolesti patní ostruhy. Umístěte čerstvé zelené listy na patu a nechte je tam nějakou dobu působit. Bolest a zánět lze také zmírnit namočením nohou v chlorované vodě.

Zdroj: Octové obklady na ostruhy

Diskuze

V diskuzi NEDOKRVOVÁNÍ KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robert Opluštiil.

Dobrý den, v r. 2003 jsem měl zlomenou levou patu a pravou roztříštěnou. V r. 2004 jsem byl na operaci s nárůstem na pravé patě. Od té doby mám nateklou pravou nohu od kotníku k prstům. Před týdnem jsem byl u paní doktorky a ta mi řekla, že se mi neprokrvuje noha. Jaká je prosím léčba?
Děkuji za odpověď.

S pozdravem R.Opluštil

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nedokrvování končetin

Barefoot boty pro děti

Dle výzkumů převážná většina dětských bot neodpovídá svým tvarem přirozenému tvaru dětského chodidla. Lidská noha se totiž přirozeně ve špičce rozšiřuje. Dle starých mýtů se vyrábí boty, které pro správný vývoj musí podepřít klenbu, pro správný vývoj je potřeba fixovat kotník, je potřeba vyvýšit patu a podobně. Každý jsme ale unikát, a tak je třeba naučit se rozpoznávat, co noha opravdu chce a co potřebuje.

Barefoot dětské boty jsou dostatečně ohebné, noha cítí terén, mají minimální rozdíl výšky podrážky mezi špičkou a patou a nabízí dostatečný prostor pro prsty. Barefoot boty pro děti musí splňovat normy zdravotní nezávadnosti.

V současné době je na našem trhu široká nabídka tohoto druhu obuvi. Stačí se podívat na internet a můžete po správném naměření objednávat.

Zdroj: Barefootová obuv

Diskuze

V diskuzi OSTRUHA NA PATĚ NIC NEPOMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kveta.

Dobrý den ,mám problémy s ostruhama na patě-levá víc bolí.
Už mám po rehabilitaci,3xráz.vlna a žádný výsledek.
ještě bych chtěla vyzkoušet ozáření RTG,to hradí pojišťovna.
Klidně bych podstoupila i operaci jen kdyby to pomohlo.
V práci stojím celý den na nohách,nedá se to ustát....
Děkují za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Patní ostruhy jsou velmi bolestivé. Zkusila jsem léčbu rázovou vlnou pomohlo mě to asi na 2 měsíce. Příští týden jdu na léčbu Laserem prý to pomáhá více než rázová vlna. Známá mě poradila listy z černého bezu spařit trochu vyždímat a teplé dát na patu na to igelit, teplou ponožku a nechat přes noc působit aplikovat 10 dní. Musím počkat do jara. Jestli jste někdo už vyzkoušel dejte vědět. Děkuji Alena

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá

Bolest ostruhy na patě

Patní ostruha je velmi bolestivý problém. Jedná se o osteofyt (kostěný výrůstek) na spodní straně paty, kde se upínají krátké svaly nohy. Nevhodná obuv a chybné zapojování svalů vedou k zánětu v inkriminovaném místě. Bolesti patní kosti jsou velmi často oboustranné. Patní ostruha se někdy vyskytuje bez klinických příznaků a je náhodně objevena na RTG snímku nohy. Mnohem častěji je však pacient nucen vyhledat pomoc lékaře nebo fyzioterapeuta pro ostrou bolest v místě nášlapu na patu. Jelikož je nášlap paty velmi bolestivý, pacient chodí po špičkách a dochází tak ke změně stereotypu chůze, z čehož mohou vyplynout další, nejčastěji svalové dysbalance. Je proto nutné pomoc vyhledat co možná nejdříve. Léčba je často řešena odlehčením paty pomocí speciální vložky nebo také správnou aplikací kinezio tejpu. Dále je možné využít obstřik nebo ultrazvuk, který musí být aplikován z vnitřní strany paty.

Zdroj: Bolest paty

Diskuze

V diskuzi OSTRUHA NA PATĚ NIC NEPOMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kveta.

Dobrý den ,mám problémy s ostruhama na patě-levá víc bolí.
Už mám po rehabilitaci,3xráz.vlna a žádný výsledek.
ještě bych chtěla vyzkoušet ozáření RTG,to hradí pojišťovna.
Klidně bych podstoupila i operaci jen kdyby to pomohlo.
V práci stojím celý den na nohách,nedá se to ustát....
Děkují za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Carmela.

Asi před dvaceti lety jsem také měla tento problém. Podle jedné rady jsem s úspěchem vyzkoušela: silně nahřát v troubě cihlu, zabalit do několika vrstev deky nebo froťáku, které postupně odebíráme, jak cihla chladne. Na igelit dáme vrstvu březového listí, přiložíme kolem celé paty a připevníme buď obinadlem nebo ponožkou. Patu položíme na cihlu, postupně otáčíme nohu tak, aby se prohřála celá pata. Co nejdéle vydržíte (není to příliš pohodlné) a co největší teplotu snesete. Pak zábal nechám do rána. Toto opakovat několik dní (mně stačilo pět) a bolesti zmizí.
Už druhý den pocítíte nesmírnou úlevu.

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá

Jak na potničky u dospělých

U kůže, na které se vyskytují potničky, není nutná léčba. Je vhodné omývat postižená místa vlažným roztokem heřmánku, jemně osušit a zarudlé místo zaprášit lehkým pudrem. Postup opakujte během dne několikrát. V lékárně lze zakoupit i odvar z dubové kůry, který se k léčbě potniček výborně hodí. Kůže se po ošetření velmi rychle zklidní, ale také vysuší. Následně ji musíte zvláčnit přípravkem, na který jste zvyklí.

Při extrémně horkém a vlhkém počasí omezte tělesnou činnost. Koupejte se a sprchujte vlažnou vodou, kdykoliv se potřebujete ochladit. Vlažná voda je lepší, protože studená vám prudce zúží krevní cévy, aby v pokožce zadržela teplo, a pak vám bude ještě větší horko. Vyhýbejte se syntetickým tkaninám a těsným oblekům, zejména v horkých letních dnech. Vyvarujte se opalovacích krémů na olejové bázi a výrobků obsahujících kakaové máslo. Zvolte raději méně mastný hypoalergenní krém, který kůži ochraňuje před UVA zářením.

Upozornění: Bolavou kůži nejdříve opláchněte, osušte a pak teprve ošetřete!

Zdroj: Potničky na zádech

Poradna

V naší poradně s názvem STAHOVACI FAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Chci se zeptat jestly si muzu stahnout nohu na noc kdis me boli žily?? Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Na noc to není moc vhodné. Raději spěte na zádech a pod nohy si dejte velký polštář, aby byly výše než trup. Bandáž dolních končetin je vhodná během dne, kdy se často stojí a obynadlo pak poskytuje lepší oporu pro cévy. Zde je návod, jak to správně provést:
Obvaz přikládejte nejlépe ještě než vstanete, jinak nechte končetinu 20 minut ve zvýšené poloze. Bandáž začněte otočkou těsně pod prsty a postupujte přes patu, kotník až k tříslům, přičemž od kolene jemně uvolňujte stažení otáček. Na bandáž použijte obinadla 8 - 10 cm široká. Jednotlivé otočky se musí krýt ze 2/3.
Zkuste také užívat volně prodejný doplněk Mobivenal micro, který by měl ulevit od těchto problémů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stahovaci fač

Popis nohy

Klenba

Konstrukce stavěná z mnoha kostí a spojená mnoha šlachami a vazy zajišťuje nohám jednak flexibilitu, jednak utváří charakteristickou klenbu, která slouží k nošení váhy těla a k rozložení a odchýlení silového pole.

Svaly

Svaly nohou zařazujeme do dvou hlavních skupin. Vlastní svaly jsou svaly silné, které v několika vrstvách obalují kosti nohou. Jejich funkce spočívá vedle zajištění pohybu nohou také v udržení kleneb, napínání kůže a v podpírání chodidla. Jedna část silných svalů plní funkci napínačů nohy, to znamená, že nohu a prsty napínají směrem vzhůru. Ohýbače pak ohýbají nohu směrem k chodidlu a v pozici stojné zdvíhají tělo. Některé ze svalů zajišťují pouze pohyb prstů, jiné zase hýbou celou nohou.

Žíly a nervy

Tibiální nerv je hlavní nerv zabezpečující pohyb a cit. Vstupuje do chodidla nohy shora tak, že vede vzadu za vnitřním hrbolem kotníku, tedy přes střední kotník. Hlavní zásobení krví zabezpečuje arterie (zadní holenní tepna). Probíhá těsně za nervem. Velký tibiální nerv napíná nohu a zvedá ji ze země. Achillova šlacha je společnou šlachou pro zadní ohýbače nohou. Tím, že ohýbá nohu, nadzvedá patu. Je nejdůležitějším prvkem chůze.

Zdroj: Nemoci chodidel

Diskuze

V diskuzi BOLEST 6 MĚSÍCŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Dobrý den.
P. Soňo,čtu si ten váš komentář k vašim problémům a pokud je to opravdu tak jak píšete,obraťte se na lékařskou komoru,zda je postup léčby a vůbec přístup lékařů k vašemu zdrav. stavu v pořádku.
A nebo napiš te na Ministrs.zdrav. Nesmíme si nechat všechno líbit.A to stále křičí jak mají málo peněz.
Až kvůli problémům budete v inv. duchodě a s bolestima,kdo vám co dá?
Za těch pár korun co pak budete brát si toho fyzioterapeuta nebudete moci ani dovolit.
Vše je na vás,je to vaše zdraví.Ale vím o čem píšu.Tak přeji hodně sil.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Diana Trojanová.

Trpěla jsem podobně. Také mě vezla sanitka do nemocnice, odkud mě chtěli vysoupnout pryč. Omdlivala jsem bolestí, tak mě tam milostivě nechali. Nakonec jsem kontaktovala známého lékaře. CT a MRS bylo do 2 dnů s výsledkem obrovský výhřez, ulomený sekvestr v pátečním kanále, útlak kořene nervů. Můj známý
mě do 3 dnů operoval. Dnes po 4 měsících od operace stále kulham, mám necitlivé stehno, patu, kotník..Je ve hvězdách, zda budu někdy normálně chodit. Důchod mi nikdo na toto postižení nedá..Nemít známého neurochirurga, který se do toho vložil, tak bych s přístupem těch umělců v nemocnici, co mě chtěli vysoupnout, dopadla mnohem hůř..No tedy zásadně CT a MRS, rentgen plotýnku nezobrazí..Ano pokud jde o záda jsou lékaři velmi liknavý. Není to stav život ohrožující. Levnější je pro ně dost člověka opiáty proti bolesti, než no pořádně vyšetřit.,.Chtělo by to asi změnit lékaře. Úroveň lékařů je různá. Zodpovědnost lékařů je různá..Je to opravdu těžké..

Zdroj: diskuze Sekvestrace meziobratlového disku

Mast na potničky

Zklidňující prostředky jsou běžně dostupné v lékárně. Ke zmírnění svědivého pocitu a k podpoře hojení je osvědčený například gel z aloe vera, který se nanáší na postiženou pokožku dvakrát až třikrát denně. Stejně dobrý účinek má kalamin, pleťová voda tradičně používaná na ošetření kůže spálené sluncem, která zklidní potničky na obličeji dospělých. V lékárně ji požadujte v olejovém provedení. Výborný je i Sudocrem, který je vhodný jak na potničky na stehnech, tak na potničky na hrudníku, jakož i na potničky v podpaží. Sudokrem lze použít i na potničky na obličeji miminka.

Sudocrem je účinným pomocníkem maminek více než 80 let. Jde o nejlepší přípravek na bolavou pokožku a ošetření opruzenin z plenek. Je klinicky prokázáno, že Sudocrem chrání a hojí jemnou pokožku dítěte a účinkuje hned třikrát:

  1. obsahuje zvláčňující prostředek, který hojí podrážděné místo;
  2. jeho chladivé vlastnosti pomáhají od bolesti a podráždění;
  3. jeho vodoodpudivý základ vytváří ochrannou bariéru, která pomáhá zabránit styku jakýchkoli dráždivých látek s pokožkou.

Sudocrem je jemný a přesto účinný krém, který snižuje riziko infekce a pomáhá ulevit od obtíží. Pomáhá také vytvořit ochrannou bariéru nad postiženým místem. Složení přípravku Sudocrem se v podstatě nezměnilo od roku 1931. Hlavní složky Sudocremu jsou:

  • oxid zinečnatý – omezuje ztrátu tkáňové tekutiny;
  • benzyl benzoát a benzyl cinnamát –jsou součástí peruánského balzámu připravovaného z aromatické pryskyřice získávané z rostliny vonodřev Pereirovův, který je oceňovaný pro své léčivé účinky.

Zdroj: Potničky na zádech

Diskuze

V diskuzi SEBOROICKÁ POKOŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den,mám raké problém s pokožkou vlasů-už zhruba 8 měsíců.Začalo to přecitlivělou,bolavou,drsnou kůží hlavy plus drsné vlasy na dotek.Pak začaly vlasy více vypadávat a pokožka vlasů byla čím dál více sušší a vlasy také, a začaly se tvořit pevně držící tuhé větší lupy.Vypadávající vlasy měly u kjořínku jakousi vrstvu kůže či mazu.Byla jsem u tří kožních lékařů,gynekologa a svého lékaře na vyšetření krve a moči.První kožní nepoznal,co to je a dal mi kortikoidy,ty jsem brala jen 4 dny.Druhý kožní řekl seborrhoická dermatitida,ale dal m i jenobyčejnou mastičku se slunečnicovým olejem,recept od něj,bez léčiv,která mi alespoň ulevila od suchosti pkožky i vlasů.Třetí lékař řekl také SD a předepsal mi salycilovou mast a dehtový šampon.Dehtový š. již používám asi 2 měsíce jednou týdně(nejprve se umyji 2krát dětským šamponem a nakonec dám ten dehtový,nechám chviličku působit a smyju a už nic)Občas používám už asi 3 měsíce střídavě odvar z kořenwe kopřivy a odvar z řepíku,což mi pomohlo také,ale po delší době se mi zdá,že to pokožku opět více vysušuje,takže teď raději vysazuji..Pokožka se zlepšila,ale stále je velmi citlivá,suchá,vlasy také a v občasných intervalech více vypadávají.Nevím si s tím rady.krev mám v pořádku(měla jsem zvýšené eozynofyly,ale alergické vyšetření negativní,druhý odběr krve již ok),gynekolog mi dal HA Diane 35,ačkoli to má omezovat tvorbu mazu a jáí mám kůži spíše suchou..A výše zmínění kožní to považují za hotovou věc.Já však věřím,že problém mohu odstranit.Příčiny vidím i ve velkém stresu a horší výživě za uplynulý rok(přestěhovala jsem se do Prahy,stres s hledáním zaměstnání,v rodině..)a také příliš nejím maso,jen občas..Možná byly příčiny i v používání příliš vlasové kosmetiky a fénování vlasů(to jsem již obojí vypustila...)Budu velmi ráda,pokud byste mi v něčem mohl poradit.Děkuji moc předem:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Dobrý večer, měla jsem podobný problém a stejné zkušenosti s léčbou. Já byla zoufalá, k tomu jsem měla neustále záněty spojivek. Téměř každý lékař mi řekl, že mám nejspíš alergii, ale na co nevěděl. Ale taky jsem měla růžovku, lupenku...Po dvou letech si troufám říci příčinu-Aderma, krém pro atopiky. Ten mi způsoboval záněty spojivek a nejspíš i šílenou rekci na okraji vlasové části hlavy. Jak prosté a hlavně by Vás to nenapadlo! Dáváte si pozor a proto používáte prostředky pro alergiky...omyl! Dále pozor na nový Taft, tužidlo na vlasy a barvy na hlavu Wella. Vše jsem pak opustila a jsem bez problémů. Jinak doporučuju nepřidávat masti, léky, zaručené recepty, naopak! Hledejte naprosto banální prostředky běžného používání, které jste změnila...Hodně štěstí!

Zdroj: diskuze Seboroická pokožka

Čím mazat potničky

Svědění a otok pokožky vyžadují ochlazení. Nejlepší jsou studené koupele, pokud nemáte možnost se stále chladit ve vodě, přikládejte sobě nebo dítěti na vyrážku co nejčastěji sáček s ledem anebo jiné studené obklady.

Ke zmírnění svědivého pocitu a k podpoře hojení se osvědčil gel z aloe vera, který se nanáší na postiženou pokožku dvakrát až třikrát denně. Stejně dobrý účinek má Kalamin, pleťová voda tradičně používaná na ošetření kůže spálené sluncem. V lékárně ji požadujte v olejovém provedení.

Naše babičky používaly na tento problém kukuřičnou moučku nebo sodu bicarbonu, obojí dobře vysouší. Kukuřičná moučka je ještě lepší a k pokožce šetrnější. Bolavou kůži nejdříve opláchněte, osušte a pak teprve posypte. Po několika hodinách tento postup zopakujte.

U dětí je vhodné potničky omývat vlažným roztokem heřmánku, jemně osušit a zarudlé místo zaprášit lehkým pudrem. Postup opakujte během dne několikrát. Vyskytují-li se potničky v oblasti plenek, je nutné dítě častěji přebalovat a kůži řádně ošetřovat. Kůže se po ošetření velmi rychle zklidní, ale také vysuší. Následně ji musíte tedy zvláčnit přípravkem, na který bylo dítě zvyklé.

Nejúčinnější je však prevence. Při horkém a vlhkém počasí omezte tělesnou činnost. Koupejte se a sprchujte vlažnou vodou, kdykoliv se potřebujete ochladit. Vlažná voda je lepší, protože studená vám prudce zúží krevní cévy, aby v pokožce zadržela teplo, a pak vám bude ještě větší horko. Vyhýbejte se syntetickým tkaninám a těsným oblekům, zejména v horkých letních dnech. Vyvarujte se opalovacích krémů na olejové bázi a výrobků obsahujících kakaové máslo. Zvolte raději méně mastný hypoalergenní krém, který kůži ochraňuje před UVA zářením.

Zdroj: Potničky

Bolest paty zespodu

Bolest paty zespodu může být způsobena zánětem vazivové struktury v chodidle, tedy takzvanou plantární fasciitidou. Zejména pokud jste v zaměstnání stále na nohou nebo běháte a často chodíte v nevhodné obuvi.

Příčiny

V podstatě jde o to, že klenbu nohy tvarují vazy, které degenerují buď vlivem stárnutí, nebo přetížení, a kdysi velmi pružná tkáň se stává opotřebením méně pružnou a zranitelnou. Nejčastější příčinou plantární fasciitidy je ovšem chybná struktura nohy. Například lidé, kteří mají problémy s klenbou – příliš ploché nohy nebo vysoké klenutí –, jsou náchylnější k rozvoji plantární fasciitidy. Nošení obuvi se špatně profilovanou plochou vložkou klade abnormální tlak na plantární fascie a může také vést k onemocnění. Rovněž obezita a špatné postavení svalů nohou (svalová dysbalance) mohou přispět k těmto potížím.

Lidé s plantární fasciitidou často popisují bolest jako ještě horší, když po dlouhou dobu sedí. Po několika minutách chůze se bolest snižuje, protože chůze vazivo mírně protáhne. V některých případech při pohybu zcela ustoupí, ale vrátí se opět poté, co dotyčný stráví dlouhou dobu na nohou. Skutečnou příčinu bolestí musí vždy prověřit ortoped, který vyloučí, že nejde o něco jiného.

Léčba

Léčba plantární fasciitidy začíná postupy, které můžete zahájit sami doma:

  • protahovací cviky – cvičení, které protáhne lýtkové svaly, pomáhá zmírnit bolest a pomůže uvolnit nepřiměřený tlak a stres na plantární fascie
  • nechodit naboso – chodit bez bot vyvíjí nepřiměřený tlak a stres na plantární fascie
  • ledový obklad – dávejte na patu po dobu 20 minut několikrát denně, pomáhá snížit zánět (umístěte tenký ručník mezi led a patu)
  • omezit aktivity a cvičení – snižte fyzickou aktivitu a nechte paty v klidu
  • upravte si boty – noste podpůrné boty, které mají dobrou podporu klenby a mírně zvednuté paty, to snižuje stres na plantární fascie
  • léky – krátkodobě využijte protizánětlivé léky, jako je ibuprofen, na snížení bolesti a zánětu a přípravky ke kompletní ochraně, výživě a regeneraci tkání (například Geladrink Fast)
  • podpatěnky – kupte si gelové podložky do patní části boty, které změkčí dopad, podpoří nohu a odlehčí laterální patní ostruhu
  • ortopedické vložky – vložky na míru předepsané ortopedem umístěte do bot, pomáhají napravit základní strukturální abnormality způsobující plantární fasciitidu
  • fyzikální terapie – cviky a další fyzikální terapie často poskytnou úlevu

Důležitá je prevence, budete muset udělat některé změny a pokračovat v prevenci i po ustoupení bolesti. Zejména nosit podpůrné boty, provádět strečink, toto je základ při dlouhodobé léčbě plantární fasciitidy. Účinně pomáhá klidová léčebná fáze s občasným mazáním Voltarenem a následně po zlepšení nasazení gelových podpatěnek do bot včetně těch na sport a běhání.

Zdroj: Bolest paty při došlápnutí

Prospěšné účinky

Hřebíček obsahuje velké množství silice eugenol (10 až 20 %), která je také silným antiseptikem. Kvůli dezinfekčním účinkům a schopnosti potlačovat bolest (znamenitě tlumí citlivost i bolestivost zubního nervu) se hřebíček přidává do ústních vod a do zubních past a zpracovávají ho i farmaceutické firmy (paraziti jsou z úst odstraňováni).

Dále se používá při bolestech kloubů, na revma. Najdete ho ve všech čínských balzámech. S přímým stykem s bolavou lokalitou má účinky znecitlivění, používá se i při bolestech v krku. Má močopudné účinky a pročišťuje organismus.

Jako první jeho účinky využívali Číňané už před více než 2500 lety. Z té doby se nám zachovaly záznamy o obchodování s hřebíčkem a o jeho použití u dvora. Každý, kdo měl tehdy audienci u císaře, musel žvýkat hřebíček, aby císař nebyl pohoršen zápachem. Číňané jej dováželi z Moluk, kde ho domorodci sbírali z divoce rostoucích stromů v džungli. Pak tyto ostrovy objevili Evropané (začátek 16. století), a když zjistili, že toto koření, které mělo v Evropě cenu zlata, zde roste na stromech, roztočil se kolotoč bitev, zastrašování a vypalování celých lesů. Dnes se již naštěstí hřebíček pěstuje v tropech po celém světě a pěstitelé a obchodníci bojují jen cenou a kvalitou.

Pěstování hřebíčku však vyžaduje určité zkušenosti. Z hřebíčkovce se totiž musí sklízet poupata těsně před rozkvetením. Poupata se každým dnem zvětšují, obsahují více silic a samozřejmě nabývají na ceně. Jakmile však poupě rozkvete zcela, ztratí svoji cenu. Po sklizni stačí hřebíček usušit na slunci a může být expedován. Největšími producenty hřebíčku jsou nyní Madagaskar, Zanzibar a Indonésie. Indonésie má ale tak obrovskou spotřebu hřebíčku, že musí tuto surovinu ještě dovážet. Hřebíček zde totiž míchají s tabákem a dělají z něj velmi populární cigarety (takzvaný kretek). V Indonésii se nasládlý kouř z těchto cigaret vznáší v kavárnách, v tržnicích, na autobusových zastávkách i v autobusech a vlacích.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky

Co léčí homeopatikum ARNICA MONTANA

ARNICA MONTANA výrazně redukuje krevní podlitiny po kosmetických a chirurgických zákrocích. Arnika se užívá po staletí na zhmožděniny a výrony. Celé generace horských vůdců ve Švýcarsku žvýkaly lístky arniky jako prevenci proti únavě při horských výstupech. Sušené listy se užívaly jako náhražka tabáku, proto se této bylině přezdívalo „horský tabák‟. Sušené květy arniky vyvolávají kýchání, odtud také označení „šňupavá bylina‟. V bylinkářství se arnika používala při poraněních a jako tonikum pro slabé a unavené srdce. Také v homeopatii se používá na podporu srdce, dále se podává při slabosti a ochablosti u starých lidí. Arnika se používá též ke stimulaci ledvin, ale jako bylinný roztok může být značně toxická: při požití velkého množství může dojít k podráždění zažívacího traktu, po fázi stimulace může nastat utlumení krevního oběhu, dýchání a teploty. Následuje prudká bolest hlavy, rozšíření zornic a svalová paralýza, kdy je paralyzována celá nervová soustava, což končí smrtí. Na kůži by se měla arnika používat rovněž opatrně, jelikož může vyvolat nepříjemné vyrážky.

K výrobě homeopatických léků (tinktur, krémů a podobně) se využívá celá rostlina. Arnika však nepředstavuje jen lék na bolavé a zhmožděné tělo, arnika léčí i bolavou duši. Homeopatický lék ARNICA MONTANA 9 CH je známý zejména mezi sportovci, neboť výborně působí při léčbě bolesti a svalové únavy po sportovních výkonech, při léčbě zranění či při rekonvalescenci po operačních výkonech všeho druhu. ARNICA MONTANA tedy odstraňuje bolest, má protizánětlivý a analgetický účinek a výrazně zkracuje délku rekonvalescence. Z uvedených důvodů je její využití všestranné. Lék ARNICA MONTANA se podává podle intenzity obtíží, dokonce i každých 15 minut 5 granulí. Postupně (při zlepšování stavu) se interval prodlužuje. Velmi důležitá je včasnost podání léku – čím dříve se lék pacientovi podá, tím je účinek lepší. Při vážnějších úrazech se podává ARNICA MONTANA v ředění 15 CH. Lék lze užít rovněž jako prevenci svalové únavy (nejen při sportu, ale také například při práci na zahradě či při umývání oken), zde lépe v ředění 9 CH: 5 granulí před zátěží a dále dle potřeby 2−3x denně.

Nezastupitelnou roli má ARNICA MONTANA 9 CH při operacích či stomatologických zákrocích, a to jako lék při přípravě na operaci i lék pooperační. Dávkování: před operací večer a ráno 5 granulí, po operaci minimálně 3−5x denně 5 granulí, v případě potřeby častěji; podle zlepšování stavu pak postupně vysazovat.

Zdroj: Homeopatikum Arnica Montana

Přehlížená a nedoceněná, i taková je prý Arnika...

Arnika nachází obrovské uplatnění v homeopatii. Je známé, že homeopatické léky jsou schopny působit v mnohem hlubším kontextu a odstraňovat samotnou příčinu problému. A zatímco jako akutní lék na poranění bývá Arnika automaticky aplikována, její další schopnosti byly přehlíženy. Při podrobnějším zkoumání však nelze přehlédnout její účinek na bolavou duši, kdy jsme schopni si uvědomit špatné vzorce a uskutečnit nápravu.

TIP: recept na výrobu Arnikové tinktury:

1 plnou polévkovou lžíci rozdrcené arniky (kořen nebo květ) zalijeme 200 ml čistého 80% lihu. Necháme za občasného protřepání luhovat 10 dnů. Přecedíme přes husté plátno. Pokud je v lahvičce velký zákal, nechte směs odstát zhruba týden a poté opatrně slijte.

pole s ArnikouHotových produktů najdete na trhu bezpočet.

Vybrali jsme však ty, které v sobě nosí myšlenku respektu k přírodě a současně nahlížejí na člověka tak, aby podporovaly jeho celkové zdraví. Značka Weleda používá Arniku z kontrolovaného ekologického pěstitelství (oblast Hesensko a ze zahrad v bavorském Fichtelbirge).

Hotová arniková tinktura od Weledy je doporučována na okamžité ošetření zranění, například uleví od výronů a tupých poranění, modřin, mírní bolest a otoky, urychluje hojení a nezřídka se doporučuje i na poštípání hmyzem. Aplikaci je potřeba provádět dle instrukcí výrobce. Jako první pomoc lze využít i Arnikový gel (při výronech, tupých poraněních, bolestech svalů, otoky atd.). Pokud již zranění máme několik dnů, pak je vhodnější použití například Weleda Arnika 10% mast, která je ideální po fyzické zátěži, sportu, kdy pomáhá regeneraci bolestivých svalů a šlach také jako pomocník k urychlení hojení modřin a výronů.

Rovněž skvělým tipem je Vitalitis BIO Arnikový krém s třezalkou. Posilující alpské esence jsou vhodné proti bolesti svalů, kloubů, nabízejí regeneraci při zánětech a zraněních. Tato kosmetika navíc získala Evropskou pečeť nejvyšší kvality přírodní kosmetiky ICEA N°.

TIP: Arnikové masáže po lyžování

Všimli jste si, že jsou v lyžařských střediscích nabízené masáže s arnikou? Máte-li pocit, že jste po celém dnu aktivního pohybu unavení a bolí vás nohy, vyzkoušejte některou nabídku z horských kosmetických a masážních studií. Nicméně pomoci si můžete i sami. Velmi oblíbeným tělovým masážním olejem je Arnikový Olej od Weledy. Využijete ho na prohřátí celého těla, příznivě působí na pokožku a podporuje její funkce nebo při bolestech nohou a křečových žilách.

Zdroj: Arnika (Arnica montana) – výjimečná léčivá bylina na tupá poranění,

Charakteristika

Plemeno ragdoll se zrodilo poměrně nedávno, a to v 60. letech 20. století v Kalifornii. Ragdollové byli vyšlechtěni chovatelkou Annou Baker, která pro chov tohoto plemene použila kočku Josephinu. U Josephiny se totiž po autonehodě objevila vlastnost typická pro ragdolly – po zvednutí do náruče se jim naprosto povolí svalstvo, až se podobají hadrové panence (odtud název ragdoll, v překladu „rag“ = hadr, „doll“ = panenka). U všech Josephininých koťat se údajně tento povahový rys dále vyskytoval a při šlechtění se na něj kladl důraz. Zakladateli plemene ragdoll se tak stala Josephinina koťata Fugiana, Buckwheat a Daddy Warbucks.

Kočky plemene ragdoll se chovají velmi přátelsky k lidem, rády se mazlí a jsou přítulné a poddajné. I s ostatními kočkami vycházejí dobře. Pro ragdolly je výhodné, pokud doma máte ještě nějaké kočky. Zamezí se tím tomu, aby trpěly samotou, kterou špatně snáší. V jistém slova smyslu se podobají psům – svého majitele si hlídají, a dokonce mu s oblibou nosí nejrůznější kočičí hračky.

Ragdoll patří mezi polodlouhosrsté kočky. Na krku mu srst narůstá nejdelší, na hlavě naopak nejkratší. Srst je velmi hustá a hedvábně jemná. Koťata jsou po narození nejčastěji čistě bílá, ale už po několika dnech se zbarvují a tmavnou.

Ragdoll se velikostně řadí mezi středně velká plemena, ale tělo této kočky působí díky srtsti mohutným dojmem. Jejich hmotnost se pohybuje mezi sedmi a deseti kilogramy. Délka u kocourů může dosahovat až jednoho metru.

Oči by měly být zbarveny modře. Čím tmavší odstín, tím lépe. Uši nejsou do špičky, ale jsou mírně zaoblené. Krk bývá krátký a tlustý a spolu s dlouhými chlupy plynule navazuje na hruď. Zadní nohy jsou o něco delší než přední, takže zadní část mírně vystupuje nahoru. Ragdoll mají středně dlouhý, bohatě porostlý ocas.

Plemeno ragdoll je uznané ve třech typech (mitted, colorpoint a bicolor) a devíti barvách (red – červená, creme – béžová, lynx, tortie, torbie, seal – černohnědá, chocolate – čokoládová, blue – modrá, lilac – lilová):

  • Colorpoint musí mít nohy, uši, ocas a masku sladěné s trupem. Nos a polštářky na tlapkách jsou tmavé. Náprsenka, břicho a hruď jsou světlejšího odstínu. Nos a polštářky tlapek musí být tmavé jako barva odznaků. Ragdoll typu colorpoint nesmí mít nikde bílou barvu.
  • Typ mitted je podobný colorpointu, ale na nohách má bílé ponožky (nesmí na nich mít tmavé fleky). Přední ponožky jsou kratší, zadní delší až po patu. Mitted má bílý pruh od ocasu až k bradě. Polštářky na tlapkách jsou na rozdíl od colorpointu růžové. Atraktivní je bílé zrcadélko na nose.
  • U typu bicolor jsou záda, uši, ocas a maska tmavě zbarvené. Okolo čenichu by měla být bílá skvrna ve tvaru obráceného „V“. Polštářky na tlapkách a nos jsou stejně jako u typu mitted růžové. Břicho a nohy jsou u tohoto typu zbarvené bíle (bílá musí být čistá, beze skvrn). Naopak na ocase a uších se nesmí vyskytovat bílé znaky.

Zdroj: Ragdoll

Co na prasklou patu

Nejdříve musíte zjistit příčiny vzniku a poté najít vhodné recepty z lidových prostředků.

Zde jsou babské rady na prasklé paty:

Aloe vera: Gel z aloe vera si natřete na paty po jejich namočení ve vlažné vodě. Případně můžete vyzkoušet pastu z aloe vera a medu. Pokud ji budete používat každý den po celý týden, pocítíte rychlé zlepšení stavu nohou. Ideální je používat aloe vera před spaním. V noci se může do pokožky velmi dobře vstřebat (nezapomeňte na ponožky).

Aspirin: Aspirin (balení po 10 ks) a sklenka vodky. Rozetřete tablety na prášek, zalijte vodkou a po dobu dvou dnů používejte jako teplý obklad na noc.

Banán: Dva zralé banány rozmačkejte na hladkou kaši. Tuto směs pečlivě naneste na chodidla a nechte 20 minut působit, poté opláchněte. Tento postup opakujte každý den po dobu dvou týdnů, dokud nebudete spokojeni s výsledkem. Banán obsahuje látky, které dokážou dokonale zvláčnit tvrdou kůži na nohou. V banánu najdete také vitaminy A, B6 a C, které mají vliv na pružnost kůže a příznivě ovlivňují její hydrataci.

Bylinky: Heřmánek je univerzální a pomáhá, i když některým se může jeho vůně spojovat s miminky. Takže je možné sáhnout i po jiné síle z přírody. Vhodná je komonice smíchaná se semeny pískavice, anebo komonice s kořenem kostivalu. Ale je možno přidat i další rostliny, ovesnou slámu, měsíček, březové listí, lněné semínko či listí jitrocele. Směsí si můžete vytvořit téměř neomezené množství, podle vlastních preferencí a také podle toho, jak na ně naše paty budou reagovat.

Cibule: Oloupanou cibuli nakrájíme na kroužky a ty položíme na paty v husté vrstvě. Zabalíme pod celofán, oblečeme si ponožky a necháme působit po dobu 2–3 hodin.

Cuketa: Cuketu umixujeme, přidáme lžíci olivového oleje, zábal dáme na paty a necháme působit pod bavlněným šátkem celou noc.

Glycerin s octem: Udělejte si obklad z glycerolu, 9% octu a amoniaku. Všechny komponenty namíchejte ve stejném poměru, amoniak přidejte až nakonec. Namočte hadřík v kapalině a ovažte si jím paty.

Jedlá soda: Do misky s vlažnou vodou vsypte 3 polévkové lžíce jedlé sody. V této směsi namáčejte chodidla po dobu 15 minut. Poté nohy osušte a obruste je pemzou. Opakujte dvakrát týdně. Jedlá soda působí jako exfoliant, stejně jako peeling odstraní z vašich pat mrtvé buňky a má protizánětlivé vlastnosti.

Kokosový olej či sádlo: Silnou vrstvu kokosového oleje (nebo vepřového sádla) naneste na předem omytá a osušená chodidla. Na nohy si oblečte ponožky a olej (sádlo) a nechte působit přes noc. Opakujte každý večer před spaním. Kokosový olej i vepřové sádlo se skvěle vstřebávají do lidské kůže. Navíc obsahují spoustu vitaminů (například A, D nebo E), které vyživují a hydratují pokožku.

Listerine a ocet: Připravte si směs z 1 šálku ústní vody Listerine, 1 šálku bílého octa a 2 šálků vody. Chodidla namočte do této směsi po dobu 15 minut. Poté z nich pomocí pemzy odstraňte suchou kůži. Tento postup opakujte každý den, dokud se vám paty nezahojí. Listerine obsahuje thymol a alkohol, tedy látky, které ničí plísňová onemocnění, léčí praskliny a zklidňují pokožku. Naopak kyseliny obsažené v octu pokožku chodidel změkčí, čímž usnadní její odstranění.

Lopuch: Rozemelte lopuchové listy na kaši, přidejte med a trochu mouky. Zábal dejte na paty a nechte působit celou noc. Izolujte bavlněným šátkem.

Medový zábal: Na paty rozetřete tlustou vrstvu medu a oblečte si bavlněné ponožky. Nechte působit celou noc, ráno smyjte zbytky teplou vodou.

Mýdlo na praní: Nalijte 2 litry teplé vody a rozpusťte v nich lžičku jedlé sody. Přidejte lžíci strouhaného mýdla a zamíchejte. Připravte si takovou koupel každý večer a macerujte kůži 20–25 minut. Nakonec propláchněte vodou.

Olej: Masáž nohou se směsí sezamu a kokosového oleje byste měli aplikovat denně. Natírejte si chodidla před spaním, na nohy si dejte bavlněné ponožky, abyste si neušpinili postel. Je vhodné tento proces opakovat po dobu tří až pěti dnů, abyste získali opravdu efektivní výsledky. Také můžete zkusit koupel nohou v teplé vodě s obsahem mandlového oleje (2–3 polévkové lžíce). Dokonce i směs mátového oleje s medem může pomoci v léčbě tohoto nepříjemného estetického problému.

Olivový olej: Pravidelným natíráním olivového oleje na popraskané paty můžete tento problém zmírnit. Kvalitní olivový olej totiž pokožku vyživí a poskytne jí potřebnou vlhkost. A pomozte pokožce i zevnitř – konzumujte potraviny, které obsahují olivový olej. I díky tomu bude pokožka zdravá a hebká.

Ovesná kaše: Zkuste si nohy drhnout směsí z ovesných vloček a jojobového oleje. Tuto masáž byste měli provádět alespoň 15–20 minut. Vločky působí jako účinný peeling a olej opět zvláční pokožku. Nezapomeňte však, že péče o chodidla by se měla stát pravidelnou záležitostí. Po odstranění popraskané pokožky stále nelze zapomínat na prevenci.

Ovocná kaše: Patám prospěje masáž ovocnou kaší. Zkuste rozmáčknout banány a směsí si masírujte nohy alespoň deset minut. Pro lepší výsledek pastu na patách nechte i půl hodiny. Kromě banánu můžete vyzkoušet také papáju. Je to skvělý zdroj vlákniny, která vyživí a zjemní vaše chodidla.

Peroxid vodíku: V 5 litrech teplé vody rozpusťte lžíci 3% peroxidu. Paty v tomto roztoku namáčejte 10–15 minut, poté odstraňte odumřelé vrstvy tvrdou houbou. Pemzu nepoužívejte, podporuje praskání. Aplikujte 2–3krát týdně.

Rýžová mouka, med a ocet: Ze 3 lžiček rýžové mouky, 1 lžičky medu a 3 kapek octa vytvořte kašičku. Chodidla namočte na 10 minut do vlažné vody a poté připravenou směsí paty jemně vyčistěte. Opakujte dvakrát až třikrát týdně. Rýžová mouka pokožku chodidel vyčistí a dodá jí potřebné minerály. Med má antiseptické účinky, díky čemuž hojí praskliny na patách. Ocet jako mírná kyselina napomáhá odlupování staré pokožky, neboť ji dokáže změkčit.

Vazelína: Nohy si napařte v horké vodě, vysušte ručníkem a namažte vazelínou – tlustou vrstvu. Poté zalepte širokou náplastí a nechte působit celou noc.

Vosková kúra: Toto je jeden z nejúčinnějších prostředků pro domácí léčbu popraskaných pat. Připravte si jednu svíčku a hořčičný olej. Pastu vytvoříte z roztátého vosku a teplého hořčičného oleje. Pokud budete aplikovat na paty denně, odstraníte popraskání kůže a s tím spojenou bolest.

Zinková mast: Zinková mast se aplikuje ve večerních hodinách v rozumné vrstvě a zabalí do bavlněných ponožek.

Zdroj: Prasklá pata - babské rady


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP