Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

LISTOVÉ TĚSTO


Potraviny, které obsahují kyselinu listovou

Následující potraviny jsou velkým zdrojem na kyselinu listovou. Tento seznam není rozsáhlý, ale je skvělý pro začátek.

Tmavé listové zeleniny

Tmavá listová zelenina patří mezi nejzdravější potraviny a obsahuje velké množství vitaminu M. Do své stravy přidávejte více špenátu, listové zeleniny, kapusty, listů tuřínu a římského salátu. Díky těmto potravinám posílíte kyselinu listovou v těle. Jeden talíř těchto potravin vám může poskytnout všechny potřeby pro kyselinu listovou na jeden den.

Chřest

Tato lesnatá lahůdka patří mezi nejvíce bohaté potraviny, které obsahují živiny s kyselinou listovou v celé rostlinné říši. Jeden šálek vařeného chřestu vám dá 262 mikrogramů kyseliny listové. Což představuje 65% z vaší denní potřeby. Nejen, že je chřest chutný, ale je to také živina, kterou vaše tělo potřebuje. Obsahuje vitamin K, vitamin C, vitamin A a mangan a působí i jako přírodní diuretikum .

Brokolice

Brokolice patří mezi jednu z nejlepších detoxikačních potravin a také je skvělým zdrojem kyseliny listové. Jeden šálek brokolice vám poskytne přibližně 24% každodenní potřeby kyseliny listové. Nemluvě o dalších důležitých živinách, které obsahuje. Brokolice se doporučuje jíst syrová nebo lehce dušená.

Citrusové plody

Mnoho plodů obsahuje kyselinu listovou, ale citrusové plody ji obsahují nejvíce. Obzvláště pomeranče jsou bohatým zdrojem kyseliny listové. Jeden pomeranč pojme asi 50 µg a velká sklenice šťávy může obsahovat i mnohem více. Další plody, které obsahují kyselinu listovou, je papája, grapefruit, hrozny, banány, meloun a jahody.

Fazole, hrách a čočka

Fazole a luštěniny s velkým obsahem kyseliny listové jsou, pinto fazole, lima fazole, hrášek a klasické fazole. Miska jakéhokoli typu čočky vám dodá denní množství vitamínu M.

Avokádo

Avokádo pojme až 90µg kyseliny listové v jednom šálku, což představuje 22% denní potřeby. Avokádo je nejlepší potravina na kyselinu listovou, ale také je vynikajícím zdrojem mastných kyselin, vitaminu K a vlákniny. Přidání avokáda do svého jídelníčku bude extra zdravou pochoutkou.

Okra

Jedná se o slizkou zeleninu, která je bohatá na živiny. Okra má odlišné schopnosti ale současně vám nabízí vitamíny a minerály, které jsou vhodné pro čištění trávicího traktu od toxinů. Pokud jde o vitamin M, tak ibišek je jeho velkým zdrojem. Jeden šálek vařené okry vám dodá 37 mikrogramů kyseliny listové.

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta většinou nepatří mezi oblíbenou zeleninu, ale nelze popřít, že patří mezi nejlepší potraviny na kyselinu listovou. Růžičková kapusta obsahuje vysoké množství vitaminu C, vitaminu K, vitamínu A, manganu a draslíku. I když obsahuje spoustu živin, tak nepatří mezi oblíbenou živinu.

Semena a ořechy

Nezá

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kyselina listová ve stravě

Poradna

V naší poradně s názvem PANGAMIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirolav Klouda.

Prosím, je možné použít Pangamin klasik jako suché kvasnice na kynutí těsta?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Teoreticky by to možné bylo, protože obojí obsahuje kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Otázka je, jestli v Pangaminu nebudou náhodou tyto kvasinky "moc mrtvé" a tím nebudou mít onu zázračnou fermentační aktivitu. Právě fermentační aktivita kvasinek v droždí způsobuje, že těsto nakyne. Ale není nic jednoduššího, než to vyzkoušet a přesvědčit se.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Pangamin

Recepty pro bezlepkovou dietu

BEZLEPKOVÝ CHLÉB

Ingredience

500 g mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)

250 ml vody

200 ml mléka

1 lžička soli

3 lžíce oleje

2 lžíce octa

1 lžíce cukru

1 a ½ sáčku sušeného droždí

1 hrst chia semínek

1 lžička chlebového koření

Postup

Do  nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí, cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě 220 °C.

MRKVOVÉ MUFFINY

Ingredience

½ hrnku jablečného pyré

½ hrnku oleje

3 lžíce rozmixovaného lněného semínka

8 lžic vod

1 a ½ hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)

½ hrnku kokosu

½ hrnku třtinového cukru

1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene

1 lžička skořice

Muškátový oříšek

Sušený mletý zázvor

Sůl

3 hrnky nastrouhané mrkve

Postup

V jedné nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a  vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku, sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při  teplotě 170 °C asi půl hodiny.

RÝŽOVÉ VLOČKY S OVOCEM

Ingredience

200 g rýžových vloček

700 ml mléka

Špetka soli

1  vanilkový cukr

Ovoce (jahody, jablka, hrušky, atd.)

Postup

Vločky se  společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do  této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.

ZELENINA S KOZÍM SÝREM

Ingredience

Libovolné množství oblíbené zeleniny

Olivový olej

1 cibule

1  stroužek česneku

Pepř

Sůl

Bazalka

Kozí sýr

Postup

Oloupeme si a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím sýrem.

RÝŽE S KUŘECÍM MASEM A ŽAMPIONY

Ingredience

1  balíček rýže

1 kuřecí prso

1 cibule

Žampiony

Sůl

Pepř

Olivový olej

Voda

Citrónová šťáva

Petržel

Postup

Rýže se 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Bezlepková dieta

Poradna

V naší poradně s názvem KETOZA JSMÍ SE JÍST CIBULE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

zajímalo by mne za se při ketonové dietě smí jíst cibule .
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Keto dieta je založena na omezení příjmu sacharidů. Cibule patří mezi potraviny s nízkým obsahem sacharidů a je tedy vhodná při ketóze. Tady je recept na cibulové kroužky (2 porce):
Ingredience
- velká žlutá cibule nakrájená na kolečka
- kokosová mouka 30 g
- 40 g parmazán, strouhaný
- špetka soli podle chuti
- jeden malý stroužek česneku
- špetka mletého černého pepře
- 1 vejce
- 125 ml kokosového oleje, rafinovaný, pokud nemilujete kokosovou chuť

Postup
Pokyny jsou pro 2 porce. Upravte podle potřeby.

Kokosový olej zahřejte na velké pánvi, na nízkou teplotu.
Zatímco se olej zahřívá, rozšlehejte vejce spolu s trochou kokosové mouky a špetkou soli. Rozšlehejte, dokud se ingredience nespojí. Potom nasypte zbytek všech suchých ingrediencí do středně velké mísy.
Pomocí vidličky každý cibulový kroužek důkladně navlhčete rozšlehaným vejcem, potom cibulový kroužek zvedněte a upusťte do moučné směsi. Lžičkou nahrňte mouku na celé kolečko a poté jemně přendejte kroužky na talíř.
Do pánve přidejte několik prstenů a mezi jednotlivými prsteny ponechte mezeru. Smažte asi 3–4 minuty na každou stranu, dokud není zlatohnědá, a poté vyjměte na talíř vystlaný papírovými ubrousky, aby vychladla. Pokračujte v tomto procesu, dokud není hotovo, a poté posypte solí podle chuti.

Tipy
Použití vidličky, kleští nebo špachtle usnadní jemný způsob, jak otočit cibulový kroužek bez narušení obalu.

Pokud nemáte rádi kokosový olej, můžete smažit na sádle nebo jiném tuku odolným proti vysokým teplotám.

Uvedený obal může být docela tlustý a tuhý, zjemnit ho můžete smetanou nebo vodou, a smícháním všech ingrediencí dohromady a vyrvořením konzistence jako těsto na palačinky. Poté do toho ponořte cibulové kroužky a jemně vložte do mírně zahřátého oleje.

Zdroj: příběh Ketoza jsmí se jíst cibule

Recepty s mákem

Makovec

Ingredience: 1 hrnek cukru, 1 čokoládová poleva, 3/4 hrnku mletého máku, 1 hrnek mléka, 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 2 vejce.

Postup: Vejce s cukrem šleháme asi 5 minut. Pokračujeme ve šlehání a postupně přidáváme olej, poté mléko a nakonec mouku smíchanou s mákem a práškem do pečiva. Těsto nalijeme na plech s pečicím papírem a dáme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme dočervena. Vystydlý makovec polijeme čokoládovou polevou nebo pocukrujeme.

Šišky s mákem

Ingredience: 2 balíčky vanilkového cukru, 1 balíček mletého máku, moučkový cukr, máslo.

Těsto: 1 vejce, 150 g hrubé krupice, 100−150 g hrubé mouky, 800 g brambor vařených ve slupce, 50 g škrobové moučky, 1/2 lžičky soli.

Postup: Brambory očistíme a uvaříme ve slupce. Brambory necháme vychladnout, potom je oloupeme a nastrouháme na vál. Osolíme je, přidáme škrobovou moučku a mouku s krupicí. Nakonec doprostřed všech ingrediencí uděláme důlek, do kterého rozklepneme vajíčko. Rukama vypracujeme vláčné a pevné těsto, jež se téměř nelepí. Těsto rozdělíme na stejné dílky a vyválíme z nich šišky. Ty vložíme do vroucí mírně osolené vody a zvolna vaříme asi 10 minut. Uvařené šišky vyndáme děrovanou naběračkou a necháme okapat (třeba na sítu). Šišky dáme na talíř a posypeme je mletým mákem, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem. Podle chuti můžeme na teplé bramborové šišky položit plátky másla a ještě je pocukrovat. Bramborové šišky s mákem podáváme ihned po jejich přípravě jako hlavní chod.

Škubánky s mákem

Ingredience: 1 kg brambor, 300 g hrubé mouky, rozpuštěné máslo nebo sádlo, mletý mák, moučkový cukr, tvaroh na strouhání.

Postup: Oloupané a rozkrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme, brambory necháme v nádobě, zpět nalijeme pouze část vody, přisypeme mouku a necháme dojít (přibližně 15 minut). Pak brambory rozšťoucháme dohladka (můžeme ještě přilít vodu z brambor). Po 10 minutách se hmota přestane lepit (můžeme ještě trochu přisolit). V rozpuštěném másle nebo sádle namáčíme lžíci a vykrajujeme škubánky. Na talíři je posypeme mletým mákem, nastrouhaným tvarohem a cukrem a můžeme je polít máslem nebo sádlem.

Lokše s mákem

Ingredience: 700 g vařených prolisovaných brambor, špetka soli, 300 g hladké mouky, 50 g rozpuštěného sádla, švestková povidla, 100 g mletého máku, 100 g moučkového cukru.

Postup: Brambory uvařené ve slupce oloupeme, prolisujeme, přidáme sůl a mouku a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále těsto rozválíme a&nb

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Mák

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří pech.

Mám cholesterol 9,8 a kyselinu močovou 472,mohu si pomoci užíváním kyseliny listové? děkuji pech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na vaše problémy kyselina listová moc nepomůže, ale také neuškodí. Na snížení cholesterolu a kyseliny močové je potřeba jít komplexní cestou. Nutné je přizpůsobit stravování.
Například tady je článek o tom jak snížit kyselinu močovou v krevním séru: https://www.ceskenemoci.cz/…
Cholesterol zase můžete prokazatelně snížit pitím červeného vína, článek o tom je zde: https://www.ceskaordinace.c…

Zdroj: příběh Dotaz

Hroznové víno – recepty na zpracování

Jogurtový zákusek s hroznovým vínem

INGREDIENCE:

  • 50 g světlého hroznového vína
  • 50 g tmavého hroznového vína

NÁPLŇ:

  • 60 g mandlí
  • 500 g bílého jogurtu
  • 50 g cukru
  • 1 plátek želatiny
  • 1 svazeček čerstvé máty
  • 1 balíček vanilkového cukru

TĚSTO:

  • 100 g cukru
  • 1 žloutek
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g másla
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 citron

Máslo rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Mouku s práškem do pečiva prosejeme. Žloutek s vejcem a se 100 g cukru vyšleháme do pěny. Přidáme čistou strouhanou kůru z citronu, nejlépe bio. Vmícháme máslo a pomalu do vajec přisypáváme mouku s práškem do pečiva. Těsto vlijeme do formy o průměru asi 15 cm. Formu s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Zkusíme vpichem špejlí (dobře upečené těsto nelepí). Hotový korpus necháme vychladnout.

Plátek želatiny namočíme ve 2 dl teplé vody. Hroznové víno umyjeme, osušíme, nakrájíme na půlky a vybereme zrníčka.

Jogurt, mátové lístečky, cukr vyšleháme. Přidáme vyždímanou želatinu a promícháme.

Hotový korpus rozřízneme. Půlku korpusu natřeme dílem jogurtového krému. Posypeme částí hroznového vína, zakryjeme další částí krému. Dáme druhý díl korpusu. Zbytkem jogurtu potřeme povrch i strany korpusu. Nakonec ozdobíme zbytkem hroznového vína a strany posypeme praženými mandlemi. Hotový zákusek dáme na 30 minut do lednice.

Jogurtový zákusek s hroznovým vínem nakrájíme a podáváme v teplých letních dnech jako lahodné občerstvení.

Štrúdl z hroznového vína

INGREDIENCE:

  • 2 lžíce drceného mandlového másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • 500 g tmavého hroznového vína
  • 2 žloutky
  • 80 g strouhanky
  • 500 g bílého hroznového vína

NA OZDOBU:

  • cukr moučka

NA POTŘENÍ:

  • vejce

TĚSTO:

  • 1 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1 hrst citronové kůry
  • 150 g másla
  • 1 špetka soli
  • 150 g cukru moučka

Nejprve si připravíme těsto. Na vál nasypeme prosátou mouku s cukrem, nastrouháme máslo a doprostřed rozklepneme vejce. Přidáme citronovou kůru a špetku soli. Těsto rychle zpracujeme, občas si namáčíme ruce ve studené vodě, aby nám těsto nezteplalo. Snažíme se pracovat rychle. Vytvoříme kouli, kterou zabalíme do čistého plátna, přikryjeme průsvitnou fólií a dáme na 30 minut do lednice.

Umyté hroznové víno nakrájíme na půlky, pokud obsahuje zrníčka,

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Hroznové víno

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NASTARTOVAT TĚLO NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobry den Prispevek od Kamci je pekny ale není dost dobry pro lidi co chodi do práce .Priklad Vstavam 4.30,bezim na autobus ,pak na metro,V praci jsem v šest .Jdlo mam v devět a pak jdu domu ve dve.Mezitim nemuzu si dat nikde jidlo. Diky za rady pro pracujici.Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vstávejte o něco dříve, abyste se stačila nasnídat. Snídaně je prostě základ a bez ní žádnou pozitivní změnu nečekejte. Snídaně by měla být vydatná a bohatá na sacharidy, nejlépe vločky. Po snídani běžte na ten bus a metro. Do kapsy si klidně strčte nějakou mysli tyčinku, ať si ji můžete dát v metru za odměnu, že jste to stihla. V sedm hodin si dejte plátkový sýr a rýžový chléb. V devět máte svůj oběd, takže masíčko s přílohou a pěkně se napapejte. Ve 12, až budou ostatní obědvat, si dejte nějaké ovoce třeba jablko. Ve dvě, až půjdete z práce, tak si cestou kupte oblíbený sendvič nebo bagetu. Doma si pak udělejte zeleninový salát z listové zeleniny a k tomu orestované maso bez přílohy. U televize si pak můžete dát odtučněný tvaroh a připravit si jídlo na další den. Takhle by to ve vašem programu mohlo fungovat.

Zdroj: příběh Jak nastartovat tělo na hubnutí

Doporučené denní dávky kyseliny listové

Uvedená čísla znamenají množství mikrogramů za den:

  • kojenci 1–3 měsíce = 60;
  • kojenci 4–12 měsíců = 80;
  • děti 1–3 roky = 200;
  • děti 4–9 let = 300;
  • děti 10–14 let = 400;
  • pro dospělé (15–120 let) se doporučuje příjem 400 mikrogramů kyseliny listové denně;
  • pro těhotné se doporučuje 600 mikrogramů kyseliny listové denně;
  • pro těhotné epileptičky se doporučuje alespoň 3 měsíce před plánovaným otěhotněním 5 miligramů kyseliny listové denně.

Zdroj: článek Přírodní zdroje kyseliny listové

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

dobrý den,
asi před týdnem jsemsi všimla na boku koreni jazyka zvláštních útvarů. přikládám foto. mám na této straně uz delší do u zub s ostrejsi hranou. za necele tri tydny jsem objednana k zubari tak chci aby mi to zkontroloval, bojim se ale zda by se nemohlo jednat o rakovinu. vice jak tri roky nekourim a nepiji. jsem na materske a kojim dvě děti. Předem děkuji moc za odpověď co ná to mohlo byti a zda-li nemám jít okamžitě k lékaři.
dekuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na fotografii je vidět zduřelá listová papila (papillae foliatae). Nejčastější příčiny takového zduření bývá právě mechanické podráždění ostrým výčnělkem na zubech, což asi bude i váš případ. Mezi další příčiny zvetšení listových papil patří: spálený jazyk, malé lokální infekce v ústech, diabetická neuropatie, rakoviny ústní dutiny, výskyt vředů v ústech a leukoplakie (komplikace AIDS).
Listová papillitida se může objevit na jazyku i bez zjevného důvodu. I když to není lékařsky dokázáno, tak někteří lékaři se domnívají, že za tím může být alergická reakce na jídlo nebo léky nebo dehydratace, také orální sex nebo vedlejší účinky antibiotik.
Protože listové papily rozpoznávají kyselé příchutě, tak si můžete ověřit jejich stav rozpoznáním chuti citronu a octa.
U pacientů s listovou papillitidou se osvědčila bylina z čínské medicíny s názvem Shaduolika (tradiční čínská bylina) a dexamethason (pro úlevu od bolesti) oboje je bezpečné a účinné, ovšem ne během kojení. Je správné, že kontrolujete stav svého jazyka, a že jste objednána k zubnímu lékaři. Plánovaná kontrola u zubního lékaře do třech týdnů bude optimální. Není třeba se stresovat katastrofickými scénáři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dotaz

Příprava kamutu – recepty

Kamut se zeleninou: 230 g kamutu, 200 g brokolice, 1 sladká mrkev, 1 červená cibule, 60 g dýňových semínek, 5 cm zázvorového kořene, 1 lžíce bio sezamového oleje, ½ lžičky celého římského kmínu, 2 lžičky tamari sójové omáčky, nerafinovaná sůl

Postup: Kamut přes noc namočíme a druhý den vaříme v nové vodě (dvojnásobné množství) s bobkovým listem 60 minut v tlakovém hrnci. Po uvaření přebytečnou vodu slijeme. Na oleji zpěníme cibulku nakrájenou na kolečka, přidáme hranolky mrkve a pokrájenou brokolici. Osolíme, přidáme kmín, minutu smažíme a pak podlijeme troškou vody a dusíme doměkka. Na závěr vmícháme sójovou omáčku a vše zakápneme zázvorovou šťávou (zázvor oloupeme, nastrouháme najemno a v ruce vymačkáme). Chvilku ještě smažíme, stáhneme z plotny a můžeme podávat s kvašenou zelinou.

Kamut s celerem, rukolou a vlašskými ořechy: ¾ hrnku vařeného kamutu = ½ hrnku zrna kamut s celerem, rukolou a vlašskými ořechy, 1 cm řasy kombu, ½ celeru, větší hrst rukoly (cca 40 g), gomasio,hrst vlašských ořechů, 3 pol. lžíce olivového oleje za studena lisovaného

Postup: Kamut přes noc namočíme a druhý den vaříme v tlakovém hrnci 45 min s řasou kombu a špetičkou soli. Můžeme využít i zbylého zrna z předešlého dne. Celer oloupeme a nakrájíme na centimetrové kostičky, smažíme na kvalitní pánvi na olivovém oleji. Smažení je poměrně dlouhé. Jakmile máme kostičky krásně nahnědlé, přidáme sůl, 3 min ještě smažíme a poté přidáme čerstvě namletý pepř a smažíme jen 5 s. Stáhneme z plotny, přidáme kamut, který se nám krásně prohřeje a teplota se nám sníží. Díky tomu můžeme přidat natrhanou rukolu, která se tak nespaří a nescvrkne, zůstane krásně křupavá. Vlašské ořechy opražíme na suché pánvi. ½ opražených ořechů roztlučeme a zamícháme do kamutu, zbylou ½ posypeme kamut na talíři. Ke kamutu můžeme podávat napařenou zeleninku, nejlépe mrkev, která nám talíř rozzáří, a salátovou okurku. Okurku je dobré nahrubo nastrouhat, promíchat s 1 až 2 polévkovými lžícemi umeocta a nechat půlhodinky odležet.

Salát z kamutu: 1 šálek (235 ml) kamutových zrn namočených přes noc, 1/3 šálku citrónové šťávy, 1/3 šálku sójové omáčky tamari nebo shoyu, ¼ šálku sezamového nebo slunečnicového oleje, 1/2 šálku vlašských ořechů, 3 lžíce sezamových semínek, 2 mrkve nakrájené na nudličky, 1 kedlubna nebo 1/2 salátové okurky nakrájené také na nudličky

Postup: Kamutová zrna uvařte doměkka. Bude to trvat tak hodinku. Že jsou hotová, poznáte podle toho, až začnou praskat. Pokud zvolíte kedlubnovou variantu, mrkev a kedlubnu jemně upravte na páře. Opravdu jemně, aby&n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kamut

Příběh

Ve svém příspěvku KYSELINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Káťa.

Já bych ráda užívala kyselinu listovou kvůli početí dítěte. Mám si ji normálně koupit v lékárně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Diminka.

no lepší je rovnou femibion, kromě kys. listové obahuje vše, co mimi potřebuje, lékař mi ho i doporučil

Zdroj: příběh Kyselina

Recepty na použití

Štrúdl s kustovnicí

Ingredience: 500 g listového těsta, 1 kg kyselejších jablek, goji – plody kustovnice čínské, rozinky a oříšky, cukr krystal, skořice, 1 vejce

Postup: Listové těsto překrojíme na půl. Rozválíme jednu polovinu na obdélník. Nastrouháme jablka a vymačkáme z nich šťávu. Polovinu jablek rovnoměrně rozprostřeme doprostřed rozváleného těsta a posypeme je kustovnicí. Kustovnice nemá příliš výraznou chuť, takže můžeme přidat i rozinky a oříšky. Na závěr osladíme krystalovým cukrem a posypeme skořicí podle chuti. Přehrneme okraje těsta a spojíme. Potřeme rozšlehaným vejcem. Pokud se nám těsto rozevírá, vejce nám pomůže jej slepit. Opakujeme celý postup i na druhou polovinu těsta. Dáme na pečicí papír a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C do zlatova. Výsledek vypadá barevně velmi hezky, a navíc přínos kustovnice čínské je v extra porci vitamínů a minerálů.

Tvarohový koláč s kustovnicí

Ingredience na těsto: 150 g hladké mouky, 150 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, ½ lžičky prášku do pečiva

Ingredience na polevu: 100 g moučkového cukru, 500 g tvarohu, 2 vejce, kustovnice, rozinky dvou barev, brusinky

Postup: Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které vtlačíme do formy vymazané máslem a vysypané moukou anebo vyložené pečicím papírem. Nejprve dáme těsto předpéct do trouby rozpálené na 180 °C asi na 6 minut. Mezitím si připravíme tvarohovou polevu: tvaroh umícháme se žloutky a moučkovým cukrem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a jemně zamícháme do tvarohu. Těsto vyjmeme z trouby a po vychladnutí na něj rozprostřeme tvarohovou směs, kterou posypeme sušenými plody různých barev: kustovnicí čínskou, rozinkami, brusinkami. Ty jsme předtím krátce nechali namočené ve vodě, aby změkly. Poté dáme koláč dopéct cca na 20 minut při teplotě 180 °C.

Koktejl z kustovnice

Ingredience: 60 g sušené kustovnice, 400 ml kozí syrovátky

Postup: Pokud není syrovátka úplně čistá, přeceďte ji přes jemné sítko. Vsypte do ní všechny plody goji, uzavřete (nebo přikryjte potravinovou fólií) a uložte do lednice alespoň na 2 a ½ hodiny nabobtnat – záleží na míře vysušenosti kustovnice. Až jsou plody úplně měkké, pořádně je promixujte ponorným mixérem. Nechcete-li mít v nápoji zrníčka, proceďte jej ještě přes velmi jemné síto. Nápoj je chutný sám o sobě, přesto je možné jej vylepšit čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávou. Podávejte chlazené.

Zdroj: článek Goji/godži

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA A INTOLERANCE LAKTOZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Procházková.

Mám dotaz. Mám doma houbičky, dělám denně kefír pro manžela a zajímalo by mne, zda mohu kefír t=ž užívat, když mám prokázanou intoleranci laktozy. Bojím se, abych si tím nějak neublížila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Součástí přírodní medicíny je celá řada bylinek a dalších produktů. Mezi „nejzvláštnější“ z nich nepochybně patří tibetská (kefírová) houba. První zajímavostí už je skutečnost, že se vlastně vůbec nejedná o houbu, ale o společenství bakterií a mléčných a octových kvasinek. Svým vzhledem ovšem právě houbu připomíná, což tedy vysvětluje samotný název.






Tato kefírová kultura a její příznivé účinky na lidské zdraví je přitom známa odedávna. V oblasti Kavkazu a Tibetu se mohla používat již před cca 5 tisíci lety. Tamější lidé ovšem její tajemství dlouho střežili, takže se informace o ní začali dostávat na Západ až v 19. století, kdy ji popsali ruští lékaři. Dnes se o ní mluví jako o elixíru zdraví. Jaké jsou tedy její účinky?

Příznivé účinky tibetské houby

Mnoho zdrojů uvádí až zázračný vliv na lidské zdraví. Tibetská houba má příznivé účinky na srdce, pomáhá lépe rozkládat cholesterol v cévách a pozitivně reguluje krevní tlak. Její konzumace je tedy mj. prevencí infarktu myokardu. Kladný vliv má ovšem i na další orgány. Doporučována je např. při různých nemocech ledvin, sleziny, žlučníku, slinivky či jater.



Kefírový nápoj navíc odkyseluje organismus, zabraňuje shromažďování a hnilobným procesům potravy ve střevech, takže působí pozitivně také na trávící soustavu. Opomenout nesmíme ani stimulaci imunitního systému, zpomalení stárnutí, zvýšení vitality a zabránění únavě způsobené stresem. Navíc dokáže brzdit vývoj metastáz a je cenným zdrojem vitamínu B12 a kyseliny listové.

Jak si doma připravit kefírový nápoj aneb tibetská houba do mléka

Nejedná se o nic složitého. Dvě či tři lžičky tibetské houby dáte do sklenice a zalijete cca půl litrem nesvařeného mléka. Dále necháte odstát 24 hodin, poté této době důkladně zamícháte a scedíte skrze sítko. Tímto způsobem si vlastně vytvoříte základ pro domácí kefír. Směs, jež zůstane na sítku, propláchnete a vrátíte do umyté sklenice. Pamatujte ale, že by vůbec neměla přijít do styku s kovem.

Celý proces lze zopakovat hned několikrát, než se vám bude zdát, že je kefír hotový. Až tomu tak bude, konzumujte jej 20 dní , a to ideálně před spaním. Pak si je nutné dát na 10 dní přestávku, během níž je potřeba tibetskou houbu opět přelévat mlékem a čistit, aby si zachovala své účinky. Po čase byste se měli cítit zřetelné lépe, neboť se jedná o skutečně účinnou přírodní medicínu.

Doporučujeme: mikroorganismy tvořící tibetskou houbu se živí zejména mléčnou laktózou. Kefírový nápoj proto mohou konzumovat i lidé, kteří jsou na ni alergičtí.

Zdroj: příběh Tibetská houba do mléka - ZDRAVÁ náhrada ACTIMELU za cenu mléka- KVALITNÍ houbičky

Druhy anémie

Sideropenická anémie

Anémie z nedostatku železa je jednou z nejčastějších. Nedostatek železa vzniká především při dlouhodobé a postupné ztrátě krve, která vyčerpává zásoby železa v organismu (železo je v krvi vázané na hemoglobin a při jeho deficitu klesá celková hodnota hemoglobinu). Tímto problémem jsou nejčastěji postiženy ženy se silným menstruačním krvácením. Ke ztrátě železa krvácením však dochází například i u hemoroidů, ale to většinou nevede až k rozvoji anémie na rozdíl od polypů konečníku, vředového onemocnění střev, kolorektálního karcinomu, jícnových varixů, tumorů žaludku a podobně. Další možnou příčinou je nedostatek železa v potravě (zejména u veganů). Anémie se může též rozvinout při neschopnosti železo vstřebávat, což nastává při neschopnosti žaludku syntetizovat HCl, po resekcích žaludku, rozsáhlých resekcích tenkého střeva nebo tehdy, uniká-li střevní obsah píštělemi. Pokud vznikne chudokrevnost z nedostatku železa, je vhodnou kombinací užívání potravinových doplňků obsahujících železo v dávkách většinou do 300 mg/den (v podobě organické soli například fumarát železnatý) a vitaminu C (železo je základní složka hemoglobinu a vitamin C jej pomáhá lépe vstřebávat). Také užívání extraktů třapatky (echinacea) podporuje mimo jiné tvorbu červených krvinek.

Anémie při chronických onemocněních

Tento druh anémie se ze začátku neprojevuje ani snížením hladiny hemoglobinu, ani změnou tvaru a velikosti červených krvinek, ale vyskytuje se u některých onemocnění jako jeden z příznaků. Patří sem revmatoidní artritidy (zánět kloubů), selhání ledvin a jater, chronické infekce, zhoubné (maligní) nádory a zánětlivá onemocnění (například Crohnova choroba – onemocnění sliznice trávicího traktu). Při této anémii dojde ke snížení životnosti červených krvinek (normálně je asi 120 dní) a snížení tvorby erytropoetinu (hormon tvořený v ledvinách, který stimuluje tvorbu červených krvinek). Hladina železa je normální, nebo naopak zvýšená. Léčba železem je u tohoto druhu tedy neúčinná a je nutno zaměřit se na skutečnou příčinu – tedy léčbu samotného onemocnění, které anémii způsobilo. V některých případech lze pacientovi pomoci dávkami erytropoetinu.

Anémie z nedostatku vitaminu B12

Vitamin B12 by měl být součástí přijímané potravy. Získáváme jej převážně z živočišných zdrojů – maso, ryby, vejce a mléko. Vstřebává se v trávicím ústrojí díky vnitřním faktorům, které vypouštějí buňky v žaludku. Poté putuje až do jater, kde je skladován do zásoby až na 2 roky a více. Jednou z příčin jeho nedostatku je nízký příjem v potravě, a to hlavně u veganů (lidí, kteří se živí potravou, která není z žádné části tvořena pokrmy z ži

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Druhy anémie

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÝ FERITIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

dobrý den,manžel má zvýšený feritin 1500. hemoglobin jen 75. je onkologicky nemocný. je unavený, hodně zhubl.chodí na krevní konzervy ale hemoglobin se vždy zvedne jen malinko a za pár dní zase klesne zpět na stejnou hodnotu,která byla před konzervou.od března byl zatím na třech chemoter. zatím kvůli nízkému hemogl.se další chemoter.odkládá.Poradíte mě prosím jaké jsou pro něj nejvhodnější potraviny?Děkuji mnohokrát za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek feritinu a nedostatečná hladina hemoglobinu ukazuje na neschopnost organismu využít železo. Právě železo lze v potravě posílit vhodnými potravinami, ale v tomto případě to bude bez efektu, protože železa má váš manžel nadbytek. Dalším důležitým činitelem pro podporu vzniku hemoglobinu je vitamín B9 a B12. Ale i zde může být onkologickým onemocněním omezena tato schopnost organismu. Nicméně tyto dva vitamíny se nachází v těchto potravinách:
- chřest, avokádo, růžičková kapusta a listová zelenina jako špenát a salát.
- maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, cereálie a kvasnice.
K dispozici jsou i doplňky stravy s obsahem kyseliny listové a vitamínu B12, ale o nich si promluvte s ošetřujícím lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nadbytek železa a zelenina

Kyselina listová v potravinách

Množství kyseliny listové (v µg) na 100 g množství uvedené potraviny:

  • žito – 60;
  • slunečnicová semínka – 227;
  • hrách – 65;
  • brokolice – 71;
  • červená řepa – 109 (pozor, barví moč!);
  • špenát – 194;
  • mandle – 58,7;
  • čočka – 433;
  • pistácie – 58;
  • zelí – 43;
  • kukuřice – 45,8;
  • chřest – 128;
  • lískové ořechy – 71,8;
  • sója – 375;
  • pšenice – 41;
  • pórek – 64;
  • arašídy – 240;
  • fazole – 388;
  • oves – 56;
  • hlávkový salát – 136;
  • avokádo – 62.

Dobrým zdrojem jsou také vnitřnosti a vejce. V mase, rybách, mléku a mléčných výrobcích je obsah kyseliny listové relativně nízký.

Kyseliny listová je rozpustná ve vodě, je termolabilní (= zvýšením teploty se rozkládá) a citlivá na světlo. Během zpracovávání potravin a jejich skladování je nutné počítat se ztrátami, u monoglutamátů až do 70 %, u polyglutamátů okolo 50 %. Celkové ztráty z potravin se pohybují v rozmezí 10–70 , v průměru okolo 35 %.

Pokud kyselinu listovou sníte ve smíšené stravě, do těla se dostane přibližně 50 % toho množství kyseliny listové, kterou jste snědli (zbytek vyjde stolicí); synteticky vyrobená kyselina listová (monoglutamát) se do těla vstřebá prakticky celá.

Zdroj: článek Přírodní zdroje kyseliny listové

Příběh

Ve svém příspěvku OBSAH PURINU V LISTOVE ZELENINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Dobrý den,prosím Vás kolik purinu obsahuje listova zelenina např.římský salát,ledovy salát,zeli apod.?Předem dekuji za odp. spozdravem a přání hezkého dne přeje Metela

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Obsah purinu v listove zelenině

Recepty na hlavní jídla

Pórková polévka

Ingredience: 1 litr hovězího vývaru, 120 g pórku, 120 g brambor, 1 bílek, sůl, pažitka na ozdobu

Postup: Očištěný a omytý pórek nakrájíme na tenké plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a vložíme spolu s pórkem do vroucího vývaru. Vaříme doměkka. Do hotové polévky vidličkou zašleháme bílek. Polévku podle chuti dosolíme. Před podáváním na talíři posypeme pažitkou.

Hodnota: 243 kJ/59 kcal

Lívanečky pro děti

Ingredience: 14 g stolního oleje, 260 g vody, 250 g lívanečků, 40 g dia skořicového cukru

Postup: Obsah sáčku vsypeme do misky a vlijeme studenou vodu. Směs metličkou důkladně rozšleháme, aby byla bez hrudek. Necháme odstát 5 minut. Na rozehřátou lívancovou pánev potřenou olejem nalijeme těsto a opečeme z obou stran dozlatova. Hotové lívanečky obalíme ve skořicovém cukru.

Hodnota: 899 kJ/215 kcal

Segedínský guláš

Ingredience: 40 g podzimní cibule, 20 g hladké mouky, 20 g stolního oleje, 12 g soli, 360 g libového vepřového masa, 80 g mléka, 280 g kysaného zelí, kmín, 200 g vody, 4 g červené sladké papriky

Postup: Na polovině dávky tuku zpěníme cibulku a přidáme mletou papriku a přilijeme vodu. Přidáme nakrájené maso, sůl a kmín. Dusíme do poloměkka a přidáme nakrájené kysané zelí. Připravíme zásmažku – do zbylého tuku přidáme mouku. Vmícháme do guláše, přilijeme mléko a dusíme doměkka.

Hodnota: 1 218 kJ/ 291 kcal

Houskový knedlík

Ingredience: 1 vejce, 304 g hladké mouky, 20 g mléka, 32 g bílého pečiva, 20 g kvasnic

Postup: Z 1/3 mléka a droždí připravíme kvásek, který po 15 minutách smícháme s osolenou moukou, vejcem a zbylým mlékem. Vypracujeme těsto, do kterého vmícháme kostičky rohlíku. Přikryté necháme vykynout na teplém místě. Vyválíme 2 válečky, vložíme je do vroucí vody a vaříme přibližně 20 minut. Z každého knedlíku uděláme 8 koleček (1 plátek má 40 g). Na porci počítáme 2 plátky.

Hodnota: 660 kJ/158 kcal

Recepty na dia zákusky

Ořechové spirály

Ingredience: 1 vejce, 120 g polohrubé mouky, 60 g tvarohu, sůl, 30 g stévie, 12 g másla, 12 g ořechů

Postup: Z tuku, tvarohu, mouky a soli vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. Mezitím nameleme ořechy a přidáme vejce se sladidlem. Vše dohromady zamícháme a rozetřeme na vyválené těsto do tvaru obdélníku. Těsto vyválíme zhruba 3–4 mm vysoké. Vše stočíme jako roládu, kterou krájíme cca na 5 mm vysoká kolečka, která klademe na plech s pečicím papírem. Pečeme přibližně n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky I. typu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ČERVENÁ ŘEPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Hana.

Nevyznám se v naprosto rozdílných instrukcích, které nacházím na různách stránkách warfarin-dieta, diskuze-ceskaordinace, lecba-warfarinem. Jsou to weby zaměřené na poradnu pacientům s warfarinem, zdá se, že odpovídají odborníci, ale přesto se zde vyskytují naprosto rozdílné odpovědi, což je matoucí. Jednou červená řepa nevadí, protože má málo vit.K. Potom je zase potřeba ji konzumovat každý den ve stejném množství. Na těchto stránkách warfarin-dieta je v článku o červené řepě vypsáno množství různých druhů zeleniny "Ovšem kořenová zelenina, jako je mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev, rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina, se může pouze v nepatrném množství". Ale přímo v knize o léčbě antikolaguanty a na jiných stránkách jsou zrovna tyto zeleniny ( kromě listové ) uváděny jako neproblematické s nízkým obsahem vitamínu K, které není třeba omezovat. Takže mají se tyto v nepatrném množství, nebo se nemusí omezovat? Netroufnu si manželovi vařit z jiných než těchto, i tak se mu drží INR stále kolem 2,1-2,3. Kdybych si tedy dovolila přidat zeleninu se středním obsahem vit. K, už by se dostal pod INR 2 a to je nebezpečné. Ani si nedovolím mu dát kuřecí nebo hovězí maso, které má snad 300 mcg vit. K. To bych potom musela denně dosahovat stejných hodnot v zelenině? Já tomu prostě vůbec nerozumím, jak máme vlastně vařit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Moc to řešíte. Stačí znát jen druhy potravin s vysokým obsahem vitamínu K a na ty dávat pozor. Vysoký obsah vitamínu K má jen zelená listová zelenina, kam patří zelí (bílé i červené), kapusta, růžičková kapusta, tuřín, brokolice, ledový salát, špenát, atd. Tyto druhy je třeba do jídelníčku zařazovat, ale jen v malém množství každý den stejně. Ostatní potraviny není třeba řešit. Důležité je absolvovat pravidelná měření srážlivosti krve, ideálně jednou za měsíc. Ze zbylých potravin, zde neuvedených, je možné pohodlně vytvořit vyváženou stravu s omezeným množstvím tuku na 50 gramů za den, s dostatkem bílkovin a přiměřeným množstvím sacharidů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a červená řepa

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jitka Konášová


listnatý kaktus
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
listový špenát a cukrovka
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.