Jednou z hlavních složek jídelníčku je salát z červené řepy. Mezi další hojně konzumované pokrmy patří brokolice, fazolové lusky, mrkvovýperkelt, boršč, jogurt s medem a ořechy, bezvaječné těstoviny, kuře s celerem, ale i celerové hranolky s dušenými kachními stehny. Detoxikační jídelníček na 28denní je pevně dán. Při detoxikaci by se mělo pít hodně čisté vody, alespoň 3 až 4 litry denně, naopak je nutné vynechat alkohol a omezit kofein. Doporučuje se čaj z ostropestřce mariánského na pročištění jater. Na celém 28denním detoxikačním programu je zajímavé i to, že nehladovíte, nevážíte si ani neodměřujete dávky. Můžete sníst, kolik chcete, ale musíte se držet daného jídelníčku. Jíte tři jídla denně, pokud máte i přesto hlad, můžete si dopoledne dopřát švestky, ořechy a med, odpoledne bílý jogurt, ořechy a skořici. Pokud se ale do programu vrhnete, počítejte s tím, že detoxikace organismu sice za necelý měsíc skončí, ale změna životosprávy a jídelníčku by měla být trvalá. Člověk by se měl naučit jíst jinak a k původní stravě už by se vrátit neměl.
Jídelníček je přesně sepsaný v kalendáři jídel, které se konzumují během 28 dnů. Během této doby se organismus zbaví především tuků. Zaručený výsledek v podobě ztráty 10 kg neexistuje, protože každý má jiný metabolismus. Navíc váha nemusí být vždy rozhodující, lepší je ztratit 15 cm v pase a 6 kg než naopak. Recepty pokrmů z kalendáře jsou celkem časově náročné, ale říká se, že hubnutí začíná v hlavě, takže se musí obětovat i pár chvil pro uvaření rozumnějších pokrmů.
Jídelníček při detoxikaci
1. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, strouhaný sýr
2. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy, strouhaný sýr
Večeře: Mrkvovýperkelt, strouhaný sýr
4. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Mrkvovýperkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládaná cuketa
5. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
6. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvovýperkelt, strouhaný sýr
8. den
Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. den
Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: Rychlá hrachová polévka
10. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvovýperkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. den
Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. den
Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvovýperkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. den
Snídaně: Vyberte si snídani, která vám v tomto týdnu nejvíce chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku se zázvorem, strouhaný nízkotučný sýr
15. den
Snídaně: Šťáva z červeného grepu 2 dcl a 2 sójové nebo grahamové rohlíky, med, ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajčata nebo okurky
17. den
Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. den
Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalená v mletých vlašských ořeších
19. den
Snídaně: Pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvovýperkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové hranolky, dušená kuřecí stehna
Večeře: Brokolice s česnekem, tuňák v konzervě
21. den
Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Celerové hranolky, dušené horní krutí stehna, červená řepa, okurka
Večeře: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
22. den
Snídaně: Pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnem
Večeře: Kuře s celerem
23. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Mrkvovýperkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalená v mletých vlašských ořeších
24. den
Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Salát z červené řepy, mořská treska na másle
Večeře: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
25. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: Salát z červené řepy, tuňák
26. den
Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
Večeře: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
27. den
Snídaně: Šťáva z červeného grepu 2 dcl, 2 grahamové nebo sójové rohlíky, med, vlašské ořechy
Oběd: Boršč
Večeře: Celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle
28. den
Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Vařená strouhaná řepa, cibule, tuňák
Po absolvování prvních 28 dnů můžete přejít na stravování podle krevních skupin, nebo dle dělení na sacharidové a bílkovinové dny. Tělo se tak může znovu zbavit přebytečných centimetrů nebo tuku. Tři jídla denně mohou být pro někoho málo, hlavně třeba pro těžce pracující či sportovce. V mezidobí lze konzumovat hrozinky s ořechy nebo mandlemi. Večer se dá klidně zopakovat večeře. Není třeba dodržovat staré pravidlo: poslední jídlo v pět. Boj o vaše zdraví je nekonečný, proto když ukončíte detoxikaci, neměli byste se vracet k bývalým stravovacím návykům. Doporučuje se pět dnů v týdnu jíst podle receptů z knihy a zbývající dva dny libovolně.
Čtyřtýdenní popis detoxikace dle Antonie Mačingové
První týden je jídelníček sestaven tak, aby se do těla dostalo co největší množství živin v podobě vlákniny v zelenině, ovoci. Díky zvýšenému pitnému režimu denně 3,5–4 litry vody se důkladně vyčistí tlusté střevo. Některé druhy zeleniny mají vysoce projímavý účinek, příkladem je červená řepa, fazolové lusky, mrkev. Červená řepa je důležitou potravinou prvního detoxikačního týdne, je velmi zdravá, dokáže čistit krev a zachycuje jedovaté kovy. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, čímž podporuje činnost střev, dále obsahuje kyselinu listovou, velké množství křemíku, který zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů. Vedlejším projevem konzumace červené řepy je červené zbarvení moči a stolice.
Druhý týden je v porovnání s prvním týdnem pestřejší, obsahuje více sacharidů a bílkovin. V tomto období může přetrvávat pocit nafouklého břicha, ovšem tento stav je přechodný, jelikož při detoxikaci dochází k likvidaci bakterií. V tomto týdnu je dobré zvýšit přísun probiotické kultury v podobě kysaného zelí nebo šťávy z kysaného zelí.
Ve třetím týdnu se přechází na pestrou stravu. V tomto týdnu se upravuje pocit nasycení tak, že pro nasycení stačí menší porce, než tomu bylo v prvním týdnu. To je důkazem toho, že tělo přestává být podvyživené. Je to k neuvěření, ale obézní tělo je častokrát podvyživené. V tomto týdnu se začínají projevovat první úbytky v centimetrech, což je patrné na oblečení, které začíná být volnější, organismus je plný energie, vitality a chuti do života.
Čtvrtý a poslední týden představuje relativní pohodu. Jsou již viditelné účinky 28denního detoxikačního plánu. Důležitým předpokladem je důsledné dodržení pokynů detoxikace, což je dodržení správného pitného režimu, 3,5–4 litry vody denně po celou dobu, plné nasycení při jídle.
Jídelníček při detoxikaci na 1. týden
Detoxikační jídelníček se skládá:
Snídaně
Oběd – kuřecí maso můžete nahradit krůtím masem nebo hlívou ústřičnou
Večeře
1. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
2. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
3. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvovýperkelt a strouhaný sýr.
4. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvovýperkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
5. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
6. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: cuketová příloha. Večeře: brokolice s česnekem a vařené vejce.
7. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát z červené řepy a vařené vejce. Večeře: mrkvovýperkelt a strouhaný sýr.
Jídlo je důležité konzumovat do maximálního pocitu nasycení, nedílnou součástí detoxikace je doporučený pitný režim 3,5–4 litry vody denně po celou dobu.
Příklad receptů z prvního týdne detoxikace
Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Mrkev se nastrouhá na jemném struhadle, jablka na hrubém struhadle, přidají se mleté vlašské ořechy a smícháme v poměru 1 : 1 : 1. To je stejně velké objemové množství mrkve, jablek a ořechů. Není to o vážení potravin! Přidá se hrst hrozinek, med podle chuti, po medu ani ořechách nepřiberete, a špetka skořice.
Tato snídaně je zdrojem okamžité energie a organismus tyto potraviny vstřebá bez zbytečného zatěžování trávicího ústrojí. Takto připravená snídaně obsahuje fosfor, vápník, sodík, draslík, síru a hořčík. Skořice čistí krev, pomáhá ochablým střevům.
Brokolice s česnekem se strouhaným nízkotučným sýrem nebo vejcem. Brokolici uvaříme do křupava, poté scedíme. Do hrnce nalijeme olivový olej, osolíme a přidáme na kousky nakrájený česnek, asi 3 stroužky, a osmažíme do zlatova. Poprášíme mletým rozmarýnem a odstavíme. Přidáme vařenou brokolici a promícháme. Posypeme nízkotučným tvrdým sýrem nebo přidáme na kostičky nakrájené uvařené vajíčko na tvrdo.
Brokolice obsahuje vitamín C, E, B1, B2. Je bohatá na beta-karoten, kyselinu listovou, draslík, vápník, fosfor a síru. Dvě až tři porce 350 g – 400 g týdně ke konzumaci postačí. Protože větší množství brokolice může zpomalit vstřebávání jódu.
Jídelníček při detoxikaci na 2. týden
8. den – Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou. Večeře: boršč.
9. den – Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
10. den – Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvovýperkelt a nízkotučný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vejce.
11. den – Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: fazolové lusky a vejce. Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami.
12. den – Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem. Večeře: rychlá hrachová polévka.
13. den – Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvovýperkelt a sýr. Večeře: boršč.
14. den – Snídaně: zde dle chuti výběr ze snídaně, která vám nejvíce v tomto týdnu chutnala. Oběd: kuřecí stehno s celerem. Večeře: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr.
Příklad receptů z druhého týdne detoxikace
Mrkvovýperkelt se strouhaným sýrem nebo vařeným vejcem. Orestujeme cibuli na osoleném olivovém oleji, přidáme očištěnou a na tenké kroužky nakrájenou mrkev, chvíli osmažíme a přidáme mletý pepř, půl čajové lžičky mletého rozmarýnu, kmín nebo koriandr. Promícháme a přilijeme dvě až tři polévkové lžíce sójové omáčky. Za stálého míchání minutu restujeme a poté přilijeme 2 dcl vody. Pod pokličkou dusíme 15 minut, dokud se neodpaří voda a na mrkvi nezůstane jen jemný povlak.
Mrkev čistí žaludek a střeva, působí močopudně, podporuje peristaltiku střev, zvyšuje produkci krve, dodává energii mozku, snižuje cholesterol, chrání zrak a zubní sklovinu. Je vynikajícím zdrojem energie při stavech vyčerpanosti. Obsahuje vitamíny A, C, B, beta-karoten, železo, měď, vápník, sodík a draslík.
Kuře s celerem. Kousky kuřete marinujeme přes noc v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari koření. Maso před použitím umeleme i se čtvrtkou celeru, přidáme žloutek, sůl, pepř, mletý kmín. Vypracujeme směs a vytvoříme karbanátky, které opečeme na oleji, v němž jsme maso marinovali. Jako přílohu přidáme zeleninový salát.
Kurkuma je koření, které čistí krev a pomáhá vylučovat nahromaděné plyny. Lidé s onemocněním jater by si toto koření měli přidávat do jídel častěji.
Jídelníček při detoxikaci na 3. týden
15. den – Snídaně: šťáva z čerstvého grepu 2 dcl, 2 grahamové sójové rohlíky, med, vlašské ořechy. Oběd: zeleninová polévka. Večeře: mozzarella, rajčata nebo okurky.
16. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky a med. Oběd: zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy. Večeře: míchané vaječné bílky a brynza.
17. den – Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: zeleninová polévka, prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
18. den – Snídaně: bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med. Oběd: vařená strouhaná červená řepa, cibule, tuňák. Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořechách.
19. den – Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med. Oběd: celerové hranolky a filet z mořské tresky na másle. Večeře: brokolice s česnekem a tuňák v konzervě.
20. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky a med. Oběd: celerové hranolky a dušená kuřecí stehna. Večeře: mrkvovýperkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem.
21. den – Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka.
Příklad z třetího týdne detoxikace
Vaječné bílky s brynzou. Na teflonové pánvi, bez tuku, usmažíme bílky ze čtyř vajíček, poté přimícháme 150 gramů brynzy.
Brynza má vysoký podíl vápníku, mléčné bakterie, které hrají důležitou roli při regulaci imunitního systému a tím i prevenci alergických reakcí. Brynza má vynikající výsledky při snižování vysokého cholesterolu.
Zeleninová polévka. Jedna mrkev, petržel, čtvrtka kedlubny a čtvrtka celeru se najemno nastrouhá. Na olivovém oleji podusíme cibulku, přidáme nastrouhanou mrkev, osmažíme a přidáme petržel, kedluben a celer. Osolíme, opepříme, okmínujeme, zalijeme vodou a povaříme. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a necháme přejít varem. Odstavíme z ohně a přidáme nasekanou petržel. Tato polévka je sytá, chutná a je elixírem zdraví a vitality.
Jídelníček při detoxikaci na 4. týden
22. den – Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med. Oběd: salát z červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: vařená strouhaná červená řepa, cibule, tuňák.
23. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvovýperkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem. Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa, obalená v mletých vlašských ořechách.
24. den – Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: salát z červené řepy a mořská treska na másle. Večeře: zeleninová polévka a prokládaná cuketa.
25. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořechách.
26. den – Snídaně: bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med. Oběd: zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy. Večeře: brynza s bílkem.
27. den – Snídaně: šťáva z čerstvého grepu 2 dcl, 2 grahamové sójové rohlíky, med, vlašské ořechy. Oběd: zeleninová polévka, prokládaná cuketa. Večeře: celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle.
Celerové hranolky a filety z mořské tresky. 200 g celeru očistíme a nakrájíme na hranolky. Osolíme a orestujeme na rostlinném oleji. Na teflonové pánvi rozpustíme máslo, které osolíme, ne tresku, a vložíme filety ryby, po obou stranách je orestujeme.
Celer je bohatý na vitamíny a minerály, je to silný antioxidant. Mořská treska obsahuje nenasycené mastné kyseliny, jód.
Vařené jáhly s ořechy, sušenými švestkami a medem. 100 gramů spařených jáhel povaříme ve vroucí vodě 15 minut, scedíme a opláchneme studenou vodou. Přidáme 100 gramů mletých vlašských ořechů, dle chuti med a sušené švestky, které můžeme rozkrájet na menší kousky.
Jáhly jsou chutnou a na živiny bohatou obilovinou, mají vyvážený obsah bílkovin, tuků a sacharidů. Pomáhají spalovat tuk.
V naší poradně s názvem LUPY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.
Tak tedy taky ahoj! Já tomuhle vůbec nerozumím. O psychologii jsem se nikdy zvlášť nezajímala. Ale je zajímavé, kolik toho dokážete z trocha textu usoudit. Máte pravdu, že jsem určitě otevřený člověk. Často se to ale příliš neprojevuje. Mám pár lidí kolem sebe, kterým se můžu a chci svěřovat se vším, jinak se dá ale říct, že jsem ke svému okolí dost selektivní a rozhodně ne s každým opouštím meze společensky nutné konverzace. Vám mám ale dobrý motiv nic nezatajovat a vzbuzujete ve mně svým přístupem k věci důvěru, tak koneckonců proč ne. Je ironie, že mi doporučujete navštívit zrovna 3.patro na Karlově náměstí 32. Bydlím totiž doslova pár kroků odtamtud a právě na Polikliniku Karlovo náměstí jsem zamířila porvé, když jsem měla pocit, že tady bude asi nějaký problém. Jméno paní doktory Divišové mi ale nic neříká. Byla jsem tam celkem 3x a vždy u jisté MUDr. Tillové. Ta mě v květnu poslala domů s Alpicortem a trimcinolonem, na který jsem nepěkně zareagovala. Tenkrát jsem ještě věřila že půjde pouze o sezónní vypávání, stres, cokoli,.. nasadila jsem Revalid, vyhodila kortikoidy a čekala na zlepšení. V průběhu léta mi vlasy vesele padaly dál. Cca 2 měsíce jsem p.doktorku neváhala navštívit znovu. Nabídla mi opět kortikoidy, a sdělila mi, že bez absolvování krevních testl nemá smysl dále pokračovat. Tak jsem tedy déle než 2 měsíce čekala na pozitivní výsledky podrobných endokrinologických, alergologický testů i testů na štítnou žlázu včetně sona.Vše v pořádku. Pak už jsem se tam nevrátila a na doporučení známého vyhledala paní kožarku na Petřinách, která údajně spolupracuje s jednou klinikou plastické chirurgie a je moc dobrá. Právě na vyšetření u ní poprvé padla zmínka, že jde o seboroickou dermatitidu, což mě překvapilo. Věděla jsem o co jde a nikdy bych nehádala, že právě to může být můj případ. Nikdy jsem totiž ve svých vlasech sama neobjevila jedinou šupinku. Jediné, co jsem vnímala byl nepříjemný pocit z pokožky skalpu. Kůže mě strašně pnula, a byla velmi citlivá na kontakt s čímkoli - čepicí, větrem ve vlasech. Rozhodně ne žádné lupy. Hned po několika aplikacích léčebných šamponů, které mi paní doktorka navrhla, spolu s dalšími kortikoidy to ale začalo. Nedá se ani pořádně hovořit o lupech. Jsou to pomalu cáry tenounké průsvitné kůže asi takové jako když se člověk spálí od sluníčka. Bylo mi řečeno, že je to prý normální projev nemoci, ale abych pravdu řekla, dodneška tomu nemůžu uvěřit a mám podezření, že tento druh šamponů a především kortikoidy způsobily ještě větší nerovnováhu pokožky. Usuzuji tak tím spíš, že nikde jinde po těle se s kožními problémy tohoto druhu nesetkávám. Celkově mám v tuto chvíli ke kožním lékařům po těchto zkušenostech velkou nedůvěru. Nerozumím proč žádný z nich nenavrhl test na plísně, o kterém jste hovořil, pokud je to tak základní věc ?! Vždyť já ani netušila, že něco takového vůbec existuje... Jen tak uzavřít celou záležitost tím, že jde o genetickou dispozici, nebo hormonální nerovnováhu, to je přeci tak jednoduché a nezodpovědné! :-( Jinak, potravinové doplňky užívám už téměř rok, dle svého výběru. Střídám Revitalon s Revalidem, občas železo, a nárazově vitamin E, Bkomplex. Prostě klasika. Musím říct, že od pravidelného zařízení těchto produktů se mi úžasně zlepšily nehty, také pleť, vlasy ač jich mám dohromady pět a půl jsou neobyčejně silné, jak koňská žíně pomalu...Nepochybně vlivem stavu pokožky jsou ale matné bez lesku, jako sláma a strašně mi vypadávají, včetně nových vlasů které stačili sotva vyrůst. Proto se mi také netvoří žádné podrosty a začínám vypadat vskutku "k světu" :-) No nicméně, rad které jste mi dal si moc cením. Ptát se po paní doktorce Divišové a vyzkoušet některé z Vašich rad je to nejmenší. Bude ale bohužel nějaký čas trvat, než je budu moci a popř.vyhledat paní doktorku. Za pár dní totiž odlétám min. na měsíc do střední ameriky, budu cestovat a žít v podmínkách bůhvíjakých. Už se moc těším. Bojím se ale, že vlivem klimatu a častým mytím vlasů, možná do té doby než se vrátím, třeba příjdu o všechny a pak už nebude, co zachraňovat. Mrzí mě, že jsme spolu nebyli v kontaktu dříve!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Veroniko, pokud primárním důvodem Vaší návštěvy lékaře byla Vaše napjatá, citlivá a suchá pokožka s vypadávajícími vlasy a před návštěvou lékaře jste žádné olupování kůže ve formě cárů jako po spáleninách neměla, tak je zcela jasné, že příčinou Vaší současné dermatitidy je právě aplikovaná léčebná péče. Patrně došlo některým z přípravků k poškození zevní keratinové vrstvy Vaší kůže a ta se, jako při spáleninách od slunce, začala podobným způsobem olupovat. Takže bude potřeba se co nejrychleji dostat se stavem Vaší pokožky do předchozího stavu - v době před návštěvou prvního kožního.
Kupte si v lékárně Panthenol ve formě spreje a také ve formě šampónu a snesete-li to, tak i ve formě tablet. Pečujte s tím o svou oloupanou pokožku. Panthenol spray si nastříkejte na své prsty a naneste to co nejlépe na pokožku své hlavy, ale nedrhněte si ji svými vlasy, které se dostaly při aplikaci pod Vaše prsty. Tento postup rychle zregeneruje Vaši pokožku. Dále si výživou pomozte zvýšeným přísunem přírodních vitamínu E (obohacený margarin), B-komplex (droždí - například v držďové polévce, ale droždí v ní nevařit!) a vitamínu A (mrkvový salát s několika kapkami olivového oleje). Až se Vaše pokožka na hlavě stabilizuje, tak zkuste občas aplikovat tu olejovou éčkovou masku z minulého příspěvku. Zvládnete ji i ve střední americe, žijí tam civilizovaní lidé a tyto suroviny určitě bude možné sehnat. Byl jsem v této oblasti, a tohle se tam dá běžně sehnat. Navíc tam bude teplo a vlhko, takže se budete více potit a to i na hlavě, takže se zrychlí tok Vaší limfy a podpoříte tak i vyměšování mazových žláz v okolí vlasových folikul a celá Vaše situace se tak určitě zlepší. Dbejte ale prosím na to, abyste svou hlavu nevystavovala slunečnímu záření, protože prořídlé vlasy vás nedostatečně ochrání a čerstvá pokožka po vyloupání by Vám tak mohla skvrnitě zpigmentovat do hněda, anebo byste si ji mohla nedej bože spálit a celé toto olupování si zažít znovu a zkazit si tak pěkný pobyt.
Ještě bych rád zkonsolidoval Vaše pochopení mých předchozích příspěvků. Probírali jsme spolu Váš aktuální stav, takže by nebylo zcela korektní porovnávat mé postupy s postupy Vámi navštívených lékařů, neboť oni řešili vypadávání vlasů a citlivou pokožku na hlavě. Při takové diagnóze by nikdo neindikoval mykotické vyšetření. To jsem zde navrhl jako reakci na Vaše olupování pokožky, které se dostavilo až záhy po několikeré návštěvě doktora a nebylo primárním důvodem Vaší léčby.
Veroniko, ale buďte šťastná, objevila jste příčinu své současné dermatitidy. To se podaří jen vyjímečně.
Přeji Vám bezvadné zážitky a pohádkově teplé moře. :-)
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: mrkvovýperkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořeších
24. den
Snídaně: vařené jáhly s medem, sušenými švestkami a ořechy
Oběd: salát z červené řepy, mořská treska na másle
Večeře: zeleninová polévka, prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou
25. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: salát z červené řepy, tuňák
26. den
Snídaně: bílý nízkotučný jogurt s medem a ořechy
Oběd: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
Večeře: vařené jáhly s ořechy, sušenými švestkami a medem
27. den
Snídaně: 2 dl šťávy z červeného grepu, 2 grahamové (nebo sójové) rohlíky, med, vlašské ořechy
Oběd: boršč
Večeře: hranolky z celeru, filety z mořské tresky na másle
28. den
Snídaně: vařené jáhly a ořechy s medem, sušené švestky
Oběd: kuře na celeru
Večeře: vařená strouhaná řepa s cibulí a tuňákem[1]
Pokud se po konzultaci s lékařem rozhodnete pro detoxikační program od A. Mačingové, tak požívejte selský rozum. Pokrmy jsou chutné a zasytí, avšak při detoxikaci se připravte na některé nevýhody, které z konzumace takto připravených jídel pramení, jako je plynatost a v prvním týdnu obtížnější vyprazdňování. Na tyto aspekty poukazuje i sama autorka.
Ve svém příspěvku LUPY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.
Jistá si tím nejsem, ale intuitivně se mi to zdá nejpravděpodobnější.. Většinou se mi vždy osvědčuje za vším hledat tu nejjednodušší příčinu a v tomhle případě by to jenom mělo svoji logiku, protože tomu vše nasvědčuje. Já jsem prapůvodně vyhledala kožního lékaře čistě kvůli padání vlasů. Že trpím nějakými nepříjemnými pocity jsem sice zmínila, ale nepřikládala jsem tomu velký význam, protože nešlo o nic neobvyklého, sétkávám se s nimi nárazově již delší dobu, vždy přijdou a zase odezní. Nevím, čím je to způsobeno. Snad stresem. Nicméně paní doktorka mi automaticky předepsala slabý kortikoid Alpicort, který měl tyto pocity odstranit a padání vlasů zastavit. No po několika použitích jsem jej odložila a vrátila se k jeho silnější variantě F, na základě nálezu seboroické dermatitidy u další kožní lékařky, kterou jsem zmiňovala. K tomu, že trpím touto formou dermatitidy dospěla na základě toho, že se mi podívala takovým kukátkem do hlavy, sejmula několik mých vlasů ze zad, shledala, že ty jsou u kořínků obalené takovou malou šupinkou a tak to začalo. Byla jsem nadšená, že mám diagnozu, s nadějí jsem začala používat Alpicort F, na střídačku s poměrně silným kortikoidem Triamcinolon, a zinkovo salycilový šampon z lékarny. Zhruba po měsíci každodenního používání dle rady se dostavilo pálení kůže, zarudnutí a kolem čela také drobné bolavé pupínky. Hlava se vesele olupovala. Na kontrole mi okamžitě paní doktorka řekla, ať kortikoidy vysadím,.. Do příští návštěvy jsem tuhle paseku jakž takž spravila přírodním konopným šamponem a tea tree olejem. Hlava mě nesvědí nepálí, ale stále se olupuje, tak jak jsem popisovala. Od té doby uplynuly dobré čtyři měsíce, během kterých jsem doufala, že se tělo dokáže zregenerovat samo. Jen Revalid a klid asi nestačí. Možná dělám chybu, že si myji vlasy pouze 2x týdně. Protože mi tolik padají a téměř vůbec se mi nemastí, snažím se je mytím příliš nezatěžovat. Teď si říkám, že by mi asi více pomohla alespoň obden výživná maska podle Vaši rady, a umytí častější. Co se týče stravy, tam už nemám moc co dohánět. Snažím se sníst každý den něco tučného - rybu, avokádo, nebo oříšky, prostě něco. Sem tam slupnu tobolku s omega kyselinou, když na to příde Specielně mrkev uplně miluju, a často si dělám mrkvový salát s kousky ananasu. Dnes jsem si koupila Vitamin E s pupalkou...No výsledek je zatím takový, že jsem nepatrně přibrala ale na vlasech se to nijak neprojevilo :-) Panthenol s avokádovým olejem ve spreji mám už zabalený v kufru. Koupila jsem ho už minulý týden na spáleniny, tak ho budu moci použíti i na hlavu. Taky jsem si nechala objednat velkou lahev s neředěnou vodou z Mrtvého moře, kterou si hlavu poliji vždycky než vlezu do sprchy, snad nemůže uškodit. Mám docela dobrou výbavu, se kterou se pustit do boje, ale asi to ještě bude nějakou dobu trvat. Jen doufám, že je moje domněnka správná, a beru to za správný konec. Přeci jen si říkám, že lékař odborník, musí mít nějaký důvod pro to nasadit tu kterou léčbu, a pokud jsem na vyšetření přišla a odešla z něj se seboroickou dermatitidou, asi to nebude to tak jednoduché, jak si představuji. Ale to ukáže čas.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Antónia Mačingová je odbornice na zdravou výživu a autorka knih Zhubněte jednou provždy a Schůdková metoda hubnutí. V první z nich najdete kompletně popsaný 28denní detoxikační plán včetně receptů na přípravu jídel. Ten má za cíl tělo odkyselit a očistit a zároveň mu dodat potřebné živiny a antioxidanty.
Slovenská autorka na zdravou výživu sestavila kompletní 28denní detoxikační plán, jehož cílem je tělo očistit a zbavit škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem je odstranit překyselení organismu, čímž dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí. Nejen že můžete snížit svou hmotnost a velikost oblečení až o jednu, ale především vrátit tělu energii. Díky očištění těla se můžete zbavit i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle, například únavy, bolestí hlavy, alergií a podobně.
Jednou z hlavních složek jídelníčku by měl být salát z červené řepy. Mezi další hojně konzumované pokrmy by měla patřit brokolice, fazolové lusky, mrkvovýperkelt, boršč, jogurt s medem a ořechy, bezvaječné těstoviny, kuře s celerem, ale i celerové hranolky s dušenými kachními stehny. Jídelníček na 28denní detoxikaci je pevně daný. Při detoxikaci by se mělo pít hodně čisté vody, alespoň 3 až 4 litry denně, naopak je nutné vynechat alkohol a omezit kofein.
Při 28denní očistě nehladovíte, nevážíte ani si neodměřujete dávky. Můžete sníst, kolik chcete, ale musíte se držet daného jídelníčku. Jíte tři jídla denně, pokud máte i přesto hlad, můžete si dopoledne dopřát švestky, ořechy a med, odpoledne bílý jogurt, ořechy a skořici. Pokud se ale do programu vrhnete, počítejte s tím, že detoxikace sice za necelý měsíc skončí, ale změna životosprávy a jídelníčku by měla být trvalá. Člověk by se měl naučit jíst jinak a k původní stravě už by se vrátit neměl.
Po detoxikaci podle Mačingové se budete cítit mnohem lépe a hlavně plní energie a nebudete hladovět. Množství zeleniny je neomezené.
Po detoxikaci dojde ke snížení cholesterolu, vysokého krevního tlaku, snížení hladiny cukru v krvi, zmírnění anémie, snížení projevů pankreatitidy, zlepšení funkce štítné žlázy, zmírnění kožních onemocnění, snížení bolesti a otoků dolních končetin, premenstruační a klimakterické potíže, zlepšení stavu nehtů i pokožky a především zhubnete.
Při tomto způsobu detoxikace nelze říct, kolik zhubnete na váze, spíše můžete očekávat, že vám budou ubývat centimetry. A budete cítit neskutečný příval energie, takže je pravděpodobné, že se vám po skončení 28denní kúry bude chtít i cvičit nebo opravdu a trvale změnit výživové návyky a zlozvyky.
Pokud se se ptáte, co bude následovat po skončené 28denní kúře Mačingová, tak máte hned několik možností. Jestliže jste se dostali díky této metodě na váhu, se kterou jste spokojeni, tak Mačingová doporučuje dodržovat plán 5 : 2. Což znamená, 5 dní v týdnu si připravovat jídla podle jejích receptů a zbylé 2 dny můžete jíst, co chcete. Anebo se vydáte směrem zcela nového stravování. A. Mačingová například doporučuje stravu podle krevních skupin, která přikládá veliký význam tomu, že tělo funguje podle své krevní skupiny. Anebo se každý den ráno můžete rozhodnout, zda budete ten den jíst sacharidy, nebo bílkoviny, tento styl je dost podobný takzvané dělené stravě. Tento způsob stravování mohu i kojící maminky, jen je dobré zařadit vyšší dávku mléčných výrobků.
Ukázka jídelníčku podle Mačingové na první týden
1. DEN
Snídaně: mrkev + jablko + ořechy + rozinky + med
Oběd: brokolice s česnekem + strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: salát z červené řepy + strouhaný sýr
2. DEN
Snídaně: mrkev + jablko + ořechy + rozinky + med
Oběd: fazolové lusky s česnekem + strouhaný sýr
Večeře: salát z červené řepy + vařené vajíčko
3. DEN
Snídaně: mrkev + jablko + ořechy + hrozinky + med
Oběd: salát z červené řepy + strouhaný sýr
Večeře: mrkvovýperkelt + strouhaný sýr
4. DEN
Snídaně: mrkev + jablko + ořechy + hrozinky + med
Oběd: mrkvovýperkelt + strouhaný sýr
Večeře: prokládaná cuketa
5. DEN
Snídaně: mrkev + jablko + ořechy + hrozinky + med
Oběd: prokládaná cuketa
Večeře: fazolové lusky s česnekem + strouhaný sýr
6. DEN
Snídaně: mrkev + jablko + ořechy + hrozinky + med
Oběd: fazolové lusky se zázvorem
Večeře: brokolice s česnekem + vařené vajíčko
7. DEN
Snídaně: mrkev + jablko + ořechy + hrozinky + med
Oběd: salát z červené řepy + vařené vajíčko
Večeře: mrkvovýperkelt + strouhaný sýr
Jídla jsou velmi chutná a připravovaná netradičně.
Postup: Kuřecí prsa předem namarinujte v oleji se lžičkou kurkumy. Pak je pomelte s celerem, přidejte žloutek, sůl, pepř a kmín. Tuto směs smažte v oleji, ve kterém se marinovala prsa.
Postup: Cukety nakrájejte na plátky. Do olivového oleje dejte sůl, mletý pepř a vámi vybrané koření se lžící sójové omáčky. Přidejte česnek nakrájený na plátky. Ochucený olej vylijte na plech, poklaďte cuketou a dejte zapéct na 15 minut do trouby předehřáté na 200 °C.
Brokolice se sýrem
Ingredience: 450 g brokolice, 180 g 30% eidamu, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl
Postup: Brokolici očistěte, rozeberte na růžičky a pár minut vařte v osolené vodě. Na olivovém oleji osmahněte plátky česneku. Brokolici propláchněte studenou vodou a přidejte ji na pánev k česneku. Chvíli míchejte. Horký pokrm pak posypejte nastrouhaným sýrem.
Postup: Těstoviny uvařte, na oleji osmahněte cibuli, přidejte nastrouhanou kedlubnu, osolte a opepřete. Podlijte troškou vody, poduste a přimíchejte k těstovinám.
Postup: Jáhly spaříme horkou vodou a propláchneme studenou vodou. Dáme na 15 minut vařit. Poté je scedíme a propláchneme studenou vodou. Do misky dáme tolik jáhel, kolik sníme, a na ně nakrájíme na menší kousky sušené švestky, nalámeme ořechy a zakapeme medem. Jde o vynikající a sytou snídani.
Celerovo-kuřecí placičky
Ingredience: 2 ks kuřecích prsíček (nebo vykostěných stehen), cca 1/4 celeru (většího), 1 lžička kurkumy (nebo 1 lžička kari koření, můžete dát půl na půl), 1 žloutek, sůl, pepř, asi 1 dl olivového oleje
Postup: Kuřecí maso naložíme do oleje s jednou lžičkou kurkumy nebo kari a necháme uležet přes noc. Na druhý den maso vyjmeme z oleje (ale ochucený olej si ponecháme!). Maso pomeleme s očištěným celerem, osolíme, opepříme a přidáme žloutek. Těsto je řidší než klasické mleté maso. Navlhčenýma rukama tvoříme malé karbanátky a smažíme je dorůžova na oleji z marinády. Placiček bude cca 8 kousků. Jako přílohu si můžeme dát zeleninový salát podle chuti.
Těstoviny s kedlubnovým zelím
Ingredience: 150 g bezvaječných těstovin, 1 středně velká cibule, 1 středně velká kedlubna, sůl, pepř, kmín, olivový olej
Postup: Na oleji opečeme na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme nahrubo nastrouhanou kedlubnu a můžeme přidat i pár mladých kedlubnových lístků. Osolíme, opepříme, posypeme kmínem, mírně restujeme a zalijeme 1 dl vody. Dusíme do vyvaření vody. Těstoviny uvaříme v osolené vodě a smícháme s kedlubnovým zelím.
Postup: Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, přidáme nakrájenou cibuli, kterou jsme předem osmahli na olivovém oleji. Ochutíme pepřem, ostatním kořením a sójovou omáčkou podle chuti. Mrkvovýperkelt podlijeme asi 2 dl vody a podusíme doměkka.[1]
Postup: Fazolové lusky vsypeme do vroucí osolené vody a povaříme asi 10 minut. Poté je scedíme. Na olivovém oleji osmažíme nakrájený česnek, přidáme fazolové lusky a zlehka orestujeme. Fazolové lusky s česnekem podáváme s vejcem nebo sýrem.
Celerové hranolky
Postup: Nakrájíme celer na tenké hranolky a dáme do trouby, nebo smažíme na pánvi.
Filet z mořské štiky s celerovými hranolky
Ingredience: 2 filety z mořské štiky (ale klidně i víc, pokud máme velký hlad), 1,5 lžíce másla, sůl
Ingredience na celerové hranolky: celer (i zde platí, kolik sníme, tolik celeru), sůl, rostlinný olej
Postup: Na teflonové pánvi rozehřejeme máslo a osolíme je (ne rybu, jen máslo, vynikne chuť ryby). Filety smažíme z obou stran dorůžova. Celer očistíme a nakrájíme hranolky, které osmažíme na rostlinném oleji také dorůžova. Podle chuti dosolíme. Hranolky jsou skvělé. Mají mírně nasládlou chuť, ale jinak ani nemáte pocit, že to nejsou hranolky z brambor.
Postup: Na oleji osmažíme najemno nakrájenou zeleninu – pórek, fenykl a petrželku. Dusíme 15 minut (můžeme přilít vodu, je-li potřeba). Filety osolíme a opepříme. Na filety rozdělíme podušenou zeleninovou směs a zarolujeme. Závitky prudce osmahneme ze všech stran na oleji, podlijeme trochou vody, přidáme na kousky nakrájenou mrkev a papriku a dusíme 15 minut.
Krůtí nebo kuřecí plátek v oříškách
Ingredience: krůtí maso (nebo kuřecí maso), 1 vajíčko, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, olivový olej, 2 hrsti vlašských ořechů (mletých)
Postup: Kuřecí nebo krůtí maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z obou stran česnekem. Plátek protáhneme ušlehaným vajíčkem a obalíme v mletých oříškách. Osmažíme na oleji. Pozor, ořechy se připalují, smažení je třeba hlídat a řízek obracet.
Cuketový guláš s krůtím masem
Ingredience: 200 g krůtího masa nebo kuřecího masa, 1 středně velká cuketa, 1 rajče, 1 bílá paprika (může být i zeleninové lečo), 1 středně velká cibule, 3–4 stroužky česneku, majoránka, sůl, pepř, sušené hříbky (nebo čerstvé hříbky, podle chuti mohou být i naložené)
Ingredience na marinádu:1/2 lžičky gulášového koření, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 špetky mletého pepře, troška soli (podle chuti)
Postup: Maso nakrájíme na kostičky a vložíme na noc do marinády. Cibuli osmažíme na oleji, přidáme marinované maso, cuketu nakrájenou na kostičky, pokrájenou papriku a rajče, hříbky a česnek. Dusíme asi 15 minut, nakonec přisypeme asi lžičku majoránky a provaříme, popřípadě dosolíme a dopepříme podle chuti. Pokud máme sušené hříbky, samozřejmě je předem namočíme nebo předvaříme. Houby nemusí být.
Krůtí rolka se žampiony, mrkví, celerem a sýrem
Ingredience: 1 plátek krůtích prsou, 2 baby karotky (nebo jedna delší), 100 g celeru, 100 g tvrdého sýra, 3 ks menších žampionů, 1 vajíčko, malá lžička másla, pepř, sůl, olivový olej
Postup: Krůtí plátek mírně naklepeme, osolíme, opepříme. Na malé lžičce másla podusíme na plátky nakrájené, osolené žampiony, které podlijeme malým množstvím vody. Když se voda téměř vyvaří, přidáme jedno celé vajíčko a necháme srazit. Tuto směs naložíme na krůtí plátek, přidáme baby karotku, špalíček celeru a špalíček sýra, plátek stočíme do rolky, sepneme párátkem nebo jehličkami a ze všech stran opečeme na olivovém oleji, aby se maso zatáhlo. Pak rolku vložíme do trouby a na vymazaném pekáčku, mírně podlité vodou, pečeme dorůžova. Jako přílohu dáme mrkvovýperkelt.
Ve svém příspěvku NEJLEPŠÍ VLASOVÉ ZÁBALY PRO POŠKOZENÉ VLAS DOMÁCÍ RECEPTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.
Ahoj...Mám úplně hrozné vlasy. Strašně husté, suché, polámané konečky, nepoddajné, trochu krepaté. Teď sháním nějaké dobré přírodní domácí recepty na vlasové zábaly. Tak se chci zeptat jaké jsou pro tyto vlasy nejlepší. Nemáte někdo zkušenosti třeba s medem???? Děkuji moc za reakce a odpovědi. ;-)
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
6. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: cuketová příloha. Večeře: brokolice s česnekem a vařené vejce.
7. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: salát z červené řepy a vařené vejce. Večeře: mrkvovýperkelt a strouhaný sýr.
Jídlo je důležité konzumovat do maximálního pocitu nasycení, a nedílnou součástí detoxikace je doporučený pitný režim: 3,5–4 litry vody denně po celou dobu.
Ve svém příspěvku CENA DETRALEXU 120KS-KOLIK DOPLÁCÍ PACIENT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.
Dobrý den.Mám takový dotaz.Již několik let užívám Detralex(mám vrozenou trombofilii),vždy jsem nějakou částku doplácela,není to málo,ale co se mi stalo tentokrát,mě úplně dostalo.Jsem u ČPZP a lékař mi předepsal recepty mimo jiné i na jiné léky.A na tento lék jsem platila celou částku,která dělala 1.442kč.Ani korunou ZP nepřispěla.Příští rok mi bude 70let,tak mi to vyrazilo dech.Všimla jsem si,že u této položky bylo lékařem uvedeno-hradí pacient.Ráda bych věděla,jak je to možné.Pořídila jsem si kartu Dr.Max,ale nikdy jsem takovou částku nehradila.Věřte,že pouze z důchodu se toto nedá.Detralex byl o obsahu 120ks,a to 2x,abych nemusela stále běhat pro recepty.Děkuji za odpověď a přeji hezký den.Anna
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Domácí mrkvový olej se používá na jakékoliv suché skvrny na kůži, zaměřte se především na drsné oblasti, jako jsou kolena a chodidla. Mrkvový olej v sobě taktéž přináší důležitý přírodní beta-karoten, který regeneruje pokožku a mírně ji tónuje do bronzova. Mrkvový olej obarvuje do bronzova úplně vše, nejen pokožku, takže pozor, při styku mrkvového oleje s jakýmkoliv porézním materiálem po něm zůstávají neodstranitelné skvrny.
14. den: Snídaně: zde dle chuti výběr ze snídaně, která Vám nejvíce v tomto týdnu chutnala. Oběd: kuřecí stehno s celerem. Večeře: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr.
Postup: Mrkev nastrouháme a smícháme s tvarohem do jednolité hmoty. Přikládáme jako obklad na bolavý kloub.
Mrkvový zábal na pleť
Ingredience: 1 velká čerstvá mrkev, struhadlo, miska
Postup: Nastrouhanou čerstvou mrkev na 20 minut přiložíme na důkladně omytý obličej a po sejmutí vetřeme do kůže mastný nebo polomastný krém. Mrkev je díky vysokému obsahu vitaminů především oblíbenou a zdravou zeleninou ke konzumaci.
Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.
28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.
Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:
1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvovýperkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvovýperkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvovýperkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvovýperkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové hranolky, Dušená kuřecí stehna
Večeře: Brokolice s česnekem, tuňák v konzervě.
21. DEN Snídaně:Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
Večeře: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
22. DEN Snídaně: pohankové vločky zalité sojovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnem
Večeře: Kuře s celerem
23. DEN: Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Mrkvovýperkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
24. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Salát z červené řepy, mořská treska na másle
Večeře: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
25. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: Salát z červené řepy, tuňák
27. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu 2dcl., 2 grahamové nebo sojové rohlíky, med, vlašské ořechy
Oběd: Boršč
Večeře:Celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle
28. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Vařená strouhaná řepa, cibule, tuňák
Recepty pro 28 denní detoxikační kůru Mrkvový salát: Mrkev jablka ořechy v poměru 1:1:1.
Brokolice s česnekem: Brokolici povaříme ve vodě do křupava. Na olivovém oleji osmažíme česnek a přidáme brokolici. Podáváme se sýrem nebo s vajíčkem.
Salát z červené řepy: Tři větší řepy, 3dcl sklenici směsi mrkev/hrášek, 4 středně velké kyselé okurky, olivový olej, sůl, pepř a podáváme buď s vajíčkem, nebo se sýrem.
Fazolové lusky s česnekem: Můžou být kupované mražené. Nasypou se do osolené vařící vody. Vaří se asi 10 min. Potom se scedí a postupuje se stejně jako u brokolice s vajíčkem nebo sýrem Mrkvovýperkelt: Mrkev, cibule, mlety pepř, mlety rozmarýn, drcený kmín, nebo mletý koriandr, sojovou omáčku. Postup: Očištěnou mrkev, na kolečka nakrájenou, přidám cibuli, kterou jsme osmahli na olivovém oleji. Potom přidáme mletý pepř, koření a 2 lžíce sojové omáčky. Pak podliji 2dcl vody a asi 15 minut se vaří.
Prokládaná cuketa: 2 středně velké cukety, olivová olej koření, tvrdý sýr, česnek, sojovou omáčku. Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sojové omáčky. Přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Takhle ochucený olej vylijeme na plech, pokladame cukety a necháme zapéct při 200*C asi 15 min.
Kuře s celerem: Kousky kuřete marinujeme v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari. Maso před použitím pomeleme a přimeleme i čtvrtku celeru. Přidáme žloutek, sul, pepř, mlety kmín. Vypracujeme směs a smažíme v oleji, v němž jsme maso marinovali.
Těstoviny s kedlubnou: Uvaříme si bezvaječné těstoviny. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme nastrouhanou kedlubnu, osolíme, opepříme a podlijeme troškou vody. Potom přidáme těstoviny.
BORŠČ: kompotová miska bude jako odměrka! Zeleninu nakrájenou na kostičky: 1 misku mrkve 1 misku celeru 1 misku petržele, 1misku kedluben, 1misku zelené papriky a 3 misky nakrájené uvařené červené řepy, sůl, pepř, nové kořené, mletá paprika, 3 bobkové listy, rajský protlak, dva stroučky česneku, jedna cibule. Postup: Na oleji osmahneme všechnu kořenovou zeleninu, po chvíli přidáme koření a nakrájenou papriku, přilijeme 0,5 l vody a vaříme do změknutí. Potom přidáme řepu. Potom si zvlášť osmahneme cibuli, přidáme česnek a protlak, které převaříme a slijeme do polívky.
Hrachová polévka: Sáček mraženého hrášku 400g, půlku citrónu, bazalkové pesto, sůl, pepř, lžíci másla. Do litru vroucí vody nasypeme hrášek, přidáme bazalkové pesto, mletý pepř a vaříme 20 minut. Na závěr přidáme máslo. Po vychladnutí ponorným mixérem rozmixujeme do krémové konzistence.
Červená řepa se švestkami a ořechy: 300g uvařené červené řepy,100g sušených švestek, před použitím je namočte do vody, 100g vlašských ořechu, dva stroužky česneku, špetku soli, pepř, 3 lžíce oleje.
Bezvaječné těstoviny se špenátem: Postup je stejný jako u těstovin s kedlubnou
Zeleninová polévka: Na jemno nastrouhejte jednu mrkev, petržel, čtvrtku kedlubny a čtvrtku celeru. Na olivovém oleji osmažte cibulku a pak přidávejte zeleninu. Osolte, opepřete, okmínujte, zalijte vodou a povařte. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a nechte přejít varem.
Když je moc velký hlad, tak si můžete dopoledne dát sušené švestky a odpoledne bílý jogurt s medem a skořicí.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.
Mrkvový zábal se používá proti bolesti, dále je velmi účinný jako regenerační přípravek na vlasy, který navíc obsahuje řepkový olej, organické minerály, proteiny, vitaminy a lněný olej. Používá se na všechny druhy vlasů, ideální je na mastné vlasy. Mrkvový zábal se používá především na obličej.
Mgr. Antónia Mačingová žije na Slovensku v Košicích. Vystudovala UPJŠ, obor andragogika, a již několik let se zabývá účinkem stravy na lidský organismus, jejím ozdravujícím a očistným efektem. Často pořádá na toto téma přednášky a školení. Ve svých knihách se jednoduchou formou snaží přiblížit způsob, který odbourává mýtus o tom, že se lze podkožního tuku zbavit pouze snižováním množství přijaté stravy. Publikovala v několika časopisech pro ženy, občasnících zdravotních pojišťoven, je častým hostem televizního vysílání na Slovensku. Její nejnovější publikací je kniha „Zhubněte jednou provždy 2“.
Antónia Mačingová získala významné ocenění: Český bestseller 2013 v kategorii Zdraví a životní styl za knihu Zhubněte jednou provždy.
Knihy Antónie Mačingové
Zhubněte jednou provždy
Schůdková metoda hubnutí
Harmonie zdraví, krásy a vitality
Zhubněte jednou provždy 1
Zhubněte jednou provždy 2
Kroky k přeměně
Pro trvalou přeměnu potřebujete posílit:
Zodpovědnost: My sami jsme zodpovědní za to, jak vypadáme a jak se cítíme.
Štěstí a radost: Proces přeměny tyto pocity urychlí.
Přistupujte k sobě s láskou: Pokud něco porušíte, nevyčítejte si to, přijměte to a prostě pokračujte dál, není kam spěchat.
Odpusťte si: Nezlobte se na sebe, když něco pokazíte.
Informace: Čtěte knihu a webové stránky A. Mačingové, jsou plné zajímavých informací, které vám pomohou.
Buďte aktivní: Jídlo si připravujte sami, připravujete ho pro sebe a to, jakou energii do něj vložíte, se vám zúročí a jako třešnička na dortu bude ohodnocení stravy vaší rodinou.
Vydržte: I když občas zhřešíte, vaše tělo bude naprogramované tak, že si s touto dietní chybičkou velmi snadno poradí.
Snahou Mačingové je změnit pohled lidí na výběr a přípravu pokrmů, které jim následně zabezpečí dlouhý a kvalitní život.
Mrkvovýperkelt: Mrkev, cibule, mletý pepř, mletý rozmarýn, drcený kmín nebo mletý koriandr, sójovou omáčku. Postup: K očištěné mrkvi, nakrájené na kolečka, přidáme cibuli, kterou jsme osmahli na olivovém oleji. Potom dochutíme mletým pepřem, kořením a dvěma lžícemi sójové omáčky, nakonec podlijeme 2 dcl vody a asi 15 minut vaříme.
Prokládaná cuketa: 2 středně velké cukety, olivový olej, koření, tvrdý sýr, česnek, sójová omáčka. Postup: Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sójové omáčky, přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Takto ochucený olej vylijeme na plech, naklademe cukety a necháme zapéct při 200 °C asi 15 min.
Těstoviny s kedlubnou: Uvaříme si bezvaječné těstoviny. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme nastrouhaný kedluben, osolíme, opepříme, podlijeme troškou vody, potom přidáme těstoviny.
Fazolové lusky s česnekem: Mohou být kupované mražené. Nasypou se do vařící osolené vody a vaří asi 10 min. Poté se scedí a zalijí česnekem osmaženým na olivovém oleji. Podáváme se sýrem nebo s vajíčkem.
Rychlá hrachová polévka: Potřebujete: Sáček mraženého hrášku 400 g, půlku citronu, bazalkové pesto, sůl, mletý pepř a lžíci másla (ne rostlinné nebo jinou náhradu)
Postup: Do vroucí osolené vody nasypte hrášek, přidejte 2 lžíce bazalkového pesta, mletý pepř a vařte 20 minut. Na závěr přidejte 1 lžíci másla. Když polévka trochu vychladne, ponorným mixerem ji rozmixujte do krémové konzistence.
Nutné dodržovat pitný režim po celou dobu detoxikace, a to 3,5–4 litry vody denně!
18. den: Snídaně: bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med. Oběd: vařená strouhaná červená řepa, cibule, tuňák. Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořeších.
19. den: Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med. Oběd: celerové hranolky a filet z mořské tresky na másle. Večeře: brokolice s česnekem a tuňák v konzervě.
20. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky a med. Oběd: celerové hranolky a dušená kuřecí stehna. Večeře: mrkvovýperkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem.
22. den: Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med. Oběd: salát z červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: vařená strouhaná červená řepa, cibule, tuňák.
23. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvovýperkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem. Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořechách.
24. den: Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: salát z červené řepy a mořská treska na másle. Večeře: zeleninová polévka a prokládaná cuketa.
25. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořeších. Večeře: brynza s bílkem.
26. den: Snídaně: bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med. Oběd: zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy. Večeře: brynza s bílkem.
27. den: Snídaně: šťáva z čerstvého grepu 2 dcl, 2 grahamové sójové rohlíky, med, vlašské ořechy. Oběd: zeleninová polévka, prokládaná cuketa. Večeře: celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle.
K výrobě budeme potřebovat 2 mrkve, škrabku, ruční struhadlo nebo robot, olej (olivový nebo mandlový), hliněný nebo nekovový hrnec, cedník a nějakou uzavíratelnou skleněnou nádobu.
Nejdříve oloupeme nebo oškrábeme mrkev a pak ji nastrouháme v ruce nebo pomocí kuchyňského robotu se struhadlem. Nastrouhanou mrkev dáme do hliněného nebo nekovového hrnce a zalijeme olejem, aby bylo vše v oleji dobře potopeno. Hrnec pak zakryjeme a dáme na plotnu, kde ho POMALU přivedeme k varu. Pak směs vaříme na nejnižší stupeň po dobu 20 minut, nebo dokud kusy mrkve nezměknou a olej se nezbarví do tmavě oranžové barvy. Pak to přecedíme do skleněné nádoby, kterou zakryjeme víčkem a uložíme ji v chladničce.