Potraviny, které majíprojímavéúčinky (potraviny které projímají), byly popsány výše. Do svého jídelníčku byste měli zařadit potraviny bohaté na vlákninu, což jsou třeba jablka, skvělá je i vlažná voda s citronem po ránu nalačno, která nastartuje metabolismus. Nezapomínejte ne zelí, fenykl, kapustu a zejména na červenou řepu! Mezi další vysoce ceněné projímavé potraviny patří i lněné semínko, takže si klidně dejte každý den lžíci a pěkně rozkousejte.
Projímavé potraviny pro děti
U dětí je vhodné použít v lékárně dostupný přípravek Lactulosa biomedica, a to jednu kávovou lžičku denně, nebo zakoupit projímavé čaje. Doporučuje se i kmínový nebo švestkový odvar.
Tyto sladko-kyselé plody jsou oblíbené nejenom pro svou specifickou chuť, ale také pro jejich léčivé účinky. Brusinky využívali již původní obyvatelé Ameriky pro jejich silné protizánětlivé účinky.
V naší poradně s názvem WARFARIŇ A BRUSINKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..
Můžu brusinky sušené? Nebo čaj?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Brusinkymají stále stejný obsah vitamínu K, ať jsou sušené, kandované nebo čerstvé. Jeden čtvrtlitrový hrneček naplněný brusinkami obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K. Když si uděláte z brusinek čaj, který bude přecezený a nebudou v něm žádné plody, jen voda, tak bude obsahovat jen velmi málo vitamínu K. Takový čaj pak můžete pít dle libosti bez omezení.
V naší poradně s názvem BRUSINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Lze brusinky a warfarin užívat současně?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Brusinky je možné konzumovat i během léčby Warfarinem. Je třeba ale vnímat vlastní zdravotní stav, protože brusinky působí močopudně a při nedostatku tekutin v těle může dojít ke zhoustnutí krve. A to je opačný efekt, než působí Warfarin, který krev naopak ředí. Takže společně s brusinkami zvyšte denní příjem tekutin.
Každý známe červené kuličky brusinek, které používáme v péči o své tělo, ale málokdo ví, že velice prospěšný je také odvar ze zelených listů brusinky. Čaj z listů brusinky působí jako účinná přírodní detoxikace těla a je vhodným doplňkem při použití brusinky na hubnutí.
Sušení je tradiční způsob konzervování ovoce. Brusinky, které byly vysušeny přírodní cestou nebo za použití stroje (sušičky) mají výrazně vyšší trvanlivost, což využijeme především v zimních měsících. Vždy je lepší koupit sušené ovoce nesířené, neslazené, či jinak chemicky upravované. Sušené plody ovoce se s oblibou přidávají do obilninových směsí k snídani.
V diskuzi DIETA NA BÁZI BRUSINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kalli.
slyšela jsem o nějakým rozpustným prášku na bázi brusinek, asi doplněk stravy při dietě. Údajně snižuje chuť k jídlu. Chtěla bych shodit pár kilek, ale jsem příšerně pořád při chuti. Jelikož nesouhlasím s drastickými dietami, chtěla bych tímto nahradit jen nějaký jídlo mezi hlavními jídly. Nemohl by mě někdo poradit ?? Prosím ?? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.
Já jsem si koupila Americké Mega Brusinky a zhubla jsem 2,5 kila za měsíc. Mají je třeba zde slimshop.cz/62-brusinky .
Pokud hledáte alternetivu brusinek například v doplňku stravy, tak výborným řešením jsou brusinky kapsle, které koupíte v mnoha internetových obchodech. Jsou lepší, než tabletová forma, protože extrakt z brusinek není ničím stužený. V brusinkových kapslích je obsažen obvykle sypký prášek, který se po rozpuštění kapsle v žaludku smísí s tekutým obsahem a prakticky okamžitě se dostává do organizmu. Díky tomu mají kapslované brusinky lepší vstřebatelnost při užívání.
Pokud si myslíte, že čerstvé brusinky budou lepší než brusinky ve formě kapslí, tak jste na omylu. Čerstvé brusinky nemají příliš dobrou chuť a obsahují velké množství jednoduchého cukru - fruktózy, po kterém se tloustne. Navíc čerstvé plody brusinek jsou také hodně kyselé a obsahují mnoho alergenů, proto se u některých citlivějších jedinců může objevit alergie na brusinky. Alergie na brusinky se neprojeví při užívání léků z brusinek.
V naší poradně s názvem 10 % SIRNÁ MAST - JE NĚJAK TOXICKÁ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.
Dobrý den,
já a můj skoro 3 letý syn jsme dostali k přeléčení svrabu 10% sirnou mast, kterou mažeme 3 dny po 24 hodinách. Syn si však pořád cucá prsty, hlavně přes noc ze spaní a já se bojím - nemůže mu to nějak ublížit? V lékárně mi řekli, že by nemělo a doktorka, že to není dobrý, ale víc mi k tomu neřekla a já mám strach, aby to nemělo nějaké následky. Moc děkuji za odpověď.
PS : složení sulphuris praecipitati 20.0, ung. simplicis, vasellini ad 100
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nemusíte se bát, síra obsažená v sirné masti - označena jako Sulphur, nemá žádné závažné negativní účinky při náhodném pozření. Při olízání sirné masti hrozí jen nebezpečí průjmu, protože síra má mírné projímavéúčinky. Žádná otrava a nebo poleptání zde nehrozí. Nic se nestane, když prsty nebudete natírat sirnou mastí. Bedlivě je kontrolujte, aby v nich nepřežíval svrab.
Blahodárné účinky na lidský organismus dokonce potvrzují i moderní studie. Brusinky mohou odvrátit infekci močového ústrojí a jsou užitečné i v prevenci zubního kazu. Účinně také působí proti viru, který způsobuje opary, snižují horečku a podporují imunitu.
Ingredience: 1 kg brusinek, 450 g cukru krupice, 10 ks hřebíčku, 2 celé skořice
Postup: Umyté brusinky dáme do mísy, zasypeme cukrem a promícháme. Mísu uložíme na 24 hodin do chladna. Druhý den přesypeme brusinky do hrnce, přidáme hřebíček, celou skořici a přidáme 2 dcl převařené vody. Brusinky přibližně 20 minut zvolna prohříváme na plotně, ale NEVAŘÍME!!! Teplé brusinky plníme do malých skleniček, zavíčkujeme, dáme do zavařovacího hrnce a sterilujeme na 90°C 20 až 25 minut.
V diskuzi NA ZÁNĚT MOČOVÝCH CEST JSOU DOBRÉ BRUSINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.
Na váš problém by vám mohly pomoci kanadské brusinky, tedy spíše výtažek účinných látek brusinek, které blahodárně působí na močové cesty. Kanadské brusinky je možné volně koupit v lekárně v kapslích nebo tabletách, přičemž kapsle jsou lepší.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Kanadská brusinka je plodem rostliny s názvem klikva velkoplodá. Od naší brusinky divoké se liší tím, že má jinou velikost. A proč právě brusinky z Kanady a ne naše české? Je to prosté, v Kanadě se brusinky pěstují na ohromných plantážích a jejich sklizeň je provozována průmyslově – velkokapacitně, oproti brusinkám českým, které jsou menší a rostou jen divoce v lesích a jejich sběr v takovém množství by byl velice drahý a navíc jsou brusinky na našem území chráněné, protože se vyskytují poměrně vzácně.
V naší poradně s názvem WARFARIN A KEDLUBNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..
Můžu na warfarin brusinky?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K, aby byl každý den na stejné úrovni 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Brusinky při Warfarinu můžete. Jeden hrneček brusinek obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K a 250 ml brusinkového džusu obsahuje 13,3 mikrogramů vitamínu K.
Níže uvádíme některé společné příznaky spojené s alergií na brusinky.
Alergie na brusinky způsobuje vyrážku po celém těle – reakce na přecitlivělost. Tato vyrážka bývá zarudlá a svědí, občas je podobná skvrnám, které naskáčou po popálení kopřivou.
Alergie na brusinky může být spojena s pocitem tísně na hrudi, s otokem úst, jazyka, rtů a tváří.
Velmi vzácně se objevují respirační potíže, které se projevují dušností a lapáním po dechu.
Ve velmi vzácných případech dochází k anafylaktickému šoku. Tento šok je život ohrožující.
Při těžké formě alergické reakce je důležitá okamžitá hospitalizace a lékařská pomoc.
Ingredience: 600 g cukru, 250 g čerstvých brusinek, 500 ml vody
Technologický postup: Svařte 500 ml vody s cukrem (400 g), a jakmile se cukr rozpustí, stáhněte sirup z ohně. Nechte ho pár minut chladnout, aby brusinky při zalití sirupem nepopraskaly. Potom brusinky v míse přelijte sirupem a nechte úplně vychladnout. Přikryjte fólií a uložte do druhého dne do lednice. Potom brusinky sceďte. Cukr (200 g) na obalení vsypte na plech a brusinky v něm postupně obalujte. Pokud se utvoří na plechu z cukru hrudky, přidejte nový. Obalené brusinky rozložte na 2 plechy vyložené pečicím papírem a nechte ještě pár hodin zaschnout. Brusinky jsou nejlepší hned v den výroby, ale vydrží vám i týden. Podávejte je například s kozím sýrem a pečivem. Jde o skvělý doplněk nejen k různým sýrům, ale i k pečené drůbeži nebo třeba ke grilovanému masu.
Brusinky vděčí za své blahodárné účinky na hubnutí obsahu tříslovin a bioflavonoidů a polyfenolů. Díky tříslovinám ochrání žaludeční sliznici a zamezí zánětům anebo také zamezí vzniku žaludečních vředů. Díky bioflavonoidům příznivě působí na hladinu cholesterolu, podobně jako například červené nebo bílé víno. Pokud si tedy místo lehké a zdravé stravy dopřáváte spíše těžká a smažená jídla, pomůžou vám brusinky se snížením cholesterolu. Navíc brusinky jsou také silné přírodní antioxidanty a to díky obsahu přírodních vitaminů A a E. Nejlépe brusinky zabírají na hubnutí, jen když jsou užívány ve formě rozpustného prášku na bázi brusinek. Pokud by se užívaly brusinky jako celé plody, nebo dokonce jako sušené brusinky, či kandované brusinky nebo v brusinkovém kompotu, tak by se vlivem přírodních nebo přidaných cukrů, které v sobě plody brusinek obsahují, naše těla spíše tloustla, než hubnula. Proto na hubnutí vždy jen rozpustný prášek na bázi brusinek v kapslích, který je běžně dostupný v lékárně jako prevence proti zánětu močových cest.
Ingredience: 2 l přebraných brusinek, 500 g cukru, půl strouhaná citronová kůra z jednoho citrónu, jedna lžička mleté skořice, 1/4 l vody
Postup: Cukr svaříme s vodou a sebereme pěnu. Poté do roztoku vložíme oprané a okapané brusinky, necháme přejít varem, brusinky scedíme a vložíme do vymytých a suchých sklenic. Do cukerného roztoku přidáme nastrouhanou citronovou kůru, lžičku skořice a znovu povaříme. Horký roztok vlijeme na brusinky, sklenice dobře uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Ukládáme do temna.
A jaké jsou vaše recepty na zavařované brusinky. Podělte se s nimi.
Dejte si ráno nalačno polévkovou lžíci olivového oleje. Důležité je, abyste vydrželi alespoň 30 minut, než se nasnídáte. Olivový olej má totiž mírně projímavéúčinky a celkově příznivě působí na trávení. Pokud vám zcela nesedí chuť olivového oleje, smíchejte ho s citronem nebo jej vyměňte za kokosový olej.