Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

MÁK


Mák obsah purinů

Mák patří mezi potraviny s vysokým obsahem purinů. 100 g gramů suchých semen máku obsahuje 170 mg purinů. Dna je způsobena vysokými hladinami kyseliny močové, která je zapříčiněna konzumací potravin s vysokým objem purinů, kam patří i mák.

Pokud máte dnu, tak mák byste měli konzumovat omezeně a když už si dáte makové buchty nebo šáteček s makovou náplní, tak v tom dni již nekonzumujte žádné maso ani alkohol, který brzdí vylučování kyseliny močové.

Zdroj: článek Mák a puriny

Poradna

V naší poradně s názvem CO OBSAHUJE NEJVIC KALCIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pita.

Že Mák má tolik?????!,to je divné asi překlep ne??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Co obsahuje nejvic kalcia

Recepty s mákem

Makovec

Ingredience: 1 hrnek cukru, 1 čokoládová poleva, 3/4 hrnku mletého máku, 1 hrnek mléka, 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 2 vejce.

Postup: Vejce s cukrem šleháme asi 5 minut. Pokračujeme ve šlehání a postupně přidáváme olej, poté mléko a nakonec mouku smíchanou s mákem a práškem do pečiva. Těsto nalijeme na plech s pečicím papírem a dáme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme dočervena. Vystydlý makovec polijeme čokoládovou polevou nebo pocukrujeme.

Šišky s mákem

Ingredience: 2 balíčky vanilkového cukru, 1 balíček mletého máku, moučkový cukr, máslo.

Těsto: 1 vejce, 150 g hrubé krupice, 100−150 g hrubé mouky, 800 g brambor vařených ve slupce, 50 g škrobové moučky, 1/2 lžičky soli.

Postup: Brambory očistíme a uvaříme ve slupce. Brambory necháme vychladnout, potom je oloupeme a nastrouháme na vál. Osolíme je, přidáme škrobovou moučku a mouku s krupicí. Nakonec doprostřed všech ingrediencí uděláme důlek, do kterého rozklepneme vajíčko. Rukama vypracujeme vláčné a pevné těsto, jež se téměř nelepí. Těsto rozdělíme na stejné dílky a vyválíme z nich šišky. Ty vložíme do vroucí mírně osolené vody a zvolna vaříme asi 10 minut. Uvařené šišky vyndáme děrovanou naběračkou a necháme okapat (třeba na sítu). Šišky dáme na talíř a posypeme je mletým mákem, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem. Podle chuti můžeme na teplé bramborové šišky položit plátky másla a ještě je pocukrovat. Bramborové šišky s mákem podáváme ihned po jejich přípravě jako hlavní chod.

Škubánky s mákem

Ingredience: 1 kg brambor, 300 g hrubé mouky, rozpuštěné máslo nebo sádlo, mletý mák, moučkový cukr, tvaroh na strouhání.

Postup: Oloupané a rozkrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme, brambory necháme v nádobě, zpět nalijeme pouze část vody, přisypeme mouku a necháme dojít (přibližně 15 minut). Pak brambory rozšťoucháme dohladka (můžeme ještě přilít vodu z brambor). Po 10 minutách se hmota přestane lepit (můžeme ještě trochu přisolit). V rozpuštěném másle nebo sádle namáčíme lžíci a vykrajujeme škubánky. Na talíři je posypeme mletým mákem, nastrouhaným tvarohem a cukrem a můžeme je polít máslem nebo sádlem.

Lokše s mákem

Ingredience: 700 g vařených prolisovaných brambor, špetka soli, 300 g hladké mouky, 50 g rozpuštěného sádla, švestková povidla, 100 g mletého máku, 100 g moučkového cukru.

Postup: Brambory uvařené ve slupce oloupeme, prolisujeme, přidáme sůl a mouku a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále těsto rozválíme a vytvoříme dlouhý váleček, který rozkrájíme na stejně velké kousky. Z každého kousku rozválíme placku a na rozehřáté plotně nebo plotýnce placky upečeme. Upečené lokše potřeme rozpuštěným sádlem a povidly, posypeme mákem a moučkovým cukrem (nebo je posypeme jen mákem s cukrem) a stočíme je.

Slané vdolečky

Ingredience: 1 kg hladké mouky, 1 vejce, 1/2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1 kostka droždí, 2−3 lžíce tuku, 250 ml vlažného mléka, 1/2 misky máku se solí.

Postup: Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, ze kterého následně vytvarujeme malé bochánky. Ty dáme na vymaštěný plech, potřeme je vodou a posypeme mákem se solí. Pečeme dozlatova při 200 °C. Po upečení potřeme vdolečky máslem.

Makové peciválky

Ingredience: 300 g brambor, 400 g polohrubé mouky, 35 g cukru, 1 žloutek, 22 g droždí, 1−2 lžíce mléka, sůl, olej na potření, 80 g mletého máku, 70 g moučkového cukru, 70 g másla, pečicí papír.

Postup: Brambory uvaříme ve slupce, slijeme a necháme trochu vychladnout. Oloupeme je a úplně vychladlé pak nastrouháme na jemném struhadle nebo je umeleme. Dáme je na pomoučený vál, přidáme žloutek, sůl, prosetou mouku, cukr, rozdrobené droždí a mléko a vypracujeme tužší těsto. To dáme na teplé místo, přikryjeme utěrkou a necháme ho asi 40 minut kynout. Pak na pomoučeném vále těsto rozkrájíme asi na 20 stejných dílků, z nichž vytvarujeme bochánky (o průměru cca 4 cm). Položíme je stisknutou stranou těsta na plech s pečicím papírem a necháme dalších 20 minut kynout. Poté je potřeme olejem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dorůžova. Během pečení je ještě jednou pomastíme. Upečené peciválky těsně před podáváním spaříme vařící vodou. Dáme je na talíř, vidličkou je roztrhneme, posypeme mákem smíchaným s cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Koláč s mákem

Ingredience: 3 vejce, 200 g cukru krupice, 260 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, 1 a 1/2 dl oleje s mlékem, švestky, mletý mák, cukr moučka.

Postup: Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme ostatní ingredience a hotové těsto vylijeme na plech. Posypeme mákem smíchaným s cukrem, poklademe švestkami a znovu posypeme mákem s cukrem. Vložíme do vyhřáté trouby.

Zdroj: článek Mák

Mák při kojení

Při kojení přijímejte tu nejpřirozenější potravu, která je snadno stravitelná a minimálně alergenní. Vzhledem k tomu, že mléko patří mezi časté alergeny, je vhodnější konzumovat při kojení právě mák, a to též proto, že obsahuje mnohem více vápníku než mléko, jak již bylo řečeno.

Zdroj: článek Mák

Příběh

Ve svém příspěvku CALTRATE VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JITKA.

Mám osteroporozu a RA užívám Caltrate a slyšela jsem, že na osteroporozu nemá zádný účinek, pouze se můžou udělat v ledvinách kameny. Sleduji to i na výsledcích denziometrie, že se nelepším, ba naopak horším. Jím ze stravy všechno co obsahuje vápník - jako mak, olej makový,sezam.semínka, mumio,kombu,goji. Na klouby si kupuji různé - jako Geladrink, Colafit, v současné době užívám od Priessnitz - kloubní výživu forte.Proto prosím jestli je nějaký dobrý potravinový doplněk na osteroporozu.
Za odpověd a radu mnohokrát děkuji.
Jitka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiri.

Doporučuji Vám objednat si se mnou osobní besedu autorského čtení s výkladem na téma krása a zdraví, v Praze.

Zdroj: příběh Caltrate vedlejší účinky

Mák v těhotenství

Dostatečný přísun máku je důležitý po celý život, zvláště pak ve vývinu, po padesátce a v těhotenství. Nejvíce vápníku přitom neobsahují mléčné výrobky, ale mák. Ten je z hlediska množství vápníku na prvním místě mezi potravinami (obsahuje až dvanáctkrát více vápníku než mléko). Makové koláče či buchty s mákem se proto doporučují těhotným ženám a lidem trpícím osteoporózou. Již ve 100 gramech mletého máku se nachází doporučená denní dávka vápníku, tedy přibližně 1 200 až 1 400 miligramů.

Zdroj: článek Mák

Poradna

V naší poradně s názvem CALTRATE VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

Maku 2 lžičky- tím jste měl na mysli “mák”?
Pokud ano, tak mletý? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Asi měl na mysli macu. Maca peruánská, je peruánský kořen známý jako prostředek pro zvýšení výkonnosti, výdrže, síly a libida. Tady je vidět její cena: https://www.prozdravi.cz/bi…

Zdroj: příběh Caltrate vedlejší účinky

Účinky máku na lidské zdraví

Mák obsahuje vodu, tuk, vlákninu, bílkoviny, sacharidy, železo, zinek, vápník, měď, mangan, hořčík, fosfor, selen, draslík, sodík, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, vitamíny B, C, E, kyselinu pantotenovou a kyselinu listovou.

Mák má několik funkcí: podporuje obranyschopnost; pomáhá při prevenci chřipky, nachlazení, rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění a při osteoporóze; eliminuje migrénu; normalizuje hladinu cukru v krvi; podporuje vyprazdňování; obnovuje střevní mikroflóru; čistí tlusté střevo; odkyseluje organismus; povzbuzuje a uklidňuje celé tělo; zkvalitňuje spánek; dodává tělu dobrý tuk; snižuje vysoký cholesterol; podporuje pevnost kostní tkáně; podporuje krvetvorbu; zklidňuje nervový systém; při vnějším použití léčí kožní onemocnění (ekzémy, vyrážky, lupénku); zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů.

Zdroj: článek Mák

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana chrzova.

dobry den mam prozbu zda mohu pri dne jist take mak dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mák patří mezi potraviny s vyšším obsahem purinů, takže by se při dně měl konzumovat v malém množství. Jednoduše, když si dáte něco makového, tak ten den omezte množství zkonzumovaného masa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nemoc dna

Mák a Warfarin

Pacienti užívající lék Warfarin dostávají mnohdy mylné informace o tom, jak by měli například upravit své stravování. Dávno již neplatí, že by se měli zcela vyvarovat příjmu zeleniny kvůli obsahu vitaminu K, jehož efekt Warfarin blokuje. Důležité je, aby příjem daného vitaminu v dietě byl vyrovnaný. Účinky léku je potřeba pravidelně monitorovat pomocí Quickova testu, jehož výsledek je udáván jako INR (mezinárodní normalizovaný poměr). INR zdravých osob se pohybuje okolo hodnoty 1,0. Projevem zpomalení srážení krve je stoupající INR (při INR 2,0 se plazma sráží přibližně 2x pomaleji než u neléčeného jedince). INR je podle choroby pacienta lékařem nastaveno většinou na 2,0–3,5.

Kromě normálního fungování procesu krevního srážení se vitamin K účastní i tvorby kostní hmoty. Jako doporučený denní příjem pro dospělé se udává rozmezí 70–80 µg. Obsah vitaminu K v dietě by pak neměl překročit 250 µg denně. Příjem vitaminu K vyšší než 300 µg denně již vyžaduje přísnou kontrolu a měl by být shodný každý den, respektive každé 2–3 dny (vzhledem k delšímu poločasu účinné látky může být vyšší příjem vitaminu K jeden den napraven jeho nižším příjmem den následující). Příjem vitaminu K vyšší než 750 µg denně je již nebezpečný a velmi pravděpodobně povede k výraznému rozkolísání INR.

Problémem je, že se obsah vitaminu K v různých druzích zeleniny liší v závislosti na zralosti, způsobu a místě pěstování nebo ročním období. U hovězího a drůbežího masa jeho obsah například záleží na tom, čím byla zvířata krmena. Při krmení zelenou stravou je obsah vitaminu K v mase vyšší. Stejně tak je různá jeho dostupnost z různých zdrojů v závislosti na formě, ve které se vitamin K vyskytuje (například 100 µg vitaminu K v syntetické formě odpovídá 300 µg vitaminu K z brokolice). Velmi kolísavý je obsah vitaminu K v kysaném zelí nebo jiné kvašené zelenině. Těm je tedy vhodnější se při užívání léku Warfarin skutečně zcela vyhnout. Stejně tak je nezbytné vyvarovat se nadměrné konzumace alkoholu. Povolen je maximálně 1 alkoholický nápoj (0,5 l piva, 0,2 dl vína, 0,5 dl destilátu) denně.

V jedné lžíci máku je 0,0 mcg vitaminu K. Tudíž u léku Warfarin není kontraindikovaný.

Mák se stal neodmyslitelnou součástí jídelníčku a hraje důležitou roli i při různých lidových zvycích jako symbol bohatství a hojnosti. Obsahuje pozoruhodné množství bílkovin, vláknin, tuků, hlavně kyselinu linolovou a vitamin E. Je bohatý na železo, hořčík a především na vápník, toho obsahuje mnohem více než mléko či mléčné výrobky. Je zajímavý i jako prevence proti osteoporóze. Má zklidňující účinky a příznivý vliv na zdravotní stav vlasů, nehtů a zubů. Obsahuje všechny důležité látky pro podporu krvetvorby, působí proti anémii a stresu.

Zdroj: článek Mák a užívání Warfarinu

Olej z máku a dna

Dna je forma artritidy, která je způsobena příliš velkým množstvím kyseliny močové v krvi. To může být způsobeno nadprodukcí kyseliny močové (typicky z farmaceutického použití) nebo nedostatečným metabolismem kyseliny močové v těle. Existuje mnoho doplňků pro dnu, které mohou pomoci snížit příznaky a zlepšit základní příčiny dny. Některé z nejlepších doplňků pro dnu zahrnují hořčík, zinek, esenciální mastné kyseliny a vitamín C.

Omega-3 a omega-6 (jako ty, které se nacházejí v oleji z máku) jsou protizánětlivé a je o nich známo, že zlepšují příznaky onemocnění souvisejících s artritidou, jako je dna. Jedna studie [1] prokázala o 33 % nižší riziko vzplanutí dny u těch, kteří konzumovali mořské plody bohaté na mastné kyseliny nebo rybí tuk. Vzhledem k tomu, že se dna obvykle opakuje, užívání denní dávky může být klíčem k prevenci relapsů.

Mák obsahuje zejména mastné kyseliny omega-6. Jedna lžička makových semen obsahuje 2,49 gramů omega-6 a jen 0,02 gramu omega-3.

Zdroj: článek Mák a puriny

Příběh

Ve svém příspěvku REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Tak mák a kečup rajčata můžu nebo ne?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Dcera má reflux a doktorka říkala že rajčata a kečup ne, prý rajčata dráždí,a pálí po nich žáha. Ten mák by mě taky zajimal zda může nebo ne.

Zdroj: příběh Reflux jícnu - dieta

Recept na výrobu makového oleje

Suchá semena máku rozmístěte na plech a dejte na 3 minuty do trouby vyhřáté na 100 °C. Potom prohřátý mák nasypte do domácího lisu a vylisujte olej z máku. Takto získaný olej vydrží v chladu a temnu 1 měsíc. Až vám dojde, vylisujte si nový. Nikdy si nedělejte mnoho oleje do zásoby, protože olej po vylisování rychle degraduje. Pokud zůstává uložen v semenech máku, tak vydrží čerstvý až jeden rok do další sklizně.

Olej užívejte denně jednu lžíci po dlouhou dobu, co vám zásoby vystačí.

Zde se můžete podívat na vhodné lisy pro výrobu domácího leje z máku: domácí lis na olej cena.

Zdroj: článek Mák a puriny

Lněné semínko proti rakovině

Lněné semínko je složeno ze 42 % tuků a 28 % vlákniny, je vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, lignanů a vlákniny. Všechny tyto tři složky jsou důležité a společně přispívají k zachování zdraví.

Protirakovinové látky se ve lněném semínku nacházejí nejen ve slupce, ale i uvnitř semínka, proto jej musíme umlít ve mlýnku na mák nebo kávu a ihned konzumovat maximálně do 2 hodin po rozemletí. V žádném případě nemelte semínko do zásoby. Protirakovinný účinek se dostavuje jen v syrovém stavu, tudíž bez tepelné úpravy. Pro jiné léčebné účely se semínko používá vcelku a po zalití studenou nebo vroucí vodou.

Lněné semínko nebo olej se musí vždy konzumovat spolu s potravinami bohatými na bílkoviny, které obsahují síru – a to se sýry, ořechy, cibulí, pórkem, česnekem, pažitkou. Nejlepší kombinací je cottage sýr, tvaroh, kefír nebo jogurt. Tuky se stanou ve vodě rozpustnými jen tehdy, pokud se sloučí s bílkovinami, čímž se zvýší jejich vstřebatelnost. Pokud se toto neuskuteční, mnohé životně důležité funkce se oslabí a mohou škodit. Tělo za nepřítomnosti síry olej nerozloží na formu rozpustnou ve vodě, takže lněný olej nebo semínko spíše škodí, než léčí. Preventivní dávka je denně 1 PL – bez přestávek.

Zdroj: článek Lněné semínko jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Švábová.

Může se jíst mák mletý na dnu .
Děkuji Švábová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mák obsahuje vysoké množství purinů a proto pacienti léčící se se dnou, by měli mák konzumovat jen v malém množství a nebo mohou sníst normální množství, ale ten den již nesmí jíst žádné maso nebo jiné potraviny s vysokým obsahem purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Tabulka potravin podle obsahu purinů

Cena máku

Zde je cena máku.

Zdroj: článek Mák

Dieta na dvanácterník

Dvanáctník (latinsky: duodenum; zastarale a hovorově: dvanácterník) je podkovovitě stočená počáteční část tenkého střeva (intestinum tenue) navazující na žaludek. Kromě žaludku do něj rovněž ústí vývod žlučníku z jater a vývody slinivky břišní. Délka dvanáctníku je mezi 20 a 28 cm a jeho průměr činí 3,5 až 4,5 cm. S výjimkou svého začátku je dvanáctník srostlý se zadní stěnou břišní a druhotně krytý nástěnnou pobřišnicí (peritoneum).

Náhradu ochranného hlenu vám poskytne škrob ze syrové brambory, vyzkoušejte tedy následující: Po spánku, kdy je tělo žíznivé, nebo tehdy, kdy je žaludek, dvanáctník i část střeva prázdná (směnaři), vypijte několik lžic škrobu z čerstvé brambory. Škrob připravíte tak, že syrovou bramboru nastrouháte, vyždímáte (nejlepší je malá řezací odstředivka na ovoce) a po chvilce slijete vodnatou bramborovou šťávu a sedlý škrob vypijete. Někdo to vypije bez čekání všechno, jiný se spokojí i s nastrouhanou dření ze syrové brambory. Takto postupuje nestravitelný škrob brambory rychle do střeva a sliznice z něj vstřebává vodu, až ho zahustí a on se stane v podstatě povlakem. Právě tam, kde je ochranného hlenu nejméně, vstřebává sliznice nejvíce a zde se tedy vytvoří nejsilnější vrstva škrobového povlaku. Ten potom jako hlen ochraňuje tuto sliznici před ranními agresivními trávicími šťávami. Zvláště při jejich vyplaveních před prvním jídlem, kdy jsou nejagresivnější a je jich, vzhledem k množství potravy, nejvíce. Škrob je relativně rychle setřen natráveninou, ale následující trávicí šťávy nejsou tak agresivní, a tak škrob svůj ochranný úkol splnil. Ze sušeného škrobu to nejde a do zásoby také ne, což vyplývá z prostorové struktury škrobu v cytoplazmě buněk brambory. Přestože syrové brambory obsahují solanin, tak jeho množství, není-li brambora zelená, neškodí ani při několikaměsíčním užívání. Takže vyzkoušejte každé ráno před snídaní několik lžic bramborového džusu a na noc čaj z heřmánku jako hojivou náplast na celodenní dřinou poničenou sliznici.

Stravujte se nedráždivě, dietně a lehce.

Čerstvé ovoce a zelenina se svými volnými kyselinami na lačno dráždí. Buď si je dejte čerstvé až po jídle, nebo raději konzumujte kompoty a zeleninu dušenou či jinak tepelně upravenou, což se kvůli vláknině zvláště doporučuje.

Potraviny zakázané při dvanáctníkovém onemocnění:

  • alkohol, cigarety
  • pečivo (výrazně okyseluje organismus)
  • rafinovaný cukr (je agresivní na žaludek)
  • smažené a tučné výrobky, chipsy
  • vuřty, uherský salám, vysočina, česnekový salám, paprikový salám, paštika, jitrnice, vinné klobásy a podobně
  • tučné maso – nakládané, konzervované a smažené, divočina
  • šproty, tučné, uzené a nakládané ryby, makrela
  • aromatické a tučné sýry (pivní sýr, syrečky, romadúr, ementál, eidamská cihla, hermelín, niva a podobně)
  • luštěniny – čočka, fazole – obsahují slupky a nadýmají
  • syrová zelenina – ředkev, ledový salát, cibule, česnek, paprika, cibule, nakládaná zelenina, čerstvé i sušené houby
  • ořechy – vlašské ořechy, mandle, slunečnicová semínka, mák
  • káva
  • ovocné džusy
  • ocet
  • ostré koření (pepř, pálivá paprika, kari, zázvor a podobně), masox, sójová omáčka, worcesterská omáčka
  • kvasnice (droždí) kvůli stagnaci jídla v žaludku, má bobtnavé a kvasící účinky, netráví se tak, jak má, poškozuje střeva obzvláště s pečivem
Doporučené potraviny:
  • lehce stravitelné potraviny – nejlépe dušené
  • zelenina – dušená i vařená, trochu čerstvá – hlávkové zelí, mrkev, kedlubny, saláty, řepa, rajče bez slupky, dýně hokkaidó, brokolice, mrkev, květák, petržel, celer, vařené brambory ve slupce mají větší obsah živin; brambory jsou ale lepší pouze čerstvé ve formě šťávy kvůli velkému obsahu škrobů
  • sliz z lněného semínka – doporučuje se 1 lžíce 2x denně (sliz se připraví vyvařením polévkové lžíce do vody)
  • hovězí vývary
  • rostlinná želatina agar
Potraviny povolené občas:
  • rýže, jáhly, pohanka
  • tofu a sója
  • libová masa (ryby, králík, hovězí – vše jen dušené, vařené, nikdy ne smažené); pozor: z přemíry bílkovin a tuků časem může vzniknout žlučníkový kámen nebo nádorové bujení, při stagnaci potravy v žaludku pak kvůli vředu dvanáctníku hrozí naleptání žaludeční sliznice a vznik i vředu žaludečního
  • mléčné zakysané nízkotučné výrobky – nejlépe kvalitní jogurt
  • ovoce – jablka (ostrouhaná), banán
Doplňky výživy:
  • mladý ječmen – je zásaditý a obsahuje vitamíny skupiny B
  • lecitin v kapslích – vyrovnává hladinu cholesterolu, obaluje sliznici žaludku
  • čaje na žaludek (puškvorec, máta, heřmánek, ostropestřec) – podporují pohyb potravy do střev
  • soda při akutním překyselení nebo bolesti žaludku – je údajně lepší než třeba Helicid a podobné chemikálie, které zabraňují vytváření žaludečních kyselin – soda jen neutralizuje
  • CHAGA – nejúčinnější houba na vředové choroby
  • Hericium – léčivá houba korálovec ježatý – lze již zakoupit i v ČR
  • Drags Imun – pryskyřice ze stromu Croton lechleri
  • propolis – užívá se 3x denně půl až 1 hodinu před jídlem 20 až 35 kapek do mléka nebo medu, zlepšení se projeví po 3 dnech léčby, pokud se současně užívá mateří kašička a med, jde o vhodnou kombinaci ke konzervativní léčbě vředové choroby

Zdroj: článek Žaludeční vředy - vhodná strava

Co je to sezam

Sezam je jednoletá bylina dosahující výšky 80 až 200 cm, porostlá jemnými chloupky. Kvete bíle až růžově. Plody jsou čtyřpouzdré tobolky rostoucí vzhůru, obsahující malá, žlutohnědá, 2 mm dlouhá semínka, která jsou velmi podobná lněným semínkům. Užívanou částí je právě semínko. Sezamová semínka nebývají vždy pouze bílá, vyskytují se také hnědá a černá, označovaná jako černý sezam.

Sezam pochází z oblasti Eufratu a je považován za nejstarší koření na světě. Dnes se pěstuje téměř ve všech teplých oblastech po celém světě, nejvíc pak v Indii, Číně, Súdánu, Barmě a Mexiku. Sezamová semínka obsahují až 60 % oleje, který je velice prospěšný pro naše zdraví. Semena mimo to obsahují také bílkoviny, sacharidy a vlákninu. Z minerálů je obsažen fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, měď, zinek, sodík a mangan.

Semínka sezamu je možné pokládat za nejzdravější semínka vůbec. Jejich účinek je všestranný. Měli bychom je konzumovat alespoň 2–3x týdně. Díky vysokému obsahu karotenu v kombinaci s hořčíkem, vápníkem a zinkem jsou vynikajícím lékem na choroby očí, sliznic, kůže, nehtů a vlasů. Jsou velmi prospěšná na prevenci a léčbu osteoporózy, osteomalacie, zlomenin kostí, chrupavek, páteře a zubů. Pro vysoký obsah vitaminů B, hořčíku, fosforu a vápníku jsou sezamová semínka hodně prospěšná na nervy, jsou výborným lékem na neurózy, deprese a psychózy. Prospívají sportovcům, studentům a těžce pracujícím. Jsou nepostradatelná při nemocech srdce a cévního oběhu. Zvyšují imunitu a výrazně zlepšují látkovou přeměnu. Stejně jako mák je sezam vysoce prospěšný těhotným a kojícím ženám. Pro vegetariány může být podobně jako jiná semena dobrou náhradou masa. Zevně se sezamový olej vyžívá při bolestech v uších a spáleninách, kdy se nanáší vatou do ucha nebo na spálenou kůži. Při horečce má mazání kůže horko odnímající účinek. Sezamový olej je vhodný pro diabetiky, jeho stravitelnost je výborná, působí protizánětlivě a doporučuje se i pro děti.

Sezam nemá téměř žádné aroma, protože neobsahuje éterické oleje. Sezamové mléko může nahradit mléko kravské u lidí s nesnášenlivostí laktózy. Samotná semínka se používají jako posyp jak na slané, tak na sladké pečivo. Sezam je součástí i některých proslulých orientálních cukrovinek, jako je baklava či chalva. Baklava je tučný sladký zákusek, který se objevuje v zemích, které kdysi ovládala osmanská říše. Chalva je jedna z nejstarších orientálních cukrovinek. Název pochází z arabského slova hilwa, sladký. Před druhou světovou válkou se chalva vyráběla i u nás a byla běžně k dostání na poutích a jarmarcích.

Kvůli vysokému obsahu tuku se nesmí sezam dlouho skladovat, protože může vzniknout hořký sezam, který je nepoživatelný.

Zdroj: článek Warfarin a sezam

Sezamové cukroví

Ingredience: 400 g hladké mouky (můžeme použít i celozrnnou špaldovou), 200 g tuku, 100 g cukru, 110 g mletého sezamu (umeleme v mlýnku na mák), několik lžic mléka

Postup: Tuk rozmělníme do mouky, přidáme cukr i namletý sezam a mlékem zaděláme těsto, které necháme chvíli v chladu odpočinout. Pak z těsta vyválíme šišku, rozkrájíme na dílky, dlaní utvoříme tyčinky a stočíme je do rohlíčků, nebo těstem naplníme formičky na sušenky. Pečeme v mírně zahřáté troubě do světlé smetanové barvy. Horké obalujeme ve vanilkovém a moučkovém cukru.

Zdroj: článek Warfarin a sezam

Tekutá strava po operaci žaludku

Stravování v nemocnicích není hotelovou službou, ale mělo by být promyšlenou výživou, která léčbu podporuje. Příslušný druh stravování (dietu) ordinuje ošetřující lékař a sestavuje nutriční terapeutka. Nutriční terapeutka je tím správným člověkem, který by měl poradit, jak se stravovat i po propuštění domů či po návratu do práce. A to zvláště tehdy, když je dlouhodobá změna stravování nezbytná.

Těsně po operaci je výživa zajištěna infuzemi, následně se přechází na stravu ústy, která je nejdříve tekutá s možným „popíjením“ takzvaných perorálních nutričních doplňků ke stravě a následně kašovitá (od 7. dne až do 3 týdnů) a přibližně do 5 týdnů by měla být tolerována pevná strava v kratších časových intervalech.

1.–2. týden tekutá strava: Konzistence potravy by neměla přesáhnout konzistenci jogurtového mléka, co takzvaně projde vidličkou (čisté vývary, ředěné přesnídávky, ředěné jogurty, jogurtová mléka, scezené polévky, řídké omáčky a podobně).

3.–4. týden kašovitá strava: Cokoliv rozmixovaného (přesnídávky, jogurty, kefíry, scezené omáčky, husté polévky, krupicová kaše, bramborová kaše, špenát, řídké míchané vajíčko a jiné). Vyhýbejte se nadýmavým potravinám, jako je například brokolice, květák, luštěniny, dále pak sycené nápoje a alkohol.

Po měsíci normální strava: Preference křehčích potravin, které lze dokonale rozžvýkat. Sousta důkladně prožvýkejte a jezte pomalu. Vyhraďte si na jídlo dostatek času a vždy jezte jen po malých kouscích. Nehltejte a nepolykejte velké kusy jídla. Přechod na běžné stravování by měl být pozvolný. Postupně zařazujte každý den jednu novou potravinu, abyste po operaci vyzkoušeli, jak ji tělo přijme. Počkejte do druhého dne, a pokud nemáte problém, například nevolnost, pálení žáhy, pocit těžkosti, můžete ji ve svém jídelníčku ponechat.

Po operaci je důležité konzumovat hlavně bílkoviny, a to v jakékoliv podobě včetně mléka. Mléko třeba v kávě, ráno kakao, pudinky, jogurty, kefírová mléka, proteinové nápoje, protože dokud se nejí maso, jde spolu s vývary o jediný zdroj bílkovin. V zásadě se nedoporučují takzvané light výrobky nebo odtučněné mléko, a to z toho důvodu, že neobsahují žádné živiny, které tělo potřebuje, takže raději vybírejte polotučné mléko a mléčné výrobky se 3 a více procenty tuku.

Vhodné potraviny:

  • maso – netučné, libové (v prvních týdnech lepší mleté), kuře, králík, treska, filé, tuňák, kapr, pstruh, sardinky ve vlastní šťávě, štika, sumec, losos, krůtí maso, vepřová kýta, kotleta, hovězí zadní, holoubě, vrabec, telecí maso, jehněčí
  • rostlinné výrobky Robi, Klaso, výrobky ze sóji
  • uzeniny maximálně 1–2x týdně například šunka od kosti, tedy uzeniny s vyšším podílem masa
  • kysané mléčné výrobky spíše bílé (je možnost přidat ovoce, zeleninu) s obsahem tuku od 3 do 5 % – jogurty, kefíry, acidofilní mléka, probiotické, jogurtové nápoje a podobně
  • sýry do 45 % tuku v sušině – tvrdé, tvarohové, čerstvé sýry, tvaroh středně tučný a z něho různé pomazánky, nebo na těstoviny či k přípravě pokrmů
  • vejce – vařená, v pokrmech (ne smažená)
  • tuky – oleje, máslo, margarín (množství dle snášenlivosti)
  • pečivo – bílé, tmavé, sladké, bez zrníček, máku, bez kousků soli na povrchu pečiva
  • zelenina – jen nenadýmavá (dle individuální snášenlivosti)
  • mírně bylinky – petrželka, bazalka, pažitka, tymián, libeček, majoránka (najemno nakrájet) a ostatní nedráždivé koření, například skořice, vanilka, hřebíček, muškátový oříšek, sladká paprika
  • ovoce – nenadýmavé, dobře vyzrálé – banán, jablko, broskev, meruňky, nektarinky (ostatní dle individuální snášenlivosti)
  • nápoje – neslazené, neperlivé nápoje, neperlivé minerální vody, různé druhy čajů, dle individuální snášenlivosti různé druhy ředěných ovocných nebo zeleninových šťáv a jejich kombinace

Potraviny vhodné méně často:

  • játra, vepřová plec, slepice, hovězí roštěnka, hovězí krk, hovězí plec
  • tavené sýry
  • mléko v přípravě pokrmů dle individuální snášenlivosti
  • bujón, vegeta

Nevhodné potraviny:

  • smažené – maso, vejce, zelenina
  • uzeniny, uzené maso
  • plísňové a zrající sýry, pikantní příchutě
  • luštěniny
  • nadýmavé druhy zeleniny
  • cibule, česnek, křen, kopr (v delší době od operace dle individuální snášenlivosti)
  • nadýmavé ovoce, ovoce s pecičkami, tvrdými slupkami, velmi kyselé ovoce – ananas, kivi, jahody, hrozny rybíz, citrusy
  • čerstvé kynuté pečivo, sladké smažené pečivo
  • sladké potraviny
  • příliš slané potraviny – chipsy
  • hořčice, kečup, mák, semínka
  • droždí (vhodné jen do polévky nebo pomazánky)
  • sůl, pepř, chilli, kari, worcester, maggi, sójová omáčka, pálivá paprika, ocet dle individuální snášenlivosti
  • perlivé a slazené nápoje, alkohol, káva, silný čaj, 100% džusy, mléko dle individuální snášenlivosti

Vhodná úprava:

  • vaření, dušení, pečení (zapékání)
  • nepřipravovat pokrmy na cibulovém základu
  • zahušťovat moukou opaženou na sucho nebo bešamelem
  • zeleninu je vhodné nakrájet nadrobno nebo nastrouhat
  • příprava pokrmů na sucho bez tuku, do hotových pokrmů je možné přidat malé množství másla pro zvýšení energetické hodnoty
  • potraviny do měkka upravené bez nestravitelných zbytků, tvrdých částí, kůrek
  • do zálivek na saláty je možno místo octa použít i citron nebo limetku, zálivku nedopíjet

Výše uvedené informace jsou obecné a pouze orientační.

Zdroj: článek Tekutá strava jídelníček

Tekutá dieta před kolonoskopií

Při kolonoskopii se vyšetřuje někdy i střevo tenké a je nutné střeva před samotným vyšetřením důkladně pročistit a zbavit je všech zbytků. Aby vyšetření proběhlo maximálně hladce, rychle a bez problémů, je důležité striktně dodržovat rady lékaře včetně správné diety před samotnou kolonoskopií. Obvykle se doporučuje dieta 5 až 7 dní před vyšetřením. Výsledkem by mělo být opravdu čisté tlusté střevo. Kromě diety bývá pacientům doporučeno vhodné projímadlo nebo klyzma, které pomůže dokončit očistu střeva jeden den před vyšetřením. Není-li příprava střeva dostatečná, je vyšetření komplikované nebo jej nelze provést vůbec a musí se opakovat. To samé platí pro případ, že pacient dietu nedrží vůbec.

Kolonoskopie pomáhá vyšetřit tlusté střevo, odhalit příčinu potíží a stanovit diagnózu (vředy, polypy, zánět, hemoroidy, karcinom a jiné), případně provést menší zákroky (například odstranění polypů, provedení biopsie a podobně). Včasné vyšetření tlustého střeva může dokonce zachránit život.

Dietě před kolonoskopií se hodně podobá takzvaná bezezbytková dieta, jejíž součástí jsou zakysané mléčné výrobky. Bezezbytková dieta není o zbytcích na talíři, ale týká se zbytků, které zůstávají ve střevech a škodí celému trávicímu traktu. Bezezbytková dieta se zaměřuje na očistu střev. Primárně ji drží lidé, které trápí chronický zánět tlustého střeva, Crohnova choroba, střevní neprůchodnost či častý průjem. Jako každá dieta má i ona řadu pravidel a omezení, které je třeba dodržet. Důraz je kladen na lehce stravitelnou stravu s nízkým obsahem tuků a nadýmavých potravin. Zároveň obsahuje více bílkovin oproti běžné stravě. Platí, že strava při bezezbytkové dietě nesmí trávicí trakt dráždit a zanechávat v něm nestrávené zbytky. Nevhodné jsou také potraviny bohaté na hrubou vlákninu. Hlavním cílem diety je zbavit střeva všech nestrávených zbytků.

Potraviny, které jíst můžete:

  • libové maso s nízkým obsahem tuku – kuřecí, krůtí, telecí a hovězí, vepřové medailonky, králičí, jehněčí a podobně
  • ryby – sladkovodní i mořské druhy s nižším obsahem tuku – pstruh, štika, kapr a jiné
  • vařená či dušená šunka, dietní párky
  • tuky – hlavně rostlinné, občas máslo
  • mléčné a zakysané výrobky – jogurty bílé i ovocné, tvaroh, kefír, podmáslí, jogurtová mléka, tvrdé sýry, pribináček, termix, tvarohové sýry (lučina, gervais)
  • vajíčka – maximálně 1 denně a tepelně upravené
  • brambory, bramborová kaše, halušky, noky
  • obiloviny – těstoviny, rýže, kroupy
  • minimálně den staré pečivo, občas piškoty, suchary, může být i vánočka
  • zelenina – pouze vařená nebo dušená mrkev, dýně, celer a petržel ve vývaru, velmi vhodný je špenát a hlávkový salát
  • rajský protlak a rajčatová šťáva
  • ovoce – banány, jemně nastrouhané jablko, meruňky a broskve v podobě kompotu, pyré, marmelády a podobně
  • mouka – hladká, polohrubá, hrubá
  • cukr, med
  • koření a bylinky – majoránka, citronová šťáva, kmín, bobkový list, nové koření, mletá skořice, vývar z cibule, sladká paprika, petrželka, ocet
  • voda, čaj, neperlivé minerálky, ředěné ovocné šťávy

Potraviny, kterým se vyhýbejte:

  • tučné maso, ryby a uzeniny
  • mléko a tučné mléčné výrobky
  • jogurty s ovesnými vločkami či ořechy
  • čerstvé pečivo
  • celozrnné výrobky
  • luštěniny
  • syrová zelenina – nadýmavá
  • většina syrového ovoce s peckami, slupkami a semínky
  • ořechy, kokos, mák
  • smažené přílohy a kynutý knedlík
  • houby
  • koření – pepř, bujóny, maggi, česnek, dráždivé a pálivé koření
  • slané pochutiny
  • kečup, hořčice
  • kakao, káva, perlivé minerálky, alkohol

Vhodné je vaření, dušení a pečení bez tuku. Nevhodné je smažení, pečení v oleji a grilování. Pokrmy musí být důkladně uvařené do měkka, aby byly dobře stravitelné. Při pečení je nutné odstranit kůrky a viditelný tuk. Někdy je vhodné pokrmy rozmixovat. Ačkoliv jsou doporučené rostlinné tuky, máslo není zakázáno. Používat by se však mělo až při dokončování pokrmu a vhodné je čerstvé máslo nebo přepuštěné máslo – ghí.

Nemocní, kterým bezezbytkovou dietu nařídí lékař, by měli přesné složení svého jídelníčku probrat s lékařem nebo výživovým specialistou. Většina lidí je zvyklá jíst velké množství smažených jídel, a tak pro ně přechod na vaření, dušení a pečení bez tuků může být zpočátku problém. Většina lidí si totiž neví rady, jak jídlo ochutit. Denně byste měli sníst 5–6 menších porcí. Zapomínat byste neměli na zdravou snídani, energeticky bohaté svačinky i na živiny bohatý oběd a večeři.

Příklad

  • snídaně: rohlík s tvarohovou pomazánkou a pažitkou
  • svačina: banán
  • oběd: pečená kuřecí prsa bez tuku s bylinkami a vařenou rýží
  • svačina: kefír
  • večeře: špenátové palačinky
Nebo:
  • nízkotučný tvaroh a suchary
  • svačina: jablkové pyré
  • oběd: vařené hovězí maso v mrkvi s bramborem
  • svačina: 2 kousky veky s máslem a dušenou krůtí šunkou
  • večeře: těstovinový salát s kuřecím masem a dýní
Také:
  • snídaně: rohlík s ovocnou marmeládou dle chuti
  • svačina: bílý jogurt s meruňkovým kompotem
  • oběd: špagety s boloňskou omáčkou a strouhaným sýrem (při přípravě omáčky nepoužívat kečup, ale rajčatové pyré)
  • svačina: mléčná rýže
  • večeře: rýže s tuňákem ve vlastní šťávě
I toto:
  • snídaně: míchaná vajíčka s petrželkou, bílý chléb
  • svačina: banán s nastrouhaným jablkem bez slupky
  • oběd: vepřové medailonky s bramborovou kaší
  • svačina: kefír
  • večeře: drůbeží maso se špenátovými listy
Dále:
  • snídaně: rohlík s vajíčkovou pomazánkou a pažitkou
  • svačina: tvaroh s ovocnou příchutí
  • oběd: dušené kuřecí prso s bramborovou kaší
  • svačina: meruňková přesnídávka a piškoty
  • večeře: karbanátek s brambory pečený v troubě, ovocný kompot
  • snídaně: lívance s marmeládou
  • svačina: banán
  • oběd: zapečené brambory se šunkou a sýrem (viz recept níže)
  • svačina: pribináček
  • večeře: kuřecí vývar s mrkví, celerem a petrželí
  • snídaně: rohlík s lučinou a dušenou šunkou
  • svačina: broskvový kompot
  • oběd: kuřecí nudličky s rýží
  • svačina: podmáslí
  • večeře: plátek libového telecího masa a těstoviny

Banán, jablka a zakysané nápoje jsou častou součástí ozdravujících diet. Zařaďte je tedy do svého jídelníčku i vy.

Zdroj: článek Tekutá strava jídelníček

Čaj na spaní / čaj proti nespavosti – složení

  • chmel šištice (Strobilus humuli lupuli)
  • majoránka nať (Herba majoranae)
  • mák vlčí květ (Flos rhoeados)
  • meduňka nať (Herba melissae)
  • prvosenka květ (Flos primulae)
  • třezalka nať (Herba hyperici)

Zdroj: článek Bylinky na spaní

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš


majoránkový čaj pro děti
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
mák a dna
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.