Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MELOUN PŘI PRŮJMU

OBSAH

Kdy nejíst meloun

Doporučuje se nekonzumovat melouny večer těsně před spaním. Po 19. hodině se nedoporučuje konzumace melounu ani jakéhokoli jiného ovoce. Meloun je mírně kyselý a při noční konzumaci může při nečinnosti organismu zpomalit proces trávení.

Zdroj: Meloun při průjmu

Poradna

V naší poradně s názvem MELOUN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.

Dobrý den. Mohu na Dnu melouna?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vodní meloun, to je ten červený, na dnu můžete, ale bez jader. Vodní meloujn je dokonce při dně prospěšný, protože proplachuje organizmus. Vodní meloun obsahuje 8 purinů na 100g. Ale například meloun medový, to je ten žlutý, už tak vhodný není a neměl by se při dně konzumovat ve velkém množství, jen tak na ochutnání několik soust. Medový meloun obsahuje 14 purinů na 100g.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meloun

Meloun při průjmu

Meloun je při průjmu výborný pomocník, protože dodá dehydrovanému tělu tekutiny a minerály. Meloun však obsahuje i látku zvanou sorbitol.

Sorbitol je obsažen i v dalším ovoci, zejména ho obsahují:

  • jablka,
  • třešně,
  • hrušky,
  • meruňky,
  • broskve,
  • sušené švestky.

Působení sorbitolu na vyvolání průjmu není způsobeno schopností této látky stimulovat činnost střev, ale spíše to, že způsobí zvýšení množství vody v tlustém střevě, což vede k usnadnění vylučování odpadu z tlustého střeva. To znamená, že je klasifikován jako nestimulační laxativum. Pro zabránění zhoršení průjmu je možné konzumovat meloun v omezeném množství maximálně 1/2 kg melounu denně, přičemž ten den již není možné konzumovat ostatní ovoce zde uvedené, které taktéž obsahuje sorbitol. Ani jablka v rámci diety BRAT.

Naproti tomu je možné v tomto dni konzumovat ostatní ovoce bez přítomnosti velkého množství sorbitolu, kam patří:

  • bobule,
  • jahody,
  • citrusy,
  • ananas,
  • hrozny,
  • banány,
  • kiwi.

Zdroj: Meloun při průjmu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MELOUN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpánka.

Zdravím,chtěla bych se zeptat zda mohu jíst meloun zároveň s užíváním warfarinu. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vodní meloun má velmi nízký obsah vitamínu K a proto ho můžete normálně konzumovat, i když užíváte warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a meloun

Rýžová kaše s mrkví

Ingredience

  • 80 g rýže (bílé kulaté);
  • 200 g mrkve.

Postup

Rýži přebereme, spaříme, propláchneme, dáme vařit do trojnásobného množství vody, přidáme omytou, očištěnou a nahrubo nastrouhanou mrkev. Hotové uvařené potraviny rozmixujeme. Pokrm nesolíme, nesladíme, ani nepřidáváme žádný tuk!

Zdroj: Meloun při průjmu

Je vodní meloun ovoce nebo zelenina?

Vodní meloun je druh plodové zeleniny patřící do čeledi tykvovitých, někdy se považuje také za ovoce. Z botanického hlediska je meloun bobule. Na světě se pěstuje mnoho druhů melounů, jež mají různou barvu i tvar.

Zdroj: Vodní meloun

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE PROTI PRUJMU ENDIARON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

mám prujem mám deprese beru kvastax na spaní steval déle seropram . no avšak prujem začal při použití piva rebel , to je asi před 3 dny jinak chodim neustále na záchod asi po hodině mám křeče v břiše mužete mi poradit co a jak dále díky za odpověd jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kupte si v lékárně Imodium. Je to léčba průjmu na 4 dny. Pokud průjem nezmizí, tak se obraťte na svého praktického lékaře, protože budete potřebovat laboratorní vyšetření stolice pro zjištění přesné příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je proti prujmu endiaron

Můžu jíst meloun při cukrovce?

Meloun by se měl stát součástí stravování u diabetiků. Musí však sledovat sacharidy, nezapomínat kontrolovat velikost porce a obloukem se vyhýbat přidaným cukrům a konzervovaným sirupům. Meloun je v čerstvém stavu tím nejlepším, obsahuje velký podíl vitaminů B a C, betakarotenu a lykopenu. Už jeden plátek denně dodá potřebné vitaminy a energii.

Zdroj: Meloun a cukrovka

Duhový meloun

Duhový meloun připravíme tak, že rozpůlíme meloun a vydlabeme dužinu. Do vydlabaného melounu budeme lít libovolné barvy želatiny, kterou vždy vychladíme a následně přidáváme takto různé barvy podle libosti. Když máme meloun takto připravený, necháme ho zchladnout a poté můžeme krájet kolmo k rozpůlenému melounu.

Zde je k nahlédnutí videonávod.

Zdroj: Triky s vodním melounem

Poradna

V naší poradně s názvem SALÁTOVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.

Děkuji za odpověď na meloun. a co tak salátovky tam
je semen taky dost.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Salátové okurky jsou prospěšné i se semínky. Salátová okurka obsahuje jen 2 puriny na 100g a okurka nakládačka obsahuje 3 puriny na 100g. Takže oba druhy okurek můžete při dně konzumovat v libovolném množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meloun

Jak vyndat celou dužinu z melounu

Tímto trikem překvapíte hodně svých návštěvníků. Budete potřebovat dva stejné melouny, nebo alespoň velmi podobné. Vezměte si jeden meloun a z něj ořežte zelenou slupku a následně dookrájejte bílou část dužiny. Když máte meloun takto připravený, vezměte si kuchyňskou houbičku a její hrubou částí meloun zahlaďte do pravidelných tvarů. Druhý meloun rozpulte a vydlabejte z něj dužinu. Podle potřeby doupravte první meloun tak, aby se vešel do slupky vydlabaného melounu. Takto připravený a složený meloun dejte do chladničky. Meloun máte již připravený na trik.

Zde je k nahlédnutí videonávod.

Zdroj: Triky s vodním melounem

Diskuze

V diskuzi OBČASNÝ PRŮJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Na průjem se mi osvědčili probiotika Probiolact. Dal jsem si prášek ráno a večer a bylo po průjmu. Teď si ho dávám, když mi začne hučet ve střevech. Pomáhá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Občasný průjem

Průjem

Každý z nás mohl alespoň jednou za život zažít průjem. Kvůli průjmem narušenému trávicímu systému je ovlivněno vstřebávání živin a dochází k nadměrné ztrátě tekutin a solí. Oba tyto stavy, pokud by byly ponechány bez léčby, by mohly vést k podvýživě a dehydrataci.

Průjem je velmi častá infekce, která je způsobena kontaminovanou vodou a potravinami. Proto je třeba věnovat optimální péči všemu, co jíte a pijete. Zde jsou některá dietní doporučení pro lidi trpící průjmem.

Zdroj: Meloun při průjmu

Diskuze

V diskuzi PRŮJEM A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

prosím vás a co používáte na průjem, když vás to chytne... potřeboval bych radu... černému uhlí a podobně bych se rád vyhnul..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ruda.

Proti průjmu pomáhají sušené borůvky.

Zdroj: diskuze Průjem a probiotika

Rehydratační nápoj

Nejúčinnější a nejlevnější způsob, jak zvládnout průjmovou dehydrataci, je připravit si rehydratační nápoj. Můžete k tomu využít hotový přípravek prodávaný v lékárně a nebo si vyrobit vlastní nápoj podle tohoto jednoduchého receptu doma.

Ingredience

  • 1 litr převařené vody
  • 8 čajových lžiček cukru
  • 1 lžička kuchyňské soli
  • šťáva ze dvou pomerančů.

Postup

V horké převařené vodě rozpusťte cukr a sůl. Nechte vychladnout a přidejte šťávu z pomerančů. Hotový nápoj uskladněte v chladničce a postupně spotřebujte.

Dávkování

Dospělí pijí 250 až 500 ml a děti 125 až 250 ml tohoto roztoku každou hodinu.

Zdroj: Meloun při průjmu

Diskuze

V diskuzi PRŮJEM A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtin.

S průjmem mi úžasně pomohla probiotika Probiolact. Jeden den užívání a bylo po průjmu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanička.

Máme doma probiotika Probio. Dělají je i navíc s vitaminy. Při průjmových onemocněních neobo po antibiotichách sou fajn. Vyzkoušeli sme je na doporučení magistry v lékárně a teď je kupujem. Sou za dobrou cenu hlavně.

Zdroj: diskuze Průjem a probiotika

Kdy navštívit lékaře

Pokud průjem trvá déle než dva dny, je krvavý a nebo se zdá, že nedokážete přijmout tolik vody, kolik z vás vyteče, tak je třeba navštívit lékaře. Na průjem se totiž i umírá, protože při průjmu je tělo doslova ždímáno od vody. Proto během průjmu je velmi důležité pít dostatek čirých a chladných tekutin. Nesprávným postupem je hladovění a žízeň.

Zdroj: Léčba průjmu

Diskuze

V diskuzi PRŮJEM A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbyněk.

Průjem jsem vždycky léčil Endiaronem. Poslední dobou už nezabíral. V lékárně mi poradili nějaká probiotika Probiolact. Stačílo si dát jednu tobolku ráno, druhou večer a průjem odezněl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

co teda zabírá na sto procent při průjmu? chtělo by to něco šetrnějšího pro lidské tělo.. ono černé uhlí znám, ale to nechci, to je o ničem :(

Zdroj: diskuze Průjem a probiotika

Melounová dieta

Meloun je ideální potravina na redukci váhy. Obzvláště v létě, kdy je ho dostatek. Při melounové dietě se konzumuje převážně meloun. Meloun obsahuje hlavně vodu, proto má nízkou energetickou hodnotu, a to 70–130 kJ. Pokud budete celý den konzumovat meloun, můžete za den zhubnout 1 kg. Nezhubnete však 1 kg tuku, jen se vám odvodní tělo. Melounová dieta je tedy spíše vhodná jako očistná dieta, protože zbavíte tělo škodlivých látek. Je také vhodná, pokud chcete ve velmi krátkém termínu zhubnout třeba do plavek nebo do oblíbených šatů. V žádném případě ale není žádoucí ji držet déle než tři dny, pak by mohlo být ohroženo vaše zdraví. Během tří dnů diety můžete zhubnout až 3 kg. Druhou možností melounové diety je kombinovat meloun s popcornem. Ke každé porci melounu si vezměte 1 šálek popcornu. Popcorn (neochucený) zbavuje tělo tuku a meloun ho odvádí z těla pryč.

Zdroj: Vodní meloun

Vliv vodního melounu na zdraví

Meloun je díky vysokému obsahu vody výborný zavodňovací zdroj pro organismus. Meloun pomáhá stabilizovat poměr vody a soli v našem těle. Meloun je rovněž močopudný, takže se využívá se při léčbě ledvinových potíží. Jemná vláknina dužniny posiluje stěny střev a současně podporuje slabě i vylučování stolice. Vodní meloun obsahuje látku citrulin, která pozitivně působí na erekci. Účinek se posiluje pravidelnou konzumací. Nejvíce citrulinu je ve slupce a bílé části dužiny. Melouny jsou nízkokalorické, ale dovedou zasytit, proto se využívají při různých dietách. Vysoký obsah vody, vitamínu A a C také dovoluje použít dužinu melounu jako balzám na spálenou kůži.

Zdroj: Vodní meloun

Složení melounu

Vodní meloun obsahuje 91 % vody, a tak zahání skvěle i žízeň. Dále obsahuje 3–12 % cukru. Melouny mají nízký obsah kalorií – 100 g dužiny odpovídá asi 27–35 kcal (110–140 kJ). Z vitamínů stojí za zmínku vitamín C a betakaroten (přeměňující se v těle na vitamín A), které slouží mimo jiné i jako antioxidanty a ničí škodlivé volné radikály v našem těle. Dále melouny obsahují vitamín B3, B6 a kyselinu listovou, které jdou příznivé pro naši pleť i mozek. Z minerálních látek melouny obsahují železo, mangan a jsou také bohaté na draslík. Vodní meloun obsahuje i malé množství purinů.

Zdroj: Vodní meloun

Smoothie ze žlutého melounu

Ingredience: 2 hrnky vypeckovaného vodního melounu, 1/2 limetky, 2 lžíce třtinového cukru, 1/2 hrnku pramenité vody

Technologický postup: Meloun rozkrájíme na kousky a zbavíme ho pecek. Množství melounu na jednu porci by mělo odpovídat zhruba tomu, kolik by se ho vlezlo do dvou hrnků. Meloun vložíme do smoothie makeru, zalijeme vymačkanou šťávou z poloviny limetky a vodou a dosladíme cukrem. Vše rozmixujeme a ihned podáváme.

Zdroj: Melounové smoothie - recepty

Proč mám průjem?

Rozlišujeme dva typy průjmů – akutní a chronický. Akutní průjem začíná náhle a trvá krátkou dobu – méně než 4 týdny. Nejčastěji je infekčního původu a způsobují ho viry, bakterie nebo paraziti. Průjem může způsobit i dietní chyba, bývá vedlejším účinkem při podávání určitých léků (například antibiotik), nebo zkonzumuje-li dítě nadměrné množství potravin obsahujících větší množství vody (například meloun), nebo se průjem objeví v důsledku alergie na určitou potravinu.

O chronickém průjmu hovoříme tehdy, trvá-li déle než 4 týdny. Tento stav je nutno v každém případě konzultovat s lékařem, který zváží podrobnější vyšetření. Chronický průjem může mít organickou příčinu (například nedostatečná činnost slinivky, zánět střeva a tak dále), ale i psychickou (například stres).

Při infekcích gastrointestinálního traktu nebo jiných infekcích, které postihují i střevo, může být stolice hlenovitá, kašovitá, vodnatá, v hlenu se může objevit hnis či krev.

Při nedostatku enzymů ve střevě je stolice kašovitá, hutná, často se leskne, zapáchá. V tomto případě tělo nedokáže stravu dostatečně rozštěpit a strávit.

Podobný vzhled vykazuje stolice při onemocnění střevní sliznice. V tomto případě tělo nedokáže stravu dostatečně vstřebat (například při celiakii).

Zdroj: Jak zvládnout průjem

Melounové smoothie s mátou

Ingredience: 300 g melounu, 8 lístků čerstvé máty, 2 manga

Technologický postup: Vodní meloun nakrájíme na kostky, podle potřeby vypeckujeme. Mango oloupeme, okrájíme od pecky. Čerstvou mátu otrháme ze stonků. Meloun, mango i mátu vhodíme do mixéru a důkladně promixujeme, vznikne nám skvělé melounové smoothie. Všechno ovoce použijeme dobře vychlazené. Melounové smoothie s mangem a mátou rozlijeme do sklenic, dozdobíme kusem melounu a ihned podáváme.

Zdroj: Melounové smoothie - recepty


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP