Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

WARFARIN A MELOUN

OBSAH

Je vodní meloun ovoce nebo zelenina?

Vodní meloun je druh plodové zeleniny patřící do čeledi tykvovitých, někdy se považuje také za ovoce. Z botanického hlediska je meloun bobule. Na světě se pěstuje mnoho druhů melounů, jež mají různou barvu i tvar.

Zdroj: Vodní meloun

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MELOUN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpánka.

Zdravím,chtěla bych se zeptat zda mohu jíst meloun zároveň s užíváním warfarinu. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vodní meloun má velmi nízký obsah vitamínu K a proto ho můžete normálně konzumovat, i když užíváte warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a meloun

Kdy nejíst meloun

Doporučuje se nekonzumovat melouny večer těsně před spaním. Po 19. hodině se nedoporučuje konzumace melounu ani jakéhokoli jiného ovoce. Meloun je mírně kyselý a při noční konzumaci může při nečinnosti organismu zpomalit proces trávení.

Zdroj: Meloun při průjmu

Můžu jíst meloun při cukrovce?

Meloun by se měl stát součástí stravování u diabetiků. Musí však sledovat sacharidy, nezapomínat kontrolovat velikost porce a obloukem se vyhýbat přidaným cukrům a konzervovaným sirupům. Meloun je v čerstvém stavu tím nejlepším, obsahuje velký podíl vitaminů B a C, betakarotenu a lykopenu. Už jeden plátek denně dodá potřebné vitaminy a energii.

Zdroj: Meloun a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem MELOUN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.

Dobrý den. Mohu na Dnu melouna?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vodní meloun, to je ten červený, na dnu můžete, ale bez jader. Vodní meloujn je dokonce při dně prospěšný, protože proplachuje organizmus. Vodní meloun obsahuje 8 purinů na 100g. Ale například meloun medový, to je ten žlutý, už tak vhodný není a neměl by se při dně konzumovat ve velkém množství, jen tak na ochutnání několik soust. Medový meloun obsahuje 14 purinů na 100g.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meloun

Warfarin a těhotenství

Warfarin se během těhotenství nedoporučuje. Žena, která otěhotní nebo plánuje otěhotnět, by měla v případě, že užívá Warfarin, informovat svého lékaře.

Zdroj: Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Děkuji za info o valfarinu. Manzel bude brát lék 1x denne jedna se o valfarinu orion 5 mg. Má rád ovoce jako je meloun jahody, jablka, broskve, meruňky švestky. Je možné toto ovoce při léků varfarin konzumovat. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je potřeba hlídat příjem vitamínu K. Ten je obsažen ve všem, co vyrostlo jako rostlina. Nejvíce vitamínu K je obsaženo v zelených potravinách, jako je zelí, kapusta, okurky, brokolice, rajčata. Na tyto potraviny je potřeba dát pozor a nárazově se jimi nepřejídat.
Zkuste, ať se manžel stravuje jako do teď. Lékař při zavádění léčby Warfarinem bude kontrolovat účinky a kdyby byly ve stravě manžela problémy, tak je objeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem SALÁTOVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.

Děkuji za odpověď na meloun. a co tak salátovky tam
je semen taky dost.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Salátové okurky jsou prospěšné i se semínky. Salátová okurka obsahuje jen 2 puriny na 100g a okurka nakládačka obsahuje 3 puriny na 100g. Takže oba druhy okurek můžete při dně konzumovat v libovolném množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meloun

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem MERUŇKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

mohu jíst mandarinky a citrony? užívám warfarin , betaloc, medrol ,furon, letrox, adenuric, hipres

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co se týčé Wrfarinu, tak zde existuje několik druhů ovoce, které nemají žádný vitamín K, který by mohl interagovat s Warfarinem. Bez obav můžete jíst citrusové plody a pít džusy, včetně mandarinek, pomerančů a klementin. Grapefruity také neobsahují žádný vitamín K, ale je známo, že interagují s mnoha léky, takže nezapomeňte zkontrolovat interakce s jinými léky, které užíváte. Mezi další druhy ovoce, které obsahují velmi málo vitaminu K patří meloun, jablka, ananas a banány a čerstvé nebo konzervované třešně, hrušky, broskve a papája.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - A MRKEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Wafarin a mrkvove salaty

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mrkev můžete jíst, i když užíváte Warfarin. Jedna středně velká mrkev má v sobě 8 mikrogramů vitamínu K. Během jednoho dne byste měla sníst potraviny, které v souhrnu budou mít 90 mikrogramů.

Například, když sníte jedenáct středních mrkví pokapaných olivovým olejem, tak jste splnila limit pro příjem vitamínu K a v tom dni byste již neměla konzumovat žádné potraviny s vyšším a vysokým obsahem vitamínu K.

Vybírat si pak můžete jen z potravin s nízkým vitamínem K. Patří sem výrobky z mouky (knedlíky, chléb, zákusky), rýže, libové maso s omáčkou. Z ovoce mají nízký obsah vitamínu K jahody, jablka, broskve, vodní meloun, ananas a banány. Při léčbě Warfarinem můžete tyto potraviny konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - a mrkev

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem MOČOPUDNÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Polášek.

Je močopudná také čokoláda, příp. jiné sladkosti?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čokoláda má mírné močopudné účinky díky obsahu theobrominu a kofeinu. Theobromin je hořký alkaloid obsažený v kakau a tedy i v čokoládě.
Další cukrovinku, která má močopudné účinky je možné zmínit lékořicové bonbony.
Nejsilnějším přírodním diuretikem je kofein z kávy nebo černého čaje. Ze zeleniny má nejsilnější močopudné účinky chřest, vodní meloun, okurka a celer.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Močopudné potraviny

Léková náhrada za Warfarin

Nové tabletové léky na ředění krve, jako je například Pradaxa, Xarelto, Eliquis, se mohou v současné době podávat u všech indikací jako Warfarin.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINKY CIBULOVÉ ŠŤÁVY NA WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Cibulova šťáva na kašel a warfarin.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cibule a její šťáva může zpomalit srážení krve. Užívání šťávy z cibule spolu s Warfarinem, který také zpomaluje srážení krve, může zvýšit riziko vzniku modřin a krvácení.

Cibulová šťáva na kašel se podává v malých dávkách, které by neměly mít výrazný vliv na léčbu Warfarinem. Pokud ale zpozorujete náhlé modřiny, krvácení nebo tmavou stolici, ihned s touto kombinací přestaňte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinky cibulové šťávy na Warfarin

Warfarin a jed na krysy

Warfarin je jedním z léků proti srážení krve. Blokuje koagulační kaskádu a zabraňuje krvi, aby se srážela. Warfarin snižuje množství aktivního vitamínu K, který je potřeba pro tvorbu řady srážecích faktorů. Látky na podobném principu se používají i jako jed na krysy – krysa po jejich pozření zemře na vnitřní krvácení.

Zdroj: Lék warfarin

Melounová dieta

Meloun je ideální potravina na redukci váhy. Obzvláště v létě, kdy je ho dostatek. Při melounové dietě se konzumuje převážně meloun. Meloun obsahuje hlavně vodu, proto má nízkou energetickou hodnotu, a to 70–130 kJ. Pokud budete celý den konzumovat meloun, můžete za den zhubnout 1 kg. Nezhubnete však 1 kg tuku, jen se vám odvodní tělo. Melounová dieta je tedy spíše vhodná jako očistná dieta, protože zbavíte tělo škodlivých látek. Je také vhodná, pokud chcete ve velmi krátkém termínu zhubnout třeba do plavek nebo do oblíbených šatů. V žádném případě ale není žádoucí ji držet déle než tři dny, pak by mohlo být ohroženo vaše zdraví. Během tří dnů diety můžete zhubnout až 3 kg. Druhou možností melounové diety je kombinovat meloun s popcornem. Ke každé porci melounu si vezměte 1 šálek popcornu. Popcorn (neochucený) zbavuje tělo tuku a meloun ho odvádí z těla pryč.

Zdroj: Vodní meloun

Warfarin a zázvor

Větší množství zázvoru může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a červená řepa

Červenou řepu není třeba omezovat, jelikož patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Vliv vodního melounu na zdraví

Meloun je díky vysokému obsahu vody výborný zavodňovací zdroj pro organismus. Meloun pomáhá stabilizovat poměr vody a soli v našem těle. Meloun je rovněž močopudný, takže se využívá se při léčbě ledvinových potíží. Jemná vláknina dužniny posiluje stěny střev a současně podporuje slabě i vylučování stolice. Vodní meloun obsahuje látku citrulin, která pozitivně působí na erekci. Účinek se posiluje pravidelnou konzumací. Nejvíce citrulinu je ve slupce a bílé části dužiny. Melouny jsou nízkokalorické, ale dovedou zasytit, proto se využívají při různých dietách. Vysoký obsah vody, vitamínu A a C také dovoluje použít dužinu melounu jako balzám na spálenou kůži.

Zdroj: Vodní meloun

Čočka a Warfarin

Nízký obsah vitaminu K má zejména červená čočka.

Zdroj: Warfarin a luštěniny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP