Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MLÉKO S MEDEM NA KAŠEL

OBSAH

Pastilky na kašel

Jsou příjemnou variantou, nechávají se volně rozplynout v ústech. Obsahují přírodní uklidňující extrakty a do několika minut vám uleví. MedDex Vicks pastilky na suchý kašel s medem využijete proti dráždivému, neproduktivnímu kašli. Obzvlášť pastilky oceníte, když se přidá bolest v krku. Znecitlivují ho a mírní škrábání.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MLEKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Wafarin a mleko polotucne

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mohu pít mléko, když užívám Warfarin?
Ano, můžete. Maso, ryby, vejce, mléko, sýr a jogurt jsou bezpečné potraviny, které můžete konzumovat bez omezení, i když užíváte Warfarin.
Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Salátové okurky a warfarin

Jak zmírnit suchý kašel u dětí

Suchý kašel u dětí je velmi dráždivý, škrábe v krku, nevytvářejí se hleny, nevykašlává se, je poměrně vyčerpávající a měl by být tlumen, protože je pro dýchací cesty a organismus nepříjemnou zátěží.

U dětí velmi rychle zabírá klasický „priessnitz“ (studený vlhký šátek omotáte kolem krku, obalíte jej igelitem a následně ještě převážete suchou vrstvou, šátkem či šálou). Dojde k rychlému zapaření a prokrvení daného místa. Priessnitzův obklad se doporučuje asi po 15 minutách z krku odstranit, nenechávat jej delší dobu. Dále se doporučuje podání teplého nápoje nebo kuřecího bujonu s majoránkou a česnekem. Osvědčená je rovněž Vincentka, mléko s medem (pije se horké, podporuje tvorbu hlenů, které ale v některých případech mírně ředí). Při vysokém množství hlenů však rozhodně mléko nekonzumujte. Zvlhčujte místnost a při záchvatu kašle dejte dítě k otevřenému oknu, aby se nadechlo chladného vzduchu.

Zdroj: Suchý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ PROTEINOVÝ NÁPOJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslav.

Neměl byste někdo tip na vydatný domácí proteinový nápoj, který bych si mohl v pohodě připravit doma?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Bohuslave, jako nejlepší domácí přírodní proteinový nápoj doporučuji mléčnou syrovátku, která vzniká při výrobě tvarohu z kvalitního čerstvého kravského mléka - ne z krabicového! Další tip na domácí proteinový nápoj je rozmíchaný nízkotučný tvaroh s odtučněným mlékem, který je možno osladit medem. Další tip je hotové acidofilní mléko, které se prodává už hotové v supermarketu.
Jako přídavek zde uvádím i Smacker, jako dokonalý zdroj hodnotných bílkovin - proteinů. Vyzkoušeli jsme ho v pevné formě a chutná dobře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Domácí proteinový nápoj

Babské rady na dávivý kašel

Na dávivý kašel je vhodné toto:

  • Pravidelně větrejte.
  • Zvlhčujte vzduch v pokoji.
  • Inhalujte vodní páry.
  • Podložte si hlavu polštáři.
  • Popíjejte dostatečné množství tekutin.
  • Pijte bylinkové nálevy – uvařte si čaje z bylin divizny velkokvěté, tymiánu, bezu černého, dobromysli, jitrocele, řebříčku anebo máty. Podporují odkašlávání a mají upokojující dezinfekční účinky.
  • Připravte si zelnou šťávu s medem – upevníte si imunitu a uleví se vám.
  • Udělejte si Priessnitzův zábal.
  • Dejte si cibulový čaj či cibuli s medem – nakrájenou cibuli smíchejte s medem a vložte do sklenky, počkejte, až pustí šťávu plnou vitamínů. Čaj je vhodný pro děti i dospělé. Konzumujte ho několikrát denně.

Zdroj: Co na suchý dráždivý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem INTOLERANCE LAKTÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kočička.

Před dvěma měsíci mi zistlili nesnášenlivost laktózy,striktně jsem upravila jídelníček, avšak chybí mi taková jídla jako pudink a podobně, všimla jsem si že postupně už se dá koupit i bezlaktózovou mléko a podobně ale přijde mi to strašně drahé všechno, teď jsem si v Kauflandu všimla ještě sójové mléko (www.letakomat.cz/kau… z takového něco se dá vařit i pudink a podobně? Má to někdo odzkoušené?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sójové mléko je dobrou náhražkou za mléko kravské v případě intolerance laktózy. Dá se z něho uvařit i pudink, ovšem bude chutnat trochu jinak. Kromě sojového mléka je k dostání ještě mléko mandlové. Sójové mléko by neměli používat muži, protože sója stimuluje tvorbu estrogenu (ženský pohlavní hormon) a brzdí testoteron. Pro muže je právě vhodnější mléko mandlové.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Intolerance laktózy

Ovesná kaše se sójovým mlékem

Ingredience: 500 g čerstvého nebo zavařeného lesního ovoce (například borůvky, černý rybíz, maliny), šťáva a kůra z 1 pomeranče, med na ochucení, 75 g ovesných vloček, 150 ml sójového mléka

Postup: Do pánve dáme lesní plody, pomerančovou šťávu a kůru. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme 3–5 minut. Poté odstavíme z vařiče. Kdo má mlsnější jazýček, může dosladit medem. Hotovou směs přiklopíme pokličkou, než ji budeme servírovat na kaši. Sójové mléko a ovesné vločky vložíme do středně velké misky a promícháme. Vaříme 3 minuty v mikrovlnné troubě na maximální výkon. Poté opět promícháme a vaříme další 2 minuty. Následně misku vyjmeme a necháme odstát 1 minutu. Misku s kaší dozdobíme medem a horkým ovocem.

Zdroj: Sojové mléko

Cibule s medem proti kašli

Při prvním náznaku chorob dýchacích cest, snězte cibuli. Všechny uvedené varianty receptů mají stejné léčebné účinky. Záleží jen na vás, který si vyberete, buď podle dostupnosti surovin, nebo snadnosti přípravy. Nejosvědčenějším receptem je med s cibulí proti kašli.

Šťáva z cibule s medem: Šťávu ze syrové cibule smíchejte s medem v poměru 2 : 1. Užívejte při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.

Cibulový sirup s medem: Syrovou cibuli nakrájejte na kolečka, přelijte vroucí vodou, přidejte špetku majoránky a nechte 1/4 hodiny louhovat. Podávejte s medem. Užívejte při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.

Cibule na kašel pro děti: Cibuli nakrájejte, zasypte lžící práškového cukru. Za hodinu pustí cibule šťávu, tu užívejte třikrát denně po jedné polévkové lžíci. Vhodné při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.

Cibule s medem na bolest v krku: Smíchejte drcenou cibuli, med a trochu drceného fenyklu. Užívejte 1 lžičku před jídlem. Výborné při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.

Cibule s medem na kašel: Nakrájenou cibuli přelijte horkou vodou, povařte, sceďte, smíchejte s lipovým čajem a přidejte med nebo cukr. Recept je vhodný pro děti při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.

Zdroj: Na co je dobrá cibule v léčitelství

Poradna

V naší poradně s názvem CELODENNÍ KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava.

Dobrý den mám asi 4 dny silný kašel . Začne mi škrábat v krku a v zapětí začnu kašlat až se mi zvedá žaludek mám Duracef po 12 hodinach erdomed na kašel zatim žádný výsledek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bez vyšetření nejde takhle poznat proč vás kašel takto trápí. Zřejmě vám něco dráždí řasinky v dýchacích cestách, což může být hustý hlen, prach, alergie, ale i mnoho dalších vážnějších příčin. Proto i zkoušení různých přípravků by bylo nebezpečné. Doporučuji vám obrátit se na plicního lékaře, nechat si zrentgenovat plíce a podle výsledků určit další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celodenní kašel

Projevení alergie na kravské mléko

Záleží na věku pacienta. U těch nejmenších bývá varovnou známkou zhoršené prospívání dítěte (nepřibývá), průjmy – někdy i zácpa, ublinkávání, plynatost, kopřivka, atopický ekzém, kašel, záněty průdušek. K novějším poznatkům patří, že alergií na kravské mléko může trpět i plně kojené dítě. Do mateřského mléka přechází totiž některé z bílkovin syrovátky, což může být příčinou potíží.

Zdroj: Alergie na kravské mléko

Diskuze

V diskuzi KEFÍROVÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Může se dávat kefírová houbička i do běžného,,ošetřeného"mléka z obchodu?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Ano v krabicovém pasterizovaném mléku vyrobíte také kefír ale, houbičky se zvětšují jen mírně. Používám na výrobu kefíru pouze plnotučné mléko a na zvětšení houbičky farmářské nepasterizované plnotučné mléko.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Kefírová houba

Sójové mléko a hubnutí

Sójové mléko je vhodné při hubnutí. Jeho energetická a nutriční hodnota je v pořádku. Sójové mléko konzumujte během hubnutí 1–2krát týdně po 2–2,5 dl.

Zdroj: Sojové mléko

Diskuze

V diskuzi DRUHY STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

co je pricinou kdyz zustavaji zbytky stolice v konecniku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aaa.

muze jit o alergii na laktozu, vynechte mleko, jogurty a vse, v cem je mleko..

Zdroj: diskuze Zůstává v konečníku stolice

Dávivý kašel v těhotenství

Dávivý kašel v těhotenství je nepříjemnou záležitostí a příčin vzniku může být mnoho. Vždy je vhodné vyhledat lékaře.

Zdroj: Dávivý kašel

Diskuze

V diskuzi KNEDLÍK V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktor.

Na "knedlík v krku" mi zabírá Phytoxan, většinou je to u mne příznak začínající nemoci, např. nachlazení a kašle, nebo angíny a normálně přetrvává tak 2-3 dny. S Phytoxanem a čajem s medem je pryč za den ;)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Knedlík v krku

Alergický kašel u dětí

Alergie u dětí způsobují chronický kašel, podráždění dýchacích cest vyvolává u dítěte suchý kašel v noci, který je obtížně utišitelný. U dětí, které kašlou především v noci, může jít o neustálý kašel bez teploty, kdy příčinou suchého, dlouhodobého kašle může být také astma nebo gastroezofageální reflux.

Zdroj: Alergický kašel

Diskuze

V diskuzi MED V BOJI PROTI STÁRNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana tomášová.

Úžasné a pravdivé! Medu věřím. Na stárnutí a vitalitu je skvělý též koenzym, např. Q Max. V kombinaci s medem můžeme být stále mladí :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Med v boji proti stárnutí

Cena kefírového mléka Kunín

Podle posledních testů je nejlépe hodnocené kefírové mléko od společnosti Kunín. Jimi vyrobené mléko se dá pořídit za cenu.

Zdroj: Kefírové mléko

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA MLÉKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Slavíková.

Dobrý den chtěla bych se zeptat,mojí dceři zjistili alergii na kravské mléko,doktorka řekla že může jíet a pít třeba kozí sýry nebo mléko.Ale na internetu jsem se dočetla že to není vhodné.Co jí mám kupovat aby jí to neuškodilo ještě víc?Může třeba sojové mléka.Také má kopřivku a zjistili jí v moči podrážděnou slinivku.Má dost velkou dietu.Možná ty příznaky jsou z té alergie na mléko.Proto Vás prosím o radu co kupovat,co jí podávat.Děkuji za odpověd'.S pozdravem Slavíková Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alergie na mléko je abnormální reakce těla na proteiny, které se nacházejí v kravském mléce. Alergie na mléko je nejčastější u kojenců a malých dětí. Starší děti obvykle z alergie na mléko vyrostou a v dospělosti s tím už problémy nemají. Mléko a mléčné výrobky se nacházejí v mnoha potravinách. Zjevnými formami mléka jsou smetana, sýr, máslo, zmrzlina a jogurt. Mléko a mléčné výrobky mohou být také skryté v běžně konzumovaných potravinách. Chcete-li se vyhnout potravinám, které obsahují mléčné výrobky, musíte si přečíst štítky potravin.
Mléko je důležitým zdrojem vápníku. Vaše dítě potřebuje vápník pro zdravé kosti, zuby a nervy. Promluvte si s lékařem vašeho dítěte o potravinách s vápníkem, které můžete dát svému dítěti. Mezi příklady patří zelená listová zelenina, pomerančový džus s přidaným vápníkem, fíky, tofu a sušené fazole. Mléko je možné nahradit mlékem sojovým nebo mandlovým. Až zcela vyřadíte mléčné výrobky, tak opatrně můžete vyzkoušet produkty z kozího či ovčího mléka.
Je třeba vyloučit všechny potraviny, které mají na štítku uvedeno:
Umělá příchuť másla
Máslo, máslový tuk
Podmáslí
Kasein
Kaseináty (amonium, vápník, hořčík, draslík, sodík)
Sýr, tvaroh
Šlehačka, smetana
Pudink
Ghee
Hydrolyzáty (kasein, mléčná bílkovina, bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina)
Laktalbumin, laktalbumin fosfát
Lactoglobulin
Laktóza
Lactoferrin
Mléko (derivát, bílkovina, pevné látky, slad, kondenzované, odpařené, suché, celé, nízkotučné, beztukové, nízkotučné)
Nugát
Kasein ze syřidla
Zakysaná smetana
Kyslá smetana
Syrovátka (delaktovaná, demineralizovaná, proteinový koncentrát)
Jogurt

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na mléko

Jak zvládnout astmatický kašel u dětí

Kašel patří spolu s dušností, tíží na hrudníku a pískáním na hrudníku mezi základní příznaky astmatu. U dětí může být kašel dokonce jeho jediným příznakem. Po nasazení inhalační antiastmatické léčby, která je jednak preventivní (dlouhodobá) a jednak záchranná (úlevová), by měl kašel zcela ustoupit. Když se kašel znovu objeví, je potřeba častěji použít úlevový lék, a pokud kašel přetrvává, navštívit lékaře, který nám astma léčí. Dobře léčený astmatik by měl být bez příznaků astmatu a bez omezení životních aktivit včetně sportu.

Zdroj: Astmatický kašel

Jak na suchý kašel při astma

Suchý dráždivý kašel, který se objevuje zejména po námaze anebo v noci, ruší spánek a omezuje fyzickou aktivitu. Astmatický kašel může být vyvolán i silnými emocemi, jako je smích nebo pláč, a také kontaktem s alergenem, například se zvířetem. Tento kašel se lepší po aplikaci bronchodilatancií. Při astmatickém záchvatu se objevuje dráždivý kašel a expektorace, což bývá známkou ústupu záchvatu.

Zdroj: Astmatický kašel

Inhalace

Ingredience: hrst jitrocele kopinatého, 1 sklenice vroucí vody

Postup: Hrst této byliny zalijeme vroucí vodou a necháme chvíli louhovat. Poté s přikrytou hlavou inhalujeme přibližně pět minut a tuto proceduru vykonáváme dvakrát denně až do uzdravení. Pokud se souběžně se suchým kašlem objevuje i rýma, tak je dobré přidat k jitroceli vrchovatou polévkovou lžíci majoránky.

Dalšími bylinkami, které mohou v případě suchého kašle pomoci, jsou šalvěj a heřmánek na kloktání anebo osvědčený čaj z lipového květu. Při inhalaci můžete také vyzkoušet sílu několika kapek tea tree anebo vám jako vždy může při léčení pomoci stará dobrá – dětmi většinou nenáviděná – nasekaná cibule na kašel, je možné ji mít uskladněnou s medem v lednici.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Použití

Sójové mléko je nutričně vyvážený nápoj z vybraných sójových bobů obsahujících mnoho cenných minerálů a vitamínů. Ze sójového mléka si můžete připravit koktejl, kaši, polévku nebo jiné jídlo, do kterého potřebujete přidat mléko. Na dalších řádcích najdete recepty se sójovým mlékem.

Zdroj: Sojové mléko

Dávivý kašel po jídle

Dávivý kašel po jídle může být vyvolán podrážděním trávicí soustavy, alergickou reakcí, nebo jen zaskočením sousta.

Zdroj: Dávivý kašel

Čaje

Čaje proti kašli si můžete koupit jednodruhové nebo ve směsi. Z jednodruhových pomáhá při suchém a dráždivém kašli například sléz, šalvěj, lípa nebo černý bez. Meduňkový čaj napomáhá rozpouštět hleny a zklidňuje. Pokud nemáte svou oblíbenou bylinku, která vám zabírá, neuděláte chybu se směsí proti kašli. Například v bylinkovém čaji proti kašli fy Herbex je už namícháno desatero potřebných bylin zmírňujících podráždění dýchacích cest, utišujících kašel a podporujících vykašlávání. Kdo máte raději čaje ovocné, najdete je i v téhle variantě, například čaj Ovocný zázvor s medem a citronem.

Na suchý kašel vyžadujte léčbu bez kodeinu. Když budete shánět zklidňující antitusika, ptejte se po takových, která neobsahují kodein. Ta umí tlumit centrum pro kašel, ale ne dechové centrum a při dlouhodobém užívání nevytvářejí závislost. Toto splňují například kapky Tussin, Levopront nebo Ditustat. Na nedobrané léky zapomeňte. Nejhorší je, když ve snaze za každou cenu zastavit nastupující chorobu vytáhnete, co je doma, nevhodné léky, nespotřebovaná antibiotika nebo prošlé přípravky. Druhým extrémem je příznaky podceňovat a nemoc se snažit jen tak přechodit.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP