Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MOČOVÉ KAMENY

OBSAH

Močové kameny bez příznaků

Některé močové kameny nevyvolávají žádné příznaky. Jsou označovány jako asymptomatické a obvykle se jedná o kameny malé velikosti. Tyto kameny nebrání průtoku moči, protože se nalézají v dolní části ledvin nebo jsou přichyceny ke stěně močovodu. Asymptomatické kameny jsou obvykle odhaleny pomocí rentgenového (nebo jiného zobrazovacího) vyšetření indikovaného kvůli jinému onemocnění.

Zdroj: Močové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY - ODSTRANĚNÍ BEZ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

takže je možné vyndat jen kameny a žlučník ponechat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žlučník je zachován pouze, když se kámen nachází ve žlučovodu. K vytáhnutí nebo uvolnění kamene se používá endoskop zavedený ústy a pomocí malých řezů kolem žlučovodu se kámen uvolní a případně i vytáhne. Tato operace se jmenuje endoskopická retrográdní cholangiopankreatikografie. Trvá obvykle 15 az 60 minut. Pacient zůstává do druhého dne v nemocnici na sledování.

Další možná léčba žlučníkových kamenů, která ušetří žlučník, je rozpuštění kamenů léky. Pokud jsou žlučové kameny malé a neobsahují vápník, mohou být k jejich rozpuštění použity tablety kyseliny ursodeoxycholové.

Ve všech ostatních případech léčby žlučníkových kamenů jsou odstraněny společně se žlučníkem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Krev

Kdykoliv se u vás objeví příznaky močových kamenů, je důležité vyhledání lékařské pomoci. Nejvážnějším symptomem močových kamenů je objevení krve při močení. Nejčastější příčinou krve v moči jsou močové kameny, a tak je velmi důležité vyhledat lékařskou pomoc, protože se může jednat o infekci.

Zdroj: Močové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY PŘÍRODNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Baštýřová.

Dobrý den, jak použít vlašťovičníkovou tinkturu na žlučníkové kameny, když se nesmí pít? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Homeopatický lék Chelidonium majus 30C je tinktura z vlaštovičníku, která obsahuje jen velmi málo jedovatých látek z této rostliny a proto je možné vnitřní užívání. Homeopatický lék seženete u lékaře homeopata, jmenuje se Chelidonium majus 30C.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny přírodní léčba

Granule pro psy s močovými kameny

Granule pro psy s diagnózou urolitázy způsobené struvity – krmivo napomáhá rozpouštění struvitů a eliminuje recidivy. Patří sem granule Trovet ASD, HILLS Canine C/D a W/D.

Zdroj: Močové kameny u psa

Poradna

V naší poradně s názvem ROZBÍJENÍ ŽLUČNÍKOVÝCH KAMENŮ ULTRAZVUKEM LERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Metoda LERV je vhodná pouze pro 20% případů žlučníkových kamenů. Ostatní pacienty je třeba léčit jinými metodami, nejefektivněji pomocí laparoskopie. Zeptejte se svého lékaře, zda-li je pro vás metoda LERV vhodná vzhledem k typu a umístění vašeho kamínku. Teprve pak se zaměřte na vyhledání vhodného pracoviště, kde zákrok LERV provádějí. Je to například oblastní nemocnice Kolín, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, FN Ostrava, Nemocnice Havlíčkův Brod, Krajská nemocnice Zlín, Krajská nemocnice Liberec a mnoho dalších.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Dobrý den, vaše odkazy na LERV jsou jen na močové kameny, žlučník u nás v čr jsem nenašel.. Kdyby to opravdu někde dělali se žlučníkem bylo by to bezva. Škoda.

Zdroj: diskuze Rozbíjení žlučníkových kamenů ultrazvukem LERV

Prevence

Bohužel neexistuje účinná metoda prevence močových kamenů. Je však důležité, aby měl pes přístup k vodě a aby měl četné příležitosti k močení. Důležité je vysoce kvalitní a dobře vyvážené krmivo. Nepřekrmujte v žádném případě své mazlíčky, jelikož právě kameny se mnohem častěji vyskytují u zvířat obézních.

Zdroj: Močové kameny u psa

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vacíková Vlasta.

Dobrý den ,prosím mám dotaz zda-li, už se někomu povedlo, aby mu vyšly žlučníkové kameny,našla jsem si recept od čínského lékaře,který radí jíst prvních 5 dní jablka a 6 den vypít odpoledne a večer epsomskou sůl a další den ráno olivový olej s citronem a kamínek by měl vyjít,nevím zda se tomu dá věřit a proto,bych ráda věděla ,jestli to může pomoci,děkuji všem ,kdo by mi dal radu s pozdravem Vacíková Vlasta.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žlučníkové kameny bývají mnohem větší než je otvor ve žlučovodu a bez pomoci lékaře samy nevyjdou. Vytvářely se mnoho let, takže si nemyslete, že je za 14 dní rozpustíte nějakým čínským receptem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny přírodní léčba

Moč

Kromě bolesti při močení existují i jiné příznaky, které vedou k močovým kamenům. V některých případech mohou být močové kameny způsobeny častým močením v průběhu noci. Dalo by se říci, že postižený trpí nějakou „netěsností“. V tomto případě se jedná o jasný příznak močových kamenů, protože právě ony způsobují velmi obtížné močení. Pacient s močovými kameny má problémy s močením (vylučováním moči), nebo dochází k přerušovanému močení. Někdy je i zabarvení nebo změna moči jasným příznakem močových kamenů.

Zdroj: Močové kameny

Diskuze

V diskuzi BYLINNÝ ČAJ ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den, může mít vliv tento čaj na početí? Předem děkuji za odpověď Michaela

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bylinný čaj žlučníkové kameny pleskač

Žlučníkové kameny léčba

Žlučníkové kameny, které způsobují koliky nebo záněty, se obvykle odstraňují chirurgicky. Ty malé žlučníkové kameny se většinou dostanou do střeva a odejdou samovolným způsobem ven stolicí. Součástí léčby je také přísná žlučníková dieta. Žlučníkové kameny jsou někdy podkladem pro nádorový růst. V některých případech zůstávají kameny v těle dlouhé roky a nezpůsobují žádné potíže.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Diskuze

V diskuzi CO JIST A PIT. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Bouška.

dobry den čekam na operaci močoveho kamene mam 78roku a stale hledam na internetu co mužu jist pit a jakou zeleninu a všude pišou jinak napřiklad špenat kuřeci mrkev vyvar mandarinky kruti maso hovězi hrach čočka a jine. Každy piše jinak i na jidelnich listkach pro dnu a močove kameny. neni to stejna nemoc. děkuji za odpověd bouška jiři.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel HK.

Dobrý den. Ředím krev po operaci srdeční chlopně warfarinem, mohu si dat mísu LASAGNÍ?

Zdroj: diskuze Co jist a pit.

Urolitiáza u psů

U psů existuje plemenná predispozice k tomuto onemocnění, například bišonek, malý knírač, pudl, shi-tzu, yorkšírský teriér jsou rasy známé větším sklonem k tvorbě močových kamenů. Dalmatinové, kteří mají anomálii metabolismu, která způsobuje nadměrné vylučování urátů do moči, jsou pak náchylnější k tvorbě urátových kamenů. Obecně samčí jedinci jsou náchylnější k tvorbě močových kamenů než samice, výjimkou jsou struvitové kameny.

Močové kameny jsou malé krystalky, které se usazují v ledvinových pánvičkách nebo v močovém měchýři. Mohou způsobit až úplné ucpání močových cest nebo podráždění či poškození části močových cest, což způsobuje bolest, zánět nebo bakteriální infekci. V nejhorším případě mohou vést k selhání ledvin.

Zdroj: Močové kameny u psa

Diskuze

V diskuzi PHYTOCHI® - TRADIČNÍ ČÍNSKÁ MEDICÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena D..

Dobrý den,

mám žlučníkové kameny, bojím se operace. Pomůže mi PhytoChi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

DOBRÝ DEN,BOJIM SE USPANÍ A TRAPI MĚ ŽLUČNIKOVÉ KÁMENY..JE PROSIM SPUSOB JAK SE VYHNOUT NARKOZY A ZBÁVYT SE TĚCH KÁMENU? PROSIM ,POKUŤ JE ŠANCE, ŽE LZÉ ODSTRANĚNÍ KÁMENU BEZ NÁRKOZÍ..TAK JAKY? A NEBO PROSIM O RÁDU...MOC DĚKUJI PANÍ MARIE

Zdroj: diskuze Re: Phytochi® - tradiční čínská medicína

Žlučníkové kameny u dětí

Kameny u kojenců a malých dětí jsou zpravidla pigmentové, v pozdějším věku cholesterolové. U novorozenců a kojenců, kteří mají žlučové kameny, je možné postupovat konzervativně, ale i operativně, převážně u obézních dívek. U dětí předškolního a školního věku, u kterých byly žlučové kameny náhodným nálezem, je rovněž možné postupovat konzervativně, to znamená nasadit dietní režim a kyselinu ursodeoxycholovou.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem PROSTATA? MOČOVÉ KAMENY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Rojt.

Dobrý den. Poslední dobou mám občas tupou bolest v oblasti varlat. Přes den chodím častěji na WC, před týdnem jsem byl na sono vyšetření břicha, kde mi gastroenteorolog prozkoumal i prostatu, kterou mám prý v normálu. Jsem objednán u urologa. Horečka žádná, obtíže větší žádné, ztopoření údu normální, jen občasná bolest, jak již jsem psal, žádná viditelná krev v moči. Zkouším Prostamol, je mi 55 let, zdráv bez obtíží. Ptám se jen, co může být příčinou. S pozdravem Milan Rojt.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bolestivost varlat může způsobit například nákaza chlamydií nebo zúžení chámovodů a také mnoho dalších. Varlata se také vyšetřují pomocí ultrazvuku (sono), takže doporučuji vyšetřit i je. Vyšetření předepisuje právě urolog, ke kterému jdete. Pro vaši plnou jistotu, že v těle není zánět nebo rakovina, požádejte svého lékaře o laboratorní vyšetření krve na CRP a onkomarkery.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prostata? Močové kameny?

Léčba močových kamenů

U drobných kamenů nekomplikovaných kolikou stačí konzervativní léčebný postup. Ten spočívá v tom, že vám lékař předepíše léky proti bolesti a doporučí dostatek tekutin. Kameny by měly bez větších obtíží samy odejít. V případě koliky dostanete léky zmírňující bolestivé křeče. Může se stát, že si několik dnů poležíte v nemocnici. Močové infekce se léčí podáváním antibiotik. Základem léčby některých druhů močových kamenů je podávání léků rozpouštějících kameny. Úspěšnost takové léčby závisí na jejich chemickém složení. V případě, že nelze kameny rozpustit, nastupují „drastičtější“ metody. Ty spočívají v rozdrcení kamenů rázovými vlnami (extrakorporální litotrpse), vytažení pomocí speciálních endoskopů nebo jejich chirurgickém odstranění. Volba optimálního způsobu léčby závisí na velikosti vašich močových kamenů, jejich předpokládaném chemickém složení, doprovodných obtížích a lokalizaci. Rozhoduje o ní lékař.

Zdroj: Močové kameny

Diskuze

V diskuzi ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY - ODSTRANĚNÍ BEZ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, kde to dělají u nás v ČR nebo v zahraničí ? Nemůžu nikde nic najít.. Díky

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Odstranění žlučníkových kamenů laserem

Laserová terapie není zatím v ČR příliš rozšířena. Standardně se řeší žlučové kameny laparoskopicky, s velmi rychlou rekonvalescencí.

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Prevence močových kamenů

Základ představuje dostatečný příjem tekutin. Denně by se měly vypít alespoň dva litry vody. Nejlepší je čistá voda. Doporučuje se také vypít jeden pohár domácí ovocné, nejlépe citrónové šťávy. Pokud jste již jednou močové kameny měli a víte, jakého druhu byly, doporučuje se jako prevence opakovaného výskytu kamenů držet speciální diety. Jedinci s hyperoxalurií by se měli vyhýbat potravě s vysokým obsahem oxalátů. Neměli by jíst špenát, oříšky, mandle, rebarboru, sóju, sezamová semínka. Měli by omezit pití kávy a čajů. U hyperkalcurie se doporučuje snížit přísun soli. Sůl s sebou totiž táhne k vyloučení ledvinami také vápník. Spotřeba soli by měla být přibližně 6 g/den. Nemocní hyperurikosurií by měli redukovat spotřebu masa.

Zdroj: Močové kameny

Struvity u psů

Struvity u psů vznikají většinou se zánětem. Struvitové kameny bývají velmi časté, jsou tvořeny fosfátovými ionty, hořčíkem a amoniakem. Psi jsou u tohoto druhu kamenů ve většině případů postiženy infekcí močového měchýře. Léčba spočívá dle potřeby v podávání antibiotik pro zneškodnění případné bakteriální infekce v močovém měchýři, v podávání léků proti bolesti a v dietě, která by měla být bohatší na sodík v rozumné míře, protože sodík zapříčiní větší žíznivost u zvířat. Dále by dieta měla pomáhat snížit koncentraci minerálů (hořčík, fosfor) a močoviny v moči a snížit pH (okyselování moči).

Zdroj: Močové kameny u psa

Příznaky

Příznaky vzniku močových kamenů jsou zpočátku tak nenápadné, že si jich nemusíte ani všimnout. Později se objeví problémy s močením a v moči se objeví krev. Pes močí v bytě, chodí často, ale vyloučí velmi malé množství moči, a navíc s krví. Podobné příznaky by měly být podnětem návštěvy veterináře.

Objevuje se: časté močení, ztížené močení, obtížné a pomalé močení, bolestivost při močení, inkontinence, krev v moči.

Pokud nedojde k diagnóze a léčbě, mohou se kameny zvětšit a ucpat močovou trubici, odpadní a toxické látky se začnou hromadit v těle a pes je ohrožen na životě.

Zdroj: Močové kameny u psa

Nebezpečí opakování dny

Mnoho lidí si neuvědomuje, že nejedná se svou dnou řádným způsobem a opakující se záchvaty dny mohou být velmi škodlivé. Často opakující se dna může vést k řadě zdravotním problémů, jako je například trvalé a vážné poškození kloubů anebo problémy s ledvinami, jako jsou bolestivé ledvinové kameny. To, co dělá ze zvýšené hladiny kyseliny močové problém je fakt, že osoby, které prožili jednou dnu, mají mnohem větší šanci, že ji zažijí znovu. Ve skutečnosti, to je téměř jisté, pokud nepřijmou vhodná opatření, která zabrání opakování dny.

Zdroj: Přírodní prostředky na snížení kyseliny močové

Homeopatie na žlučníkové kameny

Často lze těmto problémům jednoduše zabránit velmi účinným prostředkem, a to vlaštovičníkovou tinkturou, kterou si každý může připravit jednoduše sám a kterou by měl mít každý doma ve své lékárničce. Další možná homeopatika jsou Belladonna 9CH, Bryonia 9CH, Chalidonium majus 5CH a Colocynthis 9CH.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Příznaky močových kamenů

Močové kameny se projevují několika různými symptomy. Mohou být velmi nepříjemné a bolestivé. Některé močové kameny lze identifikovat prostřednictvím moči, někdy bývají doprovázeny výskytem krve v moči.

Močové kameny mohou být, pokud jsou v ledvinách a nebrání plynulému odtoku moči, zcela bez příznaků. Někdy se dá prokázat v moči krev. Většinou je krvácení natolik slabé, že se ukáže jen pod mikroskopem. Zřídka je takové intenzity, že zabarvuje moč, pak může být vidět i pouhým okem. Důvod přítomnosti krve v moči je následkem poranění výstelky močových cest kamenem. Když se kámen dostane z ledvin do užšího prostoru močových cest, může se projevit velmi intenzivní bolestí v boku, většinou na jedné straně. Jde o takzvanou koliku, kolikovitou bolest, která vystřeluje do třísel. Je obvykle přerušovaná s intervaly bolestivosti od 20 do 60 minut, v závislosti na délce „pobytu“ kamene v úzkém prostoru. Pokud kámen projde až do močového měchýře, kolikovitá bolest zmizí. Často se vyskytuje také silná bolest při močení a časté nutkání k močení. Moč může být zabarvena do červena od krve, mohou v ní být vločky sliznice. Kolika je obvykle doprovázena celkovou nevolností, pocitem na zvracení a zvracením, někdy průjmem. Pokud se kámen dostane z močovodu až k přechodu do močového měchýře, který je velmi úzký, může se kámen zaseknout a bránit tak odtoku moči. To pak představuje riziko vzniku infekce projevující se celkovými příznaky jako horečka a zimnice. Při postižení obou stran může dojít k selhání ledvin.

Zdroj: Močové kameny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP