Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘÍZNAKY MOČOVÝCH KAMENŮ

OBSAH

Krev

Kdykoliv se u vás objeví příznaky močových kamenů, je důležité vyhledání lékařské pomoci. Nejvážnějším symptomem močových kamenů je objevení krve při močení. Nejčastější příčinou krve v moči jsou močové kameny, a tak je velmi důležité vyhledat lékařskou pomoc, protože se může jednat o infekci.

Zdroj: Močové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOVACI PROUZKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Nejlepší diagnostické proužky na vyšetření moči koupíte zde: www.prozdravi.cz/pro…
Jedním proužkem vyšetříte 10 různých vlastností moči.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luba Šanderová.

Prosím, dá se testovacími proužky i zjistit původ močových kamenů?

Zdroj: diskuze Testovaci prouzky.

Moč

Kromě bolesti při močení existují i jiné příznaky, které vedou k močovým kamenům. V některých případech mohou být močové kameny způsobeny častým močením v průběhu noci. Dalo by se říci, že postižený trpí nějakou „netěsností“. V tomto případě se jedná o jasný příznak močových kamenů, protože právě ony způsobují velmi obtížné močení. Pacient s močovými kameny má problémy s močením (vylučováním moči), nebo dochází k přerušovanému močení. Někdy je i zabarvení nebo změna moči jasným příznakem močových kamenů.

Zdroj: Močové kameny

Diskuze

V diskuzi PIVO PILSNER K ROZPOUŠTĚNÍ MOČOVÝCH KAMENŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den,

prosila bych o informaci, zda by pomohlo k rozpouštění ledvinových kamenů plzeňské pivo. Mám kolegyňku, která trpí na ledvinové koliky, mnoho let musí podstupovat jejich uvolňování chirurgicky a nést tíži vědomí, že se do dnešního dne nepřišlo na to, co je příčinou jejich tvoření. Pro ucelení jejího zdrav. stavu, prodělala před 5 lety rakovinu prsu, po úspěšném vyléčení se však objevila cukrovka.

Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď.
S úctou
Dana Jarošová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pivo Pilsner k rozpouštění močových kamenů

Diagnostika močových kamenů

Základem pro diagnózu močových kamenů je získání anamnézy a interní vyšetření. Lékař se vás bude vyptávat na charakter vašich obtíží a jejich průběh. Vyšetření prokáže bolestivost bederní krajiny. Mikroskopické vyšetření moči může odhalit přítomnost krve. Ze vzorku krve získá lékař přehled o koncentracích jednotlivých minerálů ve vašem těle a stavu funkce ledvin. Některé druhy kamenů lze přímo zobrazit použitím rentgenového vyšetření. Většinu z nich odhalí ultrazvuk. K posouzení funkce vašich ledvin a průchodnosti močových cest může lékař požadovat provedení vylučovací urografie.

Zdroj: Močové kameny

Diskuze

V diskuzi ROZPUŠTĚNÍ ŽLUČNIKOVÝCH KAMENŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Dobry den,
muzete mi dat vedet zdali rozpusteni zlucnikovych kamenu ultrazvukem delaji v Ostrave?Dekuji Kwasnicova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rozpuštění žlučnikových kamenů

Příčiny močových kamenů

Příčinou vzniku močových kamenů je změna složení vaší moči. Za normálních okolností existuje rovnováha mezi rozpuštěnými prvky a moč je tekutá. V okamžiku, kdy v moči převažuje některá z takzvaných kamenotvorných látek, se může stát, že začne „vypadávat“ z roztoku a tvořit drobné krystalky. Na krystalky velikosti malých zrníček se postupně nabalují další. Vzniká kámen. Existuje několik různých druhů močových kamenů. Příslušnost k jednotlivým skupinám určuje jejich chemické složení. K nejčastějším močovým kamenům patří vápníkové. Kromě nich se ale mohou objevit i kameny tvořené například šťavelanem, fosfáty nebo kyselinou močovou.

Zdroj: Močové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem ROZBÍJENÍ ŽLUČNÍKOVÝCH KAMENŮ ULTRAZVUKEM LERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbyněk Pacovský.

Dobrý den, ve svém článku se zmiňujete o možnosti rozbíjení žlučníkových kamenů ultrazvukem (LERV).
Nedaří se mi ani po rozsáhlém hledání nalézt pracoviště, které se tímto způsobem léčby zaobírá.
Můžete mě někam nasměrovat pro radu?
S pozdravem Pacovský

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Metoda LERV je vhodná pouze pro 20% případů žlučníkových kamenů. Ostatní pacienty je třeba léčit jinými metodami, nejefektivněji pomocí laparoskopie. Zeptejte se svého lékaře, zda-li je pro vás metoda LERV vhodná vzhledem k typu a umístění vašeho kamínku. Teprve pak se zaměřte na vyhledání vhodného pracoviště, kde zákrok LERV provádějí. Je to například oblastní nemocnice Kolín, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, FN Ostrava, Nemocnice Havlíčkův Brod, Krajská nemocnice Zlín, Krajská nemocnice Liberec a mnoho dalších.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rozbíjení žlučníkových kamenů ultrazvukem LERV

Urolitiáza u psů

U psů existuje plemenná predispozice k tomuto onemocnění, například bišonek, malý knírač, pudl, shi-tzu, yorkšírský teriér jsou rasy známé větším sklonem k tvorbě močových kamenů. Dalmatinové, kteří mají anomálii metabolismu, která způsobuje nadměrné vylučování urátů do moči, jsou pak náchylnější k tvorbě urátových kamenů. Obecně samčí jedinci jsou náchylnější k tvorbě močových kamenů než samice, výjimkou jsou struvitové kameny.

Močové kameny jsou malé krystalky, které se usazují v ledvinových pánvičkách nebo v močovém měchýři. Mohou způsobit až úplné ucpání močových cest nebo podráždění či poškození části močových cest, což způsobuje bolest, zánět nebo bakteriální infekci. V nejhorším případě mohou vést k selhání ledvin.

Zdroj: Močové kameny u psa

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENA ŘEPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela langová.

zajímalo by me jestli na DNU mohu jíst zavařenou červenou řepu dekuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Červená řepa obsahuje velké množství oxalátů, které podporují tvorbu ledvinových kamenů. Dna rovněž podporuje tvorbu ledvinových kamenů. Proto by nemělo být konzumováno větší množství červené řepy lidmi trpících dnou.

Většině pacientů s dnou udělá dobře, když se vyhnou potravinám s vysokým obsahem oxalátů. Dodržování diety s nízkým obsahem purinů a oxalátů pomůže dosáhnout úlevy od dny. Osoby trpící dnou, kteří již mají ledvinové kameny, by udělaly dobře, kdyby se zcela vyhýbaly potravinám bohatým na oxaláty.

Oxaláty jsou přírodní sloučeniny, které se nacházejí v zelenině, ovoci, ořechách a obilovinách. Příklady potravin s nejvyšším obsahem oxalátů: zelená listová zelenina, sója, mandle, brambory, čaj, rebarbora, obilná zrna a červená řepa. Oxaláty také přirozeně vznikají v lidském těle jako odpadní produkt.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červena řepa

Léčba močových kamenů

U drobných kamenů nekomplikovaných kolikou stačí konzervativní léčebný postup. Ten spočívá v tom, že vám lékař předepíše léky proti bolesti a doporučí dostatek tekutin. Kameny by měly bez větších obtíží samy odejít. V případě koliky dostanete léky zmírňující bolestivé křeče. Může se stát, že si několik dnů poležíte v nemocnici. Močové infekce se léčí podáváním antibiotik. Základem léčby některých druhů močových kamenů je podávání léků rozpouštějících kameny. Úspěšnost takové léčby závisí na jejich chemickém složení. V případě, že nelze kameny rozpustit, nastupují „drastičtější“ metody. Ty spočívají v rozdrcení kamenů rázovými vlnami (extrakorporální litotrpse), vytažení pomocí speciálních endoskopů nebo jejich chirurgickém odstranění. Volba optimálního způsobu léčby závisí na velikosti vašich močových kamenů, jejich předpokládaném chemickém složení, doprovodných obtížích a lokalizaci. Rozhoduje o ní lékař.

Zdroj: Močové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem BEZ NARKOZY, ODTRANĚNI ŽLUČNIKOVEHO KÁMENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

DOBRÝ DEN,BOJIM SE USPANÍ A TRAPI MĚ ŽLUČNIKOVÉ KÁMENY..JE PROSIM SPUSOB JAK SE VYHNOUT NARKOZY A ZBÁVYT SE TĚCH KÁMENU? PROSIM ,POKUŤ JE ŠANCE, ŽE LZÉ ODSTRANĚNÍ KÁMENU BEZ NÁRKOZÍ..TAK JAKY? A NEBO PROSIM O RÁDU...MOC DĚKUJI PANÍ MARIE

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žlučníkové kameny lze léčit bez operace, ale pouze pokud splňují určitá kritéria.
1. Rozpouštění kamenů léky
Látky, jako je ursodiol nebo chenodiol, u kterých bylo prokázáno, že rozpouštějí cholesterolové žlučníkové kameny, jsou dostupné v perorálních pilulkách. Tyto léky působí ředěním žluči, což umožňuje rozpouštění žlučníkových kamenů, ale pouze těch, které jsou z cholesterolu. Léky jsou dobře snášeny, ale léčba trvá roky a po jejím skončení se kameny mohou vytvořit znovu.
2. Rozbití kamenů rázovou vlnou
Zákrok se jmenuje mimotělní litotrypse rázovou vlnou (ECSWL). Ačkoli se nejčastěji používá k léčbě ledvinových kamenů, lze jej použít i na žlučníkové kameny. Cílem léčby je rozbít nebo fragmentovat žlučníkové kameny vysíláním rázových vln přes měkkou tkáň těla. Tato metoda je účinná pouze u solitárních žlučníkových kamenů, které mají průměr menší než 2 centimetry. Někdy se nepodaří vyloučit ze žlučníku rozbité kameny a musí se pak provést operace.
3. Rozpuštění kamenů pomocí injekce MTBE
Tato možnost nechirurgické léčby zahrnuje vstřikování rozpouštědla známého jako methyl terciární butyl ether (MTBE) do žlučníku, aby se rozpustily žlučníkové kameny. MTBE rychle rozpouští žlučníkové kameny – mohou se však vyskytnout závažné vedlejší účinky, jako je silná pálivá bolest.
4. Vytáhnutí kamenů pomocí endoskopické drenáže.
Endoskopická transpapilární léčba zahrnuje přístup k žlučovému kanálku pomocí kamery přes ústa a dolů do krku až do tenkého střeva. Poté se přes hadičku zavede drát do žlučníku. Je stočený, aby napodobil trajektorii žluči ven z tenkého střeva, což je stejný proces jako u zdravého žlučníku.
O tom, který z uvedených postupů bude pro vás nejlepší, se poraďte se svým lékařem. Vyberte si lékaře v renomované nemocnici ve velkém městě v Praze nebo Brně. Umíte-li cizí jazyky, můžete zkusit léčbu i v Německu nebo Rakousku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Re: Phytochi® - tradiční čínská medicína

Prevence

Bohužel neexistuje účinná metoda prevence močových kamenů. Je však důležité, aby měl pes přístup k vodě a aby měl četné příležitosti k močení. Důležité je vysoce kvalitní a dobře vyvážené krmivo. Nepřekrmujte v žádném případě své mazlíčky, jelikož právě kameny se mnohem častěji vyskytují u zvířat obézních.

Zdroj: Močové kameny u psa

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY - ODSTRANĚNÍ BEZ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sixtová.

Dobrý den, hledám středisko na odstranění žlučových kamenů rázovou vlnou, jsme z Prahy. Na internetu se mi zatím žádné pracoviště nepodařilo dohledat. Umíte poradit kde provádějí? děkuji s pozdravem Sixtová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odstranění kamenů rázovou vlnou se odborně nazývá litotrypse extrakorporální rázovou vlnou. Rázová vlna není příliš vhodná k odstraňování žlučníkových kamenů. Mnohem širší uplatnění má v odstraňování kamenů v močových cestách. Žlučníkové kameny se nejčastěji odstraňují endoskopicky nebo otevřeným chirurgickým výkonem. Při šetrnějším endoskopickém výkonu se zavádí endoskopický nástroj přes kožní řez nebo přirozenou cestou přes vstup ústy. Cílem výkonu může být drcení kamene, jeho vynětí v celku a nebo odstranění celého žlučníku i s kamenem.

V Praze se léčbou pomocí rázové vlny zabývá Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde na tamní urologické klinice umožňují klientům neoperační léčbu a postup bez užití anestézie. Jde o jedno z nejlepších pracovišť tohoto typu. Primární zaměření tohoto pracoviště je na odstraňování kamenů z močových cest.

Jak již bylo zmíněno, tak na žlučové kameny se používá endoskop. Odborný název výkonu je ERCP - Endoskopická Retrográdní Cholangio-Pankreatografie. Nejlepším pracovištěm tohoto typu v Praze je Institut klinické a experimentální medicíny IKEM a tamní Klinika hepatogastroenterologie. Pracovní doba je dána rozpisem jednotlivých lékařů na ambulancích. Obvyklá pracovní doba je od 8.00 do 18.00 hod. Noví pacienti jsou přijímáni na ambulanci po předchozím objednání a na základě doporučení praktického nebo jiného odborného lékaře. Klinika je umístěna v areálu IKEM v bloku C, ve 3. patře a telefon pro objednání je 236 052 617.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Příznaky

Příznaky vzniku močových kamenů jsou zpočátku tak nenápadné, že si jich nemusíte ani všimnout. Později se objeví problémy s močením a v moči se objeví krev. Pes močí v bytě, chodí často, ale vyloučí velmi malé množství moči, a navíc s krví. Podobné příznaky by měly být podnětem návštěvy veterináře.

Objevuje se: časté močení, ztížené močení, obtížné a pomalé močení, bolestivost při močení, inkontinence, krev v moči.

Pokud nedojde k diagnóze a léčbě, mohou se kameny zvětšit a ucpat močovou trubici, odpadní a toxické látky se začnou hromadit v těle a pes je ohrožen na životě.

Zdroj: Močové kameny u psa

Diskuze

V diskuzi ROZBÍJENÍ ŽLUČNÍKOVÝCH KAMENŮ ULTRAZVUKEM LERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbyněk Pacovský.

Dobrý den, ve svém článku se zmiňujete o možnosti rozbíjení žlučníkových kamenů ultrazvukem (LERV).
Nedaří se mi ani po rozsáhlém hledání nalézt pracoviště, které se tímto způsobem léčby zaobírá.
Můžete mě někam nasměrovat pro radu?
S pozdravem Pacovský

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel BK.

Máte prosím někdo osobní zkušenost s odstraněním žlučových kamenů ultrazvukem? Děkuji

Zdroj: diskuze Rozbíjení žlučníkových kamenů ultrazvukem LERV

Pes po operaci močových kamenů (omezení, dieta, rizika)

Diety hrají jak při prevenci onemocnění u disponovaných jedinců, tak při pooperační terapii významnou roli. Složením potravy lze ovlivnit poměr minerálů v moči a její pH. Tím se zabrání dalšímu vzniku většiny typů kamenů. Předpokladem je ovšem přesná diagnóza složení urolitu, kterou provede specializovaná laboratoř. Dá se říci, že na určitý druh kamene existuje určitá dieta. Ty se dají zakoupit jako hotová klinická strava pouze u veterináře. Tato dieta může být i doživotní. Některé vzácnější druhy kamenů ovšem nelze ovlivnit potravou a zde je nutno řešit problém v první řadě léčbou základního onemocnění způsobující jejich tvorbu.

Zdroj: Močové kameny u psa

Poradna

V naší poradně s názvem KŘEMÍK V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Jaké potraviny jíst na doplnění křemíku? Lámou se mi vlasy a nehty a proto si myslím, že mám křemíku málo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Křemík získáváme z potravy ve formě křemičitanů (solí křemíku). Ty jsou obsaženy především v minerálních vodách, v pivu, kuřecí kůži, celozrnných potravinách a v kořenové zelenině. Při dlouhodobém nedostatečném příjmu křemíku skutečně můžeme pozorovat zvýšenou lomivost nehtů a vlasů. Naopak přehnané monžství křemíku zase způsobuje tvorbu močových kamenů. Nejlépe křemík doplníme pomocí potravních doplňků, u kterých se dá přesně určit jejich dávkování. Optimální denní příjem křemíku se pohybuje v rozmezí 20-40 mg.

Zdroj: diskuze Křemík v potravinách

Rozpouštění kamenů

V současnosti používaný lék na rozpouštění žlučových kamenů, kyselina chenodeoxycholová, zvyšuje u mnohých pacientů hladinu krevního cholesterolu a tím i riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Japonští odborníci vyvinuli novou látku s názvem GS-100, která má podle jejich průzkumů lepší výsledky než chirurgické i nechirurgické metody odstraňování kamenů. Podle těchto odborníků je tato látka bezpečnější a má širší využití. Budeme si však muset počkat, až bude GS-100 dostupné i našim pacientům.

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Diskuze

V diskuzi MOČOVÝ MĚCHÝŘ PRO PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohouš.

Máme 11-ti letou fenku bišonka. v poslední době začala více pít, častěji močit a v moči se objevila krev. Po návštěvě veterináře podstoupila operaci močového měchýře, kde vedle kamínků jí byl odstraněn i nádor v těsné blízkosti močovodů z ledvin. Dnes je 3-tí den po operaci, močí usilovně s výsledkem vždy několik kapek. Chuť k jídlu má, je čilá. Bere léky proti bolesti a proti zánětu močových cest. S ohledem na složení kamenů lékař stanoví dietu. Charakter nádoru neznáme, co máme alespoň z prevence nejlépe dělat? Jaká je pravděpodobnost dalšího vývoje?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Močový měchýř pro psa

Pravidelná léčba

Pokud se onemocnění dnou potvrdí, je nutné provést změnu stravování a životního stylu. Lékař musí pacientovi vysvětlit problematiku diety při dně a poradí, jaké potraviny jsou vhodné. Z léků se podávají produkty na snížení koncentrace kyseliny močové v krvi. Při akutních problémech se předepisují léky proti zánětu (antirevmatika, analgetika). Někdy mohou být podávány i léky na úpravu pH moči, aby nedošlo k tvorbě močových kamenů.

Ovšem nejdůležitější součástí léčby je postoj pacienta. Základem je pravidelný pohyb, rozumná váha, dodržování pitného režimu a zejména dieta.

Zdroj: Nemoc dna – příznaky onemocnění

Příznaky

Většinou se příznaky nemoci přihlásí až tehdy, sestoupí-li kámen níže do močovodu a začne vytvářet překážku pro odtok moči. Pokud kámen močové cesty ucpe, vzniká prudká intenzivní bolest v boku či podbřišku, která se nazývá kolika. Bolest bývá přerušovaná a může vystřelovat až do třísla či oblasti genitálu. Bolest vzniká stahy svalové stěny močovodu, kterými se snaží překážku vypudit. Pokud močový kámen poškodí stěny močových cest, nachází se v moči krev, která je zbarvena do červena. V moči mohou být i malé kusy poškozené močové sliznice. Kolika bývá často také doprovázena nevolností, někdy až zvracením. Bolesti při močení jsou však vzácné, typičtější jsou pro urogenitální infekce.

Pokud nedojde k odstranění kamenu, ať již samovolnému či umělému, může dojít k poruše odtoku moči. Nad zaseknutým kamenem se moč hromadí, což zvyšuje riziko infekce, neboť stagnující moč je pro bakterie doslova živnou půdou. Infekce se může šířit vzhůru do ledvin a vzniká pyelonefritida. Navíc zvyšující se tlak nahromaděné moči zvětšuje a natahuje ledvinové pánvičky a kalichy, až vzniká hydronefróza, která může vyústit v nevratné poškození ledvin.

Zdroj: Rozpouštění ledvinových kamenů

Prevence močových kamenů

Základ představuje dostatečný příjem tekutin. Denně by se měly vypít alespoň dva litry vody. Nejlepší je čistá voda. Doporučuje se také vypít jeden pohár domácí ovocné, nejlépe citrónové šťávy. Pokud jste již jednou močové kameny měli a víte, jakého druhu byly, doporučuje se jako prevence opakovaného výskytu kamenů držet speciální diety. Jedinci s hyperoxalurií by se měli vyhýbat potravě s vysokým obsahem oxalátů. Neměli by jíst špenát, oříšky, mandle, rebarboru, sóju, sezamová semínka. Měli by omezit pití kávy a čajů. U hyperkalcurie se doporučuje snížit přísun soli. Sůl s sebou totiž táhne k vyloučení ledvinami také vápník. Spotřeba soli by měla být přibližně 6 g/den. Nemocní hyperurikosurií by měli redukovat spotřebu masa.

Zdroj: Močové kameny

Léčba

Léčba ledvinových kamenů závisí především na jejich velikosti. Kameny menší než 6 mm zpravidla odcházejí z těla spontánně, a to do 72 hodin od prvních příznaků koliky. Větším konkrementům je již nutné uměle pomoct, aby se vyloučily. Základem léčby je zvýšená hydratace, podávání analgetik proti bolesti, spasmolytik na uvolnění svaloviny močových cest, léků proti infekci a diuretik pro zlepšení odtoku moči. Během této doby se čeká na pohyb konkrementu a jeho vyloučení. Pokud k tomuto nedojde ani po 4týdnech, nebo jsou-li bolesti neutišitelné, nebo vyskytne-li se jakákoli komplikace, přistupuje se k chirurgickému řešení. Při něm se pracovní nástroje zavádějí močovou trubicí vzhůru. Nejpoužívanější metodou léčby je však neinvazivní mimotělní litotripsie nárazovou vlnou, která šetrně rozdrtí močové kameny bez nutnosti chirurgického zásahu.

Zdroj: Rozpouštění ledvinových kamenů

Léčba

Důležité je správně určit druh kamene, protože příslušná léčba se liší dle jeho složení. Cílem léčení je snížit koncentraci látek, které tvoří kaménky v moči, udržet vhodné pH moči a zvýšit průtok moči.

Postup

Nejprve provede veterinární lékař diagnostické testy, aby určil počet a druh močových kamenů, dále zjišťuje poškození sliznice močových cest. Nutné je vyšetření moči, krve, rentgen a ultrazvuk. Výsledky umožňují vybrat způsob léčby. Některé kameny lze odstranit rozpouštěním pomocí léků a speciálních klinických diet, u jiných je jediným řešením operace. V každém případě je pak nutná doživotní dieta.

Důležitou součástí léčby je tedy dietní opatření na eliminaci tvorby kamenů. Nejvíce doporučovaným jídlem, které by se mělo objevit v jídelníčku nemocného psa, je vařená rýže, a to v množství až 700 gramů v 1 kg potravy. Dále můžeme do jídelníčku zařadit rostlinný olej a vařená vejce. Pes by měl dostávat nejrůznější vitamíny, chlorid draselný a uhličitan vápenatý. Potraviny, které tvoří kyselinu močovou, se musí z jídelníčku úplně vypustit. Takovými potravinami jsou vnitřnosti, červené maso a droždí.

Zdroj: Močové kameny u psa

Zvýšené močení

Ženy s infekcí močových cest trpí i zvýšenou potřebou močení. To je zapříčiněno reakcí těla na bakterie, které se nacházejí v močovém ústrojí. V některých případech může dojít k zablokování močového traktu, což vede právě k infekci močových cest. Ženy s těmito typy infekcí trpí obtížným močením i v případě, že pociťují naplnění močového měchýře.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP