Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NADÝMÁNÍ A BOLEST ZAD

OBSAH

Co znamená nadýmání a bolest v podbřišku

Bolest v podbřišku je častým příznakem nadýmání. Jde o nepříjemné pocity plnosti břicha, zvenčí se projevující nafouknutím. Někdy se mohou dostavit i kruté křeče, zvláště když plyny neodcházejí přirozenou cestou ven. Někdy se bolesti břicha prolínají a lze jen těžko rozpoznat, o jakou bolest vlastně jde. Pro určení nemoci je však důležitý co nepodrobnější popis bolesti. Pokud se dlouho zadržují střevní plyny ve střevech, dochází k velmi nepříjemným bolestem v podbřišku, které mohou mít i kolikózní charakter a mohou vést až k hospitalizaci.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÝ ČAJ NA NADÝMÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lidka.

Dobrý večer ,prosím jaký čaj na nadýmání a bolesti břicha. Moc Děkuji Lidka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proti nadýmání a na bolest břicha je dobrý čaj z máty peprné. Nesladit a mátu luhovat v horké vodě deset minut. Dobré je to střídat se silným černým čajem, který se nechá luhovat v horké vodě také deset minut. Časy luhování jsou důležité, aby to mělo zklidňující účinky na žaludek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaký čaj na nadýmání

Nadýmání po jídle

Nadýmání občas potká každého, hlavně po nevhodných jídlech. Problém nastává až ve chvíli, kdy se časté nadýmání objevuje téměř po každém jídle. To se pak může jednat o nějaký závažnější zdravotní problém a je nutné tento stav řešit s lékařem. Při častém nadýmání odcházejí ze střev plyny, které se tam nahromadily. Je to velmi nepříjemný problém, který má i své sociální aspekty.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Kdy říct lékaři o nadýmání a plynatosti

Pokud pociťujete přetrvávající plynatost a nadýmání, je důležité, abyste si promluvili se svým lékařem, abyste vyloučili jakékoli základní zdravotní stavy, jako jsou potravinové alergie, celiakie nebo zánětlivé onemocnění střev.

Kromě toho, pokud zaznamenáte jakékoli další příznaky, jako je bolest břicha, průjem, zácpa nebo neúmyslný úbytek hmotnosti, je důležité co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc. Tyto příznaky mohou být známkou vážnějšího stavu, který vyžaduje okamžitou léčbu.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Diskuze

V diskuzi NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Olivová.

Neždoucí účinky,zkušenosti s cipralexem
Beru cipralex 10 mg. jeden denně. Mám nadměrnou plynatost,nadměrné nadýmání,zácpu,bolest břicha, bolest nohou, rozmazané vidění Nevim si rady co bych měla dělat,aby bolesti se zmenšily.K lékaři jsem objednána 12. října.

Děkuji, s pozdravem
Zdenka Olivová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nežádoucí účinky Cipralexu

Zaražené větry a bolest u srdce

Bolest na hrudi bývá jedním ze zásadních příznaků infarktu. Někomu však stačí i krátká bolest nebo tíže na prsou k tomu, aby zpanikařil. Jiní naopak i při dlouhotrvající bolesti na hrudi vyčkávají a doufají, že ustoupí sama. Infarktu mohou být podobné zažívací problémy v podobě zaražených větrů a nadýmání. Nahromaděný plyn se totiž rozpíná a dráždí nervová zakončení.

Zdroj: Zaražené větry

Diskuze

V diskuzi NADÝMÁNÍ PLYNATOST BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorota.

Dobry den , jsem hrozne uz otravena , porad jsem jak balon , staci mi napit vody a kynu , uz mne to nebavi , prosim o pomoc ,dekuji moc Zemanova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nana.

Nadýmání mě trápí docela dlouho. Střídají se mi i průjmy a zácpy. Nevím co mám dělat, babské rady už nezabírají.

Zdroj: diskuze Nadýmání plynatost babské rady

Bylinky proti nadýmání

Proti nadýmání se doporučuje popíjet čaje z těchto bylinek: máta, heřmánek, fenykl, tymián, zázvor, kopr, libeček, kmín, anýz, bazalka, oregano.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem NADÝMÁNÍ PO KAŽDÉM JÍDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anah.

Dobrý večer, chci se zeptat. Dceři je 26 let a nedávno se mi svěřila, že má problémy s nadýmání. Prý se nafoukne i po tom, když vypije např. vodu. Víc nevím, jenom to, že měla vždy problémy s vyprazdňováním. Děkuji za odpověď. Co bych jí mohla poradit? Nejlépe přírodního, bylinky či tak. Nevezme si totiž žádné léky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takto se nedá přesně určit, co by pomohlo na tak časté nadýmání, protože nevíme co je jeho příčinou. Klidně to může být Crohnova choroba a nebo jen pozůstatek po léčbě antibiotiky ve formě nevyvážené střevní flóry. Jestli chcete být pro svou dceru prospěšná, tak ji objednejte na gastroenterologii a pak ji doprovoďte na vyšetření. Jen tak se dá zahájit účinná léčba, která ji zbaví těchto nepříjemných pocitů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadýmání po každém jídle

Běžné příčiny plynatosti a nadýmání

Plynatost a nadýmání mohou být způsobeny řadou faktorů, včetně polykání příliš velkého množství vzduchu, příliš rychlého jedení nebo konzumace určitých potravin nebo nápojů, které jsou obtížně stravitelné. Stres a úzkost mohou navíc přispět k těmto trávicím příznakům.

Další častou příčinou plynatosti a nadýmání je intolerance laktózy. K tomu dochází, když tělo není schopno správně strávit laktózu, cukr, který se nachází v mléce a mléčných výrobcích. Příznaky mohou zahrnovat plynatost, nadýmání, průjem a bolest břicha.

V některých případech může být plynatost a nadýmání také příznakem závažnějšího základního stavu, jako je syndrom dráždivého tračníku, zánětlivé onemocnění střev nebo celiakie. Je důležité mluvit s poskytovatelem zdravotní péče, pokud pociťujete přetrvávající nebo závažné zažívací příznaky.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Diskuze

V diskuzi NADÝMÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

I když jsem si hlídala stravu, pila fenyklový čaj a masírovala dceři bříško, přesto ji trápilo nadýmání :( Ale nakonec jsem zkusila dávat před každým kojením Espumisan kapky a opravdu pomohly. Myslím, že když existuje způsob, jak miminku ulevit...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadýmání

Léky proti nadýmání

Nejčastěji vám v lékárně doporučí:

  • Flatulin gel;
  • Gen Meteo tablety;
  • Espumisan tablety;
  • výživové doplňky s obsahem Lactobacillus acidophilus.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem NADÝMÁNÍ PLYNATOST BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorota.

Dobry den , jsem hrozne uz otravena , porad jsem jak balon , staci mi napit vody a kynu , uz mne to nebavi , prosim o pomoc ,dekuji moc Zemanova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete zkusit Espumisan, který volně koupíte v lékárně. Nejlepší ale bude vyšetřit váš zdravotní stav a zjistit pravou příčinu nadýmání a tu pak odstranit. Stavte se v ordinaci gastroenterologa (gastroenterologie) a zeptejte se ho co máte dělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadýmání plynatost babské rady

Předcházení nadýmání

Abychom odstranili plynatost a nadýmání, je důležité jíst pomalu a dobře přežvýkat potravu. Přejídání není nikdy zdravé a stravování se jednoduchými pokrmy je na druhé straně vždy to nejlepší. Provádíme-li očistu tlustého střeva proto, abychom odstranili nahromaděné usazeniny a parazity, je nezbytné k vylepšování a eliminaci tohoto stavu zvýšit příjem vlákniny.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Bolest kloubů

Osobní strážcové: Jahody, maliny, borůvky, citrusové plody a další ovoce a zelenina s vysokým obsahem vitaminu C. Je všeobecně známo, že vitamin C zpomaluje opotřebování kloubů. Tento vitamin se také podílí na tvorbě kolagenu a právě tento prvek je jedním ze základních stavebních prvků kloubů, kloubních chrupavek a kostí.

Nepřátelé: Nejsou známé potraviny, které by přímo vyvolávali bolest pohybového ústrojí.

Zdroj: Nadýmání, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a bolestivé klouby

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

espumisan je pro mě nejlepší přípravek na nadýmaní..a pro děti kapičky na prdíky..fakt mi hodně pomohli..nejdřív v těhotenství a u malé v prvních pár měsících.takže za mě palec nahoru

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Kapičky Espumisan používaly na prdíky obě moje děti prakticky od narození.Byla jsem s nimi max.spokojená....co se týče chuti,nástupu účinku a vlastně i ceny....

Zdroj: diskuze Nejlepší

Babské rady proti (i při) nadýmání

V případě nadýmání u dětí se doporučuje: fenyklový čaj, masáž bříška, přikládání teplých plen na břišní stěnu. Pokud se bolesti opakují nebo jsou silné vyhledat lékařskou pomoc.

U nadýmání dospělých: pití bylinných směsí s obsahem fenyklu a jiných účinných látek (Rosa Canina a podobně), nahřívání, například ve vaně, detoxikace střev, masáž a cviky na zlepšení peristaltiky střev, užití léků snižujících plynatost, napětí střev a další (například Colonic).

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rajap.

"dobrou prevencí nadýmání je obyčejná chůze" - galenus.cz/clanky/re… Babská rada nebo fakt?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Babské rady

Co je to nadýmání a plynatost

Plynatost a nadýmání jsou výsledkem špatného trávení, přítomnosti parazitů anebo vnitřní poruchou, jakou je například syndrom dráždivého tračníku. U některých lidí se objevují jako příznaky bolesti v oblasti břicha, kdy jsou střeva naplněna plynem. Nadměrné plyny mohou být velmi znepokojující a nepříjemné. Pokud se chceme plynatosti a nadýmání zbavit, je potřeba jíst velmi pomalu a jídlo řádně rozžvýkat. Nedoporučuje se přejídat se a je vždy lepší jíst jednoduchá jídla. Základem zlepšení a odstranění tohoto stavu je pročištění střev, aby se odstranily staré nánosy, případně parazité. Nezbytné je zvýšit příjem vlákniny.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Bolest v podbřišku při chůzi

Bolestmi v oblasti podbřišku častěji trpí ženy. Nejčastěji se jedná o bolest vnitřních orgánů, močového měchýře či tlustého střeva. Zánět slepého střeva se projevuje bolestí v pravém podbřišku. Z počátku mírná bolest může být doprovázena nevolností či zvracením. Bolesti se většinou stupňují při chůzi.

Jedná-li se o krátkodobou bolest, která brzy odezní (chyba v jídelníčku, stres nebo namožený sval), není nutno urgentně vyhledávat lékaře. Nezapomeňme také na plynatost a nadýmání. Ve všech těchto případech existuje na trhu opravdu široká škála přípravků, které vás těchto obtíží dokáží poměrně spolehlivě zbavit. Vždy je lepší nechat se vyšetřit a zjistit, že šlo o nějaký banální problém, než si v rámci hrdinství zahrávat s vlastním zdravím, v horším případě se životem. Při diagnostice možného problému bude provedena anamnéza, udělán krevní rozbor, možné je také gastroenterologické vyšetření, ultrazvuk, CT nebo RTG.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Nadýmání v začátku těhotenství

Těhotenství je provázeno řadou hormonálních změn, které vedou i ke zpomalení trávicích procesů a k omezení pohybu střev. Tyto jevy pak mohou mít za následek nepříjemné pocity plynatosti, nadýmání nebo zácpu. Vzhledem k tomu, že v těhotenství se obvykle ženy snaží obohatit svůj jídelníček o zdraví prospěšné potraviny, tak tyto náhlé změny mohou působit nadýmavě. Důležitý je způsob stravování. Jíst by se mělo v klidu a beze spěchu, jídlo je dobré rozdělit na menší dávky a jíst vícekrát denně. Snažte se neomezovat pohyb, příznivě ovlivňuje činnost střev a pomůže vyhnout se nadýmání. Vhodné jsou například procházky nebo plavání.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Nadměrná plynatost střev

Nadýmání v těhotenství je způsobeno rostoucí hladinou hormonu progesteronu v těle těhotné ženy. Tento hormon způsobuje snížené napětí střevní stěny, což vyvolává zpomalení pohybu potravy ve střevech. Pomalejší procházení potravy trávicím traktem umožňuje kvalitnější a lepší vstřebávání živin, horší stránkou této věci jsou pak problémy s tím spojené, jedná se zejména o nadýmání a zácpu.

Plyny ve střevech jsou tak vedlejším produktem činnosti střevních bakterií, které mají za úkol dokončit proces započatý příjmem potravy, tedy v žaludku a v tenkém střevě. Nadýmání se zpravidla zhoršuje úměrně s postupujícím těhotenstvím, kdy rostoucí děloha vyvíjí tlak na žaludek, čímž ho posunuje stále výš.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Potraviny přispívající k plynatosti a nadýmání

Kromě dýně existují další potraviny, které mohou přispívat k plynatosti a nadýmání, jako jsou fazole, brukvovitá zelenina, mléčné výrobky a sycené nápoje. Věnujte pozornost tomu, které potraviny nebo nápoje mohou způsobovat vaše příznaky, a zkuste omezit jejich příjem nebo najít alternativní možnosti.

Každý máme jiný trávicí systém a to, co může způsobit plynatost a nadýmání u jedné osoby, nemusí ovlivnit jinou. Mezi další běžné viníky patří cibule, česnek, jablka, hrušky a umělá sladidla. Vedení potravinového deníku a sledování příznaků vám může pomoci určit, kterým potravinám se ve stravě vyhnout nebo je omezit.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Může příliš mnoho dýně způsobit plynatost?

Jíst příliš mnoho jakéhokoli jídla může způsobit plynatost a nadýmání, včetně dýně. U většiny lidí však konzumace mírného množství dýně pravděpodobně nezpůsobí žádné problémy.

Dýně je vysoce výživná potravina, která je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Je také dobrým zdrojem vlákniny, která může pomoci podpořit zdraví trávení a zabránit zácpě. Nadměrná konzumace vlákniny však může také vést k plynatosti a nadýmání, zvláště pokud na to vaše tělo není zvyklé.

Pokud po konzumaci dýně pociťujete plynatost nebo nadýmání, může být užitečné snížit její příjem nebo ji zkusit uvařit jiným způsobem. Pečení nebo grilování dýně může pomoci rozložit část vláken a usnadnit její trávení. Kromě toho, pití velkého množství vody a přiměřená aktivita můžou také pomoci podpořit zdravé trávení a snížit riziko plynatosti a nadýmání.

Zdroj: Dýně a nadýmání


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP