Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NAPLN DO INHALÁTORU

OBSAH

Jak se léčí

Léčba zahrnuje lokální antihistaminika, steroidní látky (ve formě inhalátorů, sprejů, kapek do nosu, očí a průdušek), kromony (preventivně podávané léky, které snižují uvolňování zánětlivých mediátorů). Mezi volně prodejné léky patří antihistaminika (působí úlevu od svědění, kýchání) ve formě tablet, nosní kapky k uvolnění ucpaného nosu, oční kapky ke zklidnění podráždění. Při kožních projevech masti.

Zdroj: Alergie na citron

Diskuze

V diskuzi ANUREX CHLADÍCÍ NÁPLŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JOSEFPEP.

Zajímalo by mně,zda po uplynutí životnosti 6 měsíců,kdy již náplň není plně funkční je možné provést opětovné naplnění chladící náplní a kde ? Děkuji JosefPep

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Anurex chladící náplň

Inhalátor Artsana ProJet

Ultrazvukový inhalátor Artsana ProJet se vyznačuje jednoduchou obsluhou, ovládáním i čištěním. Jeho charakteristikou je také tichý chod a možnost regulace množství a vlhkosti mlžiny. Je vhodný pro domácí používání, používá se pro léčbu astmatu, chronické bronchitidy a respiračních onemocnění. Snadno se obsluhuje, ovládá a čistí. Výhodou tohoto inhalátoru je, že se jedná o stolní ultrazvukový inhalátor, je tichý, vhodný i pro děti a je plně hrazen pojišťovnami. Nevýhodou je vyšší finanční částka.

Zde můžete vidět, jak vypadá inhalátor Artsana ProJet.

Zde naleznete cenu inhalátoru Artsana ProJet.

Zdroj: Inhalátor

Diskuze

V diskuzi KAM JÍT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KláraSed..

nevím jak to je na jiných klinikách, ale při doktorce Páralové, kterou jsem navštívila cena závisí od toho jakou náplň využije, mě to vyšlo cca 2000 kč, alespoň orientačně ti tu přikládám ceník, co se týče délky efektu tak ten vydrží 6 až 12 měsíců , opět podle toho jakou náplň zvolíte. www.dermastar.cz/cz/…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nelly.


jo, supr, děkuji moc, tím si mi pomohla, hned si to jdu nastudovat: P jinak 2000 je fajn cena, to bych hned brala :)

Zdroj: diskuze Re: Kam jít?

Řezy z listového těsta s jablky a tvarohem

Ingredience: 500 g listového těsta, 1 vejce, 1 vanilkový cukr

Ingredience na tvarohovou náplň: 500 g tvarohu, 3 vejce, 100 g cukru

Ingredience na jablkovou náplň: 800 g jablek, 100 g cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek

Technologický postup: Nejprve si připravíme náplně. Tvarohovou náplň uděláme tak, že smícháme tvaroh, vejce a cukr a vše důkladně promícháme. Jablkovou náplň připravíme tak, že jablka oloupeme, nastrouháme, přidáme cukr, pudink a vše důkladně promícháme. Listové těsto (polovinu) vyválíme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto natřeme tvarohovou náplň a na ni jablkovou náplň. Nakonec vyválíme další listové těsto, které opatrně položíme na jablkovou náplň. Před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 28 minut. Po upečení necháme vychladnout a krájíme na jednotlivé porce.

Zdroj: Moučníky z listového těsta

Diskuze

V diskuzi DRNENI PRSTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Dobry den. Uz dva roky delam jako operatorka vytoby. A napln prace je jednotvarny pohyb. Poslednyho pul roku mi zacala brnet prava ruka kteta ja nejvice namahana. Projevuje se to tim zevetsinou po ranu mi otece a brni mi cele prsty az do bodani jehlicek. A bolest obcas vystreluje az do lokte. Proto jsem se chtela zeptat jak to odstranit. Predem dekuji Vlachova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Drneni prstu

Nosní inhalátor

Nosní inhalátor přináší rychlou úlevu při neprůchodnosti nosních dírek. Použití inhalátoru má za výsledek uvolnění horních dýchacích cest a pomoc při alergiích. Nosní inhalátor může obsahovat mentol a eukalypt, které jsou velmi vhodné pro rychlou úlevu při rýmě. Je dostupný v lékárnách a je cenově výhodný.

Zdroj: Inhalátor

Diskuze

V diskuzi KETILEPT 25MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alenka.

Mám již 4 roky deprese, nyní již jen ranní úzkosti a obavy. Během den se ztrácejí a večer a v noci je mi nejlíp. Co byste mi doporučili? Lékař vyzkoušel více přípravvku, jsem na ně imunní- nic. Na noc beru 1/2 ketileptu 25g a 1 waldosan 25g. Co s tím, nemůžu to mít od štítné žlázy? děkuji za odpověď, případnou radu. Alenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivan stransky.

české zdravotnictví působí chaotickým dojmem, doplatky na léky se mění podle toho, kdo zrovna sedí na administrativním místě, zřejmě aby měl pracovní náplň. Např. Betalog ZOG má nesmyslný doplatek (lék na hypertenzi) ale Betalog 200 mg už ne. Některé klony diazepimů nejsou plně vůbec hrazeny, ale jiné plně. (Rivotril) A tak to jde dál. Už se v e výši doplatků skoro nikdo nevyzná. Celé je to zřejmě řízeno idiotem, který pořádně neví co vlastně dělá. navíc je zde vliv farmaceutických koncernů,aby nejvíce vydělaly. Přípravek na spaní s Melaninem stojí sám o sobě tisíce, a při tom nemá na kvalitu spánku vůbec žádný vliv

Zdroj: diskuze Ketilept 25mg

Rychlý moučník z listového těsta

Ingredience: 500 g listového těsta, 20 g másla

Ingredience na tvarohovou náplň: 250 g tvarohu, 250 g mascarpone, 20 g vanilkového cukru, 8 lžic moučkového cukru, 20 g vanilkového pudinkového prášku, 500 ml mléka, 70 g rozinek

Ingredience na jablkovou náplň: 300 g jablek strouhaných, mletá skořice

Technologický postup: Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na velikost plechu. Pomocí válečku těsto přeneseme na plech, který jsme předtím vypláchli vodou. V misce utřeme tvaroh, mascarpone, cukr, vanilkový pudink, rozinky, mléko. Směs bude trochu řidší, ale při pečení ztuhne. Tvarohovou náplň rovnoměrně rozetřeme na celý povrch těsta. Na povrch rovnoměrně nastrouháme máslo. Nastrouhaná jablka rozvrstvíme na tvarohovou náplň, posypeme je skořicí. Pečeme při 180 °C asi 20 minut. Hotový koláč necháme vychladnout, nakrájíme na kostky a podáváme.

Zdroj: Moučníky z listového těsta

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Mohu jíst švestkové koláče, buchty a kyselé zavařované okurky. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, jen u některých věcí musíte dávat pozor na snědené množství. Z vašeho výčtu stojí za zmínku zavařené okurky, protože ty mají vyšší obsah vitamínu K a je třeba s nimi počítat v celkovém denním příjmu vitamínu K.
- Švestkový koláč o průměru 10 cm má přibližně 6 mikrogramů vitamínu K.
- Buchty mají zanedbatelné množství vitamínu K, ať už mají náplň tvarohovou nebo makovou. Pokud jsou s povidly ze švestek, tak jedna buchta bude obsahovat zhruba 4 mikrogramy vitamínu K.
- Zavařené okurky (jedna malá sklenička 250 ml) bude obsahovat přibližně 25 mikrogramů vitamínu K. Pokud byste snědla v jednom dni 4 skleničky okurek, tak byste vyčerpala všechen povolený limit pro příjem vitamínu K a v tom dni byste již nemohla jíst žádné jiné potraviny s vitamínem K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Hrníčkový jablečný koláč s tvarohem

Suroviny:

Těsto:

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1,5 hrnku cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 0,5 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Náplň:

  • 2 vaničky tvarohu
  • 1 hrnek cukru
  • 4 oloupaná jablka nastrouhaná

Postup:

V míse zamícháme všechny suroviny a vypracujeme hladké těsto. Plech nebo pekáč vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, popřípadě strouhankou. Dále připravíme náplň tak, že zamícháme tvaroh s cukrem a nastrouhanými jablky. Těsto dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů, když je upečené tak z poloviny, vyndáme ho z trouby, opatrně na něj rozetřeme náplň z tvarohu a jablek, vrátíme zpět do trouby a necháme dopéct.

Zdroj: Jablkovotvarohový koláč

Inhalátor Omron

OMRON C28P je kompaktní kompresorový inhalátor pro astmatiky a alergiky, který výborně poslouží při zvlhčování horních i dolních cest dýchacích. Umožňuje samozřejmě i inhalaci lékových forem. Přístroj využívá technologii V. V. T. (Virtual Valve Technology), která zajišťuje menší ztrátovost vdechovaného aerosolu v inhalačním setu a tím pádem je léčivá látka účinnější. Jednotlivé části inhalátoru navíc není nutné tolik čistit, a tak je jeho údržba mnohem snadnější.

Objem zásobníku na léky je 7 ml, nebulizační výkon je pak 0,5 ml za minutu. I přes nespornou výkonnost se hlučnost drží na přijatelné hranici 60 dB. V ceně inhalátoru je také bohaté příslušenství, včetně praktické cestovní tašky, takže se dá celý přístroj snadno přenášet. V sadě naleznete také druhý inhalátor zdarma.

Vlastnosti a funkce: technologie V. V. T., nebulizační výkon 0,5 ml/min, velikost produkovaných částic 3,0 um (MMAD – střední průměr částic), objem zásobníku na léky 7 ml, úroveň hluku (ve vzdálenosti 1 m) 60 dB.

Hmotnost: 1 900 g

Příkon: 192 VA

Rozměry: 170 x 103 x 182 mm

Příslušenství: maska PVC pediatrická/dětská, maska PVC pro dospělé, kompletní nebulizační set (PVC), inhalační hadička (PVC) 207 mm, nosní inhalační nástavec, 5x náhradní vzduchový filtr, cestovní taška.

Výhodou tohoto kompresoru je, že je plně hrazen pojišťovnami a má zdarma druhou inhalační soupravu. Nevýhodou je velikost a je hlučnější.

Zde můžete vidět, jak vypadá inhalátor OMRON C28P.

Zde naleznete cenu inhalátoru OMRON C28P.

Zdroj: Inhalátor

Inhalátor Nicorette

Nicorette inhalátor 15 mg patří do skupiny léků používaných k odvykání kouření. Přípravek Nicorette inhalátor 15 mg je určen k léčbě závislosti na tabáku, ke zmírnění touhy po kouření (nikotinu) a ke zmírnění abstinenčních příznaků, což umožňuje snadnější odvykání kouření kuřákům motivovaným přestat kouřit. Slouží rovněž jako podpůrný přípravek k překonávání dočasné abstinenční fáze kouření nebo ke snadnějšímu snížení počtu vykouřených cigaret u kuřáků neschopných nebo neochotných přestat kouřit. Nicorette inhalátor 15 mg je tekutina určená k inhalaci. Její účinnou látkou je nicotinum. Tento přípravek je dostupný bez lékařského předpisu, přesto musíte přípravek Nicorette inhalátor 15 mg používat pečlivě podle návodu, aby vám co nejvíce prospěl.

Nicorette inhalátor 15 mg se používá v okamžiku, kdy se dostaví touha si zakouřit. Čím častěji jste schopen/na nahradit cigaretu inhalátorem, tím snazší bude pro vás přestat kouřit. Krátce po použití několika náplní si jistě osvojíte způsob, který vám bude nejlépe vyhovovat. Při používání inhalátoru jako cigarety, ale vdechováním 8krát více vdechů než při kouření, dodává inhalátor přibližně 1 mg nikotinu. Nicorette inhalátor 15 mg tak nahrazuje kuřácký návyk – pohyb ruky k ústům – a používá se stejným způsobem jako cigareta. Vzhledem k tomu, že množství nikotinu vdechovaného inhalátorem je mnohem nižší než u cigarety, je k odpovídajícímu stupni náhrady zapotřebí vdechovat 8–10krát více vdechů než při kouření cigaret. Vdechování má trvat 10–20 minut. Pokud není touha po kouření zmírněna dostatečně, zvyšuje se četnost anebo počet vdechů. Jedna náplň nahrazuje přibližně sedm cigaret. K docílení nejlepších výsledků má být používáno 3–6 náplní denně. Používání méně než 3 náplní denně může vést k selhání léčby touhy po kouření. Dávkování je individuální, stanovené podle předchozích kuřáckých zvyklostí – stupně nikotinové závislosti. Nepoužívejte však více než 6 náplní za den. Pravidelné používání inhalátoru déle než 12 měsíců se všeobecně nedoporučuje. Někteří bývalí kuřáci mohou pociťovat potřebu delší léčby pomocí inhalátoru, aby se vyvarovali návratu ke kouření. Pro případ, že se dostaví náhlá touha po kouření, máte mít po ruce zásobu náplní. Hladina nikotinu při použití inhalátoru je závislá na okolní teplotě. K docílení stejného účinku při nižších teplotách musí být inhalátor používán déle. Přípravek působí nejlépe při pokojové teplotě. Nižší teplota (pod 15 °C) vede ke sníženému uvolňování nikotinu, zatímco vyšší teplota (nad 25 °C) vede ke zvýšení uvolňování nikotinu, takže inhalace musí být méně četná, abyste zamezili předávkování.

Velikost balení: 4 náplně v blistru, 1 kuřácká špička, nebo 20 náplní v blistrech, 1 kuřácká špička. Na trhu nemusí být všechny velikosti balení.

Přípravek Nicorette inhalátor 15 mg není klasickou léčebnou pomůcku pro inhalaci, nýbrž slouží k odvykání kouření.

Zde můžete vidět, jak vypadá inhalátor Nicorette.

Zde naleznete cenu inhalátoru Nicorette.

Zdroj: Inhalátor

Koláč s tvarohem a meruňkami

Ingredience těsto: 40 g másla nebo Hery, 4 žloutky, 250 g cukru, 300 g hladké mouky, 6 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, sníh ze 4 bílků

Ingredience náplň: 2 tvarohy, 2 vejce, 1/3 hrnku cukru, 1 vanilkový pudink (prášek), trocha mléka, strouhaný kokos, meruňky

Postup: Máslo, žloutky a cukr vyšleháme, přidáme mouku, mléko, prášek do pečiva a nakonec sníh z bílků. Dále si připravíme tvarohovou náplň. Do velké dortové formy vymazané sádlem a vysypané strouhaným kokosem se rozetře část těsta, na ně se rozetře tvarohová náplň. Na tvaroh se naskládají čtvrtky meruněk a navrch se rozetře zbytek těsta. Po upečení a zchladnutí můžete koláč pocukrovat.

Zdroj: Koláč s tvarohem

Strouhaný koláč s tvarohem

Ingredience těsto: 250 g másla nebo Hery, 1 celé vejce, 40 dkg hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva

Ingredience náplň: 3 tvarohy, 3 žloutky, 30 dkg cukru, sníh ze 3 bílků, pudink uvařený v ½ litru mléka

Postup: Klasicky všechny suroviny zpracujeme, nejlépe na vále, v tuhé těsto. Dáme do ledničky nebo i mrazáku. Po ztuhnutí ho rozdělíme na dva díly. První nastrouháme nahrubo na pekáč, potřeme náplní, nastrouháme druhou část těsta a pečeme cca 30 minut na 180 °C. Náplň: uvařený zchlazený pudink vmícháme k zamíchaným ostatním surovinám.

Zdroj: Koláč s tvarohem

Inhalátor na Vincentku

Inhalátor Vincentky Vapinal je vybaven tepelnou deskou a určen k teplé inhalaci minerálních vod, například Vincentky. Inhalátor vytváří teplou páru obohacenou minerály, jejichž inhalace vede k podpoření a urychlení léčby nachlazení a rýmy. Teplá inhalace znamená inhalaci mezi 38 až 42 stupni, která vede k prokrvení sliznice a zvýšené produkci sekretu. Využívá se především při léčbě rýmy z nachlazení. Inhalátor má zabudované bezpečnostní prvky: dvojitou tepelnou ochranu a bezpečnostní ventil při překročení tlaku 2 barů. Inhalátor má vynikající technické parametry, výbornou kvalitu a zaručenou spolehlivost provozu.

Zde můžete vidět cenu inhalátoru Vincentky Vapinal.

Zdroj: Inhalátor

Ořechová vosí hnízda

Ingredience na těsto: 50 g hrubé mouky, 200 g práškového cukru, 1 vejce, 150 g mletých lískových ořechů

Ingredience na náplň: 1 žloutek, 150 g práškového cukru, 150 g změklého másla, 1 lžíce rumu (je možné přidat 2 lžíce kondenzovaného slazeného mléka)

Postup: Smícháme suroviny na těsto a uděláme z něho kuličky. Ty pak namočené v práškovém cukru dáme do formičky na vosí hnízda a prstem nebo koncem vařečky uděláme důlek. Pak hnízdo vyklopíme z formičky. Takto zpracujeme celé těsto a tvary necháme do druhého dne ztvrdnout.

Příprava náplně: Smícháme změklé máslo, cukr, žloutek a rum a vypracujeme náplň. Náplní plníme předem připravená vosí hnízda a překlopíme piškotem.

Zdroj: Recepty na vosí hnízda

Slané jogurtové pečivo

Suroviny:

  • 2 skleničky polohrubé mouky
  • 1 bílý jogurt
  • 1 Hera
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • vejce (na potření)
  • 200 g nastrouhané nivy
  • 5 lžic smetany (ke šlehání)
  • 100 g nakrájené šunky

Postup:

Na vál prosejeme mouku, přidáme vejce, jogurt, sůl, nakrájenou kostku Hery a vše zpracujeme. Těsto dáme odpočinout do chladu a připravíme si náplň smícháním strouhané nivy, pokrájené šunky a smetany. Těsto rozválíme a vykrájíme z něj větší kolečka. Doprostřed každého kolečka dáme lžičku náplně, přehneme napůl a okraje pořádně přitiskneme k sobě, aby náplň při pečení nevytékala. Skládáme na lehce vymazaný plech nebo na pečicí papír, potřeme vejcem a pečeme při 170 °C asi 60 minut. Podáváme teplé nebo studené.

Zdroj: Recepty na jogurtové pečivo

Svatební koláče – šátečky

Ingredience: 300 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 150 g sádla, 150 g másla, 1 vejce, 3 lžičky cukru, špetka soli, 8 lžic mléka, 1 balíček kvasnic

Technologický postup: Těsto vypracujeme na vále v hladkou hmotu, rozválíme po dílech na 3 mm silné placky a rozkrájíme na čtverečky asi o velikosti 5 x 5 cm. Zapracováváme náplň stlačením horních rohů k sobě a klademe na plech rohy nahoru. Upečeme dozlatova a teplé namáčíme v rumu se zašlehaným vejcem (lze namáčet i v kondenzovaném mléce – Salku s rumem, když nechceme použít syrové vejce) a obalujeme v práškovém cukru. Vhodná náplň je tvarohová, maková, povidlová, ořechová, jablková. Na svatební koláčky – šátečky se můžete podívat zde: svatební koláčky a šátečky foto.

Zdroj: Svatební cukroví - recepty s obrázky

Koláč s tvarohem a povidly

Ingredience těsto: 125 g másla, 1 hrnek moučkového cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek mléka

Ingredience náplň: ½ kg měkkého tvarohu, 1 hrnek moučkového cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 vanilkový cukr, 1 vejce

Ingredience ostatní: malou skleničku povidel (300 ml)

Postup: Nejprve si vyšleháme změklé máslo, vejce, moučkový a vanilkový cukr do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a vyšleháme hladké těsto. Vyšší plech si vyložíme pečicím papírem, nalijeme na něj půl těsta a rozetřeme. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, pak zbytek těsta a na těsto malou lžičkou poklademe povidla. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut. Takto upečený koláč je velmi dekorativní na pohled.

Zdroj: Koláč s tvarohem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP