Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEROVNOVÁHA HORMONU U DETI

OBSAH

Příčiny

Stále větší váha se připisuje především faktorům, jako je nesprávná strava s vysokým obsahem škodlivých tuků, stres a toxiny v životním prostředí. U některých dětí se mohou objevit problémy s vysokou nebo nízkou hladinou některých hormonů v důsledku autoimunitních onemocnění. Všechny tyto příčiny následně mohou spolu s některými dalšími faktory způsobit endokrinní poruchy, například nerovnováhu lidského růstového hormonu, hormonu štítné žlázy, inzulínu a dalších hormonů.

Zdroj: Hormonální nerovnováha u dětí

Diskuze

V diskuzi NIZKA HLADINA HORMONU V TĚHOTENSTVÍ VE 12 TYDNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona.

Co se může stát miminku když mamince ná genetické zjisti ve 12 týdnů těhotenství nízkou hladinu hormonu??

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nizka hladina hormonu v těhotenství ve 12 tydnu

Hormonální nerovnováha po vysazení antikoncepce

V dnešní době spousta žen spoléhá na hormonální antikoncepci a vysadit ji se obvykle rozhodne až v okamžiku, kdy se chystá k početí dítěte. Vysazení hormonální antikoncepce obvykle provází různé problém, než se vrátí plodné dny. Je potřeba si uvědomit, že reakce těla na vysazení hormonální antikoncepce je velmi individuální. Než se hladina hormonů v těle ženy ustálí a ona je schopna počít dítě, je třeba se vyrovnat i s nepravidelností menstruačního cyklu. Zároveň to můžou provázet pocity únavy, špatná pleť a další příznaky hormonální nerovnováhy.

Zdroj: Hormonální nerovnováha

Diskuze

V diskuzi HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika jakešová.

dobrý večer,už 3,5 roku mám velmi slabou a krátkou menses ..začalo to v důsledku stresu který jsem prožívala..neberu žádnou antikoncepci podle svého OG se může též jednat o slabé žluté tělísko kvůli kterému cca 6 dní před očekávanou menses špiním..špinění začalo před rokem po provedené konizaci děložního čípku který je nyní už zjizvený nejspíš prodělanými záněty..pan doktor mi napsal Proveru kvůli tomu špinění od 16 dne na 12 dní po dobu zatím 3 měsíců..já jsem ale proti syntetickým hormonům i proto chci zkusit Macu jako přírodní možný stabilizátor pohlavních hormonů taky proto že podle UTZmám autoimunitní zánět štítné žlázy žádný lék na ni neužívám..možná to vše se vším souvisí stres šž, menses špinění možná nadlevinky kortizol nevím..prosím poradte co s tím vším..děkuji..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hormonální nerovnováha

Hormonální nerovnováha u mužů

Většina hormonálních problémů se objevuje jak u žen, tak i u mužů. U mužů může být problémem i s mužským pohlavním hormonem (testosteron). Pokud muž má nedostatek testosteronu, může to u něj způsobit vypadávání vlasů, hromadění tuků v oblasti břicha, úbytek svalové hmoty, sníženou vnímavost, horší paměť, stavy podrážděnosti a návalů vzteku, pocity nervozity a problémy se spánkem. Zároveň pokud je hladina tohoto hormonu snížená, ovlivňuje to i jeho zájem o sex a kvalitu erekce.

Zdroj: Hormonální nerovnováha

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Příznaky

Stejně jako dospělí, tak i děti mohou trpět touto poruchou a bolestivými příznaky s ní spojenými, ale obvykle jsou symptomy odlišné a u dětí se nerovnováha v úrovni růstového hormonu projevuje častěji. Jak již název napovídá, růstový hormon je zodpovědný za regulaci rychlosti růstu a rozvoje. Je to hormon, který řídí růst dětí, jeho nedostatek se tedy může projevit zakrslým růstem a opožděnou pubertou, zatímco jeho přebytek může způsobit gigantismus nebo nadprůměrnou výšku.

Spolu s nerovnováhou růstového hormonu mohou děti získat také problémy se štítnou žlázou, hypotyreózu. Hypotyreóza je způsobena sníženou sekrecí hormonů štítné žlázy, zatímco hypertyreóza se vyznačuje zvýšenou sekrecí těchto hormonů. Hypotyreóza se projevuje selháním růstu a opožděnou pubertou, kdežto hypertyreóza způsobuje velkou tělesnou hmotnost, vysoký krevní tlak, rychlý srdeční tep. V důsledku hormonální nerovnováhy se může u dětí rozvinout i diabetes.

Častým důsledkem hormonální nerovnováhy u dětí je i předčasná puberta, která se spíše objevuje u dívek. Pro dívky je normální věk puberty od 10 do 13 let, zatímco u chlapců je od 9 až do 14 let. Předčasná puberta může způsobit předčasný rozvoj příznaků puberty, jako je zvětšení prsou, vývoj ochlupení a axilárního ochlupení, menstruace u dívek, zatímco chlapci mohou zažít růst vousů na obličeji, růst ochlupení v podpaží a na pohlavních orgánech. Některé jiné generalizované příznaky zahrnují zvýšenou tělesnou hmotnost nebo obezitu, úzkost, změny nálady, hyperaktivitu, pomočování a neschopnost správného soustředění.

Zdroj: Hormonální nerovnováha u dětí

Diskuze

V diskuzi FORMIL PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Používáte někdo Formil pro malé děti. CHci mít jistotu, že s tím má někdo dobré zkušenosti, že se nevyskytuje alergie u dětí na tento prací prášek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Formil pro děti

Příčiny bílých vlasů u dětí

Bílé vlasy u dětí mohou být zapříčiněny mnoha různými důvody.

  • Mít bílé vlasy v mladém věku je většinou genetická záležitost. Lidé, kteří měli bílé vlasy, když byli mladí, přenášejí tyto geny na své potomky.
  • Jinou než genetickou příčinou je nedostatek vitamínu B12.
  • Některé zdravotní problémy, jako je anémie a nerovnováha hormonů štítné žlázy, mohou způsobit bílé vlasy v mladém věku.
  • Stres je častou příčinou téměř všech fyzických problémů včetně bílých vlasů u dětí.
  • Studie ukazují, že k brzkému růstu bílých vlasů může přispět kouření.
  • Další příčinou může být vitiligo, autoimunitní onemocnění, při kterém jsou melanocyty považovány za cizí organismy a jsou inhibovány.
  • Jedním z příznaků Waardenburgova syndromu jsou bílá místa na hlavě.

Zdroj: Příčina předčasně bílých vlasů u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem ZOLADEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, už rok chodím každých 28 dní na injekce Zoladex a chtěla jsem se zeptat, jestli vadí vyjímečné aplikování injekce po 37dnech ?
Moc děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zoladex 3,6 mg léčí tím, že brání produkci určitých hormonů vyvolávající primární potíže. Schopnost Zoladexu 3,6 mg blokovat vylučování hormonů trvá 28 dní. Pokud se dávka neopakuje 28. den, tak schopnost zaniká a vše se vrací do původního stavu. Dodržujte proto tento interval a každý 28. den si nechte aplikovat novou injekci Zoladexu.
37. den je už schopnost Zoladexu 3,6 mg zcela vyčerpána a léčivé účinky se již neprojevují.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zoladex

Léčba

Léčba hormonální nerovnováhy závisí na příčinách a specifickém typu hormonu, který je pod nebo nad úrovní své sekrece. Jen specializovaný lékař může pomoci s určením typu hormonální nerovnováhy a diagnostikovat její základní příčiny. V případě mírné nerovnováhy je vhodná přírodní léčba, která zahrnuje vyváženou stravu spolu se cvičením nebo fyzickou aktivitou a přiměřeným odpočinkem. Teprve po řádném posouzení lékařem může být doporučena hormonální terapie nebo některé léky.

Někdy je nesnadné rozpoznání příslušných symptomů. Proto by rodiče měli pečlivě sledovat jakékoli zdravotní problémy svých potomků. Pokud se u dětí objeví některé z výše uvedených příznaků, pak je lepší, aby byl stav správně a co nejrychleji vyhodnocen odborníkem.

Zdroj: Hormonální nerovnováha u dětí

Diskuze

V diskuzi ZVASENY KORTIZOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA VRABLOVA.

DOBRY DEN NA ENDOKRIOLONOGII MI PANI DOKTORKA NASLA ZVYSENY HORMON KORTIZOL JE MI 52ROKU A BERU ANTIKONCEPCI Z HORMONALNICH DUVODU PRO ZVYSENI MUZKYCH HORMONU.PROBEHL SBER MOCE 24HOH.A ODBER KRVE VYSLEDKY ZA TRI TYDNY.MUZU MEZI TIM UZIVAT NEJAKY LEK NA SNIZENI DANYCH HORMONU?DEKUJI

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zvaseny kortizol

Přírodní léčba – bylinky

Někdy je dobré, než navštívíte lékaře, pokusit se vyrovnat hladinu hormonů přirozenou cestou. Jedním ze způsobů může být i cvičení. Cvičení totiž obvykle člověka dostane do psychické pohody, pomůže mu uchovat si kondici a podpoří fungování prostředí organismu. Dokonce v dnešní době existuje i hormonální jógová terapie. Kromě cvičení můžou pomoci i správné potraviny. Při únavě, oslabené paměti, menopauze, hormonálních problémech, nepravidelné menstruaci a sexuálních poruchách se doporučuje užívat peruánský ženšen, který pomáhá i při vypadávání vlasů, nechutenství a akné. Proti únavě také bojuje spirulina. Na menstruační bolesti je dobrá pískavice.

Pokud je hormonální nerovnováha dána menopauzou, doporučuje se vynechat alkohol, kofein, kořenná jídla, horké polévky a nápoje a omezit sůl.

Zdroj: Hormonální nerovnováha

Poradna

V naší poradně s názvem ZOLADEX + LNĚNÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Dobrý den, neruší konzumace lněného oleje - fytoestrogenu účinky Zoladexu (1 injekce za 3 měsíce) při léčbě rakoviny prostaty? Děkuji za odpověď. Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Podle mého názoru lněný olej a fytoestrogeny v něm obsažené působí podobně jako Zoladex, jen s menšími nežádoucími účinky. Fytoestrogeny z lněného oleje mají na karcinom prostaty tlumivý efekt, protože inhibují uvolňování jednoho hormonu hypofýzy, takzvaného luteinizačního hormonu. Díky nedostatku luteinizačního hormonu pak klesá tvorba testosteronu a snižuje se tak růst rakovinových buněk prostaty. Nejsilnější účinky mají v tomto ohledu sójové boby. Takže společné užívání lněného oleje a Zoladexu se vzájemně podporuje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zoladex + lněný olej

Hypofýza

Hypofýza produkuje hormon růstu, u starších pacientů je podíl somatotropinu v krvi již přirozeně nižší. Nedostatek růstového hormonu u dětí však může ovlivnit fyzický a duševní vývoj. Sekrece hormonu může být narušena pouze částečně – onemocnění nastane, když hypofýza produkuje příliš málo růstového hormonu a játra následně uvolní jen malé množství růst podporujících látek, což má za následek, že děti zůstávají malé. Výjimkou jsou pacienti s velkým množstvím růstového hormonu v krvi (gigantismus).

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Diskuze

V diskuzi ZVÝŠENÍ VÁHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, skoro rok jsem chodila na aplikaci Zoladexu po 28 dnech s kombinací Tamoxifenu a moje váha na začátku klesla a pak byla pořád stejná. Pak mi můj lékař nabídl aplikování Zoladexu po třech měsících s tím, že vedlejší účinky jsou stejné jako při měsíční aplikaci. Ale já v poslední době přibrala 12kg a chci se zeptat, jestli to může být tou změnou aplikace na tříměsíční. Vím, že váha není až tak důležitá, že zdraví je to nejdůležitější, ale už dlouho se snažím jíst zdravě a ty kila navíc mi na psychice moc nepřidávají :(
Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný večer.
Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanina.

Užívala jsem injekce ZOLADEXu 2 roky a přibrala jsem 20kg a to většinou na břiše. Do dneška jsem to neschodila.

Zdroj: diskuze Zvýšení váhy

Léčba

Pokud navštívíte lékaře, jistě vám na vaše hormonální problémy doporučí nějaké léky. Snad každý hormon se dá v těle doplnit prostřednictvím léků a injekcí. V některých případech může být řešením i operace (př. štítná žláza).

Zdroj: Hormonální nerovnováha

Diskuze

V diskuzi ČERNÝ KOŘEN JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.


Ahoj všichni co řešíte černý jazyk u svých dětí. Řešil jsem to taky u své dvouleté dcery. Zčernání kořene jazyka způsobuje nerovnováha vitamínů a minerálů v těle dítěte, které přejde z kojenecké stravy na běžnou stravu a špatně jí, nebo některou stravu odmítá. Na jazyku zčernají chuťové pohárky a je to projev tohoto problému u dítěte. Našel jsem řešení, kdy jsem to své dceři vyléčil během 3 týdnů, toto řešení vlastně leželo doma v lednici. Svou dvouletou dceru jsem naučil pít Pinky od Akuny, 15 ml. každé ráno, stejně tak jak jsem to kdysi naučil i svou starší dceru. Pinky obsahuje potřebné minerály a vitamíny které dětský organismus potřebuje a není placebem z lékáren, problém se už nevrací, tak jako v mnohých případech jak tady spousta maminek popisuje. Přidávám fotku, info poskytnu na: akunaforlive@gma­il.com nebo na: www.facebook.com/jan…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Černý kořen jazyka

Nerovnováha elektrolytů

Požitím Aloe vera může u některých lidí dojít k toxicitě organismu, což způsobí snížená hladina draslíku v krvi, nebo k abnormalitě elektrolytů, která je vyvolána dlouhodobým užíváním šťávy z Aloe vera. Zmiňované účinky jsou zvláště nebezpečné pro lidi trpící cukrovkou či onemocněním srdce nebo ledvin, protože jsou k těmto nerovnováhám náchylnější. Doporučuje se pravidelné sledování lidí postižených jmenovanými chorobami, kteří pijí Aloe vera po dobu několika dní, aby byla včas zjištěna nerovnováha elektrolytů. Nízké hladiny draslíku vedou ke svalové únavě a k abnormálnímu srdečnímu rytmu.

Zdroj: Jaká jsou nebezpečí šťávy z Aloe vera?

Diskuze

V diskuzi NADMĚRNÉ POCENÍ PO OPERACI ŠTÍTNÉ ŽLÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petras josef.

manželka trpí po operaci štítné žlázy a odstrněním příštítných tělísek nadměrným pocením

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Thomas.

Jeden z častých důvodů nadměrného pocení bývá hormonální nerovnováha, co předpokládám souvisí s operací štítné žlázy. Ve vašem případě bych ale nehledal příčiny a pocení rovnou zastavil Electro Antiperspirantem. Dá se to aplikovat i na obličej, s tímto adaptérem www.iontoforeza.cz/a… - kdyžtak se na to podívejte.

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení po operaci štítné žlázy

Zoladex depot 3,6 mg dávkování

  • Pro snížení hladiny pohlavních hormonů se dospělým aplikuje jednou za 28 dní jedna podkožní injekce depotní dávky do přední stěny břišní.
  • Při ztenčování endometria se použijí dvě podkožní injekce depotní dávky aplikované znovu po 4 týdnech, operace má být uskutečněna do dvou týdnů po aplikaci druhé dávky.

Tyto dávky není třeba upravovat u pacientů s poškozením jater, ani u pacientů s poškozením ledvin a ani u starších pacientů. U dětí dávkování není stanoveno, protože Zoladex se nesmí dětem podávat vůbec.

Zdroj: Zoladex, lék na snížení pohlavních hormonů

Fyzické příznaky nerovnováhy jater a sleziny

Mezi nejčastější stížnosti pacientů s nerovnováhou jater a sleziny patří následující konstatování: „Nemůžu myslet nebo se soustředit.“ Vysvětlení je nasnadě, nerovnováha v oblasti jater a sleziny zhoršuje naši schopnost učení se, myšlení nebo soustředění. Taktéž se může objevit vyčerpání nebo příznaky chřipky či kožní vyrážky.

Zdroj: Rady na domácí léčbu jater a sleziny

Komplikace

Pokud pacient nepodstoupí léčbu růstového hormonu, může trpět zakrslostí. V podstatě velikost postiženého závisí na tom, jak velký je nedostatek růstového hormonu. Častými nežádoucími účinky při léčbě růstového hormonu jsou poruchy rovnováhy těla nebo nadměrný růst různých orgánů pacienta. Mohou se objevit bolesti kloubů. Mezi možné nežádoucí účinky patří i alergická reakce v místě vpichu.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Složení přípravku Zoladex depot 3,6 mg

Léčivou látkou je goserelini acetas. Jedna předplněná jednorázová injekční stříkačka obsahuje 3,6 mg goserelinum. Pomocnou látkou je polyglaktin.

Zdroj: Zoladex, lék na snížení pohlavních hormonů

Příčiny

Pro toto onemocnění existuje několik možných příčin. Základní rozdíl je mezi vrozenými, získanými a přechodnými nedostatky.

Vrozené příčiny

Jednou z příčin růstové retardace je porucha v hormonálním systému těla. Nemocným orgánem může být přímo hypofýza, ve které se tvoří růstový hormon, poruchy růstu ale může zapříčinit i špatná funkce štítné žlázy, pohlavních žláz nebo nadledvin. Také některá vrozená onemocnění genetického původu se projevují poruchou růstu (Turnerův syndrom, Noonanové syndrom, syndrom Pradera-Williho). Tyto poruchy jsou obvykle dědičné.

Získané příčiny

K nedostatku růstového hormonu může vést poranění hlavy s poškozením hypofýzy. Tato porucha byla často pozorována po těžkém porodu. Při tomto porodu se dítě rodí nožičkama dopředu, což znamená větší zátěž pro hlavu. Také nádory mozku mohou být důvodem, proč dochází k nedostatečné produkci hormonů buňkami hypofýzy. Tyto problémy způsobuje i ozařování hlavy. Závisí na umístění nádoru, radiačním poli a dávce radiace. Zánět mozku (encefalitida) nebo meningitida rovněž poškozuje buňky hypofýzy, pokud má nemoc složitý průběh.

Přechodné příčiny

Přechodné příčiny jsou další možností nedostatku růstového hormonu. Z důvodů, které nejsou doposud objasněny, začne hypofýza fungovat až po narození dítěte. Tato forma nemoci nepotřebuje léčbu, protože postihuje děti normální velikosti. Psychosociální malý vzrůst je růstová porucha, která se vyskytuje u dětí, které byly zanedbávané, nebo dokonce zneužívané. Tyto důvody následně vedly ke sníženému vylučování hormonů.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Čím podpořit růst

Spánek a cvičení jsou jednoznačně doporučené aktivity zvyšující hladinu růstového hormonu v našem těle. Růstový hormon je do krevního oběhu uvolňován především v noci, kdy jeho produkci v hypofýze stimulují impulzy z oblasti mozku známé jako hypotalamus. Je ale známo, že kromě spánku dokáže tvorbu růstového hormonu zvýšit také intenzivní cvičení. Důležité je pokusit se omezit sladkosti a cukr vůbec, protože ten prostřednictvím inzulinu naopak tvorbu růstového hormonu snižuje. Pro náš organismus je samozřejmě nezbytná především přiměřená a vyvážená výživa, ale pro produkci růstového hormonu má význam hlavně dostatek kvalitních bílkovin, dále aminokyselina glutamin, neuropřenašeč cholin a vitamín B3 (niacin). Bílkoviny jsou zdrojem esenciálních aminokyselin, které si naše tělo neumí samo vytvořit a které jsou potřeba pro tvorbu růstového hormonu. Z aminokyselin je zvláště důležitý glutamin, který podporuje imunitní systém, napomáhá střevní absorpci a především stimuluje produkci růstového hormonu. Zdrojem bílkovin přitom nemusí být jen maso, které často obsahuje i vysoké množství nežádoucího tuku. Velké množství kvalitních bílkovin je obsaženo například ve vaječných bílcích nebo v syrovátce, vhodné jsou i ryby.

Zdroj: Co dělat, když dítě málo roste


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP