Téma: 

obsah purinu v kávě


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Puriny v potravinách

Pokud máte zvýšenou hladinu kyseliny močové, měli byste se vyvarovat konzumace hrášku, špenátu a růžičkové kapusty. Tyto potraviny obsahují velké množství purinu.

Puriny v pivu

Pivo obsahuje 13 až 14 mg uric acid/100g. Při dně je vhodné omezit konzumaci alkoholu. Nejen proto, že některé druhy obsahují puriny, ale i proto, že alkohol obecně snižuje schopnost vylučování kyseliny močové z těla. Vysoké množství purinu je obsaženo např. v pivě, které by se tudíž při tomto onemocnění nemělo konzumovat. Nejhorší je kvasnicové pivo.

Puriny v brokolici

Brokolice je klasifikována jako potravina s nízkým obsahem purinů. Konkrétně je to 81 mg uric acid/100g. Další nízký obsah purinů mají potraviny jako bílé pečivo, rýže, kroupy, jáhly, těstoviny, mléčné výrobky a mléko, zelenina (hlavně brambory, zmiňovaná brokolice, kořenová zelenina, cibule, lilek) a ovoce. Ovoce konzumujte jen čerstvé a zralé.

Puriny v kávě

Velké množství purinů se nachází také v kofeinu, omezte proto konzumaci černé kávy, kakaa, čaje a coca-coly, tyto tekutiny obsahují vysoké množství purinů.

Detail odstavce: Puriny v potravinách
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: kuskus obsah purinů

Obsah purinů v koření není důležitý, protože koření je použito k dochucení pokrmu jen v malém množství. Proto jeho obsah purinů nijak neovlivní celkový denní příjem.

Zdroj: diskuze Kuskus obsah purinů
Odesláno: 11.8.2018 uživatelem Milda
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Puriny a dna

Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).

Dna se vyznačuje zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Tato látka se v těle vyskytuje běžně, překročí-li však její množství určitou hodnotu, dojde k jejímu vysrážení a k tvorbě krystalů, které se ukládají nejčastěji v okolí kloubů nebo v ledvinách. Při tomto onemocnění dodržujte dietu s nízkým obsahem purinů, protože právě z těchto látek vzniká kyselina močová.

Detail odstavce: Puriny a dna
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: dna příznaky onemocnění

Luštěniny mají vysoký obsah purinů a proto jsou při dně ve větším množství nevhodné. Jedině červená čočka má nižší obsah purinů a může se konzumovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna příznaky onemocnění
Odesláno: 3.3.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Co je to purin

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader.

Detail odstavce: Co je to purin
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: obsah purinů v nati a slupkách pohanky

V čaji z pohanky téměř žádné puriny nejsou. Puriny z pohanky se projeví, jen když pohanku jíte. V nati se taktéž obsah purinů blíží nule.

Zdroj: diskuze Obsah purinů v nati a slupkách pohanky
Odesláno: 13.1.2016 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

LÉKY NA DNU BEZ PŘEDPISU

Dieta

Co jíst? Ideální je bezmasá strava, která má nízký obsah purinu, látky, která abnormálně zvyšuje hladinu kyseliny močové v krvi, což je základní příčina dny. Proto se snažte ve svém jídelníčku značně omezit maso nebo jej na čas úplně vyloučit.

Základ stravy u onemocnění dnou by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg, úplně vyloučit ze stravy by se měly potraviny s obsahem nad 150 mg purinových látek. Potraviny s obsahem 50–150 mg purinů by se měly omezit.

Detail odstavce: Dieta
Zdroj: Léky na dnu bez předpisu
Zveřejněno: 24.8.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: obsah purinů v česneku

Nikde jsem nenarazil na obsah purinů v medvědím česneku. Patrně je nižší, než u česneku tzv. normálního. Ale kolik ? Ví někdo ?

Zdroj: diskuze Obsah purinů v česneku
Odesláno: 29.3.2016 uživatelem Pospíšil Jaroslav
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY

Puriny v potravě

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader. Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová totiž představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).

Detail odstavce: Puriny v potravě
Zdroj: Nemoc dna a zakázané potraviny
Zveřejněno: 25.4.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: obsah purinů v nati a slupkách pohanky

Kvůli cévám jsem pila čaj z nati a slupek pohanky. Byla mi zjištěna dna a pohanka obsahuje velké množství purinů, ale jaký obsah purinů je v nati a slupkách? Děkuji

Zdroj: diskuze Obsah purinů v nati a slupkách pohanky
Odesláno: 13.1.2016 uživatelem Marie
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY

Seznam nevhodných potravin

Zakázané potraviny: vnitřnosti, játrové výrobky (například paštiky), sardinky, masové vývary, masové extrakty a ančovičky, veškerý alkohol, tučné a plísňové sýry, koření, větší množství kakaového prášku, tedy i čokoláda, celozrnné produkty.

Omezované potraviny: veškeré maso, zejména červené, mořské a sladkovodní ryby, luštěniny.

Velké množství purinů obsahuje kakao. Například krůtí maso bez kůže a tuků má obsah purinů kolem 40 mg na 100 gramů, takže v malém množství je vhodné. Pivo obsahuje sice 30 mg purinů na 100 ml, ale vzhledem k množství, které se obvykle u piva spotřebuje, je dietně absolutně nevhodné. Červené víno neobsahuje žádné puriny, ale díky obsahu alkoholu je ve větší míře nevhodné, protože odvodňuje a zvyšuje koncentrace kyseliny močové. Měli byste se vyvarovat rovněž konzumaci hrášku, špenátu a růžičkové kapusty, jelikož tyto potraviny obsahují velké množství purinu.

Detail odstavce: Seznam nevhodných potravin
Zdroj: Nemoc dna a zakázané potraviny
Zveřejněno: 25.4.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: kuskus obsah purinů

Nenašla jsem nikde obsah purinů v koření. Jako kmín, pepř , paprika, majoránka, alespoň. Zda normální kapusta ano, když růžičková ne Zda glutamát škodí také.... existují teorie, že je to uznávaná pátá chuť, i že je neutrální.

Zdroj: diskuze Kuskus obsah purinů
Odesláno: 11.8.2018 uživatelem Lenka
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

KYSELINA MOČOVÁ, JAK NA NI

Jak snížit kyselinu močovou

Nízkopurinová dieta je jen jedna část prevence při onemocnění dnou. Bylo prokázáno, že se při této dietě obsah purinů v krvi sníží maximálně o 10–15 %. Puriny jsou obsaženy nejen v živočišných potravinách, jsou také součástí rostlin. Při dlouhodobé nízkopurinové dietě by tedy došlo k závažnému nutričnímu nedostatku.

Snížení kyseliny močové:

  • redukcí a udržováním optimální váhy
  • denním pohybem – prokrvené tělo lépe vylučuje kyselinu močovou
  • omezením konzumace potravin s vysokým obsahem purinů
  • střídmostí při pití alkoholu
  • omezením konzumace živočišných tuků
  • denním zařazením ovoce a zeleniny do jídelníčku
  • dodržováním pitného režimu – min. 3 l denně

Detail odstavce: Jak snížit kyselinu močovou
Zdroj: Kyselina močová, jak na ni
Zveřejněno: 7.4.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: obsah purinů ve skořici

chcela by som vedieť,kedže mam dnu ,koľko purinu obsahuje škorica a či je vhodne piť škoricovo jablčny napoj ďakujem

Zdroj: diskuze Obsah purinů ve skořici
Odesláno: 12.8.2016 uživatelem Štefania Libiakova
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

TABULKA POTRAVIN S PURINY

Puriny v potravinách

Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.

Detail odstavce: Puriny v potravinách
Zdroj: Tabulka potravin s puriny
Zveřejněno: 20.12.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: obsah purinů v česneku

Česnek je mocný nástroj pro přírodní léčbu na místo antibiotik. V případě onemocnění dnou bohužel tak moc prospěšný není, protože obsahuje vyšší množství purinů, které dnu zhoršují. Proto je lepší při zvýšené kyselině močové česnek konzumovat jen zřídka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obsah purinů v česneku
Odesláno: 15.11.2014 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

TABULKA POTRAVIN S PURINY

Co jsou puriny?

Puriny jsou přírodní látky, které se nachází nejen v lidských buňkách, ale i v některých potravinách. V lidském těle se puriny pak metabolizují na kyselinu močovou, která je pro správné fungování lidského těla nezbytná (například pro fungování cév). Lidské tělo tedy puriny potřebuje, ale jejich větší příjem může způsobit člověku řadu onemocnění. Puriny totiž mají vliv i na kardiovaskulární onemocnění, nemoci ledvin a celého metabolismu. Některé studie doporučují, aby denní příjem purinů byl nižší než 400 mg. Zvýšený příjem purinů, totiž způsobuje vyšší množství kyseliny močové v těle a to může u člověka vyvolat dnu a hyperurikemii (=zvýšená hladina kyseliny močové v krvi). Při zvýšeném příjmu purinů je až pětkrát vyšší riziko těchto onemocnění.

Puriny do svého těla člověk přijímá z potravin, které jsou současně zdrojem energie (například maso, ryby, orgány, kvasnice). V potravinách se vyskytují čtyři typy purinů: adenin, guanin, hypoxanthin, xantin. I proto jsou onemocnění typu dny a hyperurikémie spojovány se špatnou životosprávou, kdy člověk konzumuje velké množství masa, zvířecích vnitřností, ryb a mořských plodů.

Množství purinů ve stravě se řeší hlavně v Japonsku, i proto je následující soupis potravin zaměřený na japonské potraviny. Kromě Japonska, se tyto studie projevují v terapiích ve Spojených státech amerických a ve Spojeném království Velké Británie a severního Irska. V tabulce se navíc také u některých potravin liší obsah purinů v závislosti na úpravě dané potraviny.

Detail odstavce: Co jsou puriny?
Zdroj: Tabulka potravin s puriny
Zveřejněno: 20.12.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: Re: zvýšená kyselina močová

Tofu je ze sóji a sójové boby mají opravdu velmi vysoký obsah purinů. Jenže tofu se vyrábí ze sójového mléka a při jeho výrobě se většina materiálu odstraní včetně toho s vysokým obsahem purinů a zbude jen tofu, které má jen třetinu z původního množství purinů obsažených v sojových bobech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová
Odesláno: 19.11.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

PURINY V PIVU

Puriny ve víně

To, co bylo napsáno výše, platí i pro konzumaci vína. Vždy používejte zdravý rozum a nebuďte hysteričtí. Dieta při dně vás nesmí týrat, protože stres je často uváděn jako jedna z příčin vzniku a rozvoje tohoto onemocnění. Trocha vína jednou za čas jistě nikomu neublíží. Stejně jako rozumná oslava s přáteli. Důležitá je spíše celková změna životního stylu, která však nevylučuje různé drobnější prohřešky. Navíc nesmíte zapomínat, že spousta potravin má sice vysoký obsah purinů, jenže jich konzumujeme tak málo, že se to vlastně ani nemusí jakýmkoliv způsobem projevit.

Detail odstavce: Puriny ve víně
Zdroj: Puriny v pivu
Zveřejněno: 4.4.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: kyselina močová

Libeček je všeobecně prospěšný a i u dny může být hojně používán. Stejně tak lichořeřišnice velká. Brambory a houby patří do kategorie neutrálních potravin, to znamená, že mají vyšší obsah purinů, nikoliv však vysoký. Nejméně purinů z hub má liška jedlá a nejvíce pak hřiby a jim podobné houby a také žampiony.

Zdroj: diskuze Kyselina močová
Odesláno: 5.7.2015 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JABLEČNÝ OCET A DNA

Puriny v octu

Množství purinů v octu se pohybuje mezi 50 a 100 mg. Potravin rostlinného původu s vyšším obsahem purinů se však nemusíte obávat tak jako živočišných potravin. Jablečný ocet se stal známým osvědčeným prostředkem při řešení nespočtu nemocí, včetně dny. Zkuste smíchat 1 až 2 polévkové lžíce jablečného octa ve sklenici vody. Můžete vypít tekutinu najednou, nebo ji popíjet v průběhu celého dne. Touto procedurou lze údajně snížit bolest až o 90 %, a to během jednoho nebo dvou dnů. Vždy se ale ujistěte, že používáte organický jablečný ocet.

Detail odstavce: Puriny v octu
Zdroj: Jablečný ocet a dna
Zveřejněno: 10.1.2016

LÉKY NA DNU BEZ PŘEDPISU

Jak léčit dnu

Základem péče při dně je příslušná dieta. Jestliže se zbavíte přebytečných kil, může se tak upravit hladina kyseliny močové a zmírnit příznaky onemocnění. Snažte se omezit maso, tučné sýry a další jídla obsahující větší množství purinů.

Detail odstavce: Jak léčit dnu
Zdroj: Léky na dnu bez předpisu
Zveřejněno: 24.8.2017

NEMOC DNA – CO JÍST

Které potraviny je třeba vyloučit

Mezi nevhodné potraviny, které obsahují vysoké hodnoty purinů, patří:

  • kakao
  • vnitřnosti – játra a ledviny, srdce a brzlík
  • zvěřina – bažant, zajíc
  • tučné ryby – ančovičky, sleď, makrela, sardinky, šproty, sledi, pstruh
  • mořské ryby – zejména mušle, krab, krevety a další korýši, jikry, kaviár

Potraviny, které můžete konzumovat s mírou:

  • maso – hovězí, jehněčí kuřecí, vepřové
  • drůbež – kuřata a kachny
  • luštěniny – sušené hrách, fazole, sójové boby
  • houby a mycoproteiny
  • zelenina – chřest, květák, špenát
  • pečivo – otruby, celozrnný chléb

Potraviny s nízkým obsahem purinů:

  • mléčné výrobky – mléko, sýry, jogurty, máslo
  • vejce
  • pekárenské výrobky a obiloviny s výjimkou celozrnných
  • těstoviny
  • ovoce a zelenina

Detail odstavce: Které potraviny je třeba vyloučit
Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno: 12.8.2016

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Purinová dieta

Při přísné nízkopurinové dietě dojde k poklesu kyseliny močové v krvi max. o 15 %, což je u valné většiny pacientů nedostačující. Proto se dieta doplňuje podáváním léků, které snižují tvorbu kyseliny močové. Dieta s omezením purinů je nutná, ale nesmí vést k nedostatku důležitých živin. Při purinové dietě je důležité stravovat se pravidelně a přijímat dostatek tekutin, tj. 2–3 l denně. K pití jsou nejvhodnější ovocné a bylinné čaje, demineralizovaná voda, popř. alkalické minerálky dle doporučení lékaře. Dále se doporučuje nepřejídat se, omezit stravu s vyšším obsahem tuků a nekonzumovat ostrá jídla. Také je vhodné zařadit do každého týdne 1–2 odlehčené zeleninové dny. Chraňte se před prochladnutím a hodně se hýbejte, neboť pohybová aktivita má pozitivní vliv na cirkulaci krve.

U nízkopurinové diety bychom měli dodržet tato pravidla:

  • základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg;
  • omezit bychom měli potraviny s obsahem purinů kolem 50–150 mg;
  • vyloučit ze stravy bychom měli potraviny obsahující více než 150 mg purinů.

Detail odstavce: Purinová dieta
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015

NEMOC DNA – CO JÍST

Množství proteinů

Obecně dospělý člověk potřebuje asi 1 g bílkovin na 1 kilogram tělesné hmotnosti. To znamená, že muž vážící 70 kg by měl konzumovat 70g bílkovin denně. Toto pravidlo však platí pouze pro pacienty, kteří nemají onemocnění ledvin. U nich je nutné omezit příjem bílkovin.

Zde jsou některé příklady obsahu bílkovin v potravinách:

  • 100 g kuřecích prsou obsahuje 22 g bílkovin
  • 100 g tresky obsahuje 21 g bílkovin
  • vejce obsahuje 6 g bílkovin
  • 30 g tvrdého sýru obsahuje 8 g bílkovin
  • 30 g tvarohu obsahuje 14 g bílkovin
  • 30 g mandlí obsahuje 5 g bílkovin

Proteiny jsou velmi důležitou součástí naší stravy. Jsou důležité pro růst a regeneraci organismu a jsou zdrojem energie. Dostatečný přísun bílkovin zvyšuje pocit sytosti a udržuje stálou hladinu cukru v krvi.

Nicméně je důležité konzumovat bílkovinové potraviny s obezřetností. Červené maso je velmi dobrým zdrojem železa, které se snadno vstřebává do těla. Ostatní potraviny, jako jsou vejce a luštěniny, také obsahují železo, ale ve formě, která se těžko absorbuje. Vstřebávání železa u těchto potravin se dá zlepšit pomocí konzumace vitamínu C. Pokud tedy zkombinujete zelené a červené papriky s míchanými vejci, dojde k lepší absorpci železa do organismu. Zkušenosti ukazují, že konzumace vegetariánské bílkovinové stravy s vysokým podílem purinů, například čočky, je méně riziková než konzumace živočišné bílkovinové potraviny. U některých jedinců trpících dnou potraviny jako jahody, pomeranče, rajčata a ořechy zhoršují jejich onemocnění, i když nemají vysoký obsah purinů.

Detail odstavce: Množství proteinů
Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno: 12.8.2016

KYSELINA MOČOVÁ, JAK NA NI

Léčba

Dna je jednou z nejbolestivějších nemocí, a navíc když vás přepadne záchvat, léky vám mohou pomoci zbavit se těch nejhorších bolestí. Je důležité poradit se s lékařem ohledně toho, které léky jsou pro vás vhodné. Lékař vám může doporučit léky proti bolesti, které vám skutečně pomohou:

  • protizánětlivé léky, které jsou volně prodejné
  • kortikosteroidy
  • kolchicin – tento lék funguje nejlépe během prvních 12 hodin po záchvatu dny
  • léky na snížení obsahu kyseliny močové v krvi
  • v akutním stadiu jsou podávány protizánětlivé léky; postižené místo se leduje
  • přírodní produkty – třešně, sušené meruňky, jahody

Prvním krokem při léčbě je však úprava stravování a životního stylu. Jde o vynechání všech potravin, které zvyšují množství kyseliny močové v těle. Je nutné vynechat potraviny, které obsahují více než 40–50 mg purinů na 100 g. Dieta při dně klade důraz na omezení potravin s vysokým obsahem purinů, mezi které patří například maso, vnitřnosti (játra, ledvinky), masové extrakty, uzeniny.

Určitě nekonzumujte tyto potraviny:

  • maso z mladých zvířat, zvěřina
  • smažená a grilovaná masa
  • uzeniny, masové polévky a vývary
  • vnitřnosti – játra, ledviny, srdce
  • zeleninu jako špenát, kapustu, rebarboru, česnek, křen, chřest
  • luštěniny
  • houby
  • tučné sýry, sójová omáčka
  • čokoláda, kakao
  • celozrnné výrobky
  • různé druhy alkoholu (ten je nejhorší ze všeho – obsahuje vysoké množství purinů)

Detail odstavce: Léčba
Zdroj: Kyselina močová, jak na ni
Zveřejněno: 7.4.2017

NEMOC DNA – CO JÍST

Může se pít alkohol?

Pití alkoholu může zvýšit riziko vzniku dny a může způsobit náhlý záchvat. Alkohol totiž zvyšuje hladinu kyseliny močové v krvi. Pivo konzumované ve větším množství obsahuje velké množství purinů z procesu kvašení a alkohol stimuluje produkci kyseliny močové v játrech. Alkohol se přemění v těle na kyselinu mléčnou, která způsobuje odstranění kyseliny močové z těla ledvinami. Doporučený limit konzumace alkoholu je 21 jednotek týdně pro muže nebo 14 jednotek týdně pro ženy.

1 jednotka alkoholu:

  • ½ litru standardního piva, ležáku nebo jablečného moštu
  • 125 ml sklenice vína (11%) nebo 100 ml silnějšího vína
  • 25 ml lihovin
  • 50 ml cherry nebo 50 ml obohaceného vína

Detail odstavce: Může se pít alkohol?
Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno: 12.8.2016

DNA – LÉKY BEZ PŘEDPISU

Vývar z fazolí

100 g fazolí obsahuje 44 mg purinů. Pro zajímavost: fazole obsahují antokyany, což jsou intenzivní přírodní barviva, která se nacházejí v ovoci, zelenině, v rostlinné míze květin a dodávají jim modrou, červenou nebo fialovou barvu. Patří ke flavonoidům, v rostlinách se vyskytují ve formě glykosidů, jejich aglykonová (necukerná) část se označuje jako antokyanidin. Barva je silně ovlivněna kyselostí či zásaditostí prostředí, ve kterém se vyskytuje. Při nízkém pH je barvivo červené, při vysokém je modré. V přírodě existuje okolo sta druhů, respektive sloučenin antokyanů, vyskytujících se například v grepu, brusinkách, třešních, malinách, hroznovém vínu či švestkách a fazolích. Jsou poměrně nestabilní, proto se nepoužívají často. V kyselém prostředí je jejich stabilita přijatelná. Barvivo se používá k barvení kyselých nápojů, například vína, brusinkového džusu, dále v nápojích s obsahem oxidu uhličitého, částečně v dezertech, jogurtech, mléčných výrobcích, zmrzlinách, müsli tyčinkách, a podobně. Nejsou známy žádné nežádoucí účinky tohoto barviva, které tvoří přirozenou součást lidské potravy. Zajímavý důkaz nestability tohoto barviva je například v červeném zelí, to má po sklizni modrou barvu, po uvaření a dochucení octem získává červenou až fialovou barvu. V ČR a celé EU je použití barviva povoleno s výjimkou dětské potravy. V USA je jeho použití povoleno. V potravinách se označuje jako E163 – antokyany.

Základ stravy u onemocnění dnou by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg, úplně vyloučit ze stravy bychom měli potraviny s obsahem nad 150 mg purinových látek. Potraviny s obsahem purinů 50–150 mg bychom měli omezit.

Mezi nevhodné potraviny patří:

  • vnitřnosti, maso (především z mladých zvířat), masné výrobky a masové extrakty
  • drobné ryby a výrobky z nich
  • kakao, čokoláda
  • luštěniny (hrách, čočka, fazole)
  • alkohol

Více purinů také obsahují luštěniny jako čočka, hrách a fazole, ale podle odborníků jsou vhodnou náhradou masa a jejich občasná konzumace tak ani při dně neškodí.

Detail odstavce: Vývar z fazolí
Zdroj: Dna – léky bez předpisu
Zveřejněno: 1.11.2016

PURINY V PIVU

Nemoc dna

Při zvýšené degradaci purinů na kyselinu močovou dochází k metabolickému onemocnění označovanému jako dna. Při dně je porušena přeměna bílkovin – nukleoproteinů, které obsahují purinové látky. Při tomto onemocnění organismus není schopen dostatečně odbourávat puriny. Nejvíce náchylní na onemocnění dnou jsou muži ve středních letech, zvláště v případě, že k tomu mají genetické sklony. V současnosti dna postihuje asi jednoho člověka ze sta.

Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi může způsobit krystalizaci této látky. Vytvořené drobné krystalky se pak zabodávají do okolní tkáně. Často jsou postiženy klouby a výjimkou není ani dna v koleni. V postižených místech se vytváří zánět a dochází k nesnesitelné bolesti. Nejčastějším výskytem takzvaných dnavých tofů jsou drobné klouby na dolních a horních končetinách, typicky na palci u nohy. Postiženy mohou být ale i jiné klouby, nebo třeba i ušní lalůček. Dna je bolestná zánětlivá artritida, která se vyznačuje náhlou a silnou bolestí, citlivostí a otoky v kloubech, obvykle ve špičce nohy. U tohoto onemocnění se doporučuje nízkopurinová dieta.

Puriny samy o sobě nejsou problém. Jsou to látky přirozeně produkované v lidském těle a také je můžeme najít v mnoha potravinách. Problém spočívá v tom, že se puriny rozkládají na kyselinu močovou, která může tvořit krystalky ukládající se v kloubech a způsobující bolest a zánět. Tato bolest je označována jako dna nebo dnavý záchvat.

Jedna třetina kyseliny močové ve vašem těle je ta, která vznikne v důsledku rozpadu purinů získaných z jídla a pití. Pokud tedy budete jíst hodně potravin s obsahem purinů, vaše tělo bude mít vyšší hodnoty kyseliny močové. I když se tato kyselina může zdát jako neškodná, protože není nijak cítit, její velké množství v těle může vést ke dně či vytvoření ledvinových kamenů. A to už může být pěkný problém. Bezpurinová dieta je tedy ideální pro každého, kdo bojuje s dnou nebo ledvinovými kameny. Obecně se při této dietě doporučuje jíst hodně ovoce a zeleniny namísto mastných uzenin.

Detail odstavce: Nemoc dna
Zdroj: Puriny v pivu
Zveřejněno: 4.4.2018

UHLOHYDRÁTY V POTRAVINÁCH

Potraviny s vysokým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy se nacházejí téměř ve všech živých bytostech a hrají rozhodující roli ve správném fungování imunitního systému, hojení, srážení krve a vývoji člověka. Nedostatek sacharidů může vést k poškození fungování všech těchto systémů, avšak v západním světě je takovýto nedostatek spíše vzácný. Nadměrná konzumace sacharidů, zejména těch rafinovaných, jako je cukr nebo kukuřičný škrob, může vést k obezitě, diabetu typu II a rakovině. Mezi nezdravé potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří slazené cereálie, sušenky, koláče, mouky, džemy, zavařeniny, chlebové výrobky, rafinované produkty z brambor a sladké nápoje. Ke zdravým zdrojům potravin s vysokým obsahem sacharidů patří zelenina, luštěniny (fazole), celozrnné výrobky, ovoce, ořechy a jogurt.

Cukry, sirupy a sladidla s vysokým obsahem sacharidů:

  • fruktóza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 4 g,
  • aspartam obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,6 g,
  • med obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,3 g,
  • cukr moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3 g,
  • hnědý cukr obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,9 g,
  • javorový sirup obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,7 g.

Sladkosti s vysokým obsahem sacharidů:

  • mandlový nugát obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 129 g,
  • čokoláda Tootsie Rolls obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 61 g,
  • tvrdé bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 59 g,
  • nízkokalorické gumové bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 44 g,
  • žvýkačky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 29 g,
  • žvýkačky bez cukru obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) – 19 g.

Obiloviny s vysokým obsahem sacharidů:

  • rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 28,5 g,
  • kakaové křupky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27,2g,
  • popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,9 g,
  • Marshmallow Froot Loops & Cocoa Dyno-Bites obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,9 g,
  • müsli obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,3 g.

Svačiny a mlsání s vysokým obsahem sacharidů:

  • popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,2 g,
  • preclíky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,8 g,
  • rýžové koláčky z bílé rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,7 g,
  • ochucené Tortilla Chips obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 17,7 g.

Sušenky a dorty s vysokým obsahem sacharidů:

  • sušenky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21,9 g,
  • perník obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21,8 g,
  • čokoládové sušenky & Animal Crackers obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21 g,
  • jemné trvanlivé pečivo obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 20,8 g,
  • Vanilka Cream Sandwich obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 20,7 g
  • ovocný koláč obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,5 g,
  • piškotový dort obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,2 g.

Druhy mouky s vysokým obsahem sacharidů:

  • bramborová moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 133 g,
  • bílá rýžová mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 126,6 g,
  • rafinovaná mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 123,7 g,
  • bílá chlebová mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 99,4 g,
  • žitná mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 78,2 g.

Marmelády a džemy s vysokým obsahem sacharidů:

  • marmelády obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 13,3 g,
  • meruňkový džem obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 12,9 g
  • dietní džem obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 7,5 g.

Pečivo s vysokým obsahem sacharidů:

  • francouzský chléb obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 72,1 g,
  • pizza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 39,5 g,
  • sladké pečivo obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 35,5 g,
  • pita chléb obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,4 g,
  • křupavá pizza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27 g,
  • muffin obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,2 g,
  • tortilla obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 15,4 g,
  • bílý chléb obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 14,3 g.

Výrobky z brambor s vysokým obsahem sacharidů:

  • bramborová kaše obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 35,3 g,
  • instantní bramborová kaše obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,9 g,
  • sladké brambory obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,7 g,
  • hranolky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21,2 g,
  • bramborák obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 10,3 g.

Nápoje a ovoce šťávy s vysokým obsahem sacharidů:

  • jahodový koktejl obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 53,3 g,
  • Guava Nektar obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 40,8 g,
  • Fruit Smoothie obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 40 g,
  • ovocné ochucené nápoje obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 38,2 g,
  • hroznová šťáva obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 37,4 g,
  • Passion Fruit Juice obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 35,7 g,
  • Orange snídaňový nápoj obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,4 g,
  • Green Smoothie obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 32,8 g,
  • šťáva z granátových jablek obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 32,7 g,
  • ananasová šťáva obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 32,2 g.

Detail odstavce: Potraviny s vysokým obsahem uhlohydrátů
Zdroj: Uhlohydráty v potravinách
Zveřejněno: 10.5.2016

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Obsah purinů v potravinách - tabulka

Množství purinů je vyjádřeno množstvím kyseliny močové v mg na 100 gramů dané potraviny. Jednoduše, čím více mg, tím hůře pro dnu.

Potraviny s nejvyšším množstvím purinů (nad 400 mg)

  • Theobromin (syn: teobromin, xanteóza), obsahuje ho kakao a čokoláda - 2 300 mg
  • Pivovarské kvasinky - 1 810 mg
  • Telecí brzlík - 1 260 mg
  • Uzený šprot - 804 mg
  • Skopová slezina - 773 mg
  • Pekařské droždí - 680 mg
  • Hovězí játra - 554 mg
  • Vepřové srdce - 530 mg
  • Vepřová slezina - 516 mg
  • Vepřová játra - 515 mg
  • Lesní houby (měřeno na sušených houbách) - 488 mg
  • Rybičky olejovky, sardinky v oleji - 480 mg
  • Telecí játra - 460 mg
  • Hovězí slezina - 444 mg
  • Vepřové plíce - 434 mg

Potraviny s vyšším obsahem purinů (100 až 400 mg)

  • Hovězí plíce - 399 mg
  • Sardinky - 345 mg
  • Telecí slezina - 343 mg
  • Vepřová ledvina - 334 mg
  • Pstruh - 297 mg
  • Tuňák v oleji - 290 mg
  • Ledviny - 269 mg
  • Tuňák - 257 mg
  • Hovězí srdce - 256 mg
  • Kuřecí játra - 243 mg
  • Okoun - 241 mg
  • Skopové srdce - 241 mg
  • Sardel neboli ančovičky - 239 mg
  • Fazole mungo suché - 222 mg
  • Sleď z umělého chovu - 219 mg
  • Telecí ledviny - 218 mg
  • Sleď z Atlantiku - 210 mg
  • Koňské maso - 200 mg
  • Sojové boby suché - 190 mg
  • Jikry sledě - 190 mg
  • Jehněčí svalovina - 182 mg
  • Halibut - 178 mg
  • Kuřecí prsa i s kůží - 175 mg
  • Telecí svalovina - 172 mg
  • Losos - 170 mg
  • Mák suchý - 170 mg
  • Vepřová svalovina - 166 mg
  • Husa - 165 mg
  • Jitrnice - 165 mg
  • Treska tmavá - 163 mg
  • Kapr - 160 mg
  • Hovězí jazyk - 160 mg
  • Vepřová kýta - 160 mg
  • Vepřová svíčková - 150 mg
  • Krůtí maso s kůží - 150 mg
  • Telecí plíce - 147 mg
  • Krevety hnědé - 147 mg
  • Makrela - 145 mg
  • Vepřové kotlety s kostí - 145 mg
  • Kaviár - 144 mg
  • Slunečnicové semínko - 143 mg
  • Štika - 140 mg
  • Vepřová plec - 140 mg
  • Telecí kotlet s kostí - 140 mg
  • Telecí maso - 140 mg
  • Treska jednoskvrnná - 139 mg
  • Kachna - 138 mg
  • Zvěřina nohy - 138 mg
  • Vepřový jazyk - 136 mg
  • Hřebenatka islandská - 136 mg
  • Hovězí svalovina - 133 mg
  • Králičí maso s kostma - 132 mg
  • Ryba jazyk obecný - 131 mg
  • Šunka vařená - 131 mg
  • Fazole bílé suché - 128 mg
  • Čočka suchá - 127 mg
  • Hovězí plec - 120 mg
  • Hovězí vysoký roštěnec - 120 mg
  • Humr - 118 mg
  • Mušle - 112 mg
  • Hovězí svíčková - 110 mg
  • Hovězí nízký roštěnec - 110 mg
  • Hovězí podplečí - 110 mg
  • Kuřecí stehno s kůží bez kostí - 110 mg
  • Candát - 110 mg
  • Treska - 109 mg
  • Hrách suchý - 109 mg
  • Rozinky sušené sultánky - 107 mg
  • Lněné semínko - 105 mg
  • Zajíc - 105 mg
  • Párky - 105 mg
  • Zvěřina hřbet - 105 mg
  • Vepřový pupek - 100 mg

Potraviny s nízkým obsahem purinů (do 100 mg)

  • Ječmen - 96 mg
  • Oves celozrnný - 94 mg
  • Platýs - 93 mg
  • Telecí mozeček - 92 mg
  • Houba čerstvé - 92 mg
  • Klobásy smažené z telecího masa - 91 mg
  • Ústřice - 90 mg
  • Frankfurtské klobásy - 89 mg
  • Klobásy - 85 mg
  • Hrách zelený - 84 mg
  • Vepřový mozeček - 83 mg
  • Brokolice - 81 mg
  • Naklíčená sója - 80 mg
  • Lín obecný - 80 mg
  • Arašídy (bůráky) - 79 mg
  • Artyčok - 78 mg
  • Úhoř uzený - 78 mg
  • Vídeňská klobása - 78 mg
  • Hovězí mozeček - 75 mg
  • Pórek - 74 mg
  • Klobásy německé (Mettwurst) - 74 mg
  • Meruňka - 73 mg
  • Hadí mord nízký - 71 mg
  • Růžičková kapusta - 69 mg
  • Tofu - 68 mg
  • Pažitka - 67 mg
  • Sušené fíky - 64 mg
  • Slíva sušená - 64 mg
  • Jáhly - 62 mg
  • Sezamová semena suchá - 62 mg
  • Raci - 60 mg
  • Knäckebröd - 60 mg
  • Banán - 57 mg
  • Hovězí v konzervě - 57 mg
  • Petržel list - 57 mg
  • Špenát - 57 mg
  • Pepř zelený - 55 mg
  • Pudink - 55 mg
  • Kukuřice sladká - 52 mg
  • Květák - 51 mg
  • Rýže celé zrno - 51 mg
  • Pšenice celé zrno - 51 mg
  • Hlíva ústřičná - 50 mg
  • Kapusta - 48 mg
  • Fazole francouzské sušené - 45 mg
  • Dýně - 44 mg
  • Těstoviny z vajec - 40 mg
  • Mandle sladká - 37 mg
  • Fazole francouzské zelené lusky - 37 mg
  • Lískové ořechy - 37 mg
  • Sušené datle - 35 mg
  • Bez černý - 33 mg
  • Meloun kantalupa - 33 mg
  • Zelí červené - 32 mg
  • Celer - 30 mg
  • Smrž - 30 mg
  • Kdoule - 30 mg
  • Bambusové výhonky - 29 mg
  • Houby konzervované pevné a kapalné - 29 mg
  • Olivy zelené marinované - 29 mg
  • Řeřicha - 28 mg
  • Hrozny - 27 mg
  • Kedluben - 25 mg
  • Vlašské ořechy - 25 mg
  • Švestka - 24 mg
  • Chřest - 23 mg
  • Juvie ztepilá - 23 mg
  • Borůvky - 22 mg
  • Zelí bílé - 22 mg
  • Lilek - 21 mg
  • Čínské zelí - 21 mg
  • Broskev - 21 mg
  • Housky a rohlíky - 21 mg
  • Jahoda - 21 mg
  • Avokádo - 19 mg
  • Červená řepa - 19 mg
  • Kiwi ovoce - 19 mg
  • Pomeranče - 19 mg
  • Ananas - 19 mg
  • Náhrada kaviáru - 18 mg
  • Brambory vařené se slupkou - 18 mg
  • Maliny - 18 mg
  • Mrkev - 17 mg
  • Višeň obecná - 17 mg
  • Rýže červená - 17 mg
  • Štěrbák - 17 mg
  • Angrešt - 16 mg
  • Brambor - 16 mg
  • Kyselé zelí odkapané - 16 mg
  • Ředkev - 15 mg
  • Jablko - 14 mg
  • Chléb pšeničný nebo (bílý chléb) - 14 mg
  • Fenykl listy - 14 mg
  • Pivo, plzeňské ležáky - 13 mg
  • Hlávkový salát - 13 mg
  • Cibule - 13 mg
  • Ředkvičky - 13 mg
  • Čekanka - 12 mg
  • Hruška - 12 mg
  • Rebarbora - 12 mg
  • Rajče - 11 mg
  • Sýr cottage - 9,4 mg
  • Pivo bez alkoholu - 8,1 mg
  • Jogurt min. 3,5% obsah tuku - 8,1 mg
  • Okurka - 7,3 mg
  • Plísňový sýr s velmi měkkou, krémovou konzistencí - 7,1 mg
  • Sýr eidam 30% obsah tuku v sušině - 7,1 mg
  • Sýr eidam 40% obsah tuku v sušině - 7,1 mg
  • Sýr eidam 45% obsah tuku v sušině - 7,1 mg
  • Třešeň sladká - 7,1 mg
  • Sýr Cheddar 50% tuku - 6 mg

Detail odstavce: Obsah purinů v potravinách - tabulka
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015