Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ODVAR Z BOBKOVEHO LISTU

OBSAH

Recept na odvar z bokového listu

Asi 5 gramů bobkového listu vařte ve 3 dl vody (10 minut) a minimálně 3–4 hodiny (lépe však přes noc) louhujte nejlépe v termosce. Odvar přeceďte a pijte malými doušky během 12 hodin. Pokud byste vypili vše najednou, mohlo by dojít ke krvácení! Proceduru opakujte po třech dnech, pak po týdnu a během prvního roku každé čtvrtletí. Celkově budete potřebovat asi 30 gramů bobkového listu.

Zdroj: Čaj z bobkového listu

Diskuze

V diskuzi OČISTNÁ KŮRA Z BOBKOVÉHO LISTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Berkovec.

Dobrý den,
mám dotaz zda se oba postupy aplikují současně, nebo každý sanostatně?
Děkuji
Berkovec

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Každý samostatně.

Zdroj: diskuze Očistná kůra z bobkového listu

Recept na čaj z bobkového listu

Čaj se připraví ze dvou bobkových listů. Ty se zalijí vroucí vodou a nechají 5 minut louhovat (1/4litrový hrníček). Pijte třikrát denně.

Zdroj: Čaj z bobkového listu

Poradna

V naší poradně s názvem PŘIBRÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Škrabalová.

Dobrý den Otče Pleskači,
prosím o radu v případě podvyživenosti, moje kamarádka je moc hubená a chtěla by přibrat, bohužel se jí to nedaří. Můžete poradit nějaké bylinky?
Marie Škrabalová, Uh.Hradiště

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně platí, že hořká nejedovatá bylina bude podporovat chuť k jídlu a tím pomůže ke zvýšení tělesné hmotnosti.

Přibírání na váze - byliny podporující chuť k jídlu:

1. Konopí - výtažky z listů nebo jeho kouření.
2. Heřmánek - výtažky z rostliny nebo odvar.
3. Benedikt lékařský nebo benedikt čubet - odvar.
4. Kořen pampelišky - odvar.
5. Chen pi - tinktura 1 až 4 ml.
6. Zázvor - čaj, odvar, kousky zázvoru.
7. Cukrové jablko - plod.
8. Lékořice - čaj, odvar.
9. Vitánie snodárná - extrakt z kořene.
10. Hořec - odvar, čaj.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přibrání na váze

Nežádoucí účinky bobkového listu

Bobkový list by neměly užívat těhotné ženy, jelikož může mít negativní vliv na průběh těhotenství. Také by se měly vyvarovat jeho konzumace během kojení. Dokonce i menší dávky mohou způsobovat zácpu, takže je nutné během užívání bobkového listu zvýšit příjem vody a vlákniny. Neměl by se užívat při akutních onemocněních jater a ledvin, při těžších formách cukrovky.

Odvar z bobkového listu se v žádném případě se nesmí vypít najednou. Pije se pouze malými doušky během dne.

Zdroj: Bobkový list a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem ČAJ KOUPEL Z BOBKOVÝCH LISTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hornof Milan.

Dochází při koupely či masáži také k ředění krve?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bobkový list zvyšuje riziko krvácení pokud se užívá vnitřně, to znamená pití vývaru, čaje, nebo polykání listů. Když použijte vývar z bobkového listu jen na pokožku jako koupel, tak nehrozí žádné riziko krvácení i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Čaj koupel z bobkových listu

Choroby bobkového listu

Nejčastěji se u bobkového listu vyskytují mšice. Nebo nahnědlé skvrny na listech, které signalizují přemokření kořenů.

Zdroj: Bobkový list v květináči

Poradna

V naší poradně s názvem LOPATKOVEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Klučkova.

Dobrý deň.
Počula som použití bobkového listu ako o hnojive pre lopatkovec.
Vedeli by ste mi poradiť ako ho mám použiť?Prípadne dobré hnojivo pre lopatkovec.
Ďakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Lopatkovec je oblíbená pokojová rostlina nenáročná na údržbu s leskle zelenými listy a bílými květy. Pochází ze Střední Ameriky, je zvyklý na teplé, vlhké prostředí a je ideální pro pěstování ve světlé koupelně.
Lopatkovec vyžaduje místo s jasným rozptýleným světlem, ideálně chráněné před studeným průvanem, takže vyberte místo daleko ode dveří a krbů. Lopatkovec je zvyklý na tropické prostředí, proto je nejvhodnější vlhká místnost, jako je koupelna.
Listy lopatkovce pravidelně oprašujte nebo otírejte vlhkým hadrem, aby se zajistila dobrá fotosyntéza. V suchých místnostech může být nutné občas zamlžit listy, aby se zvýšila vlhkost nebo lépe celou rostlinu důkladně osprchovat vlažnou vodou.
Lopatkovec pravidelně zalévejte, ideálně tak, aby substrát nikdy úplně nevyschl, ale zároveň nebyl podmáčený. Obecným pravidlem je, že před dalším zaléváním počkejte, dokud horních pár centimetrů substrátu nevyschne. Pokud je nezaléváte dostatečně často, brzy budete vědět, že lopatkovec po dehydrataci vadne. Zvolna pravidelně zalévejte a udržujte svůj zavlažovací režim.

Na jaře a v létě lopatkovec přihnojte jednou za čtrnáct dní tekutým rostlinným hnojivem pro pokojové rostliny podle pokynů na zadní straně lahvičky.

Každých pár let lopatkovec přesaďte do o něco většího květináče s čerstvým substrátem pro pokojové rostliny. Lopatkovci se ve skutečnosti daří, když má kořeny trochu stísněné, ale opakující se vadnutí, i přes pravidelnou zálivku, je známkou toho, že rostlina přerostla svůj květináč.

Zdroj: diskuze Lopatkovec

Nežádoucí účinky bobkového listu

Konzumace většího množství bobkového listu způsobuje ředění krve a může tak vést ke krvácení. Listy vavřínu, které nejsou sušené, obsahují aromatické silice, jež mají účinky jako narkotika. Jedovaté jsou čerstvé listy některých druhů vavřínů.

Zdroj: Čaj z bobkového listu

Účinky bobkového listu

Bobkový list působí lehce sedativně, podporuje trávení, má i antiseptický (protizánětlivý) účinek. Mimo jiné funguje i na snižování krevního cukru jako doplněk léčby diabetiků. Vavřínový olej se používá v parfémech a při výrobě vavřínového rumu. Bobkový list je velmi účinný prostředek na odstraňování veškerých usazenin, může však způsobit i nebezpečné reakce. Dokáže vyvolat velké vylučování všech hlenů, a to i hlenů ze střev. Pozor na předávkování, může spustit krvácení. Proto myslete na to, že je nutné odvar pít opravdu po malých douškách, poslední asi v osm večer. Před spaním si někteří lidé udělají klystýr, aby omezili vylučování hlenu horními cestami dýchacími. Během užívání odvaru z bobkového listu se doporučuje vegetariánská strava.

Zdroj: Čaj z bobkového listu

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU PŘI UŽÍVÁNÍ XARELTA PÍT HŘEBÍČKOVÝ ODVAR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Uhlířová.

chci odvar pít jako prevenci proti rakovině prsu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje odborná studie, která na zvířatech dokazuje pozitivní účinky hřebíčku při boji proti již probíhajícímu karcinomu prsu. Podle této studie má nejsilnější protirakovinové účinky esenciální olej z hřebíčku a o něco slabší alkoholový extrakt a vodový odvar. Výsledky této studie si můžete detailně přečíst zde: www.ncbi.nlm.nih.gov…

Jak je to s hřebíčkem a léky na ředění krve?
Hřebíček a v něm obsažený hřebíčkový olej mohou zesílit účinky antikoagulancií (tedy i Xarelta) a dalších léků, které ovlivňují srážlivost krve, jako jsou inhibitory krevních destiček, trombolytická činidla a nesteroidní protizánětlivé léky, což může zvýšit riziko krvácení.

Eugenol, aktivní složka hřebíčku a hřebíčkového oleje, se ukázal jako inhibitor aktivity krevních destiček. Závažné komplikace krvácení a interakce s hematologickými přípravky však nebyly hlášeny. Účinky hřebíčku na srážlivost krve se výrazně různí kvůli různým obsahům aktivních látek v tomto koření. Jednou si koupíte hřebíček, který bude mít účinky vyšší a jindy zase skoro žádné.

Pokud užíváte Xarelto, tak byste měla spolupracovat s lékařem, který vede léčbu Xareltem a informovat ho o vašich záměrech užívat hřebíčkový odvar dříve, než jej začnete užívat. Doporučuje se pečlivé klinické a laboratorní sledování hematologických komplikací. Také byste svému lékaři měla neprodleně hlásit jakékoli známky krvácení, včetně bolesti, otoku, bolesti hlavy, závratě, slabosti, prodlouženého krvácení z řezných ran, zvýšeného menstruačního krvácení, vaginálního krvácení, krvácení z nosu, krvácení z dásní při čištění zubů, neobvyklého krvácení nebo modřin, červená nebo hnědá moč nebo červená nebo černá stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mohu při užívání xarelta pít hřebíčkový odvar?

Kde sehnat sazenice bobkového listu

Sazenice bobkového listu se dají koupit v zahradnictví nebo přes internet.

Zdroj: Bobkový list

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVÝ LIST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Hrachová.

Kde lze koupit sazenice nebo semena bobkového listu-vavřínu. Děkuji za informaci.
A. Hrachová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Rostlinky vavřínu vznešeného alias bobkový list se dají běžně koupit v zahradnictví. Některá zahradnictví ho posílají i poštou. Jejich nabídky na internetu můžete vidět zde: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdroj: diskuze Bobkový list

Očista kloubů bobkovým listem

Potřebujete cca 30 g bobkového listu. Nejlépe vždy večer před dnem procedur si připravte odvar z 5 g bobkového listu, a to tak, že uvedené množství vaříte 5–10 minut v 300 ml vody. Potom nechte odvar luhovat přes noc (minimálně 3 hodiny) nejlépe v termosce. Přeceďte a malými doušky pijte v průběhu celého dne tak, abyste pití odvaru ukončili do 20.00 hodin téhož dne. Vhodné je udělat si před spaním klystýr, aby se dobře odváděly toxiny z těla ideální cestou a nedocházelo ke zbytečně velkému zahleňování horních cest dýchacích. Celou tuto proceduru opakujte po 3 dnech. Dále si dejte týdenní pauzu a zase kúru opakujte. Následně je možné znovu opakovat proceduru každé čtvrtletí (tedy 6x za rok), nebo podle osobních pocitů. Nepijte však odvar dlouhodobě. Je možné postupovat i razantněji, kdy uvedený odvar v množství 50–100 ml pijete vždy cca 15 minut před jídlem po dobu až 14 dnů.

Zdroj: Bobkový list jako lék

Diskuze

V diskuzi BOBKOVÝ LIST V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Hrachová.

Marně sháním rostlinu bobkového listu v květináči. Před časem jsem četla na Internetu nabídku této rostliny, bohužel jsem si nenapsala adresu a teď nevím, kam bych se obrátila.
Děkuji předem za informaci.
Alena Hrachová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bobkový list v květináči

Očista kloubů od solí a vápenatých usazenin

Bobkový list je vhodný jako detoxikace a slouží i k očistě kloubů od soli. Zde je návod na odvar k odstranění solí z těla:

5 g bobkového listu dejte vařit do 300 ml vody na 5–10 minut. Odvar nechte přes noc vyluhovat, přeceďte a po malých doušcích pijte během celého dne do osmé večer. Kúru opakujte tři dny po sobě, následuje týdenní pauza a znovu opakujte.

Pozor! Kúra se nedoporučuje dlouhodobě a v žádném případě se nedoporučuje zvyšování dávky nebo jednorázové vypití celého odvaru, jeho efekt je dost výrazný a mohly by se objevit negativní projevy. Před kúrou je vhodné vyčistit tělo pomocí klystýru střeva. Po absolvování kúry může dojít k vylučování růžové moči, což znamená že soli se již vylučují z těla.

Při bolestech kloubů jsou vhodné obklady z bobkového listu:

Rozdrťte pár lístků bobkového listu a smíchejte je s olivovým olejem. Naneste na čistý kus látky a přikládejte vícekrát za den na místa postižená revmatem.

Zdroj: Léčba bobkovým listem

Diskuze

V diskuzi BOBKOVÝ LIST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Hrachová.

Prosím o sdělení, kde zakoupím sazenici bobkového listu-vavřínu k domácímu pěstování.
Děkuji za zprávu. A. Hrachová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bobkový list

Bobkový list v těhotenství

Při použití léčebné kúry by si měly dát těhotné a kojící ženy pozor. Větší množství odvaru způsobuje krvácení. Stejně jako u jiných bylin během těhotenství je důležité zvážit výhody proti rizikům. Před použitím bobkového listu během těhotenství je důležitá konzultace s lékařem. Není ani dostatek poznatků o bezpečnosti používání bobkového listu během kojení. Pokud chce mít kojící matka stoprocentní jistotu, nedoporučuje se používání bobkového listu.

Zdroj: Bobkový list na detox

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eman.

Prolívám se už 2 týdny nálevem z bobkového listu, vrchem spodem
což znamená, že piju půl litr denně a prolejvám se klystýrem
Bude to stačit na snížení hladiny kyseliny močové, kterou mám taky hraniční? /přes 420 nm/litr v krvi/
chytnul sem jakési osypky, přes kůži se to čistí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Osypky můžou být zprávou od vašeho těla, že není vše úplně v pořádku. Když máte dnu, tak můžete žít normální život a neměl byste dělat tyto nárazové čistící cykly. Kyselinu močovou lze snížit v první řadě dietou. Pokud to nejde, tak jsou k dispozici léky na její korekci. Všechno má své vedlejší účinky, i to prolévání se odvarem. Může při tom dojít k úbytku životně důležitých minerálů a k porušení biologické rovnováhy v tlustém střevu. Ani jedno není prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Účinky bobkového listu

Bobkový list rozpouští kámen a zatvrdliny (například ve slezině) a rozhání otoky, proto pomáhá při všech nemocích močového měchýře, trombóze jater a podobně. Dále ulevuje lidem, které trápí bolesti kostí, sedacího nervu či v kříži. V určitých případech pak působí jako protijed.

Zdroj: Očistná kúra z bobkového listu

Čaj z bobkového listu

5 g bobkového listu dáme do 300 ml vody a po dobu pěti minut vaříme a pak necháme odstát v termosce. Odvar slijeme a v průběhu dne pijeme malými doušky. Není možné vypít celé množství najednou, protože by mohlo dojít ke zhoršení potíží. Celou tuto proceduru opakujeme tři dny po sobě. Po týdnu ji pak můžete zopakovat. Nedivte se, jestliže se objeví vylučování růžově zabarvené moči, k němuž může docházet i každou půlhodinu. Jde o to, že se soli začnou tak rychle rozpouštět, že močový měchýř dráždí. Přesvědčit se o tom, že se soli skutečně dobře rozpouštějí, je možné za jeden až dva týdny. Jestliže jste měli nepohyblivé nebo bolestivé klouby nebo jste trpěli bolestmi závislými na počasí, pak se přesvědčíte, že bolesti mizí a pohyblivost se zlepšuje.

Zdroj: Bobkový list

Čaj z bobkového listu

Čaj příjemné chuti má blahodárné účinky na náš organismus, ale nic se nesmí přehánět. O účincích a receptu se více dozvíte zde.

Zdroj: Léčba bobkovým listem

Koupel proti bolesti kloubů

Bobkový list je vhodný také k léčbě bolavých kloubů, stačí jen tři hrsti bobkového listů vylouhované ve 3 litrech vroucí vody. Listy by se měly louhovat hodinu a pak se přecedit. Výluh se pak vlije do teplé vanové koupele. Pro lidi trpící bolestí kloubů se doporučuje tato koupel dvakrát týdně po dobu 15 minut.

Zdroj: Čaj z bobkového listu

Postup č. 1

Nejdříve je třeba dokonale vyčistit střeva pomocí klystýrů (alespoň 14 dní střeva denně vyplachujte), teprve pak můžete zahájit očistnou kúru. Na celou roční kúru budete potřebovat cca 30 g bobkového listu. Vždy večer před dnem procedury si připravte odvar z 5 g bobkového listu (bobkový list vaříte 10 minut v 3 dl vody). Odvar nechte louhovat celou noc v termosce, ráno ho přeceďte a malými doušky ho popíjejte v průběhu 12 hodin tak, abyste poslední dávku vypili do 20. hodiny. Před spaním si udělejte klystýr, aby toxiny odcházely z těla tou správnou cestou a nedocházelo ke zbytečně velkému zahleňování horních cest dýchacích. Poté následuje 3denní pauza, po které byste měli uvedenou proceduru zopakovat. Následuje další pauza, tentokrát týdenní, a poté opětovné zopakování procedury. Po tomto začátku je vhodné proceduru opakovat buď každé 3 měsíce, nebo tehdy, kdy bude podle vašich pocitů vhodná doba.

Můžete postupovat i razantněji. Zmíněný odvar (0,5–1 dl) se v takovém případě pije vždy cca 15 minut před jídlem po dobu až 14 dnů. V průběhu celé očisty se doporučuje jíst vegetariánskou stravu a pravidelně čistit střeva od vyloučených toxinů. Rozhodně však nepijte větší množství odvaru naráz, neboť tím můžete vyvolat krvácení.

Bobkový list se může dále využít k očistě slinivky břišní a žlučníku a při špatném trávení.

Jak často kúru opakovat

  1. dávku odvaru (z 5 g bobkového listu) vypijeme 1. den.
  2. dávka následuje po 3denní pauze.
  3. dávku bychom měli vypít za 14 dní (od 2. dávky).
  4. dávka přichází na řadu po 3 měsících.
  5. dávka následuje po dalších 3 měsících.
  6. dávka (poslední) by se měla vypít za další 3 měsíce.

Každá dávka odvaru je připravena z 5 g bobkového listu, na roční očistnou kúru tedy potřebujeme 30 g bobkového listu (viz výše).

Zdroj: Očistná kúra z bobkového listu

Cena

Zde naleznete již hotový produkt i cenu vavřínové masti.

Zdroj: Mast z bobkového listu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP