Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OPERACE SLEPÉHO STŘEVA REKONVALESCENCE

OBSAH

Rekonvalescence po operaci

Pokud operace proběhne bez komplikací, měl by pacient hned druhý, popřípadě třetí den po operaci poprvé vstát z lůžka, aby se zabránilo riziku tromboembolické nemoci, při níž se v krevním oběhu vytvoří krevní sraženina, která může mít závažné následky. Dále se podávají prostředky tišící bolest (analgetika) a sleduje se odchod moči a stolice. Pokud vše proběhne bez problémů, je průměrná doba hospitalizace 4 až 7 dní a k dobrému zhojení jizvy je nutno dodržet šest týdnů bez zvýšené fyzické aktivity.

Zdroj: Zánět slepého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem REKONVALESCENCE PO OPERACI SLEPÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Syn je po operaci slepaku 14 dní.Kdy se muze poradne vykoupat a boli ho trochu u pupiku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

14 dní po operaci je jizva stále čerstvá a teplá voda při koupeli by ji mohla rozmočit a zapříčinit třeba bakteriální infekci. Koupel při jakékoliv hluboké jizvě je možná až po jednom měsíci. Do té doby je lepší se jen krátce osprchovat. Bolesti kolem pupíku by měl vyšetřit dětský lékař, abyste měla jistotu, že je vše v pořádku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rekonvalescence po operaci slepého střeva

Umístění slepého střeva

Slepé střevo je slepý výběžek a část tlustého střeva, která spojuje poslední oddíl tenkého střeva zvaný kyčelník se vzestupným tračníkem. Tenké střevo ústí do tlustého ne přímo na jeho počátku, ale až kousek za ním. V běžném hovoru dochází k záměně slepého střeva s apendixem, což je červovitý výběžek slepého střeva. Často zmiňovaný zápal slepého střeva je ve skutečnosti zápalem apendixu a pouze apendix je pak při nevyhnutelné operaci odstraněn. Apendix je úzký, trubicovitý ocásek, připojený na slepé střevo (caecum). Jeden jeho konec je uzavřený a druhý ústí do tlustého střeva. Měří okolo 10 cm na délku a 1 cm na šířku a zřejmě se jedná o vývojový pozůstatek. Apendix je uložen v pravém podbřišku a pro trávicí činnost nemá žádný význam. Je spíše pokládáno za lymfatický orgán, bez kterého se však tělo může snadno obejít. Uložení apendixu není u každého člověka stejné. V anatomických atlasech je popsáno 6 různých lokalizací, kde může být červovitý přívěsek nalezen, a proto ani příznaky nejsou vždy stejné.

Zdroj: Zánět slepého střeva

Komplikace operace slepého střeva

Každá operace s sebou nese určitý stupeň rizika. Jednou z nejčastějších komplikací po apendektomii je infekce. Přibližně u 20 procent lidí, kteří mají prasklé slepé střevo, se asi dva týdny po apendektomii vyvine absces (hnisavá koule) v břišní dutině. Tyto abscesy je nutné chirurgicky drénovat. Dalším běžným typem infekce po apendektomii je infekce rány.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Diskuze

V diskuzi CENA LÁZNÍ PO OPERACI SELPÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Prosím o dostupné ceny lázní po operaci slepého střeva.
Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cena lázní po operaci selpého střeva

Problémy spojené se zánětem slepého střeva

Apendicitida nastává, když je slepé střevo zablokováno a infikováno v důsledku invaze střevních bakterií. Příčin zánětu slepého střeva může být několik:

  • Adheze střev;
  • Otok lymfatické tkáně slepého střeva v důsledku virové infekce;
  • Cizí těleso;
  • Fekalit (malá, tvrdá masa fekálií), která způsobuje ucpání, zánět a infekci.

Pokud se zánět slepého střeva neléčí, může způsobit prasknutí apendixu. Pokud apendix praskne, infikovaný obsah vyteče do dutiny břišní. To může způsobit mnohem závažnější problém známý jako peritonitida, což je zánět membrán lemujících břišní stěnu a orgány. Bez včasné léčby může být peritonitida život ohrožující.

Chirurgie je preferovanou léčbou apendicitidy. Odkládání operace (v naději, že se slepé střevo „usadí“) jen zvyšuje riziko prasknutí apendixu.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem SLEPÉ STŘEVO PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Dobrý den, mám bolesti v pravém podbřišku.Může se jednat o slepé střevo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být zánět slepého střeva, ale taky to může být gynekologický problém. Určitě by bylo vhodné poradit se o tom se svým gynekologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Slepé střevo příznaky

Prognóza po operaci slepého střeva

Slepé střevo se zdá být nadbytečným orgánem, protože lidské tělo si bez něj docela dobře poradí. Neexistuje žádná šance, že bychom se s apendicitidou znovu setkali, protože slepé střevo je zcela odstraněno.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem PODVÁZÁNÍ VAJEČNÍKŮ REKONVALESCENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaja.

Dobrý den, po jaké době jsou vyndány stehy od provedení laparoskopie a kdy žena může opět zahájit sexuální život? Zda jsou nějaká zvláštní opatření pro rekonvalescenci a jak dlouho celkově trvá.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Laparoskopická operace má jednu velikou výhodu - je šetrná. Do dvou týdnů po výkonu budete mít venku stehy a budete moct sexuálně znovu fungovat bez rizika otěhotnění. Přesnější časy rekonvalescence vám sdělí váš gynekolog s ohledem na váš celkový zdravotní stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Podvázání vaječníků rekonvalescence

Domácí péče po operaci slepého střeva

Následujte doporučení svého lékaře. Obecná doporučení zahrnují:

  • Dodržujte dietní rady, které vám jsou dány.
  • Prvních pár dní možná budete používat mírné projímadlo.
  • Pijte každý den hodně vody, abyste předešli zácpě.
  • Ujistěte se, že máte dostatečný odpočinek. Rychlý životní styl s nevhodnou stravou zpomalí vaše zotavení.
  • Vyhněte se zvedání těžkých předmětů a chůzi po schodech, abyste si nezatížili břišní svaly.
  • Po několika dnech se pomalu vraťte k běžným činnostem. Zařaďte pravidelné, lehké cvičení.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem ZVRACENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barča.

Dobrý den. Jdu na laparoskopickou operaci slepého střeva. Mám strach s nevolnosti po anestezii. Můžete mi dát pár rad jestli se tomu dá nějak vyhnout,nebo to prostě nikdo neovlivní ? Děkuji za odpověď. Barča

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dá se s tím něco dělat. Dá se vyhnout té celkové anestezii. Existuje způsob, kdy se znecitlivý jen spodní část těla a pacient zůstává při vědomí. To je možnost, jak se vyhnout nevolnosti z anestezie. Možná za vaši nevolnost může jen strach. Zkuste se na ten zákrok dívat, jako by to bylo stříhání vlasů. Tento typ operace nestojí vůbec za žádný strach. Když víte, že strach nezvládnete ztlumit, tak požádejte svého lékaře o předpis na lék Diazepam, který užijte přesně, jak vám sdělí lékař. Diazepam je skvělý prostředek na zklidnění právě v těchto případech strachu z operace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co dělat proti zvracení po narkoze

Co jíst a pít po operaci slepého střeva

První den pijte jen čisté tekutiny, jako je jablečný džus, zázvorové pivo, čaj a vývar. Následující den se můžete pomalu vrátit k obvyklému jídlu. Vyhýbejte se potravinám, které způsobují zácpu, jako jsou nefermentované mléčné výrobky, červené maso, zpracované potraviny, jako je pizza, mražené večeře, těstoviny, výrobky z cukru, jako jsou koláče, pečivo, koblihy a nápoje obsahující kofein. Od druhého dne můžete jíst svou běžnou stravu, ale pokud máte podrážděný žaludek, zkuste nevýrazná, nízkotučná jídla, jako je obyčejná rýže a pečené kuře, toasty a jogurt. Pijte hodně tekutin. Po týdnu můžete začít pít kávu.

Káva po operaci slepého střeva

Kofein je stimulant, který může způsobit problémy se stolicí. Kofein může zhoršit průjem a nebo naopak zhoršit zácpu. Pokud je člověk dehydrovaný, kofein v kávě, černém čaji, limonádách a čokoládě může zhoršit zácpu.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem OPERACE STITNE ZLAZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Jsem čtrnáct dnu po operaci štítné žlázy a mám problém s hlasem.Chraptím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To je normální. Operační zásah byl v těsné blízkosti hlasivek a ty budou potřebovat nějaký čas, než se vše urovná. Toto období může trvat až 6 měsíců s postupným zlepšováním. Také by bylo dobré navštívit ordinaci ORL a požádat je o vyšetření hlasivek, abyste mohli sledovat a vyhodnocovat vývoj rekonvalescence.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Operace stitne zlazi

Léčba zánětu slepého střeva

Jakmile budete v nemocnici, bude zmapována vaše teplota, puls, dechový vzorec a krevní tlak. Pokud má chirurg podezření, že vaše slepé střevo vykazuje známky toho, že by mohlo prasknout, budete co nejdříve převezeni na operační sál.

Pokud je diagnóza méně jasná, může být před rozhodnutím o operaci zapotřebí další vyšetření pomocí metod, jako je CT vyšetření nebo ultrazvuk a krevní testy.

Postup apendektomie

Dvě hlavní chirurgické techniky zahrnují otevřenou a laparoskopickou apendektomii. Patří mezi ně:

  • Otevřená apendektomie – řez je veden přes kůži, pod ní ležící tkáň a břišní stěnu za účelem přístupu k apendixu.
  • Laparoskopická apendektomie – zahrnuje provedení tří malých řezů v břiše, kterými se zavádějí konkrétní nástroje. Do břišní dutiny je jemně pumpován plyn, aby se oddělila břišní stěna od orgánů. To usnadňuje vyšetření slepého střeva a vnitřních orgánů.

Typ operace, kterou podstoupíte, bude záviset na tom, jak závažná je vaše apendicitida. Chirurg s vámi probere vaše možnosti. Pokud něco chcete vědět nebo vám není jasné, je důležité požádat svého lékaře nebo chirurga, aby vám to vysvětlil tak, abyste všemu rozuměli. Laparoskopická apendektomie může přejít v otevřenou operaci, pokud apendix během výkonu praskne.

Jakmile je slepé střevo zpřístupněno buď otevřenou nebo laparoskopickou operací, krevní cévy, které ho zásobují, jsou zasvorkovány a apendix je přeříznut a odstraněn. Při laparoskopické apendektomii se apendix vytáhne jedním ze tří malých řezů.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA BULOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Vospálková.

Dobrý den, můj tatínek (62) prodělal karcinom tlustého střeva,byl operován a léčen chemoterapiemi. Na posledním vyšetření CT se ukázaly drobné metastázy v měkkých tkáních dutiny břišní,jinde ne. Chemoterapii pan doktor ukončil s tím, že již tělo na léčbu nereaguje a nasadil tatínkovi pilulky. Byla by pro něj vhodná protonová léčba? Velmi děkuji za případnou odpověď. Zdenka Vospálková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jilmonova.

Prosím o odpověď. Bratr (65 let) má diagnostikován karcinom tlustého střeva v oblasti před konečníkem. Čeká ho operace a dále léčba. Prosím, je zde vhodná protonová léčba?

Děkuji. J.Jilmonová

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Bolest v pravém podbřišku

Bolest v pravém podbřišku může mít velmi mnoho příčin. Jestliže jsou bolesti silné, stupňují se nebo ani po několika hodinách neustupují, je nejlepším řešením vyhledat praktického lékaře, který pomocí pohmatu, případně dalších vyšetření rozpozná, o co jde. Může jít jak o úplnou banalitu jako třeba zaražené větry, tak i o zánět slepého střeva nebo prasklý vřed. Bolesti v pravém podbřišku mohou souviset se zánětem žlučníku, akutní gastroenteritidou, zánětem mízních uzlin a močových cest.

Léčba spočívá v odstranění příčin. Proto je vždy vhodné vyhledat lékaře, který určí, co dotyčného člověka trápí, a pak nasadí vhodné medikamenty, doporučí léčebný postup, případně sáhne po operativním řešení.

Zdroj: Zánět slepého střeva

Diskuze

V diskuzi REKONVALESCENCE PO OPERACI PUPEČNÍ KÝLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Žasnu nad článkem - 3-5 dnů na jip po operaci a další dny na lůžku? Co je to za blábol? Já jsem přišla v ne do nemocnice,kde mi udělali všechna vyšetření/pravda,byla to dost akutka/, v pondělí ráno operace, hned na pokoj a druhý den ráno jsem šla domů. Bez problémů. Tak tady lidi zbytečně nestrašte týdnem ve špitále. Dělá se to převážně v tzv.jednodenní chirurgii! Všem držím palce,ať to mají po operaci/normální,ne laparo/ v poho,jako já.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rekonvalescence po operaci pupeční kýly

Po operaci slepého střeva

Po operaci můžete očekávat:

  • Sestry budou pravidelně zaznamenávat vaši teplotu, krevní tlak, puls a dýchání.
  • Sestry budou sledovat vaši ránu a úroveň bolesti a podle pokynů vašeho lékaře vám podají léky proti bolesti.
  • Pokud nenastanou žádné komplikace, můžete vstát z postele poměrně brzy po operaci.
  • Včasný pohyb je žádoucí, ale opatrnosti je třeba při chůzi do schodů, abychom nezatížili břišní svaly.

Přibližně 24 hodin po operaci byste měli být schopni jíst.

Po nekomplikované apendektomii byste měli být schopni opustit nemocnici za dva až tři dny.

Pokud máte vnější stehy, obvykle si je necháte odstranit zhruba po týdnu. Někdy chirurgové používají rozpustné stehy, které není třeba vytahovat.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Diskuze

V diskuzi REKONVALESCENCE PO OPERACI ŠEDÉHO ZÁKALU,SILOVÁ ZÁTĚŽ NA ORGANISMUS V DOBĚ POOPERAČNÍM,JAK DLOUHO? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Macková.

Prosím o radu jak dlouho je potřeba šetřit organismus po operaci šedého zákalu,aby nebyl narušen pooperační stav,rekonvalescence.Jak dlouho se vyvarovat zvedání těžších břemen,zohýbání,tlačení atd.Prosím o odpověď z vlastních zkušeností.Děkuji!!!!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Srovnalová.

prosím,jak dlouho se šetít po operaci šedého zákalu.Děkuji Ssrovnalová marie

Zdroj: diskuze Rekonvalescence po operaci šedého zákalu,silová zátěž na organismus v době pooperačním,jak dlouho?

Rekonvalescence

Tříselná kýla po operaci může mít tedy různou dobu rekonvalescence, jak již z předcházejícího odstavce vyplývá, záleží to na metodě operace. Všeobecně ale platí, že ještě několik dní po operaci mohou přetrvávat bolesti v oblasti kýly, obzvláště při snaze si sednout, lehnout či vstát. Pokud je bolest nesnesitelná, lékaři na ni mohou předepsat léky.

O jizvu / jizvy v místě kýly je třeba také po operaci řádně pečovat, důležité je udržovat toto místo čisté (sprcha), po sprchování ho osušit a nepoužívat žádná parfémovaná mýdla, sprchové gely a tělová mléka.

Pacient by se také měl snažit vyvarovat po dobu rekonvalescence namáhání břišní dutiny (fyzická aktivita, ale i kašel, zácpa). Jizvy je třeba hlídat, aby nedošlo k žádnému zánětu či otoku, v takovém případě je vždy nutné vyhledat lékaře a nesnažit se ránu vyléčit sám.

Během rekonvalescence by pacient neměl jíst žádné potraviny, které by mu mohly způsobit zácpu, která by napínala břišní svaly. Také je důležitý dostatečný příjem tekutin.

Během rekonvalescence není nutné, aby se pacient vyhýbal fyzické aktivitě, ale je třeba, aby byla přiměřená, rozhodně není vhodné žádné zvedání těžkých předmětů.

Návrat do práce závisí nejen na typu operace, ale i na zaměstnání, které pacient vykonává, pokud je jeho zaměstnání sedavé (kancelářská práce), tak se samozřejmě může vrátit do práce dříve, než pacient, který vykonává těžkou manuální práci.

Zdroj: Tříselná kýla

Rekonvalescence po operaci

Po operaci štítné žlázy je nutné počítat s časem na uzdravení. Po operaci můžete pociťovat zhoršené polykání, tlaky v dané oblasti a rovněž lze očekávat změnu hlasu. Můžete cítit i bolestivost rány. Většina odoperovaných pacientů si však na tyto stavy nestěžuje. Obvykle uvádí spíše úlevu. Délka pobytu v nemocnici trvá cca 4–7 dnů. Rekonvalescence trvá další 3 týdny, kdy by měl pacient dodržovat klidový režim.

U zhoubných nádorů se přistupuje k terapii radiojodem, který má za úkol zlikvidovat zbytky štítné žlázy, které nebylo možné vyjmout. Například u zhoubného nádoru zvaného medulární karcinom se po operaci provádí ozáření zvenčí. Po totální tyreoidektomii je naprosto nezbytné po zbytek života dodávat hormony štítné žlázy do těla ve formě tablet. Jako každá operace je i chirurgická operace nemocí štítné žlázy invazivním zásahem do těla, který s sebou nese zdravotní rizika a také nemalou dávku strachu a nejistoty. Pokud budete plně spolupracovat se svým lékařem a uposlechnete jeho rady, je chirurgická operace nemocí štítné žlázy vysoce účinná léčebná metoda, která vás vrátí zpět do normálního života.

Zdroj: Operace štítné žlázy

Léčba zánětu pobřišnice

Pokud vám praskne apendix a objeví se u vás zánět pobřišnice, dostanete antibiotika. Váš chirurg bude muset vypustit infikovaný materiál a dezinfikovat vaši břišní dutinu. Možná bude nutné zavést do žaludku na jeden nebo dva dny nazogastrickou sondu (vyživovací sondu přes nos) a do žíly na paži vám budou podávány nitrožilní tekutiny. Můžete očekávat delší pobyt v nemocnici.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Vypuštění silikonového oleje z oka

Nutnost předoperačního vyšetření záleží na celkovém stavu a zvyklosti pracoviště, kde bude operace provedena. Zákrok je menšího rozsahu, dle zvyklosti pracoviště se provede anestezie, častěji nyní už jen lokální, za pomocí parabulbární injekce. Samotné vypuštění silikonového oleje trvá přibližně 30 minut a je bezbolestné. Do oka se zavedou vstupy, vypustí se olej, dutina se vypláchne, zkontroluje se stav sítnice a případně se ošetří nějaká část sítnice, pokud je to třeba. Operace je ukončena vyplněním oka tekutinou z infuze. Pracovní neschopnost se odvíjí od profese a diagnózy, kvůli níž byl do oka olej dáván. U pracujících jedinců je většinou pracovní neschopnost vhodná přibližně na týden. Fyzickou zátěž je nutné omezit po dobu 7 dnů, pak již dle pokynů ošetřujícího lékaře podle stavu hojení oka.

Zdroj: Rekonvalescence po operaci sítnice

Bolest v levém podbřišku

Nejčastější příčinou bolesti na levé straně břicha, která naštěstí není patologická, je u žen menstruace. Bohužel kromě ní nás může potrápit bolest v levém podbřišku i z celé řady jiných důvodů. Jedná se například o renální koliku, ileus neboli neprůchodnost střev, ulcerózní kolitidu, divertikulitidu – zánět postihující výchlipku střevní stěny, adnexitidu čili zánět vaječníků a vejcovodů, mimoděložní těhotenství.

Zdroj: Zánět slepého střeva

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP