Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OTEKLÝ PRST NA NOZE

OBSAH

Ošetření nehtu u lékaře

Lékař může nehet úplně odstranit, vrátit jeho část na původní místo nebo opravit nehtové lůžko. Po chirurgickém ošetření vás může prst bolet. Můžete mít i stehy.

Po chirurgickém ošetření můžete mít po dobu 2 nebo 3 dnů na ráně nebo kolem ní určité otoky, změny barvy a krvavé krusty. To je normální. Dobrá domácí péče o vaši ránu jí pomůže rychle se zahojit a sníží riziko infekce.

Rána by se měla zahojit během několika týdnů. Pokud je nehet zcela odstraněn, může růst nového nehtu trvat až 6 měsíců. Růst nehtu na noze může trvat 12 až 18 měsíců, protože nehty na nohou rostou pomaleji, než nehty na rukou. Nově narostlý nehet může vypadat jinak, než ten původní.

Následná péče po odstranění nehtu je klíčovou součástí úspěšné léčby a bezpečnosti. Ujistěte se, že přijdete na všechny kontroly k lékaři a zavoláte mu nebo zdravotní sestře, pokud budete mít problémy s hojením. Je také dobré znát výsledky předchozích vyšetření a vést si seznam léků, které užíváte.

Zdroj: Když sleze nehet

Poradna

V naší poradně s názvem PRST NA POVRCHU DOBRÝ BEZ DEFEKTU,ALE ČERVENÝ A OPUCHLÝ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jsem diabatik.Mám potíže s prstem na noze nechce se mi to hojit. Dávám si na prst Višnovou mast,Ale vísledky nejsou uspokojivé Dnes jsem si dala na prst černou mast a čekám co bude. Byla jsem u lékaře a nepřijdu o prst? Moje potíže trvají už od prosince. děkuji ana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U diabetiků jsou běžné problémy s prsty na končetinách. Tím, že budete na prst dávat višňák či černou mast, tak ho z venku vydesinfikujete, ale váš problém s tím nevyřešíte. Je třeba navštívit internistu - diabetologa a problém s prstem mu ukázat. Skutečně zde hrozí vysoké riziko, že při otálení se správnou léčbou se zasažená tkáň na prstě nezhojí a započne nekróza - odumření prstu. Pak již bude nevyhnutelná amputace prstu.
Nehojící se prst u diabetiků nepodceňovat a jít s ním hned k lékaři!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prst na povrchu dobrý bez defektu,Ale červený a opuchlý.

Příznaky Baelzovy nemoci

Onemocnění je charakteristické progresivním zvětšením a natažením sliznice spodního rtu, která vedou k vyhlazení sliznice a zabarvení vnějšího spodního rtu do nachova. Na základě tohoto stavu vzniká eroze, ulcerace, tvorba krust a infekce na sliznici spodního rtu. Spodní ret je oteklý a bolestivý. Toto onemocnění může vést k rozvoji aktinického zánětu rtu a spinocelulárního karcinomu.

Zdroj: Baelzova nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÁ ŠLACHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Meddy.

Dobrý den,
2 dny jsem zakládal nový záhon.
po odrytí drnů jsem hlínu drtil
holýma rukama,protože šla krásně drolit
a plevel šel sám ven.
Ale teď mně bolí šlacha na prostředníku
z venku a kloub mám trochu oteklý.
Mažu si prst Voltarenem,no...nic moc.
Potřebuji na prst teplé,nebo studené mazání?
Poraďte mi,prosím co,abych namusel k doktorovi.
dík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nyní potřebujete být trpělivý. Namožená šlacha se bude hojit dlouho, i tři týdny. Snažte se prst (celou ruku) vůbec nenamáhat, urychlí se tím hojení. Voltaren je skvělé řešení, protože tlumí bolest a léčí zánět, ale chce to čas. Můžete použít i ledovou tříšť zabalenou v igelitovém sáčku, kterou pak přikládejte na postižené místo na 5 minut. Postupně se bude dostavovat úleva, ale jen velmi velmi pomalu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklá šlacha

Oteklý kotník jen na jedné noze

Oteklý kotník jen na jedné noze může – není-li způsoben úrazem – indikovat mnohé nemoci, a to od zánětu žil přes onemocnění lymfatických cév až k onemocnění jater, ledvin nebo srdce.

Zdroj: Oteklé kotníky

Diskuze

V diskuzi BOLEST PRSTU U NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

DOBRÝ DEN,CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT,BOLÍ MĚ PROSTŘEDNÍ PRST U NOHY,ŽE NA NĚJ NEMOHU DOŠLÁPNOUT.ZKOUŠELA JSEM JIŽ VŠECHNO,ALE NIC MI NEPOMÁHÁ.MŮŽETE MI PORADIT CO S TÍM? DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Danuše.

Boli me prst na noze a celý červený. Když se obuji tak me to tlačí. JeCo pro to je mozne udělat Jedna se o prstenik
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bolest prstu u nohy

Co znamená oteklý ret po ránu

Oteklý ret po ránu může varovat před Crohnovou chorobou. Že vůbec netušíte, proč by rty měly poukazovat na onemocnění střev? Podle všeho právě tento typ onemocnění způsobuje otoky na různých částech těla a ústa nejsou výjimkou.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Diskuze

V diskuzi ALOBAL NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dva dny mě bolel prst na noze. Včera jsem se už naštvala, na noc obalila špičku nohy do alobalu a zajistila ponožkou. Už v noci, kdy jsem musela jít na WC, jsem zjistila, že bolest je pryč. Krásně jsem usnula a spal až do devíti.To je pohoda !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Dobrý den
Prosím jak to funguje?

Zdroj: diskuze Alobal na bolest

Jak na oteklý ret po úrazu

Pokud otok nedoprovází výrazné zarudnutí či sekrece z rány, je jeho vytvoření po úrazu zcela běžný jev. Pokud by otok neustupoval či se naopak zvětšoval, doporučuje se návštěva chirurgie. Jinak ranku můžete natřít kolodiem a celkově ret nasucho čistě chladit.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVE PUCHAŘKY NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žena.

každym rokem se mi oběvuji na noze vodove puchyřky
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná je to alergická reakce na trávy, nebo na slunce. Zkuste příští rok preventivně mazat fenistilem, který volně zakoupíte v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodove puchařky na noze

Nemoc růže na noze – obrázek

Kožních projevů je celá řada, a tak se zde můžete podívat na fotky, jak nemoc růže na noze vypadá.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobry den, toto se mi udelalo ze dne na den se da rict..
muzete mi prosim poradit? Nebo me uklidnit, ze to nic neni?
Nejsem si vedoma nejakeho urazu.
Moooc dekuju!

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte vbočený palec na noze. Ten pak při každém došlapu utlačuje druhý prst a ten způsobil tento otlak, který se zbarvil do tmava. Není to nic nebezpečného, ale je vhodné to řešit. V první řadě lepší obuví, ve které bude dost místa pro palec. Také budete potřebovat ortézu, kterou musíte nosit, kdykoliv to bude možné - v noci, doma, atd. Ortéza na vbočený palec se dá koupit v obchodě se zdravotními pomůckami. Vypadá takto: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Otok spodního rtu léčba

Máte-li oteklý spodní tet, je v první řadě třeba odstranit vyvolávající příčinu a následně aplikovat vysýchavé obklady (borová voda, Jarischův roztok) a promašťující základy, případně lokální nebo celkovou antimikrobiální či antivirovou terapii. Dále je vhodné zvýšit příjem kyseliny listové, železa, zinku a vitaminů skupiny B a C. Podpůrný účinek má celá řada komerčně vyráběných přípravků ve formě gelů nebo krémů s obsahem rostlinných extraktů a lokálních anestetik.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Poradna

V naší poradně s názvem ZNECITLIVĚLOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den,

mám problém ohledně malíčku na levé ruce, během 3 týdnů mi postupně znecitlivěl od konečku prstu na celý prst a dnes jsem zjistil že i část dlaně. Nedá se říct znecitllivěl ale zdřevěněl.

Stačí třeba promasírovat prst a dlaň nebo je nutné navštívit doktora?


S díky, Martin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Příčinu necitlivého malíčku bude třeba hledat na celé nervové dráze levé horní končetiny. Někde na této cestě dochází k útisku nervu a to se pak projevuje necitlivostí a zdřevěněním. Masáž je bez pochyby prospěšná. Je ale třeba masírovat celou dráhu, včetně předloktí, paže, ramen, zad a krku. Určitě by bylo vhodné navštívit neurologa a nebo také ortopéda, aby se vyloučila závažná onemocnění. Také se zamyslete, jak spíte. Spánek na boku a na stále stejném boku také může způsobit tyto komplikace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Znecitlivělost

Octový obklad na kotník

Je známo, že jablečný ocet má vysoký obsah draslíku, což může pomoci snížit zadržování tekutin. Otoky nohou a kotníků jsou následkem zadržování vody v jejich okolí a mohou být zároveň nepříjemné a bolestivé. Můžete však být schopni snížit otoky pomocí octových zábalů. Jednoduše namočte ručník do směsi vyrobené ze dvou dílů teplé vody a dvou dílů octa a poté oteklý kotník na 20 minut zabalte. Abyste zmírnili otoky, tak tento postup opakujte se studenou vodou.

Zdroj: Octový obklad na oteklý kotník

Diskuze

V diskuzi STAFYLOKOK PO AMPUTACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anina.

Mám postupně amputované prsty na noze od roku 2013. Poslední prst..je to už 3/4 roku, rána se nehojí. I když se částečně zhojí,objeví se vedle hnisavá píštěl,pak další... Hnis se tedy tvoří uvnitř na kosti,antibiotika různá..chvíli je to dobré, do měsíce znovu,další antibiotika. před 2 měsíci lékař zjistil, že mám zl.stafylokoka. Změna anibiotik, bohužel problém nezmizel.Cukrovku nemám, už nevím jak dál.
Kde mohu sehnat kapky,mast,tablety lichořeřišnice, četla jsem, že to pomůže, ráda bych to zkusila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka Tréšková.

Dobrý den.Se stafylokokem mám více skvělých zkušeností a to i osobní.Pokud máte zájem o více informací,napište mi :) Treskova.L@seznam.cz

Zdroj: diskuze Stafylokok po amputaci

Otok kotníku bez úrazu

Oteklý kotník bez úrazu, ať už jednostranný či oboustranný, vyžaduje včasné a specializované vyšetření, které má vyústit v léčebná opatření. Při postižení žilního i lymfatického systému se dnes nabízí řada nových možností – speciálních léků na podporu žilního nebo lymfatického oběhu.

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Baelzova nemoc

Baelzova choroba je hnisavé zánětlivé onemocnění spodního rtu. Jde o ojedinělé, špatně identifikovatelné infekční onemocnění, charakteristické zvětšením a natažením sliznice spodního rtu, což vede k vyhlazení sliznice a zabarvení vnějšího spodního rtu do nachova. Na základě tohoto stavu vzniká eroze, ulcerace, tvorba krust a infekce na sliznici spodního rtu. Spodní ret je oteklý a bolestivý. Toto onemocnění může vést k rozvoji aktinického zánětu rtu a spinocelulárního karcinomu. Charakteristickými příznaky jsou bolest, tvorba puchýřků, tvorba aft, otoků, zarudnutí, tvorba vředů. Nikdy nevymačkávejte vzniklé defekty. Neodborné vymačkávání je velmi nebezpečné, jelikož hnisavý zánět spodního rtu se může rozšířit až do mozku a infekce má pak fatální následky. Onemocnění vždy vyžaduje lékařkou péči. Ošetřující lékař stanoví přesnou diagnózu a rozhodne o příslušné léčbě.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Srněnska.

Dobry den,chtěla by jsem se zeptat,na prave noze mi zacaly otikat druhy a třetí prst uz tak před rokem,a před pul rokem jsem si všimla že mi na těchto dvov prstech pod nechtama hnisa a ty nechty mi odpadly.ted mi to udělalo znova a pan doktormi řekl že je to plisen,dal mi mast MYKOSEPTIN at si to mažu.CHci se zeptat jestli takhle zacina plisen,ja si myslim že to plisen neni,ale nevim mažu si to ,ale nejak to nepomaha,můžete mi poradit kde by měla zajit at mi něco daji.děkuji Srněnska

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

I takto může začít plíseň nehtů. U Vás to zřejmě zavinila nějaká infekce nehtového lůžka, která způsobila otok a hnisání pod nehtem. Jakmile se vlivem tohoto zánětu oddělil nehet od ploténky, tak se ve vzniklých prostorech usadila plíseň a ta dále nehet narušovala až k úplné ztrátě. Léčba není lehká a je zdlouhavá. Je třeba nejdříve vyléčit záněty, a to pomocí černé masti, což je Ichtoxyl nebo Višněvského balzám, oboje volně prodejné. Vystříhat nebo obrousit odfouklý nehet až do míst, kde pevně přiléhá k ploténce, a pak aplikovat protiplísňovou mast, nejlépe Lamisil nebo Canesten, zase volně prodejné. Když by to nepomáhalo, tak je možné si nechat předepsat léčivý lak na nehty Loceryl. Léčbu proti plísni je třeba aplikovat po celou dobu, než doroste nehet nový, což může být i půl roku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů

Ocet na oteklý kotník

O této konkrétní aplikaci nebyly provedeny žádné vědecké studie. A je nepravděpodobné, že namočení nebo obklad z hnědého papíru budou mít významný vliv na vážně vymknutý kotník.

Jablečný ocet je však dobře prozkoumané (mírné) topické analgetikum, takže pravděpodobně dojde k určité úlevě a rozhodně k žádné újmě kromě pár peněz utracených za ocet.

Tento druh léčby je vhodnější a pravděpodobně i účinný proti škrábání, kožním onemocněním, na léčbu mírné vyrážky a další podobné kožní stavy, kde adstringentní a antimikrobiální vlastnosti octa mohou pomoci odstranit dráždivé oleje a zabít bakterie.

Léčba otoku kotníku v podobě (odpočinek, led, octový obklad, elevace) je nyní standardem, protože je účinná a ve většině případů běžně dostupná.

Zdroj: Octový obklad na oteklý kotník

Jak na oteklý kotník bez bolesti

Otékání kotníků může být způsobeno dlouhým stáním nebo sezením či vysokým příjmem soli.

Pomoc: Pokud dlouho stojíte nebo sedíte, opakovaně stahujte lýtkové svaly, abyste vyháněli krev vzhůru do žil v lýtkách. Tím zabráníte otokům kotníků. Také omezte příjem soli.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Nateklá uvula

Otok uvuly může být spojen se zánětem v dutině ústní a hltanu a s běžnou virózou. Ložisko zánětu může být též v oblasti krční mandle nebo zubu, přičemž se jedná o reaktivní otok.

Léčba

Doporučuje se třídenní dezinfekce krku pomocí spreje Tamtum verde, kloktání heřmánku, šalvěje nebo Vincentky. Pokud obtíže neustoupí, je vhodná návštěva praktického lékaře.

Zdroj: Oteklý čípek v krku

Co znamená nateklý ret zničehonic

Takovéto stavy nejsou vůbec vzácné, může se jednat o alergii, proto je potřeba hledat léčbu, která bude stav stabilizovat. Součástí je pokus o vytipování a vyloučení spouštěče. Někdy to je infekce, někdy něco v potravě a podobně. Vždy je však následně potřeba nasadit stabilizující léčbu. Zpočátku lokální kortikoidy, poté masťové základy a vyvarovat se kontaktních alergenů. Dlouhodobě se podává antihistaminikum, případně ještě lék stabilizující membrány žírných buněk.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Co na rozkousaný ret

Obvykle jde spíše o časté olizování či okusování než o něco vážného. Zkuste se zbavit nutkání, že potřebujete neustále okusovat kůžičku ze rtů, a nesnažte se rty stále zvlhčovat tím, že si je olíznete. Nebudete-li důslední, může vše dojít až k ekzému, který zahojí jen krém s podílem hydrokortizonu.

Používejte balzám na rty In Love od Lancôme s posilující recepturou obohacenou o bambucké máslo. Jemné transparentní odstíny podtrhují přirozené zbarvení rtů a potlačují vzhled rozkousaných rtů. Efektní barvy dodávají rtům intenzivní hydrataci a neuvěřitelný pocit ochrany.

Výhody:

  • nezatěžující receptura pro průsvitnou barvu;
  • hladký, jemný a krémový film pro příjemný pocit lehkosti a komfortu;
  • přilnavost ke rtům;
  • hydratační efekt přírodního původu pro povzbuzení hebkosti rtů.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Jak vzniká husí kůže?

Jak jste si možná všimli, husí kůže má tendenci se tvořit, když je vám zima. Tvoří se také, když zažíváte silné emocionální pocity, jako je extrémní strach, smutek, radost a sexuální vzrušení.

Husí kůže se může objevit také během fyzické námahy, a to i při malých činnostech, jako když právě kakáte na záchodě. Je to proto, že fyzická námaha aktivuje váš sympatický nebo instinktivní nervový systém. Někdy se může stát, že naskočí husí kůže bez důvodu například jen na jedné noze.

Mnoho zvířat také zažívá to, co by se dalo kategorizovat jako husí kůže, včetně dikobrazů a psů. V těchto případech je husí kůže tělesnou reakcí na situace, kdy je výhodné vypadat větší a silnější, například během konfrontace nebo námluv.

U lidí se odborníci domnívají, že husí kůže je produktem evoluce fungující podobným způsobem, jako je tomu u jiných savců.

Zdroj: Husí kůže, je to normální, když se objeví třeba jen na jedné noze?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP