Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OTOK LEVÉ NOHY

OBSAH

Otok levé nohy

V podstatě platí vše výše uvedené. Tento otok (otok jedné nohy) může také souviset s chybou v lymfatickém systému, což poznáte tak, že kromě kotníku máte oteklé i prsty a nárt. Často se jedná o vrozenou vadu nebo o poškození mízních cév (například po prodělané infekci, traumatu, operaci), v krajních případech může nemoc způsobit až sloní nohu. Lymfedém poznáte tak, že když na něj zatlačíte, zůstane v místě doteku důlek. V tomto případě zamiřte co nejdříve k lékaři, který doporučí vyšetření, vhodnou léčbu, případně lymfatické masáže.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ BŘÍŠKO POD PRSTY LEVÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Už víc jak půl roku mám oteklé a trochu i zdeformované prsty na levé noze.Často mi do nich chytají křeče a pod prstama mám i oteklé podbříško,kde mi i bodá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé bříško pod prsty levé nohy

Otok pravé nohy

Otok jednoho kotníku (otok pravého kotníku) může být způsoben úrazem nebo poúrazovým stavem, zánětem či trombózou. Vždy je důležité, zvláště pokud jsou obtíže dlouhodobějšího rázu, zjistit příčinu, proč se objevil otok právě daného kotníku.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Poradna

V naší poradně s názvem BABSKÉ RADY NA OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Fabičovič.

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na otok nohy.Moje přítelkyně má oteklou nohu od lýtka po kotník a nevíme si rady jak ten otok dostat pryč.
děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vyzkoušejte kompresní punčochy. Běžně se dají koupit ve zdravotních potřebách. U punčoch je návod na použití, popřípadě vám poradí obsluha v prodejně. Když to nepomůže, tak budete muset navštívit praktického lékaře a požádat ho o doporučení k odbornému vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Babské rady na otoky nohou

Otok kotníku levé nohy

Otok kotníku může mít mnoho příčin, a to úraz, může se vyskytnout otok kotníku bez úrazu. Ovšem nejčastější příčinou je úraz a otok jedné nohy je na světě.

Zdroj: Otok jednoho kotníku

Diskuze

V diskuzi PRIESSNITZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Na doporučení známé jsem si na oteklé nohy koupila priessnitz žilní výživu a užívám pravidelně a otok noh zmizel.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jozef.

Ten Priessnitz sa natiera na chleba ked si to užívala ? K čomu je dobrá tá REKLAMA.. mne to nepomáha , iba lekárnikovi , že tam nechávam peniažky.

Zdroj: diskuze Priessnitz

Otok kotníku levé nohy

I zde platí to, co bylo popsáno výše, otok jednoho kotníku může způsobovat ucpaná céva (nutná konzultace s lékařem) nebo otok vznikl jako reakce na nějaký proces v kloubu (ortopedická nebo revmatologická příčina).

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ HORNÍ PRAVÉ VÍČKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květuše Rottová.

Dobrý den.Již delší dobu se potýkám s oteklým horním víčkem na pravém oku,levé neotýká. Už jsem to řešila s obvodním lékařem,očním,endokrinologem,ale žádný neví.Už nevím, co by jsem pro to měla udělat.Nejvíce se mi otok objeví po ránu a během dne zmizí. Otok nebolí, jen je to nepříjemné, hlavně na vzhled.Prosím, můžete mi poradit?? Děkuji a přeji krásný zbytek dne.K.Rottová Třebenice

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

No otoky kolem očí pomůže, když mírně odvodníte svůj organismus. Například je na to dobrá sauna. Sauna vás odvodní a zároveň rozproudí oběh lymfy, která se nyní zadržuje kolem oka a vytváří tam otok. Střídání tepla a chladu jsou opravdu účinné pomůcky na otoky.
Další pomocníci jsou bylinné obklady na oči a v neposlední řadě také snížení příjmu soli. Solení a slané jídlo podporují zadržování vody v těle, což zase způsobuje otoky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklé horní pravé víčko

Jak se to léčí

Běžný otok odezní sám, doporučuje se ležet s nataženýma nohama a cvičit cviky: střídání špička, pata, špička, pata a ještě také špičkou nohy kroužit. Hlavně končetiny vyvýšit a moc nechodit, nedávat je dolů, to pak ještě víc otékají. Důležité je i málo solit.

Pokud jde o celkový otok anebo o otok jedné končetiny, je léčba individuální dle rozhodnutí lékaře. Tyto stavy tedy vždy vyžadují návštěvu lékaře.

Zdroj: Oteklé nohy po porodu

Poradna

V naší poradně s názvem NOČNÍ BOLESTI NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVLA.

V roce 1999 po operaci ploténky, Artroza diabetes. Již několik měsíců mě k ránu budí silné bolesti levé nohy, od prstů brnění a bolesti od nártu až po křeče v lýtku. Přes den při delším stání jako by mi nohy začínaly dřevěnět. Magnézium užívám ale bez efektu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše nepříjemné pocity v noze způsobuje diabetes a zřejmě se u vás rozvinula diabetická neuropatie. Zde je k tomu bližší vysvětlení: www.ceskenemoci.cz/d…
Pozor na užívání magnezia (hořčíku). Magnezium může pomoci při uvolnění namáhaných svalů, ale zároveň pravidelné vyšší dávky způsobují odvápnění kostí, které pak ztrácí pevnost. Při užívání magnezia je nezbytné doplňovat vápník, přičemž není vhodné užívat oba prvky současně. Nejlepší výsledky jsou při doplňování vápníku ráno a hořčík užít před spaním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční bolesti nohou

Otok ruky

Otok ruky může souviset s poměry tepen a žil v levé horní končetině, ale i hlouběji v hrudníku. Dále mohou jednostranné otoky souviset se změnami nervových vláken i centrálního nervstva.

Příčiny: Příčinou může být také nadměrná námaha, jiný spánkový režim, prodělaná viróza.

Léčba: Je individuální dle onemocnění. Doporučuje se pečlivé screeningové vyšetření, které objasní výskyt onemocnění nebo zjistí jiné postižení.

Zdroj: Otok a jeho léčba

Poradna

V naší poradně s názvem MRAVENČENÍ V PRSTU LEVÉ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Zdravím, cca 10 dní mi v kuse mravenčí malíček a prsteníček na levé ruce.Nebolí to,barva se nemění,v noci klid,ale jak se probudím,tak mravenčení trvá vždy po celý den...Zjistil jsem že když si na lokti zmáčknu jedno místo,tak se mravenčení zvětší asi o 300% :-) Jak mile mačkat přestanu,mravenčení se opět zmírní...Měl bych s tím fičet k lékaři?Nikde jsem se nebouchnul,žádný otok nemám,vše na pohled v pořádku.
Je mi 32 let...Děkuji za info :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, běžte s tím k lékaři - ortopédovi. Příčina zřejmě bude v páteři a v držení těla. K přesnému stanovení je potřeba důkladné vyšetření, které vám provedou právě na ortopedii. Existují uvolňovací techniky, které vás pak brnění zbaví, například dornova metoda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mravenčení v prstu levé ruky

Je to nebezpečné?

Pokud jde o poporodní otok nohou, nejedná se o závažný stav. Tento otok rychle po porodu vymizí. Pokud jde o otok na jedné noze, je nutná konzultace s lékařem, stejně tak u celkového otoku a vysokého krevního tlaku.

Zdroj: Oteklé nohy po porodu

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ NOHY I NA CHODIDLE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Dobrý den. Mám 50 let a už nějaký čas mi otékají nohy na lýtkách nad kotníky. Někdy víc,jindy míň,většinou jedna noha víc než druhá. Křečáky nemám, mám nízkou nadváhu. Na pravé noze jsem měla v dávné minulosti 2 úrazy zlomeninu a výron, před asi rokem mi na ni dost dupl kůň a měla jsem to naražený (?) po zaledování se to zpravilo. Ted mi už nějaký čas (asi 3 měsíce ) při práci v lese na nerovném terénu zcitlivěla na spodní straně chodidla a někdy po námaze ani s prstama moc nepohnu. Nyní mám už nateklý nárt a na omak citlivý. Nevím proč to je,jestli nějaký vliv nedávné naraženiny,nebo jestli jde o většinu dne namáhané nohy,prosím poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Tak to vypadá, že to bude náslesek toho zranění od koně. Otok a ostatní příznaky napovídají na zánět nervu. Určitě by to měl vidět ortoped, ten to může vyléčit.

Zdroj: diskuze Oteklé nohy i na chodidle.

Prevence proti oteklým kotníkům

Dobrou prevencí proti oteklým kotníkům je dávat nohy do vyšší polohy. Sedněte si a nohy podložte. V této poloze vydržte třeba i hodinu, dokud otok nepoleví. Pomáhají také koupele ve studené vodě nebo zábaly. Vhodné jsou zábaly s použitím masážních bylinných gelů.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ CHODIDEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den
Uz par dni cítím šílenou horkost pravého chodidla z vnitrni strany chodidla !
Dnes mi palivost zacla i u levé nohy
Mam pocit jako by mi horely nohy
Bolest se objeví vzdy v noci !
Rada bych věděla co to muze znamenat
Dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení chodidel

Brnění levé ruky a tváře

Brnění levé ruky a tváře může vzniknout na podkladě postižení cév v mozku a postižení periferních nervů, případně degenerativních změn na páteři, které utiskují nervy. Z toho vyplývá, že je nutná návštěva neurologa, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a případně zahájí léčbu.

Zdroj: Brnění levé ruky

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ PALCE U NOHY A BOLEST AŽ PÁLENÍ CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa .

Dobrý den
Mám bolest nohy levé po úraze uklouzla mě práva noha a levou jsem skočila do sedačky na koleno vzadu za kolenem mě zabaleno dřeb nebyl možný pak se postavit na nohu po půl roce se to trošku zlepšilo, byla jsem na ortopedii tam jsem dostala opstrik, ale v okolí kolena mě to stále bolí, a i celá noha a teď mě začal brnět palec u nohy když déle stojím tak mě boleji nohy mám je těžké neklidné pálí mě šlapky a bolí. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brnění palce u nohy a bolest až pálení chodidla

Octový zábal na oteklé nohy

Otékají-li vám nohy, pak vyzkoušejte octový zábal, ten vám asi po měsíci každodenního používání sníží otoky nohou, odbourá pocit únavy, tíhy a bolesti a končetina bude prokrvenější.

Vložte oteklé nohy do vany se studenou vodu tak, aby voda dosáhla kolen. Nalijte litr jablečného octa a promíchejte. Nohy udržte ve vodě 2–3 minuty. Poté je neotírejte, ale hned si navlékněte na nohy bavlněné ponožky. Následně si lehněte s nohama na podlaze. Musíte ležet tak dlouho, dokud v nohou neucítíte teplo.

Nebo si každý den před spaním namočte bavlněný tampon do nezředěného jablečného octa a namažte si jím jednotlivé žíly. Na noc můžete použít mast z jablečného octa, kterou si oteklé nohy pečlivě namažete.

Další radou je směs, na kterou budete potřebovat 1 syrový žloutek, 1 čajovou lžičku terpentýnu a 1 lžíci přírodního jablečného octa. Vše smícháte a následně si vzniklou směsí musíte potírat oteklé nohy až po koleno.

Zdroj: Octový obklad na otok

Diskuze

V diskuzi NEŽÁDOUCÍ ÚČINEK EGIRAMLON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Richard Beda.

Dobrý den,je mi 45let,užívám lék Egiramlon 10/10 ,občas se mi motá hlava,začaly mě otíkat nohy a občas otok v obličeji a trpím poruchou erekce,před tím jsem potíže neměl.Jak postupovat,děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stáňa.

Dobrý den, taky jsem brala egiramlon 10/10 a začali mě otékat hrozně nohy, můj dr. mi na to nic neřekl, spíše říkal, že to je nadváhou, věkem atd. Šla jsem ke kardiologovi a ten mi prášek vyměnil za jiný, je to týden a nohy mám jako dříve. Určitě se s lékařem domluvte ať Vám dá jiný lék. Mějte se pěkně.

Zdroj: diskuze Nežádoucí účinek Egiramlon

Jak udělat octový obklad

Ocet snižuje teplotu a působí protizánětlivě. Octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na otok, protože snižují horkost a oteklost. Obklady můžete tedy s úspěchem použít na kotník nebo na koleno. A jak na to: Namočte látku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit.

Zdroj: Octový zábal

Babské rady na oteklé nohy

Na oteklé nohy například zabírá mazání z kostivalu. Kostival omyjte, oškrábejte a nakrájejte na kolečka. Vložte do sklenice, zalijte francovkou a uzavřete. Tři týdny nechte odstát nejlépe na okně. Tekutinu poté slijte a máte ideální mazání nejen na oteklé nohy, ale i na bolavé ruce, klouby nebo záda.

Dalším tipem je čočka. Uvařte ji, poté z ní slijte vodu do nějaké nádoby a pravidelně ji pijte.

Unavené a oteklé nohy osvěží také masáž francovkou nebo koupel ve vodě s citronovou šťávou.

K úlevě oteklých nohou můžete použít i vodu, ve které jste předtím vařili brambory. Nohy se prokrví a otok opadne.

Na oteklé nohy pomáhá sprchování střídavě teplou a studenou vodou. Střídání teploty nohy krásně prokrví a uleví jim od bolesti.

Bojovat proti oteklým nohám můžete rovněž s použitím bylinek. Pomáhá například odvar z třezalky, slivoně, kořene pampelišky nebo petržele.

Zdroj: Co na otoky nohou

Příčiny

Postačí jedno špatné šlápnutí a hned je na světě nepříjemné podvrtnutí kotníku. Toto zranění je nejčastějším úrazem kotníku a přijít k němu je opravdu snadné. Často se objeví při sportování, ale můžete třeba jen nešťastně sklouznout po obrubníku chodníku nebo šlápnout na výmol v cestě.

Co je vlastně kotník? Kosti jsou s kloubem spojeny mnoha malými vazy, které zajišťují správný pohyb a celistvost kotníku. Při špatném došlápnutí a vyvrácení nohy dovnitř nebo ven se tyto malé vazy v kotníku natáhnou a přetrhnout. Častější je vyvrácení dovnitř, to se poraní vazy na vnější straně nohy. Následuje bolest a během krátké chvíle také otok, bolestivé je poraněné místo při pohybu i na dotek. Brzy se také začne objevovat probarvení postiženého místa, od modré až po černou barvu. I když se vám zdají otok a bolest malé, měli byste vždy s takovým zraněním navštívit lékaře. Jen díky rentgenu je totiž možné vyloučit případnou zlomeninu.

Zdroj: Otok jednoho kotníku

Otok kotníku

Nemocného k lékaři ve většině případů přivede akutně vzniklý otok kotníku. Je ale důležité vyšetřit i postupně a pomalu vznikající otok, ať už je jednostranný, nebo oboustranný, či s nepravidelnými bolestivými projevy. Jen tak lze zabránit rozvoji následných komplikací.

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Zranění se dělí na tři stupně:

Mírné podvrtnutí znamená jen malý otok a bolest. V kotníku se pouze natáhl nebo trochu natrhl některý z vazů a takové poranění se poměrně rychle zhojí. Návrat k běžné zátěži je možný už po několika dnech.

Druhý stupeň je charakteristický přetržením jednoho a více vazů, který se projevuje větší bolestí. Při léčbě je potřeba kotník na nějakou dobu znehybnit a celkově se bude hojit minimálně dva až tři měsíce.

Třetí stupeň představuje přetržení kompletně všech vazů a kloub se tak naprosto uvolní. Zranění se projeví velmi silnou bolestí, která ale brzy odezní, protože se přerušila i nervová zakončení. Otok kotníku může být hodně výrazný. Než vazy opět srostou, trvá to nejméně čtyři měsíce, na několik týdnů je potřeba kotník zafixovat sádrou nebo pevnou ortézou. A poté ještě musí následovat rehabilitace, která vrátí kotníku jeho hybnost a sílu. Chirurgické řešení zranění bývá naštěstí nutné jen zřídka.

U podvrtnutí kotníku nejdůležitější snažit se zmenšit otok a bolest. Je potřeba držet nohu v naprostém klidu, ve stabilní pozici pomocí bandáže nebo ortézy, nejlépe ve vyvýšené poloze a pravidelně ji také ledovat, pokud tedy nemáte sádru nebo trvalou ortézu. Na zmírnění bolesti můžete užívat běžně dostupné léky a vhodné je i natírání postiženého místa gely nebo mastmi proti bolesti. Jakmile otok a bolest ustoupí, je třeba začít kotník mírně procvičovat, aby se znovu vrátil do pořádku krevní oběh a vazy dobře zesílily. K plnému zatížení by mělo dojít až po době, kterou určil lékař.

Prevence:

Noste vhodné a stabilní boty, dávejte pozor, kam šlapete, snažte se vyhýbat nerovnostem na cestách. Při sportování si obzvlášť pečlivě vybírejte kvalitní obuv, která bude vaše nohy chránit, a při náročnějších sportech můžete jako preventivní opatření rovnou nasadit ortézu. Ovšem i při sebevětší opatrnosti se může taková nehoda stát.

Samozřejmě za otokem kotníku levé nohy mohou být i jiné příčiny a proto byste měli navštívit ošetřujícího lékaře, pokud se u vás vyskytne tento projev.

Zdroj: Otok jednoho kotníku

Otok tváře

Otok obličeje může souviset s konzumací alkoholu. Pokud se otoky v obličeji objevily vždy po konzumaci alkoholu, bude to určitě způsobeno konzumací alkoholu. Otok se objevuje následující den po příjmu alkoholu, postupně sám mizí.

Příčiny: Další možnou příčinou otoku tváře může být zánět zubu, onemocnění ledvin nebo štítné žlázy.

Jak zmírnit otok obličeje: Léčba je vždy individuální dle příčiny.

Zdroj: Otok a jeho léčba


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP