Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OTOKY PO PORODU

OBSAH

Proč mi otekly nohy po porodu

K tvorbě otoků po porodu přispívá nedostatek pohybu a rovněž nedostatek bílkovin. Potíže může zhoršit i nedostatek tekutin, cukrů a tuků, tedy držení diety. Poporodní otoky jsou typické tím, že se tvoří souměrně na obou končetinách, zrána ustupují, ale během dne se jejich stav zase zhoršuje. To, co otoky zhoršuje, je i dlouhé sezení, teplo, přiškrcení cév těsným oblečením nebo jen pouhé přehození si nohy přes nohu. Naopak otoky mírní chlad, chladná voda a lehká krouživá masáž, která napomůže odplavení nahromaděné tekutiny z podkoží. Dobrou zprávou je, že otoky po porodu rychle samy zmizí.

Pokud dojde k otoku jedné končetiny, nejde určitě o poporodní otok, ale naopak se dá předpokládat, že vše v těle nefunguje tak, jak by mělo. Pokud otok nemizí, ale naopak má tendenci se zvětšovat, je tvrdý, bolestivý a horký, je čas rychle navštívit lékaře. V tomto stavu se nesmí nic podcenit a nechat náhodě. Popsané příznaky totiž mohou doprovázet zánět žil, případně jejich ucpání, tedy embolii. To je stav, který je velmi vážný.

Co by mělo každou maminku zarazit, je i extrémní tvorba edémů všude po těle. Tedy ne jen na nohou, případně na rukou. Tento stav je o to více alarmující, jestliže ho doprovází vysoký krevní tlak.

Zdroj: Oteklé nohy po porodu

Diskuze

V diskuzi SOOLANTRA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Několik let se potýkám s růžovkou kůže, teď jsem se tady dozvěděla že mast Soolantra mi může pomoc na růžovku. Můžu ji normálně koupit? A jaká je její cena?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

dobry den dřive se s ichtiolovou masti mazali kravičkam vemena při zanětu. jemožno touto masti mazat po porodu vyhřezlou plotenku. prosim o odpověd. děkuji .iva

Zdroj: diskuze Soolantra diskuze

Termín porodu podle oplodnění

Všechny takto vypočítané termíny je však třeba brát s rezervou. Termín porodu vyjadřuje pouze průměrnou délku těhotenství, k porodu však dochází obvykle dříve nebo o něco později. Za normální porod v termínu se považuje, pokud k němu dojde mezi probíhajícím 38. a ukončeným 42. týdnem těhotenství.

KALKULAČKA
TERMÍN PORODU

Den oplodnění


Zdroj: Termín porodu

Poradna

V naší poradně s názvem SVEDIVA KUZE OBLIČEJE SVEDIVE OTOKY NA CELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Scukova.

Svediva část obličeje s otoky na čele

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste na to použít Claritine. To je lék na zklidnění alergie a je k dostání v lékárně bez předpisu. Pokud chcete zjistit příčinu, tak budete muset na vyšetření ke kožnímu lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svediva kuze obličeje svedive otoky na cele

Co může způsobit oteklé kotníky

  • Cestování – například dlouhodobé sezení v letadle nebo v autobuse bez pohybu.
  • Oteklé nohy v těhotenství – u těhotných žen se velmi často objevují oteklé nohy, a to zejména ke konci těhotenství.
  • Po porodu – oteklé nohy se někdy objevují také po porodu.
  • Před menstruací – u žen nezřídka dochází k otokům nohou před menstruací.
  • Vysoký krevní tlak – u hypertoniků.
  • Nadbytek soli v potravě – nadměrné solení může také způsobovat otoky nohou.
  • Křečové žíly neboli varixy.
  • Lymfedém – porucha odtoku lymfy.
  • Sedavé zaměstnání – má také vliv na rozvoj otoků.
  • Úrazy a poúrazové stavy.
  • Tetování – i po tetování se někdy krátkodobě objevují otoky.
  • Dlouhodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným vaskulárním systémem.

Zde můžete vidět, jak vypadají otoky okolo kotníků.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ - ZKUŠENOSTI S KLINIKOU HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana Humečková.

Zdravím, 17let mě trápí oči. Začínalo to pozvolna a se zhoršujícími se dioptriemi jsem se začala zajímat o možnosti jak se brýlí zbavit, jelikož to co na nose nosím jsou už pořádný popelníky a opravdu se mi to nelíbí. Proto bych se zde ráda optala, kde jste si nechali oči odoperovat? Zatím mám v hledáčku jen kliniku Horní Počernice, na kterou mě ségra lanaří,protože tam byla spokojená, ale ráda bych si poslechla i jiné názory. Předem dík.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dita.

Kliniku Horní Počernice jsem navštěvovala jen na prohlídky zraku, ale po porodu se mi oči rapidně zhoršily, rok po porodu jsem to už s brýlemi nemohla vydržet, tak jsem se rozhodla pro laserový zákrok na odstranění dioptrií a je to velká paráda být zase bez brýlí.

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Průběh porodu na videu

Zdroj: Porod

Diskuze

V diskuzi OTOKY NOHOU PŘI RAKOVINĚ PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na otoky nohou u rakovině plic.Muj tatínek 69 let před měsícem mu byla diagnostikována rakovina plic s meta v prudusnici.Chemo podstoupil jen 3x a jelikož mu bylo strašně zle,rozhodl se ze už žádnou léčbu podstupovat nebude.Dnes se mu udělaly otoky na kotníkach a nejsou už ani vidět.Muzu se zeptat jestli něco pomáhá na ty otoky?Bojim se ze přestane chodit když to bude takto otekle.Dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanka.

Dobrý den, jestli chcete celkově pomoct tatínkovi, navštivte v Praze lékaře pana Jan Hnízdil a nebo Vladimíra Kafku . Vyhledejte si na internetu o nich informace, možná zvolíte tuto cestu. Když klasická medicína nezabírá. Přeji krásný den . Hanka

Zdroj: diskuze Otoky nohou při rakovině plic

Rozdělení otoků

Otoky v zásadě dělíme do dvou skupin:

  • otoky místní – v tomto případě vznikne otok v jedné konkrétní části těla, klasicky podkožně; příčina bývá většinou místní;
  • otoky celkové – sem spadají otoky více částí těla; příčiny vedoucí k jejich vzniku bývají spíše systémové.

Zdroj: Babské rady na otoky

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RENATA.

DOBRÝ DEN.OD PORODU MĚ TRAPÍ PALENÍ ŽAHY,ALE NEJDOU MI ŽADNÉ ŠTAVY ALE ŘÍHAM.CUCAM POŘAD RENÍ ALE NIC MOC.NIKDY JSEM NESKOUŠELA NIC JINÉHO Z LEKARNY .TED JSEM PO PORODU 18.MESÍCU A NEMUŽU SE TOHO ZBAVIT. MYSLÍM,ŽE K TOMU MI ANI NEDELA DOBŘE MOJE STRESOVÁ SITUACE.NECHCI NAŠTÍVIT LÉKAŘE.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Termín porodu – výpočet podle početí

Podle termínu oplodňujícího pohlavního styku, kdy těhotenství trvá průměrně 267 dní. Pokud je nám známo přesné datum početí, přičteme k němu 267 dní.

KALKULAČKA
TERMÍN PORODU

Den početí


Zdroj: Termín porodu

Diskuze

V diskuzi VÝŽIVA NA VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Já mám nejlepší zkušenost s výživou donna hair. Po porodu mi pak začly hodně vypadávat, takže jsem ji brala znovu a zase se všechno srovnalo...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Ahoj Terez, dala jsem na tvůj tip a koupila si DonnuHair. V lékárně dokonce říkaly, že se pro ni ženy často vracejí a je celkem oblíbená. Po měsíci a něco se mi vlasy vidilelně zlepšily - nelámou se, netřepí a tolik nevypadávají. Prostě jsem nadmíru spokojená.

Zdroj: diskuze Výživa na vlasy

Menstruace po porodu, když nekojím

Nástup menstruace po porodu u nekojících žen je individuální. Každá rodička by měla podstoupit preventivní prohlídku u svého gynekologa po šestinedělí a zde dostane veškeré informace ohledně svého zdraví, potažmo o menstruaci. Pokud se menstruace nedostaví do půl roku, měla by rodička v rámci další preventivní prohlídky navštívit svého lékaře. Myslete na to, že toto období je velmi rizikové z hlediska nechtěného dalšího těhotenství.

Zdroj: Menses po porodu

Poradna

V naší poradně s názvem BABSKÉ RADY NA OTOKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

mohu použít višňák na otok lokte? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud je otok lokte způsoben bakteriální infekcí, tak ano, višňák by mohl pomoci. Pokud je otok způsoben úrazem nebo namožením, tak na takový otok višněvského balzám nepomůže. V takovém případě bude lepší použít octanový obklad.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok na ruce

Jablečný ocet na otoky kotníků

Otoky na ramenou a kotnících jsou nepříjemné a bolestivé, ale i v tomto případě můžeme využít jablečný ocet, konkrétně zábaly z něj. Stačí jen namočit ručník v teplé vodě a jablečném octu a následně zabalit oteklé místo na několik minut. Ke zmírnění otoku vyzkoušejte i střídat teplé zábaly se studenými.

Zdroj: Jablečný ocet na otoky

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÍ ČERVÍCI VE STOLICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

jsem tři měsíce po porodu,a nyní se mi oběvily roupy?? jaké léky mohu když kojím?? nebo co pomůže?? moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tento svůj stav musíte konzultovat se svým gynekologem. Ten prověří o jaké parazity jde a poradí Vám vhodnou léčbu, která neohrozí Vaše děťátko.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílí červíci ve stolici

Menstruace po porodu při kojení

Obnovení menstruace ovlivňuje také délka a kvalita kojení novorozeněte. Ovšem výjimky potvrzují pravidlo – i při plném kojení některé ženy dostaly menstruaci, sotva odezněly příznaky šestinedělí (například sedm týdnů po porodu). Jiné ženy začaly menstruovat třeba i po roce a půl po porodu (při stálém kojení). Rozdíly mohou zaznamenat i matky více dětí – po každém porodu to může být jiné. Jestliže má žena subjektivní pocit, že menstruaci po porodu dlouho nedostává, měla by se poradit se svým gynekologem.

Stále ještě velké procento párů věří tvrzení, že pokud žena nedostala menstruaci nebo plně kojí, nemůže otěhotnět. Pokud partnerská dvojice čeká s nechráněným sexem až do příchodu první menstruace po porodu, může se docela snadno dočkat dalšího ne právě plánovaného přírůstku do rodiny.

Zdroj: Menses po porodu

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVOST A BRNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Váš problém může mít vysvětlení v deformaci páteře vlivem váhy plodu, který nosíte. Vaše děťátko, jak roste, tak nabírá na hmotnosti a to vše musí udržet páteř, zejména ta bederní. Proto se na bedrech vytvoří lordóza (prohnutí páteře dovnitř), která se zároveň kompenzuje v hrudní oblasti kyfózou a vyvrcholí to zase lordózou na krku. A právě páteř v hrudní a krční oblasti zásobuje nervovými vlákny horní končetiny. Místa, kde vycházejí nervy z míchy mohou být těmito kyfózami a lordózami utlačována a to pak způsobí tyto problémy. Ve skutečnosti se s rukou nic moc neděje, ale vlivem dráždění tlakem u páteře je do mozku přiváděna informace o pálení, necitlivosti, atd. S tím souvisí i opačný směr, kdy je z mozku vyslán signál do ruky, aby něco uchopila, ale ten tam nedojde v pořádku a ruka pak nic neudrží. Co s tím? Určitě by bylo vhodné navštívit neurologa, popřípadě i ortopeda. Můžete si ale pomoci i sama, a to pravidelným cvičením a protahováním páteře podle Ludmily Mojžíšové, více zde: www.cviceni-mojzisov… . Také se zamyslete, jak spíte, jestli během spánku měníte polohy a nebo celou noc spíte jen v jedné. Prospěšné je polohy střídat a začít hned před usnutím v jiné poloze, než v té oblíbené. Dále, pokud jste pravák, tak se zamyslete, které z činností můžete přenechat na levou ruku a snažte se jí více používat. Masáže, to je také velmi prospěšné, zejména Dornova metoda, více zde: www.dornova-metoda.c… .

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

děkuji, určitě vyzkouším nějaké to cvičení, budu doufat že po porodu tyto problémy ustanou a pokud ne, navštívím lékaře.

Zdroj: diskuze Necitlivost a brnění

Je to nebezpečné?

Pokud jde o poporodní otok nohou, nejedná se o závažný stav. Tento otok rychle po porodu vymizí. Pokud jde o otok na jedné noze, je nutná konzultace s lékařem, stejně tak u celkového otoku a vysokého krevního tlaku.

Zdroj: Oteklé nohy po porodu

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA PANKREAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

ahojky naší dceři zjistili rakovinu slinivky loni v únoru po porodu. snaží se být silná, ale já jí to nevěřím.dá se tato forma rakoviny vyléčit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Každé onemocnění je možné léčit. Když pak pacient k tomu ještě sám chce, tak to jde ještě lépe. Proto byste měla své dceři důvěřovat a podporovat ji v jejím přesvědčení, protože naděje umírá poslední. Když bude mít vaše dcera ve vás podporu, tak se ji to bude určitě lépe zvládat, než když jí nebudete věřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina pankreas

Může za otoky nohou rakovina

Ano, u tohoto onemocnění může docházet k otokům nohou, a to například u rakoviny prostaty, kostí, jater, plic a dalších.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Jak poznat otoky nohou od srdce

U otoků nohou od srdce vzniká měkký otok, který se tvoří na obou končetinách a zhoršuje se během dne, nejvíce k večeru. Přes noc vleže naopak otoky ustupují. Pokud se jedná o srdeční onemocnění, budete pravděpodobně muset změnit režim a také nějakou dobu brát léky, které podporují žilní oběh a zmírňují vysoký tlak v žilách.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Kdy přijde první menstruace po porodu

Neexistuje pravidlo, které by přesně určilo, kdy se má ženě menstruace po porodu objevit. Obecně by měla nekojící žena dostat první menstruaci v čase kolem 6 týdnů od porodu. Tak dlouho totiž trvá, než proběhne první ovulace a tělo ženy se dostane do stavu jako před otěhotněním. Prolaktin, který se vylučuje při kojení, potlačuje produkci hormonů v podvěsku mozkovém, které řídí funkci vaječníků, což by v tomto případě nemělo být. Menstruace po porodu je výsledkem toho, že ženino tělo pracuje a je schopno být znovu oplodněno. Ovulaci samotnou žena neohlídá. První menstruace po porodu bývá někdy ještě trochu bouřlivá, cyklus není pravidelný a intenzita krvácení kolísavá, po pár měsících se vše uklidní. U některých žen, které před porodem trpěly bolestivými měsíčky, bolesti po prvním porodu ve většině případů ustoupí. Menstruace po porodu bývá někdy silnější, ale nikdy není bolestivější. Jako normální krevní ztráta za jednu menstruaci se považuje objem do 80–90 ml, pokud je to víc než 50 ml denně, tak už jde o patologický jev.

Zdroj: Menses po porodu

Jak spočítat termín porodu

Z praktického hlediska se u lékaře vypočítává termín porodu podle prvního dne poslední menstruace, i když mohlo k ovulaci dojít dříve nebo později.

Používá se Naegeleho pravidlo: k 1. dni poslední menstruace se připočítá 7 dní a potom se odčítají tři kalendářní měsíce. Nutným předpokladem je pravidelná menstruace. Není-li menstruace pravidelná, připočítává se nebo naopak odečítá počet dní, které tvoří rozdíl mezi 28. Naegelova vzorce: PM + 7 dní – 3 měsíce nebo pomocí kolečka gravidometru v ordinaci gynekologa. Naegeleho pravidlo je pouze orientačním údajem a termín porodu se poté upravuje podle ultrazvuku provedeného na konci prvního trimestru.

KALKULAČKA
TERMÍN PORODU

První den poslední menstruace


Dále se termín porodu určuje podle data prvních pohybů plodu: u prvorodičky se připočítává k tomuto datu 20 týdnů, u vícerodičky 22 týdnů (díky předcházejícímu těhotenství cítí pohyby dítěte dříve než prvorodička). Dnes už tato metoda není příliš užívaná.

Termín porodu se také odhaduje podle výšky uložení děložního čípku.

Zdroj: Termín porodu

Cviky na vyvolání porodu

Pro vyvolání porodu je dobrá fyzická námaha, chůze do schodů nebo pohupování se na sedacím míči. Také se doporučuje jóga.

Cvik k vyvolání porodu pomocí jógy

Doma si sedněte a skrčte nohy, ale ne do tureckého sedu, jen chodidla k sobě, deku si dejte za sebe, tak 10 centimetrů od zad, to aby vám podpírala záda, když si lehnete. Deka by měla mít velikost 20 x 40 cm a měla by být 7 cm vysoká – naskládaná. Pokud sedíte a máte nohy nachystané dle výše uvedeného popisu, tak se pomalu pokládejte dozadu na deku a roztáhněte ruce od sebe a dýchejte jakoby do bříška. Dělejte to tak dlouho, dokud to vydržíte. Jedná se o techniku, která se provádí těsně před termínem porodu.

Zdroj: Jak vyvolat porod

Nechráněný pohlavní styk

Mužské sperma obsahuje prostaglandiny – hormony, které napomáhají zrání děložního hrdla, stejné látky jsou obsaženy v tabletách, které podávají lékaři při vyvolávání porodu. Ovšem ne vždy lze milostné radovánky jako cestu ke kýženému cíli (tedy v tomto případě porodu) v těhotenství doporučit, a to platí také pro závěrečnou fázi gravidity. Poraďte se proto raději s ošetřujícím lékařem.

Zdroj: Jak vyvolat porod


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP