Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PECKY Z MERUNĚK

OBSAH

Výkup jader z meruněk

Tak to je záležitost, kterou na internetu nenajdete. Vykupuje se ledaco, ale jádra z českých meruněk ne. Proč? Pravděpodobně proto, že obvykle neobsahují dostatečné množství amygdalinu, respektive vitaminu B17, glykosidu původně izolovaného ze semen stromu Prunus dulcis (také známého jako hořké mandle) Pierrem Jeanem Robiquetem a A. F. Boutronem-Charlardem v roce 1830. Několik dalších příbuzných druhů rodu Prunus, včetně meruněk obecných (Prunus armeniaca) a černých třešní (Prunus serotina), také obsahuje určité množství amygdalinu.

Zdroj: Pecky z meruněk

Diskuze

V diskuzi MERUŇKOVÉ PECKY VÝKUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Kde se vykupují pecky z meruněk?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza.

Neví někdo zda se někde vykupují meruňkové pecky. Je mi líto vyhazovat je do popelnice. Předem děkují za odpoved ,Tereza

Zdroj: diskuze Meruňkové pecky výkup

Jak udělat extrakt z meruňkových jader

Konzumace meruňkových jader v přiměřeném množství může posloužit jako přírodní alternativa prevence negativních civilizačních onemocnění, a to hlavně v kombinaci se zdravým stravováním, pravidelným pohybem a vhodným přísunem vitaminů.

Sladká jádra meruněk nejsou účinná, protože v nich amygdalin téměř není. Prodávaný doplněk stravy B17 therapy je extraktem z hořkého meruňkového jádra a obsahuje jedinečnou kombinaci látek.

Užívání: 1 tobolka denně před jídlem se zapije dostatečným množstvím vody.

Zdroj: Pecky z meruněk

Diskuze

V diskuzi JADRA Z MERUNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Raulová.

Mohu jíst merunková jádra v těhotenství?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Křetínský.

Jak nejlépe sloupnout hnědou slupku z jádra meruňky

Zdroj: diskuze Jadra z merunek

Je pravda, že jádra z meruněk ničí rakovinové buňky bez vedlejších účinků?

Meruňková jádra jsou na internetu prezentována jako zaručený lék na rakovinu. Meruňková jádra jsou dle některých webových stránek potravinou působící proti rakovině, přičemž se doporučuje příjem deseti jader denně pro běžnou populaci a šedesáti jader denně pro pacienty s rakovinou. Tímto by se měla rakovina vyléčit. Z dostupných zkušeností (zkušenosti) nelze přesně určit, zda se opravdu jedná o lék proti rakovině. Když je někdo vážně nemocný, je samozřejmě na něm, pro jakou formu terapie se rozhodne, ale jestliže jako léčbu zvolí konzumaci většího množství jader z meruněk denně, měl by alespoň vědět, do čeho jde.

Zdroj: Pecky z meruněk

Diskuze

V diskuzi PECKY Z MERUNĚK HUNZŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian Adamus.

Kmen Hunzů v severním Pákistánu, má meruňky jako podstatnou část stravy.
Ovšem to musí být nějaký odolný poddruh meruňky, když roste v takových výškách Karákoramu a v takovém množství, že to suší na zimu.
Ty naše jsou málo odolné na chlad.
Vím, že existují nějaké vyšlechtěné, ale já bych se zajímal o ty originální, od Hunzů.

Dají se někde sehnat ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pecky z meruněk Hunzů

Otrava

Jádra z meruněk obsahují látku amygdalin, která se po požití jader přeměňuje na kyanid. Otrava kyanidem může způsobit nevolnost, horečku, bolesti hlavy, nespavost, žízeň, letargii, nervozitu, bolesti kloubů a svalů a klesající krevní tlak. V extrémních případech je otrava fatální. Dávka 0,5–3,5 miligramů (mg) kyanidu na kilogram tělesné hmotnosti může být smrtelná. Bezpečná úroveň pro jednorázovou expozici je 20 mikrogramů na kilogram tělesné hmotnosti. To je 25krát méně než nahlášená nejnižší smrtelná dávka, dospělí tak mohou zkonzumovat pouze tři malá meruňková jádra (370 mg), aniž by překročili akutní referenční dávku. U batolat by se jednalo o množství 60 mg, což odpovídá asi polovině jednoho malého jádra meruněk.

Zdroj: Pecky z meruněk

Poradna

V naší poradně s názvem JADRA Z MERUNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Raulová.

Mohu jíst merunková jádra v těhotenství?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hořká jádra meruněk je nejlépe nekonzumovat vůbec, protože obsahují glykosid amygdalin, který se v trávicím traktu transformuje na kyselinu kyanovodíkovou a ta způsobuje otravu, smrt a nebo potrat. Podobně to platí i u mandlí. Během těhotenství tato jádra nekozumujte.

Zdroj: diskuze Jadra z merunek

Některá ovocná semena, pecky a jádra

Semena, jádra a pecky některých druhů ovoce obsahují kyanid, který je pro psy vysoce toxický. Čivava nesmí sníst jádra jablek, semeno z pecky třešní, semeno z pecky broskví, semeno z pecky švestek, pecky z nektarinky a semeno z pecky meruněk. Dužina samotného ovoce je obvykle bezpečná. Jsou to semena a pecky, které musí majitelé držet dál od svých čivav.

Existuje mnoho forem kyanidu, které nesmějí jíst čivavy, včetně kyanovodíku (HCN), kyanogenchloridu (CNCl), kyanidu sodného (NaCN) a nebo kyanidu draselného (KCN). Všechny fungují tak, že brání buňkám v těle používat kyslík. A bez kyslíku jinak zdravé buňky umírají.

Příznaky otravy kyanidem zahrnují slabost, letargii, zvracení, průjem, třes, hyperventilaci, zarudnutí kůže, slintání a lapání po dechu. Při těžké zástavě srdce může nastat kóma a smrt. Příznaky se mohou objevit během několika minut nebo hodin po expozici.

Smrtelná dávka kyanidu se liší v závislosti na váze čivavy, typu a množství požitých plodů nebo semen, zda byla semena rozdrcená nebo celá a dalších faktorech. Pokud vaše čivava zkonzumovala jakékoli množství semen nebo pecek uvedených výše, kontaktujte svého veterináře.

Zdroj: Co nesmí čivava

Poradna

V naší poradně s názvem SPOLKNUTÍ PECKY OD MERUŇKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Krejčová.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat do jaké míry je nebezpečné spolknutí pecky od meruňky. Potíže žádné zatím nemám.
Děkuji za odpověď.
Mgr. Eliška Krejčová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pecka od meruňky může v zažívacím traktu podrzáždit tenké střevo a způsobit zranění v konečníku při defekaci. Bylo by vhodné bezprostředně po spolknutí sníst i větší množství nestravitelné vlákniny například kysaného zelí a celých 12 hodin pak zvýšeně pít. Kdyby se objevily neobvyklé křeče v břiše a podbřišku, tak neotálejte a informujte o této příhodě nejbližšího lékaře na ambulantní pohotovosti. U některých lidí působí meruňky nadýmání, které může vést také k bolestem v břiše, ale ty jsou podobné typickým větrům. Také si pohlídejte zachování pravidelné každodenní stolice. Pecka s největší pravděpodobností do 24 hodin vyjde z těla ven aniž byste o tom věděla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Spolknutí pecky od meruňky

Užívání meruňkových jader

Konzumace syrových meruňkových jader k léčbě rakoviny nebo jiných zdravotních potíží je bez relevantních studií, a není proto součástí žádného zveřejněného vědeckého stanoviska. Meruňková jádra tedy konzumujte obezřetně. Variabilita obsahu amygdalinu v jádrech podle druhu meruňky značně kolísá. Zatímco „hořké“ meruňky ho obsahují hodně, v těch „sladkých“ není detekovatelný. Hořká meruňková jádra bývají nabízena v obchodech biopotravin a speciálních prodejnách; v poslední době také stále častěji prostřednictvím internetu. V některých případech je konzumace těchto jader propagována s poukazem na jejich pozitivní vliv na obranyschopnost organismu v boji proti rakovinnému bujení.

Zdroj: Pecky z meruněk

Diskuze

V diskuzi PADÁNÍ NEDOZRÁLÝCH MERUNĚK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Fuchs.

Dobrý den,
obracím se s prosbou na všechny, kdo by mi mohli poradit,jak
zabránit padání zelených nedozrálých meruněk. Mám na zahradě asi 8-letý strom - odr, velkopavlovická.Určitě netrpí suchem a také ji nezalévám do přemokření. Listy jsou normální, zelené. Rozbor půdy jsem ještě nedělal.Strom každý rok bohatě odkvete a než stačí dobře vyvinuté plody dozrát,
tak jich většina odpadne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromír kolej.

málo železa v půdě doplnit železo hnojením a nebo jako já zarytím pilin železa bez oleje a příměsí

Zdroj: diskuze Padání nedozrálých meruněk

Vitamín E v meruňkách

Vitamin E, který se nachází v čerstvých a sušených meruňkách, také přispívá k jejich účinku na hladinu cukru v krvi u některých jedinců. Vitamin E funguje jako antioxidant a strava bohatá na antioxidanty pomáhá zlepšit hladinu cukru v krvi u lidí trpících diabetem 2. typu. Konzumace půl hrnku sušených meruněk zvýší váš příjem vitamínu E o 3 miligramy a poskytne 19 procent doporučeného denního příjmu. Šálek čerstvých nakrájených meruněk obsahuje 1,5 miligramu vitamínu E, neboli 10 procent doporučené denní dávky.

Zdroj: Meruňky a cukrovka

Diskuze

V diskuzi AVOKÁDO Z PECKY ZALOŽENÍ KORUNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Čálková.

Vypěstovala jsem úspěšně z pecky rostlinu avokáda a chtěla jsem zapěstovat korunku/ stromeček/ . Ve výši asi 1 m jsem zastřihla vršek rostliny, ale vyrostl jen další výhon, který roste šikmo od stonku. Co jsem udělala špatně ? Je vůbec můj nápad realizatelný ? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Dobrý den, řeším podobný problém. Podařilo se Vám prosím zjistit, jak správně rostlinku zastřihávat, nebo co udělat, aby rostla do korunky? Předem děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Avokádo z pecky založení korunky

Dieta při zánětu slinivky

Vyhněte se všem jídlům, která nadýmají a mohou způsobit podráždění žaludku i střev. Také je potřeba se vyhýbat ovoci, které má jadérka a pecky (maliny, ostružiny). Meloun sám o sobě neškodí, ale pozor na pecky!.

Je potřeba se vyhýbat uzeninám, špeku, mastným jídlům, bílému pečivu, sladkostem, tučným mléčným výrobkům a pod. Z ovoce a zeleniny vylučte všechno, co nadýmá, naopak švestky, jablka, mandarinky a podobně jsou přijatelné.

Podrobnosti o dietě na slinivku se dočtete v našem článku Dieta na slinivku.



Zdroj: Vhodné jídlo při zánětu slinivky

Avokádo z pecky

Avokádo jste již snědli a teď využijte pecku – můžete si z ní vypěstovat svůj strom. Takže plod jste rozřízli, pecku vyjmuli a nyní je potřeba ji důkladně očistit od zbytku dužiny.

Chcete-li klíčení urychlit, udělejte do pecky pár dírek, například hřebíkem. Do těchto otvorů zasuňte párátko nebo špejli; děláte to proto, abyste mohli pecku zavěsit za okraj nádoby. Zvolte vhodnou nádobu, nemusí být velká, a nalijte do ní vodu, vody musí být tolik, aby se spodní plochý konec pecky neustále dotýkal hladiny. Vodu často kontrolujte a doplňujte, než se objeví první klíček.

Asi po měsíci, kdy již budou v nádobě kořeny, by se měl pomalu objevovat klíček, ze kterého postupně začnou vyrůstat listy. Připravte si dobře propustný substrát nebo perlit a pecku zasaďte do substrátu tak, aby minimálně polovina pecky zůstala nad zeminou a polovina byla zasazena v substrátu. Květináč nechte umístěný na teplém a světlém místě. Na počátku vám avokádo poroste pravděpodobně velmi rychle.

Zdroj: Pěstování avokáda z pecky

Spolknutí pecky u psa

Když pes spolkne pecku menšího rozměru, tak se obvykle nic neděje, ale někdy se může stát, že se pecka někde v zažívacím traktu zaklíní a pes pak bude mít naopak značné zdravotní problémy.

Jádra jablek a hrušek, třešňové, švestkové, broskvové a meruňkové pecky navíc obsahují jedovatý kyanid. Pár pecek nebo jadérek psovi problémy způsobit nemusí, avšak po každém požití dochází k hromadění kyanidu v těle. Kousání jadérek a pecek způsobuje uvolňování kyanidu. Problémem může být i nesprávné spolknutí, při kterém se pes může začít dusit. Rozkousnutá pecka může vytvořit možnou ostrou hranu, která rovněž může poškodit zažívací trakt.

V případě, že máte podezření na spolknutí pecky a projeví se určité příznaky, které značí poškození zažívacího traktu, je třeba neprodleně vyhledat veterinárního lékaře.

Zdroj: Spolknutí cizího tělesa u psa

Jak udělat olej z pecek meruněk

Meruňkový panenský olej je údajně spolubojovníkem proti rakovině. Z jader pecek meruněk se za studena lisuje panenský olej. Tento olej obsahuje vitaminy skupiny B, vitaminy A, C, E, F a prvek draslík, dále velké množství nenasycených esenciálních mastných kyselin (palmitovou, palmitoolejnou, stearovou, olejovou, linolovou a linoleovou). Jsou v něm obsaženy i vitaminy B15 (kyselina pangamová) a B17 (laetril), které žádné jiné panenské oleje neobsahují. Tyto vitaminy mají protirakovinné účinky – likvidují buňky napadené rakovinou a chrání buňky zdravé.

Navíc meruňkový olej příznivě ovlivňuje vývoj nových buněk, podporuje krevní oběh, krvetvorbu a čistí ledviny, močové cesty, krev, cévy, mozek.

Tento panenský olej také zklidňuje nervový systém (dá se použít i na nespavost), působí proti křečím, snižuje cholesterol a vyrovnává kolísavý tlak, upravuje činnost srdce, jater, zažívacích orgánů a štítné žlázy, regeneruje kůži, posiluje imunitu. Oči chrání proti záření a zlepšuje vidění, je tedy velice vhodný pro jedince pracující často a dlouho na počítači.

Využití meruňkového oleje:

  • působí proti rakovině
  • posiluje imunitu
  • podporuje krevní oběh a krvetvorbu
  • vyrovná kolísavý tlak
  • zlepšuje činnost srdce a mozku, jater a štítné žlázy
  • posiluje nervový systém
  • pozitivně působí na trávicí systém
  • čistí ledviny a močové cesty
  • působí proti křečím
  • chrání oči proti zářením monitorů
  • regeneruje kůži
Doporučené užívání:
  • 3–5 ml (až 1 kávová lžička) ráno na lačno a minimálně hodinu po večeři
Meruňkový olej lisovaný za studena:
  • je vynikající pleťový a masážní olej vhodný pro všechny typy pokožky
  • je ideální i pro malé děti
  • blahodárně působí při potížích s akné a ekzémy
  • ošetřuje kůži po opalování
  • tvoří základ vysoce kvalitních masážních směsí
Složení:
  • meruňka obecná (Prunus armeniaca) 100 %
Jak používat:
  • aplikujte vtíráním do kůže a masáží dle potřeby i několikrát denně
  • vnitřně užívejte kávovou lžičku 1 až 3x denně

Zdroj: Pecky z meruněk

Účinek vlákniny v meruňkách

Díky vláknině mají meruňky některé příznivé účinky na hladinu cukru v krvi. Dietní vláknina zpomaluje trávení, tím lépe řídí uvolňování cukru do krevního oběhu, a zlepšuje schopnost vašeho těla reagovat na inzulín, což pomáhá dále kontrolovat hladinu cukru v krvi. Jeden hrnek nakrájených čerstvých meruněk obsahuje 3 gramy vlákniny, zatímco půl hrnku sušených meruněk se může pochlubit 4,7 gramy. Každá porce sušených meruněk poskytuje 18 procent denní spotřeby vlákniny pro ženy a 12 procent pro muže.

Vláknina a zdraví střev

Meruňky mohou podporovat zdravé trávení. Přibližně 1 hrnek (165 gramů) nakrájených meruněk dodá asi 3 gramy vlákniny. Meruňky obsahují obě formy vlákniny, rozpustnou i nerozpustnou. Rozpustný typ je rozpustný ve vodě a zahrnuje gumy, pektin a polysacharidy. A nerozpustný typ není rozpustný ve vodě a zahrnuje lignin, celulózu a hemicelulózu.

Meruňka je bohatá zejména na rozpustnou vlákninu. Ta je životně důležitá pro udržení zdravé hladiny glukózy a cholesterolu v krvi. Vláknina také zpomaluje pohyb potravy střevem a vyživuje příznivé střevními bakterie. Zlepšený střevní mikrobiom je spojen se sníženým rizikem obezity.

Zdroj: Meruňky a cukrovka

Rostlina avokádo

Avokádo by vám mělo růst velmi rychle. Nemá však rádo přesazování, proto hned na začátku zvolte dostatečně velký květináč, pokud přeci jen budete chtít avokádo přesadit, zanechte celý původní bal a ten vložte do nového květináče a přidejte substrát. Budete-li rostlinu pravidelně zaštipovat, budete ji mít krásně košatou a bohatou.

Zdroj: Pěstování avokáda z pecky

Postup

Avokádo podélně rozřízněte na dvě poloviny. Do pecky zasekněte nůž, vytáhněte ji a vyhoďte. Pomocí lžíce vydlábněte dužinu a dejte ji do misky. Postupně přidejte smetanu, majonézu, nahrubo posekaný koriandr, oloupaný a nadrobno nakrájený česnek a zakápněte citronovou šťávou.

Pomocí tyčového mixéru směs rozmixujte dohladka, dochuťte solí a pepřem a dejte vychladit.

Zdroj: Avokádová pomazánka podle Pohlreicha

Pikantní avokádová pomazánka

Ingredience: 2 avokáda, citronová šťáva z jednoho citronu, 1 stroužek česneku, kopr, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Avokáda rozpůlíme, pecky vyjmeme, dužinu vydlabeme a rozmačkáme vidličkou. Poté dužinu pokropíme citronovou šťávou, přidáme drobně nasekaný česnek, kopr a dochutíme pepřem a solí. Hotovou avokádovou pomazánku podáváme s bílým nebo celozrnným pečivem.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Pěstování avokáda a jeho plody

Budete-li se o avokádo řádně starat, dočkáte se odměny ve formě plodů. Na plody si ale budete muset dost dlouho počkat, zhruba tak pět let, někdy je to dříve, jindy později. Tato rostlina nepotřebuje ani opylení květů, poradí si i bez toho. Když se tedy nakonec dočkáte úrody, co pak s plody? Zkuste některý z níže uvedených receptů...

Zdroj: Pěstování avokáda z pecky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP